Jump to content

Long way round


lokatelli

Láttad a dokumentum filmet a motorozásról?  

20 members have voted

 1. 1. Láttad a dokumentum filmet a motorozásról?

  • Igen
   5
  • Nem
   8
  • Most követem a Viasat exploreren.
   1
  • Nem tudom fogni a Viasat ebplorert, úgyhogy most sem tudom nézni.
   5


Recommended Posts

Annyira nem külvilág, de nem találtam máshol helyet neki.

 

Mielőtt, még mindenki a zeneszámra gondolna. Ez Ewan McGregor és Charley Boorman világkörüli motorozásának is ez a címe.

Azért nyitottam, mert ma kezdte el a Viasat explorer a 7 részes sorozat leadását, és jelenleg is tart a 2. rész.

 

Végigkövethetjük, Ewanék útját, gondjaikat.

Csak annyit tennék hozzá előljáróban, hogy nagyon örülök, hogy az ep3 forgatása után indult erre a túrára.

Link to comment
Share on other sites

Olyan mintha az emberiség egy része visszavonulna a "cellájába", az élettől és nézné azt a néhány embert, aki az élet egy új perspektíváját tapasztalja meg. Mivel ő maga nem kell útra ilyen instant módon belekerül bizonyos élményekbe, ami mutáns, mert a kamera kakukktojás.

 

Bár mikor megtudtam a műholdak milyen részletességgel tudnak felvételt készíteni a földön zajló eseményekről, a hideg borzongás futott rajtam végig, hamarosan már megnézheted ahogy a világ túlsó felén a haverod egy erkélyen integet neked :D :34: :54:

Link to comment
Share on other sites

Elkészültem az első résszel.

Ne ígérem, hogy a többivel is ilyen részletes leszek, sőt, csak az elsővel leszek ilyen részletes, amolyan kedvcsináló miatt. Minnél többen kövessük végig az utat. Többi részben, meg amúgy is tájleírással nem fogok időt pazarolni.

 

Long Way Round 1.rész

 

Magyar címe Josszú motorozás. Ezt most láthatjátok először és utoljára leírva, mert nyersnek és fantáziátlannak tartom. Mondjuk én azt a címet adnám neki, hogy Egy Jedivel a világ körül. De nem is az a tisztünk, hogy a magyar változat milyenségét osztályozzuk, hisz csak egy alámondást kapott ez a kis dokumentumfilm.

Nem tudom, hogy ez az egész mennyire megrendezett, kitalált, de nem is érdekel nekem valóságosnak tűnik, nem hiszem, hogy élvezetből kitalálnának ilyesmit, hogy átvágjanak minket, elmennek helyszínekre néhány percet forgatni.

 

Kezdésnek egy kicsit bemutatnám a magyam módján Charley Boorman-t Ewan haverját, akivel a kalandtúrúra vállalkozott. Ha az imdb-n beírod a vezetéknevét a kresőbe egy másik Boormant dob ki a legismertebbként.

Az édesapját John Boorman-t a filmrendezőt. Akinek a filmjei közül én csak a Panamai szabót láttam. Pierce Brosnan főszereplésével.

Ewannel 1997 óta ismerik egymást, mióta együtt szerepeltek a The Serpent's Kiss című filmben l(magyar címét sajnos nem tudom), amiben Ewan egy tollat nyom bele Charley orrába. Motorozás miatt maradtak barátok a forgatás végeztével, mert mindketten hasonlóan megszállottan szerették azt.

 

A Dokumentumfilm egy 2003-as decemberi Jay Leno Show-val kezdődik, ahol a házigazda azt mondja, hogy mikor Jude Law itt volt, mondta, hogy világkörüli túrára mész. Ez feltételezem az egyik legelső híresztelése lehetett a kalandtúrának. Itt nagy vonalakban elmondja Ewan, hogy támadott ez a furcsa ötletük.

Először feleségekkel akartak menni Spanyolországba motorozni, de aztmondták, az olyan semmilyen egy kört menni Spanyoloknál és haza. Nézegették a térképet és olyan közelinek tűntek a tájak, az Urál-hegység, Alaska. A kontinensek találkozása nagyon tetszett nekik.

Egyenes vonalat találtak London és New York között.

 

Persze először minden ötlet csak kicsibe indul. Charley találkozott egy producerrel, aki sporteseményeken szokott dolgozni. Őt elég őrültnek hitte, hogy segíti majd őket és írányítja az akciót. Producer azt mondta, hogy mikor meghallotta nem hitte, hogy lesz a dologból valami, de mikor személyesen találkozott Ewannal és Charleyval, és látta a megszállottságukat, már máshogy állt a dolgokhoz.

 

Feleségeik féltették őket elsősorban. Ewan felesége Eve, attól tartott, hogy nagyon megromlik köztük a viszony ennyi összezártság után.

