Ugrás a kommentre

Charles Soule: Trials of the Jedi

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

A könyv jelen állás szerint június 17-én fog érkezni, de a többi könyvvel ellentétben ennek a könyvnek eddig nem ismerhettük a borítóját... egészen ma estig. Charles Soule az alábbi képet osztotta meg Bluesky-on és hozzátette, hogy kedden (január 28) a teljes borítót (és gondolom ezzel együtt a szinopszist is) felfedik!

A Trials of the Jedi a Köztársaság Fénykora utolsó felnőtt könyve lesz és most fordul elő először, hogy egy felnőtt könyv fogja zárni az adott hullámot.

bafkreigetgdlfx7ts3ckwwg2cbdblafn75iv66p

Hozzászólás ideje:
7 órával ezelőtt, Bence1997 írta:

A könyv jelen állás szerint június 17-én fog érkezni, de a többi könyvvel ellentétben ennek a könyvnek eddig nem ismerhettük a borítóját... egészen ma estig.

Ezt olvasva izgatottan tekertem le....

GIF by SkySlope

Hozzászólás ideje:

Sztorileírás:

A Jedik próbájában a Jedik felveszik a kesztyűt Marchion Ro és a Nihilek ellen, felkészülnek a leszámolásra a leendő zsarnok ellen, miután a Nihilek galaxis elleni háborúja megosztotta a Köztársaságot. De míg a Ro jelentette veszély egy dolog, a zsarnok által a galaxisra szabadított, csak Névtelenek néven ismert Erőfaló lények fenyegetése még egzisztenciálisabb válságot jelent a Rend és a Köztársaság számára egyaránt.

Miközben a Jedik a galaktikus történelem évszázadainak legnagyobb próbatételére készülnek, Avar Kriss és Elzar Mann kiválasszák azt a 9 jelöltet (magukat is beleértve), akik résztvesznek egy élet-halál küldetésen: a Névtelenek szülőbolygójára kell jutniuk, felfedezni a lények Erőhöz fűződő kapcsolatának titkait és megtalálni a módját, hogy megakadályozzák a pusztító mételyük elterjedését az egész Köztársaságban.

És aztán meg kell menteni a galaxist Ro-tól és légióitól. Nem jelenthet gondot a hatalma csúcsán lévő Jedi Rendnek, igaz?

Hozzászólás ideje: (szerkesztve)

Néhány infó:

- A borító nem teljes, értve ez alatt gondolom, hogy a könyv másik oldalán is lesznek majd emberek (két embert biztosra veszek, marad még két ismeretlen tényező).

- Az egyik Random House-nál dolgozó férfi azt írta, hogy jelenleg 125.000 szónál jár és még nem ért a végére. A legutóbbi felnőtt könyv (Temptation of the Force) 128.403 szót tartalmazott és a könyv majdnem 500 oldalas volt. Ez lehet a leghosszabb HR regény? :D

- Soule azt mondta, hogy úgy próbálta megírni ezt a könyvet, hogy az is élvezhesse, aki egy HR könyvet se olvasott még.

- Ez a könyv a hősiesség és az áldozat meséje lesz.

Szerkesztve: - Bence1997
Hozzászólás ideje:
11 minutes ago, Bence1997 said:

- Soule azt mondta, hogy úgy próbálta megírni ezt a könyvet, hogy az is élvezhesse, aki egy HR könyvet se olvasott még.

Na ezt üres marketing szövegnél nem tartom többnek. Ezen a ponton már annyi kapcsolódás van a korábbi THR történetek felé, hogy biztosan nem lesz érthető csak akkor, ha az ember legalább a felnőtt regényekkel tisztában van minden fázisból. 

Hozzászólás ideje:
16 perccel korábban, Iqvi írta:

Na ezt üres marketing szövegnél nem tartom többnek. Ezen a ponton már annyi kapcsolódás van a korábbi THR történetek felé, hogy biztosan nem lesz érthető csak akkor, ha az ember legalább a felnőtt regényekkel tisztában van minden fázisból. 

Meglátjuk mi lesz. Hozzád hasonló véleményt már olvastam discordon és persze jogos, de én azt mondom várjuk meg mit alkotott Soule. Ha a könyv egy szakaszán a korábbi történésekre kitérnek, akkor szerintem bőven meglehetünk.

