Ugrás a kommentre

Rixon

Fórumtag
  • Összes hozzászólás:

    18
  • Csatlakozott:

  • Utolsó látogatás:

Rixon összes hozzászólása

  1. Rixon

    3x15 - The Cavalry Has Arrived

    Nem azzal van a baj, hogy kifejezed egyet nem értésedet, inkább ez a retorika az, ami engem egy kicsit felidegesít az igazat megvallva. Azért, mert előfordul, hogy néha nekem se tetszik valami, attól még ne legyek már haterré degradálva, mert szerintem távolabb nem is állhatnék tőle. Ne csak ebben a két végletben lehessen már gondolkodni, hogy vannak a haterek meg a nem haterek. Arról nem is beszélve, hogy elmondtam a videóban is hogy noha nem ez lesz a kedvenc animációs sorozatom, szeretem a karaktereket akiket mozgatott, meg nagyon sok jó pillanat volt benne, csak a lezárás nekem lehúzza egy kicsit. Külön kifejeztem, mennyire várom az Acolyte-ot, mint következő sori, ami ráadásul meghozza a várva várt vérfrissítést. Hadd ne legyek már hater pls. Ez a halálom. Amikor valamiről pozitívan, vagy legalább nem lesújtóan nyilatkozok, ami a többségnek nem tetszett, akkor jönnek az idióták, hogy azért mondom amit mondok mert fizet nekem a Disney. Ne legyél már te a másik véglet, hogy ha meg valami épp nem jön be és ezt elmondom, akkor rögtön én vagyok a hater. Többre tartalak téged és a visszajelzésedet is ettől, ez így baromira nem konstruktív szerintem. Ez volt nekem az elsődleges problémám, nem az, hogy nem értünk egyet.
  2. Rixon

    3x15 - The Cavalry Has Arrived

    Ha csak ennyi van Emerie történetében, akkor tényleg semmi akadálya nem lett volna, hogy legalább ennyit elmondjanak. Egy félresikerült kísérlet, mivel Hemlockot meg kitagadta a tudományos közösség az "etikátlan" munkája miatt, kellett neki egy asszisztens, ez lett Emerie. Mondjuk ahelyett, hogy Omega a falat cseszteti két részen keresztül, meg csúnyán néz a dokinénire, akár ezt kifejthették volna. Vagy ha már a felvezető részekben nem került erre a sor, akkor legalább pár mondatban mesélhetett volna a múltjáról Echonak itt a végén. Scorch személyiségének változását már az inhibitor chip is magyarázza, nem ezzel van a bajom elsődlegesen, hanem azzal, hogy nem jutott lehetősége redemptionre, plusz mivel igazából a nevén és a kinézetén kívül semmi más jele nincs annak, hogy ő Scorch, így gyakorlatilag bárki más, egy random kommandós is lehetett volna, és akkor nem kell kinyírni. Ez így ebben a formában nem Scorch, a karakter, csak egy klón kommandós, akinek úgy van festve a páncélja, és úgy szólítják meg. Semmi más nem köti az eredeti karakterhez, így teljesen felesleges volt behozni, mint egy baitet az RC fanok számára (miközben amúgy a Bad Batch eleve egy elnagyolt Delta Squad, a Bad Batch sztorija meg jórészt ugyanazokat a kérdéseket boncolgatja, mint az utolsó RepCom könyv). Explicit ki volt mondva az első évadban, hogy a chip hatását erősítették fel Crosshair esetében. Ami mellett eleve kb. lehetetlen, hogy ellenszegüljön, így a chipet se tudta volna kiszedni. Annyira nem áll ez össze sehogy, hogy én végig abban a hitben voltam, hogy csak úgy kondicionálták, hogy azt gondolja, már nincs a chip a fejében és önállóan cselekszik. A sorozat elején még fixen a fejében van, hiszen csak rá hat a 66-os parancs a csapatból, később meg már nem igazán kellett volna rá lehetősége legyen, vagy ha mégis, ennek igaán szánhattak volna egy olyan Crosshaires epizódot, mint amik jellemzően a legjobbak voltak pl. a második évadban. Az a gép, amibe Hunteréket rakták nem ugyanaz, mint amibe Crosshairt még az első évadban.
  3. Rixon