Ewan a forgatások után szeret motorozni(Ezt mi is tanusíthatjuk, hisz az első kép az új Obi-Wanról motor kíséretében lett lekapva.), hogy kiszellőztesse a fejét, saját bevallása szerint egy ámokfutó.

 

Először Londonban kerestek egy irodát, hogy koordinálni tudják az akcióhoz szükséges összes teendőt. 4 hónappal a tervezett indulás előtt megvan az iroda. A két világjáró építi fel a központjukat. Saját kezüleg fúrnak faragnak.. Ewan olyan benyomást kelt, mint a Le a szerelemmelben. Vastag szemüvegkeret, csak éppen nem annyira jól fésült haj.

Természetesen kezdettől fogva dokumentálni akarták a történéseket. Maguk akarták csinálni, de az idő előrehaladtával, rájöttek minek csinálnák maguk. Elkezdtek keresni egy profi operatőrt maguk mellé. Ezen kívül kamerát szerelnek a Sisakra és a csomagtartóra, így akivel találkoznak mindent lefilmezhetnek.

Operatőrök kiválasztásánál Ewan elejt egy olyan poént, hogy "Akinek a legnagyobb a járgánya azé a meló"

Még egy kézikamerát is kaptak, amellyel Videó naplót készíthetnek. Ezt egyből ökörködésre használják, lefilmezték egymást, hogy sosem írtak még hagyományos naplót, se video naplót.

 

Úttervezés:

30000km-t fognak megtenni 12 országon át 115 nap alatt.

Sorrendben: Anglia, Belgium, Franciaország, Németország, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Oroszország, Kazahsztán, Mongólia, vissza Oroszországba Halálvölgybe és Magadanból Alaszkába repülnek, Onnan Kanada és Végül USA, New York végállomás.

 

Mivel túl részletesre sikerült, ezért feldarabolom az első részt, mert már ígyis túl hosszú. Egyenlőre ennyi

Link to comment
Share on other sites

Az első rész folytatása:

 

Megvan az útvonal. A következő lépés, az információgyűjtés, engedély szerzés. A kazah követségen Charley leejt egy nagyon vastag könyvet, ez nagyon kínos, mert mögöttük áll a nagykövet. Később beszélgetnek a nagykövettel, mondja: „Kazaksztánban nem készül sok térkép, egyes területek ismeretlenek.” Erre Ewan: „Ha gondolják, útközben rajzolunk térképet is, ha ez segít.”

Oroszországi munkatársak tájékoztatják őket arról, hogy az a vidék ahova mennek a leg mostohább környéke Oroszországnak, régen odaküldték az embereket, hogy úgyse jönnek vissza. Szibéria azon része volt a málenkíj robot helyszíne.

 

Motorbeszerzésre egy szponzort kell találni. Leszűkítették a kört a BMW-re és a KTM-re.

KTM osztrák cég és krosszmotorokat gyárt, nekik meg pont ilyenre van szükségük.(Talmácsi ilyennel versenyez.)

Tesztelik a motorokat, úton és terepen. Ewan BMW-vel akar menni, Charley KTM-el.

7 hét van még az indulásig. Nincs sisak, felszerelés és motor.

De még fizikai állóképességük sincs.

Ewan megjegyzi, hogy a Sólyom végveszélyben forgatásán leült egy néger kollégája mellé, és elszégyellte magát, mikor összehasonlította a karjukat. Még hozzáteszi, hogy már egy éve nincs formában. Feltételezem, mióta kb befejezték a ROTS vívó jeleneteit. Felfogadnak egy fitness edzőt, aki boxal kezdi a felkészítést. Fel kell készülniük, hogy egy jó ideig mindent csak a saját fizikai felkészültségükkel oldhatnak meg. Választanak sisakot, ruhát, egyből hülyéskednek, hogy úgy néznek ki, mint egy bob csapat.

Fegyverekre is fel kell készülniük. Visznek egy kisfegyvert, aztán edzést tartanak, hogy ők vannak a célkeresztben. Vagyis lőnek rájuk.

Első segély tanfolyamon is részt vesznek. Aki jogsihoz már vett részt ilyenen, annak mondom, hogy pont olyan, aki még nem, az majd megtapasztalja.

Ewan itt megjegyzi humorosan, hogy mindenre fel kell készülni, akár léphetnek aknára is, de azt nagyon nem szeretné.

Mivel nagyrészt orosz nyelvterületen fognak utazni, ezért tanulnak oroszul is. Ewan felesége francia, még úgy se tud, akkor hogy tanulna meg két hónap alatt oroszul, kérdi magától. Mindenesetre megpróbálja.

Nekem az tetszik, az egészben, hogy Charleyval mindenben a viccet keresik, így érdemes élni, nem halál komolyan, mert akkor még az élettől is elmegy az ember kedve.

