Jump to content

Könyvek és képregények


Ody Mandrell

Recommended Posts

Gondolom szoktatok olvasni. Én elég ritkán, de azért néha rákapok a dologra. Ez lehetne amolyan könyvajánló topic is, plusz a nagy könyves élményeket is ide lehet ömleszteni.

 

Általában sci-fiket szoktam olvasni, most éppen a Sárkány halála I-II -t olvasom. Érdekes regény. Egyébként eddigi olvasmányaim közül, a GÖMB című Crichton mű váltotta ki a legnagyobb hatást. Filmen a feszültség töredéke se jött vissza, viszont könyvben iszonyat jó volt!

Link to comment
Share on other sites

Nekem alapolvasmányom volt Tolkien-től A Gyűrűk Ura, Herber-től a Dűne és a Dűne Messiása, és Kurt Cobain naplói (bár sok mindennel nem értek egyet Kurt-tel), és Crihton-tól az Őslénypark. Sztem rövid időn belül hozzákezdek a Da Vinci kódhoz is.

Link to comment
Share on other sites

Én Dean R. Koontz könyveit imádom.Régebben rengeteget olvastam, mostanában kevesebbet, mert időm se nagyon van rá, meg elalszok közben.Nem azért mert unalmas, hanem csak úgy magától ragadnak le a szemeim.Most is van 8 könyv a polcon, ami elolvasásra vár.

Link to comment
Share on other sites

Én is most olvasom a DaVinci kódot. Iszonyatosan jól ir ez a fazon. Igy kell egy jó thrillert irni... gyakorlatilag már az első oldalaktól beszippant és nem tudod letenni.

Ami egy picit zavar: elég sok történelmi hiányosság/fikció van benne, amit kész tényként kezel. Tulajdonképpen ez nem zavarna, ha az Előszavában nem jelezné, hogy minden amit ir, az tény... Ettől függetlenül profi munka... remélem a végére se laposodik el :D

 

Kedvenc könyveim egyébként -bár ezzel lehet, hogy szegénységi bizonyitványt állitok ki magamról- Nemes István régi (föleg a '90-es években irt) munkái.

 

Chrichtontól én csak az Őslényparkot olvastam, még kiskoromban és akkor megdöbbentem, hogy mennyire eltér a Jurassic Park tőle. A könyv sokkal durvább, horrorisztikusabb és mélyre hatolóbb volt. Aztán elolvastam a folytatását és elég nagyot csalódtam benne. Persze Chrichton-nak ott már muszáj volt produkálnia, mert sikeres lett a film... meg is látszott a végeredményen. Azóta nem is olvastam Chrichton-t pedig lehet, hogy kéne :P

Link to comment
Share on other sites

Nem, már elkezdődtek a forgatások, és Skóciában 3 templomba is kaptak engedély a forgatásokhoz, hogy minél hűbben meg tudják csinálni. A szereposztás szerintem isteni, egyedül ezt a Tatou-t nem tudom nagyon értékelni, de nem mondok semmit, mert jobbat most nem is tudnék hirtelen mondani a szerepére. A teaser meg eléggé ellentmond a könyv sztorijával, mert kicsit a jelek nem így vannak a festményeken. :P

Link to comment
Share on other sites

Én meg Tom Hanks-el nem tudok mit kezdeni. Nem való neki szerintem. A nagyobb baj, hogy a rendezővel se vagyok kibékülve... Ron Howard a tipikus 'korrekt' szintet hozza az összes filmjénél, de soha semmi kiemelkedőt. De ezt már lehet, hogy a filmes topicba kellett volna.

Link to comment
Share on other sites

Nemrég olvastam a DaVinci-kódot, alig tudtam akkor letenni, mert érdekelt, hogy mi lesz, de utólag visszagondolva rá, nem kerül be a kedvenc könyvek kategóriájába, és még csak nagy meglepi sem lett a vége. Arra meg már a Franciaországban zajló eseményekkor rájöttem, hogy ki a Mester.

Tom Hanks szerintem is fura lesz a főszerepre.

Crichton második dínós könyvétől, az Elveszett szigettől még jobban eltér a film, mint az elsőtől. A könyvet nagyon szeretem olvasni, remek C.könyv, de a film :)

A többi könyve nagyját olvastam már, megvannak otthon. A Gömböt nemrég szereztem meg antikvárból, de még nem olvastam el. Öcsém kapta ajándékba, el kell majd tőle kérnem.

Kedvenceim? Ajaj, jó néhány van. Szeretek olvasni, és elég eklektikus az ízlésem. Mostanában keveset olvasok, mert felfedeztem a net egy-két igencsak szuper áldását (értsd: fórum) :)

Nagy bánatomra nem került be Rejtő könyv,és Dumas-tól a Monte Cristo a 12 kedvenc könyv közé, mert ezeket imádom!

