Jump to content

HD formátum és a házimozirendszerek


lipi

Le kell-e váltani a jelenlegi Dvd formátumot?  

50 members have voted

 1. 1. Le kell-e váltani a jelenlegi Dvd formátumot?

  • igen
   15
  • nem
   23
  • nem tudom eldönteni
   10


Recommended Posts

Én alapjában véve optimista ember vagyok,de nagyon úgy néz ki,hogy még hosszú-hosszú időbe tellik amíg a nagy gyártók megegyeznek a végleges formátumról.Nagyon hasonlít ez az egész helyzet arra,ami a Dvd-Audió és a SACD között volt,van és szerintem még egy jó darabig lesz is.Ennek a versengésnek csak Mi,a felhasználók isszuk meg a levét.

Megpróbálom az elejétől összegyűjteni a "háború" lépéseit.

Link to comment
Share on other sites

Kitört a HD háború. Kaliforniában bemutatták azt a két új technológiát, amelyek közül az egyik egy nap átveszi kedvenc formátumunk, a DVD helyét.

Kezdjük a Blu-Ray Disc-kel. Ez a technológia nemcsak a házimozizásban jelenti az optikai lemezek következő generációját, hanem a számítástechnikában és a videojáték piacon is. A fejlesztésén a Hitachi, az LG, a Matsushita, a Mitsubishi, a Pioneer, a Royal Philips, a Samsung, a Sharp, a Thompson és a Sony dolgozott. A Blu-ray Group a 2004 Consumer Electronics Show-n mutatta be az új formátumot a sajtónak.

 

2003 végén az amerikai háztartások 70%-ában volt DVD lejátszó. Több mint 2 milliárd DVD lemezt adtak el. Az előrejelzések szerint a DVD népszerűsége miatt a formátummal kapcsolatos hardware eladás 2005 és 2007 között eléri csúcspontját és utána visszaesik. Valószínűleg ebben az időpontban az amerikai háztartások felében lesz HD kompatibilis digitális TV, és az emberek szeretnének majd HD filmeket nézni az új TV-készülékeiken. A Blu-ray csoport tervei szerint ekkor „lép színre” a Blu-ray Disc.

 

A lemezen tárolt információ olvasására az új formátum kék lézert használ, és ez lehetővé teszi, hogy az adatokat még sűrűbben írják a lemezre. A Blu-ray Disc három alap változatban készül majd:

 

-BD-ROM előre rögzített média (tehát film, zene, videojáték stb.) tárolására.

-BD-R írható lemez

-BD-RE újraírható lemez

A lemezek mérete milliméterre pontosan megegyezik a jelenlegi DVD szabvánnyal.

Jelenleg a BD-R és a BD-RE lemezek esetében szükség van egy műanyag kazettára (hasonlít arra, amiben a minidisc van), mivel a formátum a fizikailag kisebb adatmérete miatt nagyon érzékeny a porra és a karcolódásra. A mérnökök már dolgoznak rajta, hogy a lemezek a kazetta nélkül is működjenek. Érdekes módon a BD-ROM esetében már most sem kell a védőborítás, tehát ez a lemez úgy néz ki és úgy is működik ahogyan a jelenlegi DVD-k. Csak ki kell pattintani a dobozból és a Blu-ray lejátszó tálcájára tenni.

A BD-ROM -nak két konfigurációja lesz, mindkettő egyoldalas. Az egyrétegű lemez 25 GB adatot képes tárolni, a kétrétegű 50 GB-ot. Ahogyan a DVD esetében, itt is lehetséges a lejátszás közbeni rétegváltás. Mindez azt jelenti, hogy az egyrétegű BD-ROM lemezen 135 perc high-definition film fér el, 3 különböző nyelven szinkronizálva Dolby Digital surround hangzással, plusz 3 óra standard-definition video anyag VAGY 135 perc high-definition film, 3 különböző nyelven szinkronizálva Dolby Digital, DTS és PCM hangzással, plusz 70 perc standard video anyag. Hosszabb filmekhez jó a kétrétegű BD-ROM lemez, ami 3 óra HD filmet tartalmazhat 3 nyelven szinkronizálva Dolby Digital hanggal és 9 óra standard videót, VAGY 3 óra HD filmet 3 különböző nyelven szinkronizálva Dolby Digital, DTS és PCM hangzással, plusz 2 óra HD video anyagot. Más szóval van olyan konfiguráció, ami lehetővé teszi, hogy bármelyik hollywoodi film extrákkal együtt elférjen egyetlen műanyag korongon. A második lemezen pedig jut hely a többi extrának. Képzeljünk el egy 3 vagy 4 lemezes Blu-ray kiadást a TELJES Gyűrűk ura trilógiából vagy a teljes Star Wars Sagat HD kivitelben, több tonna extrával.