Átesnek orvosi vizsgálaton kapnak egy csomó oltást, az ottani betegségek ellen. Most kezdenek rájönni, hogy valóban elfognak menni. Most kezd valóságos lenni, eddig csak olyan álomszerűnek tűnt, de most már a rideg valóságnak az egész.

 

6 hét az indulásig. 3 hónapos vízumra van szükségük Oroszországba. De az nem ilyen egyszerű, mert előbb, egy meghívó levél kérelmet kell kérni Moszkvától. Ezt el is utasíthatják.

Még mindig nincs motor. KTM küld egy szakértőt, aki már volt hasonló úton Oroszországba, kételkedik, hogy 18 nap elég arra a részre, amit ott terveznek, ő inkább 6 hetet mondana.

Péntek 13-dikán jön a válasz a KTM-től, hogy nem adják a motorokat, mert gondok lehetnek a szakértő zerint. Charley nagyon csalódott, Ewan felhívja a KTM-et megkérdezze miért vonták vissza az ajánlatot, majd nem tudja letenni, a kihangosíthatós telefont. Visszabeszél neki a telefon. Később jön a válasz, hogy szerintük, bebukják, ezért ők visszalépnek.

Ewan örül egy kicsit, mert így már tuti BMW-vel mennek, de ugyanakkor együtt érez Charleyval, aki negyon akarta a KTM-et. Charley bosszúsan letépi a falról a KTM plakátot, és kidobja a kukába, majd videonaplójában megerősíti, hogy nagyon becsüli Ewant, hogy miatta kiállt a KTM mellett. Ezt kiemelném, hogy ez az igazi barátság, hogy kiállnak egymásért, még ha mást is akarnak. Erre késöbb is lesz példa.

5 hét az indulásig. Edzés motorral. Ewan mindig elesik, nem bír talpon maradni, ő inkább kiépített úton szokott menni, nem terepen, Charley-nak nincsenek gondjai a terepen. Este meg is beszélik, ezt. Ewan a naplójában azt mondta, nagyon rossz, volt, hogy mindig ő esett el, mert úgy érezte elrontja Charley álomútját.

Másnap nagyobb motorokkal mennek, ilyennel fognak menni az úton. 1150 cc. Reggel Ewan megjegyzi, reméli, ma nem esik annyit mint tegnap, mert ezeket nagyon nehéz felemelni.

 

3 hét indulásig. Már 20 ember néztek már meg, de még mindig nincs operatőr. Közben az irodába megjött pár felszerelés. Mintha karácsony lenne, mondja Charley. Úgy is csomagolnak, mint mindenki a fa alatt. „Digitális nyomatékkulcs, mindig ilyet akartam, nem is tudom, hogy bírtam ki nélküle.” Jegyzi meg boldogan, de cinikusan Ewan. Megjöttek a motorok. Charley lehozza a teherautóról, és egyből megkarcolja. Az oldalával a teherautóhoz ér.

 

2 hét. Tesztelik a motorokat. Ewan Skóciába megy meglátogatja a szüleit. Anyja jobban szeretné, ha maradna, de nem állhat az útjába, mert imádni fogja a kalandot. Apjának nemrég operálták meg a csípőjét. Meséli neki egy nem régi humoros történetét. „Odament egy fazon Charley-hoz, tudtad, hogy Ewan McGregor ilyen motorral járja körbe a világot. Ott ültem mellette egy ugyanolyan motoron, hozzám fordul. Sisak volt rajtam nem látszott az arcom. Stuart tudtad, micsoda véletlen.”

Charley Írországba ment apjához, aki megmutatta nekünk Charley első motorját, amit 12 éves korában kapott. Gyerekeit is bemutatja Charley két kislánya van.

 

10 nap az indulásig. Megtalálták az ideális operatőrt, Claudio-nak hívják. Aztán a titkárnő megmutat a producernek egy listát, ami azon sárga az még nincs meg, hát két teljesen sárga A4-es lapot mutat neki.

Ewan és Charley, már pakolnak. 9 alsónadrágot visznek, aztán értekeznek a kifordítási technikákról.

Közben kiderült, hogy Claudio Svájci jogosítványa nem érvényes Angliába, és az útlevele, is otthon maradt Svájcban. Producer elképedve, de viccesen mondja, hogy te vagy az egyetlen aki világkörüli túrára indul, útlevél és jogsi nélkül. Útlevelét, az anyukája, hozza repülővel Londonba, ez a leggyorsabb. „Anyukám megbízható, nem olyan mint én.” Mondja Claudio, erre megjegyzi Ewan „Tud motorozni?”. Claudio jól kijön a csapattal jól motorozik, profi és Ewanék imádják, ami mégjobban lassítja a történéseket.

