Jump to content

Leia Organa


Milandra

Recommended Posts

Ahogy láttam, Leiának sincs még saját topikja, ezért úgy döntöttem, hogy kezembe veszem a dolgokat, és nyitok neki egyet ;)

 

Leia hercegnő szerintem egy nagyon összetett személyiség, és persze a SAGA egyik legfontosabb szereplője is. Azt már megállapítottuk, hogy jórészt Anakin természetét örökölte, de azért szerintem Padmétól sok tulajdonságot örökölt. Leia mellesleg alaposan felborítja a "férfiak racionálisabbak, a nők pedig érzelmesebbek" sztereotípiát, de ettől még ő is jószívű, és a szeretteiért bármire hajlandó nő. A negyedik és az ötödik részben még sokszor láthatjuk őt dölyfösnek, leginkább Han jelenlétében, de a hatodik részre már sokat változik. Kellően karakán, éles nyelvű és megtudja védeni magát. Amikor elfoglalják a hajóját, akkor is az első dolga az, hogy biztonságba helyezze a Halálcsillag terveit, arról nem is beszélve, hogy a kínzások ellenére sem adja fel a lázadókat.

 

Bár a negyedik részben a királylány megmentése mesemotívummal találkozhatuk, Leia korántsem az a klasszikus, passzív, férfiak segítségére szoruló hercegnőcske, akivel a mesékben találkozhatunk. Jó példa erre, hogy miután megmentői kiszabadítják, azonnal átveszi a parancsnokságot (...mostantól azt teszi, amit én mondok!) A trilógia további epizódjaiban pedig felcserélődnek a megmentendők és a megmentők szerepei is. Az ötödik részben Leia megérzi, hogy Luke bajban van, és ahelyett, hogy kereket oldana a többiekkel, vállalja a veszélyt, és visszamegy a Felhővárosba, hogy megmentse a sebesült Luke-ot. A hatodik részben neki is nagy szerepe van abban, hogy Han megmenekül (és ne felejtsük el, hogy Jabbát is ő tette el láb alól, és ehhez egyáltalán nem volt szüksége a többiek segítségére.

 

A felkelők között bár szinte ő az egyedüli nő, mégis vezető pozíciót tölt be, és a férfiak sohasem kérdőjelezik meg a rátermettségét, bátorságát. Teljesen egyenrangú félként kezelik. Leiát még Vader sem tudja megrémíteni, míg a legtöbben fülüket-farkukat behúzzák, ha a nagy Sith lord megjelenik a színen. Amikor pedig azzal fenyegetik, hogy felrobbantják a szülőbolygóját, még akkor sem árulja el a lázadókat, inkább egy olyan helyet jelöl meg főhadiszállásnak, amit már régen lehagytak a felkelők.

 

Ti mit gondoltok róla?

 

pleia_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nagyon szépeket írtál Leiáról, Milandra ;) . Amikor még csak a klasszikus trilógia volt, én is nagyon oda voltam érte, elbűvölt, hogy nem csak egy amolyan "hercegnőcske", ahogy Te is írtad. Tök jó volt, hogy egy olyan nő volt végre főszereplő egy történetben, aki nem csábos pillantásokkal hódít, hanem mert igazi egyéniség.

Aztán az történt, hogy Padmé kicsit elhomályosította nálam Leia érdemeit, de lehetséges, hogy csak azért, mert akkor már ő hatott az újdonság erejével, még a lányához képest is.

De azért Padmé igazából nem von le semmit azokból a dolgokból, amelyek miatt Leiát szeretni lehet. Inkább csak hozzátesz, mert megismertük a gyökereket is ;)

Link to comment
Share on other sites

Mindig bajban voltam ha Leia került szóba. Kedvelem mert jó karakter, de kicsit mintha háttérbe szorult volna Vader és Luke mögött. Talán ezért tartom vele kapcsolatban a legjobbnak azt a részt, amikor az Endoron Luke-al beszélget. Végre láthatjuk miként érez Vader iránt annak tudatában, hogy nem csak Luke hanem az ő apja is. Abban a jelenetben nagyon sok van Leiából, egyáltalán a lelkéből! De persze utánna csak a harcoló amazon marad, ám ezért nem tudok szemrehányást tenni neki. Arra azonban kíváncsi lennék, hogy a Halálcsillag felrobbanása után vajon azt is megérezte-e, hogy az apja visszatért a világos oldalra?

