Jump to content

A Jedi és a Sith rend


Ody Mandrell

Recommended Posts

A Jedi rend. Sokszor boncolgattuk már itt-ott a rend dolgait, de szerintem megérdemelnek egy külön topicot.

 

Először a múltjukról diskurálhatnánk. Engem pl. nagyon érdekelne, bár erről az időszakról szinte semmit nem tudok. Egyáltalán mikor jött létre a rend, és hogyan kerültek kapcsolatba az Erővel? Ezek mind érdekes dolgok lehetnek, bár a filmekben nagyon kevés utalás van ezekre a dolgokra. Csupán az világos, hogy több mint ezer éve léteznek (de ettől akár kétezer éves is lehet a történelmük). Tud valaki valamit ezekről a régmúlt időkről?

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Nem sokat, de majd utána olvasok. Azt hiszem, nem lehet olyan sokat tudni a kezdetekről, a Sith-ekről talán többet, mint a Jedi Rendről.

:)

 

Közben megnéztem ezt-azt, de ez EU.

sw.hu enciklopédia:idővonal:

 

kb. 25 000 B.B.Y.

>A hiperhajtómű kifejlesztése és elterjedése. A Régi Köztársaság megalapítása. A Jedi Rend megalakulása. A Coruscant városbolygóvá válásának kezedete. A Köztársaság elkezdi felfedezni a Galaxis ismeretlen területeit.

>Az első Jedi filozófusok tanulmányozni kezdik az Erőt az Ossuson. Megjövendölik, hogy valaha egy Kiválasztott majd egyensúlyt teremt az Erőben. Az egyre szaporodó Jedi-lovagok tevékeny résztvevőkké válnak a Köztársaság stabil működésének biztosításában.

>Hasadás következik be a Jedi Rendben: a világos és a sötét oldalt használó Jedik száz éven át háborúznak, majd a világos Jedik kerekednek felül. A sötét Jedik a Galaxis egy ismeretlen területére menekülnek, ahol uralmuk alá hajtják a szith népet, és létrehozzák a Szith Birodalmat. A következő évezredek során a Szith Birodalom uralkodói és a Köztársaság elfeledkeznek egymás létezéséről.

 

A Sith Rend alakulásáról jóval több van :(

Edited by MissKarrde
Link to comment
Share on other sites

Régebben a Jedi Rend-nek biztos nem volt codexe, és biztos nem voltak olyan kemény szabályok.De ahogy telt az idő rájöttek hogy ha kordában akarják tartani a Jediket akkor be kell eszközölniük 1-2 dolgot.

Sztem Yoda tudna a legtöbbet beszélni a régmúltról :(

Link to comment
Share on other sites

Régebben a Jedi Rend-nek biztos nem volt codexe, és biztos nem voltak olyan kemény szabályok.De ahogy telt az idő rájöttek hogy ha kordában akarják tartani a Jediket akkor be kell eszközölniük 1-2 dolgot.

Én is valahogy így képzelem. Régebben pl. azt hittem, hogy a sithek nem mások, mint rossz útra tért Jedik. Ezért is hoztk később annyi szabályt, hogy ne legyenek eltévejedők. :(

Link to comment
Share on other sites

>Hasadás következik be a Jedi Rendben: a világos és a sötét oldalt használó Jedik száz éven át háborúznak, majd a világos Jedik kerekednek felül. A sötét Jedik a Galaxis egy ismeretlen területére menekülnek, ahol uralmuk alá hajtják a szith népet, és létrehozzák a Szith Birodalmat. A következő évezredek során a Szith Birodalom uralkodói és a Köztársaság elfeledkeznek egymás létezéséről.

Na ez már több mint a semmi Karrde. :( Akkor mégis csak a Jedik nevelték ki a sitheket. :) Bár ez EU, de tetszik. :)

Link to comment
Share on other sites

Közös tőről indultak, de különváltak útjaik :( Valahogy nem tudnám úgy elképzelni, hogy rögtön volt mindkét fél. Egy alapról kellett, hogy induljanak, majd nézeteltérések miatt ellenségekké váltak. Könnyű elképzelni magam előtt ennek az alakulását. Először csak apróságokban nem egyeztek meg, majd jöttek a nagyobb problémák, végül bekövetkezett a szétszakadás. És a háború közöttük.

