Ugrás a kommentre

Chapter 9: The Marshal


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

9. fejezet - The Marshal / A marsall

 

epguidem09.jpg

 

Írta: Jon Favreau

Rendezte: Jon Favreau

 

Helyszín: Tatooine

 

Szereplők:

Din Djarin - Pedro Pascal

Grogu

Boba Fett - Temuera Morrison

Cobb Vanth - Timothy Olyphant

Gor Koresh - John Leguizamo / John Rosengrant

Taanti - W. Earl Brown

Peli Motto - Amy Sedaris

Jo - Karisma Gideon

R5-D4

 

Történet

Din Djarin és Grogu más mandalore-ik felkutatásán fáradozik, hogy azok információs hálózatát kihasználva megpróbálják felkutatni a csöppség anyavilágát. Egy kétes alaktól hírét veszik, hogy él egy mandalore-i harcos Tatooine egyik elfeledett városában.

 

Concept Art galéria

View post on imgur.com

 

Pár kitétel.

 

1. A felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Aztaleborult!

 

Hát elég határozottan nyitott a második évad, és abszolút nem számítottam rá, hogy már az első részben rögtön 2 pletyka is beigazolódik! Nevezetesen, hogy Cobb Vanth birtokolja és viseli Boba Fett páncélját (és akkor nyilván az 5. részben is ő viselte), illetve, hogy már rögtön feltűnik Boba is! Utóbbi elég ramatyul néz ki, mit ne mondjak :D 

 

A rész hozta az első évad megszokott hangulatát, és az apró Easter Eggekből sem volt hiány. Végre láthattunk és hallhattunk is élesben Krayt sárkányt, ami utalás az ep4-re, ahol Obi-Wan a Krayt sárkány hangjával ijeszti el a buckalakókat. Ugyanazt a hangeffektet használták itt is. És hát bizony meg kell hagyni, a Krayt sárkány valóban egy félelmetes fenevad, nem véletlenül félnek tőle a Tuskenek.

 

A másik amit észrevettem, hogy Cobb Vanth siklója az mintha Anakin ep1-es fogatjának az alkatrészéből lenne kialakítva :D nem hiszem, hogy a történet szempontjából bármi jelentősége lenne, de attól még egy szép is finom utalás a PT-re :) 

 

Mando megszerezte hát Boba páncélját a rész végére, így gyanítom, hogy a következőkben ez fogja kettejüket összehozni. Kíváncsi vagyok, hogy vajon ellenségek lesznek-e, szövetségesek? Most valamiért inkább az utóbbira tippelnék.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Aztaleborultszivarvégitneki! Ez aztán ütött a javából.

 

Két pletyka már rögtön az első részben kipipálva. Azt hiszem megosztó lesz ez az évad néhány embernek ebből a szempontból. Én nem ebbe a táborba tartozom. Cobb Vanth és Boba megjelenése is ütött. Utóbbi bár csak a végén jelent meg - elég ratyi állapotban volt, de hát a Sarlacból kijutás nem lehetett könnyű a számára. Mondjuk most jó kérdés, hogy Boba ebben az évadban mennyit fog szerepelni? Csak beteaselték és majd a 3. évadban fognak vele tüzetesebben foglalkozni? :hmm:

 

Cobb Vanth egy állat volt, imádtam a visszaemlékezést. Nekem is feltűnt a siklója. Nagyon döfi volt. És a Krayt-sárkány is adta. B*zi nagy szörny, mit ne mondjak. :D

 

A kezdés is tetszett, mondjuk számítani is lehetett rá, kb. minden anyagban megmutatták, ebből könnyen kilehetett következtetni, hogy ezzel nyitunk. Szépen helyben hagyta a fickót. A szörnyek meg... brrr. :D Remélem jót lakomáztak. :P

 

Jó volt viszontlátni Pelit, a térképes jelenet is tetszett. Az akciójelenet a végén nálam már-már moziszintű látványt nyújtott. Micsoda látvány volt, te jó ég! És Cobb és Din külön akciójánál is ámultam a látványon. :o

 

Ma még megnézem egy párszor. A játékidő megfelelő volt. Csak így tovább.