Hozzászólás ideje:

Amúgy érdekes a 9 főből álló jedi különítmény, picit a gyűrű szövetségére hajaznak (mármint a létszámmal, ők is 9-en voltak). A tagjai egyelőre így néznek ki a borító alapján:

- Elzar Mann

- Avar Kriss

- Burryaga

- Bell Zettifar

- Ty Yorrick

Amit ezen kívül tudunk, hogy Azlin Rell is templomi öltözetet vesz fel, szóval ő is a csapat tagja kell legyen.

Vernestra szerintem alap, ugye ő birtokolja az útvonalat a Névtelenek világához (amit még az első fázisban kapott Mari San Tekkától).

Maradt még két fő. A redditen valaki azt tippelte, hogy esetleg Reath is lehet a csoport tagja. Én örülnék neki, eddig max csak egy cameo erejéig tűnt fel a felnőtt könyvekben.

Emerick nem lenne rossz, Porterrel kérdés mik a tervei Soule-nak (a The Broken Blade nagyon úgy néz ki, hogy nem lesz része a 3. fázisnak, hacsak nem egy füzetről, esetleg az Eye of the Stormhoz hasonlóan 2 füzetről beszélhetünk majd), Indeera és Torban is jó lenne, utóbbi amúgy szerepelni fog a könyvben, ezt Charles erősítette meg, de hogy mekkora szerepe lesz, azt megtippelni se tudom.

Hozzászólás ideje:
31 minutes ago, Bence1997 said:

a The Broken Blade nagyon úgy néz ki, hogy nem lesz része a 3. fázisnak,

Ettől függetlenül én remélem, hogy el fog készülni. Jó lenne egy újabb Porter Engle mini sorozat. 

Hozzászólás ideje:

Na a sztorileírás után megérkezett a hivatalos szinopszis is:

A STAR WARS - A KÖZTÁRSASÁG FÉNYKORÁNAK EPIKUS FINÁLÉJÁBAN A JEDIK EGY VÉGSŐ ÖSSZECSAPÁSRA KÉSZÜLNEK A NIHILEK ÉS VEZETŐJÜK, MARCHION RO ELLEN

Az Erő a minden. Egyetlen élet, amely minden élethez kapcsolódik. Minden mindennel összekapcsolódik. Ebben hisznek és ezért harcolnak a Jedik. Az életért... és a fényért.

De a fény már túl sokáig volt fenyegetés alatt Marchion Rónak, egy baljós zsarnoknak köszönhetően, aki semmitől sem riadt vissza a hatalomért folytatott küzdelmében. A Róval és a fosztogató nihilekkel való konfliktus azonban sebeket hagyott hátra szerte a Galaxisban és sarokba szorította a Köztársaságot. Megannyi élet veszett oda, a remény jelképei buktak el és a Köztársaság közös bátorsága és elszántsága soha nem látott módon került kihívás alá. Mindezen keresztül a Jedi Rend kitartott, rendíthetetlen fényforrásként a közeledő sötétség ellen.

De a jediknek még hátravan a Névtelen teremtmények rejtélyének megoldása amik az Erőből táplálkoznak. Ro rászabadította őket a Galaxisra, félelmet keltve a legkitartóbb jedikben is. És mégis minden egyes élet megmentésével és a Nihil kontrol alól felszabaduló világokkal, a mindent felemésztő métely, ami mindent elnyel amihez hozzáér, mindezt fenyegeti.

Minden most kilenc bátor jedin múlik, akiket Avar Kriss és Elzar Mann vezet, hogy egy alattomos utazáson vegyenek részt a Névtelenek szülőbolygójára. A küldtetésük: megoldani a Névtelenek rejtélyét és kapcsolatát az Erővel, valamint megállítani a mételyt mielőtt a kár visszafordíthatatlanná válik.

De a jedikre még egy végső küzdelem is vár Marchion Róval, aki hajlandó mindent feláldozni annak érdekében, hogy bebiztosítsa magának a végső győzelmet a jedik felett és a nevét örökre a csillagok közé vésse.

Nem kevesebb forog kockán, mint mindennek a sorsa, talán még magának az Erőnek a sorsa is.

• 2 hónappal később...

A teljes borító a 9 jedivel:

- Elzar Mann

- Avar Kriss

- Burryaga

- Ty Yorrick

- Bell Zettifar

- Azlin Rell

- Reath Silas

- Terec

- Torban Buck

Image

bafkreigrivgjf2qjiuicryxfhpnrloihtky67se

• 1 hónappal később...
Hozzászólás ideje:

Időközben kijött pár részlet a könyvből, nevezetesen a prológus és az első két fejezet. Előbbit elolvastam és az első fejezetet is. Hát a fentebbi listát nem a 9 jedit jelöli teljesen. :D 

Hát ezek egy pótcsapatot is létrehoztak. :D Mondjuk logikus is. És a könyvekből/képregényekből eddig kimaradt dologra úgy néz ki itt végre fény derül. Még három hét...

