Ugrás a kommentre

Rae Carson: Koréliai hajsza


Darth Revan9

A könyv értékelése  

7 felhasználó szavazott

  1. 1. Milyennek értékeled a könyvet?

    • Csalódás
      0
    • Gyenge
      0
    • Közepes
      0
    • 5
    • Kíválló
      2


Ajánlott hozzászólás

Rae Carson Koréliai hajsza című regényének témája. Eredeti cím: Most Wanted. A sztori Han Qi'ra történetét meséli el még a Solo film előtti időkből. A könyv jelenlegi becsült megjelenése február vége. Már előrendelhető.

Koréliai.jpg

Szerkesztve: - Darth Revan9
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 hónappal később...
  • 2 hónappal később...
2019. 04. 07. - 13:06, Iqvi írta:

Valaki olvasta már a könyvet? Ha igen akkor milyennek találta a könyvet?

 

Amint meglesz belekezdek legalábbis most kinéztem magamnak,hogy a következő jegyzetelési regény ez lesz. Most egy ideje végeztem az Ébredés Előttel, de egyenlőre nem tudtam melyik regénybe fogjak bele. Na meg ugye megjöttek a képes Enciklpédiák, és éppen azokat nyálazom főleg a Reblest, és a Zsiványt. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 héttel később...
  • 2 héttel később...

Rae Carson: Koréliai hajsza

 

Ahogy fent is írták többen, egy egyszerű, akcióorientált kalandregényről van szó, amely azonban végig fenntartja az érdeklődést. Rae Carson-tól eddig egy novellát olvastam, a Bizonyos szemszögből c. antológiakötetben ő írta meg R5-D4 történetét (a vörös asztromech, amelyet Owen bácsi eredetileg kinézett magának). Az kimondottan tetszett, így bizakodhattam egy jó regényben.

 

Sajnos Han vagy Qi'ra múltjáról nem sokat tudunk meg, az előbbit nyilván egy grandiózus alkotásra tartogatják, így az írónő keze meg volt kötve, míg az utóbbi nem is biztos, hogy elbírná a YA besorolást vagy a Star Wars-kompatibilitást, de talán nem is szükséges a részletezése. A történet egy tervrajz értékesítése körül forog, túl sok szót nem is érdemes rá áldozni, mert bár kezdetben még homályos, hogy mi is a helyzet, később ez azonban kitisztul minden csavar nélkül, így a regényt inkább a karakterek viszik el a hátán. Különösen tetszett, hogy már most szembetűnő Han és Qi'ra értékrendjének és karakterének különbözősége minden egymás iránti, egyre erősebb rokonszenvük ellenére. Ezek a jellemzőik későbbi döntéseiket is jelentősen meghatározzák, amely előrevetíti a filmben látottakat. Kicsit ironikus, hogy Qi'ra, nem kevés mértékben Han hatására, mennyire viszolyog a Mérnök szenvtelen hozzáállásától, miközben ő is a hatalmasok játszmáját akarja játszani és később, mint láthattuk, ez sikerül is neki, gyakorlatilag olyanná válva, mint a dezertált birodalmi. Ezzel szemben Han vágyálmai kevésbé ambiciózusak. A fiúval együtt csodálkozhatunk rá az űr csodálatos nagyságára; élete legelső űrutazását láthatjuk, miközben tudjuk, hogy később keresztül-kasul be fogja járni a Galaxist. Harmadik főszereplőként ott van a kezdetben együgyűnek tűnő rodiai Tsuulo, aki hármójuk közül egyedüliként egykor megtapasztalhatta a másfajta életet a csatornákon kívül. Sokszor fohászkodik az Erőhöz, ami számára, immár a Birodalomban felnövő laikusként valami megfoghatatlan misztikus valami. Han nem is tudja hová tenni a dolgot, és láthatóan még a Jedik-ről sincs semmi fogalma. A két bűnszervezet, a Droid Gotra vagy a Kaldana Szindikátus révén olyan témák is felmerülnek, mint a droidok jogai, a szervesekhez való hozzáállásuk, illetve az idegengyűlölet az emberek részéről. 

