Jump to content

Poe Dameron tábornok, az Ellenállás vezetője


Recommended Posts

5 órával ezelőtt, JakeSully írta:

Ti sejtettétek hogy Poe korábban csempész volt? :D

Ez a fűszercsempész háttér nekem nagyon bejött :)

Ugyanaz a zsivány, vagány kalandor mint Solo volt. :)

 

Nekem eszembe se jutott volna. A Széthasadt Birodalomból kiderül, hogy a szülei a Lázadókkal harcoltak, azt gondoltam, hogy innen egyenes út vezetett neki az Új Köztársaság flottájához és később az Ellenálláshoz. De így jobb, mert árnyalva lett a karaktere, és legalább több érdekes háttérsztorit ki lehet neki találni. :D

Link to comment
Share on other sites

5 órával ezelőtt, JakeSully írta:

Ti sejtettétek hogy Poe korábban csempész volt? :D

Nem sejtettem, viszont számomra nagyon sokat hozzáad, ahhoz, hogy megértsem, miért viselkedik úgy az ep8-ban, ahogy. Így már sokkal jobban megértem, miért cselekszik önállóan, tojik a katonai hiearchiára és bizalmatlan olyanokkal, akik nem avatják be a tervecskéikbe. Valószínűleg úgy mint Han, ő is sokkal inkább számíthatott az évek során magára, mint másokra, független volt és emiatt kialakult benne némi bizalmatlanság és csapatjátékban kellemetlen önfejűség.

Link to comment
Share on other sites

3 perccel korábban, Iqvi írta:

De nem úgy volt hogy Poe egy ideig szolgált az Új Köztársaság flottájában egy ideig?

Az szerintem már a csempész élet után volt.

1 perccel korábban, Yoda József írta:

Én igen :) ilyen egy vezér.

Nekem nagyon bejött. Ez ugye nem ment szembe a TLJ-vel? :D Bár én azt hittem, hogy úgy kezdünk már, hogy ő a főnök. 

Link to comment
Share on other sites

7 perccel korábban, Iqvi írta:

De nem úgy volt hogy Poe egy ideig szolgált az Új Köztársaság flottájában egy ideig?

Csempész -> köztársasági pilóta -> ellenálló pilóta. Azt eddig is tudtuk, hogy Poe nem sokáig volt a Köztársasági Haditengerészet aktív tagja.

Nekem tetszett Poe, abszolút azt hozta, amit az ep8 után vártam. Még mindig forrófejű és nagyszájú, de már sokkal jobb csapatjátékos. Ugyanakkor látszik, hogy az ep8-ban történtek miatt - aminek folyamán ugye lényegében felelőse lett az Ellenállás majdnem teljes elpusztításának - még bizonytalan vezetői képességeiben. Aztán jön Lando, és felvilágosítja, hogy mindegyiküknek voltak kétségei, hiszen soha, senki sem állhat készen arra, amivel szembekerül.

  • Köszönöm 1
  • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

Szerintem az egész film egyik legjobb jelenete Poe-hoz kapcsolódik. Amikor Zorii-val beszélgetnek a tetőn az szenzációs. Csak pár perc, de ennyi elég volt ahhoz, hogy mélységet adjanak Poe karakterének. Ráadásul nagyon jó a kémia a két szereplő között annak ellenére, hogy Zorii-nak csak a szemét látjuk és azt is csak a végén.

Ez már itt mellékszál, de örülök, hogy a Phasma fiaskó után sikerült egy tényleg érdekes maszkos női figurát alkotni a sequel trilógiához :P

Link to comment
Share on other sites

12 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Nektek hogy tetszett a TROs-ban Poe? Ezt vártátok tőle a TLJ után? 

Nem ezt vártam. De nem gond. Azt hittem hogy az EP9-re Poe lesz az űbersoldier a főkatona az Ellenállás vezetője. De így jobb lett hogy még mindig vannak kétségei. Az megindító volt mikormondta hogy sajnálom nem győzhetünk.

Link to comment
Share on other sites

Nekem bejött Poe, és ahogyan kezelte ez a rész. Önazonos maradt, de volt jellemfejlődése, ugyanakkor nem lett kikezdhetetlen csodafigura. Ügyesen mélyítették a karakterét, mert nem ő mesélt magáról és került a középpontba, hanem más szereplőkkel való viszonyán keresztül oldották meg a dolgot. Nekem az tetszett legjobban, amikor a már eltávozott Leiának beszélt a kétségeiről, illetve hogy nem tudja mitévő legyen. Aztán jön Lando és lelket önt belé.

 

Hozzátenném, hogy Lando szerepe is ezért tetszett. Illetve Leia is megkapja a maga méltó zárását. Ahogyan korábban Luke és most Han is. Mert utóbbi noha a 7-ben vész oda, de a mostani kis felvillanása Kylo látomásában az, ami végleg megadja a méltó búcsút. Ezeknek a régi "öregeknek" pontosan ez kell a szerepük legyen, hogy legendaként utat mutassanak, reményt adjanak, hittel és elszántsággal töltsék meg az ifjú titánok lelkét. Ahogyan Obi-Wan szerepe is ez volt az OT-ban, úgy Leiának vagy Landonak is leginkább ez jut a ST-ban. Mindez pedig nagyon jól működik Poe-val.

