Jump to content

Lázadás a Birodalom ellen


Ody Mandrell

Recommended Posts

Sokszor esett már szó a lázadókról a különböző topikokban, és ezen alkalmakkor az lett felvetve általában, hogy miért nem láthatunk köztük idegeneket például az EPIV -ben? Ez egy érdekes kérdés és a filmeket nézve felötlött bennem, hogy ebben a témakörben is lehetne mit megvitatni.

 

Az első dolog ami szemet szúrhat, hogy a Köztársaság idején szerveződő szakadár mozgalom rendszerei (legalábbis a főkolomposok) mind idegen lények voltak. Ez legjobban az EPII Geonosisi megbeszélésén mutatkozik meg, ahol csak és kizárólag nem emberi fajok gyűlnek össze. Persze Dooku-t ne számítsuk, hisz ő nem kimondottan tartozik ehhez a kompániához még akkor sem, ha a vezér szerepét tölti be. Tudjuk milyen kettős játékot űzött a gróf ezért az a véleményem, hogy őt nem lehet meggyőződéses szakadárnak tekinteni.

 

Ezek a tények teszik érdekessé azt a felállást, amit az EPIV és V ?ben láthatunk. Ezekben a részekben egyetlen egy idegen lény sem tűnik fel, és csupán az EPVI ?ban ismerhetünk meg nem ember lázadókat. Ennek vajon mi lehet az oka? Talán a galaxis népe a klón háború óta viszolyog az idegenektől? Azoktól, akik feldúlták a galaxist a Köztársaság ellenében? Vagy az is lehet, hogy a lázadók tudtak a szepik kapcsolatáról a sith -el. Ne feledjük, hogy az egész lázadás Organától és Montmától indult ki, ők viszont birtokában voltak azoknak az információknak, amik a Köztársaság bukásához vezettek. Ha tehát a lázadók tekintetében nézzük ezt a kérdést, akkor szerintem hatványozottan igaz lehet ez a gondolatmenet. Nem akarnak közösködni az idegenekkel! Persze ez felvet egy rakás más, morális kérdést is! Az EPVI aztán orvosolja az ?idegenek hiánya a lázadásból? problémát, hiszen hathatósan működnek közre a Halálcsillag megsemmisítésében. Az Ewokokról nem is beszélve.

 

Persze ettől független lehet polemizálni egyrészt azon, hogy a lázadók miért nem paktáltak le idegen fajokkal az EPV ?ig, aztán persze azon is, hogy mi történhetett a háttérben, ami miatt mégis szövetségeket kötöttek velük.

Link to comment
Share on other sites

Valószínüleg az Új Rend idegenellenes törvénye ellen menekültek el a galaxisméretű ügyektől, aztán mikor látták, hogy az a maroknyi Lázadó csoport mit vitt véghez Yavin mellett, elkezdtek bizakodni és maguk is szervezkedni kezdtek az Uralkodó ellen az esetleges győzelmük reményében.

Link to comment
Share on other sites

Hát abban én máig nem vagyok biztos, hogy a Lucasi Star Wars univerzumban is létezik az idegenellenes Új Rend. Márcsak azért is, mert Sidious minden beavatott embere idegen (Darth Maul, Mas Amedda, Sly Moore),, és ha annyira gyűlölné őket, eleve nem választana magának idegen tanítványt, és a talpnyalóit sem éppen idegenek közül vállogatná ki (vagy az első adandó alkalommal megszabadulna tőlük).

Ettől függetlenül, az EU szerint az idegenek az idegengyűlölet miatt húzódtak vissza a Peremvidékre, illetve otthonvilágaikra.