 

Korélia egy ipar-orientált bolygó, annak minden társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi feszültségével együtt. Tömegek élnek hihetetlen nyomorban, és a könyv nagy erénye, hogy ezt kellően bemutatja, ha már a filmben nem sok játékidő jutott Koronavárosra, érthető okokból. A Fehér Férgek, bár rémes és borzasztó körülményeket kínál, mégsem a legrosszabb eshetőség az olyan család nélkül tengődő fiatalok számára, mint Han és Qi'ra. Bár vannak arra utalások, hogy Proxima és cinkosai kíméletlenül elbánnak a haszontalan csatornapatkányokkal, ám az undorító grindolid még sem tűnik olyan borzasztónak a sokkal nagyobb kiterjedésű és befolyású bűnbandákhoz képest. Han-ék számára magától értetődő, hogy a küldetés után visszatérnek a Fehér Férgekhez, mert ugyan tervezgetik szökésüket, a bolygóról való távozást így sokkal sikeresebben tudják kivitelezni, mint ha egyébként az utcán tengődnének. Úgy látszik, a koréliai alvilágban ha valaki nem tartozik valamelyik bandához, az egyenlő a halállal. 

 

Alapvetően tehát egy kellemes regényről van szó, amely azonban nem váltja meg a világot, és pár, a szereplőkre oly jellemző karaktermotívum felvillantását leszámítva, sok mindent nem tesz hozzá a filmhez. Ennek ellenére mindenkinek érdemes elolvasni, már csak a fiatal Han és a koréliai mindennapok miatt is. Négyes.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egyetértek az előttem szólókkal, szerintem is egy jól sikerült regényt kaptunk a Koréliai hajszával. A Végső dobásnál mérföldekkel jobban sikerült. A történet nem kimondottan nagyszabású, sőt, viszonylag egyszerű, ahogy az fentebb már említésre került. Ez valahol érthető is, hiszen Han és Qi'ra feltörekvése a Solóban veszi igazán kezdetét. Ennek ellenére a cselekmény végig érdekes marad, a remek leírások pedig sokat dobnak a könyv hangulatán. Átfogóbb képet kapunk a Koréliáról, bővebb betekintést nyerhetünk a Fehér Férgek mindennapjaiba, az olyan alvilági bandákat, mint a Droid Gotra és a Kaldana Szindikátus, nem is említve. Noha a szereplők nagy részéért nem lehetett aggódni, érdekes volt végigkísérni Qi'ra egyre közelebbi kapcsolatát Hannal, majd a Fehér Férgek vezetőjévé avanzsálását. Han külvilág iránti sóvárgása, továbbá, hogy maga mögött hagyja a Koréliát és a csatornapatkányokat egyre inkább felszínre tör, amire nagyban rátesz egy lapáttal az első űrutazásának élménye. A Galaxis beutazásának vágya mellett a hajók/gépek és a repülés iránti szeretet is már tetten érhető a fiatal Hanon. Megmosolyogtató volt Han elmélkedése arról, hogy amikor saját hajója lesz, azt tökéletes rendben tartja majd, sehol nem lesz még egy félredobott szerszám se. :) Ami kissé furcsa volt, az Han Szerszám iránti szeretete és törődése, hiszen ő a későbbiekben nem igazán rajong a droidokért.

Qi'ra későbbi személyiségjegyei ugyanígy megfigyelhetők a regényben. Ilyen a hatalomvágy, hogy irányítása alatt tarthassa az eseményeket, illetve a stratégiai gondolkodás pártolása a rögtönzés és ösztönös cselekvés helyett. Ennek ellenére nem zárkózik el az érzelmektől, és végül a barátainak nevezi azokat, akikről korábban nem igazán tudta volna ezt kijelenteni. Érdekes volt, hogy a Mérnök (Jenra) lehetőséget ajánlott Qi'rának arra, hogy gyökeresen megváltoztassa az életét és kitörhessen a Koréliáról, ő mégsem élt a lehetőséggel, mert tartott tőle, hogy is olyan "lélektelenné" válik, mint a Mérnök... aki mindent a pénzért és befolyásért csinál, érzelmek nélkül, és aki pusztán eszközökként tekint a legközelibb bizalmasaira és társaira is. Főleg a későbbiek fényében érdekes Qi'ra döntése, hiszen a Vörös Hajnal vezetőjeként ő sem fog sokban különbözni Jenrától.

A harmadik főszereplő, Tsuulo is elengedhetetlen szerepet játszott Han és Qi'ra kalandjában, bár az ő útja kevésbé ért szerencsés véget. Szimpatikus kis fickónak tűnt, így sajnáltam, amikor bekövetkezett a megjósolható halála. 

