Jump to content

Easter eggek


Ugraum

Recommended Posts

Szerintem a Háttérben lévő érdekességek... topic erről szól. :lol:

 

A fenébe. Akkor még egy fölösleg estopic. Bár úgy gondoltam hogy az összeset egy helyre gyűjteni

Edited by Ugraum
Link to comment
Share on other sites

A fenébe. Akkor még egy fölösleg estopic. Bár úgy gondoltam hogy az összeset egy helyre gyűjteni
Nem rossz ez a topik, mert itt össze lehetne gyűjteni filmenként az ilyen easter eggeket. :lol: Kezdhetnénk az EPI -el. Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Húsvéti árnyak, avagy a Baljós tojás

 

"Easter egg"-nek, azaz húsvéti tojásnak nevezi a filmnyelv a mozialkotásokban található rejtett apróságokat. Ezek rendszerint nehezen észrevehető motívumok, háttérfigurák, homályos összefüggések - sokszor annyira nehezen észrevehetőek, hogy a készítőn túl tán másnak soha fel nem tűnnek. De aki kiötölte, annak biztosan tetszik. És a nézőnek is, ha mégiscsak felfedez egyet-egyet. Húsvéti tojás például az, hogy ha egy filmben - pontosabban több filmben -, más-más szereplők, más-más jelenetekben ugyanazt a mondatot szajkózzák. Például: Valami rossz előérzetem van... Sok alkotásban találkozhatunk ilyesmivel, de talán a példából is világos: a Star Wars-univerzumban mindnél többel. Különösen az Episode I. esetében volt módjuk a húsvéti móka lehetőségével élni a készítőknek, egyrészt mert bőven volt mire nyíltan vagy burkoltan utalgatni (a trilógia), és a computeres animációnak köszönhetően a módszer sem bonyolult: bárhova bármit oda lehet rajzolni, akár utólag is.

 

Új módi a "húsvétolásban" a korszerű adathordozókon történő "tojásrakás". A DVD-k megjelenésével újabb lehetőség nyílt a tréfás kedvű filmcsinálók előtt. A TPM ebben sem marad el társai mögött, sőt, ki tudja, mennyi rejtve maradó elemmel van tele a két lemez, amiket vagy észreveszünk egy idő után (huszadszorra lejátszva), vagy valaki felhívja rá a figyelmünket. Vagy örökre titokban maradnak.

 

Ezt az összeállítást azért készítettük, hogy segítsünk a Baljós tojások után kutatóknak. Cikkünkben igyekeztünk - elsősorban az Internet, az azon publikáló amatőr kutatók segítségével - feltérképezni, milyen húsvéti meglepetések lelhetők fel magában a filmben, és milyen annak DVD-kiadásán. Jegyezzük meg: a források (ma még) meglehetősen szűkösek, és a legkevésbé sem megbízhatóak (a net már csak ilyen). Van olyasmi, ami valóban "ott van", bármelyikünk meggyőződhet róla, s akad sok minden, amiről valakik állítják, hogy látták, de kísérletet vagy nem sikerül megismételni ("nincs ott" a dolog), vagy egész egyszerűen nem lehet megtalálni a kevés információ folytán. Saját tapasztalatainkat ezért igyekszünk a következőkben mellékelve feltűntetni.

 

Kezdjük a tavaly október-novemberben napvilágot látott DVD-vel.

 

Ez a starwars.hu egyik fórumrovatában is élénk téma volt a közelmúltban - jelen cikk adatainak jelentős része is onnan eredeztethető.

 

Már az első lemeznek a lejátszóba (meghajtóba) való betevésekor elkezdődik valami különleges. Ha elindítjuk a korongot, a figyelmeztető feliratok után egy animált intro vezeti fel a tartalomjegyzéket. Ha kiveszük a készülékből a lemezt, és újra betesszük, jó esély van rá, hogy a mozgó menü más lesz, mint elsőre volt: összesen háromféle különböző nyitóanimáció készült ugyanis, amiből a lejátszó véletlenszerűen válogat. Az egyik a Naboo, a másik a Coruscant, a harmadik a Tatooine világát eleveníti fel. A kezdet meghatározza az egész lemez grafikai megjelenését: a különböző almenük az adott képi világnak megfelelő egyedi desingnal jelennek meg végig. Több közlés szerint a lemez betételekor befolyásolhatjuk a későbbieket. Ha az első figyelmeztető felirat alatt benyomjuk az "Audio" gombot, a Nabbo-féle menü jön be. Ha ugyanezt tesszük a "2" gombbal, a Tatooine-i menü. És végül ha két "2" gyors egymás utáni (vagy a "4") benyomásával próbálkozunk, akkor a Coruscanton találjuk magunkat.

 

Amennyiben a figyelmeztető oldalakat végigpörgetjük az előreugrás gombjával, úgy, hogy a legutolsó nyelv után is ezt nyomjuk meg, akkor nem a Naboo-i cirkálós jelent jön be, hanem egy párperces kisfilm, a forgatási poénokkal és gegekkel (Artoo nekimegy a falnak, Liam Neeson elneveti magát, stb.). Nem könnyű állítólag, de ha a főmenüben (mások szerint a Language selectionsban) bepötyögjük azt, hogy "11" (vagy "1" és "1"), aztán "3" és "8" (ugye, nem kell magyarázni, mire utal a 1138-as szám?) egymás után, szép lassan, akkor szintén valamiféle geggel találjuk magunkat szembe - én magam még nem láttam, így nem tudom, azonos-e az előző pontban említettel.

 

A kettes discen több poén is található. Kettő egy-egy kapcsoló benyomásával: mindkettő a Hiányzó jelenetek (Deleted scenes only) képben látható, csak senkinek nem tűnik fel. A gomb a kép bal oldalán van, az ajtókereten, a Doc menu felirat mellett: arról lehet ráugrani, amikor a jobb oldalon a Complete Podrace Grid, illetve a Extended Podrace Lap Two van beállítva - mindkét esetben, ha benyomjuk a gombot, a Deleted scenes documentaryból kimaradt jeleneteket láthatunk majd.

 

Két másik geghez egyszerűen várakozni kell. Amikor az Animatics and Still Galeries-nél nem csinálunk semmit (fél-egy percig nem választunk a három pitdroid kínálatából), bejön Watto, és ránkförmed... Amikor pedig a Television spots/Tone poems menünél kárhoztatjuk a távkapcsolót tétlenségre, kisvártatva feltűnik Sidious nagyúr, és a neimoidiaiakhoz szól pár szót, vésztjósló hangon.

