Jump to content

A Nekromanta program


Recommended Posts

Posted (edited )

Rixon kiváló összefoglalása sarkalt arra, hogy nyissak a témának egy topikot. Azért ide tettem, mert bár kétségtelen, hogy a TROS nyitott neki utat, de a Nekromanta projekt korszakokon átívelő téma. Kíváncsi vagyok mi a véleményetek eddig erről a szálról, szerintem roppant jól építik Palpatine későbbi visszatérését. Kellően komplex és sejtelmes, és a lényeg még hátra van!

 

https://rebo.hu/2024/05/14/nekromanta-program-omega-a-hianyzo-lancszem/

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited )

Honnan jött ez a program szó? Emlékeim szerint sosem hívták így, mindig csak Nekromanta-projekt. :hmm:

 

Amúgy nekem tetszik, mert ez is csak azt támasztja alá, hogy Palpatine visszatérése nem egy könnyes, sőt még csak nehezen sem megismételhető mutatvány. Vagyis inkább úgy mondanám, hogy ott a lehetőség, hogy Sidious egyik klón testből a másikba ugráljon, de minden áttörést egy legalább akkora, önző okokra visszavezethető balklövés követett, hogy ellehetetlenült a tisztességes feltámadás. Ha Nala Se és Penn Pershing kutatásait nem nullázzák le az olyan, csak a saját érdekeiket néző alakok, mint Rampart és Gideon, akkor a projekt már évtizedekkel korábban sikeressé vált volna, és az endori csatában nem bukott volna el a Sith.

Ám ez is remekül tükrözi, hogy miért hibás alapból a Birodalom és a Sith rend. Mert vagy rákényszerítik az embereket, hogy olyanokat tegyenek meg, amikkel nem értenek egyet, így végül szabotálják a terveiket (Nala Se, Galen Erso), vagy olyan önző alakokkal fognak össze, akik végül a inkább megpróbálják a saját maguk javára fordítani azokat a dolgokat, amik Sidiousnak kellenének. És e cél elérésének érdekében még azt is biztosítják, hogy más ne profitálhasson a tudásból, mint Gideon, aki kisütette Pershing agyát, nehogy a tudását felhasználhassa Hux. Szóval Darth Sidious lényegében aláaknázta a saját feltámadási projektjét azzal, hogy erőszakkal vett rá lángelméket az együttműködésre és olyan önző alakokkal osztotta meg a feladatot, akik csak a saját érdekeit nézték, az Uralkodójuk meg igazából le volt sz*rva. Komolyan, én azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy Tarkin sejtett valamit, és azért záratta be a Tantiss-létesítményt, hogy aztán majd a Halálcsillaggal végül hatásosan Palpatine ellen fordulhasson. Elég nehezen képzelem el, hogy a nagymoff, kezében egy egész bolygó elpusztítására alkalmas harcállomással nem aknázta volna ki saját ambícióit - miközben lényegében mindenkit kipöckölt, aki közé és a hatalom közé állt. Miért Palpatine lenne kivétel?

Mindezek mellett tetszik, ahogy szépen a helyére kerülnek a kirakós darabjai, ezzel Sidious vésszatérése az ep9-ben már nem "nyuszi a kalapból" eseménnyé válik, hanem olyasmivé, amivel az ember előre számolhat. Még ha az ep6 és az ep9 közti jövendőbeli sztorikban nem is mutatják meg Sidioust vagy Snoke-ot, akkor is, már most is ellég sok olyan dolog van elhintve a mozgóképes anyagokban, amikből az embernek már kialakulhat egy komoly meggyőződése azzal kapcsolatban, ki állhat az ST eseményeinek hátterében. Főleg, ha először ül le a Star Wars elé és kronológiailag nézi meg a filmeket és sorozatokat.

 

- Az ep2-ből kiderül, hogy valahogy ebben az univerzumban lehetséges az élet a halál után, hiszen az ep1-ben meghalt Qui-Gon Jinn megszólal. Emellett képbe kerül a klónozás.

- A The Clone Wars először prezentálja nekünk azt, hogy igen komoly sérüléseket is túl lehet élni az Erő és a modern technológia segítségével, emellett a feltámadás lehetőségét is bemutatja (Ahsoka feltámasztása a Mortison), mi több, Erőszellemet is prezentál, bár a körülmények miatt még nem lehetünk biztosak abban, hogy tényleg Qui-Gont láttuk-e. Ugyanakkor biztossá válik, hogy Qui-Gon nem halt meg a szó legszorosabb értelmében és megtudjuk, hogy a Jediknek van módja további életre a fizikai halál után.

- Az ep3-ból kiderül, hogy Darth Sidious a halhatatlanságra vágyik, keresi a titkot, hogyan lehet becsapni a halált.

- A The Bad Batch-ből kiderül, hogy Sidious szupertitkos projektet futtat Nekromanta néven és Erőhasználó klónt akar kitenyészteni. Nem nehéz kiokumulálni, kit akar klónozni. Önmagát. De Erőhasználót nem lehet klónozni, mert a klón midi-chlorian szintje mindig alacsonyabb, mint a donoré. De Omega vére valahogy képes ezt a gondot áthidalni, ám ő elvész Sidious számára.

- Az Obi-Wan Kenobiban először láthatunk "hétköznapi körülmények között" Erőszellemet. Az ep2-beli megszólalása, és az ep3-ban a visszatérését igazoló mondatok után végre megjelenik Qui-Gon Jinn, ami igazolja, hogy az élethez nincs szükség fizikai testre, sőt a szellem nincs helyhez kötve sem, szabadon mehet egyik bolygóról a másikra.

- Az ep6-ban meghal az Uralkodó.

- A The Mandalorianből kiderül, hogy még mindig fut a Nekromanta-projekt, noha Palpatine már nem él. Ez már gyanakvásra adhat okot, főleg, miután Pellaeon és Hux elmondja, hogy a projekt célja új vezető létrehozása. Plusz itt magyarázzák el, mi az a strand-cast, és az is kiderül, hogy a Nekromanta-projekt immár nem egy Erőhasználó egy az egyes klónozásán dolgozik, hanem azon, hogy a klón m-számát növeljék. Mindezek mellett láthatunk Snoke-ra emlékeztető alakokat tartályokban.

- Az Ahsoka elhinti, hogy a közemberek kételkednek Palpatine halálában. Sabine eme mondata nem csak Ezrának szólt, hanem a nézőnek is kiszólás, ezzel fokozzák az alkotók a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy Sidious valóban meghalt.

