Jump to content

George Lucas


lokatelli

Recommended Posts

Azt hiszem a mi George-unk is megérdemel egy topikot.

Mai portréfilm sarkallott arra, hogy beszéljünk róla.  

Tudtam, hogy autóbalesete volt fiatal korában, de azt nem, hogy majdnem belehalt.

 

Ó bazzzzz nem láttam, pedig terveztem, hogy megnézem. :oops:;)

Link to comment
Share on other sites

Ebben a percben lett vége. Én felvettem.

Nagyon jókat mondott.

Rengeteg olyat mondott, amit MI is magunkra vehetünk. Pl, hogy reméli, hogy vannak akik mélyebbre mennek az elemzésekben, mert a mai elemzők csak a felszínt kapargatják, de ezek az érzések idővel elmúlnak, és majd mindent megítél az idő.

 

Meg az ep3 sötét lesz, de csak az SW-khez képest...

 

Gyakorlatilag csak a rendezéseiről volt szó. THX, American Graffiti, ep4, ep1, ep2.

Link to comment
Share on other sites

George Lucas... zseniális mesélő, céltudatos, eltökélt filmes, kőkemény üzletember. Az első tulajdonsága biztosítja az álmokat, a második a minőséget, a harmadik az üres pénztárcát... az első kettő feltétlen elismerést von maga után, a harmadik már nem annyira... de a lényeg a filmeken van. Szóval: SW mint film: 100%, SW mint üzlet: részben nagyon jó (figurák, jobbik fajta EU,értelmes termékek) részben meg már túlzás (budipapír, fogkrém, színesceruza, rosszabbik facjat EU, stb)

Dehát a rajongó szóljon belőlem, ne az üzleti kritikus: SW 4ever, THX George!

Link to comment
Share on other sites

Lényegében én is nagy tisztelője vagyok G.L.-nek, habár csak az SW filmekkel foglalkoztam behatóbban. Hamarosan bele akarom magam ásni a THX filmbe is, nagyon kíváncsi vagyok rá.

 

Egyszer, azt hiszem talán yodamester, Lucas zászlóvivőjének titulált. :oops: Ezt talán túlzás, de az mindenesetre igaz, hogy sokakkal ellentétben remek rendezőnek tartom az öreg szakállast, akit a sikerei ellenére kevesen értenek meg.

Link to comment
Share on other sites

Szóval velem együtt majdnem mindenki lemaradt :oops:

Nem lesz akkora szerencsém, hogy valaki felvette a környezetemben. Egy halvány reményem van. A műsor az m2-n ment, ha jól emlékszem, az m2 és m1 szokták egymás műsorait adni. Talán majd ott lesz még, de erre kevés reményem van.

 

Valahol azt olvastam, hogy az epIV forgatása után GL betegsége a munka miatt rosszabbodott, emiatt nem rendezett sokáig, és ezért nem ő rendezte az epV-t, és epVI-ot. Tudtok errő valamit? Egyébként cukorbeteg (mint én), és amit a forgatásokról lehet tudni, nem csodálkozom rajta, hogy kiütötte magát. Már ha ez igaz.

Link to comment
Share on other sites

Na a fenébe... én is lemaradtam róla :oops: Anno a Baljós Árnyak után is kiadtak egyébként egy nagyon érdekes Lucas-interjút, melyben a történet mélyebb szálait bogarászta, de sajna arra is rávettem véletlenül egy másik filmet :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Lucas minden kétséget kizárólag egy zseniális ember, mint mesélő, és mint üzletember is. Én örülök, hogy van SW-s fogkefe, meg minden, csak azt sajnálom, hogy mindegyik nem lehet nekem meg. Nincs mindegyikra pénzem. Mindent beszereznék, megvennék, de a pénz nagy úr.

 

Lucas magáról is bevallotta(a trilógia DVD Empire of Dream Dokufilmjében), hogy pont olyan megközelíthetetlen, önkényes birodalom lett ő maga. Mint ami ellen fiatal korában lázadott és küzdött. A sors fintora ez.

