Jump to content

pb69

Tag
 • Content count

  3866
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

748 Nagyon kedvelt

About pb69

 • Rank
  Jedi Knight
 • Birthday 10/30/1991

 • Nem
  Férfi
 • Lakhely
  Bp.

Recent Profile Visitors

6195 profile views
 1. pb69

  Marvel

  @Darth Revan9 Igen, erről én is hallottam, de ez nem jelent semmit. Attól még, hogy valami a képregényben működik, még nem biztos, hogy filmben is fog. Nem tudom egyébként, hogy ott hogyan szerepelt az idegen téma, de gondolom nemcsak ebben a sztoriban volt szerepe, hanem ott ez szerves része volt az X-Men univerzumnak. De a filmes világban eddig semmi ilyen nem volt, nem így kell beemelni egy ilyen fajsúlyos dolgot a világba. Pláne nem úgy, hogy valójában semmi érdemlegeset nem tudunk meg róluk. Se a népükről, se konkrétan az adott "példányaikról" (beleértve a főellenséget is), se a motivációikról, se arról a bizonyos anyagról. Ennek így nem volt értelme, indokolatlan volt. Érződött, hogy annyi idő nincs, illetve narratív és dramaturgiai tér sem arra, hogy ezeket a motívumokat rendesen kifejtsék.
 2. pb69

  Marvel

  Sötét Főnix: Nagyon vártam ezt a filmet, mert imádom az X-Men világát. Nekem a tömegekkel ellentétben alapvetően az Apokalipszis is tetszett, kíváncsi voltam hogyan szövik tovább a sztorit azokkal a szereplőkkel, akikkel tulajdonképpen már majdnem teljesen összeállt a klasszikus csapat. Illetve az is érdekelt, milyen lesz az általam szintén kedvelt Sophie Turner nem Sansaként, sőt főszerepben. Továbbá ez tudtommal egyfajta zárása ennek az X-vonalnak, így vártam hogyan ejtik meg ezt a lezárást. Az első kisebb probléma pont itt jött képbe, mert igazából semmiféle záró jellege nem volt. Ugyanolyan nyitott maradt a vége, mint bármelyik ezt megelőző filmnek. Persze ez önmagában nem minősíti az alkotást, amit én nem találtam olyan rossznak, mint a többség, meg mint amekkora bukás lett. Ennek ellenére ez sajnos nem lett egy jó film. Hiába a kiváló színészi gárda, akik egyébként rendesen oda is teszik magukat. Hiába a kiváló zene és látvány, a hangulat is többnyire rendben van, de a sztori eléggé megfektette ezt a filmet. És azon ritka esettel állunk szemben, amikor attól lehetett volna sokkal jobb a film, ha bizonyos elemeket elhagynak belőle. Egyszerűen nem értettem, hogy bizonyos univerzumidegen vagy karakteridegen motívumokat mi a francnak kellett beletenni, miközben amúgy ezt a történet vagy dramaturgia szempontjából sem indokolta semmi. Univerzumépítésre meg aligha most van szükség, maikor lezárnak egy korszakot, ill. azt se így kéne csinálni. Összességében azt érzem, hogy ha ezt a 2 felesleges szálat úgy ahogy van, kihagyják a filmből, akkor ebből egy közel tökéletes alkotást is ki lehetett volna hozni. Ha nem olyan ügyesek, akkor szimplán csak egy baromi jó filmet. Így viszont lett belőle egy kisebb katyvasz, egy középszerű végeredménnyel. Kár érte.
 3. Úgyis egyre erőteljesebben szemezgettem ezzel a Switch-csel, hogy ez lehet életem első játékkonzolja. Ez most egy újabb jelentős lökés ebbe az irányba. Kár, hogy nem remastered lesz.
 4. pb69