    3x15 - The Cavalry Has Arrived

    Emerie létezése nem egy orbitális kérdés? Ezelőtt a sorozat előtt nem láttunk sose női Jango Fett klónt, Omega eleve módosított volt és a pontos funkciója, jelentősége ki is derült a sorozatból. Ellenben Emerie ugyanolyan klón, mint a férfiak, öregedésgyorsítással, mindennel, csak épp nő. Ne mondd már, hogy nem lényeges kérdése, hogy őt miért alkották, a kaminoiak soha semmit nem csinálnak "csak úgy". Mi lett volna vele a cél, és miért kellett Hemlocknak magához vennie őt? Emerie gyakorlatilag főszereplői státuszba lépett elő a harmadik évadban, és semmi konkrétummal nem rendelkezünk a múltjával, és így a motivációival kapcsolatban sem. Az Echoval való párbeszéde tökéletesen alkalmas lett volna arra, hogy pár mondatban elmondja, miért volt ilyen sokáig hűséges Hemlockhoz, és most mi változott. Scorch meg lehet, hogy téged nem érdekel, de most miért kell azért megszólni, mert engem igen? Valóban, az egyik kedvenc Star Wars-játékom a Republic Commando, és valóban, Scorch az egyik kedvenc karakterem belőle. Egy tragikus comic relief karakter volt, aki humorkodással fedte el, hogy milyen pszichés megterhelés éri a háború borzalmai alatt, majd dezertált a birodalmi seregből és a Mandalore-on telepedett le az osztaga életben maradt tagjaival. Ehhez képest itt egy random egybites gruntot csináltak belőle. Semmi más funkciója nem volt a jelenlétének, csak az, hogy ott legyen, majd megölték, ezzel elvéve annak a lehetőségét, hogy bármikor később szerepelhessen még más történetben. Elnézést kérek, hogy ez nekem nem esett jól. Crosshair inhibitor chipjének pedig semmi értelme nincsen. Mivel, hogyan és mikor távolította volna el? És ha eltávolította, akkor minek a hatását erősítették fel a géppel? Egy katyvasz az egész.
  4. Rixon

    3x15 - The Cavalry Has Arrived

    A mi lett Howzerrel kérdést arra értettem, hogy mi történt vele, ami miatt már nem volt ott a Seeloson. Igazából arra lennék kíváncsi, hogy milyen események vezettek oda, hogy 3 főre redukálódott ez az egész a Lázadók idejére. Például ha részt vesznek a csatában a Tantisson és annak lesz ez az eredménye, az egy tökéletes megválaszolása lett volna ennek a kérdésnek. Főleg, ha mondjuk ebben Cody is részt vesz, ha már egy egész epizódot szenteltek annak, hogy ő is dezertált. Rex egész szerveződésének az volt a fő célja, hogy megtalálják a Tantisst és nekimenjenek, erre teljesen kimaradtak az akcióból. Mit csináltak ezidő alatt? Volt valami jobb dolguk, vagy wtf? Igazából ez a legnagyobb bajom, a többi csak rárakódik (Emerie hátterének és rendeltetésének hiánya, Schrödinger inhibitor chipje, "Scorch" halála stb). Tök jó híd lehetett volna ez a sorozat a TCW és a Rebels között. Nem lett, vagy maximum egy ilyen 200 éves kötélhíd, ahol ha rossz helyre lépsz leszakad és leesel Sokkal több potenciál lett volna ebben, és egész egyszerűen összecsapottnak érződik az egész zárás, amit ráadásul három teljesen random és ad hoc módon építkező résszel vezettek fel. Üres kapura rúgtak és bedobás lett belőle. Gyakorlatilag csak azt zárták le, amit feltétlenül muszáj volt, és az epilógus révén még ott is benne hagyták egy folytatás lehetőségét. Nem érzem azt, hogy egy kerek egész történetet kaptunk volna, hanem mindent majd egyszer megválaszolnak, ami lehet, hogy jövőre, de lehet, hogy 10 év múlva, mint Barrisst. Miközben ezt itt is megtehették volna nagyon könnyen. Ettől függetlenül azt a néhány pozitívumot is kifejtettem, ami viszont tetszett, külön kiemelve Nala Se önfeláldozását, ami tényleg az egész sorozat egyik legjobb pillanata volt. De ha valaki mindezzel nem ért egyet, vagy másnak ezek a dolgok nem annyira hangsúlyosak, hát ez van. Nem lehet mindig, mindenben egyetérteni. @Ody Mandrell ezt nem vallja. Neki csak akkor vagyok jó, ha épp az ő álláspontját megerősítő dolgokat mondok :'( Kérdezte Ody. Nos, itt épp nem, de a YT-n írt hozzászólásod, miszerint még a hater szintet se éri el az okfejtésem, azért egy pöppet degradáló
  5. Rixon