 

Biztos vagyok benne, hogy a DVD-ken akadnak további rejtegetnivalók is, ám ezekre sem magam, sem az ismert internetes források, fórumos hozzászólók nem akadtak még rá eddig. A feladat adott!

 

No, és most jöjjenek akkor a filmben magában fellehető húsvéti tojások. Már maga a definíció sem könnyű itt: mit értünk "easter eggnek"? Jelen összeállítás arra tesz kísérletet, hogy összemossa a "műfaji" határokat, s legalábbis belefogjon abba, hogy mindent felsoroljon, ami filmkészítői hibának, véletlen vagy szándékos asszociációnak, cameónak (amikor a készítők valamelyike, vagy egyéb oda nem tartozó személy tűnik fel egy jelentéktelenebb szerepben), gegnek, poénnak, miegyébnek.

 

Kezdjük sokunk kedvelt magyar SW-site-jának listájával. A sajnálatosan hosszú idő óta nem frissített atom.pganet.com-on az alábbiakat olvashatjuk:

 

* amikor a film végén elfogják a szövetség alkirályát, Natalie Portman lába látványosan megcsúszik

* amikor a droidvezérlő hajó megsemmisül, Jar-Jar fellök egy döglött droidot, amelynek a hátán a 1138-as szám van

* az egyik jelenetben, amely a Naboo-i paotában játszódik, a háttérben egy sziklában felismerhető Lucas arca*

* az egyik coruscanti jelentben feltűnik a Millennium Falcon*

* abban a jelentben, amikor Amidala Jar-Jar-ral beszélget a Coruscanton, az ablakon keresztül láthatjuk a Star Trekből jól ismert Enterprise űrhajót*

* A szenátusi teremben három E.T. rázza az öklét, amikor Amidala felszólítja a képviselőket, hogy váltsák le Valorumot

 

* Ugyanebben a szenátusi jelenetben láthatunk két vukit is

* Watto "MÉH-telepén", a roncsok között ott ál egy űrkapszula a 2001: Űrodisszeiából

 

* Anakinnak Watto üzletében állítólag valahol Darth Vader-árnyéka van

* a gondolaverseny közben egy pillanatra láthatjuk Aura Singet, a fejvadászt, aki több Star Wars-könyvben is feltűnt már

 

A *-okat azokhoz a jelentésekhez tettem ki, amelyek gyakran visszatérnek a TMP-s beszélgetésekben, ám amelyeknek a valóságtartalmáról még sohasem hallottam bizonyosat. Én sem Lucast, sem az árnyékot, sem az Enterprise-t, sem a Falcont nem vettem még észre. A coruscanti jelenetekben a háttérképek kidolgozottsága nem is igen teszi lehetővé, hogy az ablakokon kívül szálldosó járművek konkrét típusát megállapíthassa az ember - egyszerűen kerek avagy hosszúkás foltoknak tűnnek.

 

Egy másik netes forrás további észrevétlen összefüggéseket sorol hosszan, ezek a következők (zárójelben jelen cikk szerzőjének megjegyzései):

 

* amikor Anakin és Qui-Gon a hajó felé tartanak, Anakin alakja Darth Vader-i árnyékot vet (itt már közelebbi a helymegjelölés - valaki kikockázhatná)

* C-3PO aktiválásakor a kövtekezőt mondja: I am completely operational, and all of my circuits are functioning perfectly. Ezek a szavak pontosan megegyeznek azokkal, amiket a HAL 9000-es computer használt a 2001: Űrodisszeiában (ebben a hírben az a furcsa, hogy nem tűnik igaznak: nem ezt mondja)

* a filmvégi stáblista alatt, a legvégén Darth Vader lélegzését hallhatjuk - nagyon halkan

* egy csapatnyi klingon ül a szenátusi teremben - nem könnyű őket észrevenni (ezen azért, őszintén, csodálkoznék)

* a Jedi visszatérből Wicketként ismert Warwick Davis ül a gondolatverseny során a közönség soraiban (ha minden igaz, Jabba mellett)

* Qui-Gon Jinn komlinkje valójában egy kidekorált Gilette Sensor Excel női borotva (ez könnyen így lehet)

* a droidvezérlő hajó felrobbanásakor a szétrepülő darabok egyike a Millennium Falcont mintázza (?)

* Qui-Gon és Watto alkudozós jelenetésben érdemes a Jedi mester háta mögé nézni: miközben a versenyre való nevezés feltételein vitatkoznak, a falon egy fekete köpeny lóg, pont olyan, mint Vaderé (valami sötét ruhaszerű valóban ott van, de az én télikabátomra pont annyira hasonlít, mint a nagyúréra)

* amikor Amidala királynő és a Naboo-i katonák végigfutnak a palota folyosóján a bolygóra való visszatérést követően, a falon, a sarkon mintha George Lucas arcképe volna felfedezhető (izgisen hangzik)

* a Coruscant egén repkedő objektumok között feltűnik egy repülőgép a Metropolis című filmből ismertek közül - és a német tank, amit az Indiana és az utolsó kereszteslovagban láttunk (nem hiszem, a fentiek miatt)

* Howard, a kacsa is ott van a podrace közöségében, és bár Boba Fett minden ellenkező híresztelés dacára nincs ott, látható viszont egy fickó, aki a Jedi-történetek képregényben szereplő Mandalor vezérhez hasonló maszkot visel az arcán (meg kéne nézni)

* Sebulba neve hallható ki a hutt nyelven beszélő riporter(ek) szavaiból. Olyasmi, hogy "Sebulba (...) Pixelito!". Ekkor fordul a dug versenyző a nézők felé, s integet. "Pixelito" - ez spanyolul annyit tesz: kis pixel. Pixel - mint képpont a számítógépes animációval generált figurák rajzában. Talán úgy is fordítható: Pixelsrác. Valahol azt írják, hogy a Pixelito a Malastare bolygó egyik városa volna - tehát "Íme, Sebulba Pixelitóból!" -, ám az sem rossz magyarázat, hogy ez csak egy belső tréfa, uatlva a szereplő végképp nem valóságos voltára: Sebulba, a pixelfickó (jó okfejtésnek tűnik, és valóban van valami ilyesmi a szpíkerek mondókájában)

* a rabságban lévő Amidala királynő szomorúan tekint ki palotája ablakán, rajta vörös palástja narancssárga fényekkel - a jobb kezénél pedig az látható egy pillanatra: ILM (kikockáztam - nem láttam semmiféle feliratot)

* Watto boltjában nézzünk jobbra: a falnál egy C-3PO-nak való "bőr" tűnik fel, térdtől lefelé hiányzó lábbal. Az Új reményben C-3PO-nak térdtől lefelé ezüstszínű volt (lesz) a lába. Talán épp azért, mert amikor eljön az ideje, Anakin gazdája üzletéből emeli el az aranyszínű burkolatot magának, pontosabban kedves robotja számára (logikusan hangzik)