Link to comment
Share on other sites

A képességük felhasználása lehetett a gond. És bizony, a hatalom. Mit tegyenek vele? Hiszen szinte bármire képesek, bármit elérhetnek. A cél az, ami meghatározhatta a későbbi útjukat, és a szétválást. Az egyik félnek a hatalom volt a fontos, bár kezdetben még egész máshogy nyilvánulhatott ez meg. Mások voltak a körülmények is.

Link to comment
Share on other sites

Megjövendölik, hogy valaha egy Kiválasztott majd egyensúlyt teremt az Erőben

Csak tudnám, hogy erre ekkor mi szükség volt? Esetleg beleláttak a jövőbe? Akkor azt is látniuk kellett, hogy szétválik a rend, de ez ellen nem tettek semmit. Mert igazából nem is tehettek. A Jedi Rend nem erőszak szervezet, akik rávesznek másokat arra, hogy azt tegyék, amit ők akarnak. Az már Sith jellemző.

Link to comment
Share on other sites

Kár, hogy nem tudunk az akkori viszonyokról többet. Gondolom még Köztársaság se volt, csak különálló rendszerek.

 

Egyébként miért pont a sitheket hajtották uralmuk alá a sötét Jedik? Őket könnyebb volt leigázni? Bár a végén fordult a helyzet. :(

Link to comment
Share on other sites

Szerintem egy látomás lehetett vagy hasonló. És mint ilyeneknek, nem kell értelmük legyen az adott korszakban.

Az lehet. Nem láttak többet, csak homályos látomást, igazából nem tudták hova tenni, de feljegyezték. Még az is lehet, hogy később ez alakult, és letisztultabb lett.

Link to comment
Share on other sites

Itt a folyt.köv.

 

kb. 5000 B.B.Y.

>A terjeszkedő Köztársaság hipertéri felfedezői rábukkannak a polgárháború küszöbén álló Szith Birodalomra. A polgárháborúból győztesen kikerülő Naga Sadow megindítja a Köztársaság ellen a nagy hipertéri háborút. A Köztársaság visszaveri a Szith haderőt, majd legyőzi a Szith Birodalmat. Naga Sadow és massassi harcosai a Yavin-4-re menekülnek, ahol Sadow begubózik és felfüggeszti élettevékenységeit, várva a Szithek új aranykorát. A massassik felépítik a Yavin-4-en templomaikat, majd lassan barbárságba süllyednek.

 

4400 B.B.Y.

>A legendákat követve egy Jedi, Freedon Nadd elmegy a Yavin-4-re, ahol a massassik megmutatják neki Naga Sadow nyugvóhelyét. Nadd felébreszti Sadowt, aki megtanítja neki a Szith praktikákat. Nadd a Köztársaság határán túl fekvő Onderonra utazik, és uralma alá hajtja a bolygó primitív népét. Uralkodása során polgárháború bontakozik ki hívei és ellenségei között, mely halála után tovább folytatódik.

 

4000 B.B.Y.

>A terjeszkedő Köztársaság eljut az Onderonra, ahol Arca Jeth Jedi-mester és Ulic Qel-Droma Jedi-lovag segít a polgárháború lezárásában. Thon, majd Vodo-Siosk Baas Jedi-mesterek Jedi-lovaggá képezik ki Nomi Sunridert.

 

3998 B.B.Y.

>Freedon Nadd követői fogságba ejtik Arca Jeth-t az Onderonon. Nomi Sunrider és Ulic Qel-Droma kiszabadítják Arcát. Közben Freedon Nadd szelleme az Empress Teta rendszerbe menekítteti a Szith tudást Satal Ketóval és Aleemával. Az Onderonra béke köszönt.

 

3997 B.B.Y.

>Satal Keto és Aleema Szith praktikákkal uralma alá hajtja az Empress Teta rendszert. A Szithek történelmét kutatva Vodo-Siosk Baas tanítványa, Exar Kun eljut a Yavin-4-re, ahol a sötét oldal hatalmát megízlelve Szith-lovaggá válik. Ulic Qel-Droma az Empress Teta rendszerbe megy, hogy felszámolja Satal Keto és Aleema uralmát. Megöli Satal Ketót, közben hatalmába keríti a sötét oldal. Exar Kun a Yavin-4-en egy aranygömbbe zárja a massassi gyermekek szellemét, hogy azok energiájából saját erejét növelje. Exar Kun megkeresi Ulic Qel-Dromát, és a két Szith-lovag összefog, hogy visszaállítsák a Szith Birodalmat.

