Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Melyik az erősebb? 25 felhasználó szavazott

1. 1. Melyik az er?sebb?

• Sötét oldal
      4
    • Világos oldal
      12
    • Döntetlen
      9

Kérlek lépj be vagy regisztrálj a szavazáshoz.

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:
mindennek két oldala van. Mi van, ha valaki azt mondaná, hogy a halál utáni lét tök szupi, meg sokkal jobb, mint az itteni élet. Kicsit más megvilágításba kerülnének a gyilkosok, nem?

Donát.

A gyilkos akkor is gyilkos marad, végtére is fölöslegesen hozott előre egy amúgy elkerülhetetlen eseményt, és elvette a lehetőséget, hogy az életet is kihasználja az áldozat. A halál meg ugye amúgy sem "maradt volna ki"...

Elmenjünk eutanázia- irányba, vagy visszazökkenünk a "mit tettek a Jedik rosszul" témához?:lol:

Hozzászólás ideje:

Jó, csak próbáltam egy világi példát hozni. És még egy reakció erre: És ha az illető tök szar életet él? Jó, tudom, a természeti törvények értelmében joga van az élethez, de ha az illető tök szar körülmények között él, és mondjuk a halál meg tök király állapot lenne, akkor a gyilkos más megvilágításba helyeződne. Szerintem. De igazad van, ebbe nem együnk bele, mert nagyon off :lol:

Donát.

Hozzászólás ideje:

OFF

Jó, csak próbáltam egy világi példát hozni. És még egy reakció erre: És ha az illető tök szar életet él? De igazad van, ebbe nem együnk bele, mert nagyon off :lol:

Donát.

Akkor mégiscsak belementünk az eutanáziába. Amikor az illető eldönti hogy tényleg örülne a halálnak... de a gyilkosság témakör az, ha nem kérdezik meg előtte!

ON

Hozzászólás ideje:

Az igen csak spekuláció szintjén mozog, hogy kiket és miért zártak ki anno a Jedi rendből (ha kizárták őket egyáltalán). Elvileg ha egy Jedi betartja a nevelése során felszedett normákat, nagy baj nem lehet. Qui-Gon példája ott sántít, hogy ő lojális volt a Jedikhez, csak más volt a véleménye egy-két dologban. Szerintem ő nem a tanácstagi címre hajtott. Persze van itt egyfajta rugalmatlanság is a Jedik részéről, de azért Qui-Gon korántsem volt elnyomva, és lenézve.

Hozzászólás ideje:

Qui-Gon Jinn az egyik legnagyobb becsben álló Jedi mester (megkapta a mester címet Donát) volt. Mi sem bizonyítja jobban, hogy őt küldték a nabooi blokád rendezésére. És egyáltalán nem vágyott a Tanácsságra (szvsz elég rosz, hogy ha a Jedik azt hiszik, hogy az valami érdem, márpedig még Obi-Wan is ezt hiszi az ep1-ben). Mikor a padawanja felrója neki ezt, ő egy vállrándítással annyit mond, hogy teszi, amit tennie kell. Ennek ellenére nem volt kizárva, elnyomva, különben nem küldik a Sithek titkának kiderítésére, és a kiválasztott kérdését is semmibe vették volna (azonnal alutasítják).

Hozzászólás ideje:

Én nem azt mondtam, hogy Qui-gonnt lenézik, csak kirekesztik a TAnácsból. Pont azt mondtam, hogy ha egy ekkora Jedit ilyen kis eltérés miatt kirekesztik a tanácsból, akkor mi lehet azokkal, akik szintén a jó utat képviselik, csak nagyobb eltéréssel???

Donát

Hozzászólás ideje:

De miért akkora gond, ha nem a Tanács tagja? Senki nem mondja, hogy ki van rekesztve, és soha nem is lehet az. Kenobi méltatlankodik, dehát mit tudhat erről egy padawan? Obi-Wan nagyon hasonlít Qui-Gonra az ep3-ban, mégis Tanácstag.

Hozzászólás ideje:

Talán nem is az a baj, amit Obi-wan mond, hanem az, ahogy Yodáék helytelenítik Qui-Gonn módszereit. MErt helytelenítik. Kicsit azt érzem, hogy: "Miért kell már megint külön utakon járnia?"

Én meg inkább azt kérdezném: miért ne forradalmasíthatna?

