Jump to content

1x15 - The New Trooper


Ody Mandrell
 Share

Recommended Posts

15. rész - The New Trooper / Az új katona

 

epguidere115.jpg

 

Írta: Paul Giacoppo

Rendezte: Steward Lee

 

Helyszín: Castilon

 

Szereplők:

Kazuda Xiono - Christopher Sean

Jarek Yeager - Scott Lawrence

Tam Ryvora - Suzie McGrath

Neeku Vozo - Josh Brener

Eila - Nikki SooHoo

Kel - Antony Del Rio

Pyre parancsnok - Liam McIntyre

Imanuel Doza kapitány - Jason Hightower

Torra Doza - Myrna Velasco

Grevel - Dee Bradley Baker

Jooks - Mary Elizabeth McGlynn

Namua - Stephen Stanton

Narb - Fred Tatasciore

Nod - Jonathan Lipow

Orthog - Fred Tatasciore

Rolt - Jason Hightower

CS-515 - Steve Blum

CS-812 őrmester - Stephen Stanton

398 - Jonathan Lipow

Opeepit - ???

4D-M1N - Mary Elizabeth McGlynn

BB-8

R1-J5 "Bucket"

Buggles

 

Történet

Az Első Rend colossusi megszállása egyre inkább fokozódik. Miközben a lakosság kezd fellázadni a hatalmat lassan átvevő rohamosztagosok ellen, Kel és Eila véletlen újra az Első Rend figyelmének középpontjába kerül. Kaznak kell megoldania, hogy a két menekült gyerek továbbra is rejtve maradjon, ehhez viszont be kell állnia a rohamosztagosok közé.

 

Érdekességek

Kel és Eila puffancs malac szalonnát használnak csaliként a snarlfish horgászatnál.

- Kel és Eila felszín alatti szállásán történt néhány fejlesztés, ami arra utal, hogy tényleg letelepedtek a fedélzet alatti otthonukban.

- Kivágták az epizódból, hogy Kel és Eila a mudra-jee meditációs technikával próbálkoztak, amit a gyógyítók használtak az otthonukon lévő templomban. Ez segített volna a katonának a felépülésben, miközben továbbra is öntudatlan.

- Opeepit kézzel súrolja a padlót; annak eredményeként, hogy az előző részben megfosztották őt a felmosógépétől.

- Az epizód a rekondicionálással foglalkozik, amivel Finn is szembenézett a Star Wars: Az ébredő Erőben. Ezt kiegészítették olyan fenyegetően hangzó leírásokkal, mint az "elmetörlés," "újraprogramozás," és az "elmevakarás."

- A csillagtérképen azonosított bolygók közt vannak a következők: Dagobah, Jakku, Twon Ketee, Takodana és Jedha.

 

Concept Art galéria

 

1.jpg

Kaz rohamosztagos egyenruhában

 

2.jpg

Galaxis hologram térkép

 

3.jpg
Horgászbotok

 

4.jpg

Rohamosztagos sisak

 

5.jpg

A bázis alsó szintje

 

6.jpg
LS-515 karakter illusztrációja I

 

7.jpg

Az alsóbb szintek kijelzői

 

8.jpg

Az Első Rend droidjának karakter illusztrációja

 

9.jpg

Rohamosztagos csizma

 

10.jpg

LS-515 karakter illusztrációja II

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Nagyszerű rész volt! Az Első Rend szinte teljesen átvette a platformot. Ők járőröznek mindenhol és még Dozát is kiteszik az irodájából. Viszont a lakosoknak máris elegük lett a megszállókból, amit nem is csodálok, ilyen vegzálások után. Egyelőre még csak gyümölcsökkel dobálják őket de lesz ez durvább is. Főleg ha megjön az erősítés és le fognak tartóztatni mindenkit aki ellenszegül vagy nem azt teszi amit az Első Rend mond. Doza legkésőbb akkor fogja realizálni, hogy elvesztette a platformját. Az is kiderült, hogy tudnak a kapitány múltjáról, Pyre rá is kérdez miért hagyta ott a Birodalmat. Konkrét választ még nem kapunk, de talán egyszer. Egyébként az a tény, hogy Doza ott hagyta a Birodalmat azt sejteti, hogy akkor lépett le amikor az még állt. Lehet, hogy a jakkui csata előtt. 

 

Visszatért Eila és Kel is, mely jó apropót szolgáltatott arra, hogy Tam elkezdje revidiálni az álláspontját az Első Renddel kapcsolatban. Tipikusan az az új generációs ember akinek fogalma sincs milyen is volt a Birodalom és itt most csak a jót látja meg. Ebben a részben mindenki jó volt, Kaztől kedve Neekun át. Főleg Neeku tette oda magát. A sorozatban talán most viselkedett a legösszeszedetebben (leszámítva a Children from Tehart). 

 

A rész vége érdekes konklúziót nyújtott, mert amellett, hogy az Első Rend készen áll a harcra, még az is kiderült, hogy nagyobb és több egységük van szétszórva a galaxis peremén mint amikkel az UK hadserege rendelkezik. Ezek szerint akkor mégis nagyobb a haderejük Snoke-éknak? 