    Vélemények a Legends művekről

    Kicsit utánakeresve a dolognak, Terry Brooks állítása szerint Lucas egy több mint egyórás beszélgetés során ecsetelte neki a sithek és a jedik történelmét, és a Baljós árnyak regényváltozata során ezeket a dolgokat használta fel (amiket itt 3 pontként írtál le), szóval itt valóban felülbírálhatta magát Lucas később. Viszont a későbbi álláspontja szerintem akkor is jobban illeszkedik Yoda állításához, mert ha a jedik azt gondolták, hogy a sithek mind kihaltak, és az egyetlen túlélő titokban szervezte újjá a rendet a Kettő Szabálya mentén, akkor továbbra is egy elég nagy plot hole az, hogy honnan tudhatott Yoda erről. Persze ez nem egy megmagyarázhatatlan dolog, de erre sosem került igazából (számomra) kielégítő módon sor. Ha a Baljós árnyak regényváltozatához még hozzá is vesszük a Darth Bane trilógiát, nekem akkor sem hihető, hogy Yoda ilyen bizton kijelenti, hogy a sithek mindig ketten vannak, mindezt egy évezreddel korábbi esemény alapján kialakult szóbeszédre alapozva. Szerintem egyébként ez a mondat leginkább a nézőknek szólt, amolyan expository dialogue, hogy a közönség képbe kerüljön ezzel a koncepcióval kapcsolatban. Ami oké, ilyenre szükség van, csak nem Yodától kellett volna ezt halljuk, mert ez így szerintem következetlen. Még ha a sithek létét gyanították is, a Kettő Szabálya egy olyan titkos alapelv, amiről a két sithen kívül senkinek nem kellene tudnia, hiszen ez a fennmaradásuknak, és az egész tervüknek az alapja.
  6. Rixon