 

szerk.: ja és azt hiszem a fordítóknak nem fog gondot okozni néhány jelenet. :P

Szerkesztve: - Bence1997
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: Chapter 9: The Marshal

Hát mit ne mondjak eléggé ütött a rész. Be kell vallanom azért volt egy két pillanat amikor nem így éreztem. Főleg mikor a Tuskenekkel tárgyaltak meg pár jelenet a városban az elején, de kb ennyi, amit negatívként fel tudok hozni.

Az eleje, ahogy Mando megszerzi az tattooine-os infot, baromi jó volt. Látványos akciódús, tele lényekkel, nagyon tetszett. Ahogy a maszkjával verte az embereket külön poénos volt. :D

És hát a rengeteg easter egg, kezdve Anakin pod racerétől, hogy a pit droidok megint mit műveltek, és jó volt látni az előző évadban szereplőket is.

Timoty-t amúgy is imádom a Deadwood óta kb mindenben láttam, szóval baromira örültem neki, bár talán túl jóképű volt erre a világra. :D Ja és furán állt neki Boba páncélja. :D:D

Tök jók ezek az életkép amiket kapunk a soritól, hogy még jobban belelátunk egy bolygó életébe, hogy milyen más fajok vannak, összetűzések stb, és kifejezetten örültem, hogy ez a Tattooine volt mert nekem sokszor már herótom van tőle, de most a sárkánnyal és a tuskenekkel tudott újat adni.

És ha már sárkány. A vége az valami elképesztően epic lett. Nem spóroltak a minőségi CGIal. :D

és a végén Boba. Te jó ég. Én mindjárt sírok. :D:D

9/10, mert "félek" hogy még lesznek jobb részek. :D:D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Na erre lehet azt mondani, hogy This is the way! Nem számítottam ilyen nyitásra rögtön az első résznél. Az elején, amikor még Gor Kereshez ment Din, azt hittem hogy a legelső epizódhoz hasonló laza kezdés lett. Azért az nem semmi volt, amikor Gor mondja, hogy vadásznak a Mandikra a beskar páncél miatt, mostmár valószínű, hogy nem csak a Nevarroi törzs élt ilyen elzárkózásban, hanem talán a teljes megmaradt népesség.:( De ami a rész legjavát illeti, az mind a Tatooine-on játszódik. Életemben nem hittem volna, hogy ennyi pluszt hozzá tudnak majd tenni ehhez a világhoz. A visszaemlékezés a második HCS felrobbanása utánni állapotokra nagyon jó volt, ez a rész nagyvonalakban adaptálta is az Utóhatás:A Birodalom vége című könyvben lévő közjátékot. A krayt nagyon félelmetesre sikerült, elősször mikor feltűnt nem tudtam pontosan mi, mivel még élő krayt sárkányt mozgóképen nem is láttunk. A sárkány legyőzése pedig irtó látványos volt, az a harc már komolyan egyszinten van bármilyen nagy filmmel. Boba felbukkanására a rész végén pedig már számítottam. Várom a második részt, hogy hogyan viszik tovább a sztorit.

40 perccel korábban, Yoda József írta:

Kíváncsi vagyok, hogy vajon ellenségek lesznek-e, szövetségesek? Most valamiért inkább az utóbbira tippelnék.

Ez szerintem attól függ, hogy Boba mennyire veszi komolyan a Mandalorei hagyományt, én még azétt egy kisebb nézeteltérést kettejük között el tudok képzelni. Remélem a jövőheti részben azt is megmagyarázzák, hogy Boba miért nem tartotta meg a páncélját.

 

43 perccel korábban, Yoda József írta:

Cobb Vanth siklója az mintha Anakin ep1-es fogatjának az alkatrészéből lenne kialakítva

Énnis rögtön erre gondoltam, bár én úgy emlékszem mintha Anakin fogatjában nem lett volna piros szín, hanem kék. De a tipus az teljesen egyezik.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Éppen most , Iqvi írta:

Énnis rögtön erre gondoltam, bár én úgy emlékszem mintha Anakin fogatjában nem lett volna piros szín, hanem kék. De a tipus az teljesen egyezik.

Vanth akár át is festhette

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amúgy azok a szörnyek az elején csak nem Fyrnockok voltak? :D

 

2 perccel korábban, Iqvi írta:

Boba felbukkanására a rész végén pedig már számítottam. Várom a második részt, hogy hogyan viszik tovább a sztorit.