Kíváncsi leszek mit kezdenek az infóval Yeagerék. Ez már olyan súlyú amire nem lehet ráülni.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Nagyszerű rész volt. Ha mostantól ilyen lesz mindegyik, akkor a végén elégedetten zárhatjuk az első évadot. Nagyon sok tetszetős dolog volt benne.

Az Első Rend jelenléte meglehetősen fenyegető már most, pedig még "békések". Látható, hogy a lakosság nincs elragadtatva tőlük, ami nem csoda, valószínűleg nem azért jöttek a Colossusra, hogy aztán valamilyen kormány igája alatt éldegéljenek. Ahogy kiabálják is: ez egy szabad kikötő. De az Első Rend már most lazán a tömegbe lőtt kábító lövéssel. Mi lesz itt, ha megjön az erősítés és a Colossus helyőrséggé változik. Láthatóan Dozának már most sincs semmi hatalma. Pattog, hogy itt ő a főnök, de akit így kitessékelnek az irodájából, az legfeljebb lábtörlő, nem főnök. Az meg még durvább, hogy a rohamosztagosok szépen listát készítenek minden lakóról.

 

Tetszett, hogy - talán először - a katona, akit fejbe vágnak, fejsérülést szenvedett el. Szegény rohamosztagosnak egyértelműen komoly agyrázkódása lett a végére, és akkor még sokkolták is szegényt. Neeku ezen a téren kivételesen ügyes volt, most kifejezetten bírtam. Megfelelően cselekedett, és nem volt hülye húzása. Jó lenne, ha ezt a szintet tartaná. Tam viszont eléggé unszimpatikus volt a hozzáállásával. Az egy dolog, hogy lát valami jót a Birodalomban, de, hogy mesékre hivatkozva megkérdőjelezi a Birodalomban élt Yeager szavait, azért én elküldtem volna a halál micsodájára. És még ő vágja be a durcát. Ja, a nagypapa a Birodalomnak dolgozva nem lesz rossz ember, de azért azon elgondolkodhatna a kicsi Tamecske, hogy miért csak a nagypapa tudott enni adni a gyerekeinek, és azok miért nem, akik nem dolgoztak a Birodalomnak. Remélhetőleg azért megjön az esze. Már kezd kapizsgálni magát, de azért a "biztos jó okuk volt rá" szöveg csak előjött. Ja, minden zsarnoknak van jó oka a népirtásra... Jedha és Alderaan felrobbantására is jó oka volt a Birodalomnak...

 

Érdekes volt betekinteni kicsit a rohamosztagosok soraiba is. Tetszett, hogy nem ejtették őket fejre és Kaz a viselkedésével lazán leleplezte magát. Itt jegyezném meg, hogy ez az agymosó technika azért durva dolog. Az embereket technikailag a droidok szintjére nyomják le. Egyszerűen kitörlik az agyát, aztán újraprogramozzák. Van egy olyan érzésem, ha Finn nem lép le, végül rá is ez a sors várt volna. Így nem csoda, hogy még a klónoknál is hűségesebbek. Eleve erre nevelik, kondicionálják őket, és ha mindez nem lenne elég, hát jön a delete. Hatékony, de ocsmány dolog.

 

Kaz is jó volt a részben, bár tény, hogy nem tudott jól megszemélyesíteni egy rohamosztagost (az még Han Solónak sem ment :D ), azért remekül megszerzett néhány igen fontos információt. Érdekes, hogy úgy tűnik, mintha az Első Rend nagyobb haderővel bírna, de Yeager szerint a piros pontok csak flottákat jelölnek, és ebből van kevesebb a Köztársaságnál. Nos, a flották száma nem jelöli egy hadsereg méretét, úgyhogy senki ne vonja le ebből azt a téves következtetést, hogy az Első Rend a több flottával feltétlenül nagyobb hadsereget is tudhat magának. Egyszerűen azt a haderőt több flottára bontotta szét (egy flotta 2 és 2000 hajóból is állhat), mint a Köztársaság. Ami az eddigi ismereteinkkel egybevág, hiszen az új Köztársaság a hadserege gerincét egyetlen flottába tömörítve a Hosnian Prime-nál állomásoztatja ezekben az időkben. Ami viszont fontos ebben az infóban az az, hogy bizonyosságot leltek az invázióra.

Az első részben Poe még úgy fogalmaz "ha az Első Rend hadsereget épít". Vagyis még az Ellenállás is csak feltételezi, hogy épül az a hadsereg. Most Kaz megszerezte azt az infót, ami bizonyítja, hogy az a hadsereg kész, ráadásul bevetésre kész. Már kulcs pozíciókban állnak. És ezzel azt is bebizonyította, hogy a Colossus nem a haderő megépítéséhez, hanem az invázióhoz kell, mint ellátó útvonal. Kaz, ez az amatőr, botcsinálta kém ezzel megnyerte a főnyereményt. Szerintem az Ellenállás számára a legértékesebb információt szerezte meg. Bravó! :clap: Ezzel már nem kell mást tenni, mint kiküldeni felderítőhajókat a jelölt koordinátákra, lefényképezni az ott várakozó inváziós flottákat, amik nyilván teli vannak Resurgent osztályú csillagrombolókkal és Mandator IV ostromhajókkal, amik önmagában is fenyegetőek, aztán az egész albumot bemutatni a Szenátusnak.

