Ugrás a kommentre

Mur Lafferty: Solo: A Star Wars Story


luke19

HOGY TETSZETT A KÖNYV?   

5 felhasználó szavazott

  1. 1. Milyen osztályzatot adnál a könyvnek?



Ajánlott hozzászólás

  • 7 hónappal később...

Mur Lafferty: Solo

 

Nem éppen a kedvenc műfajom a SW filmekből készülő könyvadaptációk. Vannak persze üdítő kivételként jól sikerült alkotások (Stover-féle EPIII, de talán ide sorolható még a Terry Brooks által írt EP1 is), de a legtöbbjük meglehetősen átlagos, sőt, akadnak egészen borzasztó példák is (Az Ébredő Erőre gondolok, szerintem ez nem meglepő). Jelen könyv a semmilyen, teljességgel felejthető alkotások közé tartozik. Se nem rossz, se nem jó, tisztes iparos munka, amely azonban a filmhez nem sokat tesz hozzá. A beharangozott "bővített" változat valójában egy-két törölt jelenetet tartalmaz, amelyek nagy része azonban okkal maradt ki a film végső változatából. A regény cselekménye pörög, karakterábrázolásokra és mélyebb leírásokra nem sok hely marad, pedig talán itt az író szabadjára engedhette volna a tehetségét. De néhol a leírások is meglehetősen egyhangúak. A Kessel Futamot például egyáltalán nem sikerült érzékletesen visszaadnia Lafferty-nek. Nyilván a sztorira nem lehet panasz, mivel a könyv hűen követi a film cselekményét. Erős közepes.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 hónappal később...

Látom, még nem sokan olvasták a könyvet. Vagy csak a véleményírás maradt el. :)

Egyetértek Nute-tal abban, hogy ez inkább egy átlagos regény, amolyan "tisztes iparosmunka". De részemről ez nem negatív jelző. Sőt! Saját magamat is meglepem azzal, hogyan kerül hozzám egyre közelebb ez a történet időről időre. A mozis megtekintéskor nem voltam lenyűgözve, de ez az itthoni Blu-ray-es megtekintésre igencsak megváltozott, amire rátett egy lapáttal ez a könyv. Bár én egy filmregénytől nem szoktam túl sokat várni, nagyjából csak annyit, hogy visszakapjam ugyanazt a hangulatot és persze történetet, amit a vásznon láttam, illetve mindez egészüljön ki érdekes adalékokkal a karakterekről és eseményekről. Ezt érzésem szerint megkaptam. A kedvenc plusz adalékom az epilógusban szereplő Enfys Nest és Saw Gerrera/Jyn Erso találkozás. Jó tudni, hogy a coaxium végül a Lázadás előfutáránál kötött ki (noha Saw afféle renegát lesz még a Lázadók között is). Kíváncsi lennék, mire használta Saw az ebből befolyó összeget. Plusz pont, hogy az író nem zavarodott bele az idővonalba, és jól adta meg Jyn életkorát, ami ekkor 11 év volt. 

Valamennyi karakter (Han, Beckett, Qi'ra, L3, Lando, Chewie, Vos) érdekes kibővítést kapott, ami pluszként szolgál a filmből megismert alteregójukhoz. Igazán sajnálom, hogy egyhamar nem valószínű, hogy megismerhetem a folytatást. Az előzményként szolgáló Koréliai hajsza egyébként remek kiegészítése ennek a történetnek. Talán Beckett karaktere az, aki közelebb került hozzám. Az árulása ellenére nem érzem rossz embernek. Csak boldogulni akart a maga módján egy önző és erőszakos galaxisban a saját tapasztalatai alapján. Pechére rossz oldalt választott Han elárulásával, én mégsem tudtam rá haragudni. Főleg, hogy még a haláltusája során is szimpatikusan viselkedett Solóval szemben.

Külön tetszett Han és Chewbacca kapcsolata. Szegény srác szinte csak azzal szembesült egész eddigi élete során, hogy a hozzá közel állók elárulták valamilyen módon (Beckett, Qi'ra), így megnyugtató volt a gondolat, hogy Chewbaccával még hosszú évtizedekig hűséges társai lesznek egymásnak. Illetve, hogy Qi'ra jóslata nem légből kapott, és Han valóban jó ember, amit a Lázadásnál betöltött szerepe is szépen alá fog támasztani. 