Én is érdeklődve várom. Mondjuk szerintem az évad második felében fogják előhozni újra Bobát, úgy gondolom, hogy most megyünk a havas bolygóra, illetve vissza Nevarrora. Csak utána tudnám elképzelni Boba újbóli feltűnését. De akkor már a Slave I -el. :D

4 perccel korábban, Iqvi írta:

Ez szerintem attól függ, hogy Boba mennyire veszi komolyan a Mandalorei hagyományt, én még azétt egy kisebb nézeteltérést kettejük között el tudok képzelni. Remélem a jövőheti részben azt is megmagyarázzák, hogy Boba miért nem tartotta meg a páncélját.

Egyszerű: lehet miután kimászott a Sarlacból, elájult vagy valami, a jawák meg megszerezték a páncélját, őt meg kidobták. :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon jó rész volt. Bár én kontextusba raknám, szerintem az első évad 4-5-6. részéhez volt hasonló Mando segít xy-on. Meg ez mégis csak a 2. évad nyitó évada bár, azt nem tagadom, hogy így nagyobbat szólt, mintha az évadközepén lett volna. 

 

Amúgy nyilván ez sokkal jobb, mint a fent említett részek, eleve a hossza miatt is, egyszer sem éreztem, hogy ez most sietős volt. És tetszett, hogy megismertünk egy új "várost" Tatooine-on Mos Pelgo személyében. A Krayt sárkány pedig abszolút meglepetés volt. És az az a akció a végén. :o 

 

A rész nálam 8/10.  És meg kell néznem felirattal, hogy értsem. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Na, úgy írom ezt, hogy nem olvastam előttem szólókat:

Nagyon tetszett a rész. Gyorsan essük túl rajta, leírom; a sztori nem haladt szinte semmit. Ennyi, kész vége engedjük is el a negatívumokat.

De amilyen univerzumépítés belefért ebbe a részbe, az példátlan. És ez nem tisztán fanservice. Ez valódi korábbi háttérdolgok tartalommal való megtöltése.

A Krayt csontváz, máig, ha megláttam túlzásnak éreztem.."Ilyenek nincsenek a Tatooine-on." De igen vannak! És az egy kamasz példány volt.

És PT.. PT-s dolgok!! Buckapatkányok, vagy mik az AOTC-ből! És tusken-kutyulik szintén onnan!

És Anakin Fogatának hajtóműve Speeder bike lett! Aztán megláttam a marshallt! Mondom ez nagyon karcsú Boba. És láttam a sok marásnyomot a páncélon.

Banyek ez nem Ő lesz. Halott marad. Jólvan, helyes! aztán befigyelt Morrison a végén olyan Riddickes hangulatban! Fájdalmas, de ki kell mondjam: Óriási volt viszont látni!

Nem Boba miatt, a színész miatt. Hülyeség! A PT miatt. Nem tudom.. Működik! Óriási!

A Krayt vadászat és a Krayt életmódja és az egész a Joopa horgászatra emlékeztetett engem a Lost Commandersből. De milyen remek látvány, milyen gigászi kaland lett!

Timothy Olyphant-ot ki kell emelnem. Beérett a kis nyikkhaj. Régről "ismerem", a Die Hard 4-ben még nem győzőtt meg, de most remek volt.

Az ő castingja meg lett erősítve, vagy máig pletyka volt?

Oltári cool volt, ahogy a két jet pack-es akciózott és persze a mi Mandónk jól bedobta magát!

A Krayt savhányás azért nem volt semmi!

Szóval: Újabb remek kaland, rajongót kilóra megvevő epizód, megérte várni rá! A hossza is rendben. Minden rendben!

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az epizódot 5 perce fejeztem be. Sok jelzőt tudnék mondani, a teljesség igénye nélkül: Damn bro!, Aztak*rva!  Úúúúúú! Aztaleborultszivarvégitneki! Besz*rás! This is the way motherf*ckers!

 

Tatoonie-t már tényleg egymillió meg egyszer láttuk, de sikerült oly módon újat mutatniuk abból a világból ahol a homokon kívül semmi nincs, hogy nem gondoltam volna :D Mennyire jó és érdekes volt látni a tuskeneket és belelátni egy kicsit az életükbe. Hát sokkal másabb mint amikor csak azt látjuk hogy fénykarddal apritják őket. :D 

 

A rész tanulsága nyugodtan lehetne az, hogy a kommunikáció a kulcs mindenhez. Meg mennyivel egyszerűbben megoldották így a nézeteltérést :D Mondjuk ehhez kellett Mando is aki érti a nyelvüket, amire azért kíváncsi lennék ezt hol szedte fel. Gondolom nincs nekik nyelviskolájuk ahol fel lehet venni a Tusken kurzust.