  Harry Potter

  Jogos lehet a felvetés, viszont akkor a többi jelenetet kellett volna másképp megoldani, hogy ne legyen olyan erőltetett és elcsépelt ez az üzenet. Mert ha még a zárásnál is kapunk egy több perces papolást arról, hogy itt a szeretet volt a kulcs, akkor azért már erőteljesen fennállt volna a cukorbetegség esélye. Ugye nem sokkal korábban (bár ez ugye függ attól, hogyan nézi az ember a filmeket) csaptak össze a minisztériumban, aminél igencsak szájbarágósan elő lett vezetve, hogy Voldinak nincsenek barátai, egyedül van, Harry-nek ott a társaság, a szeretet, amit a gonosz sosem érthet stb.. Aztán Piton kálváriája is részletesen ismertetve lett, szintén a szeretettel, mint fő motívum. Ezeken, legalábbis minimum a tálalásukon, rengeteget kellett volna finomítani, hogy aztán a legvégső csatát is arra futtassák ki, hogy a szeretet mindent legyőz.
 5. pb69

  Harry Potter

  Én ezt értem, egyetértek vele, hogy ez egy szép üzenet. Ettől függetlenül még elég közhelyes marad, mert nagyon sok alkotásnak ez a központi témája. Nem baj, csak említettem, hogy ez elvesz azért az éléből és erősségéből. A másik pedig, hogy attól, hogy ez a fő üzenet, még nem kell eszeveszetten túlerőltetni és görcsösen lenyomni a torkunkon. Egy könyvben ez másképp jön le, főképp egy sorozatnál, mert azért elég sokat kell olvasni ahhoz, hogy haladjon az ember. Eleve más élmény olvasni, másképp csapódnak le a tanulságok, másrészt egy sokkal nyugodtabb és időigényesebb cselekvés. A filmek pörgősebbek, passzívabb a befogadás, kevesebb idő megy el rá. Ha nagyon akarod, akkor a filmeket akár egyetlen nap is végignézheted. Ha kellően érdekel a téma, figyelmes vagy, akkor nem maradsz le semmiről. A könyveket, még ha nagyon belelendülsz is, akkor se hiszem, hogy akár egy hét alatt végig tudod olvasni úgy, hogy az ne rontsa a befogadást. Ennek megfelelően az önismétlés itt jobban működhet, mert tényleg elmélyíti a tanulságokat, ad egy fő motívumot, amire épül az egész mű. Egy film másképp épül fel és halad, ott már zavaró lehet, ha valamit annyiszor mondanak el. Márpedig a HP-ben ez a szeretet-motívum szerintem így is elég központi téma. Lényegében ez menti meg Harry-t, ezért lesz ő a Kiválasztott, majdan ezért is győzi le Voldemortot. Ez adja Harry identitásának javát, a szülei szeretete felé, illetve az ő "plátói" szeretete a halott szülei iránt. Vagy ott van ugye Sirius is. De ez kovácsolja össze a nagy triót, továbbá ez alapozza meg a remek viszonyukat az olyan tanárokkal, mint Dumbledore, Lupin vagy Hagrid. Természetesen a szeretet a szerelemben is fontos szerepet játszik, ezt látjuk leginkább Hermione és Ron esetében. De semmiképp ne menjünk el szó nélkül Piton mellett, akinél a legerősebb ez a motívum, gyakorlatilag még Harry-nél is erősebben koncentrálódik körülötte, a karakter egész esszenciáját a Lily által érzett szeretet adja. És mindezek azért nemcsak úgy a maga pőreségében mutatkoznak meg a filmekben, vagy ilyen-olyan utalásokban, hanem sokszor rendkívül explicit ki is mondatják ezeket a karakterekkel. Ezek után nekem abszolút nem volt hiányérzetem annak kapcsán, hogy ez az üzenet ne lett volna kellőképp fókuszban. Ha vkinek még így sem ment át, hogy elsősorban erről szól ez a franchise, annak őszintén szólva nem tudom mi segített volna. De leginkább semmi.
 6. Nem szeretem az előzeteseket, rossz tapasztalataim vannak velük. Nemcsak nekem személyesen, hanem ahogy figyelem a legtöbbek reakcióit, illetve általánosan a filmek előzeteseinek hatásait, inkább szívás van belőlük, mint haszon. De természetesen nagyon várom a 9-et. Viszont előzetes találgatásokba, ötletelésekbe nem akarok belemenni. Egyszer már próbáltam anno a TCW (akkor még úgy tűnt, hogy) utsó évadánál, de nem igazán jött be a dolog, úgyhogy ezt az aspektust inkább hanyagolom. Nem akarok sem csalódni, sem esetleg előre lelőni bmilyen poént.
 7. pb69

