Jump to content

J.R.R. Tolkien könyvei, és a hozzájuk kapcsolódó művek


MissKarrde

Recommended Posts

A cím önmagáért beszél. Azért nem A Gyűrűk Urát írtam, hogy ne szűkítsem le az író egyetlen regényére a témát, bár többségében arról fogunk értekezni.

Könyvek, filmek, zene, minden téma lehet.

Remélem, leszünk néhányan.

Link to comment
Share on other sites

Már vártam egy ilyen topikra. :)

A GyU addig elkerült engem, amíg nem készült el az első rész filmen. Érdeklődve ültem le megnézni (sajnos számítógépen, moziban sose láttam, és ezt azóta is bánom), és azonnal belefeledkeztem. Utána megszereztem a könyveket, és befaltam mindet. Aztán vártam a következő epizódokra, amik bizony több-kevesebb csalódást okoztak. A filmek közül az első részt tartom a legjobban sikerültnek, utána Jackson sajnálatos módon kezdett eltérni az eredeti történettől, és szinte minden módosításával kiakasztott. A két toronyban Faramirból kis túlzással egy szemétládát csinált, felrúgva Tolkien elképzelését, Szilszakállból meg egy idiótát, akinek kétszer kell megnéznie valamit, hogy egyszer észrevegye. :) A Helm-szurdok roppant látványos lett, csak épp az eredetiben az a lényeg, hogy nincsenek íjászaik, szóval a tünde ijászok kicsit kilógnak onnan. :D Az eltérések csak fokozódtak A király visszatérre, amit a legkevésbé szeretek a trilógiából. Jackson feszültségkeltési technikájától a falat kapartam, főleg a bővített verzióban: "Nem segítek/tünk." "Na, mégis jöttem/tünk segíteni." Az meg, hogy a film végébe a bővített verzióban sem toldott be semmit, nagyon meglepett. Szerintem az a rész olyan lyukas, hogy döbbenet, legalább háromszor vége van annak a filmnek. A kedvencem az első rész. Az szerintem méltó a könyvhöz. Ami be lett toldva, az csak jót tett a filmváltozatnak (a móriai játék a lépcsőkkel - az egyik kedvenc jelenetem). Az első tekercs, Hobbitfalva bemutatása pedig meseszép lett, olyan érzésem volt, mintha életre kelne Középfölde világa. Az összes részre vonatkozik, hogy a díszletek, jelmezek stb. mind kiválóak, remek munka mindegyik. A CGI is tetszik, Gollam fantasztikus. Iszonyúan jó alak, egyszerre szánja és gyűlöli az ember. A 2. részben a megjelenése utáni ötödik percben már sajnáltam (is) szerencsétlent.

Külön megemlékeznék a film zenéjéről. Howard Shore tematikus zenét komponált a trilógiához, ahogy Williams is a Csillagok háborújához. És szerintem fantasztikusan jó munkát végzett, a kedvenc zenéim közé tartozik a három album. A legkedvesebb téma számomra a rohírok témája, amit norvég hegedű játszik. Meseszép, és nagyon illik a rohírokhoz! Aztán remek a hobbitok témája is, meg a szövetség témája, Vasudvard motítuma, és még sorolhatnám... :D

Link to comment
Share on other sites

Jó sokat írtál :D

Nem akarom tovább fájdítani a szíved, de tényleg egy élmény volt moziban megnézni. Mindet. Én annyira nem húzom le a másik két filmet, mert lenyűgöző volt látni a moziban. Attól függetlenül a 2-3 részekben találom meg a legtöbb zavaró dolgot.

A 3.rész koronázási jelenetét kifejezetten utálom. Ledöbbentem, hogy ezen a bővített kiadáson sem változtattak. Azért is sajnálom, mert kedvenc mellékszereplőm, Faramir a könyvvel ellentétben itt semmilyen szerepet nem kap, a könyvbeli jelenetét pedig imádom! Azt soha nem bocsátom meg, amit vele tettek a filmekben.

Amit nagyon nem szeretek, hogy mindenkit noszogatni kell, hogy beszálljanak a harcba, és hogy annyit emlegetik a reményt. Ezeket nem kellett volna.

A filmek miatt olvastam el a regény, de még mielőtt az első rész bekerült volna a moziba. Utána jött a többi könyv, csak az Elveszett mesék könyvét nem lehet beszerezni sehol :)

Na meg nem is olyan régen nyomtattam ki és vittem haza nyelvleckéket, sajnos csak angolul, így jó darabig csak porosodni fog odahaza :)

A múlt télen meg tengwar írás tanulmányozásba fogtam.