 

Látszik azért, hogy nagyobb a költségvetés, ez tényleg mozi minőség volt a javából. És ez még csak a nyitás volt basszus, hát mi lesz még itt ha ez ilyen volt? :D 

 

Elején Gor Keres-t szépen elintézte, mikor mondta neki, hogy "Nem az én kezemtől fogsz meghalni" akkor sejtettem, hogy képbe kerülnek a lények a sötétben.  :D 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hűűűűűűűűűűűazanyjáááááááááááátamindenitvaaaaaaaaaaóóóóóóóóóóóóóóóóóóó!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Hát ez a rész egy hálaisten epizód volt. Mintha egy mozifilmet néztem volna. Az egész, az effektektől mindenen át a végéig. A látképek, a robogózás a Dűne Tengeren, a harc a kryte sárkány ellen - basszus, végre láttunk élőben egy kryte sárkányt. Hát odabatyott! És a hangja majdnem teljesen ugyanolyan volt, mint amit Obi-Wan kiadott.

 

Amit nagyon csíptem a részben, hogy szorosan összefonódott regénybeli dolgokkal, nevezetesen Cobb Vanth és Mos Pelgo az Utóhatás-trilógiában kapott nagyobb szerepet és mutatták be, hogy tör ki a település a megszokott tatoone-i sinylődésből. Akkor még nem lehetett biztosra venni, hogy a marsall Boba Fett páncélját használja, bár erősen sejthető volt. Most már ez is egyértelmű. A páncél kijutott a sarlacc-ból, és ha az kint van, akkor Boba Fett is. Amit az utolsó képkocka bizonyított is. Bomarr ennek lehet, hogy nem fog örülni, de én viszont annyiban örülök, hogy mindig is kicsit hihetetlen volt, hogy Fett egy ilyen állig felfegyverzett páncélban meghalt egy olyan lény gyomrában, ami állítólag ezer évig emészti a kosztját - de ha nem is, esélyes, hogy amikor a Kentanna szétrobbant a fejénél, akkor a Sarlacc is megmurdelt. Plusz in-universe az összes eddigi "feltámadás" közül ez az első, amit különösebb magyarázkodás nélkül el lehet hinni. Annak meg külön örülök, hogy Temuerra Morrison játssza. Persze még fontos, hogy hogyan fogják használni. Innét nézve Fett barátunk átment valamiféle tatooine-i remetébe, szóval már nem aktív fejvadász.

Mondjuk a rész legnagyobb feltámadója R5-D4 volt. Úgy tűnik, a jawák vagy valaki időközben megjavította a motivátorát, bár így sem túl üzemképes. :) 

Ezen kívül volt még rengeteg kellemes dolog az epizódban. Már a korábbi tatooine-os részben is imádtam, hogy a buckalakókat új színben tűntették fel. A filmekben mindig csak lelketlen szörnyekként ábrázolták őket, de most a Mandi árnyalta a tuskeneket és értelmes bennszülött lényekké tették őket. Tetszett a megegyezés Mos Pelgo lakói és a buckalakók között, és ez az együttműködés is talán hozzájárul majd ahhoz, hogy idővel Tatooine sokkal civilizáltabb világgá váljon.

Vanth robogója is odavert, nem holmi kis moci, hanem mindjárt egy sugárhajtóműre szerelt masina. Mondhatni szó szerint s*ggrakéta. :lol2: Ráadásul nagyon hasonlít Anakin fogatának hajtóművére (a hangja ugyanaz volt). Én nem hiszem, hogy ez valóban Anakin fogatának a része volt, inkább egy ugyanolyan Radon-Ulzer hajtómű (talán ugyanúgy 620c), mint amilyet Anakin is használt a versenysiklójához. És az is nagyszerű volt, hogy a buckalakók mellett massiffok is megjelentek, eme kutyuskákat az ep2-ben láttuk először, majd néhányszor a TCW-ben. A scurrierek meg már csak pontocskák voltak az I-ken. :D 

És akkor még újra találkozhattunk Peli Mottóval és kiváló droid csapatával. Itt jegyezném meg, hogy elegáns visszautalás az IG-11 önfeláldozására, hogy Djarin már odaengedte őket a Razor Cresthez. Az más kérdés, hogy mindjárt el is kezdték szétbontani, ami meg szép visszatekintés az ep1 humorára.

