Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chapter 8: The Creeping Fear

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:
8. fejezet - The Creeping Fear / A lopakodó félelem

maul108.jpg

Írta:

Rendezte:

Helyszín:

Szereplők:

Történet

Érdekességek

Pár kitétel.

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell

• 1 hónappal később...
Hozzászólás ideje:

Az epizódot két részre lehet bontani: az egyikben tovább követhetjük a jófiúk küzdelmét a Birodalom ellen, miközben továbbra is a bolygóról való kijutás a céljuk, a másik történetszál pedig Maul elméjébe enged betekintést.

Beszéljünk az utóbbiról, mert ott több meglepetés is ért. Kezdve azzal, hogy visszatekintések során volt lehetőségünk megismerni Maul gyerekkorát! Elsőnek csak a fiatal zabrakot látjuk a víztükrön keresztül, utána a látomások már Maul testvérét is behozták a képbe. Szemünk elé tárult az, hogy Sidious miképp vitte el magával, annak is szemtanúi lehettünk, hogy a kiképzése hogyan is zajlott. Maul már gyerekkora óta Sidious mellett volt, az évek során pedig azzá a gyilkos személlyé vált, akit mi a Baljós Árnyakban (és az azt megelőző képregényekben) láttunk. Felvetődött bennem a kérdés, hogy vajon mennyi emléke lehetett a múltjáról, miközben Sidious a sith tanokra tanítgatta.

Talzint örültem volna, ha mutatják, mint újabb áldozat (lehetett volna meganimálni a halálát a Dathomir fia képregnyből), de üsse kő, ezt az apróságot elnézem nekik, mert amúgy baromira tetszett az egész visszaemlékezés. D Ahogy végigmegyünk az életén, a fiatalkora után jött Kenobi, az őrült póklábas időszaka, Savage halála… és ezt mind-mind Sidioushoz köthető. Milyen lett volna az élete, ha a sith nagyúr nem veszi el őt Talzintól és a testvéreitől? Mivé válhatott volna?

Nagyon örültem, hogy a korábban Rebelsben tervezett látomást itt megkaptuk. )

Eme utazása után Maulnak az a célja, hogy Sidious ne tegye azt senki mással, amit vele tett. Nyilván a bosszúállás vezérli, az öreg halála akár ki is engesztelné Mault, de mint tudjuk, ez a későbbiek ismeretében nem valósul meg.

Mindezek után Maul visszatér Kasthoz és a többiekhez, majd újraépíti önmagát amely azonban egy Vörös Hajnallal való beszélgetéshez vezet. Drydan Vos neve elhangzik, a Vörös Hajnal is, szóval a Pyke-ok után a következő bűnszervezet, akivel tárgyalnia kell, azok ők. Az Árnyékkollektíva szépen épülget, de mint korábban írtam, még hosszú az út.

A másik oldalon Two-Boots pálfordulását követhettük figyelemmel. A csizmáit elvesztő droid próbál továbbra is úgy viselkedni, mint aki jót cselekedett azzal, hogy idehívta a Birodalmat, de lassan számára is leesik a dolog, hogy a poklot hozta a fejükre. Wade is bevallja a droidnak, hogy a rendőrfőnök már halott, Two-Boots ezután eldönti, hogy segít megszöktetni Ryleet, aki kitudja, hogy mit élhetett át a 11. fivérrel való találkozásakor, de semmi jót nem sejtek.

Lawson terve érthető volt, de a Birodalom hamar észheztért és a kiscsapat immár Two-bootsal kiegészülve elkezdtek menekülni. Devon járműszerzése vicces volt, az üldözési jelenet meg megint hozott olyan jeleneteket, aminél csak lestem, mint pl. Daki kis akciója, ahogy elintézte a motoron érkező birodalmiakat.

