Jump to content

Dokumentumok - Elemzések


Recommended Posts

A filmkritika Grievous-ra vonatkozó része kicsit elnagyolt, úgy érzem. Főleg a Vader előkép megemlítését hiányolom, főleg azért, mert ez egyértelműen jön a karakter jelleméből. És lényegében ez is a funkciója.

 

Egyébként jó írás, csak kicsit felszínesnek tűnik... Lehet, hogy inkább a forgatókönyv elemzést kellene elolvasnom? :)

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Mindenképpen a forgatókönyv elemzésével kellett volna kezdened. :) Abban boncolgatom a történeti szálat. Mint írtam, ez a kritika az elemzés folytatása, és csak arról szól, hogy a korábban olvasottakhoz mit tesz hozzá (vagy éppen mit vesz el belőlük :) ) a látvány és a hang.

 

Tény, hogy Grievous átfogó szerepével az az írás sem foglalkozik különösebben, mivel akkor, amikor ezt írtam (2005 áprilisában), és ahová írtam (a sw.hu fórumába, a fórumozóknak), már letudott dolog volt Grievous szerepe. Az újdonság akkor az volt, hogy állnak össze a mozaikdarabkák, és hogy vezeti le Lucas az átállást.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Beleolvastam a forgatókönyv elemzésbe, és nem is tudom mit gondoljak. A film sok helyen eltér, tehát a véleményed is sokszor valami olyanról szól, ami nincs is benne a filmben. Így nagyon nehéz értékelni valamit. Tudjuk, hogy az SW terén mennyire egyeduralkodónak számít a kész film. Szerintem inkább az abban látottakról kellett volna egy velős értekezést írni, és nem a forgatókönyvről.

 

SZERK: Mindemellett nagyon szórakoztató és remek írás, most értem a végére. :D Az elején kicsit bosszantottak az eltérések a film és az elemzés között, de aztán megbékéltem velük.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Na, nálam ennek a forgatókönyv elemzésnek az elolvasásával kezdődött el valami, ami végül is oda vezetett, hogy eljutottam erre a fórumra - konkrét és elvont értelemben egyaránt. Ez már önmagában nagy dolog - persze kizárólag az én szemszögemből, de mégis az. :clap: Lehet, hogy ha csak azt nézzük, hogy ez csak a film eredeti vázlata volt, akkor tényleg nehéz megítélni, mennyire tekinthető jó elemzésnek. Viszont szerintem annyira szépen megfogalmazott gondolatmenetek vannak benne, hogy önmagában nézve mindenképpen nagyon jó írás. Engem legalábbis nagyon megfogott annak idején.

 

A film- és zenekritika még ennél is sokkal jobb lett, csak sajnos félkész :D . Egyszer csak befejezi Zoli...

Link to comment
Share on other sites

Ha jól emlékszem, akkor ezt a forg. könyv elemzést Zoli még a film megjelenése előtt írta, legalábbis mintha én még az előtt olvastam volna... mérget azért nem veszek rá. Az biztos, hogy nagyok az eltérések a filmhez képest, de hát nem is azt elemezte :D

Az biztos, hogy ritka jó iromány, akárcsak a zeneelemzései (főleg azok, nekem, mint botfülünek ez rendkívül lenyűgöző).

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited )

Bizony, ahogy Dzséjt is írta, ez az elemzés egy hónappal a film bemutatása előtt született, amikor kikerült a netre a képes forgatókönyv, 2005 áprilisának első napjaiban. Abból dolgoztam tehát, ami rendelkezésemre állt, és igyekeztem a legtöbbet kihozni belőle. Úgy hiszem, a forgatókönyv cseppet sem elvetendő anyag, hiszen mégiscsak egy filmről van szó, amelynek a lényegi elemeit mindenképpen tartalmaznia kell a forgatókönyvnek - ettől lesz forgatókönyv. Ráadásul esetünkben a hivatalosan kiadott, képes forgatókönyvről van szó, ami már sok-sok szűrésen átjutott (többek között a forgatáson, egy csomó vágáson, CGI-effektezésen), így elvárható tőle, hogy 80-90%-ban megfeleljen a filmnek. Ha az első, durva vázlatról lenne szó, amit Lucas írt kb. 20 oldal terjedelemben, jogosnak érezném a kifogásaidat, így viszont szerintem minden alapom megvolt arra, hogy a forgatókönyv alapján értékeljem előzetesen a filmet - legalábbis azon szempontok szerint, amelyekre egy forgatókönyv rá tud világítani (történet, karakterek, motivációk). Amikre meg nem, azokról elkezdtem írni egy másik anyagot, amit ugyebár sajnos félbehagytam. Ebben a képre és a hangra helyeztem nagyobb hangsúlyt, hogy kiegészítsem a forgatókönyv elemzését, és a két anyag együtt alkosson egy szokatlan módon tagolt egészet, kicsit Making Of-jelleggel.

Hozzátartozik a dologhoz az is, hogy eredetileg nem "velős értekezésnek" készült, csak a sw.hu fórumába írandó hozzászólásom rövid vázlatának, ami időközben egy folytatásos analízissé nőtte ki magát. :D És végig valós időben írtam, tehát soha nem olvastam előre a következő jelenetekre. Amit írtam, azt mindig rögtön egy-egy jelenet elolvasása után vetettem papírra. Nem aszerint értékeltem tehát a dolgokat, hogy hogyan illeszkednek egy általam már ismert egészhez, hanem úgy, hogy milyen érzéseket, gondolatokat kelt bennem a történet folyamata. (Megjegyzem, olvasás közben teljesen magával ragadott a forgatókönyv, szinte láttam magam előtt a jeleneteket. Nem csoda, hisz elég régóta vártam már rá.)

 

Azért pedig, hogy Pildit ez indította fórumközeli pályára, már bőven megérte megírni.

 

Pildi: SZERK: Küldtem PM-et. :clap:

 

Dzséjt: Mi tagadás, én is eléggé botfülű vagyok, de mivel a filmzenék nagyon érdekelnek, nagyon odafigyelek rájuk. :)

Edited by SimonZ
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information