Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Január 27. Hozzászólás ideje: Január 27. (szerkesztve) Engem leginkább az érdekel, hogy az új Jedi Rend milyen státuszban lesz a galaxisban. Sikerül-e elérni azt a befolyást, mint korábban. Szerkesztve: Január 27. - Ody Mandrell Válasz
Darth Riddick Hozzászólás ideje: Január 27. Hozzászólás ideje: Január 27. Szerintem rövid távon biztosan nem! Esetleg sok sok idő elteltével, az új Jedi-rendnek nagyon sokat (és nagyon markánsan) kell bizonyítani, hogy a Köztársaság fénykorához hasonló elismertségi szintet érjenek el. Szerintem! A jedik megítélése már a Klónháború alatt romlásnak indult, Palpatine a 66-os paranccsal (és az utána következő eseményekkel) + hogy ugye kijelentette, hogy a jedik államcsínt kíséreltek meg valószínűsítem, hogy a galaxis nagy része előtt a jediket sikerült majdhogynem teljesen (nem csak kiirtani) elkapálni is! Innen feljönni (még az Első/Végső Rend legyőzése ellenére is) szvsz nem lesz könnyű menet! Palpatine azért elég jó munkát végzett e téren! 2 2 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Január 27. Szerző Hozzászólás ideje: Január 27. Valóban érdekes. Lehet, hogy Palpatine legyőzése után se lett a galaxisból tejjel-mézzel folyó Kánaán. Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Január 27. Szerző Hozzászólás ideje: Január 27. 7 perccel korábban, Darth Riddick írta: Szerintem rövid távon biztosan nem! Esetleg sok sok idő elteltével, az új Jedi-rendnek nagyon sokat (és nagyon markánsan) kell bizonyítani, hogy a Köztársaság fénykorához hasonló elismertségi szintet érjenek el. Szerintem bőven elég ha a prequelben látott Régi Köztársaság szintjére eljutnak, de még az se lesz egyszerű, főleg ha politikailag szét van tagolva a galaxis. 9 perccel korábban, Darth Riddick írta: A jedik megítélése már a Klónháború alatt romlásnak indult, Palpatine a 66-os paranccsal (és az utána következő eseményekkel) + hogy ugye kijelentette, hogy a jedik államcsínt kíséreltek meg valószínűsítem, hogy a galaxis nagy része előtt a jediket sikerült majdhogynem teljesen (nem csak kiirtani) elkapálni is! Innen feljönni (még az Első/Végső Rend legyőzése ellenére is) szvsz nem lesz könnyű menet! Palpatine azért elég jó munkát végzett e téren! Na de azóta kiderült a galaxis népe előtt, hogy Palpatine volt a hunyó, szvsz. hazudott végig. Az Exegolon nem gyűlt volna össze annyi hajó az elpusztítására, ha nem így gondolnák. Ami itt megnehezítheti a dolgokat, azok a rosszban sántikáló és befolyásos csoportok. Nekik abszolút nem áll érdekükben egy erős új Jedi Rend létrejötte. Ráadásul ahogy jelenleg tudjuk, Rey ennek a feladatnak egyedül kezdett neki. Ez anno még Luke Skywalkeren (na jó, ott azért volt belső ellenség) is kifogott... 2 Válasz
Darth Riddick Hozzászólás ideje: Január 27. Hozzászólás ideje: Január 27. (szerkesztve) Idézet Valóban érdekes. Lehet, hogy Palpatine legyőzése után se lett a galaxisból tejjel-mézzel folyó Kánaán. Biztos, hogy nem. Belátható időn belül kétszer s*ggelt le a Köztársaság. Mindkét esetben markáns szerepet játszottak ezen les*ggelésekben az erőhasználók! Oké, hogy a megmentésben is jelen voltak (Birodalom megbuktatása, Végső Rend megbuktatása és Palpatine végleges legyőzése .... nos ezek erőhasználók nélkül nem mentek volna!) A galaxis népe azt is tudja, hogy az inkvizítorok, a Császár, Vader is erőhasználók voltak, Az Első/Végső rend esetében az erőhasználó Palpatine tért vissza (és ezt az üzenete miatt tudta a nép is) Kylo Ren is erőhasználó volt, Snoke is. Az egyszerű emberek agyában elég ha csak annyi marad meg, hogy a gonoszok tudták használni az Erőt. Ez pont elég ahhoz, hogy az új jedikre egy jó ideig ferde szemmel nézzenek! És ez bizony erősen rányomja a bélyegét az új Jedi-rendre is úgy gondolom! Arról nem is beszélve, hogy a Köztársaság újjáépítőinek is bőven fejtörést okozhat az új politikai berendezkedés kérdése is, hiszen a Birodalom utáni Új Köztársaság is hamar padlót fogott egy a "szinte semmiből" jött birodalmi maradékból összeállt Első Rendtől.... és hát korábban 1000 évig béke volt, itt meg pár évtizeden belül 2x besz*rt minden! Szóval nem egyszerű a helyzet! Rey-nek nagyon nincs könnyű dolga! Szerkesztve: Január 27. - Ody Mandrell 2 1 Válasz
Darth Riddick Hozzászólás ideje: Január 27. Hozzászólás ideje: Január 27. 8 perccel korábban, Ody Mandrell írta: Az Exegolon nem gyűlt volna össze annyi hajó az elpusztítására, ha nem így gondolnák. Egy bizonyos szintig egyetértek, de én ezt kicsit másképpen látom. Nem gondolom azt, hogy az összes hajó azért jött, hogy a jedi Rey-t megsegítsék. Szerintem a többségük nem is tudott arról, hogy egy JÓ erőhasználó (Rey) éppen küzd egy rossz (Palpatine) erőhasználóval! Hisz tudjuk, (EP VII és más művek is) hogy egyes emberek a jedikre már már legendaként tekintettek.... többen nem is hitték, hogy valaha léteztek. Egész egyszerűen azért jöttek, mert a tökük tele volt már az elnyomással, zsarnoksággal.... és megpróbálták megtenni azt, amit rajtuk áll HÁTