Jump to content

Tessa Gratton, Justina Ireland: Defy the Storm


kdani20

Recommended Posts

  • 6 months later...

A szinopszis:

 

A Vihar Szemében sehol sincs biztonság...

 

A Galaktikus Köztársaság káoszban áll, miután a Nihilek elpusztították a fénylő Csillagfény Jelzőállomást. Kihasználva a győzelműket, a Nihilek felállítottak egy határt - a Viharfalat - a Köztársaság egy szekciója körül és magukhoz láncolták a területet. Az Okklúziós Zónán belül az emberek a Nihilek kegyelmének vannak kiszolgálva - ám a Nihilek nem ismertek a kegyelemről.

 

Vernestra Rwoh jedi lovag - úgy hiszi, hogy padawanja, Imri Cantaros az egyike a Csillagfény Jelzőállomás áldozatainak - egy békés planétára vonul vissza, ahol reméli, sebeit tudja majd ápolni és visszanyerheti egyensúlyát. De régi barátjának, Avon Starrosnak más tervei vannak. Avon tudja, hogy Imri él az Okklúziós Zónán belül - és nekik kettőjüknek kell megtalálni a fiút.

 

Jordanna Sparkburn egykori határhelyettessel és a rendkívül megbízhatatlan Xylan Graf segítségével, Avon és Vernestra elindul, hogy áttörjék a Viharfalat és belépjenek a Zónába hogy megkeressék Imrit. De a Nihil területén veszély leselkedik minden sarokból... olyan veszélyes teremtmények, mint a Névtelen.

 

Hogyan tudja megtalálni Vernestra eltűnt padawanját, amikor az Erőben rejlő ereje a legnagyobb gyengéjévé válik? És vajon mik Avon igazi indítékai az ellenséges vonalak mögött?

Edited by Bence1997
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nyílt titokként kezelték Imri sorsát, szóval már a könyv megjelenése előtt tudni lehetett, hogy él és virul. Az, hogy miképp élte túl a Csillagfény megsemmisülését és hogy mi is történt vele utána, azt ebben a könyvben vesézik ki. :)

 

A könyv feléhez értem, 40 fejezetes a könyv. Vernestra kevesebbet szerepel, mint azt előzetesen vártam. A regény eddig inkább Avonra fókuszál, de Jordanna és Xylan is kiveszik a részüket. Meglátjuk, hogy a könyv második fele miképp muzsikál majd.

  • Köszönöm 1
  • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited )

A Defy the Storm Justina Ireland és Tessa Gratton újabb kollaborációja a Megtévesztés útja után. Míg utóbbi a 2. fázis nyitása volt, addig mostani könyvünk a 3. fázisba tartozik, az első fázis utáni következményekkel foglalkozva. 1 év telt el a Csillagfény elpusztítása után, a nihilek pedig időközben felhúztak egy viharfalat a galaxis egy elég jelentős részére, a falon belüli terület pedig Okklúziós Zónaként híresül el, melyben a nihilek a kedvükre szórakozhatnak, fosztogathatnak, öldökölhetnek, stb. Az Eye of Darkness a Csillafény elpusztítása utáni első évforduló idején játszódik, majd ott megtörténnek azok az események, amik hatással lesznek erre a könyvre, mivel jelen könyvünk nem sokkal a Sötétség szeme története után veszi fel a fonalat. A könyv nagyban építkezik a Lopakodó Árnyakban (Out of the Shadows) történő eseményekre, de a fiatal könyvek (Bátorságpróba, Kiút a katasztrófából) folytatásaként is ugyanúgy fontos.

 

A regény 4 főszereplőre fókuszál, bár ebből inkább három az, akik komoly történetet kap. Xylan Graf nem sok vizet zavart, ő is kapta a legkevesebb fejezetmennyiséget, és bár nem volt rossz a karakterfejlődése, mint régen, most sem lett kedvesebb számomra.

Jordanna Sparkburn újra felbukkant és egy személyes történetet kap: szeretne a Zónán belülre kerülni, hogy megtalálja rokonait és kimenekítse a nihilek fogságából. A történet vége felé kezdett el érdekesség válni a története, addig so-so volt. A San Tekkával való kaland érdekes volt, főleg, amilyen következmény lett belőle. Van egy akciójelenete a végén, ami tök jól volt megírva.

Avon Starros debütált a YA regényekben és egy nagyon érdekes történetet kapott. Mivel Ghirra a nihilek oldalára állt, ezért Avon is mellékerül, mégha nem is akar ott lenni. Amikor viszont lát egy lehetőséget, megszökik és felkeresi Vernestrát, hogy elárulja neki: Imri Cantaros, a padawanja él és segítségre van szüksége. Imri sorsa amúgy hirtelen jön, mert legutóbb csak annyit tudunk róla, hogy a Csillagfényen dekkol, miközben Vernestra Avarral indul Lourna elfogására. Aztán meg a szinopszis szerint elveszett a padawan. WTF? Itt már az elején leszögezik, hogy mi is történt vele, szóval annyira nem érzem spoileresnek a dolgot, hogy spoiler gomb mögé írjam e sorokat. Mindenesetre Avonnak nem csak az a terve, hogy újra találkozzon Imrivel, hanem más szándékai is vannak. A könyv végére igazán fontos szerep hárul rá, kíváncsi leszek, hogy hogyan tovább, mi vár még a karakterére.

A végére hagytam Vernestra karakterét. Ő kezdetben nincs fókuszban, de ahogy haladunk a könyv vége felé, egyre fontosabbá válik. Még a Lopakodó Árnyakban történt, hogy a fiatal jedi lovag egy ajándékot kapott Mari San Tekkától és eme ajándékot még mindig magában hordozza. Ezen kívül padawanja, Imri és régi mestere, Stellan Gios elvesztése is hatalmas űrt hagy a lányban, aki elszigetelve a jediktől, egyedül él egy bolygón. Amikor azonban újra találkozik Avonnal, a remény újra fellobban nála és a könyv során Vernestra újraszületését követhetjük figyelemmel. A regény végén pedig remekül felvezették a júniusban érkező Temptation of the Force felnőttregényt, valamint az epilógus pedig a szeptemberben jövő Tears of the Namelessnek ágyazott meg egy erős jelenettel.

 

Ha negatívumot akarok megemlíteni, akkor azt mondanám, hogy eléggé el van szeparálva a három főbb karakter története. Valamint ellenfelek tekintetében is inkább több különálló ellenséggel kell megküzdeniük, a közös mindenkiben az, hogy a nihilek sorába tartozik. Illetve szerintem a könyv közepe számomra lapos lett, nem volt érdekes momentum egy-két apróságtól eltekintve.

Edited by Bence1997
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information