A csapda nekem is akkor kezdett el derengeni, amikor a lifttel lefelé kezdtek menni. Sikerül végül elmenekülniük a Birodalom elől, de a két inqvizítor a nyomukban lehet. Hogy miképp fogják elhagyni a bolygót az jó kérdés, Maul lehet a kulcs, amennyiben a Vörös Hajnal esetleg kitudja őket menekíteni. De ez majd a jövőheti epizódok kérdése. )

El se hiszem, hogy már csak 2 rész van hátra. Hamar elrepült ez a pár hét, még nézném hetekig. Az biztos, hogy izgalmas fináléra számítok, hogy ki hullik el a főhősök közül arra van 1-2 tippem (Daki az egyik biztos jelöltem), persze meg is lephetnek minket a készítők.

Szerkesztve: - Bence1997

Hozzászólás ideje:

És megérkezett a főszereplőnk!

Többször is leírtam, hogy Lawsonékkal és Devonnal lehet csak azonosulni, végre leírhatom, hogy Maul is megkapta a beleélhető perspektívát! Nagyon jók voltak flashbackek és bár kérdéseket vetnek fel, de a Gollum-szerű skizofrén párbeszédei is. Jajj de gyűlöli Sidiust! Joggal. Obi-Wan is kísérti még. Okkal.

Nem tudom, ki, hogy van ezzel, de Savage -t én nem igazi testvérének véltem, hanem csak fajtársi tesózásra tippeltem. Viszont most gyerekként is együtt voltak mikor Maul elválasztását láthattuk. Így akkor még súlyosabb Sidius iránti gyűlölete.

Jó rész volt!

Ja, eredetiben kapott kreditet Ewan McGregor, magyarul meg Reviczky Gábor Sidious-ának örülhettünk.

Szerkesztve: - csoli1138

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Nem gondoltam volna, hogy valaha is könnyezni látom Mault, megspékelve egy pszichotikus utazással az elméjébe. Kis túlzással többet kaptunk a karakter mozgatórugóiból ebben a részben, mint az egész eddigi kánon alatt. Maulnak van volt lelke! Egy olyan oldaláról láttuk itt, ami nagyon sokat hozzá tett a karakter eddig egy dimenziós alakjához. Remekül érzékeltették tragédiáját, ami most így elnézve nagyban hajaz Anakinéra. Ő is egy félig-meddig gép testbe zárt áldozat, akit Palpatine kihasznált majd eldobott. Még önmagát is gyűlöli, pedig nem tehet arról, ami fiatal korában történt. Komolyan mondom megsajnáltam. Innentől még akár drukkolni is tudok neki. A látottak után sokkal jobban érthető a karakter múltja és jövője, tetteinek mozgatórugói. Bár megszeretni aligha fogom, megérteni annál inkább.

A mélybe zuhanás és a sötét csatornákon át való bolyongás csak megerősítette bosszúra szomjas lelkét.

Ennek a remek karakter drámának adott keretet kis csapatunk menekülése, immár Two-Boots-al kiegészülve. A fénypontja mindenképpen az volt, ahogy Daki mester belevágta a speeder-bike-ot a LAATi-be. cool

A csapda is okos volt, Rheena szerzett még egy jó pontot azzal, hogy figyelmeztette Lawson-ékat. De ennél többet is tett. Harcképtelenné tette az egész birodalmi bagázst. Csak remélni tudom, hogy túlélte azt a hatalmas robbanást. Viszont Blake jó lenne, ha megpusztult volna. Bár ezeket a csúszó mászókat mindig nehéz eltakarítani az útból.

A végén bónuszként bejött a képbe a Vörös Hajnal, amely újabb izgalmakat tartogat. Sejtésem szerint az a szál majd a második évadban lesz fontos. Azért remélem Vost és Qi’rát már látni fogjuk. )

Nagyon kíváncsi leszek a két évadzáróra, ezek után hatalmas epik finálét várok!

Hozzászólás ideje:
  • Szerző
6 órával ezelőtt, Bence1997 írta:

Maul már gyerekkora óta Sidious mellett volt, az évek során pedig azzá a gyilkos személlyé vált, akit mi a Baljós Árnyakban (és az azt megelőző képregényekben) láttunk. Felvetődött bennem a kérdés, hogy vajon mennyi emléke lehetett a múltjáról, miközben Sidious a sith tanokra tanítgatta.