 

3996 B.B.Y.

>Exar Kun számos Jedit áttérít a sötét oldalra, majd a Yavin-4-re viszi őket. Eközben Ulic Qel-Droma támadást indít a Coruscant ellen: megkezdődik a Szith háború. A Jedik visszaverik a támadást, Qel-Dromát elfogják. Exar Kun kiszabadítja Qel-Dromát, majd megöli Vodo-Siosk Baast. A Yavin-4-re mennek. Kun tanítványai számtalan Jedi-mestert megölnek, és egy Szith fegyverrel elpusztítják a Cron csillaghalmazt. A halmaz pusztulásával elpusztul az egyik Jedi kiképzőközpont és könyvtár is az Ossuson. A Köztársaság elpusztítja Mandalore hadurat. Nomi Sunrider megfosztja Ulic Qel-Dromát az Erőtől, aki rádöbben tetteire, és elvezeti a Jediket a Yavin-4-re. Exar Kun felhasználja a massassik életerejét, hogy testéből kilépve szellemét a massassi templomokhoz kösse és így túlélje a Jedik által a Yavin-4-en végzett pusztítást.

>Egy űrhajó Jedikkel a fedélzetén a Haruun Kalon reked. A Jedik leszármazottaiból később kialakul a bolygó korunnai népessége. [shatterpoint]

>Lezárul a Szith háború.

 

kb. 2000 B.B.Y.

>Egy Jedi-lovag szakít a Jedi Tanáccsal, és új Szith-lovagrendet alapít. A rend gyarapodni kezd, majd később a hatalomért folytatott marakodásban a Szithek elpusztítják egymást.

 

1000 B.B.Y.

>Az egyik túlélő Szith-lovag, Kaan és hadserege, a Sötétség Testvérisége a Ruusanon megütközik a Jedik seregével. A ruusani vérfürdő egyetlen Szith túlélője, Darth Bane titokban elmenekül, és később csak egyetlen tanítványt vesz maga mellé, hogy átadja neki tudását. Mostantól a Szithek teljes titokban léteznek, mindig csupán egy mester és egy tanítvány él egyidőben, hogy a Jedik ne fedezzék fel őket. A Darth név mesterről tanítványra adódik. A következő évezred során a Szithek leírják tanításaikat, és várják a Jedik elleni bosszú pillanatát.

 

 

Kicsit sok a név.

Ebben már vannak ismerős események, és nevek is.

Arról nem is beszélve, hogy egy Jedi kiválik, és megalapítja a Sith Rendet, mint lent is szó volt róla :)

Exar Kunt pedig Luke első tanítványai végleg elintézik.

És hogy miért tudunk a kezdetekről keveset? Mert elpusztították a háborúban a Jedi könyvtárat :(

Link to comment
Share on other sites

Bár lényegében hibásan működött a Jedi Rend a Köztársaság idején, én mégis őket pártolom.Szerintem Obi-Wan vagy Luke megtestesíti az Igazi Jedit, amit se Yoda se Sidious nem tud überelni, hiába olyan erősek.

A Sithek a harcba elöbb utóbb belebuknak, és más erényük nincsen a harctudáson kívül.A Jedik az erő alá, a Sithek az erő felé akarnak tartozni.Az erő irányítja a Jediket, az erőt a Sithek (akarják) irányítják.Hajrá Jedik.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem azért lett a Sith a Rend neve, mert mikor leigázták a sitheket, faji keveredés is történt, így Korribanra tévedt Sötét Jedik leszármazottai már félig sithek, félig emberek voltak, az uralmuk alatt meg a normális sithek álltak. Így voltaképpen ők is sithek lettek és ez a név szépen fennmaradt.

 

Amit a sithekről tudhatunk az EU-ból:

Bár a sötét oldalról és a sithről nagyon kevés információ maradt meg a sok háború után, azért valamit lehet tudni róluk, de az egészet még több homály fedi, mint a jedik sorsát.