* ha erősen figyelünk a főhősök megérkezésekor a Coruscantra, észrevehetjük a Voyagert az égbolton konvojban haladó repülőeszközök sorában (kikockáztam - semmi)

* Cornelius és Zira - a két tudós főemlős A majmok bolygójából - is a nézők soraiban foglal helyet a Mos Espa-i arénában (lehet)

* Qui-Gon walkie-talkie-ján, mikor Obi-Wannal konzuktál, egy aranyszínű Mickey Mouse ábra "cincog" (ez tévedés lesz: a készülék hármas gömb alakú kapcsolója tetszik olyannak, mint Disney-egér kontúrja fejjel lefelé)

* abban a jelenetben, amikor Gui-Gon a boltban Wattoval beszélget, a Terminátor-féle robot fejének és felsőtestének "csontváza" is látható (erről is sok vita folyt a neten, valószínűbb, hogy egy - vagy inkább több - 2-1B típusú droid roncsa hever a rozsdatemetőben)

* Anakin elköti a Naboo-i vadászgépet. Az asztroszer-droid helye mellett szimbólumok sorakoznak. Az egyik ugyanaz, mint a Led Zeppelin egyik CD-jén. A Led Zeppelin a designer kedvenc zenekara

* Elég közelről nézve feltűnhet, hogy az egyik űrlény arca Bill Clintoné a podrace során. Az illetőt Sebulba a szikláknak löki a háttérben (életszerűtlennek hangzik)

* A Coruscanton játszódó éjjeli jelenetben a leszálló platform mellett, balra lent két vagy három olyan légijármű lebeg, mint amilyenek a Szárnyas fejvadászban (ez a pletyka is többször felbukkan az ügyben, de én még nem fedeztem fel a Blade Runner rendőrjárgányait az Episode I-ben)

 

Nézzünk most a változatosság kedvéért párt egyértelmű hibát, amit a filmkészítők követtek el. Csak vázlatosan, annál is inkább, mivel az esetek többsége éppen itt, a starwars.hu egy másik anyagában olvashatók részletesen. Skywalkerék pecójában, amikor Anakin C-PO-val dicsekszik Padménak, a robot szeme hol a gyerek egyik kezében, hol a másikban van. Obi-Wan padawani hajfürtje is jelenetről jelenetre váltogatja az oldalt. Hasonlóan alakul ide-oda az Echo Base fényképes összeállításának tanubizonysága szerint az ifjú Jedi-növendék arca is: olykor puffadtabb, olykor sima - attól függően, melyik jelenetet a többéves forgatás melyik fázisában vették fel. Kétségkívül kellemetlen ezekkel szembesülni. Ja, és mint az említett cikk is említi: ekkor Thripio szemét még elég bepattintani - negyven évvel később, amikor Buja Féreg kicibálja, már drótok lógnak a szemgödréből.

 

Más. Darth Maul Sith Infiltratorral végzett Tatooine-i ladolásakor az Orion csillagkép tündölik az égen. Egy amerikai oldal így fogalmaz: a koszlott sivatagbolygó talán nem is olyan "messzi-messzi"...

 

Egy cameo a zárójelenetben: az ünneplő tömegben, pontosabban a királynőt kísérő méltóságok között három figura azonos Ben Burtt-tel (vágó), Rick McCallummal (producer) és Paul Martin Smith-szel (vágó). John Knoll grafikai tanácsadó, trükkmester állítólag egy Naboo-i pilóta szerepében tűnik fel a harc kezdetén (eltalálja egy lövés).

 

És most ömlesztve minden egyéb, ami valaha valakinek eszébe jutott a Baljós árnyakkal kapcsolatban:

 

* Anakin otthoni, gyerekszobabeli ágyán valami játékszerűség látszik, rajta egy Z-95 Headhunter vadászgép körvonalai.

* Egy fordított összefüggésláncolat az A New Hope és a TMP között: egyesek az öreg Ben Kenobi kuckójának foteljén Qui-Gon Jinn köpönyegét vélik felfedezni. A tetszetős magyarázat arra a kérdésre is választ ad, miért nem emlékszik senki az Episode IV. idején az egykori nagy Jedi-re (eltekintve attól, hogy Lucas 1975-77-ben még nem találta őt ki). Nos, ezek szerint a halott lovag emléke nem merült feledésbe - lám, Obi-Wan négy évtized múltán is őrzi a ruháját.

* Egy rajongói gyanú: Luke homoksiklója látható a TMP-ben, a Tatooine-i utcán, csak zöldre festve.

* Úgy hírlik, több ILM-prominens is feltűnik különböző Naboo-i gárdisták kosztümjében. Sajtósok meg (köztük Steve Sansweet, aztán a német Star Wars Magazine munkatársa) mint theedi lakosok grasszálnak a filmben.

* Az egyik neimoidiainak a hangja Lucas lányáé (a rendező maga mondta egy tévéinterjúban).

* Valaki azt fedezte fel, hogy a Trade Federation hajójának hangárjában (amikor a Jedik lehuppannak a szellőzőnyílásból a padlóra) bal oldalon egy harcidroid a tankját (ATT) mossa... Megnéztem, tényleg úgy tűnik!

* A távnéző készülék képének designja (mintha folyékony acéltó felszíne kavarodna fel a beledobott kavicstól) a Flash Gordon-féle hasonló eszközét idézi.

* Két robot kezet fog a háttérben - látta meg valaki az Amidala-neimoidiaiak beszélgetés hátterében.

* Francis Ford Coppola lánya az egyik komorna Amidala mellett az iménti jelenetben.

* Mikor a királynő az ablakon tekintget kifelé, állítólag egy villanydrót lóg ki a ruhájából (vagy fut el a fal tövében) - Electric Queen?, kérdezi gúnyosan a theforce.net szerkesztője.

* Hiányzó (vagy rosszul megrajzolt) árnyékok: Obi-Wan és Qui-Gon Boss Nass előtt áll; droidok kísérik a királynőt és tanácsosait a templomból kifelé. Az utóbbi jelenetsor egyik pontján egy, a kép előterében háttal álló robotharcos hátán a Dolby cég kettős "D" betűt formázó logója éktelenkedik.

* Qui-Gon és Jar-Jar Artoo társaságában a képen, éppen elhagyják a hajót a Tatooine-on, Mos Espa felé véve az irányt, amikor akét alak között látszó R"-es egység hátsó részén valami olyasmi látszik, aminek nem kéne, amit nyilvánvalóan a filmes asszisztensek hagytak rajta a rendező "Action" kiáltása előtt.

