Jump to content

sirszalhasogato

Tag
 • Content count

  119
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by sirszalhasogato

 1. Szerintem nem akartak ilyen óceáni asszociációkat kelteni, azért fordították félre.
 2. Rosszkor nézted Tegnap még az volt kiírva, hogy megjelenés: március 25. Ezért kérdeztem.
 3. @Darth Revan9, új kiadása jön a Darth Plagueis-nek? Gondolom, max a borító kap Legendák-csíkot, más változás nem lesz; de ezek szerint nagyjából elfogyott az előző, és kaptak engedélyt a további értékesítésre.
 4. Letérve kicsit az évezredeken át kitartó formatervezési hagyomány témájáról, a Star Wars univerzummal kapcsolatban szokták emlegetni a "technológiai plató" (technological plateau) kifejezést. Ez annyit tesz, hogy a társadalom elért egy olyan technológiai fejlettségi szintet, amiről továbblépni csak a korábbiaknál jóval nagyobb (energetikai/pénzügyi/tudományos/stb.) befektetéssel tud, ami hosszú ideig nem áll rendelkezésre. A mi történelmünkben sem volt mindig ilyen gyors fejlődés; ha a járműveket tekintjük csak, a kerék feltalálásától és ló mögé kötésétől nagyon sok idő telt el a gőzmozdonyok és automobilok elterjedéséig.
 5. Én ezt úgy módosítanám, hogy a fantasy lehetőség a világ egy másfajta logikájára (Erő, fénykard, hipertér...), de nem ad felmentést a világ saját logikája alól (sajnálom, de megint a ST-ból példa: ha Leiát kiszippantja a vákuum az űrhajóból, akkor a megmentésére érkezőket is, mikor kinyitják neki az ajtót). Ez valahol a legzseniálisabb az egészben. :)
 6. Úgy értem, a három filmen átívelő egységes koncepció hiánya kihatott a (filozófiai) mondanivalóra is. A PT fő gondolati vonulata (nekem legalábbis) egy konzervatív, békefenntartó rend fennmaradásért folytatott küzdelme a politikai ármánykodással szemben. Az OT a zsarnoki hatalom ellen való lázadást helyezi a középpontba. Mondhatjuk, hogy két-két szóban a fő értékek a béke és diverzitás, illetve a harc és szabadság. Egy ezekhez képest újszerű gondolatmenet is lehetett volna a SW-szellemiségbe illeszkedő, de Abrams a 'klasszikusok csak nagyobban', Johnson pedig a 'mindent máshogy' elvén indult el, amik élesen szemben állnak egymással, akár Rey származását illetően (nyilván valaki fontos -> senki -> Palpatine), akár Poe (meg egyéb lázadó mentalitású karakterek) szerepét illetően (hős -> minden probléma okozója -> hős), akár Kylo Ren motivációit tekintve (Snoke-nak van igaza -> a múltat végképp eltörölni -> Palpatine-nak nincs igaza). Nem nagyon látom az egységes értékrendszert, ami az oldalakat vezérli. De ez itt elég offtopic már, és nyilván csak az én véleményem, lehet vele vitatkozni bár én már eléggé belefáradtam a ST-vitába, szóval szívesen elengedem, bárki más nézeteinek elismerése mellett. A KOTOR, és várhatóan a THR is a PT szettingjébe illeszkedik – annyi különbséggel, hogy az ellenfél kevésbé rejtőzködik, esetleg hasonló katonai erővel bír.
 7. Nálam is. Persze elég hullámzó tud lenni itt is a színvonal, de a Kánonban is születtek már erős művek szerencsére, úgyhogy én bizakodó vagyok. Megvárom az első értékeléseket, és ha nem húzzák le nagyon, a Gray- és a Soule-regényt is beszerzem. (A képregények ellenben ehhez ritkán keltik fel az érdeklődésemet.)
 8. Igen, a katonai páncélok és a droidok terén ez elég fura tud lenni, de legalább a történetben volt fantázia és SW-szellemiség, ami a folytatás-trilógiából nekem nagyon-nagyon hiányzott.
 9. Az, hogy valamire van két elnevezés, önmagában még nem feltétlenül rossz, ha kiderül a szöveg(ek)ből, hogy ugyanarról van szó. Szinonimák mindigis léteztek. A peremvidék szép szó, de kicsit általánosabbnak tűnik, míg a Külső Gyűrű azért elég konkrét. Ugyanannak a fordításaként használják? Mik egyébként a pontos megnevezések? Deep Core = Mélymag Core Worlds = Magvilágok Colonies = ??? Inner Rim = Belső gyűrű Expansion Region = Expanziós zóna/régió? Mid Rim = Középső gyűrű Outer Rim = Külső gyűrű Tingel Arm = Tingel-kar? Unknown Regions = Ismeretlen régiók Wild Space = Vad űr A hajóneveket, úgy tudom, nem szokás lefordítani magyarra, de hogy ennek mi volt az eredeti oka, arról fogalmam sincs.