Viszont, az ziher, hogy a Lázadók nem fajgyűlölők, és emiatt nem barátkoztak idegenekkel. Mesékben általában a jók nem ítélnek meg néhány tagról egy egész fajt, nem fajgyűlölők (nem beszélve arról, hogy a Szeparatista mozgalom Tanácsát alkotó idegen fajok együtt is csak az ismert fajok elhanyagolható töredékét képezik). Szerintem egyszerűen csak - mint gerilla háborút vívók - sejtekben dolgoztak. Abban a sejtben, amit Leia vezetett, nem voltak idegenek. Attól még másikakban lehetnek. Példáúl, az Echo bázison láthatóak a hangárban a transzporter hajók, de sehol nem látni a Nebulon B-t, vagy a Corelliai Korvetteket, hogy a többi be nem azonosított hajóról ne is beszéljek. Pedig az ep5 végén már nem csak transzportok voltak. Azok a hajók jöttek valahonnan. Az EU szerint a Hoth veresége után a Lázadók Szövetsége felszámolta az összes bolygóra telepített sejtet, és három flottára bomlottak, állandóan ugrási készültségben. Az egyiket az ep5 végén láttuk, a másodikat a Libery cirkáló vezette (ezt lőtte szét a Halálcsillag először), a harmadikat a Home One (az utóbbi kettőben nyüzsögtek a Calamari cirkálók). Végül ez a trió egyesült egy nagy flotta képében az ep6-ban a Sullust mellett. Szóval lehet, hogy az idegenek egyszerűen csak nem a Yavini-Hothi sejtben voltak.

Link to comment
Share on other sites

Ez valóban lehet Dzséjt de nekem mégis furcsa. Egy ilyen lázadó sejt is rengeteg emberből állt, nem hiszem, hogy nem akadhatott volna egy idegen köztük. Persze azt én sem hiszem, hogy a lázadók idegengyűlölők lettek volna, nem is erre akartam célozni. Én csupán azt mondom, hogy bizalmatlanok lehettek a múltban történtek miatt. Itt jöhet a képbe Oldie magyarázata, hogy amúgy sem lett volna előnyös szövetkezni a különböző fajokkal, mert az talán nem jó színbe tüntette volna fel a lázadást az emberek szemében. Azt sugallhatta volna, hogy talán azt akarják mint a szeparatisták anno.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Nem tudom, hogy mi lehet a valódi oka, hogy nem láthatunk idegeneket az Ep4 és Ep5 felkelői között.

(Lehet, hogy egyszerűen csak Lucasnak nem volt elég pénze, hogy idegenekkel töltse fel a felkelőket, vagy meg akart felelni valamilyen elvárásoknak. De azt hiszem, ez a topic nem erről szól... :D )

 

Palpatine egyértelműen gyűlölte az idegen fajokat. A Birodalom minden eszközzel elnyomta őket. Eltüntette a fontosabb pozíciókból, többségüket rabszolgasorba taszította. Az, hogy Palpatine a Köztársaság idején előszeretettel használta őket, jól beleillik ebbe. Ha megnézzük, vagy álcázásból tette (pl. Mas Amedda), vagy egyszerűen eszközként tekintett rájuk (pl. Maul, vagy a szeparatisták). Miután hatalomra került, már nem volt szüksége rájuk, csak áttételesen. Ezért aztán megkezdődött az idegen fajok eltávolítása a Birodalom közigazgatásából, illetve a teljes elnyomásuk, rabszolgasorba döntésük. (Chewie rabszolga volt, onnan szabadította ki Han Solo.) Az Ep4 idejére az idegenek eltűntek a birodalmi közéletből.

 

Ezekből nekem két dolog következik. Egyrészt az idegen fajok tökéletesen alkalmatlanná váltak a komolyabb kémtevékenységre, hiszen minden fontosabb helyen kizárólag emberek tevékenykedtek. A Birodalom társadalmi felépítése az emberi fajra épült, ezért a felkelők kémeinek is embereknek kellett lenniük, legalábbis azoknak, akik közvetlen kapcsolatba kerültek a birodalmiakkal, és az ő összekötőiknek. Persze ettől még jelen lehettek volna a felkelők hadi gépezetében, bázisain.