* Másodpercekkel azelőtt, hogy Jar-Jar a városba érve belelép valamibe ("sticky goo"), a háttérben látszó Artoo is "léptei" is megakadnak, és elfordul.

* Nem igaz - szögezi le a theforce.net vonatkozó összeállítása -, hogy a Mos Espa utcáin felbukkanó nagyon magas lényt Peter Mayhew (Chewbacca) játszotta volna.

* Igaz viszont, hogy a Tatooine-i városkában gyakoriak a túristák. Mi is láthatunk egy csapatot, amint fényképezőgépekkel (?) rohangálnak hőseink érkezésének perceiben.

* Arra jár még két asztronauta is (azaz földies jellegű űrruhába bújt űrhajós). 327 - a királynő Nubian gyártmányú hajójának típusjele, ugyanakkor emlékezhetünk: az első Halálcsillagon a 327-es dokkba kényszerítették a Falcont., és a 327-es platformra szállt le a Felhővárosban is. Már az American Graffitiben is szerepel a bűvös szám, egy autómotorra írva.

* Amikor Anakin figyelmezteti Jar-Jar a shopban, hogyan tegye ártalmatlanná a pitdroidot ("Hit the nose!"), utóbbi jól ágyékon rúgja a gungant.

* Padme, mikor Anakinék házába sietnek a homokvihar elől, szájmozgása alapján Qui-Gon Jinnel együtt mondja annak bemutatkozó mondatát: "I'm Qui-Gon Jinn". Vajon miért (hagyták benne a filmben)?

* A másnapi podrace esélyeit kitárgyaló gyerekseregben foglal helyet Lucas egyik lánya. Vagy tán mindkettő?

* A dekoratőr Peter Walpole fia szintén ott van (Wald és Kitster mellett).

* A kockadobás jelenetében (döntsön a vakszerencse!) Don Bies, az egyik R2-modell alkotója tűnik fel a podrace-hangárban.

* Qui-Gon egyik mozdulata jól láthatóan ismétlődik a háttérben, miközben Anakin Padménak fogadkozik, hogy megnyeri a versenyt.

* A Mos Espa-i utcán sétáló űrhajós - épp Maul kutaszdroidja suhan át a képen -, úgy tűnik, magában beszél. Talán lett volna egy computer-animált beszélgetőtársa, aki utóbb mégis "nemet mondott" a szerződésére...?

* A futam előtt a stadion felett pásztázó kamera mutatja: a homokkúszó a jawák ismert és hagyományos járműve, már az Episode I-ben is feltűnhet.

* Lorne Peterson vezető modellező az ILM-nél - ő az a szakállas fickó, akit akkor látunk, amikor Qui-Gon besegíti Anakint a gondolába.

* Egy, a neten említett Tyson nevű illető bizonyos abban, hogy Vader sisakját látja valahol a fogatverseny során a háttérben. Hogy hol és mikor, fogalmunk sincs. Tessék keresgélni.

* Rob Coleman animation supervisor is cameo-zik egyet a futamon: Jabba társaságában foglal helyet (balra, a páholy hátsó részében). Ben Burtt hangmester kollégája, Matthew Wood meg Bib Fortuna maszkja alatt rejtezik. Doug Chiang és John Knoll (a design és grafika felelősei a cégnél) a futamkezdetet jelző lámpasor felett figyelnek mint mezei nézők.

* A hutt maffiafőnök egyik rabszolganőjén valaki a később Leia által viselt lenge táncosnőjelmezt véli felfedezni.

* Egyszer van fogantyú a Shmi által tartott s figyelt kéziképernyőn, máskor nincs. Valaki valamit elkevert vagy elfelejtett.

* Ody Mandrell spanyol származású versenyző, bármilyen meglepő is. Hallható, hogy azt kiáltja: "Que pasa!" és "Vamanos!".

* Odyt látjuk, miután egy pitdroid átsuhant a hajtóművön. A háttérben három további szerencsétlen flótás: ahogy a robotok állnak egymás mellett, a "nem látok, nem hallok, nem beszélek" típusú triókat idézi a testtartásuk (szájuk nincs, így a "nem beszélek" reszortú a fejét rázza).

* Ki nem vette még észre? - a bith zenészekből álló banda nyomja a lelátón a dzsesszt. Tán ugyanazok a fiúk, akik a Mos Eisley-i kantinban zenéltek annak idején (azaz fognak zenélni...).

* Rats Tyrrel balesetet szenved a versenyben a barlangon áthaladva. A futam utáni hangárjelentben ott látjuk, amint a testét egy hordágyon cipeli két pitdroid. Reméljük, felgyógyul!

* Egy Greedo-pofa (nem tán ő maga?) bukkan fel a képen, amikor a győztes Anakint anyja simogatja.

* Shmi holmija közt, bent a szobába egy bizonyos Tom nem mást lát, mint a railgun nevű fegyvert (gépágyút) a Jedi Knightból.

* Pepsi-logó a párologtatón. Anni épp elszakad az édesanyjától, balra Qui-Gon áll, ők ketten jobboldalt. A fiú elindul reménybeli tanítója felé, aki mögött ezek az angolul moisture vaporatornek nevezett készülékek egyike áll. Rajta két henger, és mindkét oldalán valami dudor. És három szín: piros, fehér, kék. Egy Pepsi-logó!

* Darth Maul a Tatooine-on, lesi, mire mehet a Jedik ellen. A kanyonban, ahol szemlélődik, a homokban autógumik nyoma látható. Hát ide is elért a civilizáció?!

* Meg a nagytőke is. Edward és Jennifer (szintén info a theforce.net-ről) a coruscanti felhőkarcolók között, valahol a landing platformtól jobbra a Chrysler Buildinget - pontosabban az annak mását modellező épületet - vett észre (a Simon & Garfunkel által is megénekelt amerikai építész, Frank Lloyd Wright tervéről van szó - lásd még : a híres Vízesés-ház). Kis csapatunk a galaktikus fővárosba érkezik - figyeljük Jar-Jart a háttérben, javasolja egy rajongótársunk. Merthogy a gungan vicces dolgokat művel a kíséretben lévő őrökkel.

* Mikor Amidala a szenátusban való megjelenésre vár a lakhelyén (vagy hol), szobrok és effélék láthatók a közelében. Az egyik a Máltai sólyom volna, ha igaza van a hírhozónak.

* Palpatine lakosztályának erkélye azonos azzal a balkonnal, amin Sidious (hű, ő vajon ki lehet...) Maullal beszélget a bosszúról és az idő elérkeztéről. Hát, végülis miért ne lehetne ugyanaz?

