Jump to content

pb69

Tag
 • Content count

  4421
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  16

pb69 last won the day on January 4

pb69 had the most liked content!

Community Reputation

1382 Nagyon kedvelt

About pb69

 • Nem
  Férfi
 • Lakhely
  Bp.

Recent Profile Visitors

6601 profile views
 1. Abban igaza van Dzséjtnek, hogy az elképzelése működhet. Lehet, hogy így volt, nem zárja ki semmi, így mi sem vethetjük el, hogy ne történhettek volna úgy a dolgok. Rey szüleiről nagyon keveset tudunk, így ebbe sok minden belefér. Ennek ellenére én sem tartom valószínűnek ezt a felvetést, leginkább azért nem, amit Donát is levezetett, ill. a többiek is pedzegettek. Az egy dolog, hogy a film mit akar láttatni velünk, ettől még lehetett máshogy. Az más kérdés, hogy mi okuk lett volna erre az alkotóknak. Legalább a könyvváltozatban vagy egy kivágott jelentben lett volna erre egy utalás. Ha már Rey szüleit beletették a filmbe, ill. fel is emlegették, hogy Ben aztán mindig igazat mondott Rey-nek, akkor nagyon kellett volna egy ilyen jelenet. Mert azt megmutatták, hogy törődtek Rey-jel és szerették. Az árnyoldalra is kellett volna tenni, legalább vmi utalást. Ami egy erősebb ellenérv, hogy mi is lenne az értelme annak, ha kiderülne, hogy Kylo végig igazat beszélt? Az, hogy nem hazudott Rey-nek, hogy tényleg őszinte volt vele. Ennek még örülnék is, mert szerintem csúnyán megtöri kettejük kapcsolatának épülését és ívét, amiket Kylo akkor és ott a Supremacy-n hazudik. A gond viszont azzal van, hogy a 4 állítása közül 2 biztosan nem igaz. Ráadásul a lényeges 2. Mert igazából a francot nem érdekli, hogy alkeszok voltak-e vagy sem, a hangsúly azon van, hogy eladták a pia miatt. Az sem érdekes, hogy milyen sírban fekszenek, ez csak annak a megerősítése, hogy senkik voltak. Viszont ha Kylo 4/2 dologban eleve nem őszinte, akkor sokra nem megy vele senki, hogy a másik 2-ben még akár igaza is lehet. Mit változtat ez a dolgon? Semmit. Az már egy érdekesebb felvetés, hogy mit tudhatott vagy érezhetett ténylegesen Kylo. Azt tudjuk, hogy nem mondott igazat, de nem feltétlenül hazudott szándékosan. Azt persze egyáltalán nem értem, hogy ha csak feltételezéseken alapult az elmélete, akkor egy ennyire fontos dologban miért állította ennyire magabiztosan azt, amit. Ez semmiképp nem volt korrekt Rey-jel szemben, akár direkt csinálta, akár csak rosszul gondolta a témát és rakta össze a mozaikot. Az még egy kérdés, hogy Kylo mennyire akarta saját magát is meggyőzni az elméletéről, mennyire hitette el saját magával a dolgot. Az biztos, hogy ez az elmélet számára gyanúsan kedvező irányba tereli a dolgot Rey-jel, amit igyekszik is kihasználni, hiszen ezzel manipulálná Rey-t, ez az egyik ütőkártya a kezében. De valószínűbbnek tartom azt, hogy ez egy annyira csábító lehetőség volt, hogy Kylo inkább kihasználta és hazudott, hogy közelebb kerülhessen Rey-hez, mintsem, hogy maga is ténylegesen hitt volna ebben a verzióban.
 2. Ja igen, hülye vagyok, fordítva írtam a dolgot. Lehet nem kéne már ilyen későn és fáradtan fórumoznom... Szóval igen, persze, az volt a lényeg, hogy "átköltözhessen" az egészséges fiatalabb testbe. A lényeg, hogy nem önmagában Rey átállítása volt a cél, az csak ahhoz kellett, hogy lehetővé tegye a "transzfert". De itt Sidious-nak sokkal erősebb célja volt, mintsem Rey átállítása.
 3. pb69

  Sport

  Így van, annyit pontosítanék, hogy nem a legjobb, hanem a nyers tempót tekintve a leggyorsabb. A legjobb autó nem a leggyorsabb, ez egy ennél összetettebb dolog. A RB gyorsabb volt, leginkább az aeronak köszönhetően, viszont a Ferrari megbízhatóbb volt. Márpedig lehetsz te gyorsabb a másiknál, megverheted minden futamon, de ha ő mindig behozza az első 5-be az autót, te pedig sokszor kiesel, akkor megszívtad. Nyilván nem volt ennyire drasztikus a különbség, de érezhető volt. Nem is tudom mikor volt olyan utoljára, hogy ebben ne az olaszok maradjanak alul. Folyamatosan ez a szitu, hogy ahogy halad a szezon, úgy esnek vissza. ---------------------------- Továbbá azt is érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt pár évben a Mercedes elkezdett egy elég álságos kommunikációs játszmát, ami arra van kihegyezve, hogy folyton panaszkodnak. Mivel ők is tudják, hogy a lőtéri kutyát nem érdekelné az egész, Ham rajongóin kívül, ha egyenesen kommunikálnának és hoznák a max. teljesítményt, így előhúzták ezt a kamudumát, hogy "jaj, a Ferrari már utolért minket, sőt le is vagyunk maradva, most mi lesz". Ez pedig torzítja azért az elmúlt szezonok reális értékelését, mert a legtöbben hajlamosak a Ferrarit közelebb látni a Mercihez, mint ami a valós különbség. Attól, hogy a médiában telesírják a kispárnájukat, hogy mekkora gázban vannak, attól még nem így van. Az is egy erős kérdőjel egyébként, hogy mennyire élezik egyáltalán ki a teljesítményre az autót. Mivel hosszú évek óta semmi érdemi versenyre nem kényszerültek, így simán benne van a pakliban, hogy pl. a megbízhatóság oltárán erősen áldoztak a teljesítményből, mert megtehetik.
 4. Én is inkább ezt látom. Anakinból egyrészt kiszakad egy hatalmas feszültség, meghozta addigi élete legnehezebb döntését, ezzel elárulva Padmén (és Palpin) kívül mindenkit. Beleértve saját magát is. Ez egy hatalmas lelki trauma, miközben Anakin már eleve úgy megy oda, hogy totál szét van esve. Meg lehet nézni az ábrázatát akkor is, amikor Winduval pöröl, akkor is van legalább annyira torz és mániákus, mint amikor felesküszik az öregre. Vagy nézzük meg, ahogyan a tanácsteremben viselkedik még ennél is korábban, nyilvánvaló, hogy nincs magánál már ott se, teljesen az érzelmei uralják. Miden mindegy alapon most már fel kell esküdnie Sidious-ra (ugye ez is fontos, hogy nem a sith-ekről beszél, hanem, hogy mindent megtesz Sidious-nak, az ő tanításainak kötelezi el magát), hogy megmenthesse a szerelmét. Azt nem sokkal később látjuk egyébként mennyit ér ez az eskü, hiszen Padménak már elmondja, hogy lazán nekiesik Sidious-nak, ha kell, abszolút nem érdekli mi lesz az öreggel. Nem gondolnám, hogy ha vmi spirituális elköteleződés meg eskü lett volna korábban, akkor pár órával később már azzal hencegne, hogy el is árulná, ha úgy van. Ezzel tökéletesen egyetértek, csak szerintem Windu ellen is gyenge lett volna. Azért Anakin se gyakran tudott a tudásának megfelelően harcolni, amikor érzelmileg labilis volt. Most az, hogy a buckalakókat le tudta vágni, az nem nagy siker. De Dooku ellen már a 2-ben csúnyán felsül. De előtte a droidgyárban is megszívja. A TCW-ban van pár kiegyenlítettebb párbaja Ventress-szel, de Barriss is viszonylag sokáig felveszi vele a harcot. A 3-ban Obi-Wan teszi zsebre. Aztán páncélban Ahsoka ellen se tud győzni, Luke meg el is veri a 6-ban. Igazából az egyetlen komolyabb sikere ilyen téren csak a Dooku elleni a 3-ban. Ez is annyira bizarr egyébként, hogy pont azzal hizlalják az egoját és édesgetik a sith-ek, hogy akkor jön ki az igazi ereje, ha beleadja a dühét és az érzelmeit, miközben ez valójában pont visszafogja. Szerintem, ha higgadtan harcol, akkor is le tudta volna nyomni Dookut, de egy Barriss-t vagy Ventress-t fél kézzel is, vakon. Vagy később egy Luke-ot. Na, hátha majd a kisebbik zöld manó is virít vmi hasonlót a Mandiban.
 5. Én nem mondtam, hogy ott bármiféle rituálé történne, legalábbis misztikus értelemben. Hát igen, ezek elég fontos különbségek azért... Ott vannak a kántáló szektások, ill. maga Sidious mondja el, hogy pontosan hogyan kell csinálni a dolgokat, hogy működjön, illetve még jelzi is, amikor indul a buli. Ez nem egy misztikus rítus, hanem egy beavatás, Sidious itt "üti" sith-té Anakint. Én ebben semmi misztikusat nem látok. Értem, hogy van aki belelátja, ez lehet egy érzés, de nincs rá egyértelmű bizonyíték. Ami a TCW-ben Dooku és Sidious esetében, vagy az Ep.9-ben Rey-nél történik, ott egyértelműen megkapjuk a jellemzőket. Na de a 9-ben nem Rey átállítása történne, ez megint csak egy fontos különbség. Sidious célja nem az, hogy egyszerűen átállítsa Rey-t, a rituálé nem ezt a célt szolgálja. Ehhez nem kéne ilyen hókuszpókusz, az ahhoz kell, hogy a lány lelke átszálljon belé, ennek a dolognak ez a különlegessége, nem az, hogy Rey sith legyen. Ahogyan írtam is korábban, nem a "rituálé" előtti dolgokról van szó, mert azért nyilván Anakin a felelős mindenképp. Hanem ami utána történik. Azok alól ad egyfajta felmentést vagy legalábbis enyhítést, ha azt mondjuk, hogy Anakin ott meg lett rontva vmi misztikus sötétség által.
 6. pb69