 

Az a kevés, nagy erővel rendelkező lény, aki megtanulta becsülni, értékelni és érezni az Erő sötét oldalának a hatalmát, azok a sötét jedik. Az Árnyakadémián tanultak és gyakoroltak, a hatalmas, álcázott űrállomáson a Core rendszerekben, vagy a sötét jedik Akadémiájában, ahol a jedi meg a sith hagyományokat és tudományokat oktatták a fiatal tanítványoknak, akik megtanulták értékelni a sötét oldalt és sith sötét lordjait, azokat a múltban élt és hatalmas erővel rendelkező sötét jediket, akik sith varázslatokat is alkalmaztak. A sithek nagy varázslók voltak, akik uralták az Erő sötét oldalát, a sötét jedik pedig a sötét oldal szolgái voltak.

 

A sithet és a sötét oldalt sokszor összekeverik, és azt hiszik, hogy egy és ugyanaz. Sok jedi azt hitte, hogy ha ismerik a sitheket, akkor ismerik a sötét oldalt. Arra oktatták őket, hogy maradjanak távol a sithektől, és a jedi a kettőt egyesítette. Sokan azt hiszik hogy a kettő egyesült, de a régi sith írások, amelyeket még azelőtt írták meg mielőtt a sötét jedi elrontotta volna a sitheket, nem azt írják amit remélnénk találni. A régi sith írások arról szólnak hogy a varázslataik igazából nem gonosz eredetűek voltak, nem azért voltak hatalmasak mert gonoszak voltak. A sithek használták az Erőt, de csak ritkán, és minden arra utal hogy amikor használták, akkor a sötét oldalnak egy részét is használták.

 

Később, a sith írások arról szólnak hogy tele vannak gonoszsággal, dühvel meg gyűlölettel azok ellen, aki nem hozzájuk tartoznak. De hogy történt ez? Hogy lett egy egész faj gonosz? Van valami bizonyíték arra hogy egy sötét jedi elrontotta volna őket?

 

Ezekre a kérdésekre nagyon nehéz válaszolni, mert majdnem minden információ elveszett, és ami megmaradt, az rejtve van, hogy valamikor később, amikor eljön az idő, a sithek ismét kiemelkedjenek a többiek közül és uralják a galaxist. Hogy lehetséges válaszokat kapjunk, az azelőtti időkre kell emlékezni, amikor a sith sötét, Lord Naga Sadow uralkodott.

 

A sithek, mint faj, mindig is léteztek. Gyíkszerű humanoidok voltak, akik kis közönségekben éltek egy bolygón. Az akkori sith filozófia azt mondja, hogy kis klánokban éltek, s ritkán volt kapcsolat a klánok közt. Végrehajtották a mágikus szertartásaikat egy ?varázsló? vezetésével. De nem lehet azt mondani hogy ez a varázsló a sötét oldalnál volt, de azt talán lehetne mondani hogy kapizsgált mindkét oldalban, mert a varázslatok nem voltak se teljesen gonosz szándékúak, se teljesen jó szándékúak.

 

Sok legenda szól arról hogy a sithek a világos oldalt kezdték használni, és fokozatosan fejlődtek, ugyanúgy, mint a jedik. De a sithek fejlődése más irányú volt, mint a jediké, mert a végén gonoszak lettek, és amikorra Naga Sadow megtalálta őket, akkor már teljesen a sötét oldal részei voltak és növekvő erővel és hatalommal uralták azt.

 

De még több homály fedi azt, hogy miért fejlődtek más irányba, mint a jedik. Amikor Sadow megtalálta őket, akkor már régen a sötét oldal részei voltak. Sadow észrevette a hatalmukat és elhatározta, módot talál arra, hogy ezt a javára fordítsa. Sadow megtanulta a vékony szálakat amik összekötötték a sith varázslatokat a sötét oldallal és hogy használja őket. A legrosszabbik árulást követte el: ellenük fordította a nehezen szerzett tudományukat.