* A Szárnyas fejvadászos sztori másik tálalásban: amikor először látjuk a Jedi tanács épületét (nem tudom, kívülről vagy belülről gondolja-e a felfedező), két jármű suhan el a kamera látószögében. Ezek e szerint a Blade Runner-ből, Ridley Scott remekművéből származnak - tisztelgés Lucastól. Sőt, kölcsön kenyér, minthogy a hír második fele szerint a Millennium Falcon meg az 1982-es Harrison Ford-os sci-fiben látható - mint épület. (?)

* A szenátusban ülő twi'lek honatya mögött a két segítője valójában a jelmezbe bújt Trisha Biggar (jelmeztervező) és Ian McCaig (concept artist). Ha jól tudom, mindkét alakot a DVD-kiadáson már valódi twi'lek alakokra cserélték digitálisan. Egy sorral feljebb az "Országházban" állítólag vukik ülnek - miért is ne lehetne így?

* Amidala a szövetségesekkel a Theed elleni támadást egyezteti. Hologramon vizsgálják a palota tervrajzát. A királynő beszélni kezd - de a szája nem mozog!

* Megintcsak állítólag van egy visszatérő hangeffektus - valami sikoly vagy kiáltás - minden, Ben Burtt által adjusztált filmben. Az A New Hope-ban egy rohamosztagos adja ki, a Birodalomban a hothi csatában hangzik el, Az elveszett frigyláda fosztogatóiban amikor valakit lelöknek a kamionról, a jediben a felrobbantandó bunkerben, végül a The Phantom Menace-ben az egyik hangárjelentben, egy droidok által meglőtt Naboo-i pilótától.

* A végső nagy csatában egy vagy több droid-gungan páros is szabályos kézitusába bocsátkozik, ami azért, valljuk be, röhejesen hangzik a "másik idő, másik galaktika" ultramodern technicista világában.

* Törpedroidok - azt mondják, a Kereskedelmi Szövetség hajóján, majd a csatában is láthatók egy-egy pillanatra. Kik lehetnek? Az biztos, hogy alacsonyabbak a battle droidoknál. Van, aki szerint régi típusú destroyerek.

* A palota folyosóján, amint Rune Haakot és Nure Gunrayt kísérik, az egyik harcirobotka orra bukik a saját lábában vagy valami ilyesmi. Ezt biztos ki fogom keresni! Amidala viszont, mikor Panaka az ajtók zárására szólít fel a trónteremben, megcsúszik a síkos padlón. A csatamezőn, az őrületes tömegben két gungan, két-három méterre állva egymástól, annyira pontosan ugyanazokat a mozdulatokat végzik, hogy felmerül: a két animált figura a computerben egy és ugyanaz!

* Nagy ünneplés, hurrá, győztünk. Felvonulnak a prominenesek a theedi főutcán. Az előtérben Palpatine, illetve Amidala - mögöttük Mace Windu, illetve Sio Bibble látható. Vagy mégsem? Jobban megnézve: előbbi nem Samuel L. Jackson, utóbbi nem Oliver Ford Davies... Valószínűleg a stand-in hasonmásaik maradtak benne a felvételben.

* Lovakat nem látni a Naboo-n, de lovasszobrokat igen. Furcsa. Ahogy a theforce.net kommentárja szerint az is, hogy Panaka kacsákról beszél, amikor azt mondja: "We're sitting ducks". A "duck", azt hiszem, angolul a guggolás megfelelője.

* Az ünneplős jelenetben a kislány, aki Anakin jobb válla mögött áll, Jake Lloyd nővére, Madison.

* A vége főcímben a szereplőlistán az szerepel: "Jabba the Hutt - himself", azaz "Jabba szerepében: ő maga".

 

Hát, ennyi. Aki nem hiszi, járjon utána. Pontosabban: aki elhiszi - és felkelti az érdeklődését -, az járjon csak utána igazán! A starwars.hu várja a felfedezők és a cáfolók jelentkezését, a fenti anyagot az ő észrevételeik függvényében fogjuk módosítani, upgrade-elni a jövőben.

Edited by Ugraum
Link to comment
Share on other sites

Sokan véltek hibákat felfedezni az első részben, ezeknek azonban nagy része inkább csak érdekesség, csak kisrészük tényleg hiba. Érdekességeket én is véltem felfedezni, de ezek szándékosan vannak benne, mintegy poénként.

 

 

 

Valódi hibák

 

Nos igen, ezek is vannak, de hát Lucas is emberből van. A legnagyobb hiba, amit mindenki észrevett, az hogy C-3PO a IV. rész elején nem győzi szidni a Tatooine-t, pedig ott nőtt fel. Itt pedig most nem akar soha űrhajóra szállni. Ez elég érdekes. Miért nem emlékszik 3PO arra, hogy itt nőtt fel? Elég súlyos hiba, de gondolom, Lucas egy memóriatörlésnek veti majd alá C-3PO-t, hogy a hibát orvosolja. R2 esete más, ő egy szóval sem említi, hogy a Tatooine-t nem ismeri, sőt, azt hajtogatja, hogy Obi-wan az ő régi gazdája. C-3PO körül vannak még hibák, vagyis inkább a szeme körül van. Ugyanis amikor Anakin megmutatja Padménak droidot, és a szemét bele akarja tenni, akkor először a bal kezében van, a következő képen pedig a jobb kezében. A másik pedig az, hogy ha itt csak be kell kattintani a helyére, akkor a Jedi visszatérben, amikor Jabba kis háziállata (Salicious Crumb) kiszedi CPO szemét, miért lógnak abból drótszálak?

 

Valamint amikor leszáll a Tatuinon Amidala hajója, iszonyú lassan száll fel a por alóla, ami tekintve a bolygó óriási pormennyiségét egy szempillantás alatt fel kellett volna kavarodnia a hajó korul és csak jó pár perc elteltével ülepedett volna vissza. Viszont így semmit nem latunk volna az egészből és ezért a 3D CGI animátorok az ú.n. "particle azaz részecske" effektust egy nagyon visszafogott és nem reális módon alkalmaztak.

Nem hibák

 

A hibákat, amiket olvastam, mind megfigyeltem, és volt olyan, amiket meg kell hogy cáfoljak. Például olvastam olyan reklamációkat, hogy Obi-wannak hol rövidebb, hol hosszabb a hajfonata. Ezt én nem vettem sehol észre, de nem is tartom valószínűnek, hogy így lehet. Mégpedig azért nem, mert az ugye paróka, és nem hiszem, hogy nem ugyanolyan kellékekkel forgatták a különböző jeleneteket (de ha mégis akkor elég trehányak).

