Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:
Úgy hallottam az Allegianceban ismét több szálon fut majd a cselekmény. Benne lesz Luke, Leia, Han, Csubi a Lázadók oldaláról, de jelen lesz Mara, Vader és az Uralkodó a Birodalom oldaláról.

Ígéretesen hangzik így elsőre :)

Hozzászólás ideje:
  • Szerző
Gőzöm sincs, melyik könyv lesz, de lesz, legalábbis most úgy tervezik. Sajnos a könyvbizniszben hónapról-hónapra változnak a dolgok, így lehet, hogy jövő héten már más lesz a helyzet. Pláne mostanában, mikor a kiadók (jogosan) "felkelnek" a terjesztők szemétkedései ellen, ami egyelőre tovább rontja a hazai könyvkiadást (ezért sem mernek mostanában filmes vagy hasonló jellegű adaptációkkal kijönni, sőt, új szerzőket sem mernek alkalmazni). Ez persze javulni fog, ha a terjesztők végre leülnek a seggükre, és sokkal jobb lesz a helyzet (pláne, ha a gazdasági világválságnak is béfellegzik, és helyreáll a rend). A lényeg, hogy tervben van legalább egy Star Wars könyv megjelentetése, már csak a TCW sikere miatt is. És új könyv, nem újra kiadás. És mivel a TCW a "reklámanyag", így nekem személy szerint az a gyanúm, hogy a Klón háborús könyv lesz, mondjuk valamelyik Republic Commando. De ez tényleg csak tipp.

Nagyon remélem, hogy megvalósulnak a terveik. 2007-ben a távlati terveik között az egyedüli klónháborús regény a Yoda: Dark Rendezvous volt. Így hát szerintem az lesz. De annakidején a kiadásra ajánlom menüpontban a honlapjukon legalább 100-szor beírtam a Republic Commando regényeket is. Talán van esély arra is. :(:hmm:

Hozzászólás ideje:
  • Szerző
Hát, már nem ártana, mert így elég nagy rendetlenség van az EU-nak ennek a terén.

Egyetértek. A Szukits Kiadó által betervezett Yoda regénynél már én se tudom mikor játszódik. Régebben olyan BBY 19,5 körül. Most akkor a sorozat miatt ezt a könyvet pl. A gonosz útvesztője cselekményéhez kell odatolni időben, vagy még a TCW sorozat előttre.

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Mondjuk én nem igazán tudom mi lesz konkrétan ez az ellentmondás. Csak annyit hallottam, hogy a mandalóriai kultúra elemei megjelennek a klónoknál. A RepCom könyvekben 2 elit kommandó van főszerepben. Talán náluk van mandalóriai kultúra? Na mindegy. Jango Fett ugyebár ott volt a Kaminón 10 évig, többé kevésbé. Szerintem részt vett ezen elit klónkommandók képzésében és átadott nekik egy csomó ismeretet a mandi kultúráról, így nevelhette őket. Ez mondjuk lehetne egy magyarázat, ha erről van szó.

Hozzászólás ideje:
  • Szerző
Csak legyen tetszetős a magyarázat :rock:

Állítólag Traviss is meg tudta volna magyarázni egy Insider magazinban, de ezt erőltetettnek érezte volna. Na és? Ettől függetlenül még megtehette volna ő maga is. Timothy Zahnt nem zavarta ez a dolog és megmagyarázta a spaarti hengerek eredetét egy Insiderben. De ettől függetlenül Travisst még mindig a legjobb EU írók közé sorolom. :lol:

• 2 héttel később...
Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Na most már tudom, hogy a Nemes István által fordított Sw könyvekben miért fényszablya a fénykard.

Na most már az a kérdés, hogy vajon a többi eredeti szinkronban is fényszablya-e a fénykard?

Hozzászólás ideje:

A Csillagok Háborújában fénykard, a Jedi abban a jelentében, mikor Palpatine-nak odaadja Vader a kardot akkor is szablyát mond.

Ez engem sosem zavart se a könyvekben, sem a filmekben :)

Hozzászólás ideje:
Na most már tudom, hogy a Nemes István által fordított Sw könyvekben miért fényszablya a fénykard.

Szó szerinti fordítás: light=fény, saber=szablya. Nem feltétlenül innen vette.

Na most már az a kérdés, hogy vajon a többi eredeti szinkronban is fényszablya-e a fénykard?

Szerencsére nem, az EP4-5-öt Schéry András fordította, ő találta ki ezt a kifejezést, amit mind a mai napig használunk... :)

Hozzászólás ideje:
Érdekes.

Én csak azt nem szeretem amikor lézerkardnak hívják a fénykardot. Szerencsére ez könyvekben nem nagyon fordul elő.

Igen, attól én is undorodom... :)

Az eddigi legjobb magyar elnevezés a lángpallos :)

Szerkesztve: - kolmilan

Hozzászólás ideje:
84-ben lézerkard? :)

Hol találkoztál vele?

Az EP4 és az EP6 feliratosan ment moziban, lehet, hogy ott úgy fordították... :)

Hozzászólás ideje:
A köznyelvben valszeg. Ott még mai is lézerkard inkább.

Szerintem is. '97-ig én is a lézerkard kifejezést használtam rá. Csak az SE szinkronja miatt szoktam át a fénykardra, pedig az eredeti szinkronokon "nőttem fel".

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Én meg azt hittem, hogy az emberek csak az EP1 és EP2 miatt hívják lézerkardnak a fénykardot. 99 előtt nem találkoztam a kifejezéssel. Illetve csak A Birodalom visszavág regényváltozatában hívták egyszer-kétszer így. Akkor már inkább fényszablya, mint a Nemes által könyvekben. Az EP1 után azt hittem már, hogy a könyvekben is állandósítják a dolgot, de nem így történt szerencsére.

Nem tudjátok véletlenül, hogy az EP1 és 2 eredeti angol változatában lightsaber vagy lasersword van?

Hozzászólás ideje:
Nem tudjátok véletlenül, hogy az EP1 és 2 eredeti angol változatában lightsaber vagy lasersword van?

Az EP1-ben a kis Anakin laserswordot mond. Az EP2-től viszont már mindenhol lightsaber. :lol:

Hozzászólás ideje:
  • Szerző
Az EP1-ben a kis Anakin laserswordot mond. Az EP2-től viszont már mindenhol lightsaber. :lol:

A Jedi Academy játékban hallottam először angolul a lasersword kifejezést.

Remélem, ha könyvben valahol így írják angolul a fordítók ragaszkodni fognak a fénykardhoz.

Hozzászólás ideje:
Akkor már inkább fényszablya,

Jobb a fényszablya, meg a szó szerinti fordításnak is ez fele meg, de nekem sose egy ilyen szép egyenes vonalú kard jut eszembe a szablya szóról, így nekem csak ez az egy ellenvetésem van a szóval szemben. A fénykard nem szablyaszerű :lol:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.