Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Jeremy Barlow: Star Wars: Darth Maul, a Dathomir fia

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

Igen, tulajdonképpen a dutchess-t hercegnőre a legjobb fordítani.

Hozzászólás ideje:

Sky, most látom, hogy a te fordításodban Talzin és Dooku tegezik egymást. A magyar fordításban magázón indítanak, aztán tegezésre váltanak. Most melyik legyen?

Hozzászólás ideje:

Igen, én anno tegezést használtam köztük, mert logikusabbnak tűnt. Régóta ismerik egymást, már-már barátokként tetszelegnek egymás előtt, így jobbnak láttam a közvetlenebb stílust kettejük között.

A TCW-ben viszont magázzák egymást, a szinkron pedig mégis "hivatalosabb", így az egységesség jegyében szerintem akkor maradjon ez.

• 1 hónappal később...
Hozzászólás ideje:

Jedi Könyvtár oldalon most Son of Dathomir nyereményjáték van. Én már indultam, ha rajtam kívül is indul valaki innen annak sok szerencsét kívánok.:)

• 9 hónappal később...
Hozzászólás ideje:

Darth Maul: A Dathomir fia

A Klónok Háborúja animációs sorozat több érdekes fordulatot is behozott a sztoriba. Ezek között volt Darth Maul visszatérése. Eleinte rossz ötletnek tartottam, de aztán ez a történetszál egyre jobb és jobb lett. Tényleg kihozták belőle a maximumot. A Dathormir fia ott folytatja, ahol a rajzfilmsorozat ötödik évadja abbahagyta a Maul-szálat. Azt elismerem, hogy A Klónok Háborúja Maul-os epizódjai nélkül ez a képregény nehezen értehető. De a sorozat kedvelőinek nagyszerű szórakozást fog nyújtani. Maul sorsa már csak azért is fontos, mivel kihatással volt a Lázadók és a Solo cselekményére is.

És most, hogy jön A Klónok Háborúja tényleges, záró évadja az utolsó részekkel, elmondhatom, hogy e képregény ismerete nem árt majd az új epizódok megnézése előtt.

Maul a Stygeon-on van fogságban, ahonnan a mandalori csatlósai kimentik. Jó ötlet volt a készítők részéről, hogy Stygeon-t visszahozták a Lázadókba, illetve az itt szereplő Gar Saxon később is feltűnik. Természetesen Maul megszökik, ezután indul a hajsza a szökevény után. A huttok már nem, de a Fekete Nap és a pyke-ok még támogatják a dathomiri zabrakot, és még ott vannak a Halálőrség tagjai is. A csatározások a Zanbaron, az Ord Mantell-en, majd a Mandalore-hoz közel egy aszteroida övben folytatódnak. Szinte minden jelentős szereplő bekapcsolódik az eseményekbe. Grievous. Dooku, Obi-van, Windu, Ayla Secura…stb. Az események gyorsan pörögnek és egy igazi, izgalmas, eseménydús, akcióban bővelkedő történetet kapun, melyből nem hiányoznak a látványos fénykard csaták és párbajok sem. Mindenki összecsap mindenkivel – Maul Grievousz-szel, Dookuval. Dooku Obi-vannal és Tiplee mesterrel, Maul Mace Winduval és Aayla Securával, Sidous Talzinnal, Maul-lal. A végső dathomiri végkifejlet nagyon gyors. Érdekes húzás volt a kánon részéről, hogy Talzin valójában Maul anyja. (Szegény James Luceno, ha ezt tudta volna, akkor így is írja meg a Plagueis regényben és a Béklyó novellában.) Ezeket a fénykard párbajokat és összecsapásokat nagyon élveztem. Talzin Anya szerepét szintén imádtam. Az ő vonalát legalább sikerült végleg lezárni. Maul pedig elmenekült és készen áll arra, hogy a Mandalore-on lévő szerepét betöltse. A zabrak Sith-ben itt is megnyilvánul a jó taktikus, amivé az elmúlt hónapokban fejlődött. Átlát Dooku és Sidious cselszövésén és tudja, hogy Dooku csak látszólag állt az ő oldalára. Jó hadvezérként igyekszik a maximumot kihozni a dolgokból. Viszont Sidious-szal nem kelhet versenyre sem a cselszövésben, sem az Erő sötét oldalában. Egyik kedvenc jelenetem, ahogy Talzin jósolja: Sidious eldobja Dookut és Grievoust is, amint nem lesz rájuk szüksége. És milyen igaza volt.