    Vélemények a Legends művekről

    Ha Darovit beszélt is Johunnak a Kettő szabályáról, az összes jedi, aki tudott Bane és Zannah létezéséről meghalt a Tythonon. Valóban Darovit halála volt az utolsó olyan eset, mikor a jedik azt hitték, sith-tel kerültek szembe, és ez alapján fel is merülhetett egyesekben a gondolat, hogy maradtak még mások is életben, ám ez még nem implikálja azt, hogy a Kettő Szabályáról, mint filozófiáról tudomásuk lenne, és a Darovit halála körül kialakult esetleges gyanú sem gondolnám, hogy ezer évig fennállna. Yoda 900 éves, mégsem harcolt egész élete során sith-tel egészen a Klónok támadásáig. Az én értelmezésemben a Baljós árnyakban elhangzott mondat nem egy esetleges gyanú beigazolódására vonatkozik (maximum Gui-Gon gyanújáénak, amit a filmben fogalmazott meg), hanem inkább egy Maul felbukkanására adott reakció, annak a tudásnak a felelevenítése, hogy a sithekből mindig kettő van, sosem cselekednek egyedül. Ennek ebben a kontextusban az a jelentősége, hogy Maul halálával minden bizonnyal nincs lezárva még a dolog, és ha a tanítvány halt meg, akkor a mester most új tanítvány után fog nézni. "Karpyshynnak nagyjából 19 évvel ezelőtt az akkoriban aktuális művekkel is összhangba kellett hozni a Bane-trilógiát, nem csupán a Baljós árnyakban elhangzottakkal." Én is így értettem a fentebbi hozzászólásomban a korrekciót (ami szerintem emiatt nem sikerült teljeskörűen), ráadásul nem csak ezt kellett rendbe tennie, hanem Lucas saját ellentmondását is. Obi-Wan az Egy új reményben azt mondta, a jedik ezer nemzedéken át védték a Köztársaságot, míg Palpatine a Klónok támadásában már ezer évről beszél, ami ugye sem saját magával, sem az EU-val nem volt összhangban. Ezt rendbe tette Karphyshyn a rusaani csata utáni reformációval, a Kettő Szabálya viszont szerintem akkor is iffy. Még ha el is fogadom ezt a Darovitos magyarázatot, amit mondasz, nem gondolnám, hogy Yoda ilyen bizonyosággal kellene állítson valamit, ami egy ezer évvel korábbi szóbeszéden alapszik, ellentétben a sithek működésének azon formájával, amivel évezredekig hadakozott a Jedi Rend. A Kánon úgy kezdte ezt el egyébként valamelyest helyrepofozni, hogy minden jelentős, a sithek történelmével foglalkozó anyag (pl. a Secrets of the Sith) kiemeli, hogy a sithek hitvilágában mekkora fontossága van a mester-tanítvány párosoknak, és ugye Rey és Kylo kapcsolatához hasonló diádot is próbáltak mesterségesen létrehozni, ami nem sikerült. Önmagában egyelőre ezt is egy kicsit kevésnek tartom, de már egy lépés a jó irányba, és bízom benne, hogy ezt tovább fogják boncolgatni, ha egyszer elkezdik feltérképezni a Kánonban is az Old Republic érát (ami Mangold filmjét követően előbb-utóbb minden bizonnyal meg fog történni, még ha egy kicsit odébb is van még az). Lényeg a lényeg, elfogadom az álláspontodat, de nem értek vele egyet, és ezt az általad megfogalmazott értelmezést kicsit belemagyarázósnak érzem
  7. Rixon

    Vélemények a Legends művekről

    Nem akarom újra lángra lobbantani ezt a vitát, mert már pár napja leült, de nem értek egyet A Sithekkel részletesen első körben a 90-es években futó Tales of the Jedi képregénysorozat foglalkozott, ahol már rögtön úgy jött be a Sith Birodalom, hogy sok Sith létezett. George-nak ezzel kapcsolatban teljesen másak voltak az elképzelései, az ő gondolatiságában végérvényesen mindig is csak két sith van, sosincs több, mert mindig addig nyírják egymást, amíg csak ketten maradnak. Erről mesélt egyebek között a Star Wars Archives-ban is, de pl ebben az interjúban is elmondja: https://www.starwars.com/news/star-wars-episode-i-the-phantom-menace-oral-history A Baljós árnyakig minden jedi úgy gondolta, hogy a sithek kihaltak, ezért fogadják olyan kétkedéssel, mikor Qui-gon ezzel áll elő. Miután Maul kapcsán bebizonyosodik, hogy márpedig a sithek tényleg visszatértek, arra mondja Yoda, hogy belőlük MINDIG kettő van. Erre ugye Mace visszakérdez, hogy vajon a mester, vagy a tanítvány halt meg. Mindig, tehát mintha ez mindig is így lett volna, mint ahogy Lucas fejében is élt ez a dolog. Viszont mivel ez ellentmondásban volt az EU sztorikkal, ezért kellett megírni a Darth Bane trilógiát, aminek az lehetett volna a célja, hogy ezt kikorrigálja. Viszont a Bane könyvekben, amikor a jedik utoljára találkoznak a sithekkel úgy, hogy arról a Rend egészének tudomása van, akkor Kahn nagyúrral és a Sötétség Testvériségével állnak szemben, akik rohadtul nem ketten vannak, Bane pedig már titokban alkotja meg a Kettő Szabályát, hogy a háttérben tevékenykedve idővel majd átvegyék a hatalmat. Erről a jediknek már nem kellene tudniuk, hiszen akkor oda az egész Nagy Terv, amit ezer évig érlelgettek a sithek több generáción keresztül. Az az állítás pedig főleg furcsán hat ennek tükrében Yodától, hogy mindig kettő van belőlük. Ettől függetlenül imádom szeretem a Bane könyveket, az egyik kedvenc Legends sztorim, de ennek a részének a Baljós árnyak tükrében nem igazán van értelme ok-okozati szempontból És lehet, hogy a Kettő Szabályát eredetileg Revan alkotta meg, de ő gyakorlatban végülis sosem valósította meg, és az egész fiolzófiájáról meg csak a holokronjában értekezett, ami a Lehonon sínylődött évezredekig, aztán meg is döglött, miután Bane az utolsó csepp tudást is kisajtolta belőle. Tehát ez az egész Kettő Szabálya koncepció nem egy olyan dolog, amiről a jediknek egyáltalán hallani kellett volna, nem hogy azt állítani, hogy ez mindig is így volt
  8. Rixon