Két hét múlva érkezik a könyv és már kijött 1-2 vélemény a regényről. SWExplained és a SWNewsNet kritikáit néztem/olvastam el és mindkettő nagyon dicséri a könyvet. Bár vannak kritikáik, amikről inkább majd a könyv megjelenése után tudnak beszélni, de összességében tetszett nekik. Mondjuk Soule azon kijelentésével vitatkoztak mindketten, hogy ezt a könyvet azt is elolvashatja, aki nem olvasott még egy HR könyvet se (vagy csak mondjuk a Jedik fényét). A NewsNet picit részletesebben is belement a történetbe, természetesen spoilermentesen. Aminek Alex örült pedig, hogy az eddig kicsit szerteszét álló 3. fázis végül összeért ennek a könyvnek köszönhetően.

Már alig várom a két hét múlva érkező könyvet. A Celebration óta most vagyok megint felhypeolva SW terén. :D

• 4 héttel később...
Hozzászólás ideje:

Tegnap sikerült végeznem a könyvvel, amely egy 4 és féléves történetet zárt le. Charles Soule volt az 2021 januárjában, aki elkezdte ezt az érát (igaz, 2020 decemberében már kijött egy Insideres novella, de az igazi kezdés a Jedik fényével kezdődött) és ő volt az, aki az egész Ro család történetére pontot tett a Jedik próbájával.

A regény 23 könyv (felnőtt, YA, MG), 3 hangoskönyv, megannyi képregény és manga után érkezett és Charlesra nagyon nagy feladat várt: valahogy le kellett zárnia a nihilek elleni harcot, a Marchion Ro által elkezdett hadjáratot a Köztársaság és a Jedi Rend ellen. Hovatovább le kellett zárnia a Névtelenek történetét is, nem beszélve arról a Mételyről (angolul Blight), amely mintegy +1 utasként befészkelte magát a jófiúk ellenfelei közé. Mitöbb, a megismert karaktereknek kielégítő (vagy nem éppen kielégítő) befejezést írni.

A történet röviden annyi, hogy a jedik az eddig megszerzett tudásukat a Névtelenekről és a Mételyről felhasználva eldöntik, hogy az időközben elfogott Erőfalókat visszaviszik a sokak által X bolygóként ismert helyre, amivel talán elérhetik, hogy a Métely terjedését megállítsák. Merthogy a 3. fázisban megérkezett ez a pusztítás, amely kapcsolódik a Névtelenekhez, de míg utóbbiak a jedikre veszélyesek, addig a Métely egy olyan probléma, amely az egész Galaxist veszélyezteti. Hogy ez a küldetés vajon megoldja-e a Métely-problémát, az a könyv egyik nagy kérdése. Természetesen megjelennek a promóciós képeken látott ruhák, amiket még a Tears of the Namelessben szereztek meg hőseink, egy olyan ércből készítik ezeket a ruhákat, amik tompítják (vagy akár meg is gátolják) a Névtelenek és a Métely erejét. A Jedi Rend 9 jedit kér fel a feladatra, amelyről ők is tudják, hogy nem mindenki fog visszatérni élve. Ezért létrehoznak egy pótcsapatot, akik szerepe kvázi ugyanaz, mint a főcsapatnak, ha utóbbi tagjai elbuknak, a Rend indítja a következőt. Szóval a 9 jedire hatalmas feladat hárul, akik el is indulnak a bolygóra. Eközben a Viharfal még mindig áll, hála Marchion előző felnőtt könyvben történő tettéhez. A Nihilek pedig az Eriadu bolygón gyűlnek össze, hogy az ottani lázadást leverjék, de végül a bolygó a végső harc lesz ebben a konfliktusban. Marchion pedig beveti utolsó kártyatrükkjét és lehullik az álarc a férfiról, a végső konfrontációt nem kerülheti el a jedikkel, így megkezdődik az utolsó küzdelem a jók és a rosszak között.

A könyv szépen kapcsolódik a Dark Horse Adventures képregényre, valamint a Marvel képregényre is, de a fókusz egyértelműen a 9 jedin és Marchionon van. Na de ki az a 9 bátor jelentkező, akiket a Rend választott?

Avar Kriss és Elzar Mann. Bell Zettifar és Burryaga. Reath Silas és Azlin Rell. Torban Buck, Ty Yorrick és végül Terec.