  Sport

  Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Alonsonak erőn felül kellett volna teljesítenie, ahogyan azt sem, hogy a kocsiban ne lett volna benne a bajnoki cím. Eleve, most akkor Alonso jobb, mint Vettel, vagy nem? Ha jobb, akkor a saját szintjükön nézve egy 80, 100 vagy akárhány %-os teljesítmény is elég, ha ugyanolyan szinten hozzák magukat, akkor Alonsonak az is elég ahhoz, gyengébb kocsival legyen versenyben. Ha Alonsonak erőn felül kell teljesíteni ahhoz, hogy tartsa a lépést a jobb autóban lévő Vettellel, akkor nem jobb pilóta, csak többet hozott ki épp akkor a teljesítményéből. Szóval már ez ellentmondásos. Annyival azért aligha volt gyengébb a Ferrari, hogy az amúgy is jobb Alonsonak még magához képest is extrát kellett nyújtania. És akkor még azt is hozzá szokták tenni, hogy pechje is volt csomószor. A végén már ott tartunk, hogy a dobogóra se lett volna jó a Ferrari Alonso nélkül. Akkor már Vettel a 3. címéért harcolt, akkoriban pedig jóval türelmetlenebbek voltak az emberek, már unták. Alonsotól és a Ferraritól meg várták a nagy áttörést. Praktikus médiafogás és marketing volt ez a "csúnya, gonosz, verhetetlen RB és Vettel ellen összeálló zsenik" narratíva, amit elővettek. Ügyesen veregette mki a másik vállát, hogy milyen fantasztikusak, csak hát az űrautót nem lehet legyőzni. Akkor ez volt a szenzáció, erről harsogott a média. Mindig kell vmi nagy sztori. Nyilván nem mindegy, csak ha utolsó futamon dől egy cím, akkor eleve nem lehet azt mondani, hogy az autó ne lett volna esélyes a VB címre, hiszen pont az élet bizonyította, hogy csak kicsin múlott, hogy nem lett vb. Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy teljesen esélytelen volt mondjuk egy focimeccsen az egyik csapat, miközben csak 11-esekkel kapott ki, több helyzetet is elpuskázva. Ettől még lehetett a másik csapatnak erősebb kerete, de az paradoxon, hogy esélyük se volt. Hát nem, ez egyszer biztos. Egy beszédes statisztika lehet egyébként, hogy a francia futamtól nézve az időmérőket a Merci 6x volt az első sorban, a Ferrari mindössze 1x. A Merci 7x dobogón, a Ferrari csak 4x. És azért Kimi nem hinném, hogy gyengébb lenne Bottas-nál. Ebből nekem úgy tűnik, hogy az a Merci azért jóval bitangabb autó volt. Csalóka volt az év, mert a fordulatig Vettel volt előrébb, viszont azt előre tudni lehetett, hogy a szezon 2. felében vissza szoktak esni. Ha a német nagydíjat tekintjük a fordulatnak, akkor az ezt követő futamoknál 10/7-et Ham nyert. Csak egyszer nem volt dobogón, akkor is 4. lett. Azért ezt nehéz annak a számlájára írni, hogy Vettel szétesett. Persze, ez is igaz, de ekkora különbséget ez nem jelenthet. Bottas és Kimi mérlege kiegyenlített, 5-5 ebben a szakaszban, de időmérőn már 7-3 az ifjabbik finnek.
 7. Egy átlagos jedinek nincs,de Windu pl. nem egy átlagos jedi azért. Ráadásul láttunk már sith-ek ellen harcoló jediket. Obi-Wan több ízben is legyőzte Mault. Anakin legyőzte Dookut. Yoda sem kapott ki senkitől. Kanan is legyőzte Mault. Luke legyőzte Vadert. A Sagaban látott jelenetek nagyon nem arra utalnak, hogy egy jedinek ne lenne esélye egy sith ellen. Most átlag jedi alatt nem tudom kire gondolsz, de igazából nem is fontos, mert nem is az volt a kérdés, hogy egy ilyen felvenné-e a harcot Anakinnal, mert nyilván nem. De miért használna támadásra villámokat? Ha egy sith villámokkal támad, akkor nem sokra megy ellene egy jedi azzal, hogy ő is villámokat szór. A villámszórás is csak egy képesség, ami ellen többször láttunk hatékonyan és viszonylag könnyedén védekezni jediket. És ha már Windu, pont ő védte ki elég sokáig Sidious villámait. Ha el is tekintünk attól, hogy Anakin nem tudott villámokat szórni, miért gondoljuk, hogy megoldhatatlan feladat elé állította volna vele Windut? Nem tudjuk, hogy ki tud ilyet, de elég hozzá egy fénykard is. Ebből még önmagában nem következik semmi. Na de pont ez az, hogy itt üt vissza a sith-ek hozzáállása. Mindent beleadhatnak a harcba, érzelmeket, szenvedélyt, viszont ez sebezhetővé is teszi őket. Nincs olyan, hogy ha Anakin teljesen higgadt, mert ha egy jedivel kell küzdenie, akkor nem lesz az, nem tud olyan lenni. Ha pedig higgadt egy sith, akkor elbízza magát, azon is rajta tud veszíteni. De azt se értem, hogy szerinted Windunak esélye nem lett volna Anakin ellen, mert Kenobinak is csak azért volt, mert Anakin feldúlt volt. Na de már az irodában is feldúlt volt. Amióta rémálmai vannak, azóta egyre jobban feldúlt, szóval Windu ellen se lett volna higgadtabb. Pláne, hogy ismerjük kettejük viszonyát. Kylot meg annyiból kár idekeverni, hogy ő fizikailag is sérült volt. Azért nem mindegy, hogy vki mentálisan és fizikailag is rottyon van, vagy utóbbi értelemben a topon van.
 8. pb69