  Harry Potter

  Mit nézzek, tudtommal most nincsenek új alkotások. A képregényeket annyira nem követem, a Resistance-t követtem végig, ahogy minden mást is. A spoilereket kerülöm, de még trailereket nézni sem szeretek, mert általában az a tapasztalatom, hogy maximum negatív hatása lehet. Amúgy igyekszem követni a híreket, az Obi-Wan sorozatot nagyon várom, ahogyan a TCW-t is. Ezekért nagyon lelkesedem, de már a 9-re is nagyon kíváncsi vagyok. Csak azért nem írok ezekről, mert nincs igazán mit írjak. Nyílt titok, hogy régi nagy vágyam Ewant újra Kenobi bőrében látni, vagy Ahsokát visszatérve, ezek nem újdonságok.
 8. pb69

  Harry Potter

  @Donát, ja, erre gondoltál. Hát, őszintén szólva szerintem eleget emlegették a filmekben ezt a szeretet témát. Legalábbis nekem kifejezetten úgy rémlik. Ha nem is pont akkor és úgy, de sokat, ahhoz legalábbis mindenképp, hogy átjöjjön ez az üzenet. Ami ráadásul nem is egy túl eredeti és izgalmas üzenet. Nekem úgy már túl szájbarágós lett volna. Így is úgy voltam már vele néha, hogy a határokat feszegették, hogy idegesíteni kezdjen ez a "szeretet mindent legyőz" motívum.
 9. pb69

  Harry Potter

  Milyen fő tanulság(ok)ra gondolsz?
 10. pb69

  Obi-Wan Kenobi

  Annyit még azért hozzátennék, hogy Obi-Wan szemet hunyt Anakin kapcsolata felett Padméval, miközben az egész gyökeresen szembement a Jedi Kódexszel. Mindezt úgy, hogy közben ő maga is tudta, hogy ez veszélyes, rosszul is elsülhet. De tudta milyen a szerelem, és teret engedett benne Anakinnak is, amivel hatalmasat kockáztatott. Nemcsak a fiú tekintetében, de a saját megítélése szempontjából is. Ezek után elég érdekes gondolat azt felvetni, hogy Obi-Wan túlságosan begyöpösödött és szabálykövető lett volna. Cserébe később megkapta Anakintól (pontosabban Padmé kapta meg, de a lényeg ugyanaz), hogy együtt kavarnak. Amúgy azért is zseniális az egész, mert Anakinnak pontosan tudnia kellett, hogy Obi tisztában van a viszonyukkal. Egy fél mondatába került volna, hogy tönkretegye a kapcsolatukat, de nem tette, éveken át nem. Rendkívül kevés ész kell ahhoz, hogy vkinek azjusson eszébe, hogy Obi Padmét akarta. Arról nem is beszélve, hogy Anakin azt is tudta, hogy a mestere mást szeretett. Ha nem gondolta azt, hogy az öregnek vmi hercegnős fétise van, akkor már csak ez alapján is felesleges volt azzal gyanúsítania, hogy Padmétól akarna bmit is. Még jó, hogy Vader nem tudta, hogy van lánya, mert akkor azt is biztos a nyakába varrta volna Obi-Wannak, hogy Leia hercegnőre is rámozdult.
 11. pb69

