Ugrás a kommentre

A Jedi Tanács


pb69

Ajánlott hozzászólás

Lehet, hogy nyitni kéne a Jedi Tanács korruptságának is egy külön topikot... :hmm:

Jó ötlet, így megtettem. ;)

 

Elég sokszor súroltuk már ezt a témát szerte a fórumon. Klónháború, Jedi Rend, Palpatine, Anakin, Ahsoka, Barriss stb.. Talán érdemes lehet ennek egy külön topikot szentelni, mert elég fontos a Saga egészét tekintve.

 

Úgy gondolom, hogy a Jedi Rend és annak krémje, a Tanács nem igazán tehető felelősség a Köztársaság bukásáért és a Birodalom felemelkedéséért, ill. Anakin átállásáért sem. Legalábbis semmivel nem jobban, mint a szenátorok, tagrendszerek uralkodói és egyéb vezető politikusok, üzletemberek. Mindannyian szereplők voltak egy zseniális gonosztevő (Sidious) fantasztikus játékában.

Korábban (a prequel létezésétől fogva) is rendszeresen előkerülő vélemény volt a jedik tehetetlensége és inkompetenciája, de manapság a TCW sokakban meg is erősítette ezt a "hitet". Mindez nyilván a Tanács szerepében csúcsosodik ki, hiszen ők voltak a Rendben a szűk elit, ill. őket követhetjük a filmekben is, róluk tudunk sokat. Mivel én nem igazán értek egyet a vádakkal, így megpróbálom összegyűjteni, hogy milyen tényezők vezethettek ezekhez a szerintem tévhitekhez.

 

Egyrészt a Rendtől és jediktől többen túl sokat várnak el. Sokan úgy gondolják, hogy a jedik mindenhatók, csodatévők, a tökéletesség és hibátlanság mintaképei, akik mindig mindent tudnak és a lehető legjobb döntést hozhatják csak meg. Legalábbis ilyeneknek akarják látni őket. Ehhez képest nyilván hatalmas csalódás, hogy a Rend valójában rengeteg dologról nem tud, még csak nem is sejtik az egész cselekmény mozgatórugóinak kilétét. A szemük előtt zajlik az egész folyamat, mégis nagyon keveset fedeznek fel belőle. Ennek megfelelően nem is képesek jó döntéseket hozni. Mindezt megfejelik azzal, hogy esendő lények, akik mindettől függetlenül is képesek hibázni.

Szóval a jedik nem istenek, az Erő nem ruházza fel őket olyan képességekkel, amiknek birtokában tökéletesek lehetnek. Ez alól a Tanács tagjai sem kivételek. Ráadásul a "másik oldalon" is egy aktív Erőhasználó van, aki emellett kivételes tehetségű stratéga és úgy keveri a lapokat, hogy egyre kevesebb olyan kimenetele lehessen az egészben, amiben nem ő nyer. Ha a jediket a helyükön kezeljük és nem támasztunk irreális elvárásokat velük szemben, akkor könnyen látható, hogy a sötét oldal leple és ereje kioltotta az Erőérzékenységből fakadó előnyüket a szituáció átlátása terén. Innentől kezdve pedig már ők se voltak többek az átlagnál, akiket pedig más módon vezetett meg Palpi.

 

Másrészt Anakin, az ő kiválasztottsága és a Prófécia is eléggé félreviszi a Tanács megítélését. Ebbe nagyon nem mennék bele, mert más topikokban elég részletesen beszéltük már ezeket. A lényeg az, hogy a Próféciáról nem sokat tudni, lényeg, hogy van és egy amolyan megvilágosult, Nirvána-szerű állapotot írhat le, amikor az Erő egyensúlyban van. Mindennek megvalósítását pedig egyetlen személyhez köti, ő a Kiválasztott. Azonban nem tudni, hogy egyáltalán igaz-e az egész. Ha igaz, akkor mit is jelent az említett állapot? Ha valóban ezt az optimális helyzetet jelöli, akkor tényleg lesz-e egy személy, aki elhozhatja ezt? Ha igen, akkor Anakin-e az? Ez elég sok alapvető kérdés, amikre minden jedinek más-más válaszai vannak. Elég sok kombináció adódik belőle, tehát egyáltalán nem volt egységes az erről kialakult vélemény.