A lemezeket úgy tervezték, hogy high-definition video rögzítésre is alkalmasak legyenek méghozzá „kapásból”, ahogy a DVD felvevők.

 

A Blu-ray lejátszók felülről kompatibilisek lesznek a már létező optikai lemezekkel, és több csatlakozóval is felszerelik őket, hogy más eszközökkel összekapcsolhatók legyenek.

A Blu-ray Disc sorozatgyártását 2005-ben kezdik. A gyártási költségek, és ezáltal a remélhetőleg a kereskedelmi ár sem lesz nagyon magas, mert a már meglévő gyártási infrastruktúra könnyen átállítható az új formátumra.

 

A másik újdonság a HD-DVD, ami a Toshiba és a NEC fejlesztése. Ők még nem tartanak ott, ahol a Blu-ray csoport, de már elkészítettek a HD-DVD lejátszó prototípusát. Ebben egy olyan optikai olvasófej van, amiben integrálták a kék és a vörös lézer diódákat. Magyarul készítettek egy lejátszót, ami a standard-definition és a high-definition DVD lemezeket is lejátsza úgy, hogy csak egy olvasófej van benne.

 

Hasonlítsuk össze a HD-DVD-t a BLu-ray Disc-kel. Mindkettő 12 cm átmérőjű, 1,2 mm vastag lemezt használ. Mindkettő kék lézert használ a sűrűbben tömörített adatok olvasására. Mindkét formátum hardware eszközei felismerik a korábbi optikai lemezeket. A különbség a kapacitásban van. Az egyrétegű HD-DVD lemez 15 GB, a kétrétegű 30 GB adatot képes tárolni. A Blu-ray lemezeken 25 és 50 GB adat fér el. Így ha a HD-DVD percben ugyanannyi anyagot szeretne tárolni, akkor nagyobb tömörítést kell alkalmazni, vagy több lemezen kell elosztania az adatokat. A HD-DVD állítólag PC barát és nincs szüksége védőkazettára.

 

Úgy tűnik egyelőre a Blu-ray Disc esélye nagyobb arra, hogy meghódítsa a következő generációs optikai lemez piacot.

 

Csakhogy a high-definiton optikai lemez formátum fejlesztésében kialakult, elmérgesedő harc a szövetségi tröszt ellenes hivatalnokok figyelmét is felkeltette. Állítólag az amerikai Igazságügyi Hivatal előzetes vizsgálatokba kezdett, hogy kiderítsék, tettek-e összehangolt lépéseket a Blu-ray csoport tagjai annak érdekében, hogy lelassítsák a konkurens HD szabvány fejlesztését. Egy ilyen akció ugyanis növelhetné a Blu-ray esélyeit, hogy előbb kerüljön piacra, és irányadóvá váljon. Több millió dollár szabadalmi és licence díj forog kockán, de egyelőre nem világos, hogy meddig terjed a hivatal érdeklődése. A Sony egyik amerikai szóvivője szerint a cég nem tud semmiféle vizsgálatról, és nem kaptak olyan hivatalos értesítést az Igazságügyi Hivataltól, amelyben információkat kérnek a "HD háborúval" kapcsolatban. Japánban a Matsushita-nál is tagadták, hogy tudomásuk lenne egy vizsgálatról. Az Igazságügyi Hivatal politikája az, hogy nem erősíti meg, de nem is tagadja, hogy vizsgálatot folytat. Csak akkor nyilatkoznak, ha hivatalos nyomozásba kezdenek. A hivatal gyakran ellenőrzi a szabványteremtő próbálkozásokat, mivel ezek természetükből adódóan bizonyos szintű együttműködést igényelnek a résztvevőktől.

