Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

Végre valami hír. Eddig azért nem rendeltem meg a Bizonyos szemszögből című könyvet, hogy ne egyetlen könyv legyen a "csomagban". Az első könyv biztos vétel, valószínűleg a második is, de a harmadikon még gondolkodom. Milyenek a vélemények Miller könyvéről? 

Hozzászólás ideje:
  • Szerző
2018. 02. 02. - 17:06, MissKarrde írta:

Végre valami hír. Eddig azért nem rendeltem meg a Bizonyos szemszögből című könyvet, hogy ne egyetlen könyv legyen a "csomagban". Az első könyv biztos vétel, valószínűleg a második is, de a harmadikon még gondolkodom. Milyenek a vélemények Miller könyvéről? 

Vegyesek. Olvastam olyan kritikát, mely szerint sokkal jobb és összetettebb, mint a Külső Űr. Volt, aki szerint éppolyan középszerű, volt aki szerint elég jó ez a duológia, csak kissé elnyújtott. Itt már több szereplő lesz porondon. Miller karakterábrázolása nagyon részletes. A biológiai fegyverekkel kapcsolatos eszme futtatás a kötetek egyik erős oldala. Itt már lesz egy nagyobb összecsapás is.

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Én is nemrég olvastam el a Hunyadi első részét, szóval nem vagy egyedül.

Más: A Slaveship címét azért változtatták meg, mert a cím Boba hajójára utal. Rabszolgák viszont nincsenek a könyvben. E mellett frappánsabb a a Boba Fett kelepcéje cím.

Hozzászólás ideje:
2018. 02. 05. - 14:05, Darth Revan9 írta:

Én is nemrég olvastam el a Hunyadi első részét, szóval nem vagy egyedül.

Más: A Slaveship címét azért változtatták meg, mert a cím Boba hajójára utal. Rabszolgák viszont nincsenek a könyvben. E mellett frappánsabb a a Boba Fett kelepcéje cím.

8 adik könyvet olvastam ki :)))

Hozzászólás ideje:
  • Szerző
21 órával ezelőtt, Hunner írta:

8 adik könyvet olvastam ki :)))

Az szép. Én még csak az elsőt. Most a Jedi gyógyítót olvasom. Ezzel együtt még 6 olvasatlan SW vár rám.

Hozzászólás ideje:
Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Michael Reaves és Steve Perry: Medstar II.: Jedi gyógyító

A dulógia méltó befejezése. A végkifejlet, pedig felvezeti a következő szériát, a Coruscanti éjszakákat. A Jedi gyógyító, a Harctéri sebészekhez hasonlóan inkább az érzelmekre, a karakterekre és a drámára fókuszál a nagy csaták helyett. Továbbá nagyon jól ábrázolják a kémek, ügynökök tevékenységét. Ismét kapunk jó adag Jedi filozófiát. A sötét oldallal való kapcsolatot ezúttal a függőség keretében vizsgálják meg a szerzők. A házasság, és a különös társadalmi szokások szintén előtérbe kerül. Nem kevés olyan jelenettel találkozunk, melyek a Vészhelyzet című sorozatra emlékeztetik az olvasót. A kémek tevékenysége nagyon jó, meglepően fordulatos és részletes. Humoros pillanatokban is bővelkedünk. A vége felé egyre feszültebb lesz a légkör. A cselekmény egyenesen halad a robbanásszerű végkifejlet. felé.