 

Itt jön képbe a másik dolog. Az idegen fajokat elnyomták, kifosztották, jórészt rabszolgasorba taszították. Kiszorultak a központi világokból, vissza a saját bolygóikra, illetve a Peremvidékre. Többségük annyira elszegényedett, hogy a bolygóközi utazás lehetetlenné vált számára. Az információkhoz nehezen jutottak hozzá, és azok közül sokan, akik megúszták a birodalmiak elnyomását (rabszolgatelepeit), az alvilág szolgálatába álltak boldogulásuk érdekében. Ki valamelyik bandához csapódott, mint Jabba bérencei, ki meg kicsiben próbált nem feltétlenül törvényes dolgokból megélni. Ezeket nem különösebben érdekelte a felkelés. A többiek igyekeztek meghúzni magukat, hisz a birodalmiak az idegen fajokkal még kegyetlenebbül bántak, mint az emberekkel, akik nem hódoltak be nekik.

 

Úgy gondolom, hogy ilyen körülmények között azoknak, akik csatlakoztak volna a Felkeléshez, szinte lehetetlen volt ezt megtenni. Egyrészt nem volt pénzük, hogy olyan helyre utazzanak, ahol csatlakozhattak volna valamelyik felkelő sejthez, másrészt rendkívül nehéz volt rátalálni ezekre a sejtekre. (Ha könnyű lett volna, a Birodalom könnyedén felszámolhatta volna őket. "Van egy barátom, akinek a barátja állítólag el tud juttatni bennünket az egyik bázisukra." - Biggs Darklighter)

 

Sejtésem szerint ezek az okai, hogy nem látunk idegen fajú felkelőket sem a Yavin IV-en, sem pedig a Hoth-on. Az Ep6-ban is csak elvétve képviseltetik magukat. A Felkelő Flottában csak a mom calamari faj képviselőivel találkozunk nagyobb létszámban. Igaz egyikük Ackbar admirális, a Felkelő Flotta parancsnoka. Rajtuk kívül a Home One eligazítójában Chewie-t, két malastarit, 3 vagy 4 számomra ismeretlen fajú egyént, és egy sullusti pilótát fedeztem fel. Később pedig az ewokok csatlakoznak hozzájuk, de ők számomra különleges eset, mivel a saját bolygójukon (holdjukon) harcolnak. Számomra ez is azt bizonyítja, hogy Palpi halála előtt meglehetősen kevés idegennek volt lehetősége csatlakozni a Felkelés sejtjeihez.

Edited by Gyoka Lamaro
Link to comment
Share on other sites

Az, hogy Palpatine a Köztársaság idején előszeretettel használta őket, jól beleillik ebbe. [...] egyszerűen eszközként tekintett rájuk (pl. Maul, vagy a szeparatisták).

Maul Sith tanítvány volt, az utódja, nem hiszem, hogy csak úgy előre tervezetten megölette volna - kivétel, ha van jobb, de az meg nem előre lett volna tervezve, hanem spontán. Mault a Sith örökösének szánta, míg meg nem halt.

 

az idegen fajok tökéletesen alkalmatlanná váltak a komolyabb kémtevékenységre

Még az EU-ban is a legnagyobb és legkiterjedtebb kémszervezetettel a Bothanok rendelkeznek, akiket a filmben is méltatva említenek. Ők nem emberek, szóval itt hibádzik valami.

 

Plusz, a Calamarik képesek voltak flottákat alkotni. A Mon Cal cirkálók ráadásul nem is kicsik, és nem is alulfegyverzettek. Szóval, ez azt feltételezi, hogy akár magánhadsereget is képesek építeni. Akik annyira el vannak nyomva, nem építik fel a Galaxis egyik legfejlettebb hadihajó-flottáját. Nem beszélve a Verpinekről, akik megalkották a B-Wingeket. Ők sem idegenek voltak, mégis komplett vadász-bombázó rajokat adtak a Lázadó flottának, és a B-Wingeket már a Hoth idején használták.

