Jump to content

kolmilan

Tag
 • Content count

  3330
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by kolmilan

 1. Mint a régi viccben: "Székely bácsit egyszer ráveszik az unokái, hogy menjen már el a moziba, egy filmet megnézni, mert még életében nem volt ilyen helyen... El is megy az öreg Brassóba, a moziba és megnézi a Star Wars III-at. Mikor vége a filmnek hazaindul, és otthon a hambiton rágyújt egy cigire és értetlenül néz maga elé. Néha még a fejét is megrázza. Az unokák odagyűlnek köré és kérdezik tőle: - Na, papa! Milyen vót a mozi? Az öreg komolyan mondja a sarjainak: - Hát, látványos vót, az hétszentség... azok a szeparatusta draidek, meg a klónzottak ott csatáztak...izgalmas is vót...de Isten ücse, gyerekek! Én ezt nem hiszem el!!!"
 2. Egy hónapig ingyenesen használható az Arcanum Digitális Tudománytár, itt szinte az összes régi újságban lehet keresni. A Star Wars Klub már írt a Csillagok háborújáról szóló feltételezhetően első magyarországi cikkről, viszont én most ennél is korábbi említést találtam. 1977. augusztus 12., Új Világ: A teljes cikk itt található.
 3. kolmilan

  Filmek

  Vagy angol. Mert most rájöttek, hogy ez igazságtalan volt - a legjobb film díját a legjobb filmnek kell adni, nyelvtől függetlenül.
 4. Találtam egy részletet az eredeti, 1979-es, feliratos mozikópiából (Ez volt az, ahol Chewbaccát "Harah"-ra magyarosították):
 5. kolmilan