Barriss Offee úgy érzi, már elvégezte feladatát, de Luminara Unduli maradásra bírja. A könyv elején jó volt olvasni a visszaemlékezést A közelgő vihar című regényre. Barriss továbbra is teszi a dolgát, segít a gyógyításban, de úgy érzi, máshol hasznosabb lenne. Nem is tudja mennyire téved, hiszen a kémet még nem leplezték le és a Fekete Nap új ügynökei is a háttérben tevékenykednek. Előkerül egy érdekes szembenállás: a Köztársaság törvényei az erkölcsiséggel és a Jedik útjával szemben. Ahogy a gyógyítók egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a Drongar-on, Barriss úgy érzi azt kell tenniük amit Zan Yant tett az előző kötetben: a tiltott botával gyógyítja a sérülteket. Ugyebár a Köztársaság utasításai szerint a botát ki kell nyerni és el kell szállítani, hogy más célokra használhassák a Magvilágokban. Bár a Jedik a Köztársaságot szolgálják, amikor a sérültek veszélyben vannak, Barriss és Jos úgy döntenek, parancsot szegnek és felhasználják a botát. Barriss az egyik gyógyítás alkalmával véletlenül kap egy adagot, melynek hatására hihetetlen módon felerősödik a kapcsolata az Erővel. Itt jutunk el a függőség kérdéséhez. A bota révén Barriss sokkal nagyobb hatalomra tesz szert. Bár nincs tisztázva, hogy minden Jedire ilyen hatást fejtene ki, de a padavan úgy véli, hogy a botával felerősödött Erő-képességekkel meg tudná védeni a barátait és a Jedik hamarabb véget vethetnének a háborúnak. Barriss majdnem függővé válik és csak a könyv végén eszmél rá, hogy ez az út a sötét oldalhoz vezet. A függőség, a hataloméhség és a sötét oldal nagyon jó párhuzamba van állítva. Ritka, mikor egy témát ilyen jól ki tudnak fejteni, ez a Jedi gyógyítónak sikerült. Barriss-ra még egy fontos szerep hárul: le kell lepleznie a kémet, mielőtt a szeparatisták még több kárt okoznak. Az ifjú Jedi beszélgetései az új orvossal, Kornell Uli Divinivel rendkívül jók. A Jedik és az egyensúly szerepe érdekes szemszögből van megvilágítva. Barriss álláspontja a Jedik harcosi és gyógyítói/védelmezői szerepéről kiváló módon kifejtésre kerül.

Jos továbbra is gyászolja Zant. A Tolk-kal való kapcsolata megerősödik. Sok minden megváltozik, mikor az új admirális, Jos kitaszított nagybátyja, Erel Kersos átveszi a Medstar irányítását. Erel szintén külsős párt választott és a felesége halála után már fájt neki, hogy családja kitaszította. Meg akarja védeni Jost a csalódástól, ezért rábeszéli Tolkot, hogy szakítson Jos-szal. Jos érzelmei erősebbnek bizonyulnak, ráveszi nagybátyját, hogy segítsen rendbe tenni a dolgokat. Tolk szemszögében nem nyerünk bepillantást, de így az olvasó sokáig rá is gyanakodhat a kémtevékenység miatt. Szívbemarkoló volt, hogy Jos és Tolk mégis együtt maradtak.

Den Dhur is változik, egyre kevésbé cinikus. A szerelem őt is eléri, de nem hagyja cserben a barátait. Riporterként ő is megtudja, a nagy titkot, mely szerint a bota elveszti hamarosan adaptogén képességeit és a jövő termései már értéktelenek lesznek. E miatt a harcoló felek még annyi növényt begyűjtenek, amennyit tudnak, persze közben elsöprő csata bontakozik ki.

I-5 változatlanul jó pofa és humoros, számtalan jó beszólása miatt nagyon emlékezetes figura. Den-nel igazi jó barátok lesznek. Végre visszanyeri memóriáját és eszébe jut, hogy vissza kell térnie a Coruscant-ra, megkeresni Lorn Pavan fiát, a Jediknél tanuló Jax Pavant. Ez már előre vetíti a Coruscanti éjszakákat. Barriss segítségével – az ifjú Jedi rábízza egy bota kivonat eljuttatását a Coruscant-ra a Jedikhez – sikerül elhagynia a bolygót. Den vele tart. A könyvben I-5 olyat tesz, amit még droid soha: részeg viselkedést produkál.

Uli Divini nem sok szerephez jut, de nagy segítség a csapatnak a műtétek során. Uli később a Halálcsillag című regényben is szerepel, ott már nagyobb szerepben.