 

És itt járunk most. Ehhez meg csak még több bizonyosságot tesz hozzá A Sithek árnyáka című könyv, ahol lényegében Sidious maga fel is fedte azt, hogy még él, igaz, burkoltan. De hozzácsapódik a sztorihoz Exegol, Dathan és Rey is, meg a tény, hogy még mindig léteznek Sith-ek. Már bőven elég infó ahhoz, hogy a nézőben elkezdjen összállni a kép, gyanakodjon. Egek, előre megmondja, hogy ez lesz, hiszen nekünk tizedennyi anyagunk sem volt az ep7 idején, mégis volt, aki megjósolta Palpatine feltámadását, de még azt is, hogy Snoke csak egy Palpatine-klón.

 

Ami szerintem még kéne, hogy egyrészt, élőszereplős sorozatban is kapjunk valami gyorstalpalót abból, amit a The Bad Batch-ben láttunk. Csak azért, mert élőszereplős matériát valószínűleg többen néznek, mint animációsat. Így több átlagnézőhöz juthat el infó. Nem kell részletekbe menően, csak annyit megemlíteni, hogy a Nekromanta-projekt korai szakaszában kiderült, hogy a klón midi-chlorian szintje mindig alacsonyabb, mint a donoré és ezt a problémát nem sikerült áthidalni. Ez nagyon fontos elem, hiszen így válik érthetővé, hogy az ep9-ben látható Palpatine-klón miért olyan (sőt megalapozza azt, hogy az ep9-ben egy klón test szerepel), amilyen. Plusz támpontot ad a The Mandalorianben látott strand-cast kísérletekhez.

Illetve valamilyen sorozatban (szintén jobb lenne élőszereplősben) vizuálisan is jobban prezentálhatnák, hogy Snoke egy strand-cast. Bár igazából ő az, akinek megjelenése szerintem egy adott ponton fontos lenne. Sidioust el lehet rejteni az árnyékba az ep9-ig, nem feltétlen, sőt a hatás kedvéért talán jobb is, ha sosem jelenik meg ténylegesen az ep6 és az ep9 között játszódó művekben, de úgy érzem, Snoke-nak egy ponton képbe kell kerülnie és tisztáznák, hogy mi ő valójában. Nem kell szájbarágósan, csak valami olyan módon, ahogy láttuk a The Mandalorianben a rá hajazó figurákat a tartályban, és az ep9-ben a "testvéreit". Talán kicsit érzékletesebben és konkrétabban. Csak azért, mert ő az ep7-8-ban elég fontos figura.

Plusz szerintem még nagyon fontos lenne, sőt talán jelenleg ez lenne a legfontosabb, hogy Dathan ne csak könyvek lapjain és ep9 flashback-ben létezzen. Ő A Sithek árnyéka nélkül egy hatalmas nagy enigma, abszolút nem derül ki róla semmi a mozgóképes anyagokban, még az sem, hogy nem Palpatine természetes úton született fia. Éppen ezért, ha készül még olyan sorozat, ami a Birodalom érájában játszódik és érintik benne a projektet, okvetlenül fontos lenne őt képbe hozni. Illetve akár a mandoverzumban is megjelenhetne, hiszen szerencsére nagyon sok hézag van az élettörténetében ahhoz, hogy kisebb-nagyobb szerepet kapjon valamilyen sztoriban. A lényeg, hogy a Nekromanta-projekt, így Palpatine feltámadásának megértéséhez őt semmiképpen sem szabad meghagyni papíron.

Edited by Dzséjt
  • Like 4
  • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

35 perccel korábban, Dzséjt írta:

Ám ez is remekül tükrözi, hogy miért hibás alapból a Birodalom és a Sith rend.

Mondhatni kódolva van beléjük a bukás, a természetüknél fogva. A dolog szépsége, hogy erre sose fognak rájönni. :) Palpatine próbált ravaszkodni, de végül ő is rácseszett. Pedig majdnem összejött neki!

 

Arra pedig hevesen bólogatok amit a jövőről írtál. Remélem az alkotók is így gondolják, és lesz t*kük végig vinni ezt a szálat és Palpatine sztorija végleg a helyére kerül. :) 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

12 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Honnan jött ez a program szó? Emlékeim szerint sosem hívták így, mindig csak Nekromanta-projekt. :hmm:

A magyar szinkronban és a feliratban is programként hivatkoznak rá (A Mandalóriban legalábbis biztos, a Bad Batch esetében csak a feliratot tudtam most csekkolni), tehát ez a hivatalos magyar megnevezése, bármennyire is indokolatlan és idióta fordítás.

Link to comment
Share on other sites

19 perccel korábban, Rixon írta:

A magyar szinkronban és a feliratban is programként hivatkoznak rá (A Mandalóriban legalábbis biztos, a Bad Batch esetében csak a feliratot tudtam most csekkolni), tehát ez a hivatalos magyar megnevezése, bármennyire is indokolatlan és idióta fordítás.

Dzséjt azért értetlenkedik mert ignorálja a magyar szinkront és feliratot. :D

Link to comment
Share on other sites

6 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Dzséjt azért értetlenkedik mert ignorálja a magyar szinkront és feliratot. :D

Alapesetben én is, a hideg kiráz tőle, de több embert el lehet érni a magyar megnevezéssel, mert nagyon sokan nézik ezeket szinkronnal, és így pontosan értik, hogy miről van szó :)

Link to comment
Share on other sites

@Rixon Köszi szépen a választ. Azt megértem, hogy miért használod, újságíróként én is kénytelen voltam a magyar címeket és kifejezéseket (ha voltak) használni a cikkekben, pont azért, amit írtál.

 

56 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Dzséjt azért értetlenkedik mert ignorálja a magyar szinkront és feliratot. :D

No-no, ez így nem pontos. Régen ignoráltam, de azért ismertem. Ma már nem is ismerem. :D 

Link to comment
Share on other sites

1 órával ezelőtt, Rixon írta:

Alapesetben én is, a hideg kiráz tőle, de több embert el lehet érni a magyar megnevezéssel, mert nagyon sokan nézik ezeket szinkronnal, és így pontosan értik, hogy miről van szó :)

Először is, köszi a videóért, szerintem tök jó lett. Viszont ahogy a Bad Batch topikban is fejtegettem, szerintem nem a 0-ról kellett folytatniuk a kutatást. Több mint valószínű, hogy a K-2SO által Scarifon felolvasott "Mark Omega" project az iratanyaga volt a Tantissi kutatásnak, és azt vitték tovább aztán az Exegolon. Eleve, a Stardust (ami szintén hiper-szuper-titkos volt) is kapott dokumentációt Scarifon, szóval nem lep meg, hogy a Tantissi kutatásról is őriztek itt iratanyagot.

 

Másrészről, ami bennem felmerült, és ide kapcsolódik @Dzséjt írása is... most akkor azt feltételezitek hogy az Árnyék tanács tagjai tudnak Palpatine klón testéről és az Exegolról? Nekem ez elég vad feltételezés, túl sok személy tagja a tanácsnak ehhez. Azt el tudom képzelni, hogy Pellaeon és Hux tudnak róla, de a többiek talán csak annyit, hogy próbálnak létrehozni egy erős Erőhasználó vezetőt, amiből később aztán lesz egy Snoke aki az Első Rend élére is áll. De azt nem gondolnám, hogy az ott jelenlévők tudnak arról, hogy Palpatine át tudta vinni a tudatát egy klónba, és az oszlásnak induló testét próbálják egy jobbra cserélni.