Ő is azzá vált aminek az elpusztítására felesküdött. Talán magáról mintázta Darth Vader tudat alatt?!

Link to comment
Share on other sites

Lucas magáról is bevallotta(a trilógia DVD Empire of Dream Dokufilmjében), hogy pont olyan megközelíthetetlen, önkényes birodalom lett ő maga. Mint ami ellen fiatal korában lázadott és küzdött. A sors fintora ez.  

Ő is azzá vált aminek az elpusztítására felesküdött. Talán magáról mintázta Darth Vader tudat alatt?!

 

Én mondjuk nem hinném, hogy komolyan megbánta, hogy annyi sikeres céget alapitott és kiharcolta magának az anyagi és alkotói szabadságát... (ha tényleg bánná akkor akár le is mondhatna a cégeiről :wink: ) Szerintem ez inkább az őt ocsárlók felé akart lenni egy válasz, meg egy amolyan érdekes párhuzam, ami jól hangzott, de nem hinném, hogy Lucas ezt tényleg vérkomolyan éli meg.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Az EP3-on éreztem, hogy Lucas visszakanyarodik a gyökerekhez. Belecsempészett olyan művészi szinvonalú apróságokat, ami bennem a többi rész fölé emeli az EP3-at. Ez segített azt is észrevenni, hogy ez már az első és még inkább a 2. részben is benne volt. Kiváncsi vagyok mit fog eztán alkotni. :(

Link to comment
Share on other sites

Belecsempészett olyan művészi szinvonalú apróságokat

 

Mire gondolsz konkrétan?

 

Egyébként ha tudod nézd meg a THX 1138-at is, szerintem zseniális film!

 

Készülök rá...a THX-re.

Az apróságok, amiket kitárgyalunk itt: a vizuális nyelv magas szintű használata. Egy „akciómoziban” példaértékű, hogy ilyen jól vegyítette a vizuális orgiát a vizuális tartalommal...minden pixel számít, a hátterek mélysége...hirtelen nem is tudnék még csak hasonlóan pazar és összetett módon felépített filmet párhuzamba állítani...a pszichológiai hatásról nem is beszélve. És hangok használatában is tud több rétű áthallási lehetőségeket nyújtani. EZT NEVEZEM ÉN FILMNEK! :57:

Ami nem ilyen az csak színészet a vásznon. :39:

Link to comment
Share on other sites

Ezt én is így látom szisz. De akik utálják, azok miért nem látják meg ezt? Nem az ő lelkiviláguknak készült? Nincsenek ráhangolva? Szerintem nagyon jó rendező Lucas, és nagyon sajnálom, hogy csak öt filmet rendezett. :)

 

Én nem sajnálom, hogy csak 5.

Az SW nagyon kivett belőle, lélekdaráló lehet vele dolgozni, mindenki jobban tudja nála, hogy kéne megcsinálnia azt amit ő teremtett és a 7. napon megpihent. :D

Link to comment
Share on other sites

Nyugi fog még ő rendezni.

 

Mostmár nincs rajta teher. Teljes művészi szabadsága van. Úgy fejezi ki magát ahogy akarja. Azt csinál amit akar.

 

Szerintem a közeljövőben még két filmet tuti csinál, egy olyasmit mint a THX, vagyis elvont filozófiait.

És olyasmit, mint az American Graffiti, vagyis, könnyed vicces, földhözragadt valósághűt.

 

Na meg egy Indy-t.

Link to comment
Share on other sites

Nyugi fog még ő rendezni.

 

Nálam már csak a halál nyugodtabb e tekintetben. Hiába nem tartják néhányan, talán még ő maga magát sem, rendezőnek, hozzám ő áll a legközelebb és az egyetlen akiért rajongok, ezen mit sem változtat, hogy kevés filmet csinál, ha több nem lesz, nekem akkor is életem egyetlen igazi moziélményét adta. Ő általa vált világossá mi is az a mozifilm. Ezt egyetlen fikázó sem veheti el tőlem. :33:

Link to comment
Share on other sites

„ha nem figyelünk oda, milyen életet élünk, könnyen egy olyan társadalmat alakíthatunk ki magunk körül, amelyben nincsen se fájdalom, se kockázat, és ahol az emberek elszigetelten, érzelemmentesen vegetálnak. "

 

G. L. talán a THX kapcsán

Link to comment
Share on other sites

Ez totál THX. :? Talán egyszer eljöhetnél szisz, és megnézhetnénk együtt. :?