    A The Acolyte sorozat

    Közösségi posztot írtam róla, a videó ma délutánra úgyis okafogyottá válik
  9. Rixon

    Chapter 14: The Tragedy

    Kicsit nyakatekertnek érzem ezt így, és továbbra is tartom, hogy a pyke-okkal, meg a motorosbandával szemben sem tűnt olyan gyengének, mint a jelenkori történetszálban. Elfogadom, ami írtál, de erőltetettnek érzem. Mindazonáltal nem ez az egyetlen problémám a Boba Fett könyvével kapcsolatban (annak ellenére, hogy mikor a Mando 3. évada előtt újranéztem egyébként remekül szórakoztam rajta). Az egész mandóverzum történeti struktúráját szerintem egy kicsit szétcseszte, amivel saját magának és a Mando S3-nak is ártott, illetve az egész jelenkori történetszálban sokkal több potenciál lett volna, mint amit végül kihoztak belőle. De ez már a múlt, a jövő továbbra is ígéretes
  10. Rixon

    Chapter 14: The Tragedy

    Ha a sorozat párbeszédeit vesszük alapul, akkor a vonatrablásnál még nem volt szüksége a baktára, mert a páncéllal együtt volt a sarlacc belsejében. Ellenben mikor másodjára is visszament egy szál kötéllel megkeresni, hogy benne maradt-e a páncélja, akkor már nem volt védve a savaktól. Erre mondta Fennec Shand, hogy "kéne neked egy baktatartály". A Mandós események, mikor szétcsapott a rohamosztagosok között csak ezután következett, ahol betegség semmi jelét nem mutatta, majd mikor Mos Espában az orgyilkosok rátámadtak, nagyon el volt gyengülve, elfáradt, és konkrétan oda kellett cipelni a tartályhoz. Nekem ez nem áll össze.
  11. Rixon