 10. Ez azért így elég megdöbbentő. Ahelyett hogy lenne a kiadónál egy (akár közkincs jellegű) terminológiai összesítés arról, mit hogyan fordítanak, egyszerűen megkerülik a problémát, és fajokat meg hajótípusokat hagynak ki... (legalábbis az elnevezésüket)
 11. Szerintem ebbe belefér a mostani kinézete mint "5 évvel később".
 12. Jah igen, ha a megint esztelen másolásba fog a Disney A mandalori alapján, akkor nemsokára érkezik az Obi-Wan & Baby Sarlacc Desert Show. A Cassian-sorozat amúgy engem se érdekel. :-/
 13. Hát, Obi-Wan nem arról híres, hogy a lezárásokat vonzza be, sokkal inkább a visszatéréseket – elég, ha csak Maulra vagy Qui-Gonra gondolunk. Vagy Darth Vaderre a mustafari affér után. (Lehet, Palpatine-éhoz is volt köze, csak az a jelenet is a vágóasztalon végezte.)
 14. Még nem olvastam, szóval csak látatlanban, de ez lehet attól is, ha kollektív értelme van a szónak (pl. 'emberiség'). A 'Yuuzhan Vong'-ot én így szoktam használni (a 'vongok' elég hülyén hangzik), szerintem az ebben a formában utal a faj egyedeire is, nem csak a fajra úgy általában. Mondjuk a 'chiss'-t én nem használnám így, ott a faj egyedei 'chissek'. Esetleg állhat még a Chiss Birodalom helyett... úgy se túl szerencsés.
 15. Peersze, és Palpatine hatalomra jutásáról is ő tehet... Ja igen.
 16. A Ctrl+Shift+V a legtöbb helyen szokott működni a formázás nélküli beillesztésre. Szerk.: Oké, sikerült értelmeznem, mely részeket akarod befeketíttetni, így inkább csak fun fact értéke van a hozzászólásomnak, de azért hátha valakinek pont ez az információ hiányzott...
 17. Én sem értek hozzá, de esetleg elmentheted a linkjét könyvjelzőként vagy egyéb módon: https://swsaga.hu/topic/447-sw-könyvek/?do=findComment&comment=435795
 18. Ja igen, tényleg! Őt azért nem emeltem ki, mert úgy rémlett, a TCW-ben ez már megtörtént, de az csak egy kihagyott jelenet volt.
 19. Andeddu és Tenebrous is bekerült a kánonba. Skywalker kora – Képes útmutató: „Sith rohamosztagos egységek A sith rohamosztagosok légiókba rendeződnek, ami az ősi meghatározás szerint 5000 katonát jelent. Ezeket számokkal és egy-egy ősi sith lord nevével azonosítják. Mivel a történelmük rejtve maradt a galaxis többi része elől, csak az Örök Sith kultistái ismerik ezeknek a neveknek a jelentését. Nevezetes légiók: 3.: Revan Légió 5.: Andeddu Légió 17.: Tanis Légió 26.: Tenebrous Légió 39.: Phobos Légió 44.: Desolous Légió”
 20. Rendesen a bookdepository.com-ot szoktam ajánlani, de ott már nincs belőle, szóval nézd inkább ezeket: https://www.amazon.com/gp/bookseries/B00CKCMX1U/ref=dp_st_0439139384 https://www.thriftbooks.com/series/star-wars-jedi-apprentice/37980/
 21. Csak a magam nevében nyilatkozhatok, de 1. Ha Obi-Wannal állna szemben, ellene szavaznék, de nagyon kevés ilyen karakter van... még talán Qui-Gon, és ennyi. 2. A Palpatine-rajongásom nem a SW-rajongásommal egyidős, hanem jóval később fejlődött ki, szóval el tudom képzelni, hogy mások is bejártak/bejárnak hasonló utat. Nem feltétlenül tizenegy-két évesen kezdi igazán értékelni az ember a lenyűgöző politikai machinációkat és a hozzá kapcsolódó bámulatos színészi játékot.
 22. Úgy érted, egyenlő? Amikor a hozzászólást írtam, éppen 10–10 volt az állás, de úgy látom, az újonnan véleményt nyilvánítók ellenére sem lebbent fel a jövőről a sötét oldal fátyla. Amúgy nekem tetszik a szituáció; mindkét karakter megérdemli a szavazatait. És bár valóban megkísértett, hogy a mérleg nyelve legyek, az ilyen machinációk nem az én stílusom (bármily nagyra is becsülöm Palpatine képességeit, és támogatom őt a maradék két fordulójában ), maximum hogy az utolsó pillanatban az eggyel lemaradót döntetlenre segítsem. De szerintem ettől is tartózkodni fogok. A rendszer a szavazatom nélkül is működőképes marad; ha jól emlékszem, döntetlen esetén kilátásban vannak gyorsasági fordulók.
 23. 1. Elveszett csillagok 2. Thrawn – Szövetségek 3. Thrawn 4. Sötét tanítvány Bár ezeken kívül olvastam még a Tarkint, a Katalizátort, a Zsivány Egyest és a Bizonyos szemszögbőlt is, azokat inkább nem venném fel egy "best of"-listára.
×
×
 • Create New...

Important Information