  Obi-Wan Kenobi

  Az a baj, már az nem normális, hogy egy olyan csajba szerelmes, akivel 10 éves se volt még, amikor találkozott, akkor se sok közük volt egymáshoz. Nagyon kis cuki meg "romi", hogy 10 évvel később Anakin ezt úgy éli meg, hogy a szerelmével találkozik, de azért ha kicsit jobban belegondolunk, akkor ez eléggé bizarr. Emberként sem volt helyes, mert mindennek megvan a maga útja. Itt pedig nem az volt a jedik feladata, hogy nekiálljanak kergetőzni. Ha már ennyire ráfüggtél Qui-Gonra, hogy ennyiszer őt hozod fel, érdemes visszagondolni mit mondott az Ep.1-ben. A királynő védelmét ígérték, nem azt, hogy győzelemre vezetik egy csatában. Az se tetszett naki, amikor a "szolgálólányt" a nyakába sózták a Tatooine-on. Azért ő is tudta mi a kötelesség, és nem mindig lelkendezett, amikor valaki hazárdírozni akart. Most arról nem is beszélve, hogy Anakinéknak mi volt a nagy ötletük? Csalinak használni Padmét. Az volt a küldetésük, hogy megvédjék a célszemélyt, erre az a félnótás Anakin belemegy abba, hogy kiteszik a placcra csaléteknek... És minderre milyen indokokat hoz fel? Hát Padmé ötlete volt. Ja, hát ha a kis szerelmed ötlete volt, akkor úgy kell legyen, mert annyi tököd nincs, hogy lecseszd a hülyeségéért. Vagy hogy annyi eszed legyen külső személyként, hogy nem lovalod bele, hogy kockáztassa az életét. Meg majd R2 vigyáz rá... Aha, láttuk mennyire sikeres volt benne. De persze erre is jött a vagánykodás, hogy ő aztán megérzi, ha vmi történik a szobában. Aha, végül is erre fel lehet tenni a szerelmünk életét, milyen jó, hogy eddig az volt a fő szempont, hogy majdnem megölték és mennyire óvni kell. Valóban csupa helyes dolgot tesz Anakin. Teljes joggal kéri ki magának azt is, hogy Obi-Wan "kioktatja" a pénzről és politikáról. Elvégre egy rabszolgagyerek biztos rohadt sokat tud a gazdaságról és pénzügyekről... A politikához meg láttuk mennyire értett, hagyta, hogy Palpatine hülyét csináljon belőle, de Padmé előtt is villantott párszor a szakértelméből. Aha, és ez ok arra, hogy arrogáns és tapló legyen. Hátráltatták? Hát ilyen ez az iskola, nem csak azzal foglalkozol, amiben jó vagy, meg amit szeretsz. Anakin több dologban kiemelkedő volt, más téren viszont sokkal rosszabb volt a többieknél. Nem fog feljebb lépni addig, amíg nem fogja fel, hogy mindenben fejlődnie kell. De persze neki minden csak a harcról, a repülésről meg az arcoskodásról szól. Talán ha másra is odafigyel, ami körülötte történik, meg tanítani akarnak neki, akkor nem jár úgy később, ahogy, Igen, pl. abban is vissza akarta fogni, hogy ne higgyen el mindent a politikusoknak, ne hagyja magát befolyásolni a manírok és áljópofizások mentén. De hát a nagyszerű Anakinnak nem volt szüksége politikai és emberismereti tanításokra. Jó lesz neki Padmé, mi baj lehet belőle. Palpatine meg aztán pláne. Végül is alig 40000x hívta fel a figyelmét Obi-Wan arra, hogy vigyáznia kéne a szerény, elesett, jólelkű pártfogójával. De Anakin tudta, hogy a főkancellár jó ember, nem úgy, mint a jedik és Kenobi. Szerencsére igaza lett, még véletlenül sem derült ki az öregről, hogy egy velejéig romlott tetű, egy szemérmetlen manipulátor, egy sith nagyúr, aki rabigába dönti a galaxist. Ja, de, hupszika. Nem tudom, hogy lazább volt-e, mert nem sokat láttunk belőle. Amit láttunk az Ep.1-ben, az alapján Obi-Wan volt a lazább. Qui-Gonról annyit mondtak, hogy a különleges nézőpontja miatt többször került összetűzésbe a Tanáccsal. Amolyan különc volt a jedik között. Ebből még semmi nem utal arra, hogy "lazább" lett volna. Az meg aztán pláne röhej, hogy hasonló lett volna, mint Anakin. Ugyan miben? Miből derült az ki, hogy hasonlítottak volna? De folyton kivételezni sem lehet velük. Anakinnal így is rengeteget kivételeztek. Elég csak azt megnézni hogyan került a Rendbe. Azért arra is gondolni kéne, hogy ez egy nagy szervezet, amiben a következetesség is kiemelten fontos. Ha Anakinnak még többször és még fényesebbre nyalják a fenekét, ahhoz vajon mit szóltak volna mások?
 12. pb69