 

A nagy felbontású DVD szabvány kialakításáért folytatott verseny rossz vért szült a Blu-ray csoport és a DVD Fórum más tagjai között. A DVD Fórum az a hivatalos testület, amely a DVD formátumot érintő kérdésekben dönthet. A 10 tagú Blu-ray csoport azonban a DVD-től eltérő lemez konfigurációt használ, amit nem a DVD Forum égisze alatt fejleszt. Ugyanakkor a Blu ray csoport minden tagja képviseli magát a DVD Fórum 17 tagú kormányzóbizottságában, ami a szervezet végrehajtó testülete. 2003 júniusában a Blu ray cégek szavazataikkal megakadályozták, hogy a bizottság jóváhagyja a Toshiba, NEC páros HD szabványát. Miután novemberben megváltoztatták a szavazási rendet, és így a tartózkodásokat figyelmen kívül hagyhatták, a testület nagyon szűken, de megszavazta a beadványt. Ám így is sikerült öt hónapra megakadályozni, hogy a Toshiba és a NEC javíthassa, továbbfejleszthesse a technológiáját.

 

Az Igazságügyi Hivatalhoz közel álló források szerint nem ez az egyetlen oka a hivatal érdeklődésének. A Blu-ray csoport egy másik kérdésben is összeütközésbe került a Fórummal. Tavaly elutasították a Microsoft kérését, hogy fogadják el a Windows Media 9 tömörítési formátumát HD filmek tárolására az új lemezeken. Ehelyett a Blu-ray rendszer a részben a Sony által fejlesztett MPEG 2-re épül, ami a HDTV sugárzási szabvány is az USA-ban. A szoftver gyártó agresszíven promótálta a WM9-et a nem broadcast rendszereknek. Végül a DVD Fórum novemberben kimondta, hogy számításba veszi a Windows Media 9-et is, mint lehetséges tömörítési rendszert azon a 2004-es szavazáson, amelyen eldöntik, hogy melyiket lehet majd használni a high-definition DVD-n. A Microsoft nagyot lépett előre, amikor januárban helyet szerzett magának a DVD Fórum kormányzóbizottságában, amit 17-ről 20 tagúvá bővítettek azért, hogy enyhítsék a civakodó hardwaregyártók befolyását. A Walt Disney Pictures and Television is csatlakozott a kibővített végrehajtó szervezethez, ezzel ő a második a hollywoodi stúdiók közül. A Warner Bros már 1994, a megalakulás éve óta tagja a DVD fórumnak. A stúdió szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni arról, kért-e információt tőlük az Igazságügyi Hivatal.

 

folyt.köv.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem akármennyire erőltetik itt a dolgokat nem lesz változás. Nem lesz az ember vevő rá.

DVD formátumban rejlő lehetőségek több, mint kielégítik az átlag ember igényeit.

Jó minőséget kap, gyorsan ugrálhat egy adott filmen belül, extra anyagok, felirat több nyelv közül választhat.

Ennél többre szerintem nem lesz igény. Most jobb lesz a minőség, de azt az átlag ember nem látja, nem érdekli.

Nem fog elterjedni. Biztos Drága lesz, ezért az emberek maradnak a DVD-nél aminek már mindenki beszerezte a lejátszóját stb, sőt ha bejönne mégis az új cucc akkor a DVD-knek mégjobban lemegy az áruk(pedig már ma sem olyan egetverő), és az jobban hívogató lesz, mint az új technika.

Szerintem úgy járnak ezzel az új technikával, mint Annak idején a Lézer lemezzel. Az is volt azt hitték, hogy leveri a VHS-t, azt nem változott semmi, ugyanazok miatt az okok miatt nem terjedt el, mint ahogy nem fog ez az új technika elterjedni.

Az ok annyi, hogy nem tud annyi újat mutatni, majd, mint a DVD tudott a VHS-hez képest. Ezeket az új dolgokat leírtam nagyjából. Az ember ugyanazt fogja kapni drágábban és esetleg jobb minőségben, ez nem fogja érdekelni az átlag embert, max minket, de engem is csak egy film érdekel jobb minőségben az SW, a többi jó az előző formátumokban is.

 

Szerintem mostmár a DVD marad, nem lesz itt változás még jó idejig. Talán majd mikor nagyszülők leszünk, akkor várható.

Link to comment
Share on other sites

A változás vagy a változtatás elkerülhetetlen lesz.Itt a nagy kérdés az az,hogy ki és mikor!Anno a dvd-re is ezt mondták mint most Te.Sokan úgy gondolták,hogy a Vhs-t nem fogja lenyomni,pláne akkor mikor az első filmszéria feliratosan jött ki.Aztán nézd meg mi lett belőle.

Link to comment
Share on other sites

DVD azért győzött, mert újat mutatott a VHS-hez képest.

