Jump to content

Elérhető közelségben a fénykard?


Ody Mandrell

Recommended Posts

Elérhető közelségben a fénykard?

 

 

Szokásunktól kicsit eltérően most nem szorosan a Star Wars világához kapcsolódó hírrel jelentkezünk. Donát ismertet meg veletek egy érdekes eszközt, amelyet az amatőr csillagászok nemes egyszerűséggel csak fénykardnak hívnak.

 

Gondolom, nemcsak én vagyok az egyetlen olyan ember közöttünk, akinek a fejében megfordult már a gondolat: milyen jó lenne egy házi fénykard, amivel fenntarthatnám a békét és az igazságot – ha nem is a galaxisban, de legalább a saját házam táján.

Nos, jelentem: a kívánságunk hamarosan valóra válhat, már ha a mai napból indulunk ki. Ma ugyanis volt szerencsém használni egy olyan szerkezetet, amelynek az alakja, működése, elve (a funkciója talán még nem…) kísértetiesen hasonlít egy, az 1970-es évek végén George Lucas által megteremtett eszközre.

A LaserPointert (mert hogy ez a neve ennek a csodaszerkezetnek) eredetileg csillagok, bolygók és csillagképek megmutatására tervezték, de Star Wars rajongóként persze mi más juthatna eszembe róla, mint a fénykard (Anakin Skywalker nyomán: lézerkard)?!

Az általam is kipróbált eszköz 30 MW-os, és éjszaka, látási viszonyoktól függően, 2-től 5 kilométerig lehet vele „elmutatni”, az általa húzott csóva pedig bizony kísértetiesen hasonlít a fénykard pengéjére. Azonban aki azt hiszi, hogy ezen a téren ez a kütyü a csúcs, az bizony téved: ennél, az egyébként 6000 forintos LaserPointernél ugyanis sokkal komolyabb eszközök is vannak már a piacon, például az a 100 MW-os lézer, ami 10 méterről meggyújt egy gyufát (…), és aminek a fókuszát tetszőlegesen lehet állítani (tehát akár 1, 1,5 méter hosszú is lehet a fénye, ez már hasonlítana a Star Warsban látott fénykard pengére). Az pedig már csak hab a tortán, hogy akár a színét is megválaszthatjuk (lehet piros, de még zöld is).

 

Ki tudja…? Lehet, hogy hamarosan már mi is fénykardpárbajra ébredünk egy korántsem messzi-messzi galaxisban…

 

dscn4788ps8.jpg

 

63954287br6.jpg

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Kiváncsi vagyok, a gyakorlatban ténylegesen mire használják? Ismeretterjesztő előadásokon is előfordul, vagy csak tudományos körökben használatos? Mert én is megnézném működés közben, szép látvány lehet egy kilométeres fénycsík, amelyet szabadon lehet mozgatni ide-oda. :)

 

Donát, hogy jutottál hozzá? :)

Link to comment
Share on other sites

Apa amatőr csillagász. Képzelheted, milyen lelkes voltam, akkor beállított ezzel.

 

Nagyon kafa, ugyebár ahogy az égremutatnak vele, nincs pont a végén, így csak egy nagy csík látható, azzal mutatta apa a csillagképeket.

Link to comment
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information