Ami minimális hiányérzetet keltett bennem a regényben, az a Korélia-rendszer részletesebb bemutatása (hasonlóan a régi Korélia-trilógiához), illetve Han és Qi'ra múltjának felfedése. Elvégre, ez egy előzményregény a Solóhoz, ami szerintem idális alkalom lett volna arra, hogy legalább néhány mondatban felfedjék az előtörténetüket. 

 

Összességében hangulatos kalandregényre sikerült, szerethető karakterekkel, érdekes leírásokkal és pörgős cselekménnyel. Nekem elnyerte a tetszésem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2019. 07. 21. - 18:39, Darth Sky írta:

 Ami kissé furcsa volt, az Han Szerszám iránti szeretete és törődése, hiszen ő a későbbiekben nem igazán rajong a droidokért.

Lehet, hogy pont az itteni események hatására, hiszen később csalódottan döbben rá, hogy a Droid Gotra semmivel sem jobb, mint a Kaldana Szindikátus, és Szerszám, az önrendelkezés követelésének álcája alatt, ugyanolyan kirekesztően és leereszkedően beszél a szervesekről, mint előtte a kaldanák a nem emberi lényekről (lásd Tsuulo).

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 10 hónappal később...

Rae Carson: Koréliai hajsza

Meglepően jó kis kalandkönyv lett ez. Rae Carson nagyon jól ír. Igyekszik belemenni a részletekbe, szemléletesek a leírásai. Jól át tudja adni a karakterek gondolatait. Most már el tudom képzelni, hogy a Skywalker kora regényváltozatával talán képes lehet megütni Mathew Stover mércéjét. Vagy legalábbis ahhoz hasonló szintet elérhet.

A sztori pontos kronológiai háttere nem ismert. Talán Yavin előtt 13 körül lehetünk, nem sokkal a Solo kezdete előtt. Han és Qi’ra a két központi karakter. Mivel sajnos Qi’rával egy darabig nem fognak foglalkozni, így jó volt róla is olvasni.  A karakterek múltja sajnos homályban marad. Szívesen olvastam volna Qi’ra és Han régebbi életéről, de ezekről nem sok infót osztott meg az írónő.  Hant tökéletesen eltalálta. Megvan benne a kalandor szellemű álmodozó, aki a csillagok közé vágyik. A rögtönző srác, aki ad-hoc oldja meg a helyzetet. A jószívű és kedves Han, aki itt még naivabb, mint a Soloban. Persze a történet folyamán többször is érik olyan meglepetések, melyek miatt egyre inkább csalódik a körülötte lévő világban. Megjelenik benne a hitetlen, aki hókuszpókusznak tartja az Erőt. Viszont érdekes, hogy a Jedikről sem igazán hallott. Az egyik jelente a Red Nimbuson legalábbis ezt sugallja. Ez valahogy furán jött ki, mivel Han már élt a klónháború alatt és a Korélia fontos célpontja lehetett a háborúskodó feleknek. Nem hiszem el, hogy ez a hajógyártó planéta kimaradt volna a szeparatisták és a Köztársaság konfliktusából. Még ha Han nem is hisz az Erőben, kellett volna hallania a Jedikről, akik a klóncsapatokat vezették.

Qi’ra személyiségében a túlélés dominál. Azt látta egész eddigi életében, hogy csak az maradhat életben, aki nem bízik meg senkiben és elárul mindenkit a további boldogulás érdekében. A túlélés záloga, hogy önző légy és csak magadra gondolj. A titkokat fontosnak tartja, hisz ezektől valaki több lehet. Hannal való viszonya kezdetben nem is olyan jó. Hasonlít a Leia és Han közötti későbbi viszonyra. De ahogy megyünk előre az eseményekben, Qi’ra egyre jobban megkedveli Hant és megbízik benne. A fiú akkor is visszamegy érte, mikor nem számít ár. Ezzel egy minden korábbi tapasztalatával ellentétes viselkedést mutat a lánynak. A két fiatal között fokozatosan bontakozik ki a kötődés, az érzelmi szikra. De a lányban ott a lappang a becsvágy is, mely a Solo filmben is meghatározza a személyiségét.

Tsuulo személyében értékes segítséget kapnak a srácok. A rodiai is a körülmények áldozata. De jó a szíve és segítőkész. Sejtettem, hogy sajnos meg fog halni, mivel a sztori végére már nagyon összekovácsolódtak.