Dvd-n megvannak a bővítettek eredetiben, meg a filmzenék is.

Elvileg pénteken megyek az Olvasókörre, remélem, jó lesz, azt sajnálom, hogy most összel nem lesz Tolkien Klub, amire pedig tavaly egész tanévben jártam.

Link to comment
Share on other sites

SimonZ mintha csak az én gondolataimat irta volna le. Az első film engem is teljesen elbüvölt és én is közvetlenül utána 'szinte falva' olvastam el a könyv-trilógiát. Odáig én azért nem mennék, hogy a másik két rész gyenge, de számomra is kétségtelen, hogy messze nem olyan jó adaptációk és filmek, mint a méltán "filmtörténelmi" első rész.

 

Ami engem a legjobban meglepett a Két torony filmnél, hogy Jackson még csak meg se próbálta visszaadni azt a bórus hangulatot, amit a második könyv vége felé érez az ember. A könyvben úgy érezni, hogy a Helmi győzelem csupán porszem a sivatagban és továbbra sincs kiút a sötétségből... ehhez képest a filmben úgy érezni, mintha a végső befejezéshez érnénk, annyira boldog mindenki.

Ráadásul nagy kár, hogy kihagyta azt a ziccert, hogy a második rész ugy érjen véget, hogy azt higgyük "Frodó meghalt". És a két folytatásban szerintem túlságosan is ellettek bagatelizálva a gyűrű-lidércek. Mondjuk még ezek mellett is páratlan filmes élménynek tartom az összes Gyűrűk Ura filmet...

 

Magáról a könyvről annyit, hogy amellett, hogy a maga nemében nyilvánvalóan zseniális, én semmiképp sem tenném a kedvenc könyveim listájába. Tolkien precizitása lenyügöző és csodálatra méltó, de a stilusa nagyon messze áll tőlem. Ettől függetlenül minden elismerésem az övé.

Link to comment
Share on other sites

Mondjuk még ezek mellett is páratlan filmes élménynek tartom az összes Gyűrűk Ura filmet...  

 

Én is, pedig rengeteg dologba bele tudok kötni :) Főleg a 2. és 3. részben. Az 1. részben nem igazán találok kivetnivalót. A moziváltozatban azt sajnáltam, hogy a Lothlórienben történő eseményekből milyen kevés került be, szerencsére a bővített változatban megkaptam majd mindent, amit hiányoltam.

Nálam ott van a kedvenc könyvek között :)

A szilmarilok meg talán még annál is kedvencebb, mert annyira szeretem olvasni. Ha csak valami infót keresek belőle, nem tudom megállni, hogy tovább ne olvassam, és alib bírom letenni.

Link to comment
Share on other sites

A Gyűrűk Urával én is az első rész bemutatása kapcsán találkoztam, és még a film megnézése előtt elolvastam az 1. kötetet.

Miután moziban megnéztem, muszály volt megvennem a könyvet, annak is azt a kiadását, ami komoly díszkötésű 3 az 1-ben, mert a 3 különálló könyv ugyan jóval olcsóbb volt, de kb wc papír minőségű lapokkal adták ki. Ez a kiadás igényes, illusztrációkkal bővített, az egyik legszebb könyvem.

 

A 2. és 3. részt már úgy néztem, hogy elolvastam a teljes történetet, de a filmekben így sem csalódtam. Inkább érdekesnek mondanám a változtatásokat, bár a szerelmi szál megvalósítása nem nagyon jött be.

 

A dvd kiadásról pedig, amit nagyon fontosnak tartok megemlíteni:

Szórakoztató elektrokika függő vagyok, komoly pénzeket fektetek folyamatosan a megfelelő kép- és hangtechkikámba.

A GYU bővitett rendezői kiadások a Magyarországon megjelent eddigi legkomolyabb dvd kiadások, minden tekintetben.

A kép és hangminőség (5.1, DTS EX :!: ) elmondhatatlanul jó, egy olyan kiadvány, ami referencia színvonalú, kb 2 havonta megnézem, mert olyan élményt nyújt, ami maga a (házi) MOZI. :hm:

 

Ha a könyv nem is, de a fimfanatikusoknak a rendezői dvd alap mű, ( a sw részek mellett természetesen) és ott a helye a gyűjteményben.

Ha a SAGA kiadás ennyire elkényeztetne minket mint ez... :63:

Link to comment
Share on other sites

Azért én sem tartom "gyengének" a 2. és 3. részek filmváltozatát, csak épp nem annyira jól sikerültnek, mint az elsőt. :) Sok dolog van, ami engem is lenyűgöz bennük.

