Ugrás a kommentre

pb69

Tag
 • Összes hozzászólás

  3.445
 • Csatlakozott

 • Utolsó látogatás

pb69 minden hozzászólása

 1. pb69

  Videjó játékok 2.0

  Nos igen. És akkor még vegyük hozzá azt is, hogy a legtöbb sztoriorientált játékban a döntéseid nyomán változik is (hogy milyen mértékben, az egy más kérdés) a történet, így az írók gyakorlatilag nem is egy konkrét sztorit dolgoznak ki (ahogyan egy film esetében kell), hanem ennek többféle verzióját. Ezek persze nem minden esetben működnek ugyanolyan jól, sokszor érződik, hogy vannak köztük olyan verziók, amelyek jobban kidolgozottak, de azért mindegyik rendben van.
 2. Igen, úgy voltam vele, hogy egy 5-ös skála nem olyan finom felbontású, így egy osztályzaton belül nagyobb lehet a szórás. Egy RotS az 5-ös teteje, a Solo inkább az alja, de attól még 5-ös.
 3. Igen, ha jól rémlik, ez volt az. Talán még a Saga jövője topikban jött elő valami Maul kapcsán, de nem biztos. Tudom, hogy később törölve lett, illetve spoiler mögé lett téve, én még korábban futottam bele.
 4. pb69

  Box Office

  Szerintem ez nem annyira azon múlik, hogy milyen sűrűn jönnek a filmek. Nyilván ez is közrejátszik, de szerintem ennek a filmnek 4.-ként a sorban nem lett volna nagyobb sikere akkor sem, ha 3 évente jönnek az alkotások. Ha a többi körülményt változatlannak feltételezzük persze. Van egy olyan érzésem, hogy a RO se lett volna ekkora siker, ha 4. filmként, 2. spin-offként érkezik.
 5. pb69

  Box Office

  Nyilván ebben a "bukásban" sok tényező játszik szerepet. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az új érában ez már a 4. film volt. 10 év kihagyás után az garantált volt, hogy az Ep.7 bankot fog robbantani. A láz azért kitartott a RO-ig, főleg hogy az volt az első spin-off, az első nem Saga-rész. És nem mellesleg az OT időszakában játszódott, így akik nagyot csalódtak a 7-ben, ennek még ők is adtak esélyt. Aztán jött a 8, ami azért csak számozott epizód. A Solo viszont már a 4. a sorban, ma már nem szenzáció egy új SW film, csak azért kevesen fogják megnézni, mert "kötelező" darab. Akik pedig a 7 után a 8-ban is csalódtak, az egész Disney-korszakot utálják, aligha fognak egy ilyen filmre beülni. Már csak a témaválasztás miatt is. Gyermekkoruk hőse, Harrison Ford, vagyis Han Solo egy külön sztoriban. Az új színésszel sokan tartottak tőle, hogy el fogják cseszni, akár a karaktert is, amire nem voltak kíváncsiak. Az sem segít, hogy noha a film megítélése szerintem összességében egész pozitív, akik nem szeretik, telekürtöltek minden fórumot azzal, hogy itt is azok a hibák, amik a 8-nál. Azaz túltolt PC propaganda és a hőskarakterek szembeköpése. Lando pánszexuális, a droid jogi aktivista, Han nem elég vagány, csak hősszerelmes stb.. Akik már a 8-nál is azon kattogtak, hogy feminista kiáltvány meg állatvédő-sötétzöld maszlag, őket ennyi tévinfó pont el fogja ijeszteni attól, hogy moziban is adjon egy esélyt a filmnek.
 6. pb69