    Az Andor sorozat

    Én viszont továbbra is kitartok ezen véleményem mellett. Az írás igenis mérföldekkel gyengébb a Bobában, mint az Andorban, és itt elsődlegesen nem a történet komolyságára gondolok, hanem például a párbeszédekre. Földi Bence cimborám adta elő ezt legjobban, arra a részre hivatkozva, mikor Boba bemászik a sarlaccbe megkeresni a páncélját, mindenféle védőfelszerelés nélkül, kötéllel, majd savtól elszenesedett fejjel kijön és közli, hogy "hát nincs meg" Ezen felül a Boba sorozatban vannak tényleg remek pillanatok, mint a negyedik és az ötödik rész, a gond csak az, hogy ennek a sztorinak nem egy Boba Fett fémjelzésű sorozatban kellett volna megtörténnie, ráadásul amint megjelent Din, egyből háttérbe szorította Bobát, ami megint csak azt bizonyítja, hogy nem nagyon tudtak mit kezdeni a karakterrel (már ami a jelenkori szálat illeti, a múlt nagyon király volt, amíg a tuskeneknél volt, utána az is kicsit kapkodós lett). És mindennek a csúcsra járatása, hogy a Grogu távolléte miatti konfliktust, ami szerintem Din saját sztoriját sokkal érdekesebbé tehette volna a harmadik évadban, és plusz egy réteget adhatott volna neki (nem elég, hogy a becsületét vissza kell szereznie, még egyedül is maradt), túl gyorsan lerendezték, így a Mando második évadának lezárása szerintem teljesen súlytalanná vált. Nyilván nem azt mondom, hogy nem voltak a sorozatnak jó részei, de azért inkább legyen az Andor a referencia arra, hogy hogyan kellene legyen megírva egy Star Wars sorozat
  12. Rixon