Csak van egy olyan érzésem, hogy Kaz már nem fogja tudni eljuttatni az Ellenálláshoz ezt az infót, vagy azok annyira ráülnek, hogy az nem jut el a Szenátushoz. Esetleg Kor Sella viszi el, akkor, amikor... Hát, tudjuk, mi történt szegény lánnyal. :para: :( 

Link to comment
Share on other sites

13 perccel korábban, Dzséjt írta:

Nagyszerű rész volt. Ha mostantól ilyen lesz mindegyik, akkor a végén elégedetten zárhatjuk az első évadot. Nagyon sok tetszetős dolog volt benne.

Az Első Rend jelenléte meglehetősen fenyegető már most, pedig még "békések". Látható, hogy a lakosság nincs elragadtatva tőlük, ami nem csoda, valószínűleg nem azért jöttek a Colossusra, hogy aztán valamilyen kormány igája alatt éldegéljenek.

Kicsit emlékeztetett engem ez a tüntetés a Jedik elleni kiállásra, a Sabotage című részben. :) 

13 perccel korábban, Dzséjt írta:

Érdekes volt betekinteni kicsit a rohamosztagosok soraiba is. Tetszett, hogy nem ejtették őket fejre és Kaz a viselkedésével lazán leleplezte magát. Itt jegyezném meg, hogy ez az agymosó technika azért durva dolog. Az embereket technikailag a droidok szintjére nyomják le. Egyszerűen kitörlik az agyát, aztán újraprogramozzák. Van egy olyan érzésem, ha Finn nem lép le, végül rá is ez a sors várt volna. Így nem csoda, hogy még a klónoknál is hűségesebbek. Eleve erre nevelik, kondicionálják őket, és ha mindez nem lenne elég, hát jön a delete. Hatékony, de ocsmány dolog.

Finn rekondicionálására már kiadta Phasma az utasítást, csak addigra meglépett. 

13 perccel korábban, Dzséjt írta:

Kaz is jó volt a részben, bár tény, hogy nem tudott jól megszemélyesíteni egy rohamosztagost (az még Han Solónak sem ment :D ), azért remekül megszerzett néhány igen fontos információt. Érdekes, hogy úgy tűnik, mintha az Első Rend nagyobb haderővel bírna, de Yeager szerint a piros pontok csak flottákat jelölnek, és ebből van kevesebb a Köztársaságnál. Nos, a flották száma nem jelöli egy hadsereg méretét, úgyhogy senki ne vonja le ebből azt a téves következtetést, hogy az Első Rend a több flottával feltétlenül nagyobb hadsereget is tudhat magának. Egyszerűen azt a haderőt több flottára bontotta szét (egy flotta 2 és 2000 hajóból is állhat), mint a Köztársaság. Ami az eddigi ismereteinkkel egybevág, hiszen az új Köztársaság a hadserege gerincét egyetlen flottába tömörítve a Hosnian Prime-nál állomásoztatja ezekben az időkben.

Viszont félreérthető a dolog, főle annak aki nem katona. 

13 perccel korábban, Dzséjt írta:

Ami viszont fontos ebben az infóban az az, hogy bizonyosságot leltek az invázióra.

Az első részben Poe még úgy fogalmaz "ha az Első Rend hadsereget épít". Vagyis még az Ellenállás is csak feltételezi, hogy épül az a hadsereg. Most Kaz megszerezte azt az infót, ami bizonyítja, hogy az a hadsereg kész, ráadásul bevetésre kész. Már kulcs pozíciókban állnak. És ezzel azt is bebizonyította, hogy a Colossus nem a haderő megépítéséhez, hanem az invázióhoz kell, mint ellátó útvonal. Kaz, ez az amatőr, botcsinálta kém ezzel megnyerte a főnyereményt. Szerintem az Ellenállás számára a legértékesebb információt szerezte meg. Bravó! :clap: Ezzel már nem kell mást tenni, mint kiküldeni felderítőhajókat a jelölt koordinátákra, lefényképezni az ott várakozó inváziós flottákat, amik nyilván teli vannak Resurgent osztályú csillagrombolókkal és Mandator IV ostromhajókkal, amik önmagában is fenyegetőek, aztán az egész albumot bemutatni a Szenátusnak.

