Jump to content

sirszalhasogato

Tag
 • Content count

  138
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by sirszalhasogato

 1. Ó, hát ezt itt még nem osztottam?
 2. Úgy emlékszem, arra egyedileg szerződtek még anno (asszem valaminek a kiesése miatt utólag csapták hozzá az éves/féléves könyvcsomaghoz, amit kiadni szándékoztak), szóval ezért van eleve máshogy kezelve. Hogy azóta pontosan miért nem lehet újra kiadni, azt majd Revan megmondja. De a Disney nem engedi, ez lesz a lényeg.
 3. Na EZ van lejjebb, @caseyjones
 4. Ó, nem az szerintem vicces! Mármint, egyrészt kicsit más a helyesírása, másrészt nem egy valós személynévből lett egy fiktív személynév, harmadrészt meg milyen meta már, hogy a saját sagánk egyik alapfilmjének kevésbé ismert nyelvű címéből csinálunk egy mellékszereplőt? Lehet hogy kettős mérce, de szerintem ez a húzás zseniális.
 5. A Yoda – Sötét találkozónak viszont nincs mentsége az Enwandung-Esterhazy családnévre. Nálam ez verte ki a biztosítékot.
 6. Csak akkor, ha egyébként nem kidobásra szánta, mert onnan nézve viszont nyert 500-at.
 7. Az NJO-t még ugyan nem olvastam, de lazán kapcsolódik hozzá a Kirajzás is (amit pedig ettől függetlenül ajánlok, ha eddig kimaradt volna).
 8. Ez egyrészt valahol érthető, másrészt elég rasszizmus-gyanús. Szerencsénkre valószínűtlen, hogy muun és bith sjw-ok járnának erre, de azért hadd éljek egy kifordított példával: a másik oldalról lehetne azt mondani, hogy „teljesen fura és átélhetetlen, hogy a császár egy ember, mikor embereket csak párafarmerként és lázadó pilótaként szoktunk látni” (nyilván nem). Szerintem akkor normális egy univerzum, ha ugnaught nem csak fémfeldolgozó lehet, és twi'lek nő nem csak táncos. Lehetnek eltérések a különböző fajok hajlamai és mentalitásai között, de ez nem jelenti, hogy az egyének ne választhatnának változatos hivatásokat. Némiképp kivételnek tekinthetők az olyan zárt társadalmak, mint a huttoké, vagy a lakóhely és a hagyományos életvitel által szélsőségesen befolyásolt csoportok, mint a tuskenek vagy a jawák – valamint a sejthetően Erő-hiperérzékeny 'Yoda faja'. De a bith, a muun és a twi'lek fajok képviselői átlagos űrutazó társadalmakból indulva népesítették be a galaxist, valószínűtlen, hogy minden időben, helyszínen és szituációban minden egyedük ugyanazon szakmának hódolna.
 9. Szerintem ez pusztán presztízs-kérdés (de én is pesszimista vagyok inkább). Persze, lehet azt mondani, hogy a Kánon hoz nagyobb bevételt, meg ott vannak az új filmek, meg nemtommi. De ha kicsit hátrább lépünk az átfogóbb képért, semmivel sem jelentene kisebb bevételt, ha két párhuzamos univerzumot tartanának fönn, mindegyikhez új (disney-lucasfilm) tartalmakat gyártva. Akár filmeket is. Két egyértelműen elkülöníthető brand (Kánon, Legendák), megfelelően fölépített viszonnyal és azonos lelkesedéssel végzett marketinggel kb. ugyanannyi pénzt hozna. Lehet hogy porgos műanyagtányért valamivel kevesebben vennének, de nagyjából ennyivel többen költenének Darth Nihilus-plüssre... viszont a választék nagyobb lenne, így akár több ember találhatna számára megfelelő terméket. Ehhez két dologra lenne szükség: leszállni a magas lóról, hogy feltétlenül a mi* Kánon-univerzumunk a királyabb minden téren, és az elején befektetni valamennyit a szélesebb körű Legendák-marketingbe. Én most nem nagyon látok ezekre hajlandóságot, bár pár valószínűtlenül befuccsoló kánon-projekt még változtathat ezen, vagy egy legendákért (is) rajongó lucasfilmes megfelelő pozícióba kerülése. Szóval, szerintem bőven van olyan életerős a Star Wars, hogy elbírjon két párhuzamos univerzumot, egyszerűen dönteni kéne emellett a stratégia mellett. *Amúgy mindkét univerzum az övék, szóval igazán bánhatnának kevésbé mostohán az elsőszülöttel.
 10. Kijött erről nemrég egy videó is:
 11. Ez olyan lehangoló, hogy egy Jedi is belekontárkodott...
 12. A pusztítás útjában benne is van, ahogy Revan holokronjából merít ihletet Bane a kettő szabályához.
 13. @1valaki kérlek tedd spoiler mögé a hozzászólásod, de legalább a 3. mondatát. Köszi!
 14. legyenigazlegyenigaz nerontsákel
