Ugrás a kommentre

Közösen a VILÁG körül


Donát

Ajánlott hozzászólás

@Donát Ez egy tök jó kezdeményezés :D Szegény Jézusnak a hócipője tele van.

 

Tetszik az első kép, főleg azért mert én szeretem a hegyvidéket, ha ez pedig társul valamilyen tóval-folyóval akkor az telitalálat. Ilyen helyeken én nagyon szeretek kint ücsörögni, főleg ha az nem forgalmas helyen van. Ugyan nem külföldi hely, de pl. Visegrád nekem ezért is a szívem csücske valahol, nekem az egy tökéletes zen hely ahol nyugodtan elvagyok mindentől és mindenkitől :) 

 

Tavaly találtam a vár alatt nem sokkal egy nagyon pici kis tisztást (jobb esetben kb 2 ember fér el), ahol aztán tényleg csak magam voltam. Egy idő után már az órát sem néztem úgyhogy nem tudom mennyi időt töltöttem el ott, de már annyira harmonizáltam a természettel hogy több pillangó is rajtam pihent meg :D Sajna nem tudtam lefotózni őket, mert mire nagyon lassan elővettem a telefonom sajnos tovább álltak. Gondolom mindenki ismeri a látványt, de azért csatolok kilátást placcomról: 

 

91793588_3079552212069498_43200982620454

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kezdésnek akkor egy nagyon régi sztorit írnék. Még 1992-ben gyerekként voltam szülőkkel Sri Lankán, egy szigeten Indiától délre. Talán nem túlzás azt mondani, hogy kisiskolás koromnak egy meghatározó élménye volt. Még úgyis hogy néha sokkoló volt. A fővárosban Colombóban sosem látott szegénységgel szembesültünk. Nyomorékok kéregettek az utcán, egész nagy számban. És olyan szagok szálltak a levegőben hogy ahhoz hasonlót azóta se éreztem. Közben viszont az ország más részei meseszépek voltak. Az út szélén volt hogy láttunk elefántot ahogy fürdik a pocsolyában. Az óceánpartjuk mesés volt, a dzsungelben pedig egy félvak ürge felmászott egy fára és előttünk kihámozott egy kókuszdiót. Az egyik helyitől egy fa szobrot is vásároltunk amit mai napig féltve őrzünk.  Az ország tele van óriási Buddha szobrokkal és kikötés hogy nem fordithatsz hátat nekik. Ha megpróbálsz elöttük fotózkodni és rosszul állsz akkor megjelenik egy helyi aki alaposan leszid. 

 

Van egy sziklahegyük Sigiriya, ahol kaptunk magunk mellé egy-egy helyi embert aki segített nekünk célba érni. Először nem értettem az egészet. Minek egy ember mindenki mellé aki ráadásul egy szavunk sem érti? Aztán ahogy mentünk fel a hegyre mindjárt világossá vált. Kiderült hogy nincsenek korlátok, a szikla viszont meredek. A helyi ürgék akadályozták meg, hogy leessünk. Beléjük lehetett kapaszkodni.

Volt egy nagyszabású felvonulás is: a Perahera. Buddha egyik fogát viszik ilyenkor körbe egy óriási fesztivál keretében. Táncosok, kidiszitett elefántok vonulnak az utcán és a végén jött a legnagyobb elefánt aki a hátán hozta az "ereklyét". Ahogy véget ért az ünnepség rögtön elkezdett esni a monszun eső. Amikor beszálltunk egy közeli taxiba a sofőr nem értette min vagyunk meglepődve: "ahogy vége a Peraherának jön a monszun" - mondta.

Voltunk teaültetvényen is a hegyekben és egy teknős farmon is az óceánpart mentén, ahol meghallgathattuk hogy a kerek tojásokban hogy motoszkálnak a kicsik. De a nagy kifejlett példányokat is kézbe lehetett fogni. Bár én azokat már nem birtam el.

 

A csoportunkkal az akkori magyar szépségkirálynő és egy tévés stáb is jött, úgyhogy ha pár snitt erejéig is, de végül bekerültem egy dokumentumfilmbe is (de egyetlen totált se kaptam úgyhogy csak néha rohangálok a háttérben).

