Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

Akkor szuper évek előtt állunk. :)

Izgalmas felfedezéseket várok. Talán az első Föld-szerű bolygó felfedezésével. :) Azért milyen nagyszerű, hogy egy olyan olbjektumot, ami 100 milliárdszor halványabb, mint a csillaga, de meg fogjunk tudni spektroszkopizálni. Akár a rajta levő városok éjszakai fényét is meg tudjuk figyelni. Mondjuk, ez utóbbi már közvetett módszerekkel lehet.

A múltkor hallgattam Kiss Laci előadását pont erről. Izgalmas lehetőségek ezek. :)

Hozzászólás ideje:

Ksl ilyenekről beszél manapság? Nem változózik már? :D Van erről az előadásról hangfelvétel valahol? Szívesen meghallgatnám.

Nem ezzel a távcsővel kapcsolatban mondta ezt, csak hozzákapcsoltam. A fedési változókról volt szó, de majd megkeresem a youtubon azt az előadását. :)

Fedési exobolygókról (is) volt szó.

Szerkesztve: - M.Laci

Hozzászólás ideje:

Hallottam olyan véleményeket, hogy az űrkutatás valamilyen szemszögből nézve hanyatlik, legalábbis az űrutazás területén, de a hagyományos űrkutatásnak állítólag leáldozott, mert nem találnak igazából "semmit". Kinek mi a véleménye, mi a helyzet jelenleg??

Szerkesztve: - Master

Hozzászólás ideje:

Az attól függ mi a cél? Ha a kis alienek kukacát kell megtalálni, akkor valóban, az űrkutatásnak talán leáldozott. Aki viszont benne van a csillagászat tudományában, az ilyen hülyeséget le se ír. ;)

Egyetértek. A csillagászat az egyik tudományág, ami rohamléptekkel fejlődik, olyannyira, hogy szinte lehetetlen követni. Néhány példa a közelmúltból:

Pluto nagybolygóból törpebolygóvá minősítése a tudomány fejlődésének egyik legszebb bizonyítéka és logikus lépése. Ellenkező esetben mostanra lenne vagy 15 nagybolygónak nevezett égitest a Naprendszerben, de legjobb esetben is a mostani 8 tekinthető valódi bolygónak.

A földi vízkészlet: a kutatások nagyon erős bizonyítékokat sorakoztat fel annak alátámasztására, miszerint a földi vízkészletet a Kisbolygó-övből származó aszerodidák szállították a Földre a nagy bombázásnak nevezett időszakban.

A Naprendszer 9. valódi nagybolygója: ez is az utóbbi idők egyik kukatási eredménye, hogy valószínűleg a bolygókeletkezés derekán egy Szaturnusz nagyságú gázóriás keringhetett a Naprendszerben, csak a Jupiter perturbáló hatása miatt kilökődött a Naprendszerből.

Szinte naponta fedeznek fel exobolygókat. A számuk talán már több ezerre tehető.

Szedegi kutatók az egyes Ia típusú szupernóvák fényességében eltéréseket találtak. Mivel az Ia szupernóvák standard gyertyáknak számítanak a távolságmérésben, ez egy elég jelentős felfedezés lehet. Olyannyira, hogy a világegyetem gyorsuló tágulásáért kapott Nobel-díjas csillagászok is beszálltak ebbe a kutatásba (kicsit pongyolán fogalmaztam).

Meteoritok: a szenes kondrit összetételű meteoritokban rengeteg aminosavat fedeztek fel. Az egyik leghíresebb képsielője a mexikói Allende például több, mint 80 félét. Honnan is jön az élet? :)

Ui: van vagy 20 meteoritom. Majd lefényképezem őket és felrakom ide.

Hozzászólás ideje:

Jöhet Laci! :) Remélem kommentárral együtt.

IMG_8377.JPG

Balról jobbra:

Taza (NWA 859) 11,37 gr vas meteorit Marokkóból.

NWA XXX 29,6 gr kőmeteorit Marokkóból.