  Videjó játékok 2.0

  Igen, főleg mert sokszor ügyességen is múlik egy-egy végkimenetel, szóval ha akarnám se biztos, hogy sikerülne ugyanúgy haladni. Meg a válaszlehetőségek, ill. azok következményei se tiszták sokszor. Az újabb végigjátszásokkal az a necces, hogy az ember nem igazán tud elvonatkoztatni attól, hogy tudja valamely opcióról hova vezet. És ha korábban utólag megbántad egy döntésed, akkor valószínűleg direkt mást fogsz dönteni, de csak azért, mert már előismereteid vannak. Annyiból jó, hogy fordulat még így is marad bőven, ezt baromi jól megoldották az írók. Ha meg valaki érdekességképp végig akar nézni minél több utat, vagy többféle attitűdöt is akar próbálgatni, annak maga a Kánaán lesz újra és újra végigtolni. Nálam az a baj, hogy nem vagyok ilyen. Pl. a ME vagy Fallout játékok esetében is annyiszor megfogadtam már, hogy indítok egy női karaktert, vagy na most aztán gonosz/bunkó leszek, másfelé fejlesztem a karakterem, mással lesz románc stb.. De aztán csak nem vitt rá a lélek és csak mindig azt tettem, ami szerintem helyes, valamint a vonzóbb, szimpatikusabb utat jártam. Így végül túl nagy különbségek nem adódtak a végigjátszásaim között.
 7. Mekkora lett volna már, ha amikor Maul elkezd vagizni a fénykardjával, akkor Qi'ra is előkap vagy kettőt.
 8. Kyloban nyilván megvolt a szándék Snoke elárulására, ahogyan minden sötét oldali Erőhasználóban. Minél nagyobb hatalmat akarnak, amibe nem fér bele, hogy csak tanítványok legyenek. De szerintem Dzséjt se arra gondolt, hogy Kylo soha nem is akarta elárulni a mesterét, hanem hogy ekkortájt még nem született meg benne ez a konkrét elhatározás. Azaz, hogy mostanában időszerű az árulás. Az meg pláne nagyon nehezen elképzelhető, hogy Kylo már eleve azért csábította magukhoz Reyt, hogy megölhessék Snoke-ot. Ebben egyetértek, szvsz se vall Kylora egy ilyen megfontolt terv. Persze az is igaz, hogy Kylo igencsak szemezgetett a lánnyal és simán megfordulhatott a fejében, hogy neki ő kell tanítványnak/társnak. Sőt, biztosan gondolt is erre, de ez még nem azt jelenti, hogy rögtön ki akarta volna játszani Snoke-ot. Nyilván egy potenciális tanítvány feltűnése erősen veszélybe sodorja az aktuális mestert és tanítványt is, mert előbb-utóbb úgyis kenyértörésre kerül a sor és a trióból valakinek kampó. De korábban is láttuk a sithek példájából, hogy ebből nem következik az, hogy rögvest az lesz a fő cél, hogy egymás ellen forduljanak. Pontosan, itt Snoke nagyon vakon van. Látja az igazságnak egy szeletét, valóban belelát Kylo fejébe, csak éppen nem lát mindent. Rendkívül fontos tényezőket nem. Reynek tökéletesen igaza van abban, hogy Snoke csúnyán alábecsüli őt, pláne Kylot. Snoke folyton alázta a fiút, és még Rey előtt is csak azzal foglalkozik, hogy becsmérelje a tanítványát. Azért ritka hülyének kell lenni ahhoz, hogy ilyen szinten megalázza egy ilyen szituációban. Anno Palpi nyíltan Vader ellen fordult, Snoke nem volt ennyire ostoba, de azért megtette a magáét.
 9. pb69

  Videjó játékok 2.0

  Persze. Csak azért vagyok kicsit csalódott, mert a Detroit amúgy nagyon közel járt ahhoz, hogy a műfaján belül tényleg tökéleteset alkosson. Ettől még egy zseniális alkotás, kár hogy nincs PS4-em, többször is érdemes lenne kitolni, még ha nyilván az első végigjátszás élményét már semmi nem is adja vissza.
 10. pb69

  Videjó játékok 2.0

  @Darth Riddick Látom, akkor már legalább egyszer végigvitted és eléggé képben vagy a Detroit kapcsán. Nem tudom olvastad-e a hozzászólásom, de kíváncsi vagyok a véleményedre a témában.
 11. Ha a többitől elválasztva tekintem, illetve az ehhez kapcsolódó elvárásaimat veszem figyelembe, akkor 5. Ha a többi filmhez is viszonyítom, akkor pedig inkább 4.
 12. pb69