 

Ezzel az eseménnyel a sithek a sötét oldal szolgái lettek. Amikor a sithek elvesztették a saját énjüket és az egyedi képességüket, hogy uralják az Erőt, a sötét oldal szolgái lettek, és már nem uralták a többé a sötét oldalt. A különbség a sötét jedik és a sithek között olyan homályos lett, hogy már nem is lehet tudni, hol ér véget az egyik, és hol kezdődik a másik.

 

Végül azt lehetne mondani hogy a sötét jedi az, aki a sötét oldalt használja és a szolgálja.

 

Sith az, aki a sith fajból származik, akik egykoron nagy és hatalmas varázslók voltak.

Sith lord: a sithek hagyományát követi és folytatja, tudja használni a sötét oldalt és a sith varázslatokat, valamikor egy klán vezetője volt.

Sith sötét lordja: egyszerre csak egy személy létezett, aki képes volt uralkodni a sötét oldal felett, kitűnően alkalmazta mindegyik sith varázslatot, és az összes sith és sötét jedi felett uralkodott.

Krath: sötét kultusz képviselői, akik varázslók voltak és a sötét oldal meg a sith erejét használták fel, de nem voltak annyira erősek, mint a sith lordok.

 

 

 

Mondjuk az is érdekes kérdés, hogy honnét származik a Jedi szó, miért pont ez lett a neve?

Meg ami sokszor eszembe jut, hogy vajon mikor találták fel a fénykardokat, és hogyan. Talán az első Jedik még normál vagy vibrokardokat forgathattak? Vagy lőfegyvert használtak? Egyáltalán használtak fegyvert? És ki találta fel a fénykardot? Miért csak a Jedik készítenek ilyet? Mikor döntöttek úgy, hogy harci tudást is tanulnak és az aktuális politikai csoportosulás békeőreivé, azaz lovagokká vállnak?

Link to comment
Share on other sites

Azt tudom elképzelni, hogy folyamat eredménye volt, hogy harci tudást is tanultak, és belefolytak a politikába. A galaxis változásai okozhatták ezt. A Köztársaság terjeszkedett, más bolygókat fedeztek fel, a Jedik pedig valószínűleg nem vonták ki magukat ebből. Nem csak egy templomban meditáltak az életről, az Erőről, hanem tevékenyen részt vettek a galaxis eseményeiben. Itt előjön annak kérdése, hogy a Rend mire használja fel a tudását, csak fentiekre, elmélkedésre, vagy pedig a közjót is szolgálják vele. Ha meg az utóbbit választották (mert igen), akkor egyrészt a saját maguk védelmében is tanulhatták a harcot, másrészt a harc bizonyos formái növelik a koncentrálást, a testi erőnlétet. Ha meg a közjó érdekében munkálkodnak, akkor nem tudják elkerülni a politikát.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem azért lett a Sith a Rend neve, mert mikor leigázták a sitheket, faji keveredés is történt,

Nahát ez érdekes feltevés. :( Bár ha keverednek a génjeik, akkor magukon kellene hordozni valamiféle stílusjegyet. A legújabbkori sith lordokon nincs ilyen. Sőt, nekem úgy tűnik, idővel már csak a tanítás maradt fenn, amit ha elsajátít valaki, akkor már sith-nek mondhatja magát. Kíváncsi lennék arra, mikor halt meg az utolsó sith-ember hibrid. :) Esetleg a sith fajról nincs egy kép valahol?

Link to comment
Share on other sites

Azt tudom elképzelni, hogy folyamat eredménye volt, hogy harci tudást is tanultak, és belefolytak a politikába.

Én is így látom. Ahogy mind nagyobb szerepet játszottak a galaktikus életben, annál inkább kellett finomítani vagy gyarapítani a tudásukat.

 

Az viszont becsülendő, hogy a nagy tudás birtokában inkább szolgálni akarták a népet, sem mint uralkodni felette. Ez a Jedi rend egyik legnagyobb erénye a szememben.

Link to comment
Share on other sites

És valaki azt megtudná nekem mondani, hogy mindebbe hogyan lehet beleötvözni a KOTOR által leírtakat? Csak mert ha jól emlékszem, az 800. B.B.Y, és akkor a Sith-eknek márcsak titokban lett volna szabad létezniük, ehhez képest ott inkább a Jedik állnak a kipuszulás szélén...

 

 

Donát.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information