Jump to content

Sötét vs. Világos? Valójában melyik az erősebb?

Melyik az erősebb?  

25 members have voted

1. 1. Melyik az er?sebb?

• Sötét oldal
      4
    • Világos oldal
      12
    • Döntetlen
      9

Recommended Posts

Szerintem a Sötét .Nem azért mert rossz párti vagyok hanem mert ez az igazság egyetlen 1 hiba miatt nem a világos.Azért mert vakok voltak észre vanni a sötét oldal jelenlétét.Gondolok itt az ep1-es Corusant-ra ha anyira erős a jó oldal akkor mért nem éresztték meg az 1 karnyújtásnyira való gonoszt.Aki érzett valami rosszat az Obi1 volt de ki hisz egy Padawannak?

Hosszú távon a jó oldal az erősebb, mert az ami képes az összetatrtásra, az ami képes a szeretetre, aminél nagyobb erő nem igen létezik a világon, bár erre Yoda maga is későn döbbent rá. És a galaxis irányítása/ellenörzése is csak a "jó erő" használóinak adastott meg hosszú távon. De ha a 6 film mérlegét nézzük, akkor egál, ezért is szavaztam döntetlenre, mind2 oldal ül benne diadalt is és vall kudarcot is...

Szerintem a Sötét .Nem azért mert rossz párti vagyok hanem mert ez az igazság egyetlen 1 hiba miatt nem a világos.Azért mert vakok voltak észre vanni a sötét oldal jelenlétét.Gondolok itt az ep1-es Corusant-ra ha anyira erős a jó oldal akkor mért nem éresztték meg az 1 karnyújtásnyira való gonoszt.Aki érzett valami rosszat az Obi1 volt de ki hisz egy Padawannak?

Mert Palpi ködösített.Érezték a sötét oldalt, de a képzeletbeli felhők miatt nem tudták hogy kitől árad, és hogy mit akar.A jövőt se tudják kifűrkészni, mert Palpi megint manipulál a felhőkkel... :P

A jó oldal az erősebb, ez kétségtelen.Csak nézzétek meg a 6. részt.A szeretet győzi le az erőszakot.

Mert Palpi ködösített.Érezték a sötét oldalt, de a képzeletbeli felhők miatt nem tudták hogy kitől árad, és hogy mit akar.A jövőt se tudják kifűrkészni, mert Palpi megint manipulál a felhőkkel... :P

A jó oldal az erősebb, ez kétségtelen.Csak nézzétek meg a 6. részt.A szeretet győzi le az erőszakot.

azért nem mindíg csak töbségben.Nézd ep3,ep5.

Ha az egész Sagat és annak konklúzióját nézzük, akkor a világos oldal az erősebb. A ROTJ végén ezt ünneplik!

Meg aztán jól néznénk ki, ha egy film eposz azzal zárulna, hogy a gonoszság erősebb mint a jóság. :P A rosszak részsikereket arathatnak, de a végső győzelmet sose érhetik el.

Szerintem döntetlen, már csak egy dolog miatt is. Jó nem létezhet rossz nélkül és fordítva. És részletekbe menően is.

Míg a Sötét Oldal rövid távon képes győzedelmeskedni, a Világos hosszú távon.

A Sötét Oldal a támadásban nagyon jó, a Világos a védekezésben.

A rejtőzködésben egyformán jó mindkettő.

Az ep1-2-3-ban a Jedi nem látja a Sithet, az ep4-5-6-ban a Sith a Jedit.

Egyformán erős mindkettő, ahogy azt Yoda is megmondta. Csak a sötétség útja sokkal könnyebb, de végül ugyan azt érhetjük el.

Szerintem döntetlen, már csak egy dolog miatt is. Jó nem létezhet rossz nélkül és fordítva. És részletekbe menően is.

Míg a Sötét Oldal rövid távon képes győzedelmeskedni, a Világos hosszú távon.

A Sötét Oldal a támadásban nagyon jó, a Világos a védekezésben.

A rejtőzködésben egyformán jó mindkettő.

Az ep1-2-3-ban a Jedi nem látja a Sithet, az ep4-5-6-ban a Sith a Jedit.