 

(Lehet, hogy egyszerűen csak Lucasnak nem volt elég pénze, hogy idegenekkel töltse fel a felkelőket, vagy meg akart felelni valamilyen elvárásoknak. De azt hiszem, ez a topic nem erről szól... icon1.gif )

Valószínűleg ez a legfőbb ok, és ha most csinálná meg az ep4-5-öt, már nyüzsögnének az idegenek a Lázadásban (ahogy az ep4-5-6-ban máshol is, mert jellemzően sehol sem nyüzsögnek igazán, ha csak nem a Cantina vagy Jabba palotája, mert se Cloud City folyosóin, se Mos Eisley utcáin nincs olyan nagy változatossdág, mint Coruscant alsóbb szintjein, Mos Espa utcáin, a Szenátusban, hogy a totál idegenek által lakott bolygókat már meg sem említsem) :D

Link to comment
Share on other sites

Dzséjt: Mault azért említettem, mert ugyan Sidious tanítványa volt, de igazából csak végrehajtó szerepet kapott tőle. Vagyis eszköz volt. A Sithek amúgy is mindenkit csupán eszköznek tekintettek. Maul utód szerepe pusztán annyi lehetett, hogy ha véletlenül Sidious meghalna, legyen, aki továbbviszi a Sith tanokat.

A bothanokkal azért nem számoltam, mert a kémtevékenységüket a saját bolygóikon végezték első sorban. Az Ep6-ban említett bothanok is akkor haltak meg amikor Luke segítségével megszerezték az információkat, illetve amikor a fejvadászok megtámadták őket, hogy elfoghassák Luke-ot. (Akkor próbálták feltörni a megszerzett computer védelmi rendszerét.) Mindez a bothanok bolygóin, illetve a bothan űrben történt.

A mon calamariak azt hiszem az Ep4 után csatlakoztak a felkeléshez, és ha jól emlékszem az Ep6-ig még csak nem is hallunk felőlük (talán még az EU-ban sem, de ebben nem vagyok biztos)

A verpinekről megfeledkeztem. A B-wingeket valamikor a Yavin után kezdték el kifejleszteni és az Endor idejére állították hadrendbe. A Hoth idején csak néhány prototípus üzemelt, leginkább teszt jelleggel. (Mellesleg az Ep5-ben látható B-wing? Mert én nem találtam.)

 

Krande: Van a Home One fedélzetén még 3-4 idegen, akiknek nem ismertem fel a faját. Meg a jelenet első kockáin is mintha lenne egy idegen (malastari, vagy rodiai), de lehet, hogy csak a gyenge felbontás miatt tűnik annak.

 

Oldie: Én szinte biztos vagyok benne, hogy voltak ilyenek, még ha nem is sortban... :oops:

Edited by Gyoka Lamaro
Link to comment
Share on other sites

Na ez az.... ha a Cantina jelenetben nmeg Jabba palotájában már eredetileg is volt mindenféle faj, miért pont a lázadók jeleneteibe nem jutott eleinte? (RotJ- ben ugye már vannak calamarik, meg az az egy sullusti... ja meg az ewokok :oops: )

Oldie már írta is a választ. Valószínűleg a legtöbb jelmezes alak csak egy fej és kéz volt, és alapvetően annyi Greedo és Bossk van az utcán, hogy az már egy kisebb klónsereg. Furán nézett volna ki a yavini hangár, ha egymás után mászkáltak volna a tök ugyanolyan rodik, durosok és trandoshanok (mert kb. ez a három jelmez lehetett teljesen készen).

 

Maul utód szerepe pusztán annyi lehetett, hogy ha véletlenül Sidious meghalna, legyen, aki továbbviszi a Sith tanokat.

És ezt pont olyanra bízná, akit csípőből utál. Miért nem választott mindjárt embert eszköznek, amit háromszor egymás utánban képes volt megtenni.

 

A mon calamariak azt hiszem az Ep4 után csatlakoztak a felkeléshez, és ha jól emlékszem az Ep6-ig még csak nem is hallunk felőlük (talán még az EU-ban sem, de ebben nem vagyok biztos)

Kivétel, ha játszottál az X-Wing Alliance-szel. Abból kiderül, hogy már a Hoth idejében is a flotta részei voltak a Mon Cal cirkálók (a főhős a Home One-on dokkol, és pár nappal a hothi ütközet után csatlakozik a felkeléshez).

 

A verpinekről megfeledkeztem. A B-wingeket valamikor a Yavin után kezdték el kifejleszteni és az Endor idejére állították hadrendbe. A Hoth idején csak néhány prototípus üzemelt, leginkább teszt jelleggel. (Mellesleg az Ep5-ben látható B-wing? Mert én nem találtam.)