 

Lényegében Leia egy politika tehetséggel megáldott, erős személyiség. Ezt fölteszem az anyjától örökölte. :D Akaratosság és elszántság tekintetében pedig egyértelműen Anakinra hajaz. ;) Egyébként vonzóbbnak találom mint az anyját, ha ez érdekel valakit egyáltalán. ;)

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

kicsit mintha háttérbe szorult volna Vader és Luke mögött.

Ezt én is így látom. Bár ő is a Kiválasztott gyermeke, mégsincs akkora súlya a történetben, mint Luke-nak. Bár az igaz, hogy használja az Erőt, de csak passzívan, ráadásul sok mindent nem tud az apjáról, amit a bátyja viszont igen. Padméhoz hasolóan, ő is háttérbe szorul, pedig fontos szereplő. Az érzéseiről és a gyermekkoráról sem tudunk sokat. Amíg a harmadik rész nem készült el, nem tudtunk semmit a nevelőszüleiről, a bolygóját sem láttuk soha.

 

Talán ezért tartom vele kapcsolatban a legjobbnak azt a részt, amikor az Endoron Luke-al beszélget. Végre láthatjuk miként érez Vader iránt annak tudatában, hogy nem csak Luke hanem az ő apja is. Abban a jelenetben nagyon sok van Leiából, egyáltalán a lelkéből!

Igen, az endori jelenet kicsit ellensúlyozza Leia "hátrányát": végre egy olyan dolog, amit csak ő tud, mégpedig a visszaemlékezés az igazi anyjára. És tényleg itt ismerjük meg az érzéseit, a lelkét, ugyanúgy, ahogy Padmé is a harmadik részben tud e tekintetben igazán kibontakozni. Talán ez összefügg azzal, hogy mindketten barátokra, szerelemre, családtagokra tettek szert, akik erős érzelmeket váltottak ki belőlük, és már nemcsak a politika volt az életcéljuk.

Edited by Milandra
Link to comment
Share on other sites

Jómagam elég passzív vagyok Leia-val kapcsolatban. Nem is utálom, de különösebben nem is kedvelem. Talán pont azért, mert a Skywalker családi viszályban nem tölt be fontos szerepet, sőt, ahogy Ody írta, háttérben van. Nem kicsit, nagyon. Voltaképpen semmi olyat nem tett a három rész alatt, ami ezt a fő történeti szálat csekély mértékben is előre mozdította, és ezt kicsit mindig is sajnálni fogom. Persze, ez abból fakad, hogy kilétének titka az utolsó pillanatig rejtve kell maradjon az Uralkodó előtt, hogy Luke kudarca esetén legyen még "egy új remény". Bár nem tudom, ebben az esetben őt ki képzete volna ki ;)

Bírom a Leia-ból sugárzó erőt. Pl.: mikor kihozzák a cellájából, és nyílvánvalóvá válik, hogy az egyetlen kiút el van vágva, nem mellesleg lézerzuhatag jön arról, kétségbeesés helyet cikizni kezdi a megmentőit (persze ehhez remek asszisztenst is talált Han képében, aki nem rest reflektálni a gúnyos megjegyzésekre), majd megoldást kínál a helyzetre (igaz, az cseverből vederbe vezetett, de pillanatnyi megoldásnak jó volt).

S mivel ilyen a személyisége, illetve jól láthatóan az anyjával ellentétben ő az agresszív véleménycsere elkötelezett híve, nagyon nagy mázli, hogy ő került az Alderaanra és ezzel később a Lázadók élére, és nem Luke, aki az anyja békésebb megoldásai mellett kötelezte el magát. Azon a poszton, ahol Leia volt, nem lehetett volna megmaradni ilyen békésebb felfogással. A Szövetségnek egy olyan vezetőre volt szükség, aki előbb lő, aztán tárgyal.

Ja, és Leia a leggyorsabb és legpontosabb pisztolyforgató az egész Galaxisban ;)

Link to comment
Share on other sites

Bár nem tudom, ebben az esetben őt ki képzete volna ki ;)

Ezen már sokszor elgondolkodtam én is ;)

Lehet, hogy elég lett volna annyi is, ha Luke elbukik, és Leia (mint ugye Vader családtagja, lehet, hogy még az se kellett volna, hogy használni tudja az Erőt) megmenti az apja lelkét, nem marad se Jedi, se Sith a galaxisban. Bár ez egy elég képtelen ötlet, tele van buktatókkal az egész.