A csapat az indulás előtt picit átrendeződik (eredetileg Arkoff ment volna velük, de egy incidenst követően Torban kerül a helyére), de végül eme kilenc szereplő indul útnak.

Mindegyikük fontos szerepet tölt be a történetben, mindannyiuk megkapja a saját történetét.

Avar Kriss és Elzar Mann a regény egyik legszebb jelenetét kapták, sztorijuk pedig olyan szépen ért véget, hogy bevallom, megkönnyeztem. És a felfedezés, amit a bolygón tesznek… hát olyan kikerekedett szemmel olvastam, hogy nem akartam hinni neki. Az ő részük bár nem mindenre tér ki, de összességében kiderül, hogy mi is az X bolygó neve, mi a kapcsolata az Erővel, az Erőfalók, azaz a Névtelenek szerepe az egészben micsoda, miért is tört fel a Métely és még sorolhatnám. Avar az első fázisban egy már-már bukástörténetet kapott, hiszen az elején hősként lett ünnepelve (Hetzal hőse), de a történet folyamán a sötétséget kezdte el ízlelgetni, csak gondoljunk Lourna Dee utáni vadászatára. A 3. fázis azonban az ő felemelkedéséről szólt, legalábbis ezt mutatta be az Eye of Darkness és a Temptation of the Force könyvek. Itt már egy szabad jedit látunk, aki a fény bajnoka.

Elzar Mann pedig az egész első fázis alatt küszködik a sötét oldalhoz való közeledés miatt, de a 3. fázisban egyensúlyba kerül.

Burryaga révbe ért, egy remek jedivé lett az idők során, itt pedig Bell segítője lett, hiszen az ifjú jedi padawanból immár egy talpraesett jedi lovag vált, de a mestere halálát még mindig nem dolgozta fel. Marchion elfogása (vagy megölése?) pedig a szemei előtt lebeg már elég régóta. Most pedig végre elérkezik a pillanat, hogy a Nihilek vezetőjét megállítsák egyszer s mindenkorra.

Bell a 3. fázis során nem sokat szerepelt, legalábbis ami a fontosságát illeti. De itt a főszerepe megkérdőjelezhetetlen, van egy pont a könyvnek, aminél szó szerint libabőrös lettem (illetve itt is eltört a mécses).

Reath Silas! Már a kezdetek óta az egyik kedvencem volt, a 3. fázisban pedig nem csak hogy a jedik egyik legjobbja lett, de szerintem nálam is a TOP jedik társaságát képviseli. Az ő sztorija is tartogatott izgalmakat, különösen, hogy Azlinnal volt a fázisban a legtöbbet. Ahogy a bukott jedi próbálta meg manipulálni a fiút, de közben meg küzdött egészen a végéig azzal, hogy merre húzzon és ebbe az egészbe Reath döntése is közrejátszott… hát Soule (és persze a többiek, akik közreműködtek) kitettek magukért! Egyszerűen imádtam minden szeletét!

És ha már Azlin Rell: ugye ő egy 2. fázisos karakter, aki találkozott egy Névtelennel, megőrült, majd 150 évnyi nyomozásba és kárhozatba bujdokolt, hogy ráleljen az Erőfalók legyőzésére. Ő az, akit Yoda az első fázis végét behoz a képbe, ő az, aki tanácsokkal látja el a jediket, főleg Reathet. Ő az, akit a 3. fázis során a félelem irányít, a belső hang, amely a sötétség felé húzza a vén ex-jedit, míg Reath a jó oldalhoz próbálja meg húzni. Eme könyvben végül meghozza a döntést, mitöbb el is kötelezi magát ama oldal mellett, amit választ.

Torban Buck az Adventures képregényekből ismerős, ő a gyógyító szerepét tölti be, megvan a szerepe, nem nem sokat szerepel. Viszont tetszett, hogy betekinthettünk az elméjébe, mit gondol az egészről.

Terec leginkább azért van a csapatban, mert tud kommunikálni az ikertestvérével, viszont ő is megkapja a maga sztoriját.

Ty Yorrick pedig mint vadász tűnik fel, de ő mégis érti az állatokat, így az ő felbukkanása a csapatban ezt a célt szolgálja, valamint a kapcsolata a többi csapattaggal is különösen érdekesre sikerült, különösen Reath és Azlin párosával.

Vernestra nem sokat szerepelt, a pótcsapat része volt, bár így is megvolt a szerepe. Lehet az Akolitusban való feltűnése miatt variáltak a dolgokon (Soule egy interjúban el is mondta, hogy több csapatfelosztás is volt, végül a fentebbi mellett döntöttek).