Emiatt is annyira kaotikus Anakin helyzete a Rendben. Jött a semmiből egy fiú, bizonyos ráutaló jelek alapján kikiáltották néhányan Kiválasztottnak. Emiatt a Rend alapvető működését akarták felborítani, elszakadni az évezredek óta működő filozófiától. Teljesen érhető, hogy sokak szerint a teljesen bizonytalan Prófécia nem ért annyit, hogy miatta fenekestől felforgassák a Rendet. Viszont többségben voltak a támogatók, így ez mégis megtörtént. Azonban ezután se kaptak semmi pozitív visszajelzést döntésük helyességéről. A világ nem ment látványosan a javulás felé és Anakin se úgy teljesített, mint egy Kiválasztott. Szintén teljesen logikus volt, hogy nem bíztak benne annyira és nem engedtek neki még ennél is nagyobb szabadságot. Sokan azt gondolják, hogy Anakin-t túl visszafogták, pedig azon is érdemes lehet elgondolkodni, hogy nem fogták-e még így is túl szabadon.

 

Harmadrészt sokan úgy élik bele magukat a szereplők (pl. a Tanácstagok) helyébe, hogy abból a tudásbázisból indulnak ki, amit a filmekből építettek fel. Tehát a konkrét helyzetbe ugyan beleképzelik magukat, de azt már nem gondolják át, hogy az adott szereplő akkor és ott mit is tudhat, milyen információk birtokában lehet. Ebből fakad az, hogy butának és vaknak tűnnek a Tanácstagok, látszólag mindig sikerül olyan hibás döntéseket hozniuk, amivel Palpi malmára hajtják a vizet. Igen ám, csak ezt mi "kívülről" nagyon könnyen átlátjuk, hiszen a teljes cselekmény, a folyamat, a nagy terv előttünk van. A karaktereknek "belül" azonban ez nem adatik meg, ők kénytelenek abból kiindulni, amiket ők tudnak. Márpedig Sidious terve annyira valószerűtlen és olyan sok lábon áll, hogy joggal nem feltételeznek hasonlót a jedik és képtelenek leleplezni.

 

Negyedrészt a Jedi Rend topikban írtam sokat arról milyen lehet a Rend általános megítélése, ami korántsem tűnik olyan rózsásnak. Se a politikai elit, se a nép egyszerű gyermekei szemében. Ezt megint csak remekül tudta kihasználni Palpi a saját céljainak megvalósítása érdekében. A Tanács keze is sok szempontból meg volt kötve és komoly kompromisszumokba kellett belemenniük, hogy megőrizzék azt a státuszt, amit anno kivívtak maguknak a Köztársaságban.

Aztán Palpi egyre nagyobb hatalomra tett szert, de legálisan. A Tanács gyanakodott és ellenezte ezt, de nem léphettek fel komolyabban, hisz az egész törvényes volt. Ezen kívül Palpi nagyon jól kezdte elültetni mindenki fülében a bogarat, miszerint a Rend hatalomátvételre, puccsra készül. Ez el is vágta a Tanács lehetőségeit a komolyabb szaglászásra. Az Anakin-nal való barátokozás és manipulálása pedig már csak hab volt a tortán, hisz az öreg tudta mennyire fontos a jediknek a fiú és rajta keresztül nemcsak kémkedhet, de befolyásolhatja is a működésüket.

 

Ötödrészt a Klónháború. Erről most nem írok semmit, ezt nagyon részletesen fejtettük ki máshol, akit érdekel, utánaolvas. Így is nagyon hosszú lesz ez a hozzászólás. :)

 

Hatodrészt Ahsoka "elárulása". Ez a vonal a TCW adott szálának rossz kidolgozottsága és hiányos kifejtése miatt kelt életre. Sajnos a sorozat adta keretekbe nem fért bele a nyomozás és ítélkezés részletesebb taglalása, így a Tanács döntései megalapozatlanoknak és elfogadhatatlanoknak tűntek. Azonban gondoljunk bele, hogy Barriss viszonylag jól összerakta a tervet, szinte minden Ahsoka-ra utalt. Persze nem voltak megdönthetetlen bizonyítékok, nem voltak közel sem meggyőzőek, de sokkal inkább mutattak a togruta-ra, mint bárki másra. Emellett maga Ahsoka is sokszor hozott rossz döntéseket és túl naiv volt, tökéletesen kiszolgálta a terv kiötlőjét.