Szintén zenész, X-Wing széria, abból kiderül, hogy voltak már B-Wingek a Hoth idejében is és nem csak prototípusok (ebben már nem vagyok biztos, de azt hiszem, az első X-Wingben szerepel az a küldetés, ahol a B-Wingek prototípusait kell megszerezni, és az első XW a Yavinnal ér véget).

Az ep5-ben nem voltak B-Wingek (se A-k), azokat csak az ep6-ra találták ki :rock:

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

A valódi ok tuti a jellmezhiány. Nézd meg hány ugyanolyan rodiai mászkált Mos Eisleyben. :oops: Én azt se csodálnám ha kiderülne, hogy a kocsmai jelenetnél a statiszták alulról csak egy sortot viseltek volna. :rock:

Nem kellett volna teletömni a lázadókat idegenekkel, elég lett volna megmutatni egyet-kettőt. Pl. az űrcsatában az egyik pilóta lehetett volna egy idegen. Ez szerintem nem jelmez hiány miatt maradt el.

Link to comment
Share on other sites

Hogy Sidious miért pont Mault választotta tanítványának, azt nem tudom. Számomra viszont tény, hogy utálta az idegeneket, és maga körül mindenkire mint saját boldogulásának eszközére tekintett. Maul utódszerepét úgy értem, hogy mivel ő volt Sidious tanítványa, neki kellett volna tovább vinni a Sith tanokat mestere esetleges halála után. De szerintem az öreg bajkeverő nem sokat filózhatott ezen... :oops:

 

A B-wingekről csak annyit tudok, hogy Ackbar fejlesztette ki a verpinek segítségével. Az időpontokat a Wookieepedián olvastam. (A játékok terén kb az analfabétizmus szintjén állok.)

 

Ody, szerintem a pilótaszerep nem épp a legjobb ebből a szempontból. ahhoz valószínűleg teljesen új maszkot kellett volna készíteni, hisz rá kell "húzni" a pilótasisakot a fejére. Ha megnézed, az Ep6-ban sincs idegen vadászpilóta.

Edited by Gyoka Lamaro
Link to comment
Share on other sites

Nem kellett volna teletömni a lázadókat idegenekkel, elég lett volna megmutatni egyet-kettőt. Pl. az űrcsatában az egyik pilóta lehetett volna egy idegen. Ez szerintem nem jelmez hiány miatt maradt el.

 

Erre lehetne mondani, hogy nem volt olyan faj aki kibírná azt a fajta terhelést amit a vadászpilóták kapnak. Persze ezt megcáfolja a legtöbb EU-s regény. :oops:

Lucas szerintem egész egyszerűen kihagyta őket a számításból. Voltak mon calok, ott volt Nien Nunb a Falconban......meg a kommandóscsapatban az a félszemű idegen.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem maradjunk annyiban, hogy 1977-ben Lucasnak még nem azon járt az esze hogy az EU mennyire fogja rasszizmussal vádolni a Birodalmat, ergo nem kell ellensúlyozásképp a Lázadókat telezsúfolni velük :oops:

 

Megjegyzem egy pár "sortos" jelmezes elfért volna a Halálcsillag elleni eligazításon....

Edited by Darth Krande
Link to comment
Share on other sites

Én ezeket a technikai izéket nem nagyon ismerem, a játékokat meg semmilyen szinten, és próbálok eltekinteni az EU azon vonatkozásától, hogy Palpi nem szerette a nem ember fajokat (ami egyébként nem rossz dolog az EU-ban, csak hát picit azért logikátlan az ep1-2-3 fényében). Sőt attól is, hogy meggyőződésem szerint ez pénz meg jelmez kérdése valójában :)

Szóval szerintem amivel magyarázható, az így-úgy elhangzott már: ha tekintetbe vesszük, hogy a Lázadást emberek robbantották ki, logikusnak tűnik, hogy a kezdeteknél ők voltak ott. Az ep4 és 5 között eltelt, azt hiszem, három év, ez pedig elég lehetett arra, hogy nem emberek is csatlakozzanak a Lázadáshoz. Kezdetben maroknyian voltak, ami szerepel is a sztoriban, de Luke-ék tette olyan visszhangot keltett a galaxisban, amire már sokan és sok nép felkaphatta a fejét, és akkor megragadták a lehetőséget, és sorban csatlakoztak, ahogy tudtak. No meg az ep4 nyitószövegében Leia népe szerepel, vagyis tényleg csak kevesen voltak, azok is többnyire azok, akik kirobbantották az egész cécót.