Aztán volt olyan, aki azt nehezményezte, hogy Yoda ellenzi Anakin kitaníttatását, mert túl öreg (9 éves), de Luke-ot kiképzi 18 évesen. Vegyük csak elő azt a videokazettát és meglátjuk, hogy Yoda nem akarja Luke-ot tanítani, de Obi-wan meggyőzi. És könyörgöm, gondolkodjunk egy kicsit, az első rész idejében volt rengeteg padawan, nem volt szükséges Anakin képzése, de a IV. részkor csak Yoda volt már, de ő nem szállhatott szembe a császárral és Vaderrel. Neki akkor két lehetőség közül kellett választania: vagy kiképzi Lukeot, és lesz remény a Köztársaság visszaállítására, vagy nem, és akkor örökké a sötét oldal fog uralkodni. Hát erről ennyit.

Volt aki Sebulba Jedi képességeit latolgatta, merthogy neki még jobbak a reflexei, mint Anakiné. Ehhez is egy kis gondolkodás kell. Sebulba egy dug, Anakin egy ember. Sebulbának a faja miatt vannak jó reflexei, Anakinnak pedig az Erőtől. Sőt, Qui-gon mondja is, hogy azért tűnik úgy, hogy Anakinnak gyors reflexei vannak, mert előre látja a dolgokat.

 

 

Sok vitát okozott a Jedik ?száradása? a víz alatti városban. Lucas viszont azt nyilatkozta egy magazinnak, hogy azoknak a gömböknek a fala olyan, hogy nem engedi be a vizet, így a Jedik ruháján (és Jar-Jarén) sem hagyott vízcseppeket. Hát ezért nem voltak vizesek. (Ilyenből volt egyébként a Bongó ablaka is.)

 

Érdekességek

 

Na ezekből sok van, jómagam is fedeztem fel egy párat. Észrevehető például, hogy amikor Darth Maul leszáll a Tatooine-on, akkor az égbolton az Orion csillagkép látszik (mintha a földön forgatták volna :)). Watto ócskásboltjában pedig minden megtalálható: többek között az Űrodüsszeia:2001 űrkapszulája (a fotóért köszi az atom.pganet.hu-nak), és állítólag a Terminátor fém-csontvázának feje és válla... Aztán van egy mondat ?Rossz érzésem van ezzel kapcsolatban?, ezt Luke, Leia, Han Solo és C-3PO is mondta a trilógiában. És állítólag Anakinnak néha Darth Vader árnyéka van, ezt figyelem árgus szemekkel, de a filmben eddig nem vettem észre, csak képen, ami viszont nem a filmből való. A droid vezérlő hajó felrobbanásakor, Jar-jar fellök egy droidot, melynek a hátán a 1138 szám van. A filmről Lucas személyes szekciójában írunk többet.

 

A film végén, mikor Palpatine kancellár megérkezik Naboo-ra, a szülőbolygólyára, a királynővel való találkozásakor három illusztris személyiséget is észrevehetünk gyönyörű kosztümökben. Ben Burtt, aki a hangmérnökként dolgozik a LucasFilmnek, Rick McCallum a főproducer és Paul Martin Smith editor.

 

Persze nem csak ők, hanem a film egyik fő trükkmestere, John Knoll is megjelenik a filmvásznon, aki többek között arról is híres, hogy Ő és testvére Thomas Knoll kreálták meg anno a Photoshop nevű, mára ipari sztenderdé vált képmanipulációs programot (csak, hogy tudjátok, mi is ezt a programot használjuk a site grafikáinak megkreálásakor és jópár hátúl elhaladó űrhajó is az EI-ben - Royal Guard). John, az a naboo-i pilóta, aki nem sokkal az űrharc kezdetekor találatot kap és felrobban az űrhajójával együtt. Nem bírták ki, hogy ne legyenek benn. Na de őszintén, mi kibírnánk...?:)

 

Én is vettem észre különös dolgokat. Például Anakin amikor C-3PO-tól elbúcsúzik, és szedi a cuccait, az ágyán játékok vannak. Az egyiket én egy X-wing modellnek néztem. Aztán a verseny közben látunk egy női alakot, akiben én Aurra Singet fedeztem fel. És ez tényleg így van, Aurra Sing nézi a Boonta futamot. A verseny első körében, amikor a fogatok behajtanak az alagútba, Anakin kb. 2 másodpercig oldalra néz, majd a következő képen Aurra Sing áll egy párkány mögött, és nézi a versenyt. Ezt Lucas utólag rakatta be a filmbe, ugyanis az Episode II-ben benne lesz a hölgyemény.

 

Láttam Lucas-szal egy interjút, ahol ilyen érdekességeket fedett fel előttünk. Gondoltátok volna például, hogy Qui-gon komlinkje nem más, mint egy átalakított Gillette nő borotva? Ugye, hogy nem, pedig az, ezt Lucas mondta. Valamint figyeljétek meg, hogy amikor Qui-gon, Jar-Jar és Padmé beérnek a városba, kis kék lények mellett mennek el, akiknek a nyakában fényképező van. Ezek turisták, akik direkt a versenyre jöttek. Aztán amikor Qui-gon Wattóval beszél a verseny után arról, hogy érvényes volt-e a fogadás, az ajtó előtt elmennek ugyanilyen kék lények, sírva. Egy anya és a két gyereke ez, akik azért sírnak, mert az apjukat megölte a versenyen Sebulba. És az a jelenet hogy tetszett, amikor Jabba egy kis lényt lelök a párkányról? Na azt nem Lucas találta ki. Az egyik vicces munkatárs keze munkája, de amikor Lucas meglátta, annyira tetszett neki, hogy beletetette a filmbe.

 

Végül, egy igazi érdekesség, amely tisztelgés, a nagy barát, Steven Spielberg elött. A szenátus egyik repülő szerkezetében kik vannak? ET-k egy igen távoli bolygón.

 

Látjátok, csak figyelni kell. Mennyi dolog van, amit egy, sőt, kétszeri megnézésnél sem veszünk észre.