Oszlop/Lencse, kettős ügynök, a kém, a szabotőr. Hála a magyar nyelvnek az olvasó még csak azt sem sejti, hogy férfi, vagy nő. Jó bepillantást nyerünk a kémek gondolkodásmódjába és érzelmeibe. Szabotázsai nagy csapást mérnek a köztársaságiakra. A végső összecsapás során Jos-szal kell megküzdenie, ami a sebészben mély nyomot hagy.

A Fekete Nap oldaláról az előző kötetben megismert Kaird, a nediji bonyolítja tovább a dolgokat. Az ügynöki munka részleteibe, az álcázásba, a kémkedésbe az ő szemszögéből csodás bepillantást nyerhetünk. Ő tudja meg elsőként a botával kapcsolatos titkot, mely végül beindítja a végső harcokat. Segédei, Thula és Squa Tront látszólag bábok, mégis a végén jól átrázzák főnöküket, mely egy nagyon jó fordulat a könyvben.

Ezt is éppúgy élveztem, mint az előző kötetet. A dráma mély volt, az érzelmek ábrázolása kitűnő – főleg a szerelemé és a hatalomvágyé. A figurák emlékezetesek és egyediek. Mindkét kötet kiváló példája annak, hogy lehet drámai, érzelem dús, háttérben zajló eseményekről is csodás történetet írni. A folytatás, a Coruscanti éjszakák sorozat, viszont már nagyszabású, sok eseményt felvonultató, hagyományosabb sztori lesz. I-5 és Den sorsa ott folytatódik, az emlegetett Jax Pavan pedig főszereplő lesz. A Jedi gyógyító egy kitűnő könyv. Ötös. Várós lesz a folytatás is.

Szerkesztve: - Darth Revan9

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

A Jedi gyógyítóban

Klo Merit említést tesz egy szuper fegyver teszteléséről, melyet a Köztársaság titokban az Equanus környékén próbált ki, ezzel megsemmisítve a bolygót. Vajon itt a Halálcsillag lézerét tesztelték?

Hozzászólás ideje:
2018. 02. 13. - 9:19, Sztike írta:

Én már A túlélők keresése c. kötetre várok, hogy végre előrendelhető legyen. :) 

Hozzászólás ideje:
1 perccel korábban, luke19 írta:

Engem a Kirajzás érdekelne, már annyi jót olvastam róla. Jó lenne beszerezni majd.

A Kirajzás valóban nagyon kafa regény, az egyik legjobb SW-könyv, amit valaha olvastam. Egyszerűen fantasztikus. A túlélők keresése az azt hiszem kb. 50 évvel később játszódó folytatása egyébként. Úgy tudom, mindkét kötetet tervezi kiadni a Szukits a tavasz folyamán.

Hozzászólás ideje:
20 órával ezelőtt, Darth Revan9 írta:

Belekezdtem a Jedi próbába. Eddig egész jó. Látszódik, hogy az írók otthon vannak a hadászati dolgokban.

Fú, nekem nem igazán jött be. Közepesnek ítélném.

Az mondjuk tetszett benne, hogy összeeresztették a Halcyon-Skywalker párost.

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Jelenleg úgy néz ki, hogy a nyári-őszi megjelenések Legendák könyvekkel fognak kiegészülni. Ha minden jól megy 2-3 plusz címre lehetne számítani. Meglátjuk sikerül-e. Ha lesz fejlemény, szólok.

Hozzászólás ideje:

Nálam csak olyan közepes volt a Jedi próba. Neeja Halcyon személye miatt érdemes volt elolvasni. 

Hozzászólás ideje:

Most olvasom a Tolvajbecsületet, már csak 96 oldal van hátra. A napokban jövök majd egy rövid kritikával a könyv kapcsán. Eddig egyébként nem rossz. 