Donát.

Hozzászólás ideje:

A helytelenítés viszont nem vezethet olyan dolgokhoz (kirekesztés, elnyomás), amiért valakinek a Sötét Oldalhoz kéne fordulni. Példáúl a apám helytelenítette, hogy különböző SW-s "vacakokra" költöm a pénzem nagy részét még az ep1 idején, mégsem éreztem magam kirekesztve, elnyomva mondjuk a húgomhoz képest, aki sokkal inkább hétköznapibb dolgokra költ, mert ennek ellenére hagyta, hogy SW-s "vacakokra" szórjam el a pénzem.

Hozzászólás ideje:

De én nem azt mondom, hogy Qui-Gonn emmiatt a sötét oldalhoz fordult, hanem azt, hogy ha valaki Qui-Gonnál is jobban eltért a dogmáktól, azt könnyen kitagadhatták, az pedig vezethetett ahhoz, hogy az illető a sötét oldalhoz fordult, nem?

Donát.

Hozzászólás ideje:

Viszont, aki már jobban eltér, az egyértelműen szabályszegő. A szabályok direkt megszabnak néhány normát, nem csak hecc kedvéért születtek. Eltérni ezektől nem jó. A szabály- illetve törvényszegőket pedig valóban bűntetni kell.

Azért kifejezetten igaz, hogy a Jediknek ezt a szabályzatot ezer év alatt módosítaniuk kellett volna. Rugalmasabbnak kellett volna lenni, és akkor nem használhatják fel a Gonosz oldal erői ellenük.

Hozzászólás ideje:

Én úgy tudtam, hogy azokat elveszetteknek hívják, nem pedig kizártaknak. Azok saját elhatározásukból hagyták el a rendet, senki nem kényszerítette őket.

Hozzászólás ideje:

Igen... de a Jedi szabályok nem mindig jók. mi van, ha volt egy ember, aki ugyanúgy a világos oldalnak akart élni, de egy kicsivel másabb szabályokkal. Miért csak a Jedik szabálya a jó? Miért ne élhetnének mások is a világos oldalon? Szerzetesrendekből is több volt, pedig néhányuk célja megegyezik, csak a szabályok mások. Mégis megtűrték anno egy mást. Lehet, hogy a Jedik azzal kényszerítettek rá néhány embert a sötét oldalra, hogy elnyomták őket. Nem lehetséges?

Donát.

Hozzászólás ideje:

Olyan sok embert nem kényszerítettek a sötét oldalra, hisz nem ismerünk olyan sok sithet.

Tehát konkrétan csak Dookut ismerjük, aki ebbe a kategóriába sorolható, hisz Anakint átcsábították, ő nem teljesen ez a kategória. Ő áruló volt, abban a szerepkörben, Dooku lezárta a Jedi múltját és aztán gonoszkodott.

Hozzászólás ideje:
De én ezt még a Sith rend kialakulása előtti időszakra értem! :lol:

Amikor még nem volt Sith rend. Csak Jedi. (már persze ha volt ilyen)

Donát.

Akkor viszont az Eu részlegbe kell ilyesmikre hivatkozni, mert itt csak a filmekre hivatkozunk. :D

Hozzászólás ideje:

Nem történt semmi, csak tisztáztuk a szabályokat. :lol:

A könyvtárban ki van téve az elveszettek mellszobra. Azt hiszem csak 21-en vannak. Bár ez EU de legtöbbjük azt hiszem család alapítás miatt hagyta ott a rendet.

Hozzászólás ideje:
Igen... de a Jedi szabályok nem mindig jók. mi van, ha volt egy ember, aki ugyanúgy a világos oldalnak akart élni, de egy kicsivel másabb szabályokkal. Miért csak a Jedik szabálya a jó? Miért ne élhetnének mások is a világos oldalon? Szerzetesrendekből is több volt, pedig néhányuk célja megegyezik, csak a szabályok mások. Mégis megtűrték anno egy mást. Lehet, hogy a Jedik azzal kényszerítettek rá néhány embert a sötét oldalra, hogy elnyomták őket. Nem lehetséges?