Csak van egy olyan érzésem, hogy Kaz már nem fogja tudni eljuttatni az Ellenálláshoz ezt az infót, vagy azok annyira ráülnek, hogy az nem jut el a Szenátushoz. Esetleg Kor Sella viszi el, akkor, amikor... Hát, tudjuk, mi történt szegény lánnyal. :para: :( 

Szerintem is későn fognak odaérni az infóval. Vagy az is lehet, hogy a szenátusban épp a bizonyítékokat nézték amikor lőtt a Starkiller. :( 

Link to comment
Share on other sites

1 órával korábban, Dzséjt írta:

Nos, a flották száma nem jelöli egy hadsereg méretét, úgyhogy senki ne vonja le ebből azt a téves következtetést, hogy az Első Rend a több flottával feltétlenül nagyobb hadsereget is tudhat magának. Egyszerűen azt a haderőt több flottára bontotta szét (egy flotta 2 és 2000 hajóból is állhat), mint a Köztársaság.

Ez igaz de mivel ez egy gyerekeknek szóló sorozat azt gondolom írók azt akarták jelezni ezzel a mondattal hogy igen az Első Rendnek nagyobb a hadserege.

Link to comment
Share on other sites

1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

Viszont félreérthető a dolog, főle annak aki nem katona. 

1 perccel korábban, Fulcrum írta:

Ez igaz de mivel ez egy gyerekeknek szóló sorozat azt gondolom írók azt akarták jelezni ezzel a mondattal hogy igen az Első Rendnek nagyobb a hadserege.

Attól még a felnőtt nézők értelmezhetik azt helyesen és akár el is magyarázhatják a gyereknek, hogy az is megtanulja. ;) Ehhez még szerintem katonának sem kell lenni, hiszen a flotta még a civil életben is használt kifejezés (pl.: halászhajó flotta, vagy egy cég kereskedelmi hajóflottája) - plusz azért nehogy már a Star Wars rajongók ne legyenek tisztában ezzel. Az ep1-től a TCW-n és a Rebelsen át az ep8-ig láttunk már pár flottát, különféle méretekben és felállásban.

Ez a mondat semmilyen formában nem igazolja, hogy az Első Rendnek nagyobb lenne a hadserege, hiába egy gyereksorozat (és attól, hogy az, a fogalmakat még illik helyesen használni, és eddig a LucasFilmnél nem mutatták annak jelét, hogy ne tudnák, mi a flotta, sőt elég jól tisztában vannak a katonai fogalmakkal). A tény az, hogy a forráskönyvek egyértelműen állítják, hogy az Első Rendnek kisebb a hadereje. Ez a rész meg tett egy kijelentést, hogy több a flottája. A kettő nem üti egymást. A sugallatok a tényekkel szemben meg semmit sem érnek. Majd ha valaki kijelenti, hogy nagyobb a hadsereg vagy több a hajó, akkor azt vehetjük már retconnak.

 Ráadásul tegyük hozzá, hogy még maga Yeager sem biztos abban, hogy azok a pontok flottákat jelölnek. Legalább kétszer is bizonytalankodik, szóval a pöttyök akár olyan bolygókat is jelölhetnek, amiket már elfoglaltak. Vagy Prye parancsnok kedvenc éttermeit, bár ez a valószínűtlenebb. :D És aki azt állítja, hogy a Köztársaságnak nincs ennyi flottája, az meg Kaz, aki azért nem éppen a leghitelesebb forrás katonai dolgokban, hiszen még a lőfegyverrel is gondjai vannak. :) 

(Azt meg már csak zárójelben jegyzem meg, hogy egy hadsereg nem csak flottákból áll, szóval még ha a hajók létszáma nagyobb is, az sem jelentené feltétlen, hogy a haderő nagyobb, mert lehet kevesebb a vadászállomány, a légi és szárazföldi erő - bár abban egész biztos vagyok, hogy katonából jóval több van, hiszen már a Resudergentek üzemeltetése is sok embert igényel, és nagyon sok rohamosztagost is képesek befogadni. Ugyanakkor pont ezek a hatalmas méretek lehetnek a fő okai annak, hogy kevesebb hajóra van szükségük. Például ott, ahol a Köztársaság három hajót kénytelen bevetni, az Első Rendnek elég egy Resurgentet, hiszen olyan kapacitással bír.)

A lényeg, hogy csak emiatt a  bizonytalan kijelentés miatt ne könyveljük el, hogy az Első Rend márpedig nagyobb hadsereggel bír, mint a Köztársaság. Pláne ne azzal az indokkal, hogy ez egy gyereksorozat, és hogy emiatt mit akarnak sugalmazni a készítők szerintünk, miközben a készítők kész tényeket közöltek már korábban.

Link to comment
Share on other sites

33 perccel korábban, Dzséjt írta:

Attól még a felnőtt nézők értelmezhetik azt helyesen és akár el is magyarázhatják a gyereknek, hogy az is megtanulja.

Csak a gyerekeknek szánt műveket nem úgy írják hogy arra építenek hogy majd egy felnőtt elmagyarázza a gyereknek. Pláne úgy hogy sztem a legtöbb szülői is úgy értelmezné ezt a mondatott hogy több=nagyobb.

39 perccel korábban, Dzséjt írta:

A tény az, hogy a forráskönyvek egyértelműen állítják, hogy az Első Rendnek kisebb a hadereje.