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

David Sherman és Dan Cragg: Jedi próba

Vérbeli háborús regény. A kötet a nyugati olvasók körében egy kisség megosztó lett, éppúgy, mint a Yoda. Sötét találkozó című regény. Voltak, akik gyengének, átlagosnak, jónak, vagy kiválónak értékelték és ezek a vélemények váltakoznak össze-vissza. Én azok táborát fogom gyarapítani, akiknek tetszett a könyv. Az olvasása közben eszembe jutott Alexander Freed: Alkony század című regénye, illetve Dan Abnett Gaunt szellemei című regény ciklusa. Ez utóbbi a Warhammer 40.000 világába tartozik. A történetben nagyon erős szerepet kapnak az egyszerű gyalogos katonák. Zozridor Slayke zsoldos alakulata és a planetárisé védők engem Gaunt komisszár ezredes egységére, a tanithi Első és Egyetlenre emlékeztetett. Kevés Star Wars regény van, melyben a katonák és felderítők ilyen központi szerepet kapnak.

A Jedik vonalán Anakin Skywalker és Nejaa Halcyon kap főszerepet. A borító egy kisség megtévesztő, mert Asajj Ventress csak mellékszereplő.

A szerzőpáros mindkét tagja harcolt Vietnámban és nagyon otthon vannak a katonai csapatmozgások, felszíni harcok, stratégia és utánpótlás világában. Korábban egyetlen Csillagok háborúja történet sem ment bele ilyen részletesen ezekbe a dolgokba. Amikor azt olvastam a nyugati olvasók véleményeiben, hogy sokszor érzethetjük azt, hogy egy túlélő kézikönyvet tartunk a kezünkben, akkor azt hittem, hogy unalmas lesz a sztori. De tévedtem. A harcászati tevékenységekkel kapcsolatos leírásokat nagyon élveztem.

A történet középpontjában egyetlen nagy epikus csata áll: a praesitlyni ütközet. A sztori folyamán a szerzők igyekeztek érzékeltetni, hogy itt és most egy nagyszabású küzdelem van, aminek a tétje óriási. Ez siketült is. Az Intergalaktikus Kommunikációs Központ birtoklása óriási előnyhöz juttatja a győztes felet. A gonosz útvesztője című regényben mát utaltak erre az ütközetre. és onnan tudhattuk meg, hogy egyike volt a Klónháború legpusztítóbb csatáinak. Egy olyan küzdelem volt, mely komoly hatást gyakorolt Anakin Skywalkerre.

Vegyük először sorra a kötet hétköznapi szereplőit.

Odie Subu, a felderítő szimpatikus női karakter volt. Ha a Jediket nem számítom ő volt az egyik kedvencem. Grudo-val kapcsolatos tette felkavaró és drámai.

Erk H’Arman nem lett a kedvencem. Beszólásai inkább idegesítőek voltak, és a könyv apróbb negatívumai közé sorolom. Jó nagy hibát követett el, amikor tovább harcolt az őrposztban, ahelyett, hogy Odie-re hallgatva inkább elmenekültek volna. Ezért kiérdemelt volna egy jókora nyaklevest is. Tettei inkább járultak hozzá Grudo végzetéhez.

Zozridor Slayke, a Szabadság Fiai és Lányai vezére. Tiszta Ibram Gaunt. Baráti kapcsolatot ápol a katonáival, segít, ha mások bajban vannak. Szívesen látnám őt az új kánonban is, mondjuk a lázadók sroában.

Grudo, a rodiai. Szimpatikus figura lett. Hozzá kötődik az egyik fordulat.

Reija Momen. Ő inkább Shmi Skywalkerre emlékeztet, főleg a történet végén.

Pors Tonith, a muun hadvezér, volt bankár. Ügyesen keveri a lapjait, meglepően jó stratéga. (a Darth Plagueis regényben is szerepelt). Néha vannak dühöngő, önmagát fényező pillanatai, de ezzel nincs gond, mert ezekkel a jellemvonásokkal a szokásos kisebb Star Wars gonoszokat idézi meg.

Nejaa Halcyon. Ő Corran Horn nagyapja. Horn az Új Jedi Rend tagja lesz, Luke Skywalker idejében. Nejaa, Anakinhoz hasonlóan szintén szabályt szegett és családot alapított. Sokkal közelebb áll az egyszerű emberekhez, a Jedik eszméit rugalmasan értelmezi, enged az érzelmeinek. Hamar megkedveltem őt is. Akció jelenetei élvezetes részek.