  Sport

  Ezeket leszámítva persze, legalábbis ellenük. Csak ugye a kérdés nem az, hogy Ham jobb pilóta-e, mint Button vagy Rosberg, mert ezt szerintem kb. mindenki elismeri. A kérdés az, hogy Ham a legjobb-e a mezőnyben, ahogyan azt sokan gondolják, vagy hol tarthat. Ebben a tekintetben beszédes az, hogy nála egyértelműen szerényebb képességű társak ellen is ki tudott kapni, akár VB címért harcolva is. Emlékezzünk micsoda csinnadratta volt, hogy Ricciardo megverte Vettelt, mondván "most kiderült, hogy semmit nem ér a német, csak az autónak köszönheti a címeit", miközben szerintem az ausztrál bőven van olyan jó, mint Rosberg vagy Button. De Ham esetében senki nem kezdte el hangosan ekézni. Itt sokkal inkább arról van szó, hogy az akkor még 1x-es vb Hamilton senkit nem érdekelt annyira, már olyan értelemben, hogy nem haragudtak rá annyian, mert nem nyerte agyon magát. Biztos vagyok benne, hogy ha Ham is zsinórban 4 VB cím után kapott volna ki egy Buttontól vagy Rosbergtől, ás lett volna a leányzó fekvése. Szerintem nem így volt. Az első évben egyértelműen Alonson múlt a dolog, Petrovot kellett volna megelőznie és ennyi. 2 évre rá megint nüanszokon múlt a dolog, de csak ha az utsó futamot is nézzük pl., Vettel ugyan feljött a végén a tök utolsó helyről, ettől függetlenül Alonso úgy hibázott és csúszott ki többször is, hogy Massa végig látványosan segítette a pályán, mindenkivel szemben. Nem akarom kisebbíteni a hispán érdemeit, de ez a "120% Alonso" meg "esélytelen volt a kocsi a VB címre" sokkal inkább volt egy marketingfogás, egy mantra, mintsem valóság. Vettel szétesett mentálisan, mert nem tudta megszokni, hogy már nincs esélye diktálni a tempót és a szezonok ritmusát. A RB-os évei közül az elsőnél még nem volt rajta teher, mert tán ő maga se hitte, hogy a végén ő lesz a vb, utána pedig még a szorosabb éveiben is duzzadt az önbizalomtól, akár hátrányban is. Tudta, hogy a technika alkalmassá teszi a címre, ráadásul fiatal is, versenyezhet bátran, nem kell betojni, mert ha nem ő lesz a bajnok, az is belefér. Aztán Ric személyében kapott egy nemcsak nagyon tehetséges, de fiatal, tettre kész és mindenáron bizonyítani akaró társat, egy olyan mezőnyben, ahol mindenki őt akarta megverni. Az autó meg már nem volt esélyes a címre, Vettel is inkább a megszülető gyerekével foglalkozott, nem találta a motivációt úgy, hogy már nem csatázhatott a győzelemért. Azt pedig a személyiségéből fakadóan magára vehette, hogy segítenie kell Ricciardot, így elengedte a dolgot. A baj a Ferrarinál kezdődött igazán, mert szerintem ő is azt hitte, hogy tesznek alá egy igazán versenyképes kocsit, ami nem történt meg. Ha Alonsonál azt mondják, hogy nem volt elég jó az autó, akkor mit mondjon szerencsétlen Vettel? A Ferrari nagyjából maradt ugyanazon a szinten, csak egy piszok gyors, de nem túl megbízható RB helyett egy piszok gyors és totál megbízható Mercit fogott ki magának, Hamiltonnal. Anno linkeltem a statisztikákat, a Merci lényegesen nagyobb fölényben volt gyakorlatilag minden egyes évében, mint anno a RB, vagy akár még előtte a 2000-es évek elején a Ferrari. Szóval Vettelnek tényleg sokáig esélye sem volt, az elvárások viszont óriásiak voltak. Alonso után a Ferrari tőle várta a megváltást, viszont az autó se volt elég jó, taktikailag is fosok voltak. Akik nem Ferrari-drukkerek, ők meg csak azon élvezkedtek, hogy Ham mikor éri be Vettelt a címek tekintetében, meg