Jump to content

Párhuzamok


yodamester

Recommended Posts

Még az előző fórumban, az EP2 idején nyitottam egy topicot, melynek lényege az volt, hogy felsorakoztassuk a hat rész alatt fellelhető, kisebb képes/szöveges párhuzamokat. Ezek inkább apróságok, de engem mindig is érdekelt, hogy hány ilyen dolgot csempészett bele Lucas a filmjeibe - szerintem sokkal többet, mint amiről tudunk. Remélem másokat is érdekel a téma :D

 

Kezdetnek itt van az EP3-ból Grievous menekülése az Invisible Hand-ról. Amikor hátrafelé kinéz a mentőkapszulából, az teljesen olyan, mint amikor az EP4-ben C3PO néz hátrafelé miközben zuhannak a Tatooine felé...

Link to comment
Share on other sites

yodamester: Ez baromi jó!

 

Az ep.1-es Jedi templom bemutatás nagyon hasonlit az ep.6-os Halálcsillag-on lévő Uralkodói torony bemutatásához. Ráadásul a két torony képileg egyébként is nagyon hasonlatos (ugyanakkor az egyik sötét, a másik fehér alapú). Találtam képet is (sajnos a második kép elég gyenge minőségű, de azért a lényeg látszik):

 

 

 

JediTemple.jpg

 

e6star23.jpg

Link to comment
Share on other sites

Az ep.1-es Jedi templom bemutatás nagyon hasonlit az ep.6-os Halálcsillag-on lévő Uralkodói torony bemutatásához. Ráadásul a két torony képileg egyébként is nagyon hasonlatos (ugyanakkor az egyik sötét, a másik fehér alapú).

 

Ezt a kép párhuzamot fel is használtam a TPM chapterezés közben, a Jedi tanácsos résznél. Ott van jobb kép is a Sith "fellegvárról"

 

Egyébként ezek a képek nagyon jól kiemelik a két oldal közötti különbséget. Elég, ha csak a tónusokat figyeljük.

 

A Jedi templomos képen ugye, a lovagok voltak a Köztársaság "urai". A jelenet világos, barátságos színek jellemzik. Az EPVI-os halálcsillagnál pedig a Sithek a galaxis urai, ennek megfelelően sötét, színtelen tájkép, mely fölé jelképesen magasodik a Sith torony...

Link to comment
Share on other sites

Imádom a párhuzamokat. Ezek miatt imádtam a Prequileket. Nem muszáj hogy nagy összefüggések legyenek, én az apró mozdulatokra és beszólásokra gondolok. Mikor Palpi lehajol az öszeégett Vaderhez, az teljesen olyan mint mikor Ben lehajol az ájult Lukehoz. Vagy hogy Obi aról beszél Anakinnak hogy minden tudását átadta neki, és előtte Palpi is arról beszél hogy Mestere átadta neki az össze tudását. Vagy hogy úgyanúgy köröznek Palpi irodájában Anakinnal, mint a Mustafaron Obi és Vader. De hát ez egy filmen belül van, úgyhogy nem igazán lehet összefüggésnek nevezni. De hát a kedvencem a "Hello there!" :D Szerintem fel sem lehetne az összes párhuzamot sorolni. Vki megpróbálhatná...

Link to comment
Share on other sites

nem igazán párhuzam, inkább ötletes összekötés, hogy az utoló mondat a ROTS-ben Threepio szájából hangzik el, addig a legelső is a ANH-ban.

 

Amúgy Anakin a második részben kezd el a Sötét Oldalra térni (buckalakók, szenvedélyek etc) míg Vaderként szerintem már a TESB-ben, a Luke-kal való találkozás után elkezdhet mocorogni benne valami (pl. emlékek) Vagyis Ep1-Anakin a jó - Ep2-Anakin "sötétedik Ep3-Az átállás Ep4 - Vader a gonosz Ep5-Vaderben elindul valami Ep6-Anakin visszatér. Lehet, hogy kicsit erőltetett, de én így szűrtem le

Link to comment
Share on other sites

Egy kis érdekesség: az ep1 utolsó mondata Boss Nasstól (azaz egy gungától) "Pice!". Az ep6 utolsó mondata (DVD) "Victory!" színtén egy gunga szájából.