Canyon Diablo 15 gr vasmeteorit USA (Arizónai meteoritkráterért felelős kisbolygó egy darabkája)

IMG_8378.JPG

Balról jobbra:

NWA 5950 3,1 gr szenes kondrit Algériából

Campo Del Cielo 23,4 gr + 1,4 gr vasmeteorit Argentínából (a világ eddig ismert legnagyobb TKW.jű meteoritja (legnagyobb ismert tömegű meteoritja, kb. 100 tonna).

NWA XXX 4,43 gr kőmeteorit szelet Marokkóból

Gao Guinue 4,185 gr kőmeteorit Burkina Faso-ból

Sikhote-Allin 11 gr vasketeorit Szovjetúnióból.

IMG_8379.JPG

Balról jobbra:

Impaktit: meteorit becsapódásakor megolvadt talaj üvegszerű maradványa. Ez a délkínai régióból való. Én a természettudományi múzeumból vásároltam

Darvin-üveg, impaktit Tasmániából. 1,9 gr.

NWA XXX 1,22 gr pallazit Marokkóból

Gebel Kamil vasmeteorit Egyiptomból. Érdekessége: a krátert a google maps-on találták meg.

Agoudal vasmeteorit Marokkóból.

Nanthan vasmeteorit-szilánkok Kínából. Természettudományi múzeumból valók ezek is.

NWA 8409 (feltételezhetően) a Merkúrról származó akondrit.

Bocsánat a trágya minőságű képekért.

Hozzászólás ideje:

Nagyon jó kis összeállítás, köszi. :) A háttéranyag se rossz a sok Meteorral. :P

Az összes szám megvan. :) Taracsák Gábortól vettem meg a hiányzó évfolyamokat vagy 4 éve.

Hozzászólás ideje:

És az évkönyvek? Ott mintha hiány lenne a 2008 előttiekből. :hmm:

1998-tól vannak meg az mcse évkönyvei. Gondolatból meg a 88-89-90-es évkönyvek.

Majd egyszer bepótolom őket, csak legyen kedvem. :)

Hozzászólás ideje:

Eddig ismeretlen bolygót fedezhettek fel a Naprendszerben

http://www.origo.hu/tudomany/20160120-naprendszer-bolygo-elmelet-kilencedik-planeta.html

Jajj, ne már. Origo és zindex nem a korrekt tudományos tényközlés melegágyai. :) Van egy ausztráliában élő, de orosz származású csillagász, aki az ausztrál kormány finanszírozta egyik kutatást végzi. A kutatás témája a kvazárok. A fickó mást se csinál, mint a kvazárokat monitorozza (térbeli helyzet, fényesség stb.) Ez elég unalmas munka, ezért a Naprendszer mozgását is tanulmányozza a kvazárok térbeli helyzetéhez viszonyítva a Tejutrendszerben. A kutatásaira alapozva kizárta, hogy legyen még egy nagybolygó a Naprendszerben. A Pluto is már csak egy törpebolygó. :)

Amúgy Pluto-méretű törpebolygóból egy rakat van a Pluton túl. Ezek a transzplutinók. A Kuiper-övezet tele van velük. :)

Hozzászólás ideje:

Most néztem meg a gyűjteményed Laci!

Nagyon tetszik. Az embernek meglódul a fantáziája, ha lát egy ilyen kavicsot! :clap:

Köszi! :)

Ha gondoljátok, akkor írhatok egy szösszenetet a meteoritokról (pl. azonosításuk, pertológiai besorolásuk, certifikációjuk stb.). :)

Hozzászólás ideje:

Eddig ismeretlen bolygót fedezhettek fel a Naprendszerben

http://www.origo.hu/tudomany/20160120-naprendszer-bolygo-elmelet-kilencedik-planeta.html

Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa!

Itt is itt van. Szóval előbb szóltam, mint kellett volna. :)

http://www.csillagaszat.hu/hirek/egy-oriasbolygo-lehet-a-naprendszer-kilencedik-bolygoja/

Hozzászólás ideje:

Kicsit gázos lesz megtalálni mert afélium körül járhat. :(

A subaru-val akarják megtalálni. A 10 m-es gukker csak elég lesz, csak kapjanak távcsőidőt.:)

Hozzászólás ideje:

Ez elég régi... Már nem is emlékszem mi volt rá a tudományos magyarázat, de arra igen, hogy nem űrhajó :)

Lehet. Én ma találkoztam vele először.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.