hogy végre elverik a németet és mennyire "semmirekellő". Ráadásul ennél Vettel is többet várhatott magától évről évre, mert ő is idősödött. Szóval a frusztráltsága egyre csak fokozódott. Egyetlen idény volt, amikor szerintem esélye lehetett volna, de azt közösen elkúrták a csapattal. A taktika is rossz volt több ízben, Kimi kirúgását a legrosszabbkor jelentették be, így már a csapattárstól se kapott támogatást. Illetve, hogy teljes legyen a kudarca, komoly pechje volt az időjárással is, ugyanis azokon a pályákon, ahol a Ferrari lett volna sokkal erősebb, ott rendszeresen eső volt, ami elvette az előnyét. Ezeket a tényezőket sikerült megkoronáznia néhány egészen amatőr és szánalmas saját hibával, így elszállt az esély a címre. Más kérdés, hogy annak a szezonnak is beszédes lett a vége, mert a Ferrari csak visszább esett, a Merci meg talán az utolsó harmadra, de visszanyerte a hatalmas dominanciáját. Szóval még az is bőven benne van a pakliban, hogy abban az évben is úgy járt volna a Ferrari, mint korábban a RB-lal, hogy a szezon végére egyre jobban lemaradnak és elhúznak mellettük.
 9. Ezt így nem állítanám. Windut igazán komoly próbatételben csak Sidious ellen látjuk küzdeni, már ha nem tekintjük az egészet eleve csak egy színjátéknak. Úgy tudom, hogy a legnagyobb jedi harcosok között emlegették Windut, szóval ha vki, akkor ő ellene megizzadhatott volna Anakin. Ráadásul Obi-Wannál tényleg egyértelműen jobb harcos Anakin, mégis csúnya véget ér a párbaj számára. Egyrészt, a sötét oldal nem erősebb, csak más. Ezt Yoda és Sidious párbaja tökéletesen példázza is. Másrészt, Anakin Obi-Wan ellen is használta a sötét oldalt, villámokat nem tudott szórni, a fojtogatás pedig csak sokkal gyengébbek ellen ér bmit is, egy Windut azért aligha győzött volna le azzal, hogy fojtogatni kezdi. Ha jól rémlik, akkor se e világi a hangja, amikor Windut villámozza. Alapvetően nem akarja elveszíteni Padmét, sőt, szóval meg kell játszania magát, mert tudja, hogy egyébként Padmé elpártolna tőle. A Mustafaron aztán kiderül, hogy Padmé már tudja miket tett Anakin, ezt még megpróbálja vhogy hevenyészve letagadni, de ekkor már tudja, hogy elmenőben ez a hajó. Aztán pontosan ez bőszíti fel annyira, hogy ő mennyi mindent megtett a lányért, most végre jöhetne az igazi örömmámor, erre elfordulnak tőle, az egyetlen ember, aki szereti, elkezd undorodni tőle. Nem "önmaga", de én semmiféle megbabonázottságot nem látok rajta. Egyszerűen lelkileg totálisan össze van törve, meggyötört pszichésen és fizikailag is. Anakinról mindig is tudtuk, hogy egy lelkileg rendkívül érzékeny figura, az érzelmei el tudnak uralkodni rajta, Amiket itt leművel, azok simán csak annyira hatnak a lelki világára, hogy összezuhan és átmegy egy ilyen tartás nélküli zombivá. Nem tudom, számomra az már mindig olyan izzadságszagú, amikor egy cselekedetre egy csomó okot felhoznak. Ráadásul Anakin utána még rendesen hullámzik. Lemészárolja az ifjakat, de bőg utána. Padméval még az elején tud is viszonylag gyengéd lenni, utána kattan el. És de, annyiból egyértelműen felmentés lenne, hogy ha kijelentjük, hogy Anakint megbabonázta és hatalmába kerítette a sötét oldal, akkor az ezt követő tetteinél már csak annyit tudunk mondani, hogy nem elég erős, hogy ellenálljon, de azt nem, hogy ő döntött úgy, hogy megteszi azokat a szörnyű dolgokat. Persze, azt még ő döntötte el, hogy Windunak lenyesi a kezét, de ez már csak kb. olyan, minthogy te veszed be a pirulát, viszont amit aztán bedrogozva művelsz, azért jóval kisebb súllyal tesznek felelőssé.