  Filmek

  Összekevered a They Shall Not Grow Old-dal.
 6. Valószínűleg az indonézek látják először, mert náluk szerdán van a premiernap, és a szerdai premiernapos országok közül ők vannak a legkeletebbre.
 7. Már bocsánat, de te hol élsz? Ezt majd akkor mondhatjuk el, ha felvállalni nem jár majd félelemmel, ha szabadon házasodhatnak és örökbefogadhatnak, ha a "b*zi" szó nem lesz többé sértés, ha a politika nem hergel nap mint nap ellenük. Abban élnek. Csak te úgy döntesz, hogy figyelmen kívül hagyod. 1. A véleményét az ember megválaszthatja, a nemét, szexuális irányultságát, származását, bőrszínét, stb nem. 2. Nem lett tönkretéve a karrierjuk, max maguknak tették tönkre. Ha megerőszakolsz valakit, zsidózol, homofóboskodsz, stb., az egyes-egyedül a te döntésed, a te felelősséged, vállald érte a következményeket. Amúgy meg: Donald Trumpot hányan vádolták meg zaklatással, és mégis elnök? Hány évig producerkedhetett Weinstein az első nemi erőszakja után? Marton László is simán rendezhetett haláláig. Alain Delon életműdíjat kapott úgy h rendszeresen verte a feleségét, a fiát meg a kutyaólba zárta. Egyes humoristák (lásd Louis CK) karriert csinálnak abból, hogy próbálják "elhallgattatni" őket. Az áldozatok tönkretett élete miért nem érdekel? Légyszíves nézd meg, hogy a világ vezetőinek hány százaléka férfi. Nézd meg, hogy a cégvezetők hány százaléka férfi. Nézd meg, hogy a vezető pozícióban dolgozók hány százaléka férfi. A világot túlnyomórészt még mindig férfiak irányítják, ezt nevezzük patriarchátusnak. Ezek tények. Az, hogy a nőknek már nem tiltják törvényileg az ilyen pozíciók megszerzését, nem jelenti a probléma megoldását. Csak az első lépés a megoldás felé. Most belemehetnék abba, hogy a nőket születésüktől fogva arra kondicionálják, hogy ne foglalkozzanak műszaki dolgokkal, mert az a férfiak dolga, de te valószínűleg ezt is fantazmagóriának fogod minősíteni. Pedig csak beszélned kellene nőkkel és észrevenni, ami ott van az orrod előtt. A korhatár 18 évnél van meghúzva, azalatt kiskorúnak, cselekvőképtelennek tekintjük az embereket. Japánban ez pl 20 év. Ha akarod, küzdhetsz azért, hogy vigyük lejjebb vagy feljebb. Viszont valahol meg kell húzni. És aki kiskorú iránt érez vonzalmat, attól igenis elvárható, hogy türtőztesse magát. Az ilyen kapcsolatokban kezdettől fogva ott van az alá-fölérendeltség, és a felek soha nem lesznek egyenrangúak. Ha az orvos, vagy a tanár akar a páciensétől/diákjától valamit, akkor nem szabad tovább kezelnie vagy tanítania, hogy megszűnjön ez a viszony.
 8. Tudományos bizonyítékok vannak rá, hogy az azonos nemű szülők gyerekei nem lesznek nagyobb arányban melegek. A személyes tapasztalataid sajnos nem rúgnak labdába a tudományos kutatások mellett, főleg, mert valószínűleg a saját igazadat keresed az élményeidben. Az, hogy ilyen tapasztalataid vannak, annak az eredménye, hogy egyre elfogadottabbá válik, egyre többen fel merik vállalni, ahelyett, hogy elnyomnák magukban és boldogtalan emberré válnának. Ez mindenképpen üdvözlendő. A melegség amúgy nem "identitászavar", hanem egyszerű preferencia, és nincs. vele. semmi. baj. Nem negatív vagy pozitív dolog, hanem egy egyszerű tulajdonság. Mint amikor valaki vörös hajú.
 9. "Az égvilágon nincs bajom a melegekkel" aztán leírod, hogy amúgy meg bajod van a melegekkel. Hibátlan logika. Neked mitől lesz rosszabb, ha két azonos nemű összeházasodik? Konkrétan nulla hatással van az életedre. De nem, neked bele kell pofázni mások magánéletébe, és még büszke is vagy rá. Ha neked definíció szerint férfi és nő szerint köttetik, akkor házasodj nővel. Másnak mi köze van ehhez?
 10. A Flix és Orka topikban leírtam a homofóbia káros hatásait. Aki homofób, az intoleráns. A homofóbiát puszta "ellenvéleményként" eufemizálni pedig a homofóbia áldozatainak szembeköpése.