Nem kellett tekercselni, nem volt minőségromlás 120 nézés után. Interaktív menük... Több hangsáv, választható felirat... stb

Az új technikán ugyanez lenne, csak jobb minőségben

Nem tud a bizonyos új technika annyi újdonságot hozni, amivel lenyomhatná a DVD-t.

 

De én biztos magamból indulok ki, annyit feccöltem bele a Házimozi kiépítésbe lemezek gyűjtésébe, hogy nem vágnék bele újba.

 

Egy dolog miatt tudnék elképzelni változást, ha a DVDket bevonnák, és a lejátszókat. Nem lehetne kapni őket, még a használt boltokban sem. Sehol nem lehetne Kapni DVDvel kompatibilis cuccot, csak az új technikát, akkor talán elterjedne.

Link to comment
Share on other sites

Általában ha behoznak egy új formátumot a lejátszókat is úgy tervezik vagy dobják piacra,hogy az kompatibilis legyen mind a régi mind az új formátummal.Tehát ez nem lenne gond.Max a lejátszót kellene lecserélni.A TV-k meg ahogy fejlődik egy adott tecnika úgy fejlődik az is.Ez volt a CD-t leváltani hivatott DVD-AUDIO és a SACD-vel is.Ma már szinte csak a nagy sávszélességű hangszórókat és erősítőket lehet kapni,amik "elbírnak" ezzel a megnövekedett adattömeggel.Nekem volt szerencsém látni HD-TV adást,és mit ne mondjak,sírtam amikor itthol bekapcsoltam a TV-met.Én nagyon várom az új formátumot.Annyiban igazad van,hogy a minőségjavuláson kívül max egy-két dologban tudna újat mutatni,de ez nekem elég lenne.Mármint a minőségjavulás.Ezt azzal tudnám jellemezni,mint mikor zuhanyzás után letörlöd a bepárásodott tükröt.

Link to comment
Share on other sites

Jó kis összefoglaló lipi! Engem ez a nagyobb felbontású jövő egyenlőre nem izgat, mert sokat kellene áldozni rá. Új lejátszó (bár lehet, hogy kompatibilis a HD-DVD-vel..., :39: ), új képernyő, ami már több százezer forintba kerül eleve... Akkor még nem beszéltem a jóval több csatornáról, amit ezek a lemezek lehetővé tesznek. Akkor már kell új erősítő, több hangfal, stb...

 

Nagyon meg kell vizsgállni ezt a dolgot, hogy megéri-e majd feccölni bele a sok lóvét. Jelenleg több százezer körül lenne egy ilyen rendszerre való áttérés, azt szem előtt tartva, hogy még élvezhető is legyen a javulás...

 

Számomra még a távoli jövő zenéje ez az egész.

Link to comment
Share on other sites

Nekem minimum fél millió lenne az átállás.HD-TV....Házimozi....HD-lejátszó...+ a lemezek...A Blu-Ray-ről már nemis beszélve.

 

Nem akarlak elkeseríteni, de egy nagyobb HD tv-t ma nem kapsz 8-900 ezer alatt.

 

:)

 

ÖÖÖ.. 1,5-2 millióm sincs :)

Link to comment
Share on other sites

Szerintem akármennyire erőltetik itt a dolgokat nem lesz változás. Nem lesz az ember vevő rá.

DVD formátumban rejlő lehetőségek több, mint kielégítik az átlag ember igényeit.  

Jó minőséget kap, gyorsan ugrálhat egy adott filmen belül, extra anyagok, felirat több nyelv közül választhat.

 

Igy van... ezzel megfogtad a lényeget. Nem véletlen az se, hogy bár a CD-nél sokkal jobb minőségű zene-hordozók is vannak, nem tudtak elterjedni. Egyszerüen azért, mert a CD minőség egy átlag-vásárlót kielégit és nem fog többet fizetni egy olyan "jobb minőségért", aminek a "jobbságát" csak a vájt-fülüek hallják meg. Ugyanez a DVD-vel... HD-DVD és a Blue-ray csak úgy tud minőségileg többet mutatni ha veszel hozzá egy baromi nagy TV-t is, mert normál TV-n semmi külöbséget nem látsz a DVD-hez képest a horribilis árat leszámitva. Ráadásul vannak piacok -mint a magyar piac- ahol a vásárlóknál egyáltalán nem is lényeges elem az igazán jó képminőség... sokkal fontosabb az ár (az eladási statisztikák ezt mutatják). Magyarországon egyszerüen halálra van itélve, mind a Blue-ray, mind a HD-DVD... és ezt nem csak én gondolom igy. Fél éve marketing tárgyból a DVD piacról irtam a vizsga-anyagomat és felvettem a kapcsolatot több DVD-bolttal is és egy DVD-s hirportállal is - az volt az általános vélemény, hogy Mo-n a közeljövőben az új formátumoknak egyszerüen nincs esélye.