 10. Én is egyértelműen Frenkie-vel értek egyet. Ez a "megmételyeződés" meg sötét oldal általi "fertőzés" erősen visszavenne az egyéni felelősségből. Ha a sötét oldalt egyfajta drogként vagy lelki állapotként, törésként fogjuk fel, az azt is indukálja, hogy valamiféle beszámíthatatlanság lép fel. Ahogy bedrogozni is be lehet vkit, úgy a sötét oldallal is meg lehet fertőzni és akkor annyira nem is tehető felelőssé a döntéséért, hiszen befolyásoltság alatt állt. Anakin levágja Windu kezét és onnantól már nincs visszaút? Dehogynem, utána is meglenne a választás lehetősége, csak Anakin nem úgy dönt. Anakin már eleve egy rongy lelkileg, ezt a templomi tanácsteremben is látjuk, rohadt feldúltan érkezik az irodába, ahol aztán feszülten várja mit csinál Windu. Dúlhat benne a dilemma, amikor pedig Windu részben neki is köszönhetően meghal, akkor rádöbben, hogy mindennek vége, a döntés megszületett. Semmi értelme nem lett volna a tettének, ha utána visszakozna, most már Sidious mellett tette le a voksát, akiről tudta, hogy sith nagyúr. De Anakin egyértelműen mondja is, hogy bmit megtesz, csak Padmét mentsék meg vhogy. Rey esete teljesen más, mert ott tényleg vmiféle rituálét láthatnánk. Ennek látványosan meg is van terítve. Önmagában attól, hogy Rey megöli az öreget, tuti nem történt volna meg a "lélekvándorlás", hiszen akkor hülye lett volna Sidious felfedni a lapjait. Rey amúgy is le akarta bökni, sokkal nagyobb esély lett volna erre, ha Palpi nem mondja el mit akar. Csak úgy van értelme annak, hogy Sidious nyílt lapokkal játszik, ha ez egyfajta kényszer, hiszen ha Rey nem tud róla, hogy mi a szerepe, akkor nem tudják szabályszerűen végezni a rítust, az öreg meg hoppon marad.
 11. Szerintem a sisak összerakása egy üzenet volt, annak a jelképe, hogy Kylo visszaesett a korábbi állapotába, amikor Vader örökébe akar lépni, sith lenni, a sötét oldalról uralkodni. Legalábbis ezt akarta sugallni kifelé, hogy hitelesebbnek tűnjön Sidious "bábjának".
 12. Ha vki vmit túlzásba visz, annak mindig negatív hatásai vannak, ez alól nyilván nem kivételek az erőszakos filmek vagy játékok sem. Ahogyan más sem. Ez nyilvánvaló, ezt nem is tagadja senki, csak a hatás mértéke a kérdéses. De itt megint vissza kell kanyarodjak a korábbi felvetésemhez. Ha vki nagyon sokat néz egy adott típusú tartalmat és nagyon sokat játszik ilyenekkel, az arra utal, hogy eleve érdeklődik az adott dolog iránt. Ha már konkrétan túlzásba is viszi, kórosan sok ilyet fogyaszt, az pedig azt jelenti, hogy kórosan vonzza az az adott dolog. De azt nem hiszem, hogy vki azért fog betegesen elhajlani egy adott irányba, ami amúgy nem igazán érdekli, mert sok ilyen tartalmat fogyaszt. Hiszen eleve nem fogja annyit nézni, játszani, ha nem érdekli betegesen. Ahogyan szerintem homoszexuális se lesz vki attól, hogy sok azonos nemű testét látja, vagy a pedofil se úgy "terem", hogy sok gyereket lát fura szitukban. Ezeknél is az szokott lenni, hogy egy eleve bizonytalan identitású vagy konkrétan látens meleg/pedofil/mezochista/stb. ilyeneken keresztül ébred rá ezen bizarr vágyaira. Pontosan, de ez a vonzódás eleve megvolt bennük. Aki olyan, mint amit leírtál, már eleve egy aberrált személyiségű beteg ember. Én is szeretem a horrort, gyerekként is szerettem, viszonylag