Ebbe se mennék bele jobban, mert ez is többször lerágott csont már.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Mindezek ellenére még magában a Jedi Rendben is volt olyan személy, aki kinyitotta a csipáját és meglátta, hogy milyen sors felé is tart a Rend és a maga Galaxis. A tanács egyszerűen öntelt volt és nem akarták elhinni, hogy ilyesmi megtörténhet.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Mindezek ellenére még magában a Jedi Rendben is volt olyan személy, aki kinyitotta a csipáját és meglátta, hogy milyen sors felé is tart a Rend és a maga Galaxis. A tanács egyszerűen öntelt volt és nem akarták elhinni, hogy ilyesmi megtörténhet.

Konkrétan kire gondolsz?

Remélem nem az ilyen Barriss-féle terroristákra vagy egyéb békehuszárokra, akik ész nélkül összehordtak mindenféle baromságot, aztán sokak belemagyarázták ezekbe az értelmet és a jövőbeli történéseket... ;)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 héttel később...

Felmerült bennem a kérdés a Jedi Rend kapcsán, hogy vajon miként működhetett a "toborzás"? A filmekből és a TCW-ből nem sok derült ki ennek kapcsán... A Jedik egyszerűen elvitték a kiszemelt gyermekeket, akár a szülői ellenvetések ellenére is? A TCW arra utal, hogy az Erő-érzékeny gyerekeknek be kell költözniük a Templomba. Ezzel gyakorlatilag megfosztanak egy szabad élőlényt a jogtól, hogy azt kezdjen az életével, amit akar. Számomra ez nem összeegyeztethető a Jedik elveivel. Arról nem is beszélve, hogy ha egy adott ifjonc nem felel meg a padawanná válás követelményeinek, mezőgazdasági munkára küldik, ami bizonyos esetekben rosszabb lehet, mint ami saját családjánál várt volna a gyerekre. Persze később ki lehet lépni a Rendből, de ezt követően értelemszerűen nem marad ugyanolyan az illető élete, mint ha el sem szakították volna a szüleitől.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Na látod ez a nagy buktatója a "szabadság, igazság és béke őrei" definíciónak a Jedik esetében. Úgy tűnik valóban minden szerencsétlen kisgyereket elvisznek akinek a neve abban a holokronban benne van. Aztán ha nem tetszik neki, egy idő után leléphet, és torzult jellemmel térhet vissza régi nem létező életéhez. Ez az, amit sosem komáltam a Jedik ideológiájában, gyakorlatilag ez egy amolyan szabad rabszolgaság. Tényleg, mi van ha erre Ahsoka is gondolt, amikor látta a Tanács korruptságát, és ott hagyta őket? Nem kizárható, legalábbis elképzelhető, hogy akár ez is benne volt a pakliban. Rájöhetett, hogy ezek az erkölcsi korhadékok választották ki neki azt a sorsot, és abból nem kért a továbbiakban.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ezer év elkoptatta őket, még Yoda sem érte meg azt a bizonyos kort, amikor még a Sithek szabadon kóricáltak. Elfelejtették milyen veszélyesek az ősellenségeik, bizonyos szinten öntelté váltak, belekeveredtek a politikába. Hiába, aranykor után hanyatlás jön.