Egyébként mit szóltok ehhez a kis könyves megmérettetéshez? Hogy reális nem lesz, az biztos.

Link to comment
Share on other sites

Egyébként mit szóltok ehhez a kis könyves megmérettetéshez?

 

Az ötlet jó volt, miszerint kedveltessük meg a könyveket a nézőkkel, de szerintem teljes kudarcba fulladt. Már eleve azt marhaságnak tartottam, hogy egy ember csak egy könyvre szavazhat... és sajnos a legtöbb ember azt az egy szavazatát akkor már inkább valamilyen iskola-padban olvasott klasszikusra nyomta el és igy teljesen kimaradtak a nem túl ismert, ámde igencsak érdekes könyvek a listáról. Ráadásul ez a mostani rendszer, hogy egy könyv továbbmenéséért védők meg ellenzők párbajoznak... na hát ez már bolhacirkusz. És miért csak regények kerülhetett be? Igy simán nem került be a versenyre a világirodalom 60%-a.

Link to comment
Share on other sites

Nem vagyok egy nagy könyvmoly, nem olvasok annyit, de nekem is vannak kedvenceim.

Akármilyen műfajban olvastam eddig, a Szeleburdi családot nálam semmi nem tudta leverni az élről.

 

Talán azért mert annyira emlékeztet a gyerekkoromra, egész családomra, mintha magamról olvasnék, újra élném a múltat.

Link to comment
Share on other sites

Ezt a témát szeretni fogom...

 

Eleinte szinte én is csak sci-fit olvastam, a mesekönyvek után természetesen, a kötelezőkön kívül, és SW-t ráadásul.

A húgom most pont így kezdi az önálló olvasmányos kalandjait, és remélem nem áll le, a Klónok és a Sithek könyv változatával.

Egyébként én a kötelezőkből is sokat megkerültem :) amihez nem volt kedvem, nem erőltettem, inkább megnéztem filmen vagy megkértem valakit mondja el :)

Link to comment
Share on other sites

Nekem megvolt minden kötelező :) Csak egyszer nem értem egynek a végére, mire odaértünk az anyagban, és mi történt? Persze, hogy pont akkor háborgott a fél osztály, hogy még nem jár a végén, és a fél osztály kapott egy egyest :) A másik fele meg hallgatott, de egy része még annyit sem tudott a könyvről, mint akik megsz***. Az ember tragédiája volt az éppen aktuális könyv :D

Néha még túl is teljesítettem a kötelezőt :))

Általános iskolában olvastam még a lentebb említett Monte Cristot (imádom a kaland regényeket :D ), és azóta szeretem. Ilyenekkel kezdtem.

 

Szisz, ezt a témát én is nagyon fogom szeretni :P Már gondoltam rá, hogy vajon miért nincs ilyen topik :)

Nálunk én voltam az egyik köt. olvasmány mesélő az osztályban :o

 

Bomarr, igazad van.

Cirkuszt csináltak az egészből. Azért volt jó a második forduló, mert ott legalább 12 könyvre is lehetett szavazni. Az például jó ötlet volt. Már kezdetben is így kellett volna. Azt sem tartottam jónak, hogy egy magyar, és egy külföldi regényt kellett az első fordulóban megjelölni, mert ha valakinek pl. nincs kedvenc külföldi regénye (vagy nem tud dönteni, és itt megint bejön az egy könyvre való szavazás), akkor talán egyáltalán nem szavaz, és máris más az eredmény. Ha jól emlékszem, a németeknél nem csak regényre lehetett szavazni, így lett a Biblia a második az összesítésben.

Link to comment
Share on other sites

Nahát a 100 könyv listán megszámoltam össz-vissz talán 12 olvastam, valamelyiket persze többször is. Ez persze úgy jön ki hogy pár kötelező nekem kimaradt. A Zabhegyezőt, az Üvöltő szelek -et és a A kis herceg-et többször.

A Gyűrűk urán egyszer mentem végig. Még a felhajtás előtt.

Pottert egyet sem olvastam.

 

A kötelezőkkel nagyon mostohán bántam. Általánosban egyedül a Pál utcai fiúk jelentett valamit, a többi elég távol állt. Egész kihagyhatatlannak tűnő darabok is. A gond az, hogy szinte semmit sem tudnék mondani róluk, ha valaki kérdezne…

Valahogy mindig úgy volt kitalálva, hogy több könyv közül lehetett választani, volt hogy elég rendhagyó művek is szerepeltek, ami más iskolákban nem igazán.