sok horrort néztem (bár a gore sosem érdekelt annyira, pláne ha öncélú volt), játszottam is ilyen játékokkal, meg sok olyannal is, amiben öldöklés volt, nyilván filmekből is sok ilyet láttam. De aki csak ilyenen tud kellőképp szórakozni, akinek az igényeit csak a brutalitás és kegyetlenség elégíti ki, az már eleve elveszett, egy időzített bomba. Viszont ez már lényegében megszállottságot jelent, beteges mértékűt. Ezt a jelenséget ismerjük, de nem korlátozódik a negatív tartalmakra. A rögeszmés emberek a betegségükből fakadóan mindig veszélyesek, akkor is, ha alapvetően pozitív érzelmeket tolnak túl. Tipikus ilyen, amikor vki annyira rajong egy hírességért, hogy a végén zaklatás és támadás lesz belőle. Vagy nem hírességért, ez is gyakori. De ilyen szituban mindegy, hogy vki csörgedező patakokat, vérontást vagy pornót bámul. Utóbbi sem káros önmagában, de nyilván, ha vki reggeltől estig csak azt nézi, akkor baj van. Persze, mert ilyen az érdeklődésük. Aki ilyenek iránt érdeklődik, ott kisebb az esélye annak, hogy egy agyabeteg szadista az illető. Nem kizárt, csak nem valószínű, hogy akkor ilyeneket nézne. Megint az a helyzet, hogy egy ilyen szülő eleve egy beteg állat. El lehet képzelni, hogy hogyan fogja nevelni a gyereket. Tök mindegy vannak-e ilyen filmek vagy játékok, mert ha nincsenek, akkor másképp neveli az agresszióra és elfajzottságra. Mesélhet neki pl. sztorikat milyen volt, amikor katona volt és irtotta az ellent, vagy hogyan kínozta a gyerekkori ismerőse (mert persze nem ő, ő csak látta) a kóbor kutyákat, macskákat. De ez a szülői lelki terror megint csak mindenre igaz. Az ilyen erőszakos és diktatórikus nevelés tárgya lehet vallás, szexuális identitás, mindenféle diszkrimináció, különféle drogok, de azzal is meg lehet törni egy gyereket, ha agymosással vegánnak nevelik vagy kötelező szeretnie az autókat, mert "egy igazi férfinak attól kemény a cerka, ha bőg a motor". Ez mind káros és beteges. Ha egy gyerek már ott tart, hogy terrorizálja azokat, akik nem úgy gondolkodnak, mint ő, meg nem azt szeretik, amit ő vagy a szülei, annak már kampó. Vannak, akik azon összeverekszenek, hogy kinek mi a kedvenc színe vagy meséje, ki melyik sportolónak szurkol, ki milyen zenét szeret, kinek mi a kedvenc étele. Amikor suliba jártam, volt olyan tanár, akinek az volt a becsípődése, hogy a metálzene az ördög műve és attól lesznek agyatlan agresszív állatok az emberek. Ehhez képest a rendkívül "művelt" és előkelő, színházba járó, musicaleket zabáló évfolyamtársak még sokkal durvábban tudtak balhézni, hogy most épp melyik csávónak van jobb hangja, melyik jóképűbb, melyikből lenne ideálisabb férj stb.. Akkor ők voltak példaképnek beállítva, mint kultúremberek, később pedig belőlük (egy részükből) lett a megszállott őrült rajongó, aki a bugyiját hajigálja 1-1 koncerten, meg egy aláírásért rohan a backstage-be ginás kólát inni, kígyót rángatni és oboaszólót adni a következő havi VIP jegyekért. Nem szabad hagyni, hogy egyre beszűküljön az érdeklődési köre. Figyelemmel kell kísérni a szabadidejét és időben észlelni, ha elkezd egyetlen téma iránt túlzottan érdeklődni, csak arra koncentrálni. Meg persze eleget kell beszélgetni vele, hogy kiderüljön milyen hatásokat és információkat hogyan értelmez és épít be az értékrendjébe.