  Obi-Wan Kenobi

  Azért ez egy rendkívül túlegyszerűsített és "begyöpösödött" hozzáállás. Qui-Gon más volt, de azt nem érzem semmilyen szempontból sem alátámasztottnak, hogy jobb lett volna. Eleve elég keveset tudunk róla ahhoz, hogy ezt kijelentsük. És azért Anakin felfedezése, majd beerőltetése a Rendbe sem egy egyértelműen jó húzás. Most így utólag tudva mi történt ~40 évvel később, még akár azt is mondhatjuk, hogy igaza volt, de azért ez ennél árnyaltabb. Egyrészt, azok, akiket lemészárolt vagy megkárosított, aligha látják ezt így. Másrészt, azért Qui-Gon sem volt isteni látnok, aligha azért erőltette Anakint, mert majd évtizedek múlva, kismillió fordulat után megöli Sidious-t. Pláne, hogy Qui-Gonról tudjuk, hogy nem a jövőt fürkészte, sokkal inkább koncentrált a jelenre. Meg aztán a sequel azért Anakin Ep.6-os húzását is eléggé átértelmezte. Azt megint csak egy túlzó és botor feltételezés, hogy Anakin Obi-Wan miatt lett olyan, amilyen. Fontos szerepet játszott benne, mint sokan mások, beleértve persze magát Anakint. Meg ebből most megint az jön le, hogy Anakin minden rossz tulajdonságát varrjuk Kenobi nyakába, de persze a jókról meg elfeledkezünk. Mert azért nemcsak negatívumokat lehet felhozni Anakin kapcsán, márpedig a jó tulajdonságaiban is ugyanúgy megvolt Obi-Wan szerepe. Szerintem Obi-Wan egyáltalán nem volt begyöpösödött, csak épp az igencsak arrogáns, szabályokat minden téren magasról letojó, folyton magát és mki mást veszélybe sodró Anakin mellett annak tűnt. De jó eséllyel Qui-Gon is annak tűnt volna, vagy bárki más. Azért Obi-Wan elég sokszor (Anakin előtt, mellett és után is) megvillantotta, hogy elég laza tud lenni, egyáltalán nem olyan sótlan és maradi, mint amilyennek sokan leírják. Anakinban pedig erős volt a sötét oldal iránti hajlam. Több szempontból is. Ott van a rabszolga múlt, a nagyravágyás, a hatalomvágy, a folytonos bosszúszomj, a Padmé iránt érzett már-már beteges ragaszkodás, a féltékenység, az istenkomplexus, a diktatúrába vetett hit, az érzelmi instabilitás stb.. Ezekről meg nem éppen Kenobi tehet. Kijelenteni, hogy miatta állt át, olyan, mintha én meg azt mondanám, hogy miatta nem állt át és kallódott el hamarabb. Arra is emlékszünk, hogy Anakin milyen irtózatosan arrogáns volt az Ep.2-ben? Anakin meg aztán minden volt, csak logikus nem. Egyértelműen elöntötte a fos az agyát, vagy épp más egy másik testrészét, elragadták a hormonok és az érzelmek. Látszott rajta, hogy egyáltalán nem is gondolt át semmit, megszállottá vált, össze-vissza beszélt és ígérgetett mindent, felelőtlen módon. Ennek a logikához semmi köze. Teljesen tiszta, hogy Obi-Wannak ebben a helyzetben az volt a dolga, hogy visszarántsa a földre. Beleértve azt is, hogy nem hagyja Anakin szájalását. Azért miután Anakin volt az, aki meggondolatlanul és felelőtlenül viselkedett, mert felállt a pöcke, még tapló módon be is ugat mesterének több jelentős személy előtt. Ilyen esetben nem lehet mást tenni, mint letörni a szarvát, különben Obi-Wan vesztette volna el minden tekintélyét, mindenki előtt. Csak egy töketlen balfácán hagyta volna azt, amit ott Anakin leművelt.