  Han Solo

  Han szerintem nem ismerte Mault, legalábbis érdemben biztos nem, elvégre a jediket meg úgy egyáltalán az Erőt csak humbugnak tartotta. Engem az lepett meg nagyon, amikor elkezdett vuki nyelven beszélni Chewie-hoz. Azt ugye tudtuk, hogy megértik egymást, de nem gondoltam volna, hogy ilyen formán is tud vele kommunikálni. Elég groteszk volt a jelenet.
 13. A kockák története szerintem egyértelműen korábbra nyúlik vissza Han életében, és nem Qi'ra miatt lényegesek. Neki már pont azért adja oda, hogy kifejezze mennyire fontos számára a lány, valamint hogy szerencsét hozzon neki is. Ez alapján már régóta Han kabalái lehettek, ő meg elég spirituális ilyen téren. Visszakapta Qi'ratól, az a saját kabalája, nem mond le róla azért, mert a lány végül elhagyta. Egyébként más szempontból megközelítve, végül is bejött a csajnak. Még ha nem is tudjuk, milyen dolgokat kellett megtennie, de kijutott a Corelia-ról és pár év alatt a Vörös Hajnal 2. emberévé nőtte ki magát.
 14. Szerintem ha nagyobb nyomatékot akartak adni Maulnak, akkor inkább az Erővel csinált volna valamit. Ha meg attól tartottak, hogy esetleg nem esik le mindenkinek, hogy ő tényleg Maul, akkor elhangozhatott volna a neve. Nyilván ez csak egy apróság, de ez a céltalan mozzanat nálam inkább elvett a jelenet értékéből, mintsem hozzáadott volna.
 15. Azt én már kicsit erősnek tartanám, ha Qi'ra Mault is ilyen szinten megfirkálná. Maul szerintem a saját motivációi miatt ragad a malachori szituációba, nem veri át senki. Neki a bűnszervezetek csak eszközök a magasabb céljai elérésében. Ha ezek más utakra vonzzák, akkor szerintem nemigen ragaszkodik a vezető szerepéhez, hanem hamar továbblép. Egyébként ezt több helyről hallottam már, hogy Maul a Vörös Hajnal vezetője. Nekem úgy tűnt a film alapján, hogy Maul nem a VH első embere, hanem több bűnszövetkezetet tart a kezében, beleértve a VH-t is. A rész végén Qi'ra lesz ennek a vezetője, viszont az egész szervezet Maul vezeti.
 16. pb69