 11. "A tolerancia paradoxona: ha egy toleráns ember nem kedveli a nem toleráns embereket, akkor intoleráns velük szemben. Mi a helyes hozzáállás ebben az esetben számára? Tolerálja az intoleráns embereket is, és ezzel fogadja el az intoleranciát, vagy ne tolerálja őket, ezzel viszont beismerve, hogy ő is intoleráns? A határtalan tolerancia kényszerűen a tolerancia teljes elvesztéséhez vezet. Ha a vallási, világnézeti, etnikai türelmességet kiterjesztjük mindenkire, még az intoleránsakra is, és ha nem vagyunk készek megvédeni toleráns társadalmunkat az intoleránsak támadásától, akkor a toleránsokat idővel megsemmisítik és velük együtt a toleranciát magát is." (Karl Popper)
 12. Szerintem hatalmas bátorság kell hozzá, főképp ma Magyarországon, hogy valaki felvállalja, hogy meleg. A transz embereket pedig egyenesen hősöknek tartom. Kockáztatja a munkahelyét, a családja elvesztését (kitagadás), az életét (nácik). A Pride ezért Pride, hogy igen, büszkék vagyunk arra, hogy harcolunk a jogainkért, hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, hogy nem hagyjuk magunkat a négy fal közé visszakényszeríteni. Önmagunk felvállalása ekkora ellenszélben igenis becsülendő és nem hétköznapi teljesítmény. Érték mögötte a bátorság, érték a kitartás, érték annak a szépsége, hogy bármennyire is próbálják kordában tartani, a szeretet nem ismer akadályokat. Ugyanezt mondani a feminizmusra, főleg Magyarországon, ahol 3 héten belül 3 nővel végzett a partnere, egyszerűen nevetséges. A patriarchátus él és virul, és csak látszateredményeket sikerül elérni (lásd filmek). És a kedves férfiak már ezt is halálos fenyegetésnek veszik, totális nőuralmat vizionálva. De, ezen múlik. Egy 16 éves és egy 40 éves egyszerűen nem ugyanaz a súlycsoport érettség szempontjából. Ez eléggé pedofilmosdató duma. Ők szoktak ilyenekkel jönni, hogy "12 éves volt, de fejben már a 80-hoz közelített amiatt, amin keresztülment". Akkor hajrá, állj ki érte. Helyesen úgy van amúgy, hogy 14 vagy 17 évesnek nem adatik meg az, hogy kihasználják idősebbek, vagy egy tanárnak vagy egy orvosnak nem adatik meg, hogy visszaéljen a hatalmával. Megismétlem, nem látom, hogy kampányolnál. Nyugodtan alapíts csak mozgalmat, küzdj, azért, amiben hiszel. Komolyra fordítva a szót, én a következő érdekes kérdést a poliamóriában látom. Itt gondolom mindenkinek az arab férfi jut eszébe a 79 feleségével, de tény, hogy vannak már ma is olyan kapcsolatok, ahol kettőnél több ember van romantikus kapcsolatban, és ez minden alá/fölérendeltségtől mentes.
 13. Erre mondjál már példákat, légy szíves. De könyörgöm, miért vezetne oda? A homoszexualitás esetében két cselekvőképes emberről van szó, míg a pedofília/zoofília az egyik fél nem cselekvőképes. Megvan a határvonal, teljesen tiszta és világos a helyzet. A 16 és 40 éves esetében megvan a veszély, hogy az idősebb kihasználja a fiatalabb tapasztalatlanságát, és beleviszi olyan dolgokba, amiket megbánhat. Ettől meg kell védeni, hiszen kiskorú, és nem feltétlenül tud kompetensen nyilatkozni arról, hogy akarja-e a kapcsolatot, vagy bármit, amit a 40 éves akar tőle. Szerintem az ideális megoldás az lenne, ha 18 éves kor alatt max. 4 év korkülönbség lenne megengedett. De ezzel kapcsolatban nyitott vagyok a vitára. Magyarországon amúgy a korhatár 14 év, 18 éven aluliak számára 12 év.
 14. Csak érdekességképpen: Amerika kapitány, 1. szám:
 15. Mondtam, hogy mást nem kéne? A három közül melyikre gondolsz? Vagy egyszerre mindháromra? Néha tényleg szeretnék ebben a PC-terror álomvilágban élni, amit egyesek kitalálnak…