A rész elejéről meg még nem is beszéltem. A világ, ahol Mando és Baby Yoda megfordulnak, eléggé félelmetes. A sötétben villogó vörös szempároktól kirázott a hideg. Tiszta Pitch Black. :D Az alvilági bunyó is pazar volt, tetszik, hogy ilyen "hétköznapi" helyeket is megnéznek. Amúgy az első évad pár nappal ezelőtti ledarálása közben ötlött fel bennem, hogy a Mando és a Solo milyen szépen összepasszol ezzel az alvilági/pórnép miliővel. Aztán szegény Koresh-sel jól elbánt, de végül is Djarin előre közölte, hogyha elmondja, hol van a mandi ismerőse, akkor elengedi élve. Hát, nem mondta el. De Mando még így is rendes volt, mert megígérte, hogy nem az ő kezétől fog meghalni. A kis gonosz. És itt jegyezném meg, hogy a gamorreai jelmezek mennyivel jobbak már itt, mint az ep6-ban voltak. Ott le sem tagadhatták, hogy egy nagy gumicucc az egész, itt viszont egész élethűek voltak a röfik.

 

Na de most már befejezem. Röviden, ha a második évadnál ez a minőségi szint, akkor nem fogunk unatkozni. Mert szerintem ez a rész majdnem mindent kenterbe vert, amit az első évad felmutatott, pedig az sem sz*rral gurigázott.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

15 perccel korábban, NorbiLordi írta:

Mondjuk ehhez kellett Mando is aki érti a nyelvüket, amire azért kíváncsi lennék ezt hol szedte fel. Gondolom nincs nekik nyelviskolájuk ahol fel lehet venni a Tusken kurzust.

Megemlítette az elején, hogy sok időt töltött a Tatooine-on. Elég alapos ember, szóval szerintem önszorgalomból tanulta meg ezt is, meg a jawát is, mert hasznára válhatott.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

54 perccel korábban, Dzséjt írta:

Megemlítette az elején, hogy sok időt töltött a Tatooine-on. Elég alapos ember, szóval szerintem önszorgalomból tanulta meg ezt is, meg a jawát is, mert hasznára válhatott.

Na én efelett a kijelentés felett elsiklottam lányos zavaromban :) Hát akkor tényleg sok időt töltött ott, vagy jó az érzéke ezekhez :D 

 

Nekem amúgy bejött ez az üvöltök+jelnyelv kombó.

 

Viszont azt figyeltem meg, hogy csóró tuskenek szívták meg inkább a sárkányos bulit, ők valahogy jobban hullottak mint a Pelgoiak.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyszerű rész volt, örülök neki, hogy továbbra is képesek tartani az első évad színvonalát. Nem gondoltam volna, hogy egyszer élőszereplősen fogom látni az egyik kedvenc jelenetemet az Utóhatás-könyvekből. A többiek már itt mindent leírtak, amit lehetett, én is osztozom mindenki lelkesedésében. És végülis csak nem maradtunk 2020-ban Dűne nélkül. :D

 

Tényleg minden elismerésem az íróké, rendezőké, színészeké, jelmeztervezőké, és mindenkié, aki ezen a sorozaton dolgozik. Látszik rajta, hogy az egész stáb él-hal a Star Wars-univerzumért. A rengeteg visszautalás, Easter Egg, és egyéb dolog mind azt bizonyítja, hogy ismerik az univerzumot, beleértve még a sorozatokat és a könyveket is. A végén Boba Fett megjelenése hatalmasat üt, és akárki akármit mond, nekem az a hajtómű akkor is Anakin fogatjából származik. :)

 

Az meg engem nem zavar, hogy a sztori lassan halad, szerintem ez a sorozat sokkal inkább szolgál arra, hogy beleéld magad a Star Wars-univerzumba, a történet másodlagos. A hangulatot tökéletesen eltalálták, a világot pedig tovább bővítették. A Gyermek kicsit parkolópályára lett most téve ebben a részben, de azért biztos, hogy tőle is fogunk még látni meglepetéseket.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

42 perccel korábban, NorbiLordi írta:

Amúgy az merült fel bennem, hogy mivan ha a sárkány pont azt a sarlaccot ette meg amibe beleesett Boba is? Az megmagyarázná hogy került ki belőle.