De ezzel egycsapásra azt is feltételezed, hogy a Jedik már akkor is olyanok voltak, mint a klón háborúk idején, holott szerintem akkoriban sem nyomogattak el valakit. Hogy a kérdésedre válaszoljak: szerintem nem lehetséges. Ha valaki a jót akarja szolgálni, nem fog a rossz felé fordulni pusztán azért, mert más ezzel nem ért egyett. Egyszerűen otthagyja a Rendet és máshogy él a jónak. Ezeket pedig sohasem üldöztette a Jedi, ilyet még az EU-ból sem tudsz felhozni (ha most Modi megcáfol, megeszem a létező kalapom :evil:). Ha pedig szabad vagy a Jedik szabályai alól, máris elveszti a felvetés a jelentősségét, hiszen semmi ok sincsen már a Sötét Oldalra. Megszűnt az elnyomás, élheted a szabad életed, úgy szolgálod a jót, ahogy kedved tartja. Minden szép és jó.

Hozzászólás ideje:

Valahogy én is hasonlóan gondolom. Ha nem tetszett valakinek a Jedik begyöpösödött szabályrendszere, kilépett a Rendből, és élte tovább az életét, csak sokkal szabadabb volt. És úgy is szolgálhatta a jó ügyét. Szerintem a Rendbe tartozni nem olyan kötelezettség, ahonnan nem lehet elmenni, mint pl. a börtön. Rossz hasonlat, de azért érthető, mit akarok mondani vele.

Hozzászólás ideje:

Már csak az a kérdés, hogy egy 'volt ' Jedi a civil életben hogy boldogult? Mert az Erő érzékenysége nem veszett el, így jogtalan előnyökhöz is juttathatta magát és családját. De ez már sodródás a sötét oldal felé. :evil:

Hozzászólás ideje:

Egy nekem nagyon tetsző EU sztoriból többet megtudhatunk mi lesz a nem Jedi erőhasználókból.

Jedi-Növendék sorozat első kötetében Obi-Wan nagy nehézségek árán lehetett csak növendék.

Obi-Wan is olyan csoportnak volt még tagja, mint amit Yoda tanít az ep2-ben. Akiket nem választanak ki a mesterek Padawannak, azokat elküldik valami missziós munkára, és befejeztettet a tanításuk. Mivel nem tanítják őket tovább nem tudják, használni az erőt tudatosan. Mivel se apjuk, se anyjuk elmennek a "misszózni" és nem lépnek ki, pedig ki lehet. A Jedi templom egyik tornyába szolgál ezeknek a tevékenységeknel a koordinálására. Szóval senki nem megy kárba.

Hozzászólás ideje:

Dzséjt:

Attól, hogy valaki a jó oldalt szeretné szolgálni még simán előfordulhat, hogy a gyűlölet, melyet a Jedik iránt érez, a sötét oldalra sodorja. Legalábbis az én véleményem szerint.

Donát.

Hozzászólás ideje:

De Dooku a kilépése előtt Sith körökbe került és azért lépett ki, mert Sith lett. Esze ágába sem volt a jót szolgálni, hatalmat akart, ezért lett Sith.

Nem kell gyűlölni a Jedit, mert azok nem értenek egyett veled. Ha a jónak kötelezed el magad, akkor nem számít, hogy Jedi vagy vagy sem. Ha a Jediknek, akkor meg tartsd magad a szabályaikhoz, és csak kicsit ingázz, mint példáúl Qui-Gon. Ne lépj át határokat. Ha átléped, viseld a következményeket. És ha gyűlölni kezded a Jediket, amiért nem egyezik a véleményed velük, akkor meg miért akarsz Jedi lenni? És ha gyűlölsz valamit, hogyan akarod a jót szolgálni, amikor azzal a valamivel kivételeznél, mert gyűlölöd?

Ez olyan, mintha rendőr lennél, de nem tetszik a rendőrök szabályzata és Piszkos Harry módjára kezded írtani a bűnűzőket. Ebben az esetben téged is bűntetnek, hiába tettél jót. Vagy, szabályokat áthágva szerzel bizonyítétkokat. Te viszed el a balhét. De kiléphetsz és lehetsz esetleg magánnyomozó és dolgozhatsz, ahogy tetszik. De nincs okod emiatt a rendőröket gyűlölni. Mert most a jót akardo szolgálni, vagy a Jedi rang érdekel? Az előbbit lehet bármivel, bárhogy, az utóbbi viszont öncélúság lenne.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.