Kedden motoros vizsgája van Claudionak, szerda reggel, meg indulnak.

Megbukott a vizsgán Claudio, ezt nem csodálom, másik oldali közlekedés, stb. Megpróbálja újra, és majd Prágába utánuk megy.

7 óra az indulásig. Mindent bepakoltak, de az Európa térkép nem fér be. Charleynak ott van az indulásnál minden családtagja, még a lány ikertestvére is. Ewan nem hozta a gyerekeit, nem akarta, hogy szerepeljenek, felesége, pedig otthon maradt inkább velük, mert izgatottak voltak. Otthon már elbúcsúztak.

Mikor kivonulnak a tömeg elé Ewan megint jó formában van, sosem tudja megállni viccelődés nélkül. „Kicsit zavarba ejtő, de még el kell tolnunk benzinért.”

Zavarban is voltak, Charley, aki nagyon jól ment edzésen, Álló helyben oldalra dől a motorjával. Nem is tud felállni, segíteni kell neki, de jó, hogy sokan vannak. Megköszönik a segítséget az irodában dolgozóknak, mert nélkülük nem tudnának most menni, jó, hogy sokan voltak, különben sosem emelik fel Charleyt motorostul.

Elindulnak, de még el sem hagyták Londont Charley már kétszer elesett. Mi lesz itt még később?!

Link to comment
Share on other sites

Egek, hát ez rendesen probléma hegyek között indult el!!

Nem gondoltam volna, hogy a motorozással is bajuk lesz. Inkább csak vízum meg egyéb helyi nyalánkságok. Erősen lebecsültem egy ilyen túra megpróbáltatásait, és gondolom, még jön a jawa :)

 

Eddig elfelejtettem szavazni, most megtettem.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Long Way Round 2.rész

 

Elindultak hát a világkörüli motorozásra. Két kocsi kíséri őket, de velük csak a határokon az átkeléseknél találkoznak. Lényegében teljesen egyedül kell megküzdeniük a nehézségekkel. Brüsszelben megállítja őket egy rendőr, mikor felismeri Ewant, úgy engedi el őket, hogy jó film volt a Trainspotting. Már kezdték volna magyarázni, mit keresnek itt és miért mentek a megengedett sebesség duplájával.

Gyorsan, szinte megállás nélkül haladnak át Európán.Prágában megpihennek. Körülnéznek a városban, karikatúrát rajzoltatnak magukról. Akik megismerik Ewant lefényképeztetik magukat Ewannel, de ő Charley nélkül nem akar, így hát odarángatja maga mellé, ha már neki pózolni kell, ő se maradjon le.

Bejárják Prága múzeumait. Kalodába zárják Ewant.

Este a vacsoránál Claudio hívását várják, sikerült-e a motoros vizsgája. Nagy megkönnyebbüléssel Charley tolmácsolja, hogy átment. Viccelődnek a videonaplóval, mert egyiküknek sincs kedve csinálni. Majd Ewan egy Obi-Wan-os álltapizós beállással „Tégy belátásod szerint” hangzik magyarul. (Angolul nem értettem illetve, nem is hallottam mit mond, mert nagyon halkra lekeverték az eredeti beszédet, és a magyar rámondás egyszerre hallatszik. De én feltételezem, hogy itt valami Obi-Wan-os anekdotát puffogtat.) Zavartan abbahagyja a pózolást mondat közben, hozzáteszi: „A köpenyem nélkül nem megy, az kell hozzá.”

Elfelejtették lepecsételni a cseh határon való áthaladáskor a papírjukat, ezért, nem mehetnek be Szlovákiába. A gondot igazából az okozza, hogy egy 70 ezer (nem mondták, hogy font, vagy euro, sem dollár) értékű kamerát elloptak tőlük, és minden határátlépéskor igazolniuk kell mit visznek ki, illetve be az országokba. A biztosító ez alapján fizet. A határőrök a pártatlan ellenőrök. Mindenesetre a pártatlanságuk megszűnik, mert lefizetik őket, hogy pecsételjék le.

Szlovákia olyan, mint Skócia. Ewan mindenre ezt mondja, később Szibériában is neki minden Skóciára hasonlít :lol: .

Bojnice-ben megállnak egy középkori kastélyt megnézni. Itt is felismerik Ewant, a táskából előkerül egy Pokolba a Szerelemmel (Down with Love) DVD, képzelem a tulajdonost mekkora mázlista. Nála van egy film és pont találkozik a főszereplőjével. Természetesen aláírás került a filmre.