Link to comment
Share on other sites

Maximálisan egyetértve @pb69-vel, még hozzá tenném, hogy Finn mellett Poe a másik olyan karakter ami elég mély és szerteágazó jellemet kapott. Van benne minden: pimaszság, engedetlenség de ugyanakkor a végletekig hűséges és lojális ami kombinálva van az áldott jó szívével. Bevallom nekem Poe nagyon a szívemhez nőtt a trilógia alatt, még azokban a percekben is, amikor egy s*ggfej volt és "harcolt" Holdo-val. A karakter legnagyobb dicsérete, hogy felül tudott emelkedni hibáin, illetve tanult azokból, hogy itt a film végére egy igazi vezetőként győzelemre vezesse a galaxis népét az elnyomó sith szekta ellen. Kell-e ennél több dicséret egy tábornoknak? :) 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 11 months later...
1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

Elnézve Poe-t az exegoli csatában, a hite is a végsőkig kitartott, pedig még Zorii-nak is azt ecsetelte mennyire nagyok a kétségei. 

 

Nagyon csalódott lennék, ha Rogue Squadronba nem térne vissza. 

Hát az attól is függ, mennyit ugranak előre az időben :D 

Link to comment
Share on other sites

Az Első Rend eltűnésével az Ellenállásnak már semmi értelme, ahogy a Lázadók Szövetségének sem volt a Birodalom után. Szóval azon kár is gondolkodni, hogy lesz még. Nem lesz. Ha csak az Első Rend hamvaiból ki nem emelkedik egy újabb fenyegetés, de inkább a napszél fújja szét a galaxisban azokat a hamvakat.

Poe szerintem maximum tábornok lehetne egy jövőbeli kormány hadseregében. Nem egy politikus alkat, Egy irodában ugyanúgy nem tudnám elképzelni, mint egy hadihajó hídján. Ő a pilótafülkébe való. Már ha lesz egységes kormány.

Link to comment
Share on other sites

23 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Egy irodában ugyanúgy nem tudnám elképzelni, mint egy hadihajó hídján. Ő a pilótafülkébe való.

Vagy visszamegy fűszercsempésznek. :D 

 

Amúgy ez mindig is egy izgalmas témakör volt, ami érdekelt volna, hogy mi történik az ilyen harcokhoz hozzászokott figurákkal, akiknek ez az életük, békeidőben. Ezt eddig talán csak a TCW pedzegette egyszer-kétszer, amikor Ahsoka beszélt erről Anakinnal. Valamint a ST-ban megemlítik Leia kapcsán is néhányszor ezt a furcsa többes szerepkört. Azt is látjuk, hogy végül Han is visszatér ahhoz, "amihez ért", de Leia is csak az Ellenállás tábornokaként köt ki.

Jó lenne látni egy olyan alkotást, ami ezzel részletesebben foglalkozik, fejtegeti egy-egy szereplő kapcsán a dilemmát, a szenvedést, ahogyan keresné a helyét a világban, de nem találja. Poe ráadásul szerintem alkalmas figura is lenne rá, mert eleve elég színes élete volt, vagány és belevaló fazon, de szeret a maga ura lenni, nyughatatlan, miközben arra is rájött, hogy a nagyobb jóért kell cselekedni. Kellően színes és izgalmas karakter, akiben a ST bőven hagyott még potenciált.

Link to comment
Share on other sites

11 perccel korábban, pb69 írta:

Jó lenne látni egy olyan alkotást, ami ezzel részletesebben foglalkozik, fejtegeti egy-egy szereplő kapcsán a dilemmát, a szenvedést, ahogyan keresné a helyét a világban, de nem találja.

Bár csak kis részét alkotja, de valami ilyesmit kaptunk az Ellenállás újjászületésében Wedge és Nora Wexley képében. Ők összeházasodtak a polgárháború után és letelepültek egy őserdő világra, kis családi házba, egy kis kerttel. Bár csak a végébe látunk bele, de mindkettejük szempontjából elő van véve, hogy nem igazán találták meg a helyüket gazdaként. Pláne a háború közeledtével, miközben a fiúk és a menyük részt vesznek a konfliktusban.

Poe-t amúgy én Wedge nyomában simán el tudnám képzelni. Valószínűleg itt-ott még maradt Első Rend bázis, azok eltakarítása még eltarthat egy ideig, amiben aktívan részt vehet. Aztán meg elkezdheti kiképezni az új pilótákat. Például ebben a filmben mint az újoncok mentora jelenhetne meg.

Mondjuk azt érdemes hozzátenni, hogy Wedge Antilles volt a Zsivány osztag egyik alapítótagja és az endori csata után a vezetője, és ő képezte ki anno Poe-t. Szóval az sem lenne meglepő, ha Poe lenne egy új Zsivány osztag alapítója és vezetője, ezzel is tisztelegve a mentora előtt. Már persze ha az ep9 után játszódik a film.

Link to comment
Share on other sites

43 perccel korábban, pb69 írta:

Azt is látjuk, hogy végül Han is visszatér ahhoz, "amihez ért", de Leia is csak az Ellenállás tábornokaként köt ki.

Mondjuk Leia csak kényszerből kötött ki ott. Egy normális galaxisban kancellár lett volna, csak Vader árnyéka miatt erre nem kerülhetett sor. De Padmé vérével az ereiben szerintem nem meglepő, hogy az látszik a TFA előtti 20-on pár évből (az Ellenállásos éveket nem számolva), hogy a diplomáciai vonalon is tud lubickolni, sőt.  

  • Like 1
  • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

És Han is végülis csak kényszerből ment vissza csempészkedni, mert nem tudta máshogy feldolgozni a fia elvesztését. 24 éven át ő sem volt csempész, a háború után versenycsapatot szervezett is futtatott. Szóval ő is megtalálta a helyét, csak aztán elvesztette a fiát. Ez olyan csapás volt, ami elől inkább elmenekült.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information