Link to comment
Share on other sites

Gondolom Yoda felvette volna vele a kapcsolatot. Távhívással ;)

De esetleg Ben is megkereshette volna őt szellemalakban, márha Leia nem lenne íjedős a kísértetekkel szemben ;)

 

 

Node, tréfán kívül, olvasom, hogy Az agresszívitását itt a legtöbben az apjához kötitek. Pedig elvégre Padmé is felforrósította a pisztolya csövét a Baljós Árnyakban. No és ott volt ugye a Klónok támadásában amikor egyenesen egy nexut püffölt el. :D

Link to comment
Share on other sites

Voltaképpen semmi olyat nem tett a három rész alatt, ami ezt a fő történeti szálat csekély mértékben is előre mozdította

Arról megfeledkezel, hogy ő mentette meg Luke életét. Ha nem érzi meg, hogy a fiú bajban van, szegény Luke lepottyant volna a mélybe, és ez ugye megváltoztatta volna a történet végkimenetelét. És ha nem küld üzenetet Obi-Wannak Artuval, akkor Luke is talán élete végéig a Tatooine-on maradt volna, és fényes karriert futott volna be a párologtató berendezések karbantartása terén ;)

 

S mivel ilyen a személyisége, illetve jól láthatóan az anyjával ellentétben ő az agresszív véleménycsere elkötelezett híve, nagyon nagy mázli, hogy ő került az Alderaanra és ezzel később a Lázadók élére, és nem Luke, aki az anyja békésebb megoldásai mellett kötelezte el magát.

Szerintem Leia más "ellenfelekkel" nézett szembe, mint egykoron az anyja. Padmé még a Köztársaság korában élt, ahol korábban a demokrácia volt az úr, és ahol az elnyomás, megszállás ismeretlen fogalom volt, Leia pedig egy sötétségbe borult galaxisba született bele, ahol zsarnokság, elnyomás uralkodott, és ahol olyan fegyvert hoztak létre, amivel egy egész bolygót képesek elpusztítani. Nem tudom, hogy Padmé ebben a helyzetben is a békés megoldás melett érvelt-e volna. Nem hinném, hogy Leia kevésbé békeszerető lett volna, mint az anyja, hiszen ő is egy olyan bolygón nőtt fel, ahol például betiltották a fegyvereket. És az Alderaan is ellenezte korábban a hadsereg-felállítási törvényt. Gondolom, ha ezt meg lehetett volna oldani békés úton, akkor megpróbálták volna, dehát mindannyian tudjuk, mi folyt a Birodalomban. Leia tehát attól, hogy részt vállalt a harcokban, még nem feltétlenül az agresszív véleménycsere híve, viszont ebből a helyzetből nem volt más kiút, csak a polgárháború.

Edited by Milandra
Link to comment
Share on other sites

Szerintem Leia más "ellenfelekkel" nézett szembe, mint egykoron az anyja. Padmé még a Köztársaság korában élt, ahol korábban a demokrácia volt az úr, és ahol az elnyomás, megszállás ismeretlen fogalom volt, Leia pedig egy sötétségbe borult galaxisba született bele, ahol zsarnokság, elnyomás uralkodott, és ahol olyan fegyvert hoztak létre, amivel egy egész bolygót képesek elpusztítani. Nem tudom, hogy Padmé ebben a helyzetben is a békés megoldás melett érvelt-e volna. Nem hinném, hogy Leia kevésbé békeszerető lett volna, mint az anyja, hiszen ő is egy olyan bolygón nőtt fel, ahol például betiltották a fegyvereket. És az Alderaan is ellenezte korábban a hadsereg-felállítási törvényt. Gondolom, ha ezt meg lehetett volna oldani békés úton, akkor megpróbálták volna, dehát mindannyian tudjuk, mi folyt a Birodalomban. Leia tehát attól, hogy részt vállalt a harcokban, még nem feltétlenül az agresszív véleménycsere híve, de ebből a helyzetből nem volt más kiút, csak a polgárháború.

Ez szerintem is nagyjából így van. Más kor más helytállást követel meg az embertől, ha felelős pozícióba, befolyásos családba születik. Bail Organa sem volt egy agresszív ember, mégis biztos vagyok benne, hogy támogatta a nevelt lányát abban, hogy harcoljon a zsarnokság ellen, és titokban segítse a felkelőket. Azt sajnos már nem érhette meg, hogy a nyílt ellenállás vállalásánál is mellette legyen, de szerintem ez is a kedvére lett volna.