 16. Mondhatod, csak a környezetedben lévő melegek kényelmetlenül fogják érezni magukat, és ezáltal nem fognak valami kedves embernek tartani. Köszi. A kapitalizmusba az is beletartozik, hogy a vállalatok minél több profitot akarnak termelni. Azért készítenek ilyen filmeket, azért teszik bele mindezt, mert most ez termeli a pénzt. Ha az a barátod, meg sok más ember úgy dönt, hogy inkább nem néz ilyen filmeket, mert unja, hogy beleerőltetik ezeket a dolgokat, akkor nem fognak ilyen filmeket készíteni. Egy náci országban valószínűleg olyan filmeket készítenének, amikben a gonoszok zsidók, mert az hozná a bevételt. Ez ennyire egyszerű. Nincs mögötte világméretű összeesküvés, PC-terror, liberálfasiszta diktatúra. Profitmaximalizálás van. Nyilván ha mindenki ilyen pesszimistán és apatikusan gondolkodik, akkor nem fog. Viszont dönthetünk úgy is, hogy próbálunk rajta változtatni. A fekete himlőt pl. sikerült kiirtani. A homofóbiát kicsit nehezebb, de semmi sem lehetetlen.
 17. De épp ez az, hogy nem magánügy, mert ha homofób a gyereked, akkor az káros hatással van a melegekre. A gyerekeket nem lehet melegnek vagy heterónak nevelni. Ez egy megváltoztathatatlan dolog. Tehát nem káros hogyha a gyerek lát ilyet is. Épp, hogy jobb ember lesz tőle. Szeretőbb, elfogadóbb, kedvesebb. A pedofilokat pedig undorító dolog belerángatni ebbe. Egy gyerek nem egyezhet bele semmilyen szexuális kapcsolatba, mert kiskorú és nem képes kompetens döntésre, míg két felnőtt igen. Csak a konzervatívok imádják összemosni a két dolgot, hogy riogathassanak vele. De nem erről (is) szólt a kezdettől fogva? Hiszen számtalan szerelmi szál volt benne. Nem számít, hogy lány és fiú, vagy két fiú, vagy két lány szereti egymást. Mindegyiknek ugyanolyan létjogosultsága van.
 18. Egy kicsit hosszabban. Sajnálom, ha kicsit hevesen reagáltam. Teljesen megértem, amit írtál, csak egy problémám van vele. Általában két véglet szokott lenni a meleg karaktereknél: vagy az egész lénye a szexualitása körül forog, általában traumaként éli meg, és a cselekmény nagyban foglalkozik azzal, hogyan dolgozza fel. Ilyenkor általában azt szokták mondani kritikaként, hogy milyen unalmas, hogy már megint erről van szó, miért nem lehet egy normális karakter, aki amúgy meleg. A másik véglet olyan, mint Dumbledore vagy Sulu, vagy a szerző említi meg róluk utólag, vagy valamilyen kis futó utalással oldják meg a dolgot. Ilyenkor azt szokták felróni, mint te, hogy amúgy semmit nem tesz hozzá a karakterhez. Én ezt értem, viszont még ezt is pozitívumnak tartom, hiszen a homoszexualitást futó kis semmiségként, hétköznapi, normális dologként tünteti fel, ami szerintem talán még pozitívabb a másik véglethez képest, ahol talán túlságosan a dolog negatív aspektusai vannak előtérben. De épp azért magyarázzák bele, hogy nézzék. Rengeteg tinézser/huszonéves LMBTQ+ ember van, aki szereti a rajzfilmeket, és még jobban szereti őket, ha vannak benne karakterek, akikkel azonosulni tud. Ilyen például a Steven Universe meg a She-Ra. Előbbinek hatalmas rajongótábora van, és az egyik karakter konkrétan két lány szerelmének a megtestesülése. Az utóbbiban meg például megőrülnek a főszereplő, Adora és a főellenség, Catra párosáért, "shippelik" őket, még ha a rajzfilmben nincs is köztük semmi (csak sok-sok levezetetlen feszültség ). Fanartokat készítenek, fanfictiont írnak stb. És nem mellesleg van Netflix-előfizetésük. Tehát nagyon is megéri ennek a csoportnak tetsző tartalmat gyártani. Flix és Orka párosa nyitás lehet feléjük. Látom, te is bírod őket, ők miért ne bírnák? Ő mondhatja, mert ő meleg. Ez olyan mint az N-betűs szó és a feketék esete. Ez az egész arról szól, hogy megtiszteled az adott csoportot azzal, hogy nem használod azt a szót, ami oly sokáig annyi traumát okozott (és okoz még ma is) nekik. Ez nem propaganda, hanem színtiszta kapitalizmus, fentebb leírtam, miért. Kb. a 90-es évekig pedig pont fordítva volt a dolog, elképesztően homofób filmek születtek, amikben a főgonoszok sokszor melegek is voltak, hogy még "romlottabbnak" ábrázolják őket (itt egy lista az ilyen alkotásokról). Manapság szerencsére megfordult a dolog. Majd ha végre megszűnt a homofóbia, akkor ennek terhe nélkül lehetnek