Edited by MissKarrde
Link to comment
Share on other sites

Az EPIII -ban még 2000 rendszerről volt szó. :) Bár miután átadták a listát Palpatine -nak, megpecsételődött a sorsuk úgy érzem. Organa még örülhet, hogy ilyen sokáig húzta. De Mon Monthma hol böjtölhette ki vajon ezeket a nehéz időket....

Link to comment
Share on other sites

Az EPIII -ban még 2000 rendszerről volt szó. :) Bár miután átadták a listát Palpatine -nak, megpecsételődött a sorsuk úgy érzem. Organa még örülhet, hogy ilyen sokáig húzta. De Mon Monthma hol böjtölhette ki vajon ezeket a nehéz időket....

Organa és Mothma elméletileg nem volt rajta azon a listán, nem? Pont azért, mert ők már gondolkodtak a katonai megoldáson. Bár lehet, hogy rosszúl emlékszem.

Link to comment
Share on other sites

Organa és Mothma elméletileg nem volt rajta azon a listán, nem? Pont azért, mert ők már gondolkodtak a katonai megoldáson. Bár lehet, hogy rosszúl emlékszem.

 

Ha jól tudom a könyv szerint lemaradtak a petíció aláírásáról.

Link to comment
Share on other sites

Az EPIII -ban még 2000 rendszerről volt szó. :) Bár miután átadták a listát Palpatine -nak, megpecsételődött a sorsuk úgy érzem. Organa még örülhet, hogy ilyen sokáig húzta. De Mon Monthma hol böjtölhette ki vajon ezeket a nehéz időket....

20 év alatt kicsit megfogyatkoztak :D Na de viccet félretéve, Palpi valószínűleg gondoskodott arról, hogy többé eszükbe se jusson renitenskedni ezen rendszerek szenátorainak. Mert végül is valószínűleg csak a szenátoraik voltak kezdetben benne. Bailék meg valóban lemaradtak a listáról.

Link to comment
Share on other sites

Elnézést, hogy közbe szólok, de az én Star Warsomban nem létezik semmilyen 2000-ek delegációja és petició, hiszen ezt kivágták - nyilván nem véletlenül, ennek persze számos oka lehet. - A lázadásnak az EpIII-ban talán csak Bail és Padmé közös jelenete az előzménye, amikor a lány megjegyzi, hogy így száll sírba a demokrácia. Ennél több utalás nincs is a lázadásra, és nem is kell, így tehát nyugodtan feltételezhetjük akár azt is, hogy Bail robbantotta ki az egészet, tehát az Alderaanról indult a titkos szervezkedés, és olyan emberekkel karöltve, akiben Bail Organa megbízott. Felteszem, kevés ilyen idegen felelt meg a kritériumnak, ezért volt kevés idegen.

 

Dzséjt: én azzal vitatkoznék, hogy az EpIV-ben több sejtje lett volna a lázadásnak. Szinte biztos vagyok benne, hogy a Halálcsillag ellen mindenkit bevetettek, aki csak mozdítható volt, ergo, az egész flotta a Yavin 4. holdján tömörült.

Link to comment
Share on other sites

Donát, szerintem a kivágott jelenetek nagy részét (gondolok itt például a Kétezrekre, vagy az Ep4-ben a Luke-Biggs beszélgetésre) nyugodtan bevehetjük a filmek világába, hisz egyértelműen az időfaktor volt az elsődleges oka a kivágásuknak. Az utóbbiban pedig Biggs a Felkelők egyik sejtjére hivatkozik.