Link to comment
Share on other sites

Az,hogy mennyibe kerülne egy ilyen rendszerre való átállás,arról nem szól a fáma.Mindenesetre már kapható Mo-n is HD-TV illetve erre előkészített TV.Pl. a Samsungék dobtak piacra egy 107cm projektoros cuccot amit most meglehet venni potom 299.990-ért.A dvd lejátszókkal meg az a helyzet,hogy sajna nem örök életűek.5-6 évente le kellene cserélni őket(persze mielőtt megdobálnátok,nem kell,csak kellene).Ha meg már úgyis újat vesz az ember akkor meg lehet találni azokat a helyeket ahol az éppen aktuális technikai szintnek megfelelő lejátszót tudunk venni.Én most cseréltem le az enyémet 54Mhz 10bit-ről egy 108Mhz 10bit-re.Mindez 15e ft-ba került.Azt is tudom,hogy nagyon sokan nem foglalkoznának vele,megy míg megy,majd ha nem akkor kicseréljük.Tisztában vagyok a Magyar piac "igénytelenségével"(bocs,de ez nagyon sok emberre sajnos igaz),hogy inkább feliratja bűnrossz minőségben a filmet minthogy várjon egy akcióig és megvenné 2-3 ezerért,és ezt csak azért csinálja mert mondjuk spórol 500 vagy esetleg 1000 ft-ot.

Link to comment
Share on other sites

Azért ez a "fejlődünk a korral" hozzáállás a lejátszokhoz szerintem nem feltétlenül vetithető ki az átlag-vásárlóra. Nem véletlen, hogy még mindig rengeteg videó-kazettát adnak el, pedig a videó és a DVD között tényleg óriási különbségek vannak, amiket egy egyszerü Videoton TV-n is észre lehet venni. De az igazi baj nem is a rendszer-átállással van, hanem a film vétellel. Mik fogynak nálunk igazán: ahogy te is mondtad a leértékelt akciós filmek, meg a 990 Ft-os filmek... mennyibe fog kerülni a HD-DVD meg a Blue-Ray filmek? Ennek a többszörösébe... és nem igazán van ok amellett, hogy az utobbiba ruházzanak majd az emberek. A közel-jövőben legalábbis...

Link to comment
Share on other sites

A projektoros és a az igazi HD-TV között nagy különbség van szerintem. :)

 

Egyébként nekem nincs pénzem a cserélgetésre. Nekem 54mhz-es DVD-m van. Nem hiszem, hogy sokkal jobb lenne egy 100Mhz-es.

 

Mik a tapasztalataid? Mennyivel jobb a képe?

Link to comment
Share on other sites

Bomarr.

Ár tekintetében míg meg nincs a formátum,illetve a nyertes formátum és míg el nem kezdik gyártani addig csak találgatni lehet.Igazad van abban,hogy biztos drága vagy drágább lesz mint a jelenlegi dvd,de ez így volt vele is.Mikor már annyira elterjedt,hogy Mari néni Mucsájröcsögén is tudta,hogy mi az a dvd akkor lementek az árak.A SW 1-et majd 10e-ért vettem.Most mennyi lesz a ROTS?4500?És ez egy premier film,aminek az ára a kiadáskor a legnagyobb.Tehát biztos,hogy drágább lesz,de amint a piac elfogadja,attól kezdve esni fognak az árai.Az,hogy miért adnak el még mindig olyan sok VHS-t?Szerintem nagyban hozzájárul az is,hogy míg ott az összes film szinkronnal jön ki,addig a dvd-n még mindig nem tartják fontosnak a magyar nyelvet.Biztos,hogy nem ez a fő ok,de ez is hozzájárul,hidd el.

Link to comment
Share on other sites

A projektoros és a az igazi HD-TV között nagy különbség van szerintem. :?

 

Egyébként nekem nincs pénzem a cserélgetésre. Nekem 54mhz-es DVD-m van. Nem hiszem, hogy sokkal jobb lenne egy 100Mhz-es.

