Jump to content

George Mann: Quest for the Hidden City


Bence1997

Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • 3 months later...

Nem volt rossz könyv, aminek örültem, hogy megismertük, hogyan is működnek ezek az Útkereső csapatok. A történet egy kalandregény alapvető elemeit foglalja magában, van 1-2 apróság elrejtve, ami a 2. fázis, továbbá az egész történetet tovább viszi, kapcsolódik hozzá. De alapvetően egy eléggé elszeparált történetről van szó. Ha minden igaz, akkor az itt megismert karakterek a következő MG könyvben fognak feltűnni, a Quest for Planet X c. könyvben, amelynek történetéről van egy sejtésem, hogy mi lehet és hogy mi lehet az X. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ez mikor fog jönni nálunk? Mintha egy lépcsőfok kimaradt volna a Jedha előtt.

Mivel ifjúsági regényről van szó, ami ugye a Kolibri területe, valószínűleg az első fázisos könyvek után. Most fog csak jönni a Veszedelem a Valón, utána még van egy könyv. Ha tippelnem kéne (és a Kolibri tényleg végigviszi mostmár az egészet), akkor jövő év eleje lehetséges.

  • Köszönöm 1
  • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Komolyan meglepett, hogy mennyire jó ez a regény. Általában lejjebb tekerem az elvárásaimat, amikor gyerekkönyvet olvasok, de itt teljesen felesleges volt, simán hozta egy ifjúsági kötet szintjét.

Bár az elmúlt két könyvben is sokat olvastunk arról, hogy a Köztársaság Útkereső csapatokat küld ki a Külső Gyűrűbe, eddig úgy igazán nem láttuk ennek mikéntjét. Itt ez változik egy kicsit, lévén egy Útkereső csapat tagjai a főszereplők. Silindra Sho Jedi-mester, akinek a különlegessége a pajzsában rejlik, ami szintén egészen új koncepció. Nem nagyon volt még ilyen eszköz egy Jedi kezében, és szerencsére rendesen a történetbe ágyazva jelenik meg, nem hat erőltetetten.

A főszereplőnk Rooper Nitani padavan. Benne az tetszett a legjobban, ahogy az Erőt érzékeli. Nekem amúgy is nagyon tetszik ez a koncepció, hogy minden Jedi máshoz hasonlítja, de itt egy új forma jelenik meg, ami eddig még nem volt. Elsőre kicsit talán gyerekes elképzelés, de amikor komolyodik a történet, már a legkevésbé sem éreztem így. Tetszett az is, ahogy Sho mester tanítgatta a padavanját. Jó gondolatokat kapott mindkét karakter, tetszett az ábrázolásmódjuk. Az is jól kijött, amit a Konvergencia kapcsán már leírtam: a korszak Jedijei elsődlegesen nem harcosok, hanem diplomaták. A regény utolsó harmadáig nem is nagyon kerül elő a fénykardjuk, teljesen máshogy állnak egy-egy problémához, mint mondjuk az Előzmények Jedijei.

Maga az Útkereső csapat egyébként nem különösebben különleges. Teljesen átlagos emberek alkotják Sho csapatát. Van egy pilóta, egy orvos, egy droid. Szerethető karakterek, nem kerülhető meg a jelenlétük a történet során, mert aktívan részt vesznek benne, de nem is szaporítanám tovább a szót velük kapcsolatban. Mindegyik egyedi személyiséggel rendelkezik, így könnyű elkülöníteni őket egymástól.

A másik főszereplőnk egyértelműen Dass, aki egy halott világon reked az apjával, a felfedező Spence-szel. És akkor itt utalnék vissza arra, hogy a regény megüti a YA kategóriát.

A haldokló világon szörnyek tanyáznak, amolyan félzombi szerű lények, és az író nem finomkodott a róluk szóló fejezeteknél. Mivel Dass és az apja egyszerű halandók, az ő szemszögükből bemutatott szörnyek komolyan félelmetesek. A kinézetük leírása alatt szabályosan kirázott a hideg, pedig ez nem jellemző rám. George Mann jó tapasztalatot szerzett a Dark Legends megírása kapcsán, kamatoztatta az ott szerzett tapasztalatait. A vér kérdése is ügyesen lett kikerülve, tetszett ez a megoldás.

 

Összességében nem igazán tudok rosszat írni. Egy-két párbeszéd volt kicsit gyerekesebb, de ennyi.

 

A történet lassan, de folyamatosan építkezik, ezért mindig kíváncsi voltam, mi fog történni. Nem galaxismegváltó, de hozza azt, amit az első két könyv.

A karakterek jók, szerethetőek, az új lények amik kicsit gyengébbek még, de ez is csak egy kicsit volt zavaró.

Remek gyermekregény ez is, talán az eddigi legjobb ha az első fázis junior regényeit is ide vesszük, bár szerencsére magasan van a szint, nehéz lenne egyértelműen kijelenteni ilyet.

Link to comment
Share on other sites

Még hátravan egy könyv az első fázisból (a Mission to Disaster), ha minden igaz, akkor azt idén megkaphatjuk (egyelőre évi 1 könyvet ad ki a Kolibri). Ha ez így van és folytatják a 2. fázissal is, akkor ez a könyv jövőre jöhet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information