    Évadértékelés

    Mondjuk a kánon képregényekhez képest, ahol pl pár évvel ezelőtt, a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér előtt lerobbantotta Bossk lábát, majd otthagyta megfagyni. Persze ettől még a karakterfejlődése be lett mutatva a sorozatban, és ezzel nekem személy szerint nem is igazán volt problémám (a harci képességeinek indokolatlan nerfelésével a Mandao 2. évadához képest már annál inkább).
  13. Jaah, kemény. Akkor egy bubuka ez a Rixon, amikor csak 15 percig az érveit sorolta, hogy mi tetszett meg mi nem. Csak rinyálni tud, meg fikáz mindent. Amúgy is lefizeti a Disney, meg konstans nyáladzik mindentől.
  14. Még akkor is ha animációs. Apámmal is megnézettem nyáron a TCW-t, de egy képregényt biztos hogy soha nem olvasott volna el.
  15. Pablo Hidalgo kimondta twitteren: nem az számít, hogy az adott esemény hogy történt, hanem hogy hol és mi. A körülmények nem számítanak, csak a történelemkönyves leírás. A Bad Batch esetében "Depa Billaba és Caleb Dume a Kalleren volt mikor kiadták a 66-os parancsot, a mester meghalt a tanítvány elszökött". Ez megegyezik a két sztoriban, de a körülmények mások. Ezt én visszalépésnek értékelem ahhoz képest, ahogy elindult a kánon, és ahhoz, amit pont Dave Filoni írt az első kánon regény, az Új Hajnal előszavaként. Ez alapján mégis csak van valamiféle nem is feltétlen hierarchia de prioritás a mozgóképes alkotások felé az írottakkal szemben. Én ezt neveztem visszalépésnek. Még egyszer mondom, én nem teszek különbséget két mozgóképes projekt között, mert tapasztalatból mondom, egy sorozatot hamarabb fog megnézni az átlag ember kontextusért, mint elolvasni egy könyvet vagy egy képregényt.
  16. Azért ehhez tegyük hozzá, hogy Snoke háttersztorijáról maximum alkotók nyilatkoztak, kánon művekben sosem tudtunk meg róla semmit. Ha jól emlékszem ezt a birodalom dolgot Andy Serkis mondta, de soha semmilyen kánon műben nem volt róla szó. Poe pedig az Új Köztársaságba állt be a fűszercsempészektől, nem egyből az Ellenállásba. Az hogy Zorii nem ezt mondta (amennyiben nem ezt mondta, már nem emlékszem pontosan), az könnyen magyarázható azzal, hogy nem lát közte különbséget. Az ilyen elsimítható ellentmondásokkal nekem speciel nincs gondom, azzal annál inkább, mikor egy esemény kétféleképpen történik meg (a'la Bad Batch). Ha már ellentmondás, akkor a filmregények kapcsán jut egy inkább eszembe, amikor Az Ébredő Erő regény végén Rey és Poe bemutatkoznak egymásnak, majd az Utolsó Jedikben ismét bemutatkoznak egymásnak. Ez már inkább ellentmondás, erre a magyarázat egész egyszerűen annyi, hogy Rian Johnson fontosnak tartotta két főszereplő találkozását ezért meg akarta mutatni. De emiatt szerintem még fogunk tudni aludni éjszaka xd
  17. Én sem feltétlen kudarcként értékelem, viszont ez az újraértelmezés egyértelműen látszik. Erre értettem a cikkben azt, hogy a Lucasfilm rosszul indult ennek a kérdésnek neki. A multiplatformot pedig én személy szerint inkább arra értem, mikor az írott és a mozgóképes média közötti átjárásról beszélünk. Nyilván az animáció is különbözik egy élőszereplős produktumtól, de ha valakit mélyebben érdekel a dolog, akkor még mindig hamarabb fog leülni megnézni egy sorozatot, mint pl elolvasni egy könyvet.
  18. Sziasztok! Először is szeretném megjegyezni, hogy sunyiban már egy ideje feljárogattam ide, mert amióta hallottam erről a fórumról, mindig érdekesnek tartottam rápillantani, egy tőlem teljesen független, de többnyire hasonló ízléssel rendelkező közösség hogyan nyilvánul meg bizonyos kérdésekben. Jó volt egyfajta véleménybuborék pukkantásnak talán. Szóval köszönöm a befogadást, üdvözlehelletem mindenkinek Viszont az erre a cikkre érkezett reakciók őszintén szólva egy kicsit ledöbbentettek, szóval szeretném megvédeni a becsületünket, vagy legalábbis az enyémet, a többiek nevében nem tudok beszélni Amikor azt írtam, úgy érzem, a Lucasfilm megrettent a folytatástrilógia fogadtatásától és érződik, azt leginkább arra értettem, ahogy visszatáncoltak a teljesen egységes kánon koncepciójától. Ha követtétek a munkásságomat, nagyon sokszor megvédtem a kánont, pontosan azért, mert egységes, és nekem ez baromira tetszett. Viszont azt nem lehet elvitatni, hogy a folytatás trilógia túlságosan erre épített, és bizonyos kontextust érintő kérdések igenis kimaradtak a filmekből. Ez egy teljesen valid, jogos kritika, amit én is elismerek, akármennyire is szeretem ezeket a filmeket. A mezei mozinézőtől nem várható el az, hogy könyveket és képregényeket is olvasson, és ha azzal akarták bevonzani ebbe őket, hogy a filmek a kontextuskreálást az írott anyagokra