Mondtak valamit, hogy a Sarlacc-lyukban él. Én csak este újrázok.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Sikerült úgy elindítani az új évadot, hogy azokat a kontúrokat, amelyek az első évadot is jellemezték egyrészt remekül visszaidézték ebben az epizódban, de emellett hozzá is adtak az egész Saga hátteréhez olyan, szinte unásig ismert helyszíneket felhasználva, mint a Tatooine homokdűnéi és az ott élő tuskenek. Úgy indult el az évad, hogy mintha el sem indult volna, mégis a sorozat világát nézzük, érezzük és amiben számomra a legerősebb volt az első szezon - az atmoszférateremtésben - azt itt talán mindennél jobban sikerült eltalálni. Ezáltal úgy helyezkedhettünk vissza a sorozat világába, hogy még, ha nem is haladt előre a cselekmény, a konkrét epizódban nem hogy a jedik nyomára nem bukkant Mando, de még Boba Fett-tel sem találkozott, mégis amitől szerethető és élevezetes volt eddig ez a széria azt remekül hozta epizód és én nagyon várom a folytatást. A karakterek szempontjából is szerintem egy érdekes epizód volt, a lore-hoz is adott hozzá, de leginkább megalapozza azt a hangulatot, amelyben mind a karakterek, mind a cselekmény olyan jól ki tudott bontakozni korábban is.

 

Ahogy elindult a rész, azzal az akciójelenettel, amit az előzetesben is láthattunk, egy szép kontrasztot adott a későbbi eseményekhez. Egy sötét, alvilági hely, gyors, pörgős akciókkal. Mando keményen leszámol mindenkivel és már megy is tovább. Ez olyan igazi "fejvadászos" kezdés volt, amihez aztán érdekes folytatást kínált a Tatooine. Ez már nem teljesen az a Tatooine, mint, amit korábban megismertünk (erre jó példa volt az első évadban játszódó epizód is) és ez a világ, amit itt látunk már talán nem annyira mocskos és szennyes, mint ahogy korábban gondoltunk a sivatagbolygóra. Persze továbbra sem egy Naboo, de azáltal, hogy a tuskeneket is humánusabbnak mutatták be és az epizód során láthattuk, hogy képesek áthidalni az itt élők, az etnikai különbségeket és egy közös cél érdekében együtt működni, ez mindenképpen egy sokkal kellemesebb képet adott a bolygóról, mint amikor a rabszolgaság, a gengszterek és a fosztogató állatias tuskenekről volt ismeretes.

 

Amikor megérkezik ide Mando és először összetűzésbe kerül a Marshallal, akkor sejtettem, hogy ő még nem Boba Fett lesz. Az, hogy valaki más van Boba páncélja alatt nem újkeletű dolog lenne, de tetszett ahogy az egészet kibontották a flashback jelenetekkel. Maga a sorozat azért is nagyon izgalmas, mert egy olyan átmeneti korszakban játszódik, amikor az addigi világrend összeomlott és valami új érkezik a helyére. Persze ez az átállás teljesen más természetű, mint a legutóbbi nagy átalakulás a Köztársaság korából a Birodalom korszakába, de látszik, hogy ilyenkor nagyon zavaros idők jöhetnek és nem feltétlenül a rend és a prosperitás köszönt be az új kort várókra. 
Cobb Vanth és Mando párosa remek volt. Az elején mikor szinte tapintani lehetett a feszültséget kettejük között nagyon jó eltalált jelenet volt, a kocsmával, a belengetett pisztolypárbaj ígéretével abszolút hozta a western hangulatot. Mikor volt az a snitt, hogy kint állnak és kapunk egy közelit a pisztoly felett matatató kézről az annyira hangulatos volt, hogy én már ott meg voltam véve. Aztán persze jött a jelenetnek a feloldása, a nagyobb ellenség, aminek a hatására a kezdetben szemben álló felek képesek összefogni. Ez úgy általánosságban véve az egész epizód fő motívuma is volt egyben.