 15. A válasz olyan szempontból bonyolult, hogy amíg csak a Legendák univerzum létezett, a kanonizáltságnak ezek a szintjei voltak: G: a 6 film, és minden Lucastól származó információ (amit később nem cáfolt meg ) T: a The Clone Wars (és az el nem készült Underworld) sorozat C: a kanonikus egyéb anyagok nagy része S: fura korai művek, amik nem teljesen illettek a C-szinthez, ezeket kb. úgy kezelték, mint ma a Legendákat, hogy az írók meríthettek belőlük, ha akartak N: nem kanonikus darabok. Az egész értelme, hogy ha két információ ellentmond egymásnak, a magasabb szintű forrásból származó számít érvényesnek. A kérdés az N-szintre vonatkozik, de igazából szerintem (sajnos) nem foglalkoztak a Legendák univerzummal annyit az illetékesek, hogy hivatalos nyilatkozatot tegyenek a jelenlegi belső tagolásáról. Azt tartom valószínűnek (vagy legalábbis a legpraktikusabb felfogásnak), hogy a Kánon univerzum mellett, ami hivatalosan tagolásmentes és minden egyenrangú benne, létezik a Legendák univerzum, G-T-C-S felosztással, és ezeken kívül harmadikként a korábbi N-szint (talán az S egy részével).
 16. Lehetne Az Erő fénye, ha a könyv tartalmának nem mond ellent... esetleg A Jedik vezérfénye, attól függően, mire utal a cím. Vagy: A Jediknek mindig k****ra igazuk van, ha egy bizonyos C'baoth mester is szerepel
 17. Így igaz, a Sötétkardnak annyi köze van a másik kettőhöz, hogy Luke kicsit depis Callista miatt. Nekem amúgy a Sötétkard egyáltalán nem tetszett, klisés ötlet volt gyerekes tálalással. Az Alkonybolygót se szerettem, de ott legalább az ötlet jó volt.
 18. Én a nosztalgiafaktor miatt nem tudok haragudni a Jedik gyermekei-re (az egyik első SW-könyvem volt), de amúgy tényleg elég meredek dolgok vannak benne
 19. Elég félrevezető volt a fülszöveg meg a borító szerintem, Palpatine-ból (spoiler) szinte semmit nem kapunk a műben. Nekem viszont ettől függetlenül nagyon tetszett. Szoktam olvasni az értékeléseidet, és tényleg nem tudom, mi az ami miatt nem tetszik, Revan. Na majd meglátjuk, hátha a második fele.
 20. Szerintem nem akartak ilyen óceáni asszociációkat kelteni, azért fordították félre.
 21. Rosszkor nézted Tegnap még az volt kiírva, hogy megjelenés: március 25. Ezért kérdeztem.
 22. @Darth Revan9, új kiadása jön a Darth Plagueis-nek? Gondolom, max a borító kap Legendák-csíkot, más változás nem lesz; de ezek szerint nagyjából elfogyott az előző, és kaptak engedélyt a további értékesítésre.
 23. Letérve kicsit az évezredeken át kitartó formatervezési hagyomány témájáról, a Star Wars univerzummal kapcsolatban szokták emlegetni a "technológiai plató" (technological plateau) kifejezést. Ez annyit tesz, hogy a társadalom elért egy olyan technológiai fejlettségi szintet, amiről továbblépni csak a korábbiaknál jóval nagyobb (energetikai/pénzügyi/tudományos/stb.) befektetéssel tud, ami hosszú ideig nem áll rendelkezésre. A mi történelmünkben sem volt mindig ilyen gyors fejlődés; ha a járműveket tekintjük csak, a kerék feltalálásától és ló mögé kötésétől nagyon sok idő telt el a gőzmozdonyok és automobilok elterjedéséig.
 24. Én ezt úgy módosítanám, hogy a fantasy lehetőség a világ egy másfajta logikájára (Erő, fénykard, hipertér...), de nem ad felmentést a világ saját logikája alól (sajnálom, de megint a ST-ból példa: ha Leiát kiszippantja a vákuum az űrhajóból, akkor a megmentésére érkezőket is, mikor kinyitják neki az ajtót). Ez valahol a legzseniálisabb az egészben. :)
 25. Úgy értem, a három filmen átívelő egységes koncepció hiánya kihatott a (filozófiai) mondanivalóra is. A PT fő gondolati vonulata (nekem legalábbis) egy konzervatív, békefenntartó rend fennmaradásért folytatott küzdelme a politikai ármánykodással szemben. Az OT a zsarnoki hatalom ellen való lázadást helyezi a középpontba. Mondhatjuk, hogy két-két szóban a fő értékek a béke és diverzitás, illetve a harc és szabadság. Egy ezekhez képest újszerű gondolatmenet is lehetett volna a SW-szellemiségbe illeszkedő, de Abrams a 'klasszikusok csak nagyobban', Johnson pedig a 'mindent máshogy' elvén indult el, amik élesen szemben állnak egymással, akár Rey származását illetően (nyilván valaki fontos -> senki -> Palpatine), akár Poe (meg egyéb lázadó mentalitású karakterek) szerepét illetően (hős -> minden probléma okozója -> hős), akár Kylo Ren motivációit tekintve (Snoke-nak van igaza -> a múltat végképp eltörölni -> Palpatine-nak nincs igaza). Nem nagyon látom az egységes értékrendszert, ami az oldalakat vezérli. De ez itt elég offtopic már, és nyilván csak az én véleményem, lehet vele vitatkozni bár én már eléggé belefáradtam a ST-vitába, szóval szívesen elengedem, bárki más nézeteinek elismerése mellett. A KOTOR, és várhatóan a THR is a PT szettingjébe illeszkedik – annyi különbséggel, hogy az ellenfél kevésbé rejtőzködik, esetleg hasonló katonai erővel bír.
×
×
 • Create New...

Important Information