Rajtuk kívül újra feltűntek a Jedik fényében feltűnő Adrenék, akik az Eriadui történetben kapnak szerepet, az ottani harcban veszik ki a részüket. Örültem a feltűnésüknek és a lezárásuk is szépre sikeredett.

Porter Engle is megkapta a lezárást, küzdelme Viess tábornokkal az egész 3. fázis során megtörtént, most pedig a végső konfrontációra került sor. Hát elég badass jeleneteket kapott Porter, remélem a Broken Blade című Marvel képregény majd valamikor érkezik, van egy sejtésem, hogy miről szólhat majd, remélem nem tévedek.

Viess nem volt rossz gonosz, de a végzete elérte.

Ghirra Starros (hogy de utálom ezt a nőt…) is kapott egy pontot a története végére. Örültem neki, mert megérdemelte a sorsát.

Lina Soh is feltűnt, nála igazából azt tudom mondani, hogy főkancellárhoz méltóan viselkedett. A könyv végén elindulunk egy olyan irányba, amely az előzménytrilógia irányába viszik az érát.

Lina Soh és Marchion Ro kettőse amúgy párhuzamba vonható. Mindkettőnek van egy Nagy Terve, amelyet el akar érni, mindketten azt szeretnék, ha a Galaxis emlékezne rájuk ilyen vagy olyan módon. Egy Terv, amely nevüket örökre beleégeti a Galaktikus történelembe. Csak éppen a két eszme teljesen ellentétben áll egymással. És ha már a Nihilek vezetőjét megemlítettem, egy-két szót szólnák róla is.

Marchion Ro eme történet mozgatórugója. Az ő akciói adják a reakciót, az Everini tettei mozgatják meg a Galaxist oly módon, amit már réges rég nem tapasztalt senki.

Marchion az első fázis végén győzött: a Csillagfény Jelzőállomás elbukott - néhány nevesebb jedivel egyetemben -, a Galaxis egybizonyos szeletét pedig sikerült az irányítása alá keríteni a Viharfalnak köszönhetően, e területet nevezik Okklúziós Zónának. Itt a Nihilek azt csinálnak, amit akarnak, aki pedig a Viharfalon belül van, az ott is ragadt, Marchion seregének áldozata lesz. Igen ám, de a 3. fázisra Marchion, mint az Okklúziós Zóna vezetője elkezd unatkozni. Ez tényleg így van. Megvolt a bosszú, sikeresen végrehajtotta a tervét, de valamiért nem tudja élvezni a tettének következményeit. Jediket öldös a Névtelenekkel, amiket irányítása alatt tart? Marchiont ez egy idő után már nem tudja érdekelni. Aztán tesz egy felfedezést, egy olyan felfedezést, amely megváltoztatja a karaktert, sőt, újra célt ad a számára. Vajon miképp tud az Everini még boldogabb lenni? Mi adhat számára nagyobb örömöt, mint a jedik bukása és a Köztársaság térdre kényszerítése? Ebben a könyvben megtudjuk és hát na: ez a pali a kezdetektől fogva egy elmebeteg, de amit itt tesz, az még inkább elmebetegebbé teszi. Ahogy a végén már félredobja mindazt, amit idáig elért, amit eddig felépített, csak hogy az egész Galaxist porig rombolja… Hát kérdem: normális Marchion? A válasz: egyáltalán nem. És pont ezért annyira izgalmas az ő karaktere. Amikor a végső célját eléri, az eddigi Marchion egy új emberré válik, aki végre békére lel. És hogy ezt milyen áron teszi? Kegyetlen módszerekhez folyamodva.

A bukását pedig Soule mesterien oldotta meg!

A fősztorit a Jedik fényéhez hasonlóan itt is Közjátékok (Interludes) bővítik, jelen esetben egy család történetét olvashatjuk, akik a Métely elől menekülnek egy ismeretlen bolygón. Soule remek írása az ő történetüket is érdekfeszítővé tette és tényleg érdekelt a család sorsa.

A Ro család elleni harc végetért, a 4 éves Nihil konfliktus bezárult, de az éra még rengeteg csemegével hozakodhat elő. E könyv például egy olyan történetnek ad esélyt, amely szerintem egy olyan szeletét mutathatja meg a korszaknak, amely eddig nem igen volt boncolva eléggé. Na de majd most!

Rövden: Imádtam a könyvet. Hosszabban: Fentebb már leírtam. Remek regény lett, szinte minden a helyén volt, különösen amik az X bolygón történtek. Soha rosszabb történetzárást!

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

• Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.