 

 

Mindkettő a starwars.hu-ról van

Link to comment
Share on other sites

- a filmvégi stáblista alatt, a legvégén Darth Vader lélegzését hallhatjuk

- amikor a droidvezérlő hajó megsemmisül, Jar-Jar mellett van egy droid, amelynek a hátán a 1138-as szám van

7335b987551902.jpg

 

szerk: Ja, már bemásoltad. Akkor nem gürcölök a többivel :)

Edited by Darth_Phobos
Link to comment
Share on other sites

- a filmvégi stáblista alatt, a legvégén Darth Vader lélegzését hallhatjuk

- amikor a droidvezérlő hajó megsemmisül, Jar-Jar mellett van egy droid, amelynek a hátán a 1138-as szám van

7335b987551902.jpg

 

szerk: Ja, már bemásoltad. Akkor nem gürcölök a többivel :D

 

Nembaj

képekkel mint már mondtam sajna nem szolgálhatok :) de aki akar az nyugodtan tehet be képeket sőt hálás is lennék érte :)

Edited by Ugraum
Link to comment
Share on other sites

Még régebben Zééé írta, hogy ebben a jelenetben már Birodalmi tisztek vannak és egyikük még nő is ráadásul:

9b48de87553467.jpg

 

Szerk: Csináltam 720p-s capokat, jobban lehet látni:

d37d9387554207.jpg 72670c87554211.jpg d3558287554217.jpg

 

Ez meg egy baki, amit ismerek a ROTS-ból:

17af3187554284.jpg

Edited by Darth_Phobos
Link to comment
Share on other sites

Még régebben Zééé írta, hogy ebben a jelenetben már Birodalmi tisztek vannak és egyikük még nő is ráadásul:

9b48de87553467.jpg

 

Szerk: Csináltam 720p-s capokat, jobban lehet látni:

d37d9387554207.jpg 72670c87554211.jpg d3558287554217.jpg

 

Ez meg egy baki, amit ismerek a ROTS-ból:

17af3187554284.jpg

 

Itt mi a baki? Már látom :)

Edited by Ugraum
Link to comment
Share on other sites

De ha már Húsvéti tojások, akkor már megemlítem - mivel sokakkal, akikkel beszélek, nem tudják - hogy az összes film DVD-n van Easter Egg. A ROTS DVD-jén kívül bakiparádék vannak, azon pedig Yoda tánca.

Előhozni pedig a nyelvi menüben a 11-3-8-al lehet előhozni.

Link to comment
Share on other sites

De ha már Húsvéti tojások, akkor már megemlítem - mivel sokakkal, akikkel beszélek, nem tudják - hogy az összes film DVD-n van Easter Egg. A ROTS DVD-jén kívül bakiparádék vannak, azon pedig Yoda tánca.

Előhozni pedig a nyelvi menüben a 11-3-8-al lehet előhozni.

Nekem sajna nem eredeti:( (meg lehet kövezni) és a hankón nincs menü :)

Link to comment
Share on other sites

Ezek bakik is de easter eggek is: EII. hibák - érdekességek (2002.11.06.)

 

1.

A Tatooine-on Amidala megnyom egy gombot, hogy továbbítsa Obi-Wan üzenetét. Pár másodperccel később ugyanezzel a gombbal mutatja meg Anakinnak, milyen messze vannak Coruscanttól...

2.

Mikor Jango beszáll a Slave-1 -be, beveri a fejét a lecsukódó ajtóba...

3.

A Geonosison, mikor Anakint az oszlophoz vezetik, tisztán látszik, hogy már ott van a lánca, lóg le föntről. A kép átvált Obi-Wanra, utána mutatják, ahogy Anit megbilincselik, majd egy geonosis-i fölrepül a lánccal, mivel azóta eltűnt...

4.

A Naboo-n vacsora közben Anakin félbevág egy körtének látszó gyümölcsöt, de amikor átlebegteti az asztalon, már csak 1/8 résznek látszik...

5.

Obi-Wan kirohan az esőbe elkapni Jango-t. Azok épp ládákat pakolnak. Meglátják a Jedi-t, Boba berohan a hajóba, Jango tüzet nyit, a láda ott marad a platform alján. 2-3 képváltás múlva a láda már nincs sehol, pedig azóta senki sem mozdította...

6.

Miután Zam siklója lezuhan, Anakin elkezdi üldözni. Oldalról mutatják a rohanó Jedi-t, majd gyors képváltás Zam- re, ezután MEGINT ugyanaz a jelenet, amikor Anakin szalad (még a háttér is teljesen megegyezik, a mozdulatok, a fények, minden...)

7.

A Tatooine-on Anakin és Padmé ölelkezésénél az árnyékuk jelenetről jelenetre ugrál a ház falán.

8.

Anakin és Padmé megérkeznek a Naboo-ra. A siklójuk átrepül egy kis patak fölött, amiben látszanak a fák, de a siklójuk nem!

9.

A végső csata alatt Ki-Adi-Mundinak kék fénykardja van. Amikor a klónok megérkeznek, és kimentik a Jediket, van egy rövidke jelenet, ahol zöld...

10.

A coruscant-i búcsúzás után a transzportból kiszálllva R2D2 lépcsőzik, a szerelmesek nem várják meg. De amikor a következő vágásban Anakin azt mondja, hogy "Ne aggódj, R2 majd vigyázz ránk.", már ott jön közvetlen mögöttük...

11.

Az aréna jelenet után pár másodperc alatt evakuálták az összes droidot is.

12.

Berunak barna szeme van, de az ep4-ben kék.

13.

Amikor Yoda elindul Padmé felé Palpatine irodájában, és Mace Windut mutatja a kamera, olyan, mintha a kis zöld mester egy futószalagon járkálna, SEMMIT sem halad előre...

14.

Padmé kiszállni készül a kenuból, föllép. Vált a kamera, és Padmé újra föllép ugyanazzal a lábával.

15.

Az esküvői jelenetben a droidok mögött van egy csomó fa, de amikor közelről mutatják oket, csak 1!

16.

Obi-Wan belép a droidgyárba, jobb oldalon van a fénykardja. Elindul, és már a balon...

17.

Mace-Windu belép a Szenátusba, Yoda elől áll, mikor újra mutatják, már hátul, egy olyan helyen, ami az előbb ott se volt...

18.

Obi-Wan odadobja a kék kardját Anaki BAL kezébe, a következő jelenetben már a JOBB-ban van...

19.

Ahogy Zam előveszi a pisztolyát a bárban, Anakin tincse átkerül a jobb oldalról a balra.

20.

Yoda leejti a botját, a harc alatt SEHOL SEM látható a földön, majd miután Dooku elhagyja a helyszínt, újra megjelenik.

21.

Padmé 4 boröndbe pakol (épp a 4. telik meg, amikor Anakinnal beszélget), de csak 3-at visznek a Naboo-ra:)

Link to comment
Share on other sites

Jó lett ez az EP1-es kisregény, akkor is, ha akár csak a fele igaz. :)

Ebből is látszik, hogy az is megtudhat új dolgokat, aki azt hiszi, kívülről ismeri mind a 6 filmet, bakikkal/érdekességekkel együtt.