A rendezői DVD-ről írottakkal egyetértek. A Lucasfilm elbújhat a négylemezes LOTR-gyöngyszemek mögött, jelenleg csakugyan ez a DVD csúcsa nálunk. Nagyon remélem, hogy Lucas előbb-utóbb kiüti majd a nyeregből, mert a Csillagok háborúja bőven megérdemelne egy ilyen színvonalú DVD-t. :)

Többszöri olvasásra persze vannak a könyvekben olyan részek, amelyeket lassúnak, vontatottnak találok, és ezért nem olvasom olyan szívesen. Ilyen pl. Frodóék mordori szenvedéseinek hosszú és részletes ecsetelése. :D A könyv legvégét, A Megye megtisztítását viszont nagyon szeretem, a kedvenc részleteim egyike. A filmbe nem került bele, ami érthető (és ezt meg is magyarázzák az extra lemezen), de akkor is sajnálom egy csöppet, hogy soha nem láthatom filmen.

Link to comment
Share on other sites

Miután moziban megnéztem, muszály volt megvennem a könyvet, annak is azt a kiadását, ami komoly díszkötésű 3 az 1-ben, mert a 3 különálló könyv ugyan jóval olcsóbb volt, de kb wc papír minőségű lapokkal adták ki. Ez a kiadás igényes, illusztrációkkal bővített, az egyik legszebb könyvem.  

 

Én látatlanban vettem meg a könyvet még egy hónappal az első film előtt. Akkor a három részes puha fedelest, de idén beszereztem az egyben kiadott illusztrált kiadást is. Ráfogtam, hogy névnapom alkalmából teszem :) Igaz, hogy majdnem dupla annyiba került, de erre nem sajnáltam a zsét. Nekem is egyik legszebb könyvem. A szilmarilok mellett, mert az is illusztrált kiadás.

Azt olvasta valaki?

 

A rendezői DVD-ről írottakkal egyetértek. A Lucasfilm elbújhat a négylemezes LOTR-gyöngyszemek mögött, jelenleg csakugyan ez a DVD csúcsa nálunk.

 

Ezzel 1000%-ig egyetértek én is. Nagyon reménykedem, hogy a 6 film együtt hasonlóan remek kiadást ér meg, de nem tartom valószínűnek.

 

Többszöri olvasásra persze vannak a könyvekben olyan részek, amelyeket lassúnak, vontatottnak találok, és ezért nem olvasom olyan szívesen.

 

Én így vagyok a Öregerdővel és Bombadillal. Legszívesebben átlapoznám az egészet, és a sírbuckáknál folytatnám csak. Kifejezetten örültem, hogy nem került be a filmbe. Várható is volt, hogy ezt a részt kihagyják, mivel olyan sokkal nem viszi előre a fő szálat, és szűkös is a filmidő, így kimaradt. Ezt nem szeretem csak olvasni. A többi jöhet.

A Megye megtisztítása fejezetet én is szeretem, de nem tartozik a kedvenceim közé. Ha már itt tartunk, mik is a kedvenc részeim? Inkább csak kisebb jeleneteket tudnék felsorolni. Majd összegyűjtöm egyik nap, és beírom jövő héten, vagy utána, mert csak óvatosan merek ilyet ígérgetni :)

Link to comment
Share on other sites

Ha már a kedvenc részek: a Banyapókos részre nagyon ráérzett Tolkien. Szinte éreztem a hely iszonyatát és magának a Banyapóknak a fenyegetését. Ez a rész óriási. Ahogy az is nagyon tetszik, ahogy a könyv végén Frodó felhuzza a Gyűrűt és Szauron elött világos lesz, hogy minden számitása és terve rossz irányba halad, és a Gyűrű ott van az ő birodalmában. Ez a "döbbenet leirás" annyira tetszik, hogy be is irom ide:

 

Minden cselszövéséről, a félelem és álnokság minden hálójáról, valamennyi haditervéről és háborújáról megfeledkezett, birodalmán végigfutott a reszketés, rabszolgái a földre kushadtak, hadseregei megtorpantak, kapitányai elgyávultak, akaraterejük megtört, tanácstalanokká váltak és kétségbeestek. Mert megfeledkezett róluk. A Hatalomnak most minden ereje, minden gondja ellenállhatatlanul a Hegyre irányult. Hivására átható vijjogással fordultak meg a nazgulok, a Gyűrű-lidércek, s a szélnél is sebesebben, viharszárnyakon indultak délnek a Végzet-hegye felé.

Link to comment
Share on other sites

Ez tényleg marha jó rész!