Nyilván meglepő fordulatokat nem fog hozni a sztori, de bizonyos történeti réseket jó kitöm. És egy bizonyos dolgot jól le is zár. Alapvetően nagyon élveztem. A csaták és párbajok magukba szippantottak. Jeremy Barlow nagyszerűen adaptálta e négy rész forgatókönyvét. Juan Frigeri rajzai is rendkívül szépek, mozgalmasak. Mindenféleképpen megadom rá az ötöst.

Szerkesztve: - Dzséjt

Hozzászólás ideje:
2019. 12. 18. - 15:03, Darth Revan9 írta:

Darth Maul: A Dathomir fia

A Klónok Háborúja animációs sorozat több érdekes fordulatot is behozott a sztoriba. Ezek között volt Darth Maul visszatérése. Eleinte rossz ötletnek tartottam, de aztán ez a történetszál egyre jobb és jobb lett. Tényleg kihozták belőle a maximumot. A Dathormir fia ott folytatja, ahol a rajzfilmsorozat ötödik évadja abbahagyta a Maul-szálat. Azt elismerem, hogy A Klónok Háborúja Maul-os epizódjai nélkül ez a képregény nehezen értehető. De a sorozat kedvelőinek nagyszerű szórakozást fog nyújtani. Maul sorsa már csak azért is fontos, mivel kihatással volt a Lázadók és a Solo cselekményére is.

És most, hogy jön A Klónok Háborúja tényleges, záró évadja az utolsó részekkel, elmondhatom, hogy e képregény ismerete nem árt majd az új epizódok megnézése előtt.

Maul a Stygeon-on van fogságban, ahonnan a mandalori csatlósai kimentik. Jó ötlet volt a készítők részéről, hogy Stygeon-t visszahozták a Lázadókba, illetve az itt szereplő Gar Saxon később is feltűnik. Természetesen Maul megszökik, ezután indul a hajsza a szökevény után. A huttok már nem, de a Fekete Nap és a pyke-ok még támogatják a dathomiri zabrakot, és még ott vannak a Halálőrség tagjai is. A csatározások a Zanbaron, az Ord Mantell-en, majd a Mandalore-hoz közel egy aszteroida övben folytatódnak. Szinte minden jelentős szereplő bekapcsolódik az eseményekbe. Grievous. Dooku, Obi-van, Windu, Ayla Secura…stb. Az események gyorsan pörögnek és egy igazi, izgalmas, eseménydús, akcióban bővelkedő történetet kapun, melyből nem hiányoznak a látványos fénykard csaták és párbajok sem. Mindenki összecsap mindenkivel – Maul Grievousz-szel, Dookuval. Dooku Obi-vannal és Tiplee mesterrel, Maul Mace Winduval és Aayla Securával, Sidous Talzinnal, Maul-lal. A végső dathomiri végkifejlet nagyon gyors. Érdekes húzás volt a kánon részéről, hogy Talzin valójában Maul anyja. (Szegény James Luceno, ha ezt tudta volna, akkor így is írja meg a Plagueis regényben és a Béklyó novellában.) Ezeket a fénykard párbajokat és összecsapásokat nagyon élveztem. Talzin Anya szerepét szintén imádtam. Az ő vonalát legalább sikerült végleg lezárni. Maul pedig elmenekült és készen áll arra, hogy a Mandalore-on lévő szerepét betöltse. A zabrak Sith-ben itt is megnyilvánul a jó taktikus, amivé az elmúlt hónapokban fejlődött. Átlát Dooku és Sidious cselszövésén és tudja, hogy Dooku csak látszólag állt az ő oldalára. Jó hadvezérként igyekszik a maximumot kihozni a dolgokból. Viszont Sidious-szal nem kelhet versenyre sem a cselszövésben, sem az Erő sötét oldalában. Egyik kedvenc jelenetem, ahogy Talzin jósolja: Sidious eldobja Dookut és Grievoust is, amint nem lesz rájuk szüksége. És milyen igaza volt.