Egyformán erős mindkettő, ahogy azt Yoda is megmondta. Csak a sötétség útja sokkal könnyebb, de végül ugyan azt érhetjük el.

Jó meglátás!

Van abban igazság amit mondasz Dzséjt, de szerintem nincs teljesen igazad. :P Az a kérdés, ki kerekedik felül. Ha az SW sagat nézzük, akkor az a világos oldal. Meghal a két fő gonosz, a szeretet győz.

Akkor lehetne vitázni, ha lennének még folytatások, de nincsenek, és a ROTJ lezárja a történetet. Megvívott a sötét és a világos oldal, melyben az utóbbi győzött.

Van abban igazság amit mondasz Dzséjt, de szerintem nincs teljesen igazad. :P Az a kérdés, ki kerekedik felül. Ha az SW sagat nézzük, akkor az a világos oldal. Meghal a két fő gonosz, a szeretet győz.

Akkor lehetne vitázni, ha lennének még folytatások, de nincsenek, és a ROTJ lezárja a történetet. Megvívott a sötét és a világos oldal, melyben az utóbbi győzött.

De nézd mindíg van folytatás.Képregények,könyvek stb.

A gonosz mindíg van csak más formában.

Végletekben a Sötét Oldal is egyszer felül kerekedett. Később a Világos ugyan azon a módon győzte le.

De ezért mondtam, hogy a Sötlétség Rövid távon képes győzedelmeskedni, a Világos hosszú távon. De mindkettő képes a győzelemre, csak a Sötétség önmagát pusztítja el, míg a Világos önmagát élteti. Ily módon tényleg a Világos az erősebb, de láthattuk, hogy kölcsönösen képesek legyőzni egymást. Végső soron ez a döntetlen okozza azt, hogy a jó és a rossz harca örök.

Ez igaz, ha szűken az SW-re és azon bellül is csak a filmekre koncentrálunk, akkor valóban a Világos oldal győz. De a győzelem sem jelenti feltétlenül az erősebb mivoltot, mert ha példáúl csak az első három részre szűkítem a kört (ami színtén SW és film), akkor a Sötét Oldal győz ;)

Sőt, ha a filmben elhangzottakat veszem alapul (tehát nem EU), akkor a Világos oldal is győzött már egyszer 1000 évvel azelőtt. De azt megelőzően is ott kellett lennie a Sötét Oldalnak, amit le kellett győzni. Tehát, a filmek eseményei előtt is zajlott ez a harc (ahogy mondják a filmben) és ebből következtethetünk arra, hogy az után is fog.

De a fimekben feltétlenül a Világos Oldal győz.

De a fimekben feltétlenül a Világos Oldal győz.

Ezt próbálom magyarázni. :) Nem részleteiben vizsgálva, hanem az EGÉSZET tekintve. Persze ha az első három részt nézem, akkor a sötét oldal az erősebb... De itt most mind a hat részről van szó, amit a ROTJ vége zár le. Tahát az a konklúzió, amit ott látunk. ;)

Hát a Jedi visszatér végén Anakin beteljesiti a proféciát és eljön az Egyensúly... ami Lucas szerint azt jelenti, hogy a Világos oldal totális győzelmet arat, és a sötét oldal teljesen elbukik.

Ebben persze semmi igazán különös nincs... minden hagyományos mesének ez a konkluziója.

El is ismerem... csak ha már elsőre elismerem, akkor miről beszéljek ;)

Viszont azért én nem vagyok 100%-ig meggyőződve arról, hogy ezt a topic csak a filmekre lekorlátozva értendő.

S ott vannak Yoda szavai is, ami pedig színtén film. E szerint hiába győz a jó a gonosz akkor is ugyan olyan erős.

Csatlakozom Dzséjthez! Már csak azért is, mert a Tao elég közel áll hozzám. :)

A 6 film mit sugall? Természetesen, amit kiolvasunk belőle. ;)

Döntetlen. A film alapján is döntetlen. Vagyis a 6 rész alapján nem lehet eldönteni, hogy melyik oldal erősebb csak azt, hogy az erő használata, rövid illetve hosszú távon, a világos vagy a sötét oldalon nyújt-e többet.