Link to comment
Share on other sites

Az jó kérdés, hogy mit tudott az Árnyék tanács és mit nem. Viszont az még jobb kérdés, hogy Thrawn tud-e erről? És ha igen akkor mik a tervei? Egyelőre nem úgy tűnik, hogy Palpatine feltámasztásán munkálkodna. Az első útja se az Exegolra vitte, hanem a Dathomirra. Vagy ez is a nagy terv része? Ezért is várom az Ahsoka második évadát, mert ezekről nyilvánvalóan kapunk további információt.

Link to comment
Share on other sites

21 perccel korábban, Donát írta:

Másrészről, ami bennem felmerült, és ide kapcsolódik @Dzséjt írása is... most akkor azt feltételezitek hogy az Árnyék tanács tagjai tudnak Palpatine klón testéről és az Exegolról? Nekem ez elég vad feltételezés, túl sok személy tagja a tanácsnak ehhez. Azt el tudom képzelni, hogy Pellaeon és Hux tudnak róla, de a többiek talán csak annyit, hogy próbálnak létrehozni egy erős Erőhasználó vezetőt, amiből később aztán lesz egy Snoke aki az Első Rend élére is áll. De azt nem gondolnám, hogy az ott jelenlévők tudnak arról, hogy Palpatine át tudta vinni a tudatát egy klónba, és az oszlásnak induló testét próbálják egy jobbra cserélni.

Szerintem sem tudja az egész Árnyéktanács. Egyrészt, elég nyilvánvaló, hogy megbízhatatlan bagázs. Most nem csak arra gondolok, amit Gideon művelt, de maga a megbeszélés is jelzi, hogy a tanács tagjai mennyire a saját érdekeiket nézik, és elég magas fokú a bizalmatlanság köztük. Imigyen beavatni őket ilyen magas fokú titokba, lényegében a projekt gyors lelepleződését jelentené. Szóval szerintem nem csak arról nem tudnak, hogy mi a Nekromanta-projekt igazi célja, de még arról sem, hogy az Árnyéktanács fölött is állnak emberek, vagyis semmit sem tudnak az Ismeretlen Régiókban székelő és fejlődő Első Rendről és Végső Rendről. A tagok nagyja (szerintem Huxon és Pellaeonon kívül) abban a hitben élhetnek, hogy ők a megmaradt Birodalom legfőbb, egyedüli urai, és Hux és a kapitány csak próbál egy Erőhasználó főtanácsost gyártani (esetleg Palpatine-t feltámasztani), hogy legyen egy mutogatható Uralkodójuk.

Ezt főleg azért is gondolom, mert Gideon nyíltan elkezdett szembefordulni a céljaikkal és a tanács egyes tagjai ebben látványosan támogatták. Márpedig én kétlem, hogy Gideon és köveői ennyire nyíltan szembe mertek volna fordulni a céljaikkal, ha tudják, hogy épül egy hadsereg az Ismeretlen Régiókban, hovatovább, Palpatine még él.

Tehát, mint ahogy az más frakciók esetében is van, e réteg csak az alatta lévő rétegeket ismeri, azt nem, ami fölötte van - leszámítva néhány kiválasztottat. A Kuncsaft nem tudott az Árnyéktanácsról, az Árnyéktanács legtöbb tagja nem tud az Első Rendről, az Első Rend legtöbb tagja nem tud a Végső Rendről. És senki sem tudja, hogy mindenki az újjáépülő Sith Birodalom része.

 

3 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Viszont az még jobb kérdés, hogy Thrawn tud-e erről?

Szerintem ott, ahol most járunk, még semmit sem tud semmiről. Tíz éven át el volt vágva a Galaxistól, szóval Elsbeth-ék befutásáig még arról sem tudhatott, hogy a Birodalom elbukott. Nyilván elkezdte bepótolni a lemaradását, de tíz év történelmet átvenni, főleg egy olyan valaki számára, mint a részletekre nagyon ügyelő és minden alaposan kielemző Thrawn, nem két perc. Viszont Pellaeon kapitány miatt legalább az Árnyéktanács tudásának szintjére felzárkózhat, már, ami a titkokat illeti és magasfokú dedukciós képességeinek hála szerintem sok mindenre magától is rá fog jönni.

Az, hogy az első útja a Dathomirra vitte, nem az Exegolra, csak annyit jelent, hogy gondolkodik, illetve van annyira egyenes ember, hogy teljesíti a megmentői óhaját. Eleve ritka nagy badarság lett volna, ha a három dathomiri boszorkánnyal a fedélzetén és több ezer ex-birodalmi katonával odaugrik Sidious legféltetteb bolygójához, ahová csak a kiválasztottak juthatnak el. Még Darth Vader előtt is titokban volt a bolygó egy darabig, akkor ide vigyen el Thrawn éjnővéreket és Sidious szempontjából megkérdőjelezhető hűségú rohamosztagosokat? Akkor már akár az új Köztársaság szenátusának is streamelhette volna az eseményt élőben. :) Pont ezért erősen kétlem, hogy bármit is tudott volna azelőtt Exegolról, és az is biztos, hogy Elsbeth sem ismeri azt a világot. Szóval hogyan is vezethette volna az első útja oda? Még Pellaeonnal sem volt ideje összefutni, aki talán ismeri Exegolt, bár én ezt is kétlem.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited )

Ezek szerint akkor nem tudja Pellaeon, hogy Hux mit és hol csinál? Pedig úgy tűnt ők nagyon egy húron pendülnek, Gideonnak a hajókat is az admirális biccentése után adta meg Hux. Elég szövevényes ez még, csak feltételezéseink lehetnek.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited )

Pellaeon kapitány, nem admirális, de rangban még így is Hux felett áll, szóval még jó, hogy Hux megvárta a felettese engedélyét. De ez nem jelenti azt, hogy Pellaeont minden Hux által felügyelt dologba részletekbe menően be kell avatni. Tarkin nagy moff bőven Dr. Hemlock fölött állt, a kormányzó mégis csak azt tudta, hol dolgozik a doki, arról lövése sem volt, mivel foglalkozik.

Szóval nem, ha Pellaeonnak semmi köze hozzá, akkor nem kell tudnia. Ezt nevezik tudásalapú (need to know basis) hadműveletnek, vagyis mindenki, beleértve a vezetőket is csak és kizárólag annyit tudhatnak, amennyi a művelet sikeréhez feltétlenül szükséges, egy hanggal sem többet. A Nekromanta-projekt meg már a TBB-ben is egyértelműen tudásalapú hadművelet volt, hiszen még a Weyland koordinátáit sem ismerhette akárki, és a birodalmi hiearchiában kábé a negyedik helyen ücsörgő Tarkin sem tudhatta, mi folyik a Tantiss-létesítményben. Az Exegol meg még ennél is titkosabb, hiszen a birodalmi hiearchiában a második helyen trónoló Darth Vader az ep5 eseményei utánig azt sem tudta, hogy létezik a bolygó.