bízták, akkor ebben kudarcot vallottak, hiszen az emberek többségéből inkább tiltakozást váltott ez ki. Az új megközelítés pedig Pablo Hidalgo nyilatkozatából ("a történelemkönyves leírás tekinthető kánonnak, nem a pontos események") is egyértelműen érződik: alapvetően egységes kánon van, de a mozgóképes tartalom felülírhatja az írottat, ahogy ez történt a Bad Batch esetében is. Ez véleményem szerint egy egyértelmű visszatáncolást jelent a korábbiakhoz képest. Hogy ez jó vagy sem, azt mindenki eldöntheti magának, viszont szerintem itt egy kapcsolat húzható. Azért emeltem ki a The High Republicot, mert ott ez jól megy, de egy jól elkülönített, minden mástól független korszakban, és azért, mert aki regényt olvas az valószínűleg képregényt is, és fordítva, tehát itt nem akkora rizikó ez, mint mondjuk a filmeket a könyvekhez kötni. Amikor ez korábban megtörtént, vagy meg fog történni, ott vagy más mozgóképes projekthez köthető a dolog, amit sokkal hamarabb fog egy átlagnéző leülni megnézni, mint egy könyvet vagy képregényt elolvasni, vagy pedig flashbackekkel el lett magyarázva a lényeg (lásd Cobb Vanth). Ez utóbbi járható út lehet, amennyiben folytatják, viszont a kánon innentől kezdve valószínűleg sosem lesz már olyan, amilyennek elindult. Erre próbáltam kilyukadni az írásomban, ami lehet, hogy nem volt elég egyértelműen kifejtve, viszont azért egy szerkesztőségi cikknél a karakterszám is eléggé limitált. Másfelől a következő pár sort elsősorban @Ody Mandrell-nek szánnám. Attól, hogy alapvetően tetszett az összes új film, és tisztelem és becsülöm a Lucasfilm munkáját, attól még a vélt, vagy valós hibákra fel lehet, sőt fel KELL hívni a figyelmet. Ha ismersz, tudod jól, hogy egész munkám során mindig igyekeztem felhívni a figyelmet az önálló véleményalkotás fontosságára, és emellett a mai napig teljes mellszélességgel kiállok. Amit írtam nem azért írtam, mert most hirtelen hater lettem, hanem azért, mert ezt gondolom. Mi értelme lenne a közönség nyomására negatívot írnom, amikor (legalábbis szeretném hinni) az én közönségem pont az optimistább (talán igényesebb?) réteg? Azzl pont, hogy a saját nézőimet idegeníteném el, ha innentől hater lennék, vagy csak azért kritizálnám a Lucasfilmet, mert ez a "divat". Persze ilyen nem először fordul elő. Akkor is haternek neveztek, mikor Luke felbukkanását kritizáltam a Mando végén, meg akkor is, mikor beleálltam a The Bad Batch első részébe. Ha jót nyilatkozok valamiről, akkor az egyik oldal azzal jön, hogy mindent megeszek, amit a "Dizni" elém tesz, meg hogy le vagyok fizetve, míg ha negatívat mondok, akkor a másik "oldal" jön azzal, hogy hater vagyok. Én nem szeretek ilyen fekete fehéren gondolkodni, és ezt az oldalas baromságot kellene már kidboni a kukába, és akkor talán újra büszkén lehetne azt mondani, hogy igen, én SW rajongó vagyok. Ez egy akkora univerzum, és annyi féle fajta ember rajong érte, hogy sosem fogunk mindenben egyetérteni, de ez nem azt jelenti, hogy ellenségeskedni kell. Az pedig főleg távol álljon tőlem, hogy azért mondjak valamit, mert attól bármiféle hasznot várok. Azt hiszem elég sokszor megyek szembe a "fősodros", vagy legalábbis hangosabb véleményekkel ahhoz, hogy ezt ne kelljen bizonygatnom. Az utóbbi időben kicsit alábbhagyott az SW iránti lelkesedésem. Ez sok dolog miatt van, benne van az a 3 hónap is, amit lehúztam a Szukitsnál, de leginkább a Lucasfilm zéró kommunikációja, és a hype teljes hiánya, ami ezt okozza. Elkezdtem munkaként, semmint érdeklődésként tekinteni sok esetben a könyvekre, képregényekre, és nem tudom már annyira élvezni őket, mint korábban. Az eredmények sem olyanok, ami a számokat illeti, egyszerűen nem érdekli annyira az embereket az SW, mint mondjuk tavaly ilyenkor, vagy csak fél évvel ezelőtt. Mi sem tanúsítja ezt jobban, mint hogy SW csatorna létemre többen nézték meg a Pókember trailer elemzésemet, mint a Boba Fett-et. Ez azért sokat elárul. Valószínűleg ez a jelenlegi hangulatom is beleszólt abba, hogy kissé borongósabban láttam a dolgokat a cikk megszületésének pillanatában, mint ami a valóság, vagy mint ami indokolt lenne. De ez még nem jelenti azt, hogy én nagyobb hitelességet várok attól, hogy valamiről nem feltétlen pozitívan nyilatkozom No, csak ennyit szerettem volna, remélem sikerült egy kicsit a dolgok mögé mutatni. Egyébként technikailag kicsit furán jött ki ez az egész, mert egyszer regisztráltam, ez lett most elfogadva, utána vendégként akartam egy üzenetet küldeni, ami megint a regisztrációhoz irányított át, de mindegy. A lényeg, hogy sikerült Üdv, Ricsi
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.