Anakin Skywalker. A könyv egyik legfontosabb szereplője. Végre egy történet, amiben Anakin megmutatja, hogy tud boldogulni Obi-van nélkül is. Új oldaláról is bemutatkozik az olvasóknak, a stratégia és a haditervek kidolgozásában sokat fejlődött. A történet során Nejaa Anakinnal együtt vonul fel a Praesitlyn megsegítésére. Az ifjú Jedi most először vezet seregeket csatába, ezzel is előrevetítve a távoli jövőjét. Anakinban erősödik a sötét oldal, a háború borzalmai pedig csak rátesznek több lapáttal erre. A Praesitlynt ezért érezhetjük nagyon jelentősnek. A történet végén nagyszerű hőstettet hajt végre, és bár megkísérti a sötét oldal, most ellen tud állni neki. Cselekedetei révén kiérdemli a Jedi-lovag címet.

A szárazföldi ütköztek nagyon ütősek, a Jedik küzdelmei élvezetesek. Vérbeli Klónháborús történet. A Jedi harcok és a gyalogos katonák harcait kedvelőknek ajánlom elsősorban. Akár első Star Wars könyvnek is nagyon jó.

Ötös.

Hozzászólás ideje:

James S. A. Corey: Tolvajbecsület

Olvastam már sokkal jobb SW-könyvet is, de összességében jó volt, élveztem. 

Egy igazi Han Soló-s kalandregény, melyből csak úgy sugárzik az OT-hangulat. A történet rendben volt, bár egy-két összefüggést nem igazán értettem (pl. Han hogy talált rá pontosan Scarletre?). A szereplőkkel nem volt semmi gond; Baasen Ray egy igazi Star Wars-os csempész fickó volt, Scarlet meg Han mellé remek választásnak bizonyult. Bírtam az egymással való élcelődéseiket. Sunnim viszont totál jelentéktelen és felesleges volt. 

Luke elég kevés szerephez jutott a könyvben, ami szerintem kisebb hiba az írók részéről. Illetve hiányoltam még Landót - igaz, az ő megjelenése kissé fura lett volna, hisz a sztori az ep4 és az ep5 között játszódik. 

Nálam a Cestus csapdával van egy szinten, melyre 10/7-et adtam. Szerintem akinek Han a kedvenc karaktere, annak mindenképpen el kéne olvasnia. Bár Solo-regények közül A csempész futása jobban tetszett, még ha az a fiatalabb korosztálynak is íródott. Az valahogy izgalmasabb, eseménydúsabb volt. 

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

A mandalori páncélban szerepel egy furcsa nevű droid. SH-val kezdődik a neve és van benne egy karakter, amit nem tudom, hogyan kéne ejteni. Vagy azt sem, hogyan lehet azt a karakterjelet legépelni.

Hozzászólás ideje:
  • Szerző
2018. 03. 10. - 20:22, Darth Sky írta:

SH∑1-B-vel én is gondban voltam. Végül E-nek ejtettem, mert arra hasonlít leginkább a betű, és így "kényelmesebb" volt. De lehet, hogy szimplán szigmának kell ejteni a ∑ betűt.

Nem tudod véletlenül, hogy mely gomb kombinációval kell előállítani ezt a karaktert? Eddig még nem jöttem rá sajnos.

Hozzászólás ideje:

Elvileg ha lenyomva tartod a bal oldali Alt-ot és a numerikus billentyűzeten begépeled a 228-at, akkor ezt kellene kidobnia. Nekem az otthoni gépen valami mást ad ki, de elvileg így lehet előhozni

Hozzászólás ideje:
2 órával ezelőtt, Nabopolasszar írta:

Elvileg ha lenyomva tartod a bal oldali Alt-ot és a numerikus billentyűzeten begépeled a 228-at, akkor ezt kellene kidobnia. Nekem az otthoni gépen valami mást ad ki, de elvileg így lehet előhozni

03A3 a kód, legalábbis linuxon ezzel működik.

Szerkesztve: - sirszalhasogato
forrás hozzáadása

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.