Link to comment
Share on other sites

Arról megfeledkezel, hogy ő mentette meg Luke életét. Ha nem érzi meg, hogy a fiú bajban van, szegény Luke lepottyant volna a mélybe, és ez ugye megváltoztatta volna a történet végkimenetelét. És ha nem küld üzenetet Obi-Wannak Artuval, akkor Luke is talán élete végéig a Tatooine-on maradt volna, és fényes karriert futott volna be a párologtató berendezések karbantartása terén ;)

Ez egy enyhén szólva is "mi lett volna ha". Luke lehet nem marad ott, mert csakazért is elmegy az Akadémiára, vagy Ben már csak azért is közbelép. És azért ez baromira nem csak Leian múlt, mert ha Organa nem szólt volna Obi-Wanról, ha R2 nem jut el a kabinig, ha a kabint lelőtték volna, ha a Jawák máshova vitték volna... stb. Ugyanez a lezuhanással. Ha nem megy oda a Falcon, lehet odamegy Vader kompja. Elvégre ő is érezte, hogy Luke nem halt meg.

Szóval, ezek nem olyan jelentős események, mint amiben Anakin, Padmé és Luke részt vállaltak. Sőt, kifejezetten kívülállónak tűnik a családi körben, azzal együtt, hogy Padmét az ep4-5-ben nem, az ep6-ban meg csak egyszer említik.

 

Szerintem Leia más "ellenfelekkel" nézett szembe, mint egykoron az anyja. Padmé még a Köztársaság korában élt, ahol korábban a demokrácia volt az úr, és ahol az elnyomás, megszállás ismeretlen fogalom volt, Leia pedig egy sötétségbe borult galaxisba született bele, ahol zsarnokság, elnyomás uralkodott, és ahol olyan fegyvert hoztak létre, amivel egy egész bolygót képesek elpusztítani.

Szerintem a felnövésükhöz és a jellemükhöz semmi köze nincs ahhoz, hogy a Galaxist milyen politikai csoportosulás uralta. Max annyi számít, hogy a bolygón milyenek a körülmények. A Birodalom lehetett akármilyen rossz, ha egyszer az Alderaan ugyanúgy virágzott, mint a Naboo a Köztársaság korában. Sőt, a Naboo is ugyanolyan gazdag és szép világ maradt a Birodalomban is, ez látható az ep6-ban. De a Tatooine sem sokat változott, ott sem számított, hogy Köztársaság vagy Birodalom. Mind a ketten nemesi neveltetésben részesültek a bolygó legjobb tanáraitól, a legátfogóbb tananyagból. Szóval, anyja-lánya ugyanúgy ugyanolyan körülmények között nevelkedett. Arról nem beszélve, hogy szenátorként nem sok nyílt konfrontációban vehetett részt (és nem is vett, az EU szerint is inkább volt összekötő az Alderaan, a Szenátus és a Lázadók között, és nyílt vezér csak az Alderaan pusztulása után lett). Szóval, nincs különösebb különbség a neveltetésük között, köze nincs ahhoz, hogy Köztársaság vagy Birodalom uralta-e a komplett Galaxist. Se az Alderaan, se a Naboo nem az a bolygó, ahol érezhető a különbség.

Arról nem beszélve, hogy nem Leia volt az, aki hologram üzeneteket hagyott és fegyvertelenül besétált Jabbához, tárgyalni. Ő éppen ellenkezőleg, vibrolándzsával és hődetonátorral alkudott, majd megpróbálta ellopni a falidíszt. Ugyanez a nő hagyta volna, hogy Chewie zokszó nélkül kinyírja Landot. Persze, nem azt mondom, hogy azonnal a stukkerért nyúl, mert az ewokokkal leállt pajtizni. De hogy a háború küszöbén, miután majdnem a nyakára robbantottak egy hajót, majd megpróbálták újfent megölni, ráadásul meghalt egy barátja, nem mellesleg végigsöpör a háború a Galaxison, nem a fegyverszünetet járt volna az esze, hanem behuppan a Tantive IV-be aztán uzsgyi a csatamező.