Mellesleg, ha arra hivatkozunk, hogy ami a filmekben nem látszik, az nincs, akkor az Ep4-ben a Felkelők mindössze pár tucat vadásszal rendelkeztek. Ugyan Dodonna megemlíti, hogy a Halálcsillag védelmén a nagyobb hajók nem juthatnak át, de ez még nem jelenti azt, hogy van is nekik ilyen. Az Ep5 végén már akad néhány GR-75-ös közepes szállító és 1 Nebulon-B fregatt. Aztán fél év alatt a többszörösére nő a Felkelő flotta? Mon Cal cirkálók, Nebulon-B fregattok, Koréliai korvettek, meg tudomisén még mik, az eddigiekhez képest óriási mennyiségben. Kétlem, hogy mindezt fél év alatt kaparták volna össze... Márpedig korábban a filmekben sehol sem találkozunk velük...

 

Az Ep4-6-ban ha jól emlékszem valahol említik (lehet, hogy csak a könyvekben), hogy a Felkelést Bail Organa és Mon Mothma indította el. Az EU ehhez a pároshoz teszi hozzá harmadikként Grahm Bel Iblist (remélem jól írtam), mint a harmadik személyt, akik aláírták a Koréliai Szerződést, amely a Felkelők Szövetségébe tömörítette a három legnagyobb lázadó csoportot.

Úgy gondolom, hogy mivel a Felkelést az emberek indították, kezdetben elsősorban a saját környezetükből kerültek ki a társaik.

 

Most eszembe jutott egy dolog, amivel eddig még nem foglalkoztunk. Mi van, ha az idegen fajok nem biztak az emberek által irányított Felkelők Szövetségében?

Edited by Gyoka Lamaro
Link to comment
Share on other sites

Dzséjt: én azzal vitatkoznék, hogy az EpIV-ben több sejtje lett volna a lázadásnak. Szinte biztos vagyok benne, hogy a Halálcsillag ellen mindenkit bevetettek, aki csak mozdítható volt, ergo, az egész flotta a Yavin 4. holdján tömörült.

Ez elég nagyfokú felelőtlenség lenne a Lázadók Szövetségétől, hiszen csak egy Halálcsillag vadászott rájuk. Már csak a kockázat miatt sem érte volna meg egy helyen tárolni az egész bagázst. Ha nem sikerül a Halálcsillag elleni akció, akkor kaputt lázadás, vitori Birodalom. Te bevállalnád ezt? Én biztos nem. A mindent egy lapra ilyen szinten (egy Galaxis sorsa) szerintem nem járható út, legalábbis akkor, mikor nincs semmi elfogadható a tarolyukban (ugye a bázis már azelőtt létrejött, hogy Leia odaért a tervekkel, amit alapból nem is a Yavinra, hanem az Alderaanra kellett volna vinni). Ráadásul, Leia tudta, hogy követik őket, szánt szándékkal odavezette volna a Birodalmat arra a helyre, ahol gyökerestül eltörölhetik a lázadást? Az ep6-ban annyiból már jobba helyzetük, hogy méretes flottával bírnak, a Lázadás már igencsak széleskörű, így ha még el is buknak, mások folytathatják. Viszont az ep4-ben még ilyenről szó sincs, az sem biztos, hogy találnak a terveken gyengepontot. Hatalmas nagy rizikó ez, ha csak és kizárólag a Yavin bázis létezik.

Azon túl, a hatalmas Birodalom azoktól félne, akiknek mindössze harminc vadászgépe van? És ezután meg maradt összesen három? Én főleg ez utóbbiból gondolom, hogy több sejt lehet. A Halálcsillag felrobbanására három vadász maradt: két sérült X-Wing és egy Y-Wing. Az ep5 nyitószövegéből kiderült, hogy a yaviniakat végigűzték a Galaxison. Az ep6-ra mégis több X és Y-Wing volt, de már az ep5 végén is több van, mint amennyi az ep4 végén maradt. Ha állandóan szaladgáltak a Birodalom elől, hogy építhették meg a vadászokat? Se a Yavinon, se a Hothon nem láttam űrhajó-gyárat :D Szóval valahol, egy másik sejtnek kellett üzemeltetnie egy hajóépítő üzemet, ahol pótolták a kiesett vadászhadat (plusz felépültek az A és B-Wingek is).