 

Na de Ody. :P elég kényelmes megoldás lenne, hogy lássam, talán :P ...az Equvilibrium-ra is illik, vagy Madách Falanszterére...és érzem nyomait, hogy van ilyen irányultság bennünk. Már úgy értem ez a technikai-informatikai társadalom...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Íme a Lucas-ról szóló írás első része. Ki fog derülni miért nem kap Oscart. :)

 

"Az 53 éves George Lucas már hosszú idő élő Hollywood-legenda, ami meglehetősen paradox helyzet, hiszen eredetileg éppen azért menekült el Hollywoodból, hogy a kalmár szellemű város meg ne fertőzze. Végül azonban minden idők egyik legsikeresebb filmprodukciós vállalatának tulajdonosa lett.

Ő hozta létre a Star Wars-t, ő írta a forgatókönyvet, és ő is rendezte. Ő hozta létre és finanszírozta a Lucasfilm ltd. produkciójában készült A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér című filmeket, s ő állt az ugyancsak Lucasfilm-produkció, Az elveszett frigyláda fosztogatói háttéreben is.

Ám legsikeresebb filmjeinek- köztük az American Graffiti és az Indiana Jones filmek - felsorolásával sem tudnánk érzékletesen szmléltetni azt a hatást, amelyet Lucas a filmiparra gyakorolt. Mind fizikailag, mind pedig anyagilag teljesen független Hollywoodtól. A Forbes magazin szerint 1996 márciusában személyes jövedelme több mint 100 millió dollár volt. Bár még mindíg kénytelen a nagy stúdiók forgalmazási csatornáit igénybe venni, ha egy filmjét a moziba akarja vinni, de már feltételeket szabhat.

És nemcsak filmkészítőként függetlenítette magát, hanem új eszközöket is alkotott: a számítógépes grafikák, a digitális vágások és a digitális hang forradalmasította a filmkészítést. A kaliforniai San Rafaelben van Lucas minibirodalma, a Skywalker Ranch, itt található többek között az ILM is.

Lucas az egyik legmarkánsabb alakja annak az Új Hollywood-generációnak, amelynek tagjai a filmiskolákból kerültek ki, s akiket a hatvanas évek végén magához vonzott Hollywood.

"Ahogy betettük a lábunkat az ajtórésbe, átvettük a boltot" - nyilatkozta Lucas, nem kis túlsással, hiszen rajta és Spielbergen kívül másnak nem sikerült benyomulnia a hatalom csarnokaiba.

Hollywood egész más volt, mint amilyennek Lucas elképzelte. "Véleményem szerint a filmipar 1965-ben meghalt - mondta Lucas. - Csak sokáig tartott, míg az emberek ráébredtek, hogy a hulla már merev. Jack Warner épp aznap űrítette ki az íróasztalát, és a stúdiót átvette a Seven Arts, amikor gyakornokként elkezdtem a munkát a Warner Bros.-nál. Üres teremről üres teremre jártam, s arra gondoltam, itt a vég. Az ipar olya emberek kezébe került, akik kiválóan értettek hozzá, hogyan kell szerződéseket kötni és irodát vezetni, ám a filmkészítésről halvány sejtelmük sem volt."

Lucas egyszerűen berendezett irodájában ül a Hollywoodtól négyszáz mérföldre északra fekvő ranch főépületében, és dél felé mutat. "Odalent minden tisztességes, becsületes, igazi filmesre, aki megpróbálja előmozdítani filmje sikerét, száz kapzsi használtautó-kereskedő jut, aki csak elszedi a pénzedet. Hollywoodba menni annyi, mintha egy idegen országba utaznál."