Plusz tegyük hozzá, hogy jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy a Nekromanta-projekt nem csak egy helyhez kötődik. Pershing kutatásai egyértelműen ehhez a projekthez kapcsolódnak, a laboratóriuma mégis a Nevarrón volt, nem az Exegolon. Szerintem, ahogy jelenleg a Birodalom is, ez is szét van szórva a Galaxisban, a projekt különböző ágazatai különböző helyen folynak és csak a végtermékek készülnek el az Exegolon (Palpatine klón, Snoke, Dathan). Így szavatolhatják, hogy ne ismétlődjön meg az, ami a Tantiss-létesítményben történt, vagyis ha az egyik labor elpusztul, ne vesszen el minden.

 

1 órával korábban, Donát írta:

Több mint valószínű, hogy a K-2SO által Scarifon felolvasott "Mark Omega" project az iratanyaga volt a Tantissi kutatásnak, és azt vitték tovább aztán az Exegolon. Eleve, a Stardust (ami szintén hiper-szuper-titkos volt) is kapott dokumentációt Scarifon, szóval nem lep meg, hogy a Tantissi kutatásról is őriztek itt iratanyagot.

Valamilyen szinten biztos előlről kellett kezdeniük, mert Omegát békén hagyták legalább egy évtizeden át, ha nem közel két évtizeden át. És az is biztos, hogy az ep9-ig az m-szám problémát nem sikerült leküzdeni. A strand-cast kutatások meg azt bizonyítják, hogy teljesen új irányba indultak el, az 1:1-es klónozás helyett a klón-hibridek gyártására helyeződött át a hangsúly. Ha létezett is valamilyen átirat, akkor abban nem lehettek naprakész adatok, máskülönben Omegát az Erő Honából is előkotorja a Birodalom és a kutatások sem indulnak el teljesen más irányba.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

6 perccel korábban, Dzséjt írta:

Pellaeon kapitány, nem admirális, de rangban még így is Hux felett áll, szóval még jó, hogy Hux megvárta a felettese engedélyét. De ez nem jelenti azt, hogy Pellaeont minden Hux által felügyelt dologba részletekbe menően be kell avatni.

Viszont Hux már tudhatta mi a végcél, sőt, az Exegolt is ismerhette. Snoke-ot is ők tették meg az ER fejének. Most nem emlékszem, hogy Sloane ebben mennyi szerepet játszott.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited )

Szerintem az Árnyéktanács szempontjából a leginkább beavatott. Vele már Raxnak is komoly tervei voltak, tehát Brendol Huxnak Palpatine mindig is kulcsszerepet szánt.

Sloane főadmirálisnak semmi szerepe sem volt a chandrillai merényletsorozat után (ez az endori és a jakkúi csata között volt), mivel a személyi tanácsosának, Adea Rite-nak meg kellett volna ölnie őt akkor. Csak Sloane fölé kerekedett és végzett vele. Szóval a főadmirálisnak már a jakkúi csatában sem szántak szerepet, éppen ezért még a Contingency-tervet sem ismerte. Ahogy Mas Amedda, úgy Sloane is eszköz volt arra, hogy elfedje, az endori csata után valójában Rax irányította a Birodalmat. Sosem szabadott volna eljutnia az Ismeretlen Régiókba. Úgyhogy szerintem Snoke hatalomra jutása közben vagy után ő is azon régi birodalmi tisztek közé került, akiket a fővezér megöletett.

Azt azért hozzá kell tennem, hogy Snoke-ot nem Brendol Hux, Sloane és Pryde segítették trónra közvetlenül, hanem csak az ő vezetésük alatt alakultak ki azok a körülmények, amiket Snoke kihasználva felemelkedhetett. Brendol Huxot még meg is lepte, hogy Snoke hatalomra került. Szóval bár részesei voltak, de csak tudtukon kívül segítették a fővezért. Szerintem főleg azzal tették meg ezt, hogy rivalizáltak. Sloane és Brendol már az Utóhatás-trilógiában is kinyilvánították, hogy utálják egymást (Sloane viszont kedvelte az ifjú Armitage Huxot), és A Sithek árnyéka alapján Pryde is olyan ember volt, akit a birodalmihoz képest meglepően erkölcsös Sloane kihajítana a légzsilipen, ha tehetné.

Ettől függetlenül Brendol ismerhette Snoke-ot, amit a The Mandalorian lényegében bizonyít. Snoke a Nekromanta-projekt eredménye, és azt Hux vezeti. Meglepő lenne, ha a saját projekje egyik korai termékét nem ismerné. És talán pont ezért lepődött meg azon, hogy Snoke hatalomra került. Illetve Hux beavatottsága vezethetett ahhoz is, hogy Snoke őt nem ölette meg a hatalomátvétel idején.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

4 perccel korábban, Dzséjt írta:

Ettől függetlenül Brendol ismerhette Snoke-ot, amit a The Mandalorian lényegében bizonyít. Snoke a Nekromanta-projekt eredménye, és azt Hux vezeti.

Tehát Hux "teremtette" Snoke-ot. Érdekes, hogy azon a projekten konkrétan ki dolgozott, mert ugye Pershing Gideon sleppjében volt. Lennie kellett más tudósnak is Hux mellett.

Link to comment
Share on other sites

33 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Tehát Hux "teremtette" Snoke-ot.

Abszolúte nem!!!!! Se képletesen, se szó szerint. :nana: Hux csak a jakkúi csata után vehette át a projekt felett az irányítást, azt megelőzően ő egy kiképző akadémiát irányított az Arkanison. Snoke meg 18-12 évvel a yavini csata előtt született (Tantiss bezárása és Dathan születése között valamikor). Szóval hozzávetőlegesen 20 év van Snoke születése és Hux projektvezetővé válása között, imigyen Brendolnak abszolúte semmi köze nem lehet Snoke megteremtéséhez. De új vezetőként nyilván áttekintette a projekt múltját, korábbi eredményeit, esetleges sikereit és kudarcait.

Plusz nem tudós, csak egy katona, aki átvett egy akkor már több mint húszéves tudományos projekt irányítását. Valószínűleg nem is ő az első, aki Hemlock helyébe lépett.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited )

Akkor hadd álljon itt a Nekromanta-projekt idővonala. Természetesen jelenlegi ismereteink szerint, illetve nem minden szilárd tény, néhány dologra például csak következtetni lehet (ezek többnyire az "ekkortól-eddig" jellegű szakaszokban találhatóak). Illetve beillesztettem néhány olyan eseményt, ami nem feltétlen kapcsolódik a projekthez, de segíthet időben belőni az eseményeket.