Ukrán határon ismét nem megy minden simán. Ahogy keletebbre érnek, egyre nehezebben mennek a dolgok. Itt az a probléma, hogy náluk csak a papírjaik másolata van, itt pedig az eredetit követelik. Azt szándékosan Londonban hagyták, ki tudja milyen események érik majd őket út közben. A határőrök követelik, hogy hozzák ide, nem érdekli őket semmi. Lehet, hogy csak kenőpénzre várnak? Míg várakoznak egy helybéli ecseteli nekik, milyen veszélyes Ukrajna és az ukrán maffia. 13 óra várakozás után engedik át őket, időközben éjjel 2 óra lett. Csatlakozott hozzájuk Szergej aki az orosz kapcsolatokat bonyolítja, amíg orosz nyelvterületen lesznek. Elmagyarázza, hogy az volt a gond, hogy nem tudták, hogy színészek, ezért féltek beengedni őket. Külügyminisztériumi engedélyre vártak, hogy beengedhetnek-e két színészt, motorral a világ körül.

Uzhhorodban tudnak aludni, úgy, hogy követnek egy Ladát, aminek a tulajdonosa meghívta őket, hogy aludjanak nála. A maffia emlegetése rendesen bogarat ültetett utazóink fülébe, mert egy szimpla szállodába érkeztek, de mindenhonnan várták a gyilkosukat. Mondjuk a szálloda nem volt olyan rossz állapotú, épp ez táplálta tovább a gyanút. Nem történt semmi, reggel mikor elhagyták a szállásukat, magukon nevettek, hogy láttak ebben az egyszerű szállodában ellenük irányuló maffia összeesküvést.

Ahogy haladnak Lviv felé, szántóföldek hosszú sora van az út mellett. Ewan furcsán jegyzi meg, hogy olyan mintha vissza ment volna az időben. Ezt azért mondja, mert öregasszonyok kapával illetve ökör vontatta ekével művelik a földet. Biztos Skóciában már gyermekkorában sem tapasztalt ilyen elmaradottságot.

Néha megmutatkozik, hogy milyen körülmények közt nőttek fel, hiszen az utat szidják mióta elhagyták Németországon. De az út keletebbre csak egyre rosszabb, mindig szidják az utat, de mindig lehagyják az utolsó országot. Legközelebb már azt mondják, hogy Szlovákia óta rossz az út, mert ami itt van még rosszabb. Útközben ismét rendőr állítja meg őket, aki elkezdi mondani nekik a focieredményeket, majd otthagyja őket. Ewan később röhögve mondja, hogy már vette elő a zsebéből a pénzt, hogy adja oda lefizetés címén, „Kikapott a Chelsea, jajj, ez a tiétek”. Nem volt rá szükség, nem is biztos, hogy felismerték őket, de hát 140-nel mentem volt bennük gyanakvás.

Kijevbe kell menniük, hogy eleget tegyenek egy jótékonysági kötelezettségüknek. Az UNICEF támogatja a Csernobili katasztrófa sérültjeit, meg látogatják a beteg gyerekeket. Szörnyű látni ezeket a beteg srácokat, minden féle bajuk van, pedig 18 éve volt az atomerőmű katasztrófája. Nem részletezem. Ewanék eltöltöttek velük egy kevés időt, megpróbálták felvidítani őket. Honvágyuk lett először a gyerekek láttán a sajátjaik jutottak eszükbe.

Körülnéztek Kijevben is, ahol éppen karnevál vagy valami táncos mulatság volt a főtéren. Piacra mentek, ahol megismerték őket. Tv bemutatta őket, és elég rendesen ismerték őket. Mármint a felszerelésüket, meg a motorokat.

Kijevből Kharkivba, onnan Krasnyy Luch-ba mennek. Midnen a legnagyobb rendben volt, amíg nem álltak meg tankolni. A probléma nem az volt, hogy nem találtak benzint, hanem az, hogy túl sok volt belőle. Tankolás közben a benzin Ewan szembe Spriccelt. Az meg nem egészség javító anyag. Ez úgy történt, hogy Charley megtankolta a Saját motorját és az újjával befogta a lyukat, mert az nagyobb volt, mint a töltő, és még marad egy rés, ahonnan pont Ewan szemébe spriccelt az üzemanyag. Égeti a benzin Ewan szemét, elvitték kórházba, de hála az erőnek nincs baja a szemének. Ha nem mossa ki bő vízzel akkor leégeti a szaruhártyát. De kimosta így folytathatják az utat. Charley nagy bűnbánóan bocsánatot kér, erre Ewan azt feleli, ne kérjen, csak akkor, ha direkt csinálta, erre Charley azt mondja akkor gyufát is dobott volna, mint a filmekben.

Megérkeztek Krasnyy Luch-ba, de nincs szállásuk. Mindenkivel szóba elegyednek, van-e valahol kiadó lakás vagy hotel. Az egyik srác akivel szóba állnak felismeri. Kérdezi, „Te ugye színész vagy”. Ewan kénytelen bevallani. Erre a srác rájön honnan ismeri: „Igen, láttalak már. Erotikus filmekben, abban játszol.” Lám milyen műveltek erre az emberek.