 

Mik a tapasztalataid? Mennyivel jobb a képe?

 

Ma Magyarországon (pár kivételes helyet leszámítva) még nincs digitális adás.Tehát egyenlőre azok a Tv-k amik megfelelő vevőegységgel vannak felszerelve,teljesen feleslegesek.Viszont vannak olyanok amik erre elő vannak készítve (pl. a fent említett darab).Gondolom ez az adott jelet átalakítja erre a szabványra.A most sugárzott csatornák minőségét elnézve ez felesleges,de van erre is lehetőség.Egyébként nem ide lett ez kitalálva,és a HD formátumnak se Mo. a célállomása.

Nekem egy elég komoly rendszerem van,tehát nállam nagyon szembetűnő az a dupla annyi Mhz.Viszont ez is relatív,mert Én komponens video kimenetet használok egy kellemes Pal progresszív pásztázással,de szerintem RGB jelnél is szépen kijönne a különbség.

Link to comment
Share on other sites

Igazad van abban,hogy biztos drága vagy drágább lesz mint a jelenlegi dvd,de ez így volt vele is.Mikor már annyira elterjedt,hogy Mari néni Mucsájröcsögén is tudta,hogy mi az a dvd akkor lementek az árak.A SW 1-et majd 10e-ért vettem.Most mennyi lesz a ROTS?4500?És ez egy premier film,aminek az ára a kiadáskor a legnagyobb.

 

Igen, de ahhoz hogy lemenjenek az árak, ahhoz az kellett, hogy elterjedjen... és az elterjedésében az játszott nagy szerepet, hogy tényleg új dolgokat mutatott fel a VHS ellenében: szebb kép (és a különbség egy mezei kis TV-n is jól látható!!!), jobb hang, extrák, nem kell tekergetni stb. De nem látom, hogy az új szabványok mivel tudnák elérni, hogy a DVD-ről lépjenek tovább az emberek... annyi előnye van, hogyha van egy bazi nagy TV-m akkor jobb a minősége... hááát... én nem vagyok biztos benne, hogy ez már biztositani fogja a gyors elterjedést és az azzal járó árcsökkenést...

Link to comment
Share on other sites

Teljesen igazad van Bomarr,de mindezek előtt arra lenne szükség,hogy a gigamegahiperszupermulticégek megegyezzenek erről a formátumról.Ha úgy lesz mint a Dvd-Audio és a SACD versengésénél akkor nem lesz semmilyen csere.Viszont,ha sikerülne megeggyezniük és nem csak az eddig is hatalmas és emberi ésszel fel sem fogható profitjukat akarják mindenekelőtt még felfoghatatlanabbra növelni(hú ez egy kicsit bonyolult) akkor van rá esély,hogy formátumváltás lesz.Amit egyébként a kiadók is sürgetnek csak ott vannak még ezek a problémák........,de ez már egy másik történet.........

Link to comment
Share on other sites

de szerintem RGB jelnél is szépen kijönne a különbség.

 

Az s-vhs jelre gondolsz? Nálam RGB kábelen fut a dolog, és optikai kábellel van összeházasítva a DVD és az erősítő.

 

Egyébként én inkább egy min. 90 centis képernyőben gondolkodom mostanában. Ahogy zuhannak a plazma TV árak, hamarosan vehetek egyet.

Link to comment
Share on other sites

Az s-vhs jelre gondolsz? Nálam RGB kábelen fut a dolog, és optikai kábellel van összeházasítva a DVD és az erősítő.

 

Egyébként én inkább egy min. 90 centis képernyőben gondolkodom mostanában. Ahogy zuhannak a plazma TV árak, hamarosan vehetek egyet.

 

Nem.Az S-Vhs jel az más.Az RGB az az,amit egy teljes bekötésű scart kábelen tudsz nyerni egy arra alkalmas AV bemeneten.A jel minőségek a következőképpen néznek ki.A legjobb kerül előrre:

-komponens

-RGB

-S-Vhs

-kompozit

 

A plazmákkal kapcsolatban teljesen igazad van,bár szerintem a katódsugaras tv veri a plazma képminőségét.Nekem egy 82-es Panasonicom van,egy új széria,tele rengeteg digitális javítókkal és képstabilizátorokkal.