 

Azonban nem csak a két mandalori páncélos hősnek kellett félretennie a nézeteltéréseit, hanem a két közösségnek, a városlakóknak és a sivatag nomádjainak is. Még, ha egy pillanatra visszatérek a western-tematikához, akkor itt az őslakos vs. mondjuk úgy betelepült csoportok közötti konfliktust láthattuk új köntösben. És ez a megközelítést - ami nem új a sorozattól, az első évadban már láthattuk Mandot a tuskenekkel tárgyalni - ami ennek a sorozatnak a nagy ajándéka. Itt van ez a népcsoport, akiket már a kezdet kezdetén megismerhettünk még a valaha volt első Star Wars filmben. Eddig mindig is úgy ismerhettük őket, hogy vadak, kezelhetetlenek, "lelketlen szörnyek, olyanok, mint az állatok", ezáltal kialakul bennünk is egy kép, hogy ilyennek látjuk őket. Az talán csak a távolságtartóbb, antropológiai megközelítés kapcsán merülhetne fel, hogy lehet, hogy nem is értjük őket. Most egy olyan oldalát mutatták meg a Tatooinenak, amelyet eddig is ismertünk, de valójában mégsem ismertünk igazán. Az összes "kiegészítő" eleme a SW univerzumának, legyen az akár animációs, akár élőszereplős sorozat, akár videójáték, akár képregény, akár könyv (azért tettem idézőjelbe, mert nem csak kiegészítik, de ezek éltetik igazán az univerzumot, hogy egy részletgazdag, összefüggő, lélegző egésszé álljon össze a filmek által nyujtott hálózat, mint a vér az ereinkben), ez a küldetése, hogy úgy egészíti ki az eddig ismert világot és ad hozzá a nagy egészhez, hogy közben telejesen új dolgokat láthatunk meg az általunk addig ismert univerzumban.

 

A Krayt sárkány okozta probléma nem csak összekötő elemként szolgált a történetben, ami közös nevezőre hozhatja a tuskeneket a városiakkal, hanem az egész bolygó faunájához is hozzájárul. Hozzákötik a Sarlacc-et is, a banthákat is, a tusken kultúrában is szerepet játszik és mindezek mellett itt még egy kitüntetett szerepet is kap a két frakció egyesítésében.
Mando szerepe a konfliktusban azért is volt érdekes számomra, mert az epizód elején láthattuk a badass fejvadászt, itt viszont a későbbiekben sokkal inkább kellett támaszkodnia az intelligenciára, a konfliktuskezelésre, az asszertivitásra és igazi vezetőként lépett fel, először Vanth és a buckalakók között, illetve tágabb értelemben a Krayt sárkány elleni egész offenzívában is, még egy önfeláldozó akciót is bevállalt a végén a siker érdekében. Szóval sokkal több ő, mint egy fejvadász, de mégsem egy hófehér lovag... ezért is volt szerintem baromi jó, hogy otthagyta az egyszemű fickót a rész elején.

 

A vizuális megvalósítás továbbra is pazar és a sorozat megnevezés egyáltalán nem degradáló, bár manapság már általánosságban kijelenthető, hogy az utóbbi években egyes sorozatok képesek felvenni a versenyt a mozifilmekkel. Itt azért azt külön kiemelném, hogy a Krayt sárkány elleni küzdelem valami eszméletlen jól festett. Maga a lény kidolgozottsága, ahogy megtámadta őket, a harcnak a dinamikája a rész fénypontja volt. Egyáltalán nem tűnt olcsónak, vagy megúszósnak. A képek és az operatőri munka továbbra is szemetgyönyörködtető, de a jelmezek és díszletek és a zene is elengedhetetlenek ahhoz, hogy ezt a remek hangulatot így meg tudják idézni. Ebben továbbra is kiváló munkát végeznek a sorozatnál és egyszerűen jó ránézni egy-egy snittre, annyira árad belőle a SW hangulat.

 

A végére még a végéről annyit irnék, hogy nem tudom mihez akarnak kezdeni Bobával és mikor látjuk újra viszont, de nekem hatalmas élmény volt őt megpillantani abban a jelenetben. Mikor nem ő volt a páncélban akkor elkönyveltem, hogy ok, akkor őt itt most nem látjuk, aztán amikor ráfordult a kamerára Temuera Morrison ezzel a megviselt ábrázattal, akkor ott feltettem a kezem és én megadom magam. A cselekmény előrehaladása szempontjából nem csak a származása miatt van potenciál a Mandoval való találkozásukban, hanem neki azért vannak elsőkézből származó emlékei a fénykardos varázslókkal kapcsolatban is, de bármi is lesz a folytatás, ahogy ott Boba megfordult, az a jelenet nálam abszolút arany és feltette a részre a koronát. Hosszú idő után ez az első év, hogy nincs új SW mozifilm... de azt hiszem, hogy kárpótolva vagyunk ezzel a sorozattal!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, NorbiLordi írta:

Amúgy az merült fel bennem, hogy mivan ha a sárkány pont azt a sarlaccot ette meg amibe beleesett Boba is? Az megmagyarázná hogy került ki belőle.