Egy helybéli meghívja őket. Lepusztult házak között válogathatunk, de nem oda szól a meghívás, hanem a város legnagyobb házába, nem is ház ez, hanem palota. Nagyon elüt a környékbeli házaktól. Igornak hívják a vendéglátót. Vacsoránál beszélgetnek régen bányász volt, aztán a szovjet haditengerészetnél szolgált. Ma pedig műszaki cikkek eladásával keresi a kenyerét. Műszaki cikkekkel tele volt a lakás, ez tény, TV, konyhai berendezések. Beszélgetés közben képek kerülnek elő, amin Igor látszik egy tengeralattjáró tetején. Időközben egyre többen lesznek, Jön egy ismerős, aki tolmácsolja a beszélgetést, majd rokonok ismerősök, mindenki itt lesz a környékről. Ewan élvezte, hogy a nagy kavalkádban nem ért semmit. Előkerül egy gitár és egy kalasnyikov. Ezekkel sétál le a lépcsőről a házigazda, majd nagy éneklésbe kezd. Ewan és Charley egy kicsit félre vonul, megbeszélik mi is folyik itt. Ewan nem érti mit keres itt egy Fegyver, minek egy bányásznak fegyver. Majd elkezd kételkedni abban, hogy a vendéglátójuk műszaki cikkek eladásával keresi a kenyerét. Igor mindig telefont kap aztán eltűnik egy időre, mit csinál ekkor keresi meg a vacsorára valót?

Ez így folyik tovább a videó naplóba utalgatnak, hogy lehet, hogy maffiózó a házigazda. Majd visszamennek mulatni. Kijöttek néhányan és a levegőbe lövöldöztek a fegyverekkel, majd vissza a házba. Ewant lebukik, hogy tud gitározni, Igor felesége kiszedi belőle, ezt már nem ússza meg játszania kell. A videó naplóba azért bemondta, mi a véleménye a házigazda mulatási szokásairól, és hogy hozzá képest laza. „Lazán énekelt a lépcsőn, bár géppisztoly volt nála.”

Másnap bányalátogatásra mennek. Ewan a Fújhatjuk című filmjében bányász volt, emlékszik vissza. Bányában nem volt sok látni való, sötét volt mindenkin sisak.

Indulás előtt minden ismerősével lefotózzák Ewan-t és Charley, de van, hogy csak a Jedi lovagunknak kell pózolnia. Volt motoros fotó, meg anélkül. Látszott Ewanon, hogy kicsit viszolyog a helyzettől, nem mert nagyon ellentmondani. Valószínűleg bennük élt a maffiózó képe.

Maguk mögött hagyták újdonsült „családjukat”, és az orosz határ felé vették az irányt. Autogramot adnak a határőrök útlevelébe. Belépnek Oroszországba és Volgograd felé feszik az irányt. Még két hete sincsenek úton, de már az orosz utakat falják.

Link to comment
Share on other sites

Lehet, hogy a muksó látta Ewant egy-két olyan filmjében, amiben totál meztelen, megmaradt halványan az emlékezetében és onnan jött az erotikus film :lol: Mindenesetre érdekes.

Ilyen vendéglátóknál meg muszáj pózolni, nehogy a fényképező, mint műszaki cikk mellé is járjon egy fegyver :lol:

Anyám, de bátrak voltak, hogy mindezeket bevállalták.

Link to comment
Share on other sites

Lehet, hogy a muksó látta Ewant egy-két olyan filmjében, amiben totál meztelen, megmaradt halványan az emlékezetében és onnan jött az erotikus film :lol: Mindenesetre érdekes.

Ilyen vendéglátóknál meg muszáj pózolni, nehogy a fényképező, mint műszaki cikk mellé is járjon egy fegyver :lol:

Anyám, de bátrak voltak, hogy mindezeket bevállalták.

 

Párnakönyv, Young Adam és amiről még nem tudok.

Azért megnyugtató hogy Ewant nem Obi-wanként tartja számon a világ, az csak az egyik szerepe.

 

Elég gyorsan haladnak...

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Long Way Round 3.rész

 

Ennek az epizódnak akár adhatnánk, azt az alcímet is, hogy Kazahsztán, hisz egész végig ebben az országban vendégeskedünk.

24000 km-re vannak New York-tól, így leírva nem tűnik soknak, de ha belegondolunk micsoda távolság máris másképpen állunk a dologhoz.