  Videjó játékok 2.0

  Ugyan nekem nincs PS4-em, de szerencsére az egyik barátommal volt lehetőségem végigtolni a Detroit: Become Humant. Néhol többféle eseménysort is végigpróbáltunk a végigjátszás után, a kíváncsiság kedvéért. Ez a játék baromi jó, aki csak teheti, próbálja ki és garantáltan nem fogja tudni letenni. A látványvilág egészen lenyűgöző, a világ és a hangulat szintén. A sztori remek, izgalmas, fordulatos, a karakterek többnyire jól sikerültek és érdekesek. Egy interaktív filmről van szó, ahol egyrészt a döntéseinkkel, másrészt a reflexeinkhez kapcsolódó ügyességünkkel irányíthatjuk a történéseket. Ez pedig remekül működik, tényleg rengeteg lehetőség van a játékban és ezek valóban markánsan eltérő történetet adnak ki. Nyilván itt sincs olyan mértékű teljes szabadság, hogy mondjuk hirtelen gondolunk egyet, lekaszabolunk mindenkit és elvonulunk remeteségbe. De az ésszerű kereteken belül szinte minden lehetséges dolog megtörténhet. A grafika nemcsak szép, de van egyrészt egy egyedi látványvilága, másrészt pedig sokszor művészi képekkel operál. A sztori mögött pedig komoly morális és filozófiai tartalom húzódik meg, kifejezetten elgondolkodtató és tanulságos. Érdemes minél inkább odafigyelve játszani, mert a részletesség és a kidolgozottság szinte példa nélküli. Nem minden apró részlet szükséges a helyes döntések meghozatalához, de a világ megismeréséhez és a játékélményhez hatalmasat adnak hozzá. Mindezen erények ellenére a végén mégis volt bennem némi keserűség. Félreértés ne essék, ez egy kiváló játék, csak ahogy indult, lehetett volna belőle akár egy majdnem tökéletes és minden téren kiemelkedő alkotás is. Baromi erős kezdés után lesz egyre csak még jobb, amikor már tényleg azt gondoljuk, hogy az abszolút legjobb is lehet. Aztán valahol a felénél megreked egy szinten, majd ahogy próbálják a történet kaliberét növelni, úgy ez kezd túl sok kompromisszummal járni. A végén pedig úgy álltam fel, hogy ebben több volt. Úgy éreztem, hogy egy idő után a teljesen eredeti ötletek és irányok, valamint a klisék közti egyensúly felborul. A sablonos motívumokat is remekül kivitelezték, az mondjuk igaz. Ellenben a játék masszív önismétlésbe is átcsap. Nyilván egy ilyen témájú műben vannak olyan aspektusok, amik mellett egyszerűen nem lehet és hiba is lenne szó nélkül elmenni, így ez a játék is arra kanyarodik. Viszont a kidolgozottság és változatosság itt már erősen megkopik. Azt előzetesen is lehet tudni, hogy a játék a mesterséges intelligencia körül forog. A jövőben járunk, ahol a saját mintánkra intelligens robotokat alkottunk meg, amelyek kezdenek túlságosan is emberiek lenni. Összesen 3 karaktert irányíthatunk, mindhárman androidok. A történetszálak alapvetően párhuzamosan futnak, de néhol összeérnek. Az irányítás rendben van, bár kicsit fura a navigálás és mozgás. Az akciójelenetek quick time eventeken alapulnak, a döntéseink pedig legtöbbször szintén időre mennek. A reflexpróbákkal nekem nincs bajom, szerintem egy ilyen stílusú játékot nehéz máshogy akcióval feldobni. Ha valaki ebben tapasztalatlanabb vagy ügyetlenebb, akkor válassza a könnyebb nehézségi fokozatot, az erre van kihatással. Ezekre igencsak figyelni kell, mert egy-egy rossz gombnyomásnak drasztikus következményei lehetnek. Lehet, hogy sorozatban többször is hibázhatunk, nem lesz következménye, máskor viszont egyetlen melléfogás és beüt a krach. A döntéshozatalnál már beüt a játék egyik legnagyobb hibája. A felkínált opciók legtöbbször egy-egy szóban kerülnek összefoglalásra, amiből sokszor nem tudni melyik mit takar. Ez engem már pl. egy ME vagy LiS esetében is idegesített, de itt nagyságrendekkel rosszabb a helyzet. Egy összetettebb műfajú játékban ezzel együtt lehet élni, viszont itt az egész a döntésekre épül, így kiemelten kritikus mikor mit választunk. Úgy pedig nehéz választani, hogy nem tudjuk az opciókat. Élet-halál múlik azon, hogy jól tippeljük-e be az opciók jelentését. Ezt pedig csak nagyban nehezíti, amikor még az idő is ketyeg. Értem én, hogy teljes mondatok vagy gondolatok közlésére nehéz fancy UI-t kitalálni, de ez így masszívan a funkcionalitás és élvezhetőség rovására megy. Ráadásul nem is lehet csak úgy visszatölteni állásokat. Ha újra akarunk játszani egy részt, hogy felülírjuk korábbi döntésünket, azért eléggé meg kell szenvedni. Szóval számolnunk kell azzal, hogy a döntések általában nem morálisan lesznek nehezek. Nem azért nem tudunk dönteni, mert ne tudnánk mi a helyes vagy mit akarunk, hanem mert nem tudjuk melyik opció vezet ebbe az irányba. Még ha sikerül is rájönni melyik szöveg milyen mondatokat fog előcsalni a karakterünkből, az teljesen kiszámíthatatlan milyen következményei lesznek ennek. A másik féltől reakció még legtöbbször kiszámítható, más már nem. Most ebből úgy tűnhet, hogy negatív a véleményem a játékról, pedig nem. Nagyszerű alkotásnak tartom, csak nagyon sajnálom, hogy nem lett még jobb, mert benne volt a lehetőség. Ha a második felére is annyi kreativitást és bátorságot tartogatnak az alkotók, mint ahogy kezdték. Az érzelmek megjelenítése egyébként parádés, a játék beszippant és nem ereszt. Végig leköt, izgalmas, érdekes és fordulatos. Tényleg kortól, nemtől és mindentől függetlenül bátran ajánlom mindenkinek.