Anakint nézve rövid távon a sötét, hosszú távon a világos erősebb. :)

A test szintjén a sötét, a lélek szintjén a világos erősebb, a szellem szintjén egyensúly van. Összességében egyensúly van.

Egyrészt Anakinban erősebb a világos oldal, ám sötét oldal nélkül nem győzhetett volna a sötétség felett, amit valójában csak önmagában győzött le, hisz Sidiust "megölve" a Sötétség nem pusztul el. Csak a Sith.

Az erő sötét oldala megmarad, csak átmenetileg nincsenek használói.

Az egyensúly azt is jelenti, hogy a két oldal megfér egymás mellett és egyik sem kebelezi be a másikat. Az egyensúly hosszútávon mindenképp megvan, azzal is, hogy egyszer az egyik aztán a másik van előtérben. :26:

A filmeken túlmutatva elgondolkodtató, hogy a végtelen sötétség mennyivel tartósabb. "Minden csillag kialszik egyszer."

A ROTJ végén bebizonyosul, hogy nem, hisz ott állnak a végén a Jedik, a halhatatlanok. Tehát döntetlen. Ez a dualiás: a kettő ugyanannak a dolognak a két oldala, két fele. :D

Ha belegondolunk, hogy szinte minden teremtésmítosz sötétséggel indul, amelyik nem, az pedig a kettő örök körforgásáról beszél, vagyis nagyobb látószögből nézve nem állít fel időrendet.

Maga a sötét oldal nem rossz és nem is gonosz. Az, hogy a mesék végén mindig a jó győzedelmeskedik, abból fakad, hogy a világos oldal szorul erősítésre, mert a sötét oldal szinte önműködő, az az alap, a fejlődés a sötétségből a fénybe vezető út, a megvilágosodás. Ennyire egyszerű. Az anyaméh sötétségéből ki a világra, a világosságra, s ez ugyanúgy az életen belül is szemlélhető, a végén sötétség vár, a halál, ami sokak szerint inkább fény. Vagyis a nézőpontunkat változtatva különböző válaszokat lehet adni a feltett kérdésre. :P

Fejtegetésemben keverednek a szintek (galaktikus és ember), és el is rugaszkodtam az sw-ben közvetlenül fellelhető tanításoktól.

Bennem összeáll, és nagyon hosszasan tudnám letisztázni, hogy tényleg "világos" legyen. :):)

"Ami kicsiben az nagyban"

"Ahogy fent, úgy lent"

:wink:

Nagyon szép, Szisz, nagyon szép.

Ody: a Star Wars éppen erről szól, mint minden mese. A jó és a rossz, a fény és a sötétség örök harcáról. Hiába nézzük a teljes filmsorozatot, akkor se vonható le a következtetés 100%-osan, hogy a Világos Oldal végleg győzött, mert az is csak három rész után nyert, akárcsak a Sötétség, és a Világosság is három rész alatt pusztult el, akárcsak a Sötétség. Persze, a mese tanító jellege miatt a kettő nem cserélhető fel, de éppen úgy gőzhetett volna először a Jedi és csak aztán a Sith.

Másrészt, ez valaha a film szerint meg is történt. Windu ezt mondja Palpatine-nak:

The oppression of the Sith will never return.

Soha nem tér vissza a Sith zsarnoksága. Tehát egyszer már uralkodott a Sötétség. Ki-Adi-Mundi pedig maga mondta az ep1-ben, hogy a Sith ezer éve pusztult el. Tehát, ez túlmutat a hat filmen. Azelőtt is győzött már a gonosz, azután is. S le is győzte mindkétszer a világosság, mint ahogy a Sötétség is legyőzte a világosságot. A Star Wars Galaxis élete meg nem szűnt meg a Jedi visszatérésével.

És mint annyiszor mondtam már, a filmben benne van a kérdésre a válasz:

- Is the dark side stronger?

- No, no. Quicker, easier, more seductive.