Azt hiszem ideje lenne képkockánkét kielemezve végignéznem mind a 6 részt. Bár eltartana egy ideig...

Link to comment
Share on other sites

Jó lett ez az EP1-es kisregény, akkor is, ha akár csak a fele igaz. :D

Ebből is látszik, hogy az is megtudhat új dolgokat, aki azt hiszi, kívülről ismeri mind a 6 filmet, bakikkal/érdekességekkel együtt.

Azt hiszem ideje lenne képkockánkét kielemezve végignéznem mind a 6 részt. Bár eltartana egy ideig...

 

Hajrá :):D

Link to comment
Share on other sites

Valaki tud valamit az EP3-ból. Mondjuk az aranyos hogy a leszálló pályán Yodát ott várja Tarful(nem tom hogy kell rendesen írni a nevét) Meg akinek van ideje az képeket is rakhat hozzá.

Edited by Ugraum
Link to comment
Share on other sites

A Tatooine-on Amidala megnyom egy gombot, hogy továbbítsa Obi-Wan üzenetét. Pár másodperccel később ugyanezzel a gombbal mutatja meg Anakinnak, milyen messze vannak Coruscanttól...

Erre a bakira az ep3-ban azzal reflektálnak, hogy Amidala a Mustafarra leszállva egy hasonló gombot nyom meg, hogy kinyissa az ajtót. Ez egy ilyen multifunkcionális gomb lehet a nubieneken :)

 

Miután Zam siklója lezuhan, Anakin elkezdi üldözni. Oldalról mutatják a rohanó Jedi-t, majd gyors képváltás Zam- re, ezután MEGINT ugyanaz a jelenet, amikor Anakin szalad (még a háttér is teljesen megegyezik, a mozdulatok, a fények, minden...)

Valójában az összes jelenet, amiben akkor futni látjuk Anakint egy és ugyanaz. Egyetlen jelenetet rögzítettek, több kameraállásból, más-más sebességgel. De nézzétek meg, mikor szemből mutatják, ugyanazokat a mozdulatokat teszi, mint mikor oldalról látni.

Egy hasonló újrabevágás van a film végén is, mikor Dooku villámot szór Anakinra, majd - negatívba átfordítva - ugyanazzal a jelenetsorral már falidíszeket vagdos Yodához. Ennek az újrafelhasználásnak köszönhetően Dooku mögött a Yoda jelenetben változik a háttér.

 

Az aréna jelenet után pár másodperc alatt evakuálták az összes droidot is.

Bár a lefolyása tényleg gyors - gondolom nem akarták mind a sok percet bemutatni, míg a droidok kivonulnak -, látható, amint a droidok elindulnak kifelé, mikor a LAAT/i-k felemelkednek. Mikor pedig látjuk a hajókat eltávolodni az arénától, jól kivehető, hogy az aréna előtt is dúl már egy kisebb csata. Valószínűleg a droidok oda mentek.

 

Padmé 4 boröndbe pakol (épp a 4. telik meg, amikor Anakinnal beszélget), de csak 3-at visznek a Naboo-ra:)

Lehet Anakin rászólt, hogy a luxushajójával ellentétben a civil hajókon van súlylimit :)

 

Valaki tud valamit az EP3-ból. Mondjuk az aranyos hogy a leszálló pályán Yodát ott várja Tarful(nem tom hogy kell rendesen írni a nevét) Meg akinek van ideje az képeket is rakhat hozzá.

Majdnem jól írtad. Taffulnak kell írni, két f-fel.

 

Párat tudok az ep3-ban:

- Yoda a film során többször is elhagyja a botját: Kashyyykon, mikor lefejezi a két klónt. Mikor felmászik Chewie-re, nincs nála, de a búcsúzáskor már ugyanazt a botot markolássza. Mikor betörnek Obi-Wannal a Templomba, újfent nincs nála, de a folyosókon már arra támaszkodik. Aztán elhagyja az Uralkodó irodájában is, sőt, a Szenátusban már a köpenye is odavész. A Polis Massán mégis mindkettő megvan.

- Obi-Wan is elhagyja a köpenyét az Utapaun, sőt, még akkor sincs meg neki, mikor a Tantive IV-el leszállnak Coruscanton. A Templomba betöréskor már újra rajta van. Akárcsak a Mustafar után, ahol szintén elhagyta, majd újra meglett neki a Tatooine-on (bár lehet, hogy C-3PO nem csak Amidalát vitte be a hajóba :D ).

- Grievous kardgyűjteményére érdemes egy pillantást vetni. Mikor Anakin visszaszerzi a kardját Grievoustól az Invisible Hand fedélzetén, az egyik zsebben látható Obi-Wan ep1-2-es fénykardja. Az Utapaun pedig a négy fénykardból az egyik az, amelyiket Anakin éppen használ és később Luké lesz, a másik pedig ugyanaz, amivel Obi-Wan oly bőszen védekezik a csapások ellen és valami csoda folytán a haláláig nem tud elveszíteni.

- Mikor Vader a torkánál fogva az asztalhoz nyomja Obi-Want, az egyik snittben meg Kenobi a saját, a következőben már Anakin kardját fogja.

- Mivel az utómunkálatok folyamán alaposan megváltoztatták az irodában lezajlott párbajt, így Sidious apánk néhány jelenetben nem a saját, hanem Anakin kardját használja Windu ellen.

- Mikor Sidious és Yoda között kisül az energiagömb, Sidious átesik a szenátusi pod szélén, de sehol sincs korlát, amiben megkapaszkodhatna. Eztán váltunk Yodára, majd mikor visszatérünk Sidi papára, már egy korlátban kapaszkodik.

- Ahogy Anakin lekezeli Dookut, az bámulatos. Csak az a baj, hogy a mozdulatsor végén Dooku kardja egyrészt nem repült volna fel a magasba, másrészt, ha mégis, a pengéje lehasította volna Anakin kezét is.

- A film végén visszautaltak az ep6 egyik híres bakijára: Vaderről hiányzik a maszk alsó része, majd a következő snittben már újra ott van.

- Vader tüdeje ugye súlyosan megsérült, ezért kell neki a vastüdő. Sérült tüdővel (és valószínűleg sérült hangszálakkal) az ember nem tud üvöltözni, ennek ellenére Anakin nem csak üvölt a műtőasztalon, de mindezt zárt szájjal teszi.

- Aayla Secura a világ leggyorsabb Jedije, már ami a fénykardelőrántást illeti. Mielőtt lelövik, az egyik jelenetben még az övén van a kardja, a következőben már a kezében. De pengenyitásra még így sem maradt ideje.

 

Na most ennyi jutott eszembe.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information