A történet viszonylag egyszerű. Egy Mérnök nevű tudós árverésre bocsát egy különleges pajzstenchnológiát, mellyel a hajók szinte sebezhetetlenek lennének. A Kaldana Szindikátus és a Droid Gotra is meg akarja szerezni. Proxima úrnő Hant és Qi’rát küldi el, hogy a licitet lebonyolítsák, és a Proxima ajánlata nyerne, akkor elhozzák a terveket. Minden balul sül el, a kaldanák hajszát indítanak a tervek után, mely Hanhoz és bartánőjéhez kerülnek. Tsuuloval együtt menekülnek. A fiatalok kiderítik, hogy mi állhat a háttérben. A Mérnök felajánlja, hogy segít nekik, ha kihozzák a vuki segédjét a sittről. Miután ez sikerült, a Red Nimbus nevezetű hajón találkoznak a titokzatos tudóssal, aki Jenra néven mutatkozik be. A Mérnököt lenyűgözi a fiatalok találékonysága. Állást is ajánl Qi’rának. A lányban viszont győznek az érzelmek és Han mellett akar maradni. A cserét lebonyolítják, és sikeresen kicsúsznak a kaldanák markából. A Red Nimbus meg is semmisíti a kalózok hajóját. Han és Qi’ra megtudják, hogy a Droid Gotra ajánlata miatt történt ez és Hanban tudatosul, hogy a látszólag a droidok felszabadításáért küzdő szervezet valójában nem sokkal különb a kalózoknál. Ez lehetett a pont, amikor Han elvesztette a hitét az igaz ügyekben. Hőseink visszatérnek a Koréliára. Han és Qi’ra elkezdik tervezi a szökésüket.

A regény nagyszerű előzménye lett a Solonak. Hant és Qi’rát egyformán jól meg tudta ragadni az írónő. A cselekmény is sodró lendületű lett. Az üldözéses és akció jelenetek rendkívül szemléletesek. Egyedül azt sajnáltam, hogy Han és Qi’ra gyerekkorából nem sok minden derült ki. Négy és fél.

Szerkesztve: - Darth Revan9
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

34 perccel korábban, Darth Revan9 írta:

Ez valahogy furán jött ki, mivel Han már élt a klónháború alatt és a Korélia fontos célpontja lehetett a háborúskodó feleknek. Nem hiszem el, hogy ez a hajógyártó planéta kimaradt volna a szeparatisták és a Köztársaság konfliktusából. Még ha Han nem is hisz az Erőben, kellett volna hallania a Jedikről, akik a klóncsapatokat vezették.

Lehet, hogy hallott róla, de már elfelejtette, pl. nekem sincs már lövésem se fejből milyen konfliktusok voltak 10 éves koromban a világban, pedig hozzám több információ juthatott el, mint Hanhoz, mert nem egy csatornában éltem ahol gyakorlatilag semmit sem birtokoltam illetve nem kellett azzal foglalkoznom, hogy túléljem a napot.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

41 perccel korábban, Darth Revan9 írta:

 Viszont érdekes, hogy a Jedikről sem igazán hallott. Az egyik jelente a Red Nimbuson legalábbis ezt sugallja. Ez valahogy furán jött ki, mivel Han már élt a klónháború alatt és a Korélia fontos célpontja lehetett a háborúskodó feleknek. Nem hiszem el, hogy ez a hajógyártó planéta kimaradt volna a szeparatisták és a Köztársaság konfliktusából. Még ha Han nem is hisz az Erőben, kellett volna hallania a Jedikről, akik a klóncsapatokat vezették.

A Klónháború alapvetően elkerülte a Magot (ezért is volt kijózanító sokk a Coruscant meglepetésszerű megtámadása), így nem biztos, hogy a Corellia is háborús övezetté vált. Inkább úgy képzelem, hogy a köztársasági hátország egyik jelentős állomása volt, ahol a hajógyártás maximálisan kiszolgálta a hadiipart. A Mag gazdag planétáit teljesen elkerülte a háború.

 

Han még gyerek volt a háború idején, ráadásul talán eddigre már a Fehér Férgek zsebtolvajmetszői közé tartozot, így nem csak a Jedik, de még a Köztársaság és a Klónháború is elvont fogalmak lehettek számára.

 

edit: @Darth Cupsy megelőzött, egyetértek vele

Szerkesztve: - Nute Gunray
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.