melegek a gonosz karakterek. Én egy nagyon kedves, jóindulatú embernek ismerlek, Ody. Amikor személyesen is találkoztunk, mindig normális és jó fej voltál, ezért szeretnélek kérni, hogy ezt gondold át még egyszer. Nincs azzal semmi baj, ha két ember szereti egymást. Tényleg. Ez nem perverzió, ez nem romlottság, ez szeretet, ami a legnemesebb dolog a világon. Nem tudom, hogy miért mondod ezt, saját magamból kiindulva azért, mert ha az ember heteró, van benne egy természetes, ösztönös undor. Ez azért van, mert önkéntelenül is a másik helyébe képzelem magam, pl. ha két csókolózó férfit látok, és elképzelem, milyen lenne, ha én csinálnám, és elönt az undor. Velem is ez volt kb. 10 évvel ezelőtt. Viszont azóta láttam már egyet s mást, és ott tartok, hogy az undor szinte teljesen megszűnt. Még mindig nem szeretném csinálni, viszont hozzászoktam, hogy van ilyen is, és nem zavar többé. Légy szíves, próbáld meg a racionális oldalát nézni a dolognak, és elválasztani az érzelmektől. Nem gond, hogyha undorodsz. Nem gond, ha nem nézel ilyet szívesen. De próbálj meg tudatában lenni annak, hogy ez az undor honnan ered, és hogy milyen következményei vannak. Végtére is azért vagyunk emberek, mert megtanultunk uralkodni az ösztöneinken. Szóval… ha akarják, sorozatgyilkosnak is nevelhetik a gyereküket? Erős hasonlat, de a homofóbia is hasonló hatású, a homofóbia konkrétan öl. Egyrészt azáltal, hogy a homofób társadalom kiveti magából a meleg/leszbikus embereket, és öngyilkosok lesznek, vagy konkrétan melegeket ölnek (lásd a Pulse night clubban történt mészárlást, hogy más példát ne említsek). A homofóbia elképesztően káros hatású, és szerintem mindenki tartozik annyival a meleg/leszbikus/biszexuális embereknek, hogy törekszik a megszüntetésére. Beteg egy világ az, ahol az probléma, hogy két ember szereti egymást… Tehát azért fontos az LMBTQ+ reprezentáció, hogy a gyerekek lássák, hogy ez normális, nincs vele semmi baj, és ne legyenek homofóbok/transzfóbok, stb. Illetve, ha LMBTQ+ gyerekek nézik (igen, hűha, vannak ilyenek, akik már születésüktől fogva tudják magukról), akkor legyenek karakterek, akikkel azonosulni tudnak, hogy ne érezzék magukat kirekesztve a társadalomból.
 19. A Disney egy cég. Minden, amit csinál, azzal az indíttatással teszi, hogy profitot termeljen. Ha jótékonykodik, azt a marketing miatt teszi, ha filmeket készít, azt azért teszi, hogy minél többen megnézzék. Meleg karaktereket tenni egy rajzfilmbe egyrészt kívánatos, mert ott vannak az LMBTQ+ emberek mint piac, de rizikós is, mert a konzervatívokat sem szeretnék elveszíteni. Ezért nagyon óvatosak.
 20. Légy szíves, ne használd azt a szót. Egyszerű: pénz. Ha nyilvánvalóvá teszik a sorozatban, az oroszok pl. rögtön betiltják, az amerikai konzervatívok meg sikítófrászt kapnak és megtiltják a gyerekeiknek, hogy nézzék. Így, csak sejtetve, viszont kicsit bevágódnak a progresszíveknél, de nagyon nem veszélyeztetik a bevételüket. Meg egy kis médiafigyelmet generálnak.
 21. Akkor remélem, a Disney hercegnős mesékben is épp ennyire zavar a szerelmi szál. Flix és Orka kapcsolata épp annyira gyerekbarát, mint például Anna és Kristoff kapcsolata a Jégvarázsból. Csak sajnos egyes felnőttek, ha meglátják a "meleg" szót, egyből a szexualitásra asszociálnak a romantika helyett.
 22. Igen, a jól megírt meleg karakterekre igenis szükség van. Ha érdekel, szívesen elmagyarázom, miért.
 23. 0 downloads

  A fájlok a cnhd-480p, cnhd-480p.ansi és a 720p.webrip.x264-w4f verziókhoz tartalmaznak feliratot.
 24. 0 downloads

  A fájlok a cnhd-480p-repack, 720p.NF.WEBRip.DD5.1.x264-NTb és a 720p.webrip.x264-w4f verziókhoz tartalmaznak feliratot.
 25. 0 downloads

  Két fájl található a HDTV.XviD-2HD verzióhoz tartozó felirattal. A második felirat az ARC Troopers című résszel együtt tartalmazza a fordítást.
×
×
 • Create New...

Important Information