 13. Hú, na ennek baromira örülnék, ha tényleg így lenne. Nekem kicsit fura, hogy sorozat lesz belőle, eddig arról beszéltünk, hogy egy jó filmre való alapanyaghoz is elég jó írói véna kell, ismerve a kontextust. Viszont annyiból jogos a sorozat, hogy sokszor eseményekben és sztoriban nem annyival több, hiába a sokkal masszívabb játékidő, viszont jut idő mindenre, a világra, a karakterekre, a belső folyamatok bemutatására. Ez pedig egy ilyen témánál jól működhet. Pl. egy filmben max. 2x (de valószínűbb az 1) feltűnne Qui-Gon, ennél több nem férne bele, egy sorozatban visszatérő szereplő lehet. Márpedig kettejük kapcsolata, Obi-Wan további tanítása ezen időszak tükrében kritikus és kiemelten fontos pont. Nem sokat tudunk arról mit csinálhatott Obi a remeteségben, ill. tudjuk, hogy szűkösebb lehetőségei voltak, de az tuti, hogy a Qio-Gon-vonal élt, ezt ki kell fejteni. Továbbá az is érdekel, hogy Ewan milyen lehet rendezőként, ha kap pár részt, akkor azt szívesen fogadom. Maximálisan egyetértek. Fel lehet ezt fogni így is, hogy 20 éven keresztül nem csinált semmit, csak vigyázott Luke-ra. De ennél azért sokkal több történhetett vele, lásd Rebels. Meg a Luke-ra vigyázás sem olyan ám, mint ahogyan sokan elképzelik. Hogy semmit nem kell csinálni, csak ücsörögni a kunyhóban. Szerintem indokolt esetben (értsd Luke védelmében) el is hagyhatja egy rövid időre. Azért Luke összességében rendben van Lars-éknál, nem kell napi szinten figyelni, hogy él-e még. Sokkal jobb helyzetben van ilyen téren, mint pl. egy Rey, vagy akár Anakin volt anno. Ebből fakadóan sok olyan szitu képzelhető el, amikor Kenobi azzal tudja leginkább megvédeni, ha nem körülötte legyeskedik, hanem máshol, ahol épp nagyobb szükség van rá. ------------------------------------ Ugye itt Luke védelme kapcsán azt nagyon fontos megjegyezni, hogy ez egy kétfenekű feladat. Nem csak az a fontos, hogy közvetlen Luke-kal ne történjen semmi, hanem az is, hogy Obi ne lepleződjön le. Egyrészt azért, mert ha éri vmi, akkor nem marad ki vigyázzon Luke-ra. Másrészt mert ha őt ott találják, az Luke-ot is lebuktathatja. És igazából ennek a Kenobi-szálnak van nagyobb kockázata. Eleve mindent megtesznek a sith-ek azért, hogy őt felkutassák, Vadernek meg aztán pláne kiemelt jelentőséggel bír. Ráadásul Maul is eszeveszett módon fel akarja kutatni. Az meg egyértelmű, hogy ha őt megtalálják ott, akkor az kérdéseket vet fel. Olyan kérdéseket, amikbe belefutva Maul is 2 perc alatt levágta a szitut. Azt is tudjuk, hogy inkvizítorok járják a galaxist, illetve a Tatooine-on erős az alvilági tevékenység. Ja, és persze Maulnak pedig komoly alvilági kapcsolatai is vannak. Simán elképzelhető, sőt kifejezetten valószínű, hogy itt az évek során többször is előfordult, hogy vki olyan információhoz jutott Obi-Wanról, ami veszélybe sodorhatta őt, így közvetve a fiút. Ekkor pedig nem volt más út, a kezébe kellett vegye az ügyet.