Már megszokhattuk, hogy az út során hőseink megismerkednek az adott táj jellegzetességeivel. Így vannak ezzel most is. A Kaszpi-mélyföldön vagyunk, változik a táj az arcok, minden teljesen eltér az eddigiektől. Kazahsztán gyakorlatilag a Kaszpi-tengerből él. Ebből szerzik az itteni emberek a pénzüket. Az emberek halászatból élnek, többnyire orvhalászatból. Aki esetleg a térképen meg szeretné nézni a térképen, hogy merre is járhatnak támpontnak Atyrau városát keressék, ettől délre van a Kaszpi-tenger. A helybéliek szívélyesen fogadják őket és teve tejjel kínálják őket, Ewan csak úgy jellemzi, mintha lejárt joghurt lenne szén-dioxiddal dúsítva. Hát nem valami bizalom gerjesztő.

Meghívják őket ebédelni egy utasszállító-hajóra, amit a tulajdonos udvariassága miatt még vezethetnek is. Ewan itt megemlékszik, egyik filmjére, amiben hajót kellett vezetnie, és borzalmasan ment neki, csak cikk-cakkban tudott haladni. Nem rosszabb étellel kell táplálkozniuk a hájón, mint kaviárral. Madonna szerint ez a világ legjobb kaviárja, mondja a Kapitány. Ewan megint vicces kedvében mondja: „Ha Madonnának megfelelt nekünk is jó lesz.” Majd annyira megízlik, neki, hogy megkérdezi vihetnek-e belőle. Képzelem mennyibe kerül az amit magukkal visznek, nem keveset pakoltak a motorra. Miután igennel felel a tulaj, Ewan megint viccel, a kapitány nevében szól Madonnához: „Sajnálom Madonna, Ewan mindet elvitte.”

Nagyon rosszak az utak. Néhol csak döngölt föld van, de az talán jobb, mint az aszfalt, hisz azokon 20 cm-enként kátyúk vannak, csak győzzék kerülgetni. Rendőrök állítják meg őket. Először nem tudják mire vélni a dolgot, túl gyorsan mentek, vagy mi? Nem nagyon tudnak kommunikálni, de aztán kézzel-lábbal kiderül, hogy nem akarják őket egyedül engedni. Beszélgetés közben Ewanról le kerül a sisak, és most már határozottan Obi-Wanosodik. Haj, szakáll már kísértetiesen az általa megformált Jedi-lovagra emlékeztet. Kíséretet akarnak adni a rendőrök, csakhogy Ewannék ezt az egy dolgot nem akarják, hisz az utat egyedül akarják megtenni. Időközben kiderült, hogy a fogadtatásuk a tevetejjel sem volt véletlen, megrendezett felsőbb utasítás, és a rendőröknek is kiadott utasítás, a kíséret, valahogy mégis belemennek, hogy egyedül folytassák útjukat Aktobe felé.

Megállnak, mert egy tevét látnak az úton. Lazítanak egy kicsit és ökörködnek. Ewan átmegy Attenborough-ba. Bekonferálja a tevét akár egy természetfilmbe. Claudio leteszi a kamerát a földre, és kézi-kamerával veszi Ewan-t. Megáll egy Lada és belőle négy csávó száll ki, pisztolyt rántanak és ellopják a kamerát. Majd gyorsan beszállnak és elmenekülnek, mert megijedtek egy közeledő kamiontól. Most már értik, hogy miért akartak rendőri kíséretet adni, nem akarja az ország vezetősége, hogy ilyen blamázs essen meg velük, hogy náluk sérül meg egy (vagy akár két) világhíresség. Ahogy lakott területre érnek ismét megállítják őket, és kísérni akarják őket. Az előbb említett eseményekből kifolyólag érthető, hogy már tiltakoznak ellene, egy rendőrnél is töltik az éjszakát. Este a tv-ben meglátják magukat, mert amint a városba értek kamerák kereszttüzébe kerültek, egyből vezető hír lettek a tv-ben.

20. nap reggel egy Futball-stadionba viszik őket. Én magam is meglepődtem, hogy milyen jó állapotban lévő focipályájuk van. Ewanék nem lelkesednek a dologért, hisz csak út közben tudják meg, hogy 30 újságíró várja ott őket. Úgy érzi kihasználják őket, hisz nem kérdezték meg őket, akarnak-e interjút adni. Ha ezt tudják, már hajnalban titokban elmennek. Mindenesetre fontos az imázs és jó képet vágnak hozzá és válaszolnak. Majd ahogy tudnak egy szó nélkül tovább állnak, természetesen kíséret nélkül. Qurabutaq felé tartanak, út közben megállnak ebédelni, és a krumpliról elmélkednek, hogy került ide? Ki hozta át és miért krumplinak nevezik. Ewannak egyszerű elmélete van rá: „Biztos Bob Krumpli hozta át, és róla kapta a nevét, mint Wellington.”

A kazah alföldön vannak, teljesen kietlen pusztaság. Először táboroznak, épp itt volt már az ideje, most csak magukra vannak utalva.