 

Most eszembe jutott egy dolog, amivel eddig még nem foglalkoztunk. Mi van, ha az idegen fajok nem biztak az emberek által irányított Felkelők Szövetségében?

Nekem tetszik az ötlet. Még érthető is lenne, ha azt vesszük, hogy a Köztársaságot emberek roppantották össze (Palpatine, klónok, Jango Fett, Dooku), a Birodalmat emberek vezetik. Szóval lehet - sőt, nekem így inkább már valószínűbb - hogy nem az emebrek néztek ferde szemmel az idegenekre, hanem azok az emberekre. És csak a Halálcsillag feletti győzelem adott annyi bizalmat, hogy az ep6-ban a végső támadásban párak kooperáljanak velünk.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Szerintem viszont egyértelmű, hogy a lázadók annyiból állnak az EpIV idején, amit látunk. Tudom, hogy a mindent egy lapra terv kockázatos, de a lázadók tudhatták, hogy a halálcsillag ellen csak összefogva van esélyük. Hiába menekül meg a lázadók egy része, ha a Halálcsillag fennmarad, akkor végük. Számomra az EpIV idején a felkelők annyiból álltak, amit a Yavinon láttunk. Minden egységüket mozgósítaniuk kellett, ha győzni akarnak.

 

A Birodalom meg alaposan lebecsülte a lázadást (Tarkin: Azt hiszem maga alaposan túlbecsüli a lázadókat), pontosan azért, mert alig van haderejük, ami érthető is, hiszen a Birodalomban szervezkedni igencsak életveszélyesnek bizonyulhatott. Az EpIV és az EpV között pedig nem fél év telt el, ha jól tudom 3 év, ami alatt - felbátorodván a HCS elleni sikeren - többen támogathatták a lázadókat, és így szerezték a flottát.

 

Számomra pont az adja az igazi feszültséget a negyedik részben, hogy vagy a birodalom nyer, és a felkelőknek vége, vagy a lázadók, és a birodalom súlyos csapást szenved. Ha ez csak egy "sejt" lenne, nem az egész lázadás, akkor számomra a feszültség enyhülne.

 

Hasonló igaz a Hoth-ra is. Ott is úgy gondolom, hogy az egész lázadást fenyegeti a birodalom, hiszen Vader is azt mondja, hogy az ott a felkelők bázisa, és ott van Skywalker is. Ha több sejt lenne, akkor Vader további támaszpontok után kerestetne, és semmi esetre sem venné biztosra, hogy ott lesz Luke is.

Link to comment
Share on other sites

Számomra pont az adja az igazi feszültséget a negyedik részben, hogy vagy a birodalom nyer, és a felkelőknek vége, vagy a lázadók, és a birodalom súlyos csapást szenved. Ha ez csak egy "sejt" lenne, nem az egész lázadás, akkor számomra a feszültség enyhülne.

Közben eszembe jutott még egy érv. Ha nincs több sejt, hol van Mon Mothma? Róla tudjuk, hogy a Lázadás elindítója, nem csak EU szerint. Még sincs ott a Yavinon. Bail sem volt ott. Miért csak Dodonna volt ott, egyetlen egy lázadó tiszt. Még ha Bail nem is volt aktívan tagja a Láazdásnak, Mothmaról tudjuk, hogy igen, hiszen az ep6-ban maga vezette az eligazítást. Szóval még sem lehetett ott minden lázadó, hiszen a fővezérek más-más bolygón voltak, és gyanítom, hogy akárcsak Leiát, őket is egy hajórakományra való lázadó őrizte (pláne, mivel Mothma és Bail a legfőbb parancsnokok voltak, szerintem még Leiánál is nagyobb őrséget kaptak).

Link to comment
Share on other sites

Gondolom Bail csatlakozott volna a yaviniakhoz, ha lett volna rá lehetősége, de felrobbant a bolygójával együtt. Mon Mothma pedig később is felkapaszkodhatott a katonai ranglétra elejére, lehet, hogy akkor még Dodonna volt a rangidős, Mothma meg eltéblábolt a háttérben.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information