Nyilván meglepő fordulatokat nem fog hozni a sztori, de bizonyos történeti réseket jó kitöm. És egy bizonyos dolgot jól le is zár. Alapvetően nagyon élveztem. A csaták és párbajok magukba szippantottak. Jeremy Barlow nagyszerűen adaptálta e négy rész forgatókönyvét. Juan Frigeri rajzai is rendkívül szépek, mozgalmasak. Mindenféleképpen megadom rá az ötöst.

Kicsit sajnálom, hogy a négyes harc nem kapott több panelt. Azért a III. epizód megnézése után nem gondoltam volna, hogy egyszer látni fogok egy Palpatine/Grievous vs. Dooku/Maul harcot. :D

• 10 hónappal később...
Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Bár csak lazán, de ez is kapcsolódik a Mandalore-lore-hoz, így a mandalori nagy menet részeként ezt is újraolvastam, amikor eljött az időrendi ideje. Lényegében egy TCW epizód ideje alatt le lehet tudni, és még mindig kellemes olvasmánynak tartom. A képek szépek és a történet is érdekes, s még mindig fájlalom, hogy ez nem készült el rendes animációs epizódban. Annyira jó lett volna látni ezeket a kardpárbajokat, és az sem lett volna rossz, ha Talzin mama sorsa sem ilyen formában pecsételődik meg. De persze örüljünk, hogy legalább így megismerhettük ezt a sztorit.

A mandók itt persze csak támogató szerepet kapnak, viszont annyiból jelentős ebben a szálban, hogy itt jelenik meg Mandalore későbbi helytartója, Gar Saxon, illetve Rook Kast, aki ugyan nem vitte sokra, de később még vele, illetve a klánjával is találkozhatunk.

Szintén tetszetős Sidious ármánykodása, aki ezúttal is aktívan beavatkozik az eseményekbe, mindeközben képes elhitetni a Jedikkel, hogy Darth Tyranus és Darth Maul párosa a két Sith. Ezzel a húzással valószínűleg még inkább erősítette a Jedik ama feltételezését, hogy nincs is semmiféle Darth Sidious, amiről Dooku hadovált, csak "csalás és zavarkeltés" miatt dobta be a nevet. Lényegében egy végtelenül egyszerű húzással Sidious időt nyert saját magának.

Érdekes, hogy Sidious ebben a részben Mault "Talzin nem túl értékes ajándékaként" írja le. Itt most a "nem túl értékes" részre gondolok. Felmerült bennem, hogy Sidious alapból nem akarta hosszú távon megtartani Mault. Ezt a gyanút az is támogatja, hogy Sidious már évekkel azelőtt összedolgozott Dookuval, hogy Maul eltűnt volna, hiszen Dooku még Valorum kancellársága idején ölette meg Sifo-Dyast. Vagyis Dooku már akkor többet tudott Palpatine terveiről, míg Maulnak, az aktuális tanítványának fogalma sem volt minderről. Sanszos, hogy Sidious nem tartotta többre Mault egy Jedi-verő legénynél, akit akkor is kiiktatott volna egy bizonyos ponton, ha történetesen Obi-Wan nem győzi le a Naboo-n.

• Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: Jeremy Barlow: Star Wars: Darth Maul, a Dathomir fia

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.