Link to comment
Share on other sites

Dzséjt. Leia a galaktikus szenátus tagja volt, rálátással a rendszerek, ezáltal a galaxis ügyeire! Ha annyira minden happy volt az életében mint írod, akkor miért kavart a birodalom ellen? A társadalmi berendezkedésnek igenis sok köze volt az élete alakulásához. Így tehát szerintem Padmé és Leia sorsát nagyban befolyásolta a fennáló rendszer.

 

Ha az számított volna, hogy a bolygójukon milyenek a körülmények, akkor soha nem szólnak egy árva szót sem, hisz ott jól elvannak magukban.....a nagy békességben. Jellemükre a galaktikus konfliktusok tették a legnagyobb hatást.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Dzséjt. Leia a galaktikus szenátus tagja volt, rálátással a rendszerek, ezáltal a galaxis ügyeire! Ha annyira minden happy volt az életében mint írod, akkor miért kavart a birodalom ellen? A társadalmi berendezkedésnek igenis sok köze volt az élete alakulásához. Így tehát szerintem Padmé és Leia sorsát nagyban befolyásolta a fennáló rendszer.

 

Ha az számított volna, hogy a bolygójukon milyenek a körülmények, akkor soha nem szólnak egy árva szót sem, hisz ott jól elvannak magukban.....a nagy békességben. Jellemükre a galaktikus konfliktusok tették a legnagyobb hatást.

Pontosan.Ugyanakkor Leia a Felkelés egyik fontos vezetője.Majdhogynem olyan pályát fut be mint az anyja.Küzd az igazságért és a demokráciáért.Szerintem fontos szereplője a sagának.Neki más a dolga mint Luke-nak.A Jedi Visszatérben, már viszont igaz, hogy háttérbe szorul.

Link to comment
Share on other sites

Dzséjt. Leia a galaktikus szenátus tagja volt, rálátással a rendszerek, ezáltal a galaxis ügyeire! Ha annyira minden happy volt az életében mint írod, akkor miért kavart a birodalom ellen? A társadalmi berendezkedésnek igenis sok köze volt az élete alakulásához. Így tehát szerintem Padmé és Leia sorsát nagyban befolyásolta a fennáló rendszer.

 

Ha az számított volna, hogy a bolygójukon milyenek a körülmények, akkor soha nem szólnak egy árva szót sem, hisz ott jól elvannak magukban.....a nagy békességben. Jellemükre a galaktikus konfliktusok tették a legnagyobb hatást.

Entshuldigung, de azt írtam, hogy "neveltetése" és nem azt, hogy "élete". Iciri-piciri különbség. Feltételezem, kislány korában még nem volt tagja a Szenátusnak, és a kemény tűzharcokat is kihagyta. Eleve egy kislányt baromira hidegen hagy, hogy Birodalom, Köztársaság vagy Független Rendszerek Konföderációja, viszont a jelleme már ekkor fejlődésnek indul, és nem akkor kezdődik, amikor leül a társadalomismeret órán. S mivel Leia az ep4-ben még baromira nincs messze a gyerekkortól, nem hsizem, hogy kamaszként kevésbé volt békepártibb.

Viszont, az, hogy nem tűri a zsarnokságot, az is a neveltetéséből fakad, ez természetes. Belénevelték, hogy ne tűrje el a Birodalomféléket, de a miként már nem feltélenül csak nevelés kérdése, hanem vérmérséklettől is függ.

Olyat meg aztán tuti nem írtam, hogy minden happy volt az életében, csak azt, hogy az Alderaan nem szenvedett a Halálcsillag előtt annyira a Birodalom elnyomásától, mint teszem azt az Utapau, ahol hip-hop letartóztatták a lakosokat, pedig még a Birodalom sem volt kikiáltva. Egyszerű példával élve: a mai generáció neveltetésében ilyen politikai szinten a magyar kormány a meghatározó és nem az EU. Hasonló a helyzet Leia-val vagy Padméval. Az ő neveltetésüket az Alderaan és a Naboo kormánya, ideológiája határozta meg, nem a Birodalom vagy Köztársaság. Aztán hogy ezt hogyan hasznosítják az adott közegben, az már más tészta. A Köztársaság végnapjaiban Padmé csak szavakkal akart harcolni, ennek ellenére kénytelen volt fegyvert ragadni, de mégis, a végsőkig ragaszkodott ahhoz, hogy szavakkal döntsék el a konfliktust. Leianak lehetősége sem akadt tárgyalni, de nekem úgy tűnt, nem is akart volna, mint ahogy egyik Lázadó sem. De a neveltetésük nem különbözött sokban, csak a vérmérsékletük.