Hogy ne kavarjam a bantha pudut feleslegesen, én a megszokott Y.e/Y.u., azaz a yavin(i csata) előtt/után rövidítést használom, nem a különböző változatokat, mint a Si.e., azaz a "Starkiller incidens előtt", vagy a KFE, azaz a "Kessel futam előtt".

 

Y.e. 84:

- Egy naboo-i nemesi családban megszületi Sheev Palpatine.

 

Y.e. 84-32:

- Palpatine Darth Sidious néven Darth Plagueis Sith Nagyúr tanítványa lesz, aki a halhatatlanság után kutat. Plagueis megpróbál Erődiádot alkotni a tanítványával, sikertelenül. Sidious eltanulja mesterétől azt, hogyan tudja a szellemét áthelyezni egy másik tesbe. Palpatine később megöli Plagueist. (Secret of the Sith)

 

Y.e. 32-22:

- Megszületik Jango Fett női nyers klónja, Omega a Kaminón. A klónt Nala Se teremtette. (The Bad Batch)

 

Y.e. 19:

- Palpatine császárrá kiáltja ki magát, a Köztársaságot átszervezi az Első Galaktikus Birodalommá. A Jediket jórészt kiirtják a 66-os parancs keretében. Darth Sidious tanítványáúl fogadja Anakin Skywalkert és új nevet ad neki. Azt is elárulja Darth Vadernek, hogy megpróbálja meglelni a titkot, amivel becsaphatja a halált és ebben Vader a segítségére lehet. Sidious reméli, hogy diádot alkothat tanítványával. (Revenge of the SithSecret of the Sith könyv)

- A Birodalom kisajátítja a kaminóiak kutatásait, elpusztítja Tipoca City-t és a többi kaminói várost, a kihalás szélére hajtva a kaminói népet. Lama Sút Coruscanton, Nala Se-t a weylandi Tantiss-létesíményben tartják fogva. (TBB 1x15-16 Return to Kamino-Kamino Lost)

 

Y.e. 18:

- Dr. Royce Hemlock átveszi a Tantiss-létesítmény vezetését. Elindul a Nekromanta-projekt. (TBB 2x11 Metamorphosis)

- Hemlock elfogja Omegát, ezzel ráveszi Nala Se-t az együttműködésre. Nala Se ezzel a Nekromanta-projekt vezető kutatójává válik. (TBB 2x16 Plan 99)

- Nala Se szándékosan megsemmisíti Omega vérmintáit, így azok nem kerülnek elemzésre a Nekromanta-projekt tesztjei során. (TBB 3x01 Confined)

- Nala Se segít Omegának megszökni, emiatt Hemlock letartóztatja. Emerie Karr eztán rájön, hogy Omega vére a kulcs ahhoz, hogy egy Erőhasználót m-szám csökkenés nélkül klónozzanak. (3x03 TBB Shadows of Tantiss)

- Karr átveszi a vezető kutatói feladatokat az Omega hiányában megrekedt Nekromanta-projektben, amelyhez Erőérzékeny gyerekeket rabolnak el szerte a Galaxisban. (TBB 3x10 Identity Crisis)

- A Birodalom elfogja Omegát és visszaviszi a Tantiss Bázisra. (TBB 3x11 Point of No Return)

- A Tantiss Bázisban komoly kárt tesz az elszabadult Zillo bestia. A hajdani birodalmi admirális, Rampart lelövi Nala Se-t, aki ennek következtében felrobbantja a Tantiss adatközpontját. Crosshair és Hunter megöli Dr. Hemlockot. Karr csatlakozik Echo és Rex mozgalmához. Omega letelepül a Pabún Hunterrel, Crosshairrel és Wreckerrel. A Birodalomban senki sem marad, akinek tudomása lenne Nala Se áttöréséről vagy Omega fontosságáról. Tarkin kormányzó bezárattja a Tantiss Bázist, a kutatásra szánt pénzt átirányítja a Csillagpor-projektbe. (TBB 3x15 The Cavalry Has Arrived)

 

Y.e. 18-Y.u. 5:

- Ismeretlen időben Dr. Penn Pershing bekerül a Nekromanta-projektbe, amelynek már nem csak az Exegolon, de a Nevarrón is zajlanak. Strand-cast kutatásai - amely során kettő vagy több donorból hoznak létre egyetlen klónt - úttörőek. Szintén ismeretlen időben Pershing kutatásainak középpontjába kerül a Grogu nevű Jedi padawan. Pershing végső célja egy olyan strand-cast létrehozása, aminek m-száma egyenlő vagy magasabb a donor(ok) midi-chlorian számával. (The Mandalorian)

 

Y.e. 18-12:

- Az elkövetkező években a Nekromanta-projekt a strand-cast kutatások irányába fordul ismeretlen vezető irányítása alatt, több mint valószínű, hogy már az Exegolon. Ebben az időintervallumban születik meg Palpatine egyik "sikeres" strand-castje, Snoke az Exegolon. Bár fizikai állapota borzalmas, hatalma az Erőben nagy. (The Secrets of the Sith; Skywalker kora könyv)

 

Y.e. 12:

- Megszületik Palpatine egy másik strand-castje, Dathan az Exegolon. Ő fizikailag teljesen egészséges, ugyanakkor az m-száma olyan alacsony, hogy képtelen használni az Erőt. (A Sithek árnyéka)

 

Y.e. 6:

- Megszületik Miramir a Hyperkarnok. (A Sithek árnyéka)

 

Yavini csata

- Elpusztul a Halálcsillag, meghal Tarkin nagy moff. (A New Hope)

 

Y.u. 3:

- A hoth-i csata. (The Empire Strikes Back)

- Dathan megszökik az Exegolról Darth Vader és Bestooni Ochi hajóján. (A Sithek árnyéka, Darth Vader 10)

 

Y.u. 3-15:

- Dathan találkozik Miramirral a Hyperkarnon és összeházasodnak. (A Sithek árnyéka)

 

Y.u. 4:

- Darth Sidious meghal az endori csatában a Halálcsillag II fedélzetén Darth Vader keze által. Szelleme átköltözik az Exegolon tárolt klónjába. Ám mivel annak m-száma nem elégséges, a test drasztikus pusztulásnak indul. Palpatine-t csak gépek segítségével lehet életben tartani. A bolygón élő Örök Sith kutlistái igyekeznek a Nekromanta-projekt keretében új testet kreálni neki. (Return of the Jedi, Skywalker kora könyv)

 

Y.u. 4-5:

- Palpatine császár "halálával" beindul a Contingency-tervezet. Az Uralkodó pártfogoltja, Gallius Rax tanácsos irányításával az Uralkodó által kiválasztott birodalmiak az Ismeretlen Régiókba evakuálnak, másokat megölnek vagy elfognak az új Köztársaság ügynökei (sokak rejtekhelyét maga Rax adja ki). Elpusztul az első Árnyéktanács. Mas Ameddát elfogják, Rae Sloane főadmirális és a köztársasági vezetők ellen merényletet kísérelnek meg (szintén Rax utasítására). A jakkúi csata során Rax megkísérli elpusztítani a megmaradt birodalmi és a köztársasági erőket, ám Sloane és Norra Wexley megakadályozzák ebben és megölik. Sloane, valamint Brendol és fia, az ifjú Armitage Hux az Ismeretlen Régiókba menekülnek, ahol rátalálnak az Uralkodó zászlóshajójára, az Eclipse nevű szuper csillagrombolóra. (Utóhatás-trilógia)

 

Y.u. 5:

- Megszületik Han Solo és Leia Skywalker Organa Solo fia, Ben a Chandrilán. (Utóhatás: A Birodalom vége)

 

Y.u. 5-9:

- Brendol Hux átveszi a Nekromanta-projekt vezetését. (The Mandalorian Chapter 23)

- Megalakul a második Árnyéktanács, amiben helyet kap Brendol Hux parancsnok, Gilad Pellaeon kapitány és Gideon moff. (Skywalker kora képes útmutató)

 

Y.u. 9:

- Grogu valahogy kikerül a Birodalom markából. A Kliensként ismert birodalmi hadúr fejvadászokat bérel fel, hogy visszaszerezzék. A mandalore-i Din Djarin teljesíti a küldetést, de végül megszökik a gyerekkel. Az ekkor már halott Kliens felettese, Gideon moff nem sokkal később újra elfogja Gorgut és a vére segítségével Pershingnek sikerül olyan Gideon-klónokat teremtenie, amik a donorral ellentétben elég magas az m-száma ahhoz, hogy használni tudják az Erőt. (The Mandalorian Chapter 1: The Mandalorian; Chapter 3: The SinChapter 12: The Siege, Chapter 14: The Tragedy, Chapter 24: The Return)

- Pershinget elfogja az új Köztársaság. A rehabilitációja alatt Gideon embere, az Új Köztársasági Amnesztia Programba beépült Elia Kane kisüti az agyát. Gideon megtartja magának Pershing kutatási eredményeit. (The Mandalorian Chapter 16: The Rescue; Chapter 19: The Convert)

- Hogy időt nyerjenek a Nekromanta-projektnek, Pellaeon és Morgan Elsbeth megpróbálják hazajuttatni Thrawn főadmirálist. E kísérletük végül sikerrel is jár. (The Mandalorian Chapter 23: The Spies; Ahsoka Part 8: The Jedi, the Witch, and the Warlord)

- Din Djarin, Bo-Katan és mandalore-i harcosai visszafoglalják a Mandalore-t. A csata közben meghalnak a Gideon-klónok, a moff maga, és elpusztul az egész bázis, benne Pershing összes kutatási eredményével. (The Mandalorian Chapter 24: The Return)

 

Y.u. 15:

- A Hyperkarnon megszületik Dathan és Miramir lánya, Rey. (Timelines, Skywalker kora képes útmutató)

 

Y.u. 21:

- Titokban megalapul az Első Rend az Ismeretlen Régiókban. (Timelines)

- Darth Sidious az Örök Sith kultistáin keresztül felbérli Bestooni Ochi-t, hogy találja meg a "fiát", Dathant és az "unokáját", Rey-t. Utóbbit vissza kell vinnie az Exegolra, hogy Sidious a szellemét áthelyezhesse a kislányba. Dathan és Miramir sikeresen elrejtik Rey-t a Jakkún, de nem sokkal később Ochi mindkettejükkel végez. Ochi meghal a Passanán. Luke Skywalker Lando Calrissian segítségével nyomozni kezd az Exegol és a Sith-ek után. Megpróbálják megmenteni Dathanéket, de már csak a házaspár sírját találják meg. Rey mind Luke, mind Sidious számára elveszik. (A Sithek árnyéka)

 

Y.u. 21-30:

- A Brendol Hux, Sloane és Pryde főtábornok által teremtett körülményeket kihasználva Palpatine strand-castje, Snoke az Első Rend fővezérévé válik. A felemelkedése során több egykori birodalmi tisztet is meggyilkoltat. (Skywalker kora képes útmutató)

 

Y.u. 28:

- A Centristák és a Populisták közötti poltikai harc során nyilvánosságra kerül, hogy Darth Vader volt az egykori Anakin Skywalker, Leia Organa és Luke Skywalker apja. A titkot az Első Rendnek dolgozó Carise Sindian szenátor adta át egy kollégájának. (Vérvonal)

- Ben Solo átáll a Sötét Oldalra. Haragjában elpusztítja Luke ossusi Jedi akadémiáját, megölve a legtöbb tanítványt. Később megöli a túlélőket is, illetve a Ren lovagok vezetőjét. Ezután felveszi a Kylo Ren nevet és a Ren lovagok mestereként és Snoke tanítványaként csatlakozik az Első Rendhez.

 

Y.u. 29:

- Az Első Rend a nyilvánosság elé lép. A korábban Centrista világok kiválnak az új Köztársaságból és az Első Rendhez csatlakoznak. (Skywalker kora képes útmutató)

 

Y.u. 30:

- Phasma százados és Armitage Hux meggyilkolja Brendol Huxot. (Phasma)

 

Y.u. 34:

- Rey és Kylo Ren között Erődiád alakul ki. Snoke parancsára Hux a Csillagpusztítóval eltörli a Galaxis színéről a Hosnian-rendszert, ezzel megölve az új Köztársaság politikai és katonai vezetőit, elpusztítva a hadsereg gerincét. Kitör a háború az Első Rend és az Ellenállás között. Rey csatlakozik az Ellenálláshoz és felkutatja Luke Skywalkert. (The Force Awakens)

- Luke pártfogásába veszi Rey-t. Snoke-ot megöli a tanítványa, Kylo Ren, Han Solo és Leia Organa fia. Kylo Ren lesz az Első Rend új fővezére. Luke meghal az Ahch-Tón, miután egy Erőtrükkel időt nyer Rey-nek, hogy kimenekítse az Ellenállás túlélőit a Craitről. (The Last Jedi)

 

Y.u. 34-35:

- Leia Organa padawanjáúl fogadja Rey-t és Jedit nevel belőle. (The Rise of Skywalker)

 

Y.u. 35:

- Darth Sidious felfedi, hogy még életben van. Szövetségre lép Kylo Rennel, de a Ren lovagja elárulja és az anyja, halott apja és Rey segítségével visszatér a Világos Oldalra. Palpatine végül az Exegolra csalja az unokáját, Rey-t, hogy végre átköltözhessen a nő testébe. Azonban Rey elpusztítja a klónt. A robbanásban elpusztulnak az Örök Sith kultistái, a Sith Citadella súlyosan megrongálódik, Rey meghal. Palpatine szelleme - a Nekromanta-projekt kudarca, a berendezések sérülése és a kultisták halála miatt - eggyé válik az Erővel. Ben Solo az Erődiád hatalmát kihasználva feltámasztja Rey-t az élete árán. Rey, a Nekromanta-projekt utolsó hozadéka, később felveszi a Skywalker nevet és Jedi mesterré válik. (The Rise of Skywalker, jövendőbeli New Jedi Order film)

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Néhány kérdés:

1) ha Palpatine tervezett átszállni egy másik testbe (nyilván) a küldöncei a parázs hadművelet során miért semmisítettek meg Birodalmi erőforrásokat? Ha jól emlékszem, a parázs hadműveletben Birodalmi bolygókat támadtak és birodalmi katonai erőforrásokat sem kíméltek. Ebből fakadóan vélhetően Palpatine sejthette, hogy a klón testbe átkerülés után gondban lesz, nem?

