Ugrás a kommentre

Star Trek

Melyik a kedvenc Star Trek-sorozatod?  

25 felhasználó szavazott

1. 1. Melyik a kedvenc Star Trek-sorozatod?

• Star Trek: The Original Series (TOS)
    • Star Trek: The Animated Series (TAS)
      0
    • Star Trek: The Next Generation (TNG)
      0
    • Star Trek: Deep Space Nine (DS9)
    • Star Trek: Voyager (VOY)
    • Star Trek: Enterprise (ENT)
    • Star Trek: Picard (PIC)
    • Star Trek: Discovery (DIS)
      0

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

Engem emlékeim szerint baromira nem is érdekelt a Lower Decks, és talán pont te voltál az egyik, akinek az ajánlása miatt esélyt adtam neki. Valahogy az a "Rick és Morty a Star Trek univerzumában" formáció nem jött be, nem tudtam összekapcsolni a két szériát. Persze most már tudom, hogy aki a Lower Deckset a Rick és Morty-hoz hasonlítja, az nagyobbat nem is tévedhetne. De akkor még sűrűn hasonlították ahhoz, látatlanban meg én elhittem. Mázli, hogy szeretek megismerkedni dolgokkal. Mondjuk az első rész még nem is fogott meg annyira, de a második már simán rabul ejtett, a harmadik pedig örökre elfoglalta trekkie szívemet. Amihez az is kellett, hogy a kedvenc scottyzmusomat aknázták ki ötletesen, meg talán az első alkalom volt, hogy újra a DS9-ra utaltak, amikor kiderült, hogy ki votl a legfontosabb személy a Csillagflotta történelmében. Buffer time, chief! :D 

Na, ha vége az 5. évadnak, akkor már tudom, mit fogok ledarálni a két ünnep között. :yeah:

34 perccel korábban, Wilde írta:

azok akik szerint Roddenberry forog a sírjában (voltak ilyen vélemények is az elején) azok semmit nem értettek meg ebből a szellemiségből

Sajnos még mindig elhangzik ez a vélemény. Van olyan ismerősöm, aki az első rész kábé első tíz perce alapján ítéli meg még most is az egész sorozatot, mondván, hogy ez nem Star Trek, mert egy Csillagflotta tiszt nem vágja bele részegen a kollégája lábába a bath'letet. Mondjuk erre az volt a válaszom, hogy ja, zászlósok nem csinálnak ilyet, eddig el kell kullogni minimum hadnagyi rangig, akkor már komplett kocsmai verekedések engedélyezettek. Lásd TOS: The Trouble with Tribbles, ahol a Csillagflotta zászlóshajójának főgépésze, Montgomery Scott parancsnokhelyettes tört ki kocsmai verekedést kényes diplomáciai kapcsolatban álló klingonokkal. Arról nem is beszélve, hányszor láttuk Scotty-t (vagy éppen Miles O'Brient) részegen (ezek a skótok és írek :lol: ). De nem, a Lower Decks hitvány műsor, megcsúfolása Roddenberry munkásságának. És persze az első tíz percből az egész sorozatról alkotott markáns véleményt. :facepalm:

(Ha valaki párhuzamot vél felfedezni az SW-vel, az nem a véletlen műve, a Trek rajongók között is vannak ugyanolyan hülyék. Csak talán itt rosszabb, mert a Trek üzenete az, hogy légy toleráns, ismerd meg, amit nem ismersz, légy nyitott az újra, légy pozitív - nos, az "igazi Star Trek fanoknál" begyöpösödöttebb, intoleránsabb, maradibb és pesszimistább népséget keresve sem lehetne találni. :( )

• 3 héttel később...
Hozzászólás ideje:

"Don't you give me that sarcastic Vulcan salute. BECKET!" :lol2:

Ami a legeslegfontosabb a Lower Decks 5. évaddal kapcsolatban, hogy végre kiderült, hogy Beckett miért Mariner és nem Freeman. :D Bár valószínűleg nekem sem ez lesz a kedvenc évadom (az nálam a 3. évad), de így is nagyszerű zárása volt ennek a néha bohókás, néha meglepően komoly, sokszor rendkívül kreatív, és mindig ízig-vérig Star Trek animációs szériának, ami szvsz. van olyan fajsúlyos ebben a franchise-ban, mint a The Bad Batch vagy a Rebels a Star Wars-ban (a TCW-vel azért nem mérném össze, mert az félúton hangnemet váltott, plusz sokkal jelentősebben tágította az SW univerzumát - legyünk őszinték, a TCW alapozta meg és tette lehetővé az összes többi sorozatot -, mindezek mellett nagyon fontos kiegészítése főleg a PT-nek).