Apropó, ha már itt tartunk: a Gyűrűlidércek megvalósítása (kinézet és hang) hihetetlen jó lett. Most is szinte hallom, ahogy visítanak repülés közben...

Hirtelenjében nem is tudom, nekem mik a kedvenceim. Majd én is összeszedem őket.

 

MissKarrde: sajnos én sem tartom valószínűnek, hogy ezt Lucas túlszárnyalná valaha is. Mintha nem is akarná...

Link to comment
Share on other sites

A szilmarilok mellett, mert az is illusztrált kiadás.

Azt olvasta valaki?

 

Elvileg már kint van (Amerikában meg más helyeken) az újabb Ted Nasmith-illusztrálta Szilmarilok-kiadás (egy éve mondta legutóbb, h már majdnem kész van az új képekkel). Egyébként a Ted Nasmith-féle Szil. tényleg nagyon szép, kár, h a magyar kiadásban a képek szinte teljesen logikátlan helyekre kerültek.

 

A Szilmarilokról nagyon bőven lehetne beszélgetni (mondjuk a GyU-ról is)--előbb-utóbb beszállok én is, csak most sajnos nincs időm, el vagyok havazva munkával. Próbálok figyelni addig is.

Link to comment
Share on other sites

kár, h a magyar kiadásban a képek szinte teljesen logikátlan helyekre kerültek.  

 

Eleinte nagyon zavart, hogy rossz helyen vannak a képek, de mára már megszoktam. Szerencsére fel lehet ismerni, hogy melyik kép hova való.

Az Olvasókör után az egyik srác említette, úgy tudja, októberben jön ki az új kiadás. Ő már nagyon várja, mert sehol nem lehet beszerezni a könyvet, még jó, hogy a 2002-es(azt hiszem, akkor adták ki utoljára) kiadáskor megvettem. Van egy T.Klubos ismerősöm is, aki szintén régóta körözi a könyvet, de nem tudta még beszerezni. Érdemes lesz tényleg kiadni még egyszer.

 

előbb-utóbb beszállok én is

 

:):D

A t.hu-n is fel vagyok regelve pár hónapja, de annyi téma és topik van, hogy alig lehet követni (sőt visszaolvasni a régi beszélgetéseket), itt meg szép családiasan vagyunk :(

Link to comment
Share on other sites

Az Olvasókör után az egyik srác említette, úgy tudja, októberben jön ki az új kiadás.

 

Melyik olvasókör? Múlt pénteken voltunk a Szabó Ervinben, ketten nyomtunk egy-egy előadást Windháger Károly barátommal. Figyeljétek a tolkien.hu oldalt, v a Szabó Ervin oldalát, h tudjátok, mikor lesz legközelebb, és gyertek. Legfeljebb elmegyünk utána sörözni.

 

Nekem Ted Nasmith mondta tavaly májusban, h jövőre jön az új amerikai kiadás; gondolom, akkor már az meg is van azóta.

 

A t.hu-n is fel vagyok regelve pár hónapja, de annyi téma és topik van, hogy alig lehet követni (sőt visszaolvasni a régi beszélgetéseket), itt meg szép családiasan vagyunk :(

 

Meg most egy kicsit lapos is, meg azt sem nagyon tudom követni. De igyekszem.

Link to comment
Share on other sites

Azon voltam :(

Úgy emlékszem, okt. 14-re jelezték a következőt, de majd figyelem a kiírást.

Tetszett mindkettőtök előadása, de Károly előadásában többet vártam volna HS zenéjéről, mert mi mégiscsak azt ismerjük.

Ami nagyon tetszett, hogy jó néhány T-től független általános ismeretet is kaptunk.

 

Engem ott nem fogsz megtalálni, mert már rég írtam, és más a nevem is. Mostanában nem nagyon követem azt a fórumot.

Link to comment
Share on other sites

Beígért kedvenc jelenetek I.rész:

Inkább kisebb jeleneteket tudok felsorolni, nem egész fejezeteket.

Minden olyan rész, ahol említést tesznek a régi eseményekről, kiemelten az a jelenet, ahol Vándor elmeséli Lúthien és Beren történetét, a dallal együtt. A verses részek egyébként is bejönnek mindenütt.

Frodó felébred, és Vándorról beszél néhány mondatot.

Frodó megérkezik a lakomára, és az ő szemével látjuk a vendégeket.

Elrond elmondja a Gyűrű történetét.

Aragorn az asztalra dobja a Kettétört Kardot.

Frodó felajánlja, hogy ő elviszi a Gyűrűt.

Cerin Amrothon töltött idő.

Galadriel a tündék elmeneteléről, elmúlásról beszél.

 

Filmben:

Gandalf és Szarumán küzdelme.