A sötétség és a világosság harca valoszinüleg tényleg régóta tart, de csak az ep.6 végéig, amikor is beáll azaz Egyensúly, melynek lényege: a Világosság totális győzelme és a sötétség bukása. A sötétség sosem tudott totális győzelmet aratni (még az ep.3 végén sem), viszont a világosság igen. Ezért erősebb az utobbi. A taoizmusnak ehhez nem sok köze van... már csak azért sem, mert magát az Egyensúlyt teljesen másképp definiálja, mint az SW.

Nagyon szép elemézs szisz, de az SW-ben nem ennyire pepita a dolog. ;)

Pepita? Ezt meg hogy érted? Pont arra próbáltam kilukadni, hogy nem gonosz meg jó hanem sötét és világos, mindkettőben a jó és rossz nézőpont kérdése...húz a szívem a sötétség felé.

A jó győz a 6. végén, és nem a világos pusztítja el végleg a sötét oldalt. Luke-ban továbbra is ott van mint ahogy mindegyik Jediben ott volt, csak épp tudtak felette uralkodni. vagyis amíg a világos oldalon vagyunk a világos erősebb, ha a sötét oldalra kerülünk a sötét az erősebb. Mindig az az erősebb amelyik éppen uralja a sorsunkat.

Helyben vagyunk. Mi az sw-ben az egyensúly? Csak a világos oldal definicióját halljuk benne. A Sith sosem beszélt egyensúlyról emlékeim szerint, miért is nem? Ez idegen volna a sötét oldaltól, mert ott nincs egyensúly? A Sith az egyensúlytalanságra épít.

Továbbra is azt mondom túl sok fehér folt van, nem lehet eldönteni a film alapján. A filmben lezárul egy korszak és beköszönt az örök paradicsom az erőbe????

Helyben vagyunk. Mi az sw-ben az egyensúly? Csak a világos oldal definicióját halljuk benne. A Sith sosem beszélt egyensúlyról emlékeim szerint, miért is nem? Ez idegen volna a sötét oldaltól, mert ott nincs egyensúly? A Sith az egyensúlytalanságra épít.

Továbbra is azt mondom túl sok fehér folt van, nem lehet eldönteni a film alapján. A filmben lezárul egy korszak és beköszönt az örök paradicsom az erőbe????

Az Egyensúly a gonosz bukása... a világos oldal szempontja pedig definiciószerüen jó ugyebár. Ez a jó a mesében, hogy a valósággal ellentétben nincs arról szó, hogy a "másik oldal" szempontját is átkell érezni vagy meg kell ismerni és épp ezért nehéz döntést hozni. A mesék végletekkel dolgoznak és épp ezért könnyű kiigazodni rajtuk. Szauronról mindenki tudja, hogy gonosz és mindenki tudja, hogy jó hogy elbukott... nem kell kérdőjeleket tenni. Amikor Mordred elpusztul az "Artúr-mitoszban" az is egy ilyen rész... és minden kisgyerek tudja, hogy a gonosz farkas is megérdemelte, hogy kövekkel a hasában a kútba dobják. Nem kell megvizsgálni a farkas, Mordred, Szauron vagy Palpatine nézőpontját... mert ezek nem vállalható nézőpontok. Viselőik végletekig destruktiv személyek, akiknek a pusztulása szinte egyenesen elvisz egy jobb világ felé... hogy éppen Középfölde, Britannia, a Köztársaság vagy éppen Piroska és a nagymamája számára, azt már a története válogatja ;)

Azt tudjuk, hogy a jedik mit várnak az Egyensúlytól és ez pont elég... nem véletlen, hogy a mesélő ezt tartja fontosnak és nem a másik oldalét... nincsenek semmiféle fehér foltok. A lényeg pont el van mesélve :)

Igazatok van, de én nem ennyire mélyen vizsgálom a dolgot. Számomra a mi volt a Jedi után nem kérdés, mert filmen nem láttuk. Most megint ismételhetném magam, ezért csak olvassátok el mit írtam alább. ;)

A lecsupaszított igazság az, hogy valóban a világos oldalé a dicsőség.

Akkor nincs mit beszélni...én úgy éreztem a 3. részben megdőlt, hogy a sötét oldal rossz a világos meg jó. Az első három rész alapján ez nekem már nem mese...olyan mint az a világ amiben élünk..színes és bonyolult, ha úgy nézem, egyszerű ha úgy...