 

Na látod ez a nagy buktatója a "szabadság, igazság és béke őrei" definíciónak a Jedik esetében. Úgy tűnik valóban minden szerencsétlen kisgyereket elvisznek akinek a neve abban a holokronban benne van. Aztán ha nem tetszik neki, egy idő után leléphet, és torzult jellemmel térhet vissza régi nem létező életéhez. Ez az, amit sosem komáltam a Jedik ideológiájában, gyakorlatilag ez egy amolyan szabad rabszolgaság. Tényleg, mi van ha erre Ahsoka is gondolt, amikor látta a Tanács korruptságát, és ott hagyta őket? Nem kizárható, legalábbis elképzelhető, hogy akár ez is benne volt a pakliban. Rájöhetett, hogy ezek az erkölcsi korhadékok választották ki neki azt a sorsot, és abból nem kért a továbbiakban.

 

Na igen, itt vannak ezek az alapvető erkölcsi hibák is. Talán nem voltak tisztában vele mekkora felelősség is egy élet. Bár igaz, csak így, ilyen módszerekkel biztosíthatták a Rend felügyeletét a Galaxis erőhasználói felett. A kérdés csak az: vajon mindig meg is éri ezt tenni? Meglehetősen nehéz kérdés a Tanács szenszögéből.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A jedik nagyjából úgy "toborozhattak", ahogyan Sky is írja. Úgy választhatták ki a potenciális jelöltjeiket, hogy nyitott szemmel jártak a galaxisban, felfigyeltek az Erőérzékeny gyermekekre. A passzív megfigyelés mellett akár érdeklődhettek is bizonyos helyeken furcsa, szokatlan képességű ifjak után. Így összeállt egy jelöltlista, ezt rögzítették a holokronokban. Itt nyilván kategorizálták is vhogy őket (faj, nem, képességek, lehetőségek, viselkedés, stb. szerint).

 

Ezután adott alkalmas időpillanatban felmérték hány új padawan-ra van szükség és kapacitás. A holokronokból megnézték az adott számú "toplistát" (tehát az N legjobb jelöltet) és ellátogattak a kiválasztott családokhoz. Megpróbálták meggyőzni a szülőket (családokat), hogy bízzák gyermeküket a Rendre, hogy jedit neveljenek belőle.

Azt én azért nem hinném, hogy a családtagok akarata ellenében kvázi mindenképp elrabolták az ifjakat. Semmi ilyesmi utalás nincs sem a filmekben, sem pedig a TCW-ben.

Anakin esetében sem követelőzik Qui-Gon, annak ellenére, hogy a fiút tartja a Kiválasztottnak és mindennél fontosabbnak tartja, hogy jedi legyen belőle. Meghagyja a választást a gyereknek és az anyjának. Látszólag legalábbis. Aztán lehet, hogyha az anyja nem engedte volna, akkor előkapja a kardját és lekaszabolja Shmi-t vagy elrabolja a fiút, de ez nagyon vad feltételezés, nem utalt rá semmi. Én személy szerint nem feltételeznék ilyet, szerintem tiszteletben tartotta volna a döntést.

A TCW-ben a jedik megmenteni mennek a kiszemelt gyerekeket. Simán megtehetnék, hogy maguknál tartják már őket, a családjuknak meg azt hazudják, hogy eltűntek. Így megkerülnék azt a fázist, hogy esetlegesen a családdal kelljen hadakozni. De ez sem történik meg.

 

Az viszont elég egyértelmű, hogy a családot mindenképp megpróbálják meggyőzni arról, hogy a gyermekük különleges, akinek nemes missziója van és hősnek teremtetett. Mindent elkövetnek azért, hogy belemenjenek a "szerződésbe". Ilyen szempontból tényleg hasonló a dolog egy toborzáshoz, ahol az árnyoldalak elrejtése mellett a pozitív dolgokat hangsúlyozva igyekeznek hatni a rokonokra. Ez persze minden ilyen jellegű helyen így megy, természetes.

Amit fel lehet róni a Rendnek az az, hogy olyan fiatalon szakítják el a gyerekeket a családjuktól, hogy akkor még az adott személy nem képes dönteni a sorsáról. Lényegében a szülők hiúságára és büszkeségére hatva döntenek a gyerekeik sorsáról. Persze ez megint olyan, hogy olyan fiatalon amúgy is a nevelőjükön múlik minden, mert semmiben nem dönthetnek önállóan. Arról is a szülő dönt milyen iskolába járatja őket, kikkel barátkozhatnak, mit csinálhatnak, stb..