Egy másik, bár ez se igazán párhuzam, de minden részen átível, hogy az összes földi csata fényes nappal játszódik.

 

És végül a kedvenc párhuzamon a két kedvenc űrcsatámból :( :

pdvd000a3vy.jpg

pdvd001a3jd.jpg

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Látom valaki volt olyan ugyes és kicserélte a képemet egy olyanra, amin sokkal jobban látszik a hasonlóság. Köszi. :o

 

Azért cseréltem ki, mert nagyon széthúzta a topicot :( Próbáltunk pont olyan képet betenni. Remélem nem probléma :)

Link to comment
Share on other sites

Anakin és Luke, "hasonló" életútja.

 

EP 1.Anakin már jó pilóta és szerelő, bár még fogalma sincs miért.Családban él az édesannyjával.A film végére elszakad családjától.

 

Ep 4. Luke szintén jó pilóta.(buckapatkányokra való lövöldözés).Ő is jó szerelő, és családban él.A film végére szintén elszakad családjától.

 

EP 2.Anakin már érzi az erőt, de még nem ura.Tele van energiával, még sokat kell tanulnia.A film végén magabiztosan megy egy fénykardpárbajba, és kéz nélkül jön vissza.

 

EP 5.Mint az EP 2-es Anakin.Tudja használni az erőt de szintén nem ura még.Lsd Vader ellen a harc.

 

EP 3.Anakin itt már kiváló Jedi.Tökéletesen uralja az Erőt.Bármire tudja használni.A filmben súlyos döntést kell hoznia.Elbukik.

 

Ep 6 Luke szintén kiváló Jedi lett.Neki is súlyos döntést kell hoznia(Feladja magát, hogy megküzdjön és esetleg megölje az apját, ha nem sikerül visszatérnie a jó oldalra).Ö nem bukik el.

Link to comment
Share on other sites

Szép párhuzamok! És nyilván nem véletlen. Luke és Anakin életútját sztem nagyban befolyásolta az őket körülvevő közeg. Ha a két karaktert kicseréljük , és mondjuk Luke elméjét fertőzi tíz évig az Uralkodó, szerintem ugyanúgy járt volna, mint a faterja.

Link to comment
Share on other sites

Az nekem még nagyon bejön, hogy Luke és Anakin gyengepontja is a szerettei voltak. A Jedik tanítása a ragaszkodás. Nem szabad ragaszkodni. Még sem szabad tőle elzárkózni, Luke azért nem bukott el, mert nem esett egyik végletbe sem. Ezért ő a Jedik új atyja, mert megreformálja a szokásokat kicsit enyhít a gyeplőn.

Link to comment
Share on other sites

Finom dolgok ezek.

 

Képet nem tudok betenni most.

 

Háttal áll Anakin a Naboon a teraszon.

 

Luke ugyanúgy, háttal és terpeszben áll a Tatooinon, látva Beruék összeégett testét.

 

Anakin indulás előtt (a Tatooinra), Luke is indulás előtt.

Halál előtt, halál után.

És még bontogathatnám tovább...

Link to comment
Share on other sites

Ezért ő a Jedik új atyja, mert megreformálja a szokásokat kicsit enyhít a gyeplőn.

 

Szerintem is erről van szó. A Jedi rend abban a formában, ahogy a Köztársaság alatt működött, már nem volt életképes.

 

Luke bebizonyította, hogy úgy is lehet valaki jó Jedi, ha nem engedi elfolytani az érzelmeit, ha szeret valakiket.Ha a Köztársaság idején a Jedik engedik az érzelmeket, akkor nem buknak el.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information