Talzint örültem volna, ha mutatják, mint újabb áldozat (lehetett volna meganimálni a halálát a Dathomir fia képregnyből), de üsse kő, ezt az apróságot elnézem nekik, mert amúgy baromira tetszett az egész visszaemlékezés. D Ahogy végigmegyünk az életén, a fiatalkora után jött Kenobi, az őrült póklábas időszaka, Savage halála… és ezt mind-mind Sidioushoz köthető. Milyen lett volna az élete, ha a sith nagyúr nem veszi el őt Talzintól és a testvéreitől? Mivé válhatott volna?

Szerintem most már egyértelmű (ha eddig nem lett volna az), hogy Maul nem született gonosznak. Valószínűleg jó ember lesz, akár még Jedi is válhatott volna belőle. Ennyit számít, hogy a gyerekkorban milyen nevelést kap az egyén. Megdöbbentő volt számomra, hogy Maul kimondja, hogy Sidious tehet arról, hogy olyan lett amilyen. Ezt tudjuk persze, de így kimondva olyan, mint egy szemrehányás ezért az életért amit ő is kínnak él meg.

4 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

Nem tudom, ki, hogy van ezzel, de Savage -t én nem igazi testvérének véltem, hanem csak fajtársi tesózásra tippeltem. Viszont most gyerekként is együtt voltak mikor Maul elválasztását láthattuk. Így akkor még súlyosabb Sidius iránti gyűlölete.

Most mondjam, hogy amióta feltűnt Maul feje Talzin üveggömbjében azóta tudni, hogy Savage a tesója? D

Hozzászólás ideje:
25 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Szerintem most már egyértelmű (ha eddig nem lett volna az), hogy Maul nem született gonosznak. Valószínűleg jó ember lesz, akár még Jedi is válhatott volna belőle. Ennyit számít, hogy a gyerekkorban milyen nevelést kap az egyén. Megdöbbentő volt számomra, hogy Maul kimondja, hogy Sidious tehet arról, hogy olyan lett amilyen. Ezt tudjuk persze, de így kimondva olyan, mint egy szemrehányás ezért az életért amit ő is kínnak él meg.

Abban nem vagyok biztos, hogy jedinek állt volna. Az éjnővérek és a jedik nem voltak puszipajtások, szerintem Talzin oda se adta volna nekik. Viszont azt eltudom képzelni, hogy Mault az anyja megtanította volna az éjnővérek mágiájára.

Hozzászólás ideje:
2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Most mondjam, hogy amióta feltűnt Maul feje Talzin üveggömbjében azóta tudni, hogy Savage a tesója?

Ezt tudom és mégis. Ledobta az agyam ezt mindig, sosem gondoltam ezt többnek fajtársi/szülőbolygói testvérségnél. És Talzin akkor az édesanyjuk?

Hozzászólás ideje:
1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

Igen. Savage, Maul és Feral anyja.

Értem, elfogadom. Nem vitaindítónak szánom, nem is ide tartozik, de mikor Ventress Savage-t először viszi Talzin elé, hát nehéz arra következtetni, hogy valaha is látta már. Persze Savage anyázza, nem rossz értelemben, de Ventress is meg mindenki is, szóval mint mondtam az ő valódi anyaságát és a testvérek valódi testvérségének lehetőségét az én agyam nem fogadta be.