21. nap egy újabb UNICEF intézményt látogatnak meg. Gyakorlatilag a térség egyetlen kultúrált tanintézménye. Pontosan nem derül ki, hogy középiskola, vagy általános iskola, de a gyerekekkel foglalkoznak és a gyerekek energiáit foglalja le. Nagyon jól tudnak mászni a srácok, profi mászó fal van és biztosító kötél nélkül másznak szerszámok nélkül. Ewan és Charley versenyt másznak, természetesen biztosítókötéllel és cuccokkal. A versenyt Charley nyeri, Ewan leseik. Srácok közeben drukkolnak, „Davaj, Ewan!”. Az út egyre rosszabb, kavics és homok. Sokat csúszkálnak az úton.

Ewan homlokán lévő anyajegye megdagadt. Először megijedt, hogy bőrrákot kapott, a sok naptól. Megcsípte éjjel egy fekete özvegy, az anyajegy felett. Csúnyán fel is dagadt.

22. nap Aral- tó. Elterelték a tavat, és itt maradt a hajóroncsok, a halászfalvak elnéptelenedtek. Megint Benzin ment Ewan szemébe, de most a fülébe is. Ez annak, köszönhető, hogy ezek a keleti benzinkutak, nem olyan modernek, mint a nyugatiak, ahol nem tölti túl a tankot, mert van biztonsági zár, itt meg kispiccel. Már rutinból kimossák a szemét, nem mennek orvoshoz.

Ewan Nagyon rosszul néz ki, feldagadt a csípés, és az egész homloka, arca is megdagadt. Úgy néz ki, mint egy kölyökgólya. Videó naplójába szentségel, mert csak most kapcsolta be a kamerát, és már egy negyed órája beszél a kikapcsolt kamerába. Mintha szarva nőne a homloka közepén, karja is bedagadt a sok motorozástól. Charley jobban bírja a gyűrődést.

Másnap városnézéssel kezdenek, aztán Shyment felé veszik az irányt. Egy furcsa arénába jöttek, sok lovassal. Ahol megismerkedtek a Kecskepóló rejtelmeivel. Hasonló, mit a lovaspóló, csak nem labdával játsszák, hanem kecskebőrrel(legalábbis annak látszott, mert nem említették a szabályokat). Aztán egy furcsa népszokással is megismerkedhetnek, a lényege az, hogy egy hölgyet kell elkapni aki egy kis előnnyel lovagol, és utolérése után a lovas fiatalembernek meg kell csókolnia.

Alma-Ata-ba érkeztek, ez Kazahsztán fővárosa. Itt egy gyógyfürdőben pihenhetik ki fáradalmaikat. Mazzsát kapnak, amit Ewanék, csak úgy jellemeznek, hogy fél holtra püfölés, dögönyözés. Anyaszült meztelenül mosdatják őket, a hölgyek nagy bánatára a kritikus részeket kikockázták.

Meg akarják nézni a „kazah Grand kanyont”, de az utak járhatatlanok, nagyon meredeke, így visszafordulnak. Nem volt ugyanis a másik végén kivezető út. Charley, azt mondja, soha többet nem megy ilyen kanyonba.

Meglátogatnak egy aranybányát, felismerik, hogy a munkafolyamat ugyanolyan, mint az aranyláz idején volt, csak többnyire gépesítették. Charley ellop egy tenyérnyi aracércet.

32. nap Semey, 800km-ert tettek meg. Ewan dedós videó játéknak tartja, az alkonyatban a kátyúk kerülgetését, mondván, hogy túl monoton. Zsaruk elkísérik őket a főtérre, ahol egy unalmas műsort kell végignézniük, amihez semmi kedvük, hisz fáradtak. Ha megnézitek a térképet Alma-Ata-tól északra haladtak, egészen a kazah-orosz határig. Elhihetjük, hogy fáradtak. Ismét egy rendőrnél, alszanak, ahogy már megszokhatták.

Szomorúan hagyják el Kazahsztánt. Itt végig móka és kacagás volt, mindent megnéztek ami érdekes volt. Csak Ewannak akadtak kellemetlenségei, de nagyon várják, ezek után vajon milyen lehet Mongólia.

Már alig várják, hogy belépjenek Mongóliába, később, ezt nem fogja mondani. :peace:

Link to comment
Share on other sites

Egyik munkatársam mesélte, hogy tőlünk keletre egyes helyeken a tankolás úgy megy, hogy megveszel egy bizonyos mennyiséget, aztán akár belefér a tankba, akár nem, kitöltik. Utána meg folyik az egész felesleg a kút mellett. Borzasztó.

Legalább a hatóságok egy kicsit vigyáztak rájuk ezen a szakaszon. Szegény Ewan, nem lehetett könnyű ennyi bajjal utaznia.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information