Hol állítják ezt egyértelműen? 

Link to comment
Share on other sites

6 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Annak, hogy nem tud lőni ehhez mi köze?

Az a köze, hogy jelzi, Kaz elég gyér katonai szakértelemmel bír. A fegyver használata legalább átlagos szinten egy katonánál az 1x1. Ha ezt nem tudja, eléggé megkérdőjelezek minden más katonai tudását is.

A szervezeti felépítés ismerete meg nem egyenlő azzal, hogy pontokból megállapítja, hogy azok a flották hány hajóval bírnak. Ismételten: a flották száma nem egyenlő a hajók számával. Tudhatja, hogy az Első Rendnek több flottája van, de azokból a pontokból lövése sem lesz arról, hány hajóval bír.

7 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Egyébként lehet kisebb a hadereje az ER -nek, de Kaz kijelentése minimum kétségeket ébreszt. 

Amik eddig is megvoltak valamiért. :) 

6 órával ezelőtt, Fulcrum írta:

Hol állítják ezt egyértelműen? 

Az ep7 képes enciklopédiában írják, hogy még akkortájt is az új Köztársaság hadiflottája volt a legnagyobb a Galaxisban. A Resuregntek fejlettebb mivoltát meg a keresztmetszetes könyvben taglalják a Finalizernél (pl. kyber kristályokat használtak a turbolézerekhez).

 

6 órával ezelőtt, Fulcrum írta:

Csak a gyerekeknek szánt műveket nem úgy írják hogy arra építenek hogy majd egy felnőtt elmagyarázza a gyereknek. Pláne úgy hogy sztem a legtöbb szülői is úgy értelmezné ezt a mondatott hogy több=nagyobb.

Ennek ellenére mi azért maradjunk meg egy magasabb szinten, és kezeljük a fogalmakat a helyén, és aki félreérti, azt okosítsuk ki. ;)

Pláne úgy, hogy ez a kijelentés nem mond ellent a korábbiaknak, sőt stratégiai szempontból kifejezetten aggasztó (már ha tényleg flottákról van szó, nem helyőrségekről vagy járőrhajókról vagy bármilyen más katonai megmozdulásról). Ha nem darabszámra, hanem flottákra bontva szórták szét a hajókat a Galaxisban, az háborúra készülést jelent. Ráadásul felteszem nem random rendszerekben állomásoznak azok a flották, hanem stratégiai pontokon, ahonnan teszem azt gyorsan lecsaphatnak a Köztársaság kulcsfontosságú világaira.

Link to comment
Share on other sites

Ha beindul a hadd el hadd egy komplett galaxist kell elfoglalniuk lehetőleg szuper-gyorsan még mielőtt valahol kinő valamiféle ellenpólus a galaxisban. Az erőforrásaik nem kimerithetetlenek, úgyhogy szerintem nem árt ha az invázió előtt azokat a helyeket amiket csata nélkül is be lehet venni azokat elfoglalják.

Link to comment
Share on other sites

1 órával korábban, Dzséjt írta:

Az a köze, hogy jelzi, Kaz elég gyér katonai szakértelemmel bír. A fegyver használata legalább átlagos szinten egy katonánál az 1x1. Ha ezt nem tudja, eléggé megkérdőjelezek minden más katonai tudását is.

A szervezeti felépítés ismerete meg nem egyenlő azzal, hogy pontokból megállapítja, hogy azok a flották hány hajóval bírnak. Ismételten: a flották száma nem egyenlő a hajók számával. Tudhatja, hogy az Első Rendnek több flottája van, de azokból a pontokból lövése sem lesz arról, hány hajóval bír.

Nem voltál katona. Én viszont igen, így a legelső amit a seregben megtanulsz az a szervezeti felépítés. Az, hogy kell lőni jóval utána jön, így a kettőnek sok köze nincs egymáshoz. 

 

55 perccel korábban, Fulcrum írta:

Amúgy az Első Rend miért ilyen fű alatt módon akarja elfoglalni a bázist? Miért jobb ez így? Amikor színre lépnek nyilvánosan úgy foglalhatják el ahogy csak akarják. Az invázió előtt meg úgy sincs rá szükségük.     

Épp az a lényeg, hogy az ER ekkor még nem lehet nyíltan agresszív. 

Link to comment
Share on other sites

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Én viszont igen, így a legelső amit a seregben megtanulsz az a szervezeti felépítés.