Szerkesztve: - csoli1138

Hozzászólás ideje:

Sokszor írtam már le ehhez hasonló mondatot, de örülök, hogy újra és újra megismételhetem. Ha anno 1999-ben a moziból kijövet valaki azt mondja nekem, hogy 27 év múlva azt fogom látni, hogy Darth Maul könnyeket hullajt, hát nem is tudom, hogy futásnak eredek, mentőt vagy rendőrt hívok, esetleg az arcába röhögök, vagy ezt így mind együtt véve. Mert hát akkor nem csak az volt szürreális elképzelés, hogy a kettévágott ördögpofa még szerepelhet bármilyen Star Wars produkcióban (amiről akkoriban ugye csak annyit tudtunk, hogy lesz még ep2-3, mert hát hol volt akkor még a TCW, legfeljebb Lucas vágyálmaiban, de talán még ott sem). De az, hogy könnyezni látok egy Sith-et? Hát az már egy szürreális szürrealitás lett volna onnan nézve. Ma meg a véres valóság: Darth Maul könnyeket hullajtott több mint egy évtizeddel azután, hogy a Naboo-n ketté vágták,

És micsoda utazás volt ez. Nem szívesen laknék Maul fejében. Miket kell ennek a szegény zabraknak nap mint nap elviselnie. Vajon, ha egyedül van, mindig szembe kell néznie mindezzel? Gyanítom, hogy igen. A viselkedési mintája a folyosón nagyon emlékeztetett arra, amikor a végnapjaiban a Tatooine sivatagában kóborolt. Talzin ugyan kitisztította az elméjét, de az őrülettől nem tudta teljesen megszabadítani. Maul lelkét iszonyú lelki terhek tépik. Ez az epizód nagyon sokat adott hozzá, hogy igazán komplex karakterré váljon. Úgy értem, bár a TCW és a Rebels nagyban hozzájárult, hogy túlnőjjön ep1-es önmagán, ami azért nem volt nehéz, de mindezek ellenére megmaradt gonosztevőnek, aki továbbra is csak azokért küzd, amire a karakter született: a hatalomért, a bosszúért. Ahogy egy másik topikban is körüljártuk, és amit tartottam akkor: Maul lélekben, szívében még mindig Sith, még mindig akként gondolkodik, cselekszik. Így ugyan túlnőtt kettéhasadás előtti önmagán, alapjaiban végig ugyanaz a karakter maradt. Eddig!

Most szépen megvilágították, hogy Maul milyen démonokkal küzd. Mi van a lelke legmélyén. Tényleg szerette Savage-t, valószínűleg Talzint is - bár ezen a ponton azért megjegyzem, kár, hogy ő nem került elő. Azért jó lett volna mozgóképen is fixálni, hogy ő volt Maul anyja. De ami fontosabb a családja iránti érzelmeinél, az az önmaga gyűlölete. És talán ez az oka annak, hogy sosem tudott túllépni a Sith-ségen, hogy továbbra is a bosszút és a hatalmat hajkurássza. Mert képtelen megbékélni önmagával. Sidious, Obi-Wan, ők talán csak azok a karakterek, akik ugyan valóban ártottak neki, de végső soron csak kivetíti rájuk önmaga gyűlöletét. Nem tud megbocsátani nekik, mert nem tud megbocsátani önmagának. És a legszomorúbb az egészben, hogy olyasmiért hibáztatja magát, amiről nem tehetett. Nem önként ment Darth Sidiousszal, nem volt választása. Ő is csak a Sith egy újabb áldozata. Végső soron Maul és családja ugyanolyan áldozata Palpatine-nak, mint a Skywalker család, az Erso család, a Bridger család vagy Rey családja. Csak Maul más módszerekkel és máshogyan tette tönkre. Maul, Vader, Kylo Ren, mind Sidious áldozatai.