Az erősítőnél mindegy,hogy optikai vagy koaxiális kábel,illetve ha van rá mód ki kell próbálni mindkettőt és úgy eldönteni,hogy melyik a jobb.Ez készülékekként más és más.

Link to comment
Share on other sites

A legjobb kerül előrre:

-komponens

-RGB

-S-Vhs

-kompozit

 

A plazmákkal kapcsolatban teljesen igazad van,bár szerintem a katódsugaras tv veri a plazma képminőségét.Nekem egy 82-es Panasonicom van,egy új széria,tele rengeteg digitális javítókkal és képstabilizátorokkal.

Az erősítőnél mindegy,hogy optikai vagy koaxiális kábel,illetve ha van rá mód ki kell próbálni mindkettőt és úgy eldönteni,hogy melyik a jobb.Ez készülékekként más és más.

 

Komponens jelet hogy tudok elérni?

 

Plazma TV-k képe gyengébb mint a sima katódsugarasoké? Hmm... :39: A felbontásuk mindenképp nagyobb.

Link to comment
Share on other sites

Komponens jelet hogy tudok elérni?

 

Plazma TV-k képe gyengébb mint a sima katódsugarasoké? Hmm... :39: A felbontásuk mindenképp nagyobb.

 

Ha megnézed a Dvd-d hátlapját,látnod kell egy hármas rca kimenetet.Ez egy Y-Pb-Pr nevő kimenet,de általában oda van írva,hogy komponens out.Nos,ha ez megvan akkor a Tv hátlapján is kell lennie egy ilyen csatinak csak ez értelemszerűen egy bemenet lesz.Lényegében ennyi,illetve a dvd setup menüben is be kell állítani,hogy milyen jelet szeretnénk,tehát ott is arra kell entereznünk,hogy komponens.

A plazmákkal kapcsolatban.

Az Én tv-m felbontása 2376x833,míg a tavalyi plazmának 852 x 480.A mostani szériájé már 1024x768,de még ez is elmarad a képcsövestől.Nincs ezzel semmi gond,nem ezért nem vennék plazmát,hanem azért mert a fekete színt még mindig nem tudták teljesen megoldani úgy,hogy az fekete legyen és ne szürke.

Link to comment
Share on other sites

Nahát. A végén még elmegy a kedvem a plazma TV-től. :? Milyen TV-t ajánlsz akkor?

 

 

Én nagyon Panasonic mániás vagyok.Míly meglepő a Dvd-m is az.

Szerintem nincs most a Panánál jobb.(bár lehet ezzel vitatkozni)

Link to comment
Share on other sites

Húúúúúú lipi neked aztán nem semmi tv-d van.Nekem egy ilyen tv csak álom.Nekem egy kb 10 éves, szintén Panasonic tv-m van.Az ára nem is lenne probléma(bár az is rengeteg pénz), elvégre részletre is lehet venni.A méret viszont durva egy lakótelepre.

Na a témához szólva.A VHS azért van még elterjedve, mert még nagyon drágák az átlagfizetéshez képest a dvd felvevők.Azért tartják az emberek még mert azzal veszik fel a tv-ből a műsort.Meg azért Magyarországon a jövedelmek messze elmaradnak az Usa-tól.Valaki nem engedheti meg magának a dvd-t sem.Van egy régi vhs-e aztán ahhoz vesz filmet.Szerintem inkább a pénzhiányról van itt szó mint igénytelenségröl.Valaki örül ha a számlákat ki tudja fizetni.

Amiért el tudnának terjedni az új szabványok az a nagyobb tárkapacitásuk.Gondoljátok el, 25 GB adatot egy lemezre.5 dvd-t kiváltok egy lemezzel.

De szerintem sem fog a dvd kihalni.Párhuzamosan működnek tovább.Viszont szerintem a cd egy 5 év múlva meg fog szünni.

Link to comment
Share on other sites

Abban igazad van Frenkie,hogy ezért vannak még eltejedve a Vhs-ek.Viszont ha belegondolsz,két-három Vhs film árából már lehet venni egy alap dvd lejátszót.Tehát akinek van pénze gyári kazettát venni,az egy kis spórolással le tudja cserélni a magnóját.Abban is igazad van,hogy vannak olyanok akik még a számlájukat is alig tudják kifizetni,de Őket meg nem nagyon izgatja még a Vhs sem.

A Tv-ről.Én is panelbe lakom.Hidd el nem nagy ez a méret ide.Igaz,hogy nagyobbat már nem tudna elviselni a szoba.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information