 

2) Snoke kapcsán az jutott eszembe, hogy erős az Erőben, akár csak Palpatine, de eddig úgy gondoltam hogy Snoke teste életképesebb, mint Palpié a IX. részben. Legalábbis a VIII rész alapján úgy tűnt, hogy fizikailag önállóbb, kevésbé kiszolgáltatott, mint a klón Palpi test. Na de ha ez így van, akkor miért nem Snoke testét szállta meg Palpatine? Vagy arról van szó, hogy Palpatine Midi száma nagyobb, mint Snoke-é, ezért a teste gyorsabban romlik? 

 

3) A 2-es pontot továbbvive, mennyire tekinthető Snoke állapota időben állandónak? Nem lehet hogy a teste idővel neki is egyre rosszabb állapotba került ahogy öregedett és próbálta tolerálni a haralmas midi számot? Lehetséges-e hogy időről időre Snoke-ot lecserélték egy egészségesebb Snoke-ra? Elrabolták Palpiék pár napra, valahogy összeszinkronizálták a tudatát az újabb verziót (amik a baktában várakoztak az Exegolon) az eredetivel hogy képben legyen, aztán az előző verziót egyszerűen kukáztàk. Ez kizárt? 

 

4) Palpatine teste milyen gyorsan indult romlásnak? Amint átkerült az új testbe a lelke, máris ápolásra szorult, vagy pár hónapig önállóan járt kelt az Exegolon és tervezte a visszatérést az ismert galaxisba?

Link to comment
Share on other sites

12 perccel korábban, Donát írta:

3) A 2-es pontot továbbvive, mennyire tekinthető Snoke állapota időben állandónak? Nem lehet hogy a teste idővel neki is egyre rosszabb állapotba került ahogy öregedett és próbálta tolerálni a haralmas midi számot? Lehetséges-e hogy időről időre Snoke-ot lecserélték egy egészségesebb Snoke-ra? Elrabolták Palpiék pár napra, valahogy összeszinkronizálták a tudatát az újabb verziót (amik a baktában várakoztak az Exegolon) az eredetivel hogy képben legyen, aztán az előző verziót egyszerűen kukáztàk. Ez kizárt? 

Abszolút lehetséges! Snoke nagyon elszigetelten élt, szinte senkivel nem lépett személyes kapcsolatba. Ez magyarázná azt is, miért volt több Snoke az Exegolon. A cserék miatt. 

 

Biztos benne volt a könyvben csak nem rémlik. Palpatine honnan tudott Dathan életéről és a családjáról? :hmm: 

Link to comment
Share on other sites

@Donát

1) Ez szerintem csak simán a Sith kicsinyesség. Palpatine alapelve az volt a Parázs-hadművelettel, hogy megbűnteti azokat, akik nem tudták megvédeni őt a haláltól. Egy birodalom, ami nem tudja megvédeni az uralkodóját, nem méltó arra, hogy létezzen. Plusz szimpla terror. Ki ne félne egy olyan tagtól, aki meghal, aztán visszatér egy másik haderővel (a Xystonok egy része már létezett, bár bolygópusztító axiális lézer nélkül), és még Halálcsillag nélkül is képes milliókat megölni. 

 

2) A Secret of the Sith-ben erről annyit árul el Sidious, hogy Snoke teste méltatlan volt arra, hogy hordozza a lelkét. Szerintem itt ugyanaz volt, mint az 1:1 klón esetében. Túl alacsony volt az m-szám ahhoz, hogy befogadja Sidious szellemét. És mivel Snoke teste alapból rossz állapotban volt, lehet nála ez instant halált jelentett volna. Végül is Snoke-tól semmi olyat nem láttunk, amit mondjuk Dooku ne tudott volna megcsinálni. Szóval lehet, hogy csak Rey-hez és Kylóhoz képest tűnt nagy hatalmúnak, amúgy Sidious vagy Yoda közelébe sem ért.

 

3) Szerintem nem kizárt, ellenkezőleg, lehetséges. Nem tudni, hogy a másik két Snoke mi célt szolgált. Ahogy azt sem, hogy azok mikor születtek. Sőt az sem lehetetlen, hogy a filmekben már nem is az eredeti Snoke van. De még abban sem lehetünk biztosak, hogy Snoke a megszületése után élt és öregedett, nem pedig ugyanúgy lebegett egy tartályban, mint a másik kettő, és csak Y.u. 21-28 között vették elő, hogy az Első Rend élére állítsák. (Y.e. 28-ban játszódik a Kylo Ren képregény, és abban már szerepel Snoke, és ugyanúgy néz ki, mint a filmekben). Azt meg tudjuk, hogy az inhibitor chippel lehetséges új tudásanyagot feltölteni. Azt is, hogy Raxék használták a technológiát (egyebek mellett ezzel vették rá Wexley apját arra, hogy megpróbálja megölni a köztársasági vezetőket). Lehet, hogy az a chip, ami anno a 66-os parancsért volt felelős, 30-40 éves fejlesztés után Snoke esetében afféle emléktranszfer-eszközzé vált. Mondjuk beültették az épp ébren lévő Snoke-ba, a chip afféle felhőként folyamatosan "letöltötte" az emlékeit, aztán, amikor jött a csere, áttették a következő Snoke-ba, és a chip feltöltötte a tudatába az emlékeket.

 

4) Azonnal beindult a teste pusztulása. A Skywalker kora könyv leírása alapján az első lélegzete a klón testben már fájdalmas volt. Hogy aztán mennyi idő alatt szorult rá a létfentartó gépre, az jó kérdés, de ha már az első lélegzetvétel fájdalmas, akkor valószínűleg nem lehettek hónapjai.