 13. Illetve azt is tegyük hozzá, hogy az együtt megfigyelhető jelenségek között sokszor könnyű rossz logikai kapcsolatokat felfedezni. Sok agresszív és erőszakos bűnöző közül sok néz erőszakos filmet vagy játszik ilyen játékkal. Ha van is összefüggés, adódik a kérdés, hogy mi az ok, és mi az okozat. Vajon az ilyen tartalmakat fogyasztó lesz agresszívabb és erőszakosabb, vagy pedig aki erre eleve hajlamos, az nagyobb eséllyel fog ilyen tartalmakat fogyasztani? Minden embernek vannak agresszív és erőszakos hajlamai, mert az egy általános emberi tulajdonság, ösztönös. Ezeket az ösztönös indíttatásokat le kell vezetni vmilyen tevékenységben, különben baj lesz. Van, aki sportol, van aki meditál, van aki a neten trollkodik, van aki otthon ordít egy párnába, van aki a virtuális térben lő halomra embereket, van aki erőszakos filmeken élvezkedik, van aki a családtagjait veri rendszeresen, van aki sorozatgyilkos stb.. De az is jellemző az emberekre, hogy általában szeretnek a könnyebb ellenállás felé húzni. Emiatt akinek lehetősége van, az hamarabb és gyakrabban fog megpróbálni pl. erőszakos filmeket nézni vagy játékokat játszani. Az ösztönök csillapítása ilyen. Nem akarok nagyon perverz irányba elmenni, de gondoljunk bele, hogy az egyedülálló emberek esetében a szexuális energiák levezetése többnyire hogyan történik. Az a gyakoribb, hogy megoldja magának, vagy az, hogy prostizik vagy megpróbál leakasztani vmi szexpartnert? Lényeg a lényeg, aki eleve hajlamos a kirívó agresszióra és erőszakra, az keresni fogja ennek a lehetőségeit, hogy levezesse ezen vágyait. Ennek legkönnyebb módja a tévé vagy számítógép, így szinte garantált, hogy fog ilyenekkel játszani. Jó eséllyel még azelőtt, hogy nekiállna verekedni vagy gyilkolászni, így amikor ezek bekövetkeznek, akkor levonható a hamis következtetés, hogy biztos azért tette, mert a tartalomfogyasztási szokásai tették ilyenné. Pedig valójában csak arról van szó, hogy olyan fokú (vagy jellegű) erőszakos és agresszív hajlam van benne, amit nem tud kellőképp kiélni más módon, mint a többi ember. Pl. a sorozatgyilkosoknál elég magas arányban megfigyelhető, hogy gyermekkorukban a gyújtogatás, kukkolás, állatkínzás és/vagy ágybavizelés jelen volt. Ez nem azt jelenti, hogy attól lesz vki sorozatgyilkos, hogy gyerekkorában kukkolt vagy bevizelt. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy olyan jellegű problémái vannak a személynek, amik már kisgyermekkorban jelentkeztek, viszont akkor ezek még "csak" ilyen tünetekben tudnak felszínre kerülni. Tehát itt közös okra vezethetők vissza. Vagy ugye az állatkínzás már ebben az esetben nagyon hasonló helyettesítőcselekvés tud lenni, mint amiről korábban beszéltem. Az illetőnek vmivel le kell vezetnie a feszkót, ha a normális dolgok erre nem elegek, akkor át kell lépjen egy határt. Ha van a környékén állat, akkor ezt azzal (több okból kifolyólag is) sokkal könnyebben meg tudja tenni, tehát bántani fogja. Ebből persze helytelen volna azt a következtetést levonni, hogy aki kisebb korában sokat foglalkozott állatokkal, az nagyobb eséllyel lesz gyilkos.
 14. @Nabopolasszar, vigyázz, mert ha elspoilerezted a 10-11-12-es részekből álló trilógiát, akkor dádá lesz.
 15. Persze, ahogyan azokban is növekszik, akik nem játszanak ilyenekkel vagy néznek ilyeneket. Nem kétlem, a statisztika és a kutatások sok mindent ki tudnak mutatni, ahogyan annak az ellenkezőjét is, ha elég ügyesek a kutatók. Lásd a korábbi grafikonokat, amik itt is pörögtek.
×
×
 • Create New...

Important Information