 

 

han-chewie.png

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 9 hónappal később...

Mur Lafferty: Solo

Egész jó lett. Azt nem tudnám kijelenteni, hogy a legjobb filmregény, de szerencsére a legrosszabbaktól is távol van. (Alan Dean Foster Egy új remény és Az ébredő Erő, Donald F. Glut: A Birodalom visszavág, James Kahn: A Jedi visszatér, ezek elég gyenge közepesek lettek.) A kiegészítő jelenetek szépen kiegészítik a film történetét. De olyan sok sajnos nincs bennük. Többet vártam volna belőlük és lehetett volna egy kicsit hosszabb a regény. Ennek ellenére az írónő jól el tudott mélyülni Han, Lando, Qi’ra, L3 karaktereiben. Illetve Qi’ráében annyira azért nem, de a vele kapcsolatos extrák hozzáadtak valamennyit a figurájához. Rae Carson a Koréliai hajszában még mélyebben el tudott merülni a szereplőkben.

A regény jól követi a filmet. A legtöbb jelenet egyezik. Amit sajnáltam, hogy nincs utalás a  Koréliai hajsza eseményeire. Az egyik kijelentés kicsit szúrta is a szemem: e szerint Han sosem bírta a droidokat. De ott volt Szerszám, akit igenis bírt. És Rae Carson regénye nem sokkal játszódik a Koréliáról való elszökés előtt. Persze Carson regénye végén a Droid Gotra miatt megváltozott a véleménye, de azért jó lett volna ha utalnak Szerszámra.  Han birodalmi képzésébe belemegyünk, de azért nem annyira részletesen. Ez ugyanis egy 5 füzetes képregény mininek a feladata, ami talán hamarosan megjelenhet nálunk is. Ezek jó részek voltak. A Beckett-tel és csapatával való találkozás és a vadori küldetés szinte egy és ugyanaz. Illetve itt ki kell emelni Val halálát, ugyanis a nő visszagondol a Beckett-tel való kapcsolatára a múltban. Erről is lehetne mit mesélni.  A Rio vezette hajót érő támadás a filmben jobb volt. Ezután a Vosszal való találkozás, az Ypson erődben történtek, valamint a Koréliára való indulás egy és ugyanaz. Sőt, egy-két párbeszéd szöveg még ki is maradt. A Falcon fedélzetén ismét kapunk bővített jeleneteket. Végre van Qi’ra múltjáról visszaemlékezés. Qi’ra és L3 beszélgetése részletesebb és mély nyomokat hagy a lányban. A kesseli események ismét követik a filmet. L3 pusztulása érzelmesebb. Lando a barátnőjeként hivatkozik a droidra. Én a film alapján úgy gondoltam, hogy Lando alapból azért viselkedik így vele, mert piperkőc nőcsábász, aki minden nőnemű lénnyel, vagy női hanggal megáldott gépezettel képes akár poénból is flörtölni. L3 integrálása a Falconba kap bővebb leírást, amit nagyon érdekes lett. A vég ismét filmhű, nem is emlékszem, hogy lett volna jelentős plusz. Az árulások lavinája és kavalkádja nagyszerűen le van írva. Ha valaki nem látta a filmet és a könyvet olvassa, akkor is élvezheti. Qi’ra gondolataiba viszont szívesebben bepillantottam volna jobban. A filmből két dolog jött le. 1. Nem hiszi, hogy valaha szabadulhat a Vörös Hajnaltól, mert sejti, a Dryden Vos felett álló titokzatos alak miatt ez lehetetlen. Így jobb, ha ő kerül feljebb a ranglétrán. 2. Szereti Hant és meg akarja menteni, ezét keni Beckett-re az egészet, amikor beszél Maullal. A Maulos jelenet egyébként teljesen olyan, minta a filmben. Ezt érdemes lett volna Maul szemszögéből bemutatni inkább.

A film végén kapunk egy kis extrát Enfys és Saw találkozásáról.

Szóval egész jó lett, jól szórakoztam rajta, csakúgy mint a filmen. Négyes. A film egy kicsit jobb lett.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.