 

15 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Biztos benne volt a könyvben csak nem rémlik. Palpatine honnan tudott Dathan életéről és a családjáról? :hmm: 

Csak annyi derült ki, hogy vadászok bukkantak fel a Jakkún és emiatt kezdtek menekülni. Szerintem Sidious Dathan szökése óta kutatott utána, csak mivel a férfi addig, amíg meg nem ismerkedett Miramirral, folyton mozgásban volt, el tudott rejtőzni. Aztán megházasodott, utána megszületett Rey, és ez talán az Erőben is okozott némi fodrozódást, ami felkelthette Sidious érdeklődését, és ezt Dathan is sejthette, ezért hagyták el a Hyperkarnt és költöztek át a Jakkúra, ahol igyekeztek továbbra is feltűnésmentes, egyszerű életet élni. De a balszerencse odasodort néhány vadászt, és valószínűleg valaki feladta őket a Niima helyőrségen. Eztán a vadászok értesítették a kultistákat, Sidious meg azokon keresztül bevetette az rendkívül tehetséges, hihetetlenül összeszedett és vérprofi Bestooni Ochi-t. :) 

Link to comment
Share on other sites

2 órával ezelőtt, Donát írta:

Néhány kérdés:

1) ha Palpatine tervezett átszállni egy másik testbe (nyilván) a küldöncei a parázs hadművelet során miért semmisítettek meg Birodalmi erőforrásokat? Ha jól emlékszem, a parázs hadműveletben Birodalmi bolygókat támadtak és birodalmi katonai erőforrásokat sem kíméltek. Ebből fakadóan vélhetően Palpatine sejthette, hogy a klón testbe átkerülés után gondban lesz, nem?

Ha jól tudom a hivatalos magyarázat az amit Dzséjt is írt. Ha a Birodalom nem tudja megvédeni akkor bosszút akar állni rajtuk. Gondolom már csak azért is, mert ez a procedura neki borzasztó kinokkal jár. Nyilván sejtette elöre hogy nem lesz sétagalopp az újjászületés. Stratégiai szempontból nem logikus, ez inkább annak a felnagyitott változata mint amikor Vader szinte semmiségekért kinyirja a birodalmi tiszteket (szegény Needa kapitány). Persze brutálisan nagyobb léptékben.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem Palpatine itt már nem államformában gondolkodott, hanem a totális és nyílt terrorban, ami a TROS-ból jól leszűrhető. Korábban a háttérben manipulált, sunnyogott, rengeteg akna munkát végzett. Ehhez képest legközelebb már egy rádió üzenetben megfenyegette az egész galaxist, hogy hódoljanak be, különben szétlövi őket.

Link to comment
Share on other sites

14 órával ezelőtt, Donát írta:

1) ha Palpatine tervezett átszállni egy másik testbe (nyilván) a küldöncei a parázs hadművelet során miért semmisítettek meg Birodalmi erőforrásokat? Ha jól emlékszem, a parázs hadműveletben Birodalmi bolygókat támadtak és birodalmi katonai erőforrásokat sem kíméltek. Ebből fakadóan vélhetően Palpatine sejthette, hogy a klón testbe átkerülés után gondban lesz, nem?

A Parázs Hadműveletnek alapvetően az volt a célja, hogy kiszelektálja a hozzá leghűségesebbeket, akik kérdés nélkül teljesítik a parancsait. Ezért voltak baráti célpontok is a listán. Ezt csak a hozzá feltétel nélkül hűséges emberei voltak hajlandóak megtenni. Őket akarta átmenteni az új rendszerbe, a többiek meg mehetnek a levesbe, vagy ahová sikerül nekik (lásd Inferno osztag, Lindon Javes stb).

Link to comment
Share on other sites

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Szerintem Palpatine itt már nem államformában gondolkodott, hanem a totális és nyílt terrorban, ami a TROS-ból jól leszűrhető. Korábban a háttérben manipulált, sunnyogott, rengeteg akna munkát végzett. Ehhez képest legközelebb már egy rádió üzenetben megfenyegette az egész galaxist, hogy hódoljanak be, különben szétlövi őket.

Mondjuk ekkor már nem is volt oka, hogy rejtőzzön. Korábban főleg a Jedik miatt kellett az árnyékban sunnyognia, plusz tudta, hogyha nyílt terrorral lép fel, de ehhez nincs eszköze, akkor a Galaxis népe eltiporja. Szerintem, ha a Halálcsillagot nem veszti el a Yavin IV mellett vagy az endori csata az ő győzelmével zárul és megmarad a Halálcsillag II, akkor ugyanaz lett volna, mint az ep9-ben. Totális és nyílt terror. De ezeket elvesztette, ő is meggyengült, így vissza kellett térnie az árnyékok közé. A Csillagpusztító újra lehetőséget adott, de azt Hux jól elcseszte. Szóval várnia kellett, amíg a Xystonok hadra foghatóvá válnak, amik sokkal-sokkal nagyobb terrort tudtak volna fenntartani, mint a két Halálcsillag és a Csillagpusztító együttvéve. Már a puszta gondolat, hogy Palpatine képes lenne egyidejűleg 1080 bolygót elpusztítani, megrettentő erejű.

De pont itt jött képbe az, ami miatt a klón háborúk végétől a Halálcsillag elkészültéig minden terrort igyekezett eltusolni: felkelnek ellene az emberek. És hiába voltak készen a Xystonok, az Exegol légkörében csak töltény nélküli fegyverek voltak. Súlyosan tévedett, amikor azt hitte, hogy a Galaxist sakkban tudja tartani az Első Renddel és a tömegpusztítás ígéretével. Az Első Rendről ekkora már kiderült, hogy nem olyan hathatós erő, a tömegpusztítás ígérete meg bár valóban félelemkeltő, a népnek eddigre már tele lehetett a töke az ilyenekkel és inkább elejét vették. Aztán történt, ami történt. A durva az, hogy Sidious még ebből a helyzetből is majdnem megnyerte az exegoli csatát, és akkor f*szult volna igazán a Galaxis. Mert akkor már nem csak a még megmaradt Xystonokkal kellett volna farkasszemet nézni, hanem egy olyan császárral, aki "puszta kézzel" vert le 14000 hajót az égről.

Link to comment
Share on other sites

De a Galaxis legnagyobb szerencséjére Rampart admirális és nem kevésbé kimagaslóan Gideon moff életük árán is megakadályozták, hogy a projekt teljes siker legyen és Palpatine azonnal visszatérhessen. Illetve Rampart közreműködésének hála születhetett meg végül Rey, aki végleg elpusztította Darth Sidioust. Szívünkben őrizzük eme két, a Galaxis népe számára névtelen hős emlékét. :) 

Link to comment
Share on other sites

Az mesteri amúgy, hogy pont az hátráltatja Sidioust a saját tervében, ami megnyomorítja a galaxist és amely gonoszságnak a csíráit épp maga az Uralkodó szórja szét a galaxisban és öntözi hosszú évtizedeken át, hogy aztán idegesítő tüskévé váljanak a saját körme alatt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information