De a szervezeti felépítésnek és a flottákba tömörült hajók számának még mindig nincs köze egymáshoz, és Kaz pláne nem tudhat ilyesmit az Első Rendről, amiről épp csak most tudták meg, hogy egyáltalán felépült az a hadsereg, amiről két perce még azt hitték, hogy csak épülőfélben van. Tényleg olyan nehéz ezt megérteni? Vagy, ha már így szóba hoztad, te tudtad, hány helikoptere volt a Magyar Honvédségnek akkor, amikor katona voltál? Vagy hány tankja? Hány század szolgált Szentkirályszabadján vagy Szolnokon? Hány és milyen típusú vadészgépek voltak Kecskeméten vagy Pápán? Attól, hogy megtanultad a szervezeti felépítést, még baromira nem tudod, pontosan mekkora a hadsereg, amiben szolgálsz, azt meg főleg nem, ami ellen harcolnod kell. Főleg, ha az a hadsereg még el is rejtőzik. Tök mindegy, mikor tanulod meg. És abban is elég biztos vagyok, hogy amikor Kaz az Első Rend rohamosztagosai elől menekült, nem az érdekelte, hol helyezkedik el ő a köztársasági hadsereg felépítésében, vagy milyen a felépítése a flottának, hanem az, hogy miért nem tanult meg rendesen lőni. És bár nem voltam katona és háborúban sem voltam, de tuti biztos, hogy amikor lőnek az emberre, a fegyverrel való bánás sokkal fontosabb, így azt inkább nevezhetjük a kiskatonák egyszer egyének.

Mellesleg azt sem értem, miért hoztad ezt elő, hiszen egy percre sem kérdőjeleztem meg, hogy Kaz ne ismerné a köztársasági hadsereg felépítését, csak azt kérdőjelezem meg, hogy a tudása pontos a hadsereg méretéről, miközben még ennél alapvetőbb és fontosabb dolgokkal sincs tisztában.

Link to comment
Share on other sites

10 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Épp az a lényeg, hogy az ER ekkor még nem lehet nyíltan agresszív. 

 

10 órával ezelőtt, Bomarr írta:

Ha beindul a hadd el hadd egy komplett galaxist kell elfoglalniuk lehetőleg szuper-gyorsan még mielőtt valahol kinő valamiféle ellenpólus a galaxisban. Az erőforrásaik nem kimerithetetlenek, úgyhogy szerintem nem árt ha az invázió előtt azokat a helyeket amiket csata nélkül is be lehet venni azokat elfoglalják.

Ezt értem de amikor fellépnek nyíltan az első órában elfoglalhatják csata nélkül, már csak azért is mert Castilon ott van az Ismeretlen Régió széléhez közel.  

Link to comment
Share on other sites

Elfoglalhatják csak ez így idő, pénz, erőforrás igényes. Felbérelni kalózokat, hónapokig folyamatosan pesztrálni látogatni Dozát és menedzselni az egész folyamatot. Arról nem beszélve hogy így nagyobb az esély arra hogy kitudódik az Első Rend invázióra készül ami igazabból meg is történt (Poe-k is sejtettek valamit és most Kaznak már bizonyítéka is van). Másik oldalról meg amikor nyíltan fellép az Első Rend az első órában leszáll egy csillagromboló a semmiből és csata nélkül átveszi az irányítást, kétlem hogy Doza bármit is merne csinálni ilyen túlerővel szemben. Számomra a 2. megoldás hatékonyabb, biztonságosabb és ésszerűbb megoldásnak tűnik kivéve ha nincs valami a háttérben pl. hogy az egész bázis egy űrhajó. Ami szerintem nem mert van egy nagyon egyszerű magyarázat hogy mi az hatalmas alsó rész az állomásnak a víz alatt. Üzemanyag tartály mivel az állomás egy Birodalmi üzemanyagtöltő állomásnak épült.        

Link to comment
Share on other sites

15 perccel korábban, Fulcrum írta:

Elfoglalhatják csak ez így idő, pénz, erőforrás igényes.

Hogyhogy idő igényes? Így az invázió előtt van valami halaszthatatlan programjuk amit emiatt le kell mondaniuk? Előkészitik az inváziót. Nem látom ez hol pazarol bármi fölösleget akár az idejükből akár az erőforrásukból vagy bármiből. Nem ez az első, hogy elfoglalnak az Ismert Galaxisban bizonyos területeket. Rose bolygóját is elfoglalták korábban. Az Első Rend igazi nagy titka meg egyébként is a Csillagpusztitó. Az meg nincs veszélyeztetve azzal hogy most idejöttek. Az ep.8 idején megy is rendre a maga módján a galaxis leigázása ahogy a nyitószövegből kiderül. A Colossus elfoglalása semmit nem zavart be a képbe. A katonáiknak meg addig is volt mit csinálni. Legalább terepen voltak és nem a laktanyán gubbasztottak. Ellehet agyalni azon hogy akkor most lett volna-e ellenállás vagy sem ha erőszakkal berugják a ház oldalát -szerintem lett volna, ha nem Doza akkor mások magánakciója miatt- de igy tiszta a terep. Ővék az állomás.

