Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

Ezt szerintem már a TCW is elég jól tisztázta. A hatodik évadban mondja el Windu, hogy Sifo-Dyast azért vágták ki a Tanácsból az ep1 előtt, mert víziót látott egy háborúról és szorgalmazta egy hadsereg felállítását. Eztán mindenki tényként kezeli, hogy Sifo-Dyas volt a megrendelő és titokban tartotta a Tanács előtt. Lama Su is azt mondta az ep2-ben, hogy ő rendelte meg a klónokat, és biztos, hogy nem a magát Sifo-Dyasnak kiadó Dookuval meetingelt ez ügyben anno, mert később Dookut Lama Su Tyranusként azonosította, amikor feltelefonálta Tup miatt - és Dooku maga azt mondta Sunak, hogy csak Sifo-Dyas tudott a biochipről. Vagyis Su Tyranust és Sifo-Dyast két külön, de egymással kapcsolatban álló emberként ismerte meg.

Dooku és Sifo-Dyas közeli barátságát pedig megerősítette a Dooku: Jedi Lost. Szóval nyilván kapcsolatban álltak, és a Mester és tanítványból azt is tudjuk, hogy Dooku valamivel a Jedi Rend elhagyása után felkereste az egyik egykori tanítványát, és ezután már feltételezhetjük, hogy régi, renegát barátját is megkörnyékezte. Talán pont Dooku volt az, aki anyagi támogatást adott Sifo-Dyasnak a klónok megrendelésére, és Lama Su illetve a Jedi Tanács szavai alapján biztos, hogy a klónok megrendelése Dooku és Dias közös projektje volt, majd ezután Dooku megölte a barátját.

Hozzászólás ideje:

És akkor több mint valószínű, hogy Sifo-Dyas törölte Kaminot is a Jedi archívumból. Neki egészen a haláláig korlátlan hozzáférése, lehetősége és indítéka is volt ehhez. Dooku viszont már hamarabb elhagyta a Rendet.

• 1 hónappal később...
Hozzászólás ideje:

Korábban én is úgy gondoltam, hogy Dooku törölhette az adatokat. De talán Sifo-Dyas volt. Viszont még mindig sok a homályos pont. Sidious klónsereg terve és a Dooku-Dyas hadseregfelállítási terv egymástól független volt?

Hozzászólás ideje:

Eszembe jutott egy dolog. Azt tudjuk, hogy Sifo Dyad mindenféleképpen benne volt valahogy a klónsereg előállításában. A Legendákban Plagueis és Sidious civilben környékezte meg őt. A kánonban látomások jöttek. De mindkét vonalon voltak kisebb-nagyobb válságok. Szerintem logikus azt gondolni, hogy már a nabooi válság előtt is kellett, hogy legyenek ehhez hasonló kisebb incidensek. Kellett valami plusz löket, hogy Sifo-t ebbe az irányba lökje el.

Hozzászólás ideje:

Köztársasági hadsereg felállításról már Dooku is szónokolt a Szenátusban, már akkor amikor Rael volt a tanítványa, szerintem ez, a Serennon történtek és a látomások együttesen vezették arra a következtetésre hogy a köztársaságnak szüksége van egy hadseregre.

Hozzászólás ideje:
7 perccel korábban, Iqvi írta:

Köztársasági hadsereg felállításról már Dooku is szónokolt a Szenátusban, már akkor amikor Rael volt a tanítványa, szerintem ez, a Serennon történtek és a látomások együttesen vezették arra a következtetésre hogy a köztársaságnak szüksége van egy hadseregre.

Igen, és e mellett Sidious is ebben gondolkodott. Neki is kellett sereg a saját, piszkos terveihez.

Hozzászólás ideje:
2 órával ezelőtt, Darth Revan9 írta:

Korábban én is úgy gondoltam, hogy Dooku törölhette az adatokat. De talán Sifo-Dyas volt. Viszont még mindig sok a homályos pont. Sidious klónsereg terve és a Dooku-Dyas hadseregfelállítási terv egymástól független volt?

Szerintem ez egy önbeteljesítő eseménysorozat volt. Mivel Sidiousnak szüksége volt egy konfliktusra, elkezdett azon dolgozni, hogy ez a konfliktus létre is jöjjön. Ahogy ezen munkálkodott és egyre biztosabbá vált a megvalósítása, Sifo-Dyas már láthatta az Erő segítségével is ezt a lehetséges jövőt, és elkezdhetett azon dolgozni, hogy a Köztársaságnak is legyen egy hadserege eme konfliktus esetére. Lényegében, ha Sidious sosem kezd el azon munkálkodni, hogy konfliktust teremtsen a Galaxisban, akkor Sifo-Dyas nem látott volna egy olyan jövőt, amiben a Köztársaságnak hadseregre van szüksége. Szóval a kettő nem független egymással. Sidious ténykedésének eredménye a klón sereg, amit Dyas egy látomás miatt teremtett, és amit Sidious felhasznált.