 

Kicsit off

Kétféle magyar tanárral találkoztam, aki utált vagy akinek kedves voltam. Ezért aztán majdnem mindegy volt elolvastam-e vagy sem a kötelezőt. Amikor fel kellett olvasni ezt mondta egyikük: "jó a hangod, de olyan vagy mint a mint a szabadesés, egyre gyorsulsz" annyira hadarok, de csak felolvasásnál, összegabalyodik a nyelvem, mert gyorsan túl akarok esni az egészen. :) on

Link to comment
Share on other sites

"jó a hangod, de olyan vagy mint a mint a szabadesés, egyre gyorsulsz" annyira hadarok, de csak felolvasásnál, összegabalyodik a nyelvem, mert gyorsan túl akarok esni az egészen.  :) on

 

A hangod milyenségével kapcsolatos megállapítással egyetértek. :) Még jó, hogy otthon nem hangosan kell olvasni. :)

Link to comment
Share on other sites

Még jó, hogy otthon nem hangosan kell olvasni. :)

 

A fejemben is hadarok olvasás közben :) . Bár ott jobbára mindenki.

 

 

Egyébként a regényekben a leíró részekért nem vagyok túlságosan oda. A cselekmény és a párbeszédek érdekelnek, ezért a dráma kötelezők nálam könnyebben beficcentek. Az Ember tragédiája és a Hamlett még tetszett is, a Tóték is...bár az tragikomédia.

Link to comment
Share on other sites

A fejemben is hadarok olvasás közben  . Bár ott jobbára mindenki.
Én a fejembe csigatempóban olvasok... szeretem megrágni a mondatokat. Volt is belőle néha kellemetlenség a suliban meg olyan helyeken, ahol gyorsan kellett volna elolvasnom magamban a szöveget...
Link to comment
Share on other sites

Nemcsak fejben olvasok gyorsan, hanem hangosan is. Annyira, hogy egy idő után fulladni kezdek tőle. Hiába, a hangom nem tudja követni a szemem :o Ez akkor volt gond, amikor előadással készültem a suliban. Ott nagyon kellett figyelnem a tempóra és gyorsaságra.

Néha még normál beszéd esetében is hadarok, de csak akkor, ha sok mondanivalóm van. Bár az utóbbi időben erre néha figyelek, és sikerül visszafognom magam.

Szisz, én sem olvastam sokat arról a listáról, valamit meg többször is.

Link to comment
Share on other sites

A kötelező olvasmányok közül az egri csillagok annyira tetszett, hogy a mai napig benne van az első ötben.A húgommal mindig veszekedtünk ki olvassa.Ezt kéne olvasni szerintem a mai gyerekeknek is nem Pokémont nézni a tévében.A többi kötelező olvasmányt viszont gyűlöltem.Úyg mint az irodalom tantárgyat.A lányoknak valahogy jobb érzékük volt a verselemzéshez, mint nekünk fiúknak.Meg igazából sosem értettem mi értelme van elemezni egy művet.Lehet, hogy holtrészegen írta a verset a költő én meg fejtsem meg?Honnan tudjam mire gondolt?Mindegy ,borzalom volt.Hálistennek a főiskolán nincs ilyen tantárgy.

Link to comment
Share on other sites

A verselemzésben azt volt a rossz mindig, hogy az író szempontjából kellett nézni, holott igazából nem arról kellene szólnia. Hanem arról, hogy nekünk mit mond. Az mindegy, hogy mit akart az író, onnantól, hogy publikus lett, már önálló életet él, és akinek tetszik, vagy akit megfog egy adott vers, annak biztos mást mond. Ha valaki elolvassa, az író szándáka mehet a levesbe :o

Sokat szenvedtem a verselemzéssel, már Petőfinél jártunk, amikor már pánikroham jött rám attól, hogyan fogok majd az érettségin kb négy oldalas verselemzést írni. Nem sokkal később pedig jött Ady és a Nyugat első nemzedéke! Na én tőlük fogtam padlót, és jöttem rá az egész ízére. Pedig csak pár hónap telt el. Olyan négy oldalast írtam Adyból az év végén, hogy ihaj :o A fogalmazás címe ez volt: Néhány motivum Ady költészetéből. Mondtam is negyedik év végén, hogy bármi lesz a kérdések között, én csak Nyugatost vagyok hajlandó elemezni. Elkezdődött a magyar érettségi. Bekapcsoltuk a tévét. Első kérdés: Néhány motivum Ady költészetéből .... :P Ááá, kicsit sem vigyorogtam feltűnően. A többi már nem is érdekelt. Na persze a legtöbben Petőfit írtak (XIX sz. költői elemzés), pedig az nehezebb volt szerintem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information