S eme sokkoló lelki utazás végén, ahogy lejutunk egészen Maul fájdalmának és gyűlöletének gyökréig, meglátjuk az igazi motivációját, ami igazán hajtja. A poén az, hogy ez a motiváció egy lelke mélyén jó ember képét festi le. Maul csak azt akarja, hogy Sidious ne bántson senkit se úgy, mint őt. És ezzel teljes Maul tragédiája. Lelke legmélyén jót akar, csak a módszerei semmivel sem jobbak Sidious módszereinél. Ez pedig sajnos pont Sidiousnak köszönhető, hiszen mivel gyerekkorától brutális módszerekkel okította Sith-nek, más utat Maul nem ismer. S mindez oda vezet, amit az előző résznél ecseteltem: türelmetlen, félelemmel akar kikényszeríteni feltétlen és örökre szóló lojalitást és engedelmességet, nem tudja megérteni az emberei igényeit, vagy még inkább, nem is akarja, stb. Vader és Tyranus valaha jó emberek voltak. Maul sosem volt jó, de a lelke mélyén jót akart tenni. De talán a Sith léleksík alatt még ott van egy réteg, egy kisfiú, aki nem vágyik többre, csak egy szerető családra.

Ami a jófiúk és lány csapatát illeti, ha azt egy szóval kéne jellemeznem, azt mondanám, hogy demenővolt! D Komolyan, az autós üldözést a végén mocskosul élveztem. F*sza volt a zene, Devon iszonyú lazán nyomta, állati volt az operatőri munka, és még kis humort is sikerült belecsempészni. De az ütött a legjobban, hogy Devon és Daki szavak nélkül hajtottak végre egy összehangolt támadást, és szedték le a LAAT/i-t mindössze egy rohamosztagossal és a motorjával. Imádom, amikor Jedi mester és tanítványa ilyen jól össze vannak hangolódva. És ez megint jelzésértékű. Amíg Daki él, Devon sosem fogja cserben hagyni, nem fog Maul mellé állni.

Abba viszont inkább nem mernék belegondolni, min mehetett át Rylee a Tizenegyedik Fivérrel történt meetingje során. Hiába nem tudott hasznos infót, az inkvizítorok, mint általában minden Sötét Oldalon álló egyén, nem szokott bemondásra hitelt adni az ellenségeik szavának. És, ha azt vesszük, hogy ordított Poe, amikor Kylo Ren "kikérdezte", hát... Rylee valószínűleg szörnyűségeken mehetett át.

Klyce főnöknek tehát tényleg vége. Kár érte. ( Azért brutális, hogy a Birodalom minden ok nélkül kivégzett egy rendőrtisztet, és ezért még csak ejnye-bejnyét sem kap senki. Persze azért itt is elleplezték a nyomaikat. Felfüggesztették, áthelyezték... Ja... Hát nem mindenki vette be, de megkockáztatom, hogy sokan ugyanúgy elfogadták ezt, mint Two-Boots. De legalább most ennek a patkányképű Blake hadnagynak is harangoztak. Na, ő érte nem kár. Csak azt remélem, hogy Rheena túlélte ép bőrrel. Látni, hogy beugrik a ládák mögé, az talán megvédte. A kérdés az, hogy mennyire, mert azért elég nagyott szólt a hajó. Amikor utoljára láttunk valakit ilyen közel állni egy felrobbanó űrhajóhoz, azt legközelebb félig gép formájában láttuk viszont (Echo).

Viszont valaki szólhatna már mindkét csapatnak, hogy úgy nehéz elhagyni egy bolygót, ha minden űrhajót felrobbantanak, amivel elmehetnének. Az előző részben Maul, most pedig Lawsonék hajója szállt el hajtómű nélkül. lol Ennél nagyobb peche űrhajókkal csak szegény Finn-nek volt. )

És a végén még Dryden Vos is beköszönt. El sem hiszem, hogy már csak két rész van hátra, pedig...

Star Wars Fun GIF by MOODMAN

Szerkesztve: - Dzséjt

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Account

Navigation

Keresés

Keresés

Böngésző push értesítéseinek konfigurálása

Chrome (Android)
  1. Koppints a címsáv melletti lakat ikonra.
  2. Koppints az Engedélyek → Értesítések lehetőségre.
  3. Módosítsd a beállításokat.
Chrome (Desktop)
  1. Kattints a lakat ikonra a címsorban.
  2. Válaszd a Webhelybeállítások lehetőséget.
  3. Keresd meg az Értesítések elemet, és módosítsd a beállításokat.