 

Saját képeim nincsenek a gépemen úgyhogy csak a neten találtakból rakok be egyet-kettőt, amik úgy érzem hogy "tipikusak".

Srí Lanka: útmutató a könnycsepp alakú szigethez

 

Srí Lanka körút + üdülés a Jetwing Sea Hotel****-ben - Sri Lanka ...

 

Sri Lanka's Sacred Esala Perahera Festival | Sri lankan elephant ...

  • Nagyon tetszik 5
  • Meglepő 2
  • Tetszik 2
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én a 2018-as Svédországi kiruccanásomról írnék pár sort. Ez volt az első külföldi utam, egyúttal ekkor ültem először repülőn is, így kapásból különleges élmény volt. :) Azért Stockholmra esett a választásunk (haverommal utaztunk), mert mindketten nagyon szeretjük az északi kultúrát: a viking témát, a skandináv mitológiát, stb. Bár csak 3 napot voltunk kint, igyekeztünk a legtöbbet felfedezni a helyből. Stockholm városa nagyon szép és tiszta, magával ragadó hangulattal. Egyik kedvenc helyünk a Pub Anchor volt, ahol remek, egyedi (birka)burgereket és különleges söröket szolgáltak fel, a háttérben pedig metál zene szólt. Az emberek rokonszevesek voltak, mindenki barátságosan viselkedett. A szállásunkat is érdemes megemlíteni, ami egy szerény kis hajó volt, viszont a célnak tökéletesen megfelelt. Jó volt sörözés közben kiülni egy kicsit a fedélzetre, és nézni a stockholmi látképet. A hajónkkal szemben fel lehetett menni egy kisebb kilátóba, ahonnan szépen be lehetett látni Stockholm nagy részét. A város tehát elnyerte a tetszésemet, remek hely, amit jó lenne egyszer alaposabban is felfedezni. 

e45618f00f92e4fd222ae8318426e076.jpg

Ez a kép nagyjából este 11 óra környékén készült. Furcsa volt látni, hogy ekkor még aránylag világos van, és ilyen későn megy le a nap. Hajnali 4 óra körül pedig már világosodott, így éjszakai sötétség csak néhány órán keresztül volt. 

 

Stockholmból hajóval indulva ellátogattunk a Björkö vagy más néven Birka szigetére is. Igaz, hogy nyáron utazunk, de nem voltunk felkészülve arra a hőségre, ami fogadott minket, lévén északabbra vagyunk. Ettől függetlenül jó élmény volt, a kilátás pedig innen is remek volt. 

 

39eb3dccdbb14104ed5d6981b696d4af.jpg

Itt is volt egy kisebb vendéglő, ahol a túristák ehettek-ihattak (a hajóktól balra látható épületej egyike). Jópofa volt, hogy a felszolgálók is vikinges öltözékben hozták ki az ételeket, italokat, illetve a dekoráció szintén nagyon ráment a témára. Pl. viking pajzsok a falakon, állati szőrmék a padokon, stb. Nagyon hangulatos volt. Ahogy a viking falu is, ahol szerepjáték formájában mutatták be, milyen lehetett egy viking család hétköznapja (természetesen itt is korabelinek ható ruhákban).  

 