 17. Visszaolvasom majd a topikot, most előre viszont direkt enélkül szeretném leírni a gondolataimat. Ha sok ismétlés lenne benne a korábbi hozzászólásokból, akkor elnézést. Nekem tetszett ez a film. Abszolút nem vártam sokat tőle, ezeket az elvárásokat pedig bőven megugrotta. A látványvilág parádés volt, és azért ügyeltek is rá, hogy adjanak a rajongóknak. A koréliai hajógyár vagy a Kessel-futam képei fantasztikusan néztek ki. A zene kicsit jellegtelen volt, de elment egynek. A színészek összességében jók voltak. Ahogy arra számítottam is, az egyik legkritikusabb pont Ehrenreich alakítása volt. Sokkal kevésbé volt karakteres, mint Ford, viszont nem volt irritáló sem. Látszott, hogy tudatosan vannak tipikus hanos gesztusok, de szerencsére nem ment át Ford-utánzásba. Ilyen szempontból megbékéltem vele, nem dobott ki az élményből. Az más kérdés, hogy főszereplőként is eléggé halovány volt a többiekhez képest. Nekem Emilia Clarke, Woody Harrelson, Paul Bettany és Donald Glover alakítása is erőteljesebb volt. Amikor meg nem voltak a közelében, akkor Chewie lopta el a showt. Ez annyiból kellemetlen, hogy Fordnak elképesztő jelenléte volt a vásznon, és azt tudtam, hogy pont olyan senki nem lehet, mint ő, viszont Alden olyan semmilyen volt. Bár lehet, hogy pont jól jött, mert ha sokkal karakteresebb lett volna, de másképp, mint Ford, akkor kilógott volna a szerepből. Maguk a karakterek teljesen rendben voltak, jól működtek. Nekem ezen a téren az tetszett leginkább, hogy mindenki kellően árnyalt és "szürke" volt. Ebbe a világba kifejezetten ez illett, ahogyan Han jelleme is úgy alakulhatott hitelesen, ha ilyen figurákkal találkozik. Nem voltak nagy összefogások meg megtérések a nemes célok szolgálata érdekében, mindenki hiteles volt. Mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti és úgy forog, ahogyan azt épp megköveteli az érdeke. Részben emiatt is, rengeteg fordulat volt a karakterek körül, amik többsége nálam ült. Tényleg nem lehetett tudni ki mikor kivel van, kit fog elárulni, hogyan alakulnak a viszonyok. Az is bejött, hogy azért irtották a szereplőket rendesen, a Han-Chewie-Lando hármason kívül bárki bármikor meghalhatott. Ja, és végül itt "Han shot first". A droidból néha kicsit sok volt, de elment egynek. A sztori nem volt épp eget rengető, de betöltötte a szerepét és összefüggő volt. Nem értem azokat, akik szerint nincs egységes sztorija vagy íve a filmnek és csak random jelenetek vannak epizodikusan összekötve. Egyszerű volt a sztori, de szerintem tökéletesen követhető volt az események láncolata. Egyik szituból kerültek a másikba, de mindig megalapozottan, egyik jelenetsorból következett a másik. Izgalmas és fordulatos történetet kaptunk, ehhez a filmhez pedig nem is kellett több. Han múltjából megtudtunk mindent, amire csak kíváncsiak lehettünk, ilyen téren mindent kimaxoltak. Emellett pedig még több fontos dolog is kiderült. Ami nekem kicsit furcsa volt, hogy lényegében Han életének minden előre ismert fontos pillanata pár nap leforgása alatt történt. A szökés a Birodalomtól, Chewie megismerése és az összeállásuk, a találkozás Landoval, a Kessel-futam, a Falcon elnyerése, minden. Külön pluszpont a kabalakockák feltűnéséért, valamint azt is megtudtuk miért idegesíti annyira csempész barátunkat a Solo megszólítás. Elvégre ez nem is a saját neve, csak egy nemtörődöm birodalmi adminisztrátor agyszüleménye. Jut eszembe, alig kapott szerepet a Birodalom a filmben, mégis tök jól átadtak dolgokat ennek kapcsán. Egyrészt megint ízelítőt kaptunk a kegyetlenségükből, másrészt láthattunk egy korrupt és egy mindenbe beleszarok típusú tisztet is. Az ilyenek szerintem sokat dobnak az univerzumépítésen. Őszintén szólva, nem értem a kritikákat a film kapcsán. Nem tudom mit vártak azok, akik csalódtak. Azt tudom, hogy a konkrétumok, amiket hibának rónak fel, nagyrészt hülyeségek, szerintem legalábbis jogtalanok és alaptalanok. Hanról megtudunk mindent, amit kell, a karaktere hiteles és jól megalapozza a 4-ben feltűnő figurát. Lando és Chewie is teljesen rendben vannak, sehol nincs ellentmondás. A sztori nem nagyívű, de koherens és logikusan felépített. A többi szereplő érdekes és valószerű, a világ bemutatása is reális. A droid felszabadít mindenkit és egyenlőséget akar? És akkor mi van? Lando pánszexuális? És akkor mi van? Egyébként is csak halványan utalnak erre a filmben, abszolút nincs előtérbe tolva. Már a 8 kapcsán se értettem azokat a hangokat, amik szerint a SW-ban nincs helye politikának és "aktivista propagandának". Amikor anno kijött az Ep.4, azért a gonosz elnyomó diktatúra ellen küzdő lázadó hősöknek is megvolt a maga ideológiai üzenete. Másrészt pedig nem pont az a lényeg, hogy olyat is lássunk az új filmekben, amiket addig még sosem? Miért baj, ha van egyetlen droid, aki felveti az egyenjogúságuk kérdését? Vagy ha van egyetlen karakter, akinek fontos a szolgasorban tartott állatok sorsa is? Vagy ha van egy női szereplő, akinek rózsaszín a haja? Komolyan nem értem.
 18. pb69