Link to comment
Share on other sites

a neveltetésük nem különbözött sokban, csak a vérmérsékletük.

Szerintem pedig igenis hatással volt a szemléletükre a fennálló galaktikus rendszer, hisz abban éltek. Ha az EU-ban diktatúra van, akkor azt Te is megéreznéd. :) Leia pl. biztos sokat hallott a gaztettekről, amit a Birodalmiak elkövettek, így már kiskorában is érhették olyan impulzusok, amik végülis az erősazkodabb útra terelték. Nem hiszem, hogy teljes elszigeteltségben élt volna hisz politikai pályára készült, ezért tudnia kellett a környezetének eseményeiről.

Link to comment
Share on other sites

Én sem azt írom, hogy maximálisan ki volt zárva a külvilág, hanem, hogy nem olyan hihetetlenül meghatározó eleme a jellemfejlődésüknek, hogy ő Birodalomban élt, míg Amidala a Köztársaságban, mint az, hogy hol és kik között nevelkedtek.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Azért Leia is részt vett a lázadásban, és neki is része volt abban, hogy végül hatástalanították a II. Halálcsillag energiapajzsát. Lehet, hogy csak az ötödik részben lett vezér, de nem értem, ettől még miért lenne kisebb az érdeme.

 

Leia és Padmé ugyan különböznek személyiségben, de nem hinném, hogy Leia kevésbé volt békeszerető, mint az anyja. Hiszen pont azért harcolt, hogy a galaxisban helyreálljon a béke, és visszaálljon a demokrácia. De ebben a helyzetben nem lehetett mást tenni, mint harcolni. Padmé is kénytelen volt végül fegyverhez nyúlni, hogy felszabadítsa a bolygóját (annak ellenére is, hogy nem túl heves vérmérsekletű), Leia és sok más ember is megtette ugyanezt a galaxisért. Nem hinném, hogy Palpatine-t észérvekkel meg lehetett volna győzni arról, hogy rossz az, amit csinál. Ebben az esetben Padmé sem tudott volna mit tenni, főleg, ha mondjuk megfenyegetik azzal, hogyha nem hagy fel az agitálással, akkor felrobbantják a bolygóját.

 

És persze, hogy a neveltetésüket a szülőbolygójuk határozza meg, de Padmé teljesen mást tanult a konfliktusok megoldásával kapcsolatban a békés időkben, amikor nem volt elnyomás, és nem robbantgatták fel a bolygókat, mint Leia, hiszen az ő idejében már más volt a galaxis. Ezzel összhangban változott a felfogás is. Miután a Naboo-t megtámadták, már ők is megszerveztek egy hatékony védelmi rendszert, pedig ők anno békés bolygó voltak, akik bíztak a Köztársaság békéjében, és ezért nem kellett nekik hadsereg. De aztán ők is látták, hogy valamikor nem vezetnek eredményre a tárgyalások, és olyankor már nem lehet kikerülni a fegyveres ellenállást.

 

Attól pedig, hogy ő személyesen nem érezte a Birodalom "káros hatásait" még kiállhat a többi bolygó érdekeiért. Persze, kényelmesebb megoldás egy virágzó bolygó trónján csücsülni egész nap, és hálát adni a sorsnak, hogy így történt mindez, és azt mondani, hogy nekem végül is mindegy, hogy Köztársaság vagy Birodalom, ígyis-úgyis jól élek. Csakhogy Bail Organa is továbblátott az orránál, tudta, hogy olyan dolgokat művel a Birodalom, ami ellen egy demokrata politikusnak fel kell lépnie, és természetes, hogy az értékrendjét átadta a nevelt lányának. Ebben a helyzetben pedig már nem jöhetett azzal, hogy álljunk le tárgyalni a Császárral, aki mellesleg egy veszélyes fegyver megépítését rendelte el, hogy majd megsemmisítsen pár bolygót.