• 1 évvel később...
Hozzászólás ideje:
  • Szerző
2008. 07. 22. - 21:47, Pildi írta:

De Obi-Wan nem azt mondja a filmben, hogy amikor a klónhadsereget megrendelték, akkor már Syfo-Dyas halott volt?

Ez most nekem is feltűnt. Viszont arra nem emlékszem, hogy ezt sikerült áthidalni valahogy? Az biztos, hogy Syfo rendelt, de akkor Obi nem volt képben a dolgokkal a halálát illetően?  

Hozzászólás ideje:
6 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ez most nekem is feltűnt. Viszont arra nem emlékszem, hogy ezt sikerült áthidalni valahogy? Az biztos, hogy Syfo rendelt, de akkor Obi nem volt képben a dolgokkal a halálát illetően?  

Annyit tisztáztak, hogy a Jedik Sifo-Dyas halálát sosem ismerték teljesen pontosan. Még akkor sem, amikor azt hitték, hogy a Felucian halt meg (erre utal az is, hogy Obi-Wan az ep2 alatt mindig csak úgy fogalmaz, hogy "majdnem tíz évvel ezelőtt" és "az volt a benyomásom, hogy a mester már korábban meghalt"). Amikor megtalálták a pontos helyet, ahol meghalt, akkor meg valószínűleg még homályosabb lett számukra a helyzet. Igazából azt, hogy tényleg Sifo-Dyas volt a megrendelő és csak ezután ölték meg, mind a Jedik, mind a nézők a Sith-ektől tudták meg. De a TCW és néhány más mű végül azért tisztázta a kronológiát, legalábbis a nézők előtt úgy-ahogy:

1. Dooku elhagyja a Jedi Rendet. Valamikor ezután megkörnyékezi őt Darth Sidious és átállítja a Sötét Oldalra.

2. Sifo-Dyast kiteszik a Jedi Tanácsból, mert szorgalmazni kezdi egy hadsereg felállítását egy általa előre látott háború miatt. Sifo-Dyas ezután - Dooku segítségével - felveszi a kapcsolatot a kaminoiakkal és személyesen bízza meg Lama Sút a klón sereg felállításával.

3. Finis Valorum főkancellár titkos küldetéssel bízza meg Sifo-Dyast. El kellett utaznia az Oba Diah-ra, hogy tárgyaljon a Pyke Szindikátussal, akik teljes körű háborúra készültek Coruscant alvilágában. Erről a küldetésről még a Jedi Tanács sem tudott, így ők is megbízták egy misszióval: a Feluciára kellett utaznia, hogy elrendezze két ottani törzs konfliktusát. 

4. Dooku gróf Tyranus álnéven megbízza a pyke-okat Sifo-Dyas meggyilkolásával. A Szindikátus meg is teszi, miután Sifo-Dyas felszállt az Oba Diah-ról, a kompját lelőtték a bolygó holdja fölött. A Jedi meghalt, de a társa (egyben Valorum személyi asszisztense) túlélte, őt a Szindikátus fogságba ejtette, gondolván, hogy később még jól jöhet. Sifo-Dyas holtestét a pyke-ok átadták Tyranusnak, aki elvitte a Feluciára, és magát egy másik Jedinek kiadva úgy rendezte meg, mintha ott halt volna meg a törzsek közti konfliktusban. A feluciaiak a helyi szokásoknak megfelelően elhamvasztották a testet, ezzel (elvileg) minden bizonyítéka eltűnt annak, hogy Sifo-Dyas mikor és hol halt meg pontosan.

5. Lezajlik a naboo-i konfliktus, amelyben Darth Maul látszólag életét veszti. Nem sokkal ezután Dooku lesz Sidious új tanítványa, Darth Tyranus néven.

4. Dooku, szintén Tyranus nagyúr inkognitója alatt, felbérli Jango Fettet a Bogden egyik holdján, hogy legyen a klón sereg mintapéldánya.

5. Dooku, továbbra is a Tyranus nevet használva, a kaminoiak előtt Jediként és Sifo-Dyas társaként pózolva átveszi a klón projektet, és átadja a bio-chip technológiát a klónozóknak.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.