 14. Pontosan. A 7-ben egy csomó jelenet eleve úgy van megcsinálva, hogy a felvezetést a korábbi filmek adják. Nem azt mondtam, hogy nem kapnak semmilyen felvezetést, hanem hogy nem a 7-ben van ennek az érdemi része. Most annak milyen felvezetése van, hogy Han és Chewie egyszer csak betoppannak, elsütik, hogy otthon vannak, meg érződik, hogy itt most vmi komoly dologról van szó, miközben egy új néző annyit lát, hogy egy random öregember meg egy yeti bekószáltak egy random roncsba. Az Ep.4 azért más, mert ott sokkal kevésbé alapozták a jeleneteket a karakterek ismeretére (nyilván nehéz is lett volna...), még ha voltak is visszautalások. Igen. Kenobi elmereng a múlton, egyébként pont az a jelenet klasszisokkal üresebb a PT ismerete nélkül, misztikum ide, misztikum oda. Eredetileg ennek a jelenetnek sokkal inkább azért volt súlya, mert később az öreg találkozik Vaderrel, a következő részben meg kiderül, hogy az a viskóban felvázolt sztori nem épp úgy volt, ahogy a vén salabakter elmondta. Ezzel a kontextussal már megáll a lábán önmagában az OT ismeretében is a jelenet. De a 4-ben nem arra lett felhúzva egy egész film, hogy az ismeretlen Obi-Want keresik. Ez indítja a sztorit, de Leia-t látjuk, aztán Luke fut bele az öregbe, Luke zúg bele Leia-ba, Leia szavai miatt keresik az Alderaan-t stb.. Obi-Wan szerepét egyáltalán nem tolják túl, már ami az ismeretlenségét illeti. Feltűnik, mint egy senki, aztán kiderül, hogy ő az az öreg. Ennyi, gördül tovább a sztori. De a halálát is csak abban emelik ki, hogy Luke-ban milyen nyomot hagy. Nem nagyon lehetett kötődni a karakterhez, fura volt, hogy feláldozza magát, de ez is később csúcsosodik ki és nyer igazán értelmet. Nyilván más, ha tudjuk ki ő és ki hal ott meg, de enélkül is megáll a jelenet, csak másképp. A 7-ben ezzel szemben keresik Luke-ot egy egész részen át, ez még el is megy misztikumnak, ezt elismerem. Kíváncsi az ember, hogy ki ő, de a végső jelenetsorra ne mondja nekem senki, hogy nem eleve azért és úgy készült, hogy a Luke-ot ismerők gyermeki lelkesedéssel várják az öreg feltűnését. Amikor pedig ez megtörténik, akkor ott egy dramaturgiai, egy zenei, egy érzelmi katarzis. Most ekkora csinnadrattával megjelenik ott egy ismeretlen öregember, az mi? Persze, mivel félbehagyják a sztorit, várni fogják a 8-at. De akkor is így lenne, ha Rey csak úgy repül a hajón és vége a filmnek. Vagy ha az űrcsata közepén vágják el. Ennek nincs köze Luke karakteréhez. Erre Ahsoka visszatérését tudom felhozni a Rebels-ben. Őt is építik egy évadon át, mint a rejtélyes Fulcrum. Akárki is lehetne Fulcrum, a misztikum működne, a sztori működne. De nézzük meg azt az évadzáró részt, dramaturgiailag nem működne, ha ott egy nímand tűnik fel. Annak, ahogy kiderül a rejtély, miközben vki tipeg le a lépcsőn, akiről kiderül, hogy egy régi ismerős, ez adja a jelenet fényét. Mennyivel szegényebbek lettünk volna, ha ott egy random vki tűnik fel. Nem csupán a későbbiek miatt, hanem konkrétan abban a történetszálban, abban a jelenetben. Vannak klasszikus filmes fogások, amikor arra építenek fel egy jelenetet, hogy kapsz egy régi ismerőst. Mivel ez az egész lelke, így nem fog rendesen ülni, ha nem ismered az adott szereplőt. Nem azt mondtam, hogy a 7 egyébként totál érdektelen vagy rossz film. Abban is igazat adok, hogy van néhány olyan jelenet, ami ugyanolyan jól, csak más hatásmechanizmussal működne annak, aki nem látta az előzményeket, sőt akár jobban is. Csak ezekből szerintem jócskán kevesebb van, mint az ellenkezőjéből. Persze, annak