 

Ez az egész módszer nyilván vet fel erkölcsi kérdéseket, de nincs igazán más út. Korábban már beszéltük ezt itt a fórumon. Ahhoz, hogy vkiből igazán jó jedi legyen, ahhoz teljesen el kell szakadni a hétköznapi dolgoktól, leginkább az érzelmektől. Még akkor kell elhozni a jelöltet, amikor nem kötődik a érzelmileg a rokonaihoz. Amikor még igazából nem is fogja fel amit tud és érez. Ekkor kell kiragadni a környezetéből, átemelni egy másikba és már céltudatosan nevelni a jediségre.

Anakin esetében is látjuk mennyi gond volt abból, hogy mindössze ~5-6 évvel később vitték a Rendhez. A jedik tökéletesen tudták, hogy mik a főbb veszélyforrások és hogy ezek döntő többsége a gyerekkorban gyökeredzik. Nem véletlenül volt bajuk a túlkorossággal.

 

A Jedi Rend egyfajta szekta, aminek ebből fakadóan megvannak a nagyon kemény és sokszor kegyetlen szabályai. Nem tökéletesek és nem az erkölcsi jó megtestesítői. Vannak elég absztrakt és magas szintű elképzeléseik, céljaik, amik az alapvető filozófiájukból fakad. Ezek nagyjából fedik azt, amit egyetemes erkölcsi jóként ismerünk el. Ezek megvalósításához viszont nagyon hosszú út vezet, amelyre azért rossz lépésekből is jut elég. A jedik is a "cél szentesíti az eszközt" elvet vallják, ahogyan minden hasonló intézmény.

Az, hogy mindezt összességében jónak vagy rossznak ítéljük meg, az attól függ milyen elvárásokat támasztunk velük szemben, mennyire gondolkodunk reálisan. Ha angyaloknak, feddhetetlen isteneknek képzelnénk el őket, akiknek minden apró mozdulatukból csak és csupán a jóság sugárzik, ezt a fajta általános vágyunkat vetítjük rájuk, akkor csalódunk bennük és rosszak. Ha körbenézünk a világban (akár a SW univerzumában is) és felmérjük az intézmények, rendszerek, emberek, szervezetek, stb. céljait vagy működését, akkor pedig rájövünk, hogy nincs fekete és fehér, nincs jó és rossz. Minden "szürke" és vegyes, ahol van jobb és rosszabb, a jedik pedig a jobbak közé tartoznak.

 

Ahsoka-t belekeverni ebbe pedig megint csak az a belemagyarázás, ami Barriss-nél is előjött. Ahsoka részt vett a holokronok utáni nyomozásban és a gyermekek megmentésében. Egyáltalán nem problémázott azon, hogy micsoda rabszolgaságba taszítják őket és mennyire megvetendő az egész.

A kis togruta-t Plo Koon fedezte fel anno és vitte a Rendbe. Ahsoka rendkívüli módon tisztelte őt és egy nagyon különleges kötelék alakult ki köztük, egy nagyon szép viszony. Mindez egyáltalán nem kérdőjeleződött meg benne az ominózus eset után sem. Talán nem így állt volna hozzá a legfőbb "erkölcsi korhadékhoz", ha úgy érezte volna, hogy ő csak egy rabszolga.

 

(Amúgy érdemes lehet ezt a szálat átvinni a (sima) Jedi Rend topikba, mert a Tanácshoz és úgy általában az itteni témához talán nincs annyi köze.)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 9 hónappal később...
  • 5 évvel később...

Tíz-tiznhárom év alatt azért elég nagy volt a cserélődés, hova tovább Yarael Poof is eltűnt.

 

Even Piell, Adi Gallia és Shaak Tii (TCW), illetve Depa Billaba (Rebels) után most már Eeth Koth sorsa is ismert.

 

Spoiler

Őt a Darth Vader: Dark Lord of the Sith 19-es számában vadássza le Vader, de ugyanezen képregény révén tudjuk, hogy Coleman Kcaj és Oppo Rancisis sikeresen megúszta eddig, Obival és Yodával együtt.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.