Mindenképp szeretnék még visszamenni északra, mert vonz egész Skandinávia. Főleg a sarki fény jelenségét lenne jó élőben látni, bár az már komolyabb út lenne. Jó adag szerencse is kell hozzá, meg persze nem kevés pénz. :) 
 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2018 októberében voltam Belgiumban, Brüsszelben. Ez volt az első - úgy igazán - külföldi utam, ekkor ültem életemben először repülőn is. Három másik barátommal mentünk, az ötletgazda az egyedüli lány volt a kis csapatból. Kiderült hogy hátsószándék vezérelte, az utazással kapcsolatban, ugyanis egy randira készült egy belga sráccal. Mi csak azért mentünk vele, ha netán nem úgy jönne össze a dolog, akkor legalább nem lesz egyedül. Hát a lány azóta is ott van Belgiumban. :D
Szóval jól elvoltunk 3-an is. Eleinte sokan óva intettek, esetleges merényletek és a lakosság bizonyos polgárai miatt.
Semmi elvárásom nem volt, csak hogy érezzem jól magam. Ez maradéktalanul sikerült. A szállás egy régi sörgyárból átalakított hotel volt, a Senne folyó partján. A lakosok kedvesek, segítőkészek. Akárkivel kerültünk kapcsolatba, mindegyik beszélt angolul, szóval a kommunikációval sem volt baj. A fizetés is egyszerűbb volt, lévén még a piaci árus farzsebében is volt bankkártya terminál. A belváros szép, de bizonyos utcákra nappal sem mertünk bemenni.
Külön öröm volt, hogy sokféle sörkülönlegességet végigkóstolhattunk. A legerősebb sör egy 14%-os karamellás barna sör, szerintem rettenetes ízzel. Maradtam a csupán 7%-os világosnál. :D
Hogy szeretnék-e visszamenni? Egyszer mindenképpen. De ahogy Sky-t, úgy engem is inkább vonz Skandinávia.

A szállásunk:

43152527_1802408806473150_34017605654067
A főtérről néhány kép:
91298731_216458862779475_273975566527365
91546085_1349068148620891_27548976798498
91418261_586764495250850_887919737091548

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

16 perccel korábban, MissKarrde írta:

Köszi! És tudsz egy jó oldalt ajánlani? Nem szoktam ezeket használni, mert általában elég az e-mail/drive másoknak képeket küldeni.

Tessék, én évek óta ezt használom, minden képet ide töltök fel és innen linkelem fórumokra, facebookra, stb.:

https://imgur.com/

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, MissKarrde írta:

Köszi! És tudsz egy jó oldalt ajánlani? Nem szoktam ezeket használni, mert általában elég az e-mail/drive másoknak képeket küldeni.

Bocsi, nem voltam itt a gépnél, de Dzséjt megoldotta problémát ahogy látom :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2014 tavaszán eltöltöttem kb. 3 hetet Törökországban, nekem örökre meghatározó élmény marad, csodálatos emberekkel és tájakkal. A kétarcú Isztambul pezsgő kultúrája (egyik utcán még transzvesztiták, két sarokra pedig már a konzervatív negyed, burkában beöltözött nőkkel), a rendkívül finom életek, amire legszívesebben emlékszem. Na meg az a sok cica... :) Aztán átmentünk az ázsiai oldalra, hasonlóan szép városokhoz. Az ottani lakóépületek ablakai tele voltak aggatva török zászlókkal és Atatürk-portrékkal. Hierapolisz romvárosát mindenkinek tudom ajánlani, egyes épületek, templomok, utcák hihetetlen épségben maradtak meg, miközben egy remete barlangját is meglátogattuk. A mellette elterülő Pamukkale mészkőmedencéi a naplementében elképesztő látványt nyújtottak.

 

Ez a kép az egyik kedvencem. A Hagia Szophiában egy varég (viking) testőr valamikor a 9. sz. környékén igencsak unatkozhatott egy jellegzetes, hosszú órákig elnyújtó görög-keleti szertartáson, mert kínjában ezt a szöveget véste be rúnaírással: "Itt járt Halfdan".

 

Varég graffiti.jpg

 

urngPU4.jpg

 

52D7Ytr.jpg

 

Hierapolisz:

 

e3s7SeM.jpg

 

Pamukkale:

 

VeQmFi3.jpg

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Na akkor egy félig vicces sztori is jöjjön. 2009-ben mentünk tanulmányi kirándulásra, amiből később még fogok szemezgetni, de most koncentráljunk Amszterdamra. Egy 1.5 napot töltöttünk itt, egy éjszakával, de ebből jó néhány órát csúnyán elszúrtam. Történt ugyanis, hogy a második napra lehetett választani, hogy Amszterdam nevezetességeit akarjuk-e megnézni, vagy a közeli keukenhofi virágoskertet. És nem tudom milyen illúzióktól gyötört elmeállapotban, de végül úgy döntöttem, hogy engem a virágoskert érdekel... most azt hagyjuk, hogy bármennyire szépek is voltak a virágok, 30 perc után már halálra untam az egészet, leülni nem lehetett, mert bár voltak padok, de úgy képzeljétek el, hogy az átlagéletkor annyira extrém volt, hogy 60 évesek adták át a helyeiket 70 éveseknek (!), tehát folyamatosan körözgettünk, ráadásul tettem ezt április végén - májusban, amikor az allergia szezonom kellős közepén jártunk... kiváló döntés volt! :D 