Link to comment
Share on other sites

1 órával ezelőtt, Bomarr írta:

Hogyhogy idő igényes? Így az invázió előtt van valami halaszthatatlan programjuk amit emiatt le kell mondaniuk? Előkészitik az inváziót. Nem látom ez hol pazarol bármi fölösleget akár az idejükből akár az erőforrásukból vagy bármiből. Nem ez az első, hogy elfoglalnak az Ismert Galaxisban bizonyos területeket. Rose bolygóját is elfoglalták korábban. Az Első Rend igazi nagy titka meg egyébként is a Csillagpusztitó. Az meg nincs veszélyeztetve azzal hogy most idejöttek. Az ep.8 idején megy is rendre a maga módján a galaxis leigázása ahogy a nyitószövegből kiderül. A Colossus elfoglalása semmit nem zavart be a képbe. A katonáiknak meg addig is volt mit csinálni. Legalább terepen voltak és nem a laktanyán gubbasztottak. Ellehet agyalni azon hogy akkor most lett volna-e ellenállás vagy sem ha erőszakkal berugják a ház oldalát -szerintem lett volna, ha nem Doza akkor mások magánakciója miatt- de igy tiszta a terep. Ővék az állomás.

Mondjuk az érdekes hogy egyes bolygókat a galaxis ismert területén mertek nyíltan elfoglalni egy állomást meg nem. Az időt és az erőforrást akkor inkább más a galaxis ismert vagy nem ismert területén lévő bolygók elfoglalásához lehetne használni ami az invázióhoz szükséges nem pedig erre a sunyi "szarakodáshoz" hogy elfoglaljanak egy bázist 6 hónap alatt amit az inváziókor 10 perc alatt is elfoglalhatnak.  

 

Az hogy Colossus elfoglalása semmit nem zavart be a képbe hát ezt utólag könnyű megállapítani. Az is biztos hogy ez nem az Első Renden múlott hanem inkább az Új-Köztársaság bénázásán. Mert talán a következő rész lesz az amikor Kaz és Poe elmennek együtt az elpusztított rendszerben vagyis Kaz biztos hogy átadja az infót Poe-nak és így az Ellenállásnak sőt valószínűleg a térkép miatt fognak elmenni abba a rendszerbe. Utána hogy az Ellenállás mit csinált az infóval azt majd lehet hogy megtudjuk de valószínű tettek egy próbát az Új-Köztársaságnál hogy ideje lenne már valamit lépni.     

Edited by Fulcrum
Link to comment
Share on other sites

Valószinüleg a Csillagpusztitó bevetése előtt minden területet csellel vettek be. Azalapján amit eddig tudunk nem volt nyilt harc az ep.7 előtt. Ez szinte minden kánon műben ki van hangsúlyozva. Úgyhogy a Colossus elfoglalása valszeg egyáltalán nem lóg ki a sorból sőt épp ellenkezőleg: ezen a példán keresztül látjuk hogy működött a TFA előtti években az Első Rend. Érdemes szerintem igy tekinteni rá. Most látjuk hogy mennek a galaxis szélén a dolgok a sequel trilógia előtt. Sunyi sz*rakodás megy nem pedig nyilt harc. És valszeg az Első Rendnél ezért nem is kérdés ez, hogy ebbe belemenjenek vagy sem: ők ebben jók. A sz*rakodáshoz értenek, van benne tapasztalatuk. Valszeg rengeteg alkalommal csináltak már hasonlót. Mert ez ugye nem a Birodalom. Nekik az invázió, vagyis a nyilt háború lesz az újdonság. És van egy olyan gyanúm hogy elég rosszak is lesznek benne. Minden arra mutat, hogy egy évvel az ep.8 után már annyi is az egész Első Rendnek.

Link to comment
Share on other sites

Az egyértelmű hogy nyílt harcba nem keveredhetnek (Resistance első részében mondjuk simán megtámadtak egy ÚK hajót). Az én felvetésemre talán az válasz hogy az Első Rend azért választotta ezt a sunyi módszert a Colossus elfoglalásához mert az inváziókor nem akartak ilyen kis állomásokra erőforrást pazarolni mert akkor minden hajóra a nagyobb célpontoknál van szükség. Amit tehetnek inkább még a nyílt támadás előtt elfoglalnak így ezzel is meggyorsítják a későbbi előrenyomulást a Galaxisban.   

Link to comment
Share on other sites

Egy ilyen utántöltő állomás, mint a Colossus hatalmas stratégiai jelentőséggel bírhat. Ha az elfoglalását az invázió megkezdéséig halasztják, és netán közbe jönne valami, ami hátráltatja a bevételét, akkor az egész inváziós flotta ütemtervét felboríthatják, ami időt adhat a köztársasági seregnek az újraszerveződéshez.

Sokkal célszerűbb még békeidőben "legitim" módszerrel átvenni felette az uralmat, minthogy kockáztatni a harc általi megszerzését egy olyan időben, ahol minden óra számíthat. Ezzel viszonylag könnyen elősegíthetik azt, ha eljön az idő, akkor minden úgy működjön, mint egy jól olajozott gépezet. 