Gandalf elkapja a lepkét.

Először látjuk Vándort a fogadóban.

A Széltetős jelenet.

Gázló.

Összejön a Szövetség.

Gandalf lezuhan.

Galadriel jelenete.

Boromir halála.

 

Látszik, hogy a kettő nem fedi egymást, de ez a két különböző műfaj sajátosságaiból adódik, és abból, hogy nem mindegyik látható/olvasható.

Link to comment
Share on other sites

Azt hiszem egyedül vagyok ebben a topicban, akinek a kedvenc része A király visszatér. :evil:

Bár biztosan abból adódott ez, mert előbb ismertem meg a filmeket és utána a könyvet és épp ezért nem zavarhattak a könyvtől való eltérések. Úgy ültem még be a moziba, hogy nem tudtam Frodó meghal-e egyáltalán a film végén. Teljesen bevettem azt is, amikor a Banyapók megcsípte Frodót és, hogy ő ettől meg is halt. Aztán amikor már a Végzet hegyénél kapaszkodik a láva fölött. "El ne engedd Frodó úr!" Meg, hogy még visszatérnek a Megyébe. Ott még nem tudtam semmit a 'Megye megtisztításáról', meg Sarumán haláláról, csak élveztem a filmet. Így akkora élmény volt végigizgulni a 3 órát , hogy el sem tudom mondani.

 

Az, hogy Faramirt egy szemétnek állította be a Két toronyban, Jackson egyet kell értenem, amíg nem láttam a bővített változatot. Ebben kiderül, hogy mit miért csinál úgy, ahogy. A haramdik részben meg már teljesen 'tiszta' a karaktere ezért ezt nem érzem hibának.

A tünde nyilasok is nagyon jók a Helm szurdoki csatánál. Annyiban, hogy életüket adják az emberekért, akikkel egykor szövetségben álltak, de 'ma már' semmi okuk nem volna segíteni. Hiába, hogy nem volt a könyvben, ezek a változtatások nagyon tetszenek. Habár itt már nálam arról lehet szó, hogy először ismertem meg a filmet...

Link to comment
Share on other sites

Nem biztos, hogy arról van szó. Volt olyan változtatás, ami nekem is nagyon tetszett, pedig előbb olvastam, mint láttam az első részt. Kb. egy hónappal :evil:

Volt több olyan változtatás, ami szerintem abból adódott, hogy film és könyv két különböző "műfaj". Pl. a könyvben több mindent is elmesélnek a szereplők, de ez filmen hogy nézne ki? Gondolok itt pl. arra, hogy Gandalf taliját Szarumánnal maga Gandalf meséli el a többieknek a Tanácson, a filmen meg látjuk megtörténni. Több ilyen is van.

Nem csak neked az a kedvenc részed, hanem nekem is.

Az első részben van a legkevesebb változtatás, ebbe tudok a legkevésbé belekötni, ebből a szempontból a legjobban sikerült rész. Viszont A király visszatért olyan jó nézni, annyira lenyűgöz, hogy egy hajszállal előbb áll, mint a másik kettő. Attól függetlenül, hogy történetileg sok mindenbe bele tudok kötni. Egy másik film előtt láttam az előzetesét, úgy néztem végig, mint egy gyerek, másnap rohantam a moziba, pedig előző héten egyszer már láttam :lol:

Link to comment
Share on other sites

Szerintem történetileg nem érdemes belekötni a filmbe, mert ugyanarról szól, de kíváncsi volnék milyen változtatás lenne az, amelyik teljesen megfelel a könyvnek és mégis ilyen sikeres marad a film. Alighanem létezik ilyen változtatás, de ugyanúgy volnának, akiknek nem tetszenének.

Szerintem ebből a történetből Peter Jackson olyan filmet csinált, amit egy más film nem tud felülmúlni. Én jobban szeretem a SW világát, beleértve a történetét, a zenéjét, a karaktereit, mindent, de filmként azt mondom, hogy a GyU jobban megcsinált film ennek ellenére is. Jobbak a vágások, jobban felvezeti a dolgokat... és így, hogy nem törődik a film hosszával se, jobb filmként.

Link to comment
Share on other sites

Szisz: "Gyenge a cgi" 8)

 

Na ezt éppen nem mondanám. Vagyis írnám 8)

 

Arról nem is beszélve, hogy mennyi minden nem cg, mennyi mindent felépítettek élőben, vagy megvolt maketten. Némelyik jó nagy volt.

Szisz, most erre mondhatnád, hogy kartonvilág :D

Elképesztő, hogy milyen részletekre is odafigyeltek!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information