Azt a sarlaccoz ettd meg, ami a barlangban élt, ahol a részben a sárkány aludt. Azért akkor szerintem Boba se ebben az állapotban volna ha a Karkun vermi sarlaccot ette volna meg a krayt sárkány.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem erre számítottam, de tetszett. Úgy értem, hogy első résznek olyat vártam amiben ennél többet halad a fő szál, nem egy félig meddig "monster of the week" epizódot, de ez annak viszont átlagon felüli volt. Persze Boba miatt lehet, hogy fontos lesz ez is, nem tudom mekkora szerepe lesz neki. Külön tetszett, hogy amikor a sárkányt kicsalják a barlangból a képarány átvált 16:9-re és így az még nagyobbnak hat, majd miután legyőzték visszaáll 21:9re. :)

 

Nekem a legendákból a Kenobi regény jutott eszembe a részről, a taszkenek jellemébe/életébe való betekintés és persze a Krayt sárkány megölése miatt. Pontosan nem emlékszem ott hogyan győzték le, de biztos, hogy Ben nem robbanószert használt. :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

24 perccel korábban, Iqvi írta:

Azt a sarlaccoz ettd meg, ami a barlangban élt, ahol a részben a sárkány aludt. Azért akkor szerintem Boba se ebben az állapotban volna ha a Karkun vermi sarlaccot ette volna meg a krayt sárkány.

De azt se tudhatjuk, hogy nem e ott vert fészket miután benyelte Bobát. Meg eltelhetett akár csak pár nap is a kettő között, mint látjuk a páncél meg elég sokat bír azért. De lehetett akár egy tök másik sárkány is.

 

Nekem nem tűnt véletlennek, hogy pont abban az epizódban említik meg azt hogy egy Krayt-sárkány megtud enni egy sarlaccot amiben aztán a végén Boba Fett is feltűnik. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az első évad epizódjaihoz nem igazán írtam hozzászólást, de ez a nyitány...emellett nem tudok szó nélkül elmenni. Bomarral értek egyet, ez abszolút szintlépés az eddigiekhez képest. Az járt a fejemben, hogy basszus, ezt moziban kellett volna nézni. A PT utalások szívmelengetőek voltak, a zene csodás, a látvány monumentális. És a végén koppant az állam. A Klónok támadása után (2002) ezen a napon láthattuk újra a jó öreg Temuera Morrison-t képernyőn hús-vér formájában, mint Jango Fett nyers klónja, Boba Fett! Ja és egy élő, ki...ott KRAYT SÁRKÁNY! :D

Egy kérdés: Csak én sajnáltam a lényt? Olyasmit éreztem, mint az egyik Clone Wars epizódban a Zillo Beast esetében.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Éppen most , mui-ruy írta:

Az járt a fejemben, hogy basszus, ezt moziban kellett volna nézni

Le kell szervezni, fórumprogramnak.:D

 

1 perccel korábban, mui-ruy írta:

Egy kérdés: Csak én sajnáltam a lényt? Olyasmit éreztem, mint az egyik Clone Wars epizódban a Zillo Beast esetében.

Én nem sajnáltam, azért ez a helyzet teljesen másképp volt ábrázolva, mint a Zillo esetében. Azt a lényt kegyetlenül kínozták csak azért, hogy Palpatine fénykardálló klónpáncélt kapjon, és egy a kihalás szélén lévő lényről volt szó, aki nagyon nem is tudott ártani senkinek, hiszen egész addig aludt amíg a bomba miatt fel nem ébredt.

Itt krayt viszont folyamatos problémát jelentett a Pelgoiaknak, és a tuskeneknek is. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Negatívumot eddig nem mondtam, de akkor legyen itt egy :D megint sikerült ellentmondani egy kánon műnek, mégpedig az Utóhatásnak, amit megint csak izzadságszagúan lehet kimagyarázni... Kezd tendenciává válni a dolog, ami nem jó.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.