Lower Decks nagy erénye, hogy az alkotók sikeresen abszolválták azt, amivel a Discovery például már az első évadban látványos kudarcot vallott: nem a hajó tisztikara, hanem a mindennapi melósok voltak középpontban. Igen, persze, megismerhettük a tiszteket is és ők sem kerültek a háttérbe, de nem ők voltak a főszereplők, hanem Beckett, Boimler, Tendy és Rutherford, négy zászlós az alsó fedélzetről, ahol még saját kabinja sincs a matrózoknak, egy folyosón alszanak a többi alsófedélzetes zászlóssal. Persze a karakterek fejlődésével idővel szintet léptek (úgy jellemben, mint rangban és ténylegesen a hajó fedélzetén), egyre többször szolgáltak a hídon, hovatovább, néha ők irányíthatták a USS Ceritost (ami nem a Föderáció egy újabb csodahajója, csak egy melós csillaghajó a sok közül). De végig megmarad az az önfeledt egyszerűség, ami a Lower Deckset még valahogy az utolsó pillanatban is jellemezte.

Az 5. évad éppen ezért tetszett, mert miközben sutyiban felépítette egy újabb "itt a világvége" momentumot (a szériában először, ami szintén jelzi, hogy hőseink előrébb léptek), továbbra is önálló sztorikkal operált és közben rengeteg olyan momentumot kaptunk, ami nem csak feleleveníti, hogy alsó fedélzetes csapatunk honnan hová jutott, de fel is idézi a széria korábbi legjobb pillanatait.

Spoiler

Ilyen az idézet a posztom elején, amit eredetileg Freeman kapitány mondott Beckett-nek, míg most Beckett mondta önmagának, miután otthagyta magát megkötözve a Cerritos kapitányi irodájában. És igen, ez így leírva már önmagában is mutatja, milyen elvetemült, de kreatív események tudtak megelevenedni a képernyőn. De az is mosolyt csalt az arcomra, amikor az utolsó részben a Cerritos Sovereign-osztályú csillaghajóvá változott, erre Freeman lefigymálóan nyilatkozott a fejleményről - az első évad végén a kapitány ugyanis arra panaszkodott, hogy a felújítás után minden hajó úgy néz ki, mintha Sovereign lenne, és nem akarta, hogy a Cerritos is erre a sorsra jusson.

De az érák és sorozatok összemosását is imádtam. Esküszöm, a Lower Decks többet tett azért, hogy a Star Trek egységes képet alkosson, mint a DIS, a SNW és a PIC együtt véve. Csak ebben az évadban visszatért T'pol, Harry Kim, Lilly, Garak, Bashir, Data és Curzon Dax, ráadásul a legutolsót leszámítva mindenkit az eredeti színésze szólaltatott meg.

Mindeközben maradt idő az utolsó megmaradt "lowerdeckerekre" a korábbi évadból, mint Ma'ah és T'lyn, aki erre az évadra már a fő négyesfogat szerves ötödik tagjává vált. De megismerhettünk néhány új lowerdeckert, akik már hőseink helyére léptek, sőt az évad igazából megalapozott egy teljesen új sorozatnak is, ami kicsit DS9-szerűnek tűnik: egy űrállomás egy Defiant-osztályú hajóvel egy energiakapu mellett. Csak itt az állomás neve Starbase 80, nem Deep Space 9, a hajó neve nem Defiant, hanem Anaximander, a járat pedig nem a Tejútrendszer két kvadránsát köti össze, hanem párhuzamos világokat. És mit a fene, mindkét csillagbázis élére egy feketét neveztek ki, csak most nem Siskónak hívják, hanem Freemannek, és nem férfi, hanem nő. De azért remélem, hogy Carol nem lesz kopasz és növeszt szakállat. :shocked:

Összességében egy remek kis sorozat jól sikerült záró évadját láttuk. Magát a szériát valószínűleg még sokszor újranézem majd. Tényleg, amennyire nem érdekelt kezdetben, annyira a szívemhez nőtt, és az új szériák közül ezt tartom a legtrekkesebb treknek (a SNW bár remek széria, azért még így is nehezen összeegyeztethető azzal, hogy egy TOS-prequel, és nem csak a recastingok sora miatt, hanem mert minden modernebb benne, mint a TOS-ban; a DIS-t hagyjuk, a PIC meg számomra csak a harmadik évaddal lett az igazi - és van még a Prodigy, ami nem rossz, de azért nem is olyan jó, a második évadot még nem is láttam). Szóval kicsit sajnálom, hogy vége lett. De talán folytatódik majd a történet egy spin-offal, és akkor Beckett Marinert, Bradward Boimlert, D'Vana Tendit, Samanthan Rutherfordot és T'Lynt, na meg a USS Cerritost és legénységét sem utoljára láttuk.

Hozzászólás ideje:

Még nyáron fogtam hozzá a Star Trek kronológiai megtekintéséhez, kezdve az ENT-DIS-SNW-TOS sorozatokkal, majd ahogy követték a filmek és a TNG, úgy folytattam tovább. Nem is beszélve a TNG- éra filmjeiről. Elég masszív anyagról van szó. Ráadásul a TNG-DS9, DS9-VOY néha átfedésben is van. Lassan a DS9 és a VOY végére érek, majd jön a Nemezis.

Kérdésem az lenne, időben melyik jön ezek után? Lower Decks vagy a Prodigy? 

Hozzászólás ideje:

@RacerX

Lower Decks, az 2380-2382-ben játszódik, a Prodigy pedig 2383-tól 2385-ig.

Amúgy bravó ezért a vállalkozásért. Pár éve én is akartam egy ilyet, még a PIC előtt, de csak a TNG-ig jutottam, azt félbehagytam valahol a 2. vagy 3. évad táján. Szóval gratula! :clap: Az SNW után milyen a TOS képi világába belecsöppenni? Plusz a DIS-t egyben nézted végig, vagy a kronológiának megfelelően az utolsó évadokat hagyod a végére?

Hozzászólás ideje:

Köszönöm a választ!

17 perccel korábban, Dzséjt írta:

Az SNW után milyen a TOS képi világába belecsöppenni?

Éles váltás. Gyakran ki is zökkentett. Nagyon szembetűnő a kb 60 év különbség technikai téren. Nem olyan mint az SW-nél a ANH és a RO közt. Ott elegáns és szép. 

19 perccel korábban, Dzséjt írta:

DIS-t egyben nézted végig, vagy a kronológiának megfelelően az utolsó évadokat hagyod a végére?

Az utolsó évadok maradnak a végére.

Az ENT utolsó részét is be akartam ékelni a TNG közé, de inkább letudtam hamar. 

Hozzászólás ideje:

Gondoltam, hogy zavaró lehet. Én még a DIS-TOS váltást éltem meg (akkor még nem volt SNW), de ott nem éreztem ennyire erősnek, egyrészt mert a DIS kábé minden Trektől elüt, másrészt mert annyira nem kapcsolódik a TOS-hoz (még úgy sem, hogy Pike és Spock benne van). De az SNW és a TOS szoros kapcsolatban áll, úgyhogy gondoltam, hogy itt már nagyon zavaró lehet.

Amúgy vicc, hogy ezt az SW-ben milyen frankón meg tudták oldani.

Az ENT utolsó részét én nem néztem meg. Undorodom attól a résztől. Bár lehet bevállaltam volna a TNG eppizódnál, aminek a kiegészítése, de odáig meg nem jutottam el. Hála az égnek. :evil:

Hozzászólás ideje:

A DIS-t a klingonnak csúfolt giccses orkok és az átdizájnolt hajók miatt nagyon nem csíptem. Kezdetben azt hittem hogy a Kelvin idővonalon játszódik.

Igazán csak az az évad tetszett amikor Pike átvette a stafétát. 
Az ENT utolsó részéről meg több szó ne essék. :D

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

• Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.