 

Azért meg nem tudom hibáztatni Leiát, hogy nem állt le tárgyalgatni Jabbával. Egy olyan gengszter, aki fejvadászokat bérel fel, nem hinném, hogy tárgyalóképes partner lenne, maximum csak akkor, ha pénzről van szó, de ilyen téren Solo megkárosította. Luke is hiába próbákozott a békés megközelítéssel (utána ráadásul még egy szörnyeteg elé is vetette szegényt), ráadásul Jabba is mondta, hogy "tetszik nekem ez a fejvadász, mert olyan magamfajta". Vele csak így lehet "tárgyalni". Amúgy meg az ötödik részben Luke sem akart tárgyalni Vaderrel (nem is lett volna értelme), hanem meg akarta ölni, csak még nem volt eléggé felkészült hozzá. Most akkor ő is az agresszív véleménycsere híve lenne? Ő is csak akkor vált megfontolttá, és tárgyalást kezdeményezővé, miután Yoda elkezdte kiképezni, azelőtt ő is ugyanolyan forrófejű és türelmetlen volt, akárcsak Anakin. Ennek köszönhetően fejlődött olyanná, amilyennek a hatodik részben láttuk, és ezáltal fedezhettük fel az anyjáéhoz oly hasonlatos tulajdonságait.

Edited by Milandra
Link to comment
Share on other sites

Leia és Padmé ugyan különböznek személyiségben, de nem hinném, hogy Leia kevésbé volt békeszerető, mint az anyja.

És hol is volt ilyesmi állítva? Attól, hogy valaki fegyverrel akarja meghonzi a békét az miért is kevésbé békeszerető? Mert szerintem attól, hogy valaki fegyvert ragad tárgyalás helyett, még akár jobba is szeretheti a békét, mint az, aki csak a tárgyalásban látja a megoldást. Anakin vajon utálta a békét és káoszt akart? Nem, pedig soha egyszer sem gondolt a tárgyalásra, ripsz-ropsz kardot ragadott. Szóval, attól, hogy valaki az agresszív véleménycsere híve, még nem feltétlenül antibékepárti. Sőt, a Birodalom ellen nem is lehetett volna máshogy menne (ezért is írtam, hogy Ő a jó vezető a Lázadók számára). Csak szerintem Leia a Köztársaságban sem tárgyalt volna AZUTÁN, hogy a szakadárok kimutatták, nem hajlandók a békére, azaz azután, hogy a nyakába robbantottak egy űrhajót, megölték a barátját, majd még egyszer megpróbálják megölni. Amíg ez be nem következik, feltételezem, ő is tárgyalással akart volna próbálkozni, de amikor már nyílvánvaló, hogy erre nincs esély, sőt, agresszió is fellépet, akkor leáll a pacifista hozáállással (igen, ebben egyeznek Padméval, csak szerintem Leia már a Naboon is ellenállást szervezett volna, és nem megy el a Szenátusba).

 

Egy olyan gengszter, aki fejvadászokat bérel fel, nem hinném, hogy tárgyalóképes partner lenne

Egy olyan Szövetség, amely droidhadsereget állít fel a törvények kijátszásával, és megtámad egy alulfegyverzett békés bolygót, és merényletet hajt végre a Köztársaság követei ellen, nem hiszem, hogy tárgyalóképes partner lenne, és magasról csokizott volna a Szenátus akaratára még akkor is, ha Valorum nem erőtlen. S erre már a Naboo elhagyása előtt rá lehetett jönni, mikor kiderült, hogy a Köztársaság követeit megpróbálták meggyilkolni (meg amikor elvágták a kommunikációt, meg amikor elindult az invázió...).

 

Attól pedig, hogy ő személyesen nem érezte a Birodalom "káros hatásait" még kiállhat a többi bolygó érdekeiért.

És ki állította ennek az ellenkezőjét? :)

 

Amúgy meg az ötödik részben Luke sem akart tárgyalni Vaderrel (nem is lett volna értelme), hanem meg akarta ölni, csak még nem volt eléggé felkészült hozzá. Most akkor ő is az agresszív véleménycsere híve lenne?

Ühüm, csak ő megváltozott, mert elsajátította a Jedi tanokat. De a Bespinen kifejezetten a bosszú mozgatta, ami nem túl jó erény egy lovagnak. Természetesen Leia is változott, csak ő másképp.

Link to comment
Share on other sites

És hol is volt ilyesmi állítva? Attól, hogy valaki fegyverrel akarja meghonzi a békét az miért is kevésbé békeszerető? Mert szerintem attól, hogy valaki fegyvert ragad tárgyalás helyett, még akár jobba is szeretheti a békét, mint az, aki csak a tárgyalásban látja a megoldást.