 

A maradék időben láttunk azért mást is, köztük a Madame Tussaud múzeumot vagy a sajt piacot, illetve - természetesen - a vörös lámpás negyedet, ami hangulatát tekintve az egyik legegyedibb dolog volt, amit eddig láttam. Még mielőtt jönne egy kérdés erről: a szolgáltatást nem vettük igénybe (amúgy 50 euró volt a tarifa). :P Ellenben a barátaim elfogyasztottak néhány vicces sütit a felügyeletem mellett. Vicces volt, hogy 30 percig rágcsálták és egymásra licitáltak mennyire nem hat, majd egyik pillanatról a másikra beütött a fű és olyan szinten lassultak le, hogy öröm volt nézni. :) Beszívott állapotban feliratkoztak egy hajókázásra, ahol az illuminált állapotuknál már csak az volt a durvább, hogy a matrózok és a hajós kapitány és elég gyanúsak voltak, már ami a beszámíthatóságot illeti. Szerencsére azért nem süllyedtünk el.

 

Saját képeket nem találtam, de íme néhány ízelítő:

 

Cheese market in Amsterdam. Must visit since I'm a cheese fanatic ...

 

 

Amsterdam red light district: New mayor proposes closing famous ...

 

És végül szenvedjetek Ti is: :D Amúgy tényleg szép.

Skip the Line: Keukenhof Gardens Direct Entrance Ticket 2020 - Alkmaar

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem közben eszembe jutott, hogy arra a térképre Londont is feltehetnénk, hiszen közösen jártunk ott 2007-ben az első európai Celebration keretében. A Celebration volt a fő cél, de emellet láttuk a város egy részét is. Én akkor repültem először, szóval mindenképpen nagy élmény volt. A városra nem volt sok időnk, mert viszonylag rövid utazást szerveztünk, de sikerült több nevezetességet is meglátogatni, többek között a Towert és a hidat, a Westminstert, a Galériát ketten, a többiek addig a London Eye-t, láttuk a B. palotát, a Trafalgart, és sétáltunk kicsit a városban. Az esti program nem egyszer egy-egy helyi pub meglátogatása volt :D Az utolsó napon kóstoltam bele a helyi gasztronómiába, és mivel London nem a konyhájáról híres, szóval ennyi is elég volt. 

Sajnos fotók tekintetében nem túl bőséges a választék, bár digitális fényképezőgéppel fotóztam, sokkal korlátozottabb lehetőséget nyújtott, mint ma egy mobiltelefon. Mindenesetre sikerült egy olyan fotót készítenem, amin a Szent Pál, egy londoni busz és taxi látható, azt hiszem, ez elég tipikus. 

 

iYA2KMw.jpg

 

Az egyik pub, csak erről a helyről van külső fotóm, a belsők pedig tele vannak emberekkel.

 

jn0HQ3b.jpg

 

Nem terveztem, hogy Londonba visszamegyek mostanában, de aztán az élet másképpen hozta. Jelenleg van egy színházjegyem az Old Vicbe, csak éppen az előadást halasztották el egyelőre ismeretlen időpontra. Eredetileg május 2-ra szólt, az előadás április-májusban ment volna. Nagyon remélem, hogy valamikor pótolva lesz! És amennyiben ez a topik működni fog, aktív marad továbbra is, írhatok arról a látogatásról is. 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Anno egyébként 2007-ben erről a közös londoni útról írtam ide a fórumba egy beszámolót. Kicsit talán túl bő lére van eresztve, de akit érdekel az alábbi linken eltudja olvasni a második napunkat amikor a várost jártuk. A képek sajnos már nem érhetőek el a bejegyzésben, illetve az idézőjelek, a kettős pontok és a vesszők egy része időközben kérdőjelekké alakult (gondolom a fórummotor lecserélése miatt):

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.