Jump to content

John Jackson Miller: The Living Force

Bence1997

Recommended Posts

2024. április 9-én, egy évtized kihagyása után JJM visszatér a Star Wars univerzumába a The Living Force című regénnyel, amely 1 évvel a Baljós árnyak eseményei előtt játszódik. Borító és szinopszis:

living-force-scaled.webp

A Baljós árnyak előtti évben Yoda, Mace Windu és az egész Jedi Tanács egy olyan galaxissal néz szembe, amely a változás szélén áll.

A Jedik mindig is a csillagokat járták, védték a békét és az igazságot az egész galaxisban. De a galaxis változik, és vele együtt a Jedi Rend is. A Rend egyre inkább a Köztársaság jövőjére összpontosítva találja magát a Coruscantra visszavonultan, ahol a Jedi Tanács tizenkét tagja galaktikus méretű válságokat mérlegel.

Miközben a Köztársaság aranykorából megmaradt újabb jedi előőrsöt készülnek leszerelni a Kwenn bolygón, Qui-Gon Jinn kihívja a Tanácsot a Rend egyre növekvő elszigeteltsége miatt. Mace Windu merész választ javasol: mind a tizenkét Jedi-mester jószolgálati misszióra indul, hogy segítsen a bolygón, és emlékeztesse a galaxis népét, hogy a Jedik ugyanolyan kitartóak és jelenlévők, mint amilyenek voltak az idők során.

A jedi vezetés érkezését azonban nem mindenki látja oknak az ünneplésre. A Jedik egyre növekvő távollétében háborúzó kalózcsoportok lepik el a szektort. Uralkodásuk fenntartása érdekében a kalózok összefogtak, és a Tanács elleni merényletet tűztek ki célul. És hajlandóak számtalan ártatlan életet elpusztítani, hogy biztosítsák hatalmukat.

A Coruscantról elszakítva a Jedi-mestereknek számolniuk kell a nemkívánatos igazsággal: bár senki sem gondol a jövőre jobban, mint a Jedi-tanács, senkinek sincs nagyobb szüksége a segítségükre, mint a jelenben élőknek.

• Köszönöm 1
  • Tetszik 3

• 11 months later...

Elolvastam a könyvet, kicsit többre vagy másra számítottam. Alapfelállás, hogy szép lassan zárnak be Jedi helyőrségeket, de ahogy a Jedik kivonulnak 1-1 bolygóról ott kis túlzással azonnal megtelepszenek a kalózok és az alvilág. A könyv kezdetén a Kween bolygón levő helyőrség bezárását tervezgetik Yodáék Valorummal (nyílván Palpatine is jelen van), közben egy utasszállító hajón Qui-Gonék egy hajó eltérítési kísérletet akadályoznak meg. Ennek hatására Qui-Gon a tanács elé viszi azt az ötletét, hogy a kisemberekkel többet kellene foglalkozni és mi lenne ha Kwenn-en csapnának egy megemlékezést a Nagy Megújulásnak nevezett eseménynek, amikor 200 korábban még a HR idején helyrehozták a bolygó kárait. Így hát minden tanácstag elindul a Kwenn-re. 

Kivéve Depa Billabat aki beépített küldetésen van a Keldooine-on, ahol korábban szintén volt helyőrségük, de miután bezárták a bűnözők elég durván megtelepedtek. Itt akad aztán össze egy Zilastra nevű kalózzal, aki éppen azon van, hogy 4 bűnszervezetet egyesítsen a saját uralma alatt. 

Őszintén szólva engem a Zilastra szál kötött le egyedül, valahogy nem hozta hozzám közelebb a Jedi tanács tagjait ez a könyv. Lényegében megtudtuk, hogy kinek mi az erőssége, valaki a gépekhez ért jobban, más a közösség szervezéshez. Végül ezeket a képességeket dobják össze a ceremónia megszervezésére. Vagyis hát dobnák, mert a Zilastra és a ceremónia szál végül összefut a könyv végén. 

Vannak interakciók a tanács tagjai között is, kicsit belelátunk a dinamikájukba, de nagyon egyik Jedi se maradt nekem emlékezetesnek. Yaddle-t a HR regények Dalnai szálában sokkal jobban kibontották pl. Egyedül Yarael Poof-ot tudom kiemelni, aki kicsit hajazott nekem a Robot Chicken-es verziójára. Ki-Adi-Mundival voltak általában párban, feléje nagyon jó beszólásai voltak, de úgy általánosságban is :D De ez meg is van említve, hogy csóró a hosszú életciklusának köszönhetően nehezen tudja már magát lefoglalni, ezért az utóbbi 100 évben rászokott, hogy néha megprankeli a Tanácstagokat és másokat is.

Igazából az egész kwenni kiruccanás nem sokat ért, Ki-Adi-Mundi ki is mondja a könyv végén, hogy ők mint Jedi Tanács sokkal feljebb vannak mint a többi lovag és mester, így ők ráérnek a tágabb jövőképpel foglalkozni, hogy ne történhessen semmi ami ártana nekik vagy a Köztársaságnak. Az ehhez szükséges infókat az alattuk levő emberek gyűjtsék össze, majd a Tanács levonja a megfelelő következtetést. Mindeközben a Sith pedig pont, hogy a kisemberek felől kezdte el a Köztársaság és a Rend rombolását, ezért szólt Qui-Gon, hogy többet kellene velük foglalkozni. Hát látjuk, hogyan sikerült.

Végén még érdekesség ehhez kapcsolódóan, hogy Palpatine a kweeni helyőrség könyvtárosát is befűzte az évek alatt, hogy olyan tudásanyagokat adjon át neki közvetítőkön keresztül amik tiltott tudásnak számítanak a Jediknél. De nyílván ők a nagyobb képpel vannak elfoglalva, így azt nem látják, hogy konkrétan le se tojták éveken át a könyvtáros fejét, aki elégedetlenségében tudást szivárogtat tudtán kívül a Sithnek.