A legsikeresebb hollywoodi szórakoztató film alkotója Észak-Karolinában, Modestóban született. Bár még mindig félénk zárkózott ember, a korábbi évek szakadt diákját hiába keresnénk benne. Az anyagi siker velejárójaként szakállát és haját is rövidebbre nyíratta, ám beszédében és öltözködésében még mindig tetten érhető az American Graffitiben megörökített kisvárosi múlt. Farmerja és kockás pamutinge szupermarkettermékek. Soha nem érezte jól magát a szabóktól öltözők társaságában, akik "forró projektek" eladásával küzdötték fel magukat a csúcsra.

Barátjához Francis Ford Coppolához képest Lucas óvatos és takarékos ember. Magánéletét szigorúan elzárja a nyilvánosság elől. "FRancis azzal vádol engem, hogy nem tudok költekezni - mondja - igaza van." A takarékosség azonban nem azonos a fukarsággal, Lucas ugyanis nagyvonalúan juttatott "pontokat" (százalékot) filmjei bevételéből a kulcsszepet játszó alkalmazottaknak, és egykori iskolájának, a University of Southern Californiának 5,7 millió dollárt ajándékozott.

Coppola Lucas tökéletes ellentéte. Lucas módszeres és elővigyázatos, a fenyegetettség érzése olyan nyugatlanná teszi, hogy képtelen tovább dolgozni. Szívesen játszik társasjátékokat, gyakran azonban túlságosan is óvatos a Monopolyban. Jellemzésekor leggyakrabban a "komoly" jelzőt használják. "Még akkor sem neveti el magát, ha történetesen hülyéskedik" - állítja róla felesége, Marcia asszony. Saját magát nem tartja különösebben okosnak, sem szerencsésnek. Sikereit kitartásának tulajdonítja. Nem véletlen, hogy a kedvenc meséje a tücsök és a hangya.

A Birodalom visszavág elkészültéig Lucas Észak-Karolinában élt, és minden reggel a kilenc órás géppel repült Los Angelesbe, hogy az utómunkálatokat ellenőrizze, és a szerződéseket megcsinálja. Amióta felépült a Skywalker Ranch, Hollywood üzletemberei kénytelenek őt otthonában felkeresni.

A Birodalom visszavág sikere hozzásegítette Lucast, hogy végleg elvágjon minden szálat, ami még Hollywoodhoz kötötte. Az Universal stúdióval szemben lévő irodáiból 1981-ben a Lucasfilm legutolsó részlege, a marketing is kiköltözött San Rafaelbe. Lucas már egy évvel korábban hozzákezdett az elszakadáshoz. Minden különösebb feltönés nélkül kilépett az American Graffiti-ért és a Star Wars-ért őt Oscarra jelölő Academy of Motion Picture Art and Sciencesből, amikor az be akarta perelni, amiért a Star Wars-ban a rendezőt nem a főcímben, hanem csak a végefőcímben említette. Ugyanezen ok miatt tépte szét 1981 elején a Szerzők és a Rendezők Szakszervezetének tagsági kártyáját.

"Hollywood szakszervezeteit és a stúdiókat ugyanazok az ügyvédek és könyvelők vezetik - magyarázza bosszúsan Lucas. - A Szerzők Szakszervezetének sztrájkja idején rendezői funkciómban nem léphettem át a sztrájkhatárt, és nem avatkozhattam be az American Graffiti sorsába, amikor a stúdió átvágta a filmet. Kiléptem a rendezők céhéből, mert a céh ügyvédjei öncélú harcba bonylódtak a stúdiókkal, és közben nem foglalkoztak a tagok érdekeivel. Kizárólag azzal foglalkoztak, hogy hangzatos megállapodásokat kössenek, olyanokat, amelyek annyit sem érnek, mint maga a papír, amire leírták, s ráadásul még tökéletesen használhatatlanok is. Azt mondták, hogy a Lucasfilm személynév, nem pedig cég neve. Csakhogy engem nem George Lucasfilmnek hívnak, miként William Foxot sem Twentieth Century Foxnak. Ennek alapján 250 ezer dollára pereltek. Az óceán szennyezéséért nem kell ekkora összeget fizetni."

 

 

folyt. köv.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information