Csak azért jegyeztem meg, mert abból, amit írtál, nekem az jött le, hogy Leia azért nem békeszerető, mert nem tárgyalás útján akarta megoldani az ügyet, hanem agresszív véleménycserével, vagyis harcokkal. De akkor úgy látszik, én értettem valamit félre.

 

Ühüm, csak ő megváltozott, mert elsajátította a Jedi tanokat.

Ezt írtam én is. Ezzel csak arra akartam rávilágítani, hogy Luke nem volt alapból olyan, mint Padmé, hisz csak a Jedi-kiképzés után vált olyanná, mint az anyja. Padménak viszont nem kellettek Yoda és Ben tanításai az Erőről és Jedi-felfogásról, ahhoz, megfontolt legyen, és tárgyalások útján akarja megoldani a konfliktusokat. Kezdetben Luke is fénykarddal akart tárgyalni, és ugyanolyan forrófejű volt mint Anakin, de természetesen megváltozott.

 

Egy olyan Szövetség, amely droidhadsereget állít fel a törvények kijátszásával, és megtámad egy alulfegyverzett békés bolygót, és merényletet hajt végre a Köztársaság követei ellen, nem hiszem, hogy tárgyalóképes partner lenne

Soha nem is állítottam az ellenkezőjét. Az Amidalás topikban végig azt bizonygattam, hogy ezt az ügyet nem lehet békés eszközökkel megoldani, hisz a Szenátus semmit nem tud tenni a Szövetség ellen hadsereg híján. És aki csak úgy lerohan egy bolygót, azzal nem is igen lehet tárgyalni.

Edited by Milandra
Link to comment
Share on other sites

Én sohase tudtam napirendre térni afelett, hogy Leia Luke-ot csókolgatja. Mégha azt a kimaradt jelenetet nem is számolom, akkor is háromszor csókolta meg a fiút. Az egyik még érthető, hiszen Han miatt tette, na de a többi... :lol:

Azok után pedig, hogy a Jedi visszatérben azt mondja, hogy mindig is érezte, hogy ő és Luke testvérek, végképp nem értem a dolgot.

Link to comment
Share on other sites

Lehet, hogy úgy értette, hogy végig érezte, hogy közel állnak egymáshoz. Én sosem gondoltam arra, hogy azért csókolta meg bármikor, mert tetszett neki Luke - inkább baráti puszik voltak azok. Leia azt gondolhatta, hogy Luke barátként áll közel hozzá - aztán amikor megtudta, hogy testvérek, akkor helyére kerültek a dolgok: a közös hullámhossz nemcsak a szimpátiának volt köszönhető, hanem a vérségi kapcsolatnak is.

 

(Bár én ismerek olyan testvéreket, akik egyáltalán nincsenek közös hullámhosszon, és szerintem ha nem tudnák, hogy testvérek, soha nem éreznék magukat ilyen szinten közel a másikhoz. Szóval a gének önmagukban még nem jelentenek semmit. :lol:)

Link to comment
Share on other sites

Én sohase tudtam napirendre térni afelett, hogy Leia Luke-ot csókolgatja. Mégha azt a kimaradt jelenetet nem is számolom, akkor is háromszor csókolta meg a fiút. Az egyik még érthető, hiszen Han miatt tette, na de a többi... :lol:

Háromszor? Ep4-ben, hogy szerencséjük legyen (de az csak puszi volt, nem csók), ep5-ben Hanra reagálva. A harmadik mikor volt? ;)

Link to comment
Share on other sites

A harmadik mikor volt? :rock:

Ezt én is csak most vettem észre! Akkor van, amikor Leia ápolgatja Luke-ot, de aztán otthagyja, mert visszamegy a vezérlőfülkébe. A képen nem biztos, hogy jól kivehető, de a filmben látszik.

 

leia_cloudcityscreen45.jpg

 

És itt a kimaradt csók:

leia_hothdeleted02.jpg

Link to comment
Share on other sites

Az eredeti koncepció szerint viszont kétszer csókolta meg Luke-ot (meg Hant is). Ha tényleg belekerült volna, annak nem tudom, mi értelme lett volna... :rock: Csak én azt nem értem, hogy egy baráti puszit miért a szájra kell adni. Ilyet az ember a párjának ad, és nem egy jó barátjának. Mondjuk magamból indultam ki, szóval lehet, hogy én vagyok kissé maradi :)

 

Egyébként ismeritek Leia és Han szeretlek-tudom csókjelenetének a történetét?

Edited by Milandra
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information