 

Arról nem is beszélve, hogy egy szétlőtt, vagy esetlegesen ellenállók által félig elbarikádozott töltőállomás nem sokkal jobb, mint egy ellenség kezén lévő állomás. Így megvan a lehetőség arra, hogy anélkül vegyék át a hatalmat az állomás felett, hogy bármiféle infrastruktúrális kárt okoznának benne, ami ugye egy lerohanás során felettébb valószínűtlen lenne

Edited by Nabopolasszar
Link to comment
Share on other sites

A felsorolt érvek mellett nekem úgy tűnik, hogy az invázió kezdete nem is volt kőbe vésve. Felkészültek arra, hogy amikor indul, akkor indul, de az, hogy pontosan mikor kezdődik meg, az az ep7-ben dőlt el. Addig pedig mindennek úgy kellett zajlania, mintha az invázió még évekre lelne. Egy ilyen szorosra húzott hadműveletnél percek is dönthetnek a végkimenetelről. A normandiai partraszállásnál, ami ehhez mérhető a való világban, kis túlzással már az gyökeresen megváltoztatta volna a végkimenetelt, ha egy tankszázadot egy órával előbb vetnek be. Szóval elég kritikus tényező az Első Rend számára, hogy szándékaik - az invázió - az utolsó pillanatig rejtve maradjanak. A háború már csak azzal más fordulatot vett volna, ha a Köztársaság ijedtében a flotta gerincét szétküldi a Galaxisba, és jobban bevédik a kritikus bolygókat. Akkor a Hosnian-kataklizma csak a politikai vezetőséget semmisíti meg, míg a katonai vezetőség a haditengerészeti erő legnagyobb hányadával együtt épen marad. Szerintem az Első Rendnek nagyon fontos volt, hogy a köztársasági politikai és katonai vezetők az utolsó pillanatig, a Csillagpusztító elsütéséig a helyén maradjon, egy helyen. Mivel nem tudták, mikor sütik el a Csillagpusztítót, így minden addigi műveletet titokban kellett végezniük.

Link to comment
Share on other sites

Ha ez valóban így volt akkor ezek a "titkos" műveletek nem biztos hogy jó ötlet volt mert így megnövelték a lebukás esélyét és ezáltal annak hogy Köztársaság ijedtében a flotta gerincét szétküldi a Galaxisba. Maga lebukás meg is történt ebbe a részben.

Link to comment
Share on other sites

Igen, és azok az infók akár komoly gondot is okozhatnak, ha megerősítés után (értsd: valójában mik vannak azoknál a pöttyöknél) eljutnak a Köztársaságba. De jelenleg Kaz nem tud üzenetet küldeni az Ellenállásnak, és ki tudja, mikor sikerül Poe-nak felvennie a kapcsolatot. Lehet ezeket az infókat pont aznap tárgyalják ki, hogy a Hosnian Prime egén megjelenik egy titokzatos, vörös, baljós fénysugár.

 

Viszont az Első Rend ténykedésével nincs gond. Ahogy Bomarr írta, érdemes háború előtt bevenni azokat a kulcsfontosságú helyeket, amiket fegyveres konfliktus nélkül is be lehet. És bizony üzemanyagra az invázió során baromira szükségük lesz. Még jó, hogy biztosítják annak megkezdése előtt a lehetséges ellátó helyeket. Van benne kockázat, igen. És? Háborúra készülnek, ha nyerni akarnak, kockázatot kell vállalniuk. Ha semmit sem tesznek, mert kockázatos, akkor ücsöröghetnének tovább az Ismeretlen Régiókban.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Szerintem nem, mert BB-8 még ott van Kaz mellett. De ha Poe megjelenik és magával viszi BB-t, na akkor... Az mekkora lenne már, ha Kaz átadná Poe-nak az infót, de a parancsoknak még azelőtt, hogy leadná az infót Leiának, be kell ugrania a Jakkura, és BB-8-et is magával viszi.

Link to comment
Share on other sites

Meg mennyire van a Hosnian-kataklizma. Mert lehet, hogy gyorsan cselekvésre lehetne bírni ezzel a Köztársaságot, de ez a gyorsaság mit sem ér, ha a Hosnian elpusztítása még annál is hamarabb következik be. Még az is lehet, hogy az egész csak órákon múlt. Amúgy szerintem a folyamat így ment volna végbe:

1. Kaz átadja az adatokat az Ellenállásnak.

2. Az Ellenállás felderítőket küld ki a jelzett területekre.

3. Kiértékelik a beérkezett adatokat.

4. Ha azok tényleg inváziós flották, akkor leadják az infót a Szenátusnak.

5. A Szenátus - jó esetben - válaszlépést kezdeményez, flottákat küld a jelölt rendszerekbe.

6. Kitörik a háború az Első Rend és a Köztársaság között.

Link to comment
Share on other sites

11 perccel korábban, Dzséjt írta:

1. Kaz átadja az adatokat az Ellenállásnak.

2. Az Ellenállás felderítőket küld ki a jelzett területekre.

3. Kiértékelik a beérkezett adatokat.

4. Ha azok tényleg inváziós flották, akkor leadják az infót a Szenátusnak.

5. A Szenátus - jó esetben - válaszlépést kezdeményez, flottákat küld a jelölt rendszerekbe.

6. Kitörik a háború az Első Rend és a Köztársaság között.

Ideális esetben ez így történt volna, csak soha nem voot ideális eset, a négyes pontnál meg is szakadt a folyamat.:(

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information