is van egy bája, hogy a korábban megemlített hercegnő és az Ellenállás vezetője megjelenik ott a csata után, úgy ahogy, de mindannyian tudjuk, hogy nem ezért készült az a jelenet, nem ez adja az értékét. Nem véletlenül nem vmi politikus vagy katona megy oda parádézni, hanem Han. De pl. a 4-ben Vader önálló és független gonoszként is megállta a helyét. A 7-ben Kylo fő motivációjának és vívódásának középpontjában Vader áll. Ő a viszonyítási pont. Ahogyan a Csillagpusztítónál meg a Halálcsillag. A 4-ben semmiféle olyan duma nem volt, hogy korábban is robbantott már fel 8 éves gyerek hadihajót, vagy nyert fogatversenyt. Nyilván nem volt, mert ugyan mit kezdtünk volna ezzel az infóval.
 15. Egyáltalán nem úgy van felépítve a film, hogy ez a vonal működjön. A fő szál, hogy keresik Luke Skywalkert. Aki nem ismeri, annak ebből mi jön le? Keresnek valami ismeretlen öregembert, aki valami ismeretlen szekta múltja után kutatva lelépett. És? Kit érdekel, ha semmit nem tudunk róla. Attól, hogy szóban megemlítik, hogy Luke mekkora legenda, még senki nem fogja átérezni ezt. Mekkora katarzis már a végén, amikor Rey megtalálja Luke-ot, de aki azt se tudja ki az, annak ez semmitmondó lesz. Mintha nekünk azt kellett volna nézni, hogy Tekkát keresik végig, aztán a végén hatalmas epikus jelentben megtalálják. Képzeljük el mennyivel lett volna kevesebb a film és főképp a zárójelenetek. Ugyanez Hannál vagy Chewie-nál. Betoppan 2 vadidegen, akik elkezdenek nosztalgiázni. De miért, mire ez a nagy felhajtás? Zseniális, amikor Han elmereng azon, hogy mindaz amit anno az Erőről hallott, igaz, Luke valóban tudja amit stb.. Nagyon ütős ezt ismeretlen figuráktól úgy hallani, hogy azt sem tudjuk miről van szó. Vagy a Falcon esete. Találnak egy "roncsot" a Jakkun, amivel menekülnek. Aki nem ismeri a történetét, annak semmi hozzáadott értékkel nem bír az egész. Lehetne ott akármilyen hajó, érdektelen. Vagy vegyük Leia és Han találkozását. Őszintén szólva, nekem még az előzmények ismeretében is elég kínos volt az a jelenet, a maga esetlenségével és Fisher fura kinézetével, a röhejes párbeszéddel. De ha ezt egy olyan látja, aki Hannal is nemrég ismerkedett meg, Leia meg egy senki számára... Találkozik 2 ember, akik közt biztos volt valami anno, ettől kéne úgy hasra esni? Az a baj, hogy a film arra van kihegyezve, hogy ezek a pillanatok üssenek. Üssenek azoknak, akik tudják miről van szó. Nincsenek sehogy felvezetve, ha történetileg nézzük, ellenben dramaturgiailag annál inkább. Érezhető, hogy ezeket egyfajta csúcspontoknak, emlékezetes jeleneteknek szánták, aminek robbannia kell. De ez nem működik, ha nincs semmi ismereted a kontextusról. Totál hülyén fogod érezni magad, hogy itt most érezhetően vmi nagy dologról van szó, és lelkendezni kéne, de nem tudod mi van. De még az olyan apróságok is, mint a Halálcsillag felrobbantásáról szóló poén. De igazából Leia és Han összes jelenete olyan, hogy nem mozgat meg igazán olyanokat, akik nem ismerik őket. Meg ugye Kylo vívódása és a Vader-fétise. Ez még elmegy úgy is, ha Vader csak egy misztikus figura a múltból, de akkor is jóval gyengébb eresztés, mint egyébként.
×
×
 • Create New...

Important Information