  Box Office

  Én az Arénában voltam az esti szinkronoson, de ott is szinte teltházzal ment.
 19. pb69

  Filmek 12.0

  De akkor félre lett castingolva, nem? Arról nem tehet, hogy sokkal szebb és aranyosabb az arca. A testalkatán még lehet alakítani adott határok között, bár tudtommal elég sokat edzett a szerepre. De most azzal mit kezdjen, hogy más az arckarakterisztikája. Egyébként szerintem van bennük hasonlóság külsőre is, még úgy is, hogy Linda arca hogy is mondjam, karakteresebb, szögletesebb, míg Emiliaé kerekebb és "letisztultabb". Inkább ott ment félre a dolog, hogy Clarke kisasszony ugyan 30+, mégis olyan gyerekarca van, hogy elmenne 16-nak is, főleg smink nélkül. Linda Hamilton pedig mindig is idősebbnek nézett ki a koránál. Így Emilia nem illett abba a szerepbe, amit Te is írsz, azaz a T1-T2 közti Sarah Connornak. Csak ez nem az ő hibája. Azt gondolom, hogy a játékával megtette amit lehetett, hogy hiteles legyen, tök máshogy nem tud kinézni, mint amilyen. Nem most láttam a T-filmeket, de ez Hamiltonnál is hasonlóan volt, nem? Vagy neki legalább nem akkora skulókat adtak a kezébe? Az megint más kérdés, hogy ha egy ilyen külsejű karakternek olyan sztorit írnak, amiben féltonnás gépágyúkkal parádézik, akkor ez kinek a hibája? Ahogyan írtad is, ez meg inkább írói probléma. Abban már nagyobb szerepe van, hogyan is fogja azokat a fegyvereket, jobban figyelhetett volna rá, ha ennyire kilóg a lóláb. Bár itt meg nem kellett volna a rendezőnek is felhívnia erre a figyelmét és elvárni, hogy normálisan tartsa a fegyvereket? (És korábban valamiért többször is rosszul írtam a nevét, elnézést. Természetesen Emilia Clarke )
 20. Sajnos igen, mert pont itt (egy amúgy nem közvetlen solos topikban) belefutottam egy ezzel kapcsolatos spoilerbe. Ettől függetlenül ütött a feltűnése. Nekem az volt benne a furcsa, hogy mintha vaskosabb lenne a külseje, mint ahogy eddig láttuk. Már az 1-ben se tűnt ennyire marconának, az animációs sorozatokban pedig kifejezetten vékony figura volt, itt pedig erőteljesebbnek láttam. Kicsit inkább Savage-ra hajazott a testalkata. Illetve nem értettem miért kellett elővenni, pláne aktiválni a fénykardját. Mármint out-universe értem, hogy masszív fan-service, de nem tudtam hova tenni azt a mozdulatsort. Nem tudom Qi'ra mennyire ismerte, lehet előtte akart vagizni, de gondolom azért tudta a lány kiről is van szó. Amúgy nekem az is megfordult a fejemben, hogy a kudarc után az Erővel megfojtja Qi'rát. Kemény lett volna.
 21. pb69

  Qi'ra

  Ez igaz, viszont ezeket az érzelmeket tudatosan felhasználja a maga javára. Nemcsak arra, de leginkább arra. Tudja, hogy neki ebből a világból nemigen lesz kiugró, de nem is keresi a lehetőséget, itt akar minél jobban érvényesülni. Ebbe pedig Han nem fér bele, ettől függetlenül elkavargat vele, amíg lehet. Aztán persze elárulja. Látszik, hogy azért foglalkozik vele és nem arról van szó, hogy nem érdekli a fiú sorsa, de ettől függetlenül kijátssza őt is. A tervében nem az a lényeges, hogy Hant szívathassa, viszont ez elkerülhetetlen a saját céljainak elérése érdekében, így bevállalja. A tervében mindenki csak egy bábu, akit próbál minél inkább ő mozgatni, többnyire sikeresen. De amikor nem nála van az irányítás, akkor is mindenki csak egy szereplő a játékban. Az őszinteség, bizalom, szeretet vagy bármi ilyesmi pedig ebben a játékban nagyon-nagyon háttérbe szoruló motívumok.
 22. Beckett egy belevaló figura, érdekes karakter. Nyilván nem mondható jó embernek, ugyanakkor én kifejezetten rossznak se mondanám. Egyértelműen egy megkeseredett és önző alak, akit könyörtelenné tett a kemény élet. Aki nem olyan jó ember, mint pl. Rey vagy Obi-Wan, azt az élet kegyetlensége ilyenné formálhatja. Látszik rajta, hogy alapjában véve helyén van a szíve, kedveli Valt és Hant is, de azt is tudja, hogy nem engedheti meg magának, hogy ezzel igazán foglalkozzon. Ő egy olyan utat választott, amiben a jó erkölcsnek és a kötődésnek nincs helye, különben rajtaveszít. Abban a világban, amelyben ők mozogtak, ez volt a legbölcsebb és legfontosabb tanács, amit csak átadhatott. Lehet, hogy morálisan ezzel elrontotta Hant, de az még valószínűbb, hogyha ezt nem teszi meg, akkor Solo meg se éri azt az időt, amikor Leiával vagy Luke-kal találkozhat. Persze az is igaz, hogy ezzel a mentalitással csak megrekedni lehet ebben a bizonyos világban, de ez a nagyobb esélyű túlélés kulcsa és ára. Ha ki akarsz törni innen, akkor megbízhatsz emberekben, de ezzel hatalmasat kockáztatsz. Ugyanis 10-ből 1 ember fog tényleg segíteni, a másik 9 meg az első (vagy talán a második) adandó alkalommal hátba szúr és eltesz láb alól. Han szerencsére később megugorja ezt a dolgot, de ahhoz, hogy eljuthasson odáig, hogy erre egyáltalán lehetősége van, nagyban hozzásegítették a Beckettől tanultak. Végül igaza lett Enfys-nek és tényleg elérte a pozitív "végzet" és megváltás Hant.
 23. pb69

  Qi'ra

  Ő egy remek, ámde nagyon veszélyes és szürke karakter. Mindenkivel úgy játszik, ahogy csak akar, pedig nem kispályás figurák mozognak körülötte. Mégis palira vesz mindenkit. Nem tudom miket tett előtte, de az biztos, hogy lényegében rabszolgából az egyik legnagyobb bűnszövetkezet fejévé lépett elő mindössze pár év alatt. Ez nem semmi. Persze innentől van csak igazán nehéz dolga, mert Mault már nem fogja csak úgy zsebre tenni. Minden jelenetében azt láttam, hogy tisztában van a helyzettel, hogy mi folyik körülötte, és ha passzívan is, de képes irányítani az eseményeket. A Hannal való enyelgés szerintem is részben őszinte, legalábbis őszinte érzelmeken is alapszik, pont azért ennyire hiteles. Ha nem vonzódna a fiúhoz, ha nem sóvárgott volna utána egy csomót, ha nem álmodozott volna a közös jövőjükről, akkor sokkal nehezebben manipulálná. Ugyanakkor ezeket az érzelmeket tudatosan használja, tulajdonképpen visszaél velük és így vezeti meg Hant. Viszont életben hagyja és közvetett módon elengedi a zsákmánnyal. Még Mault is átveri valamilyen szinten, pedig az erős kezdés lenne, ha a koaxiummal lepné meg az egykori sith nagyurat, de inkább hagyja. Az pedig önmagáért beszél, hogy inkább a Vörös Hajnal vezetője lesz, mintsem új életet kezdene. Pont emiatt tetszik annyira a karaktere, ellentmondásos. Kitérnék Emilia Clarkra is. Én nem értek a filmekhez, sokan közületek igen, kérlek segítsetek ki. Soha nem értettem, amikor egy-egy színészt kikezdenek, hogy mennyire rosszul játszotta a szerepét, vagy akár általánosságban, hogy rossz színész. Most itt nyilván nem Megan Fox-féle alakításokról beszélek, hanem komolyabb dolgokról. Mint pl. Liam Neeson ekézése Qui-Gonként vagy Hayden elkönyvelése gyenge színészként. Konkrétan a Solo kapcsán rengeteg kritika éri egyrészt Emiliát, miszerint eleve ramaty színésznő, másrészt pedig Woody Harrelsont, hogy nem teljesít jól ebben a szerepben. Nekem mindkettejük alakítása tetszett. Sőt, nem értem mi kivetnivaló lenne bármelyikben is. És erre soha nem ad senki értelmes magyarázatot, csak kijelentik, hogy "rossz a színészi játék" és kész. Én kétféle dolgot tudok megfigyelni egy színész alakításában, ami alapján megítélhetem mennyire jó. Egyrészt, hogy mennyire realisztikus, azaz a reakciói, a beszéde, a metakommunikációja mennyire passzol az adott jelenethez és történésekhez. Másrészt mennyire hiteles, tehát a viselkedése hogyan passzol a megformált karakterhez, hogyan tudja az érzelmeket megjeleníteni és közvetíteni. Ezek alapján pedig azt kell mondjam, hogy Clark kisasszony kifejezetten jól teljesített, a játéka tökéletesen passzolt a szerephez. Számomra hiteles volt, illett a világba és átjött a jelleme. Mondjuk nekem a Terminátorban sem volt vele semmi problémám, azt se értem miért gyalázzák őt érte a mai napig nagyon keményen. Nekem egy fiatal Sarah Connornak is teljesen hihető volt az alakítása, arról meg nem ő tehet, hogy sokkal szebb és aranyosabb arca van, mint Linda Hamiltonnak.
 24. Maul kameója komoly volt és egyben nagyon bátor lépés az alkotóktól. Ezek után én már semmi akadályát nem látom akár pl. egy önálló Ahsoka-filmnek. Másik topikban írtam már erről részletesebben. Amiatt van a legnagyobb kétség, hogy egy "idegenre" nem lehet alapozni egy filmet, márpedig akik nem követik az animációs sorozatokat, azoknak Ahsoka nem létezik és hogyan mutatnák be kicsoda. Na most itt egy félperces szerepért visszahoztak egy olyan szereplőt, aki konkrétan halott azoknak, akik csak a filmeket követik. Az Ep.1-ben a saját szemünkkel láttuk megkérdőjelezhetetlenül meghalni, itt pedig visszatér úgy a semmiből, hogy közben eltelt ~30 év. Ha ezen nem akadnak fenn és működhet, akkor bármi.
 25. pb69

  Box Office

  Nem ismerem a helyzetet, mert nem annyira követem az eseményeket. Nem lehet, hogy annyi filmjük lesz idén, hogy muszáj átfedésnek lennie? Ezt majd év végén lehet reálisabban értékelni. Ha a Disney melléfogott és megszívatta magát, akkor biztos vagyok abban, hogy tanulnak belőle. Egyébként a Solo szerintem a körülményekhez képest box office sem teljesít rosszul. Ha sokat is buktak vele, lehet még mindig kevesebbet, mint más menetrenddel és kombinációval. Csak pont ezért nem feltétlenül érdemes összeereszteni ezt a két filmet. Kis túlzással ki nézné a Mary Poppins-t, ha van egy SW mozi is? Most a rajongóktól nyilván tekintsünk el, ők úgyis megnézik a maguk filmjét. Ha szűkös a decemberi kínálat, akkor akár egy kevésbé potens filmre is "ráfanyalodhat" a közönség. És inkább bukjanak valamit a SW-on, ami még így is nyereséges lesz, mint a Mary Poppins-on, ami akár komolyabbat is zakózhat. Na ez az, hogy ezeket a filmeket jól kell időzíteni, mert akár veszíthetnek is rajta, ha rosszkor jön ki. Arról nem is beszélve, hogy ha egy ilyen film megbukik (mert pl. kutyát sem érdekel), akkor könnyen bedőlhet az egész téma meg irány. Nem kell franchise-t tervezni, de ki tudja, betalálhatnak egy-egy ilyen alkotással is, aztán egy folytatást be lehet húzni. Vagy kiderülhet, hogy milyen téma, világ, karakterek, műfajok stb. érdekelhetik az embereket. Ezért is fontosabb, hogy minél tisztább képet kapjanak ezekről az alkotásokról. Egy SW-ról sokkal könnyebb felmérni mindent, előzetesen és utána is, még akkor is, ha egy spin-off. Nyilván nem értek hozzá, csak találgatok, és szerintem ebben is lehet logika. Nem hinném, hogy a Disney a saját ellensége lenne. Nem is 1 vagy 2 ember döntött ezekről, kellett legyen valami oka, valami tudatos szándék, ami meghúzódott mögötte. Persze lehet kapitális balfékség is, láttunk már ennél cifrábbat is, de nem biztos, hogy ha a teljes filmpalettát nézzük, akkor sokkal jobb opcióik lettek volna. Nyilván, ha a Solo-ból indulunk ki, akkor igen, ez a film járhatott volna sokkal jobban, de stúdiószinten lehet nem jöttek volna ki belőle jobban. Nekem amúgy már az fura volt, hogy az IW és a Deadpool 2 egyszerre megy. Arra is kíváncsi leszek, hogy egy IW után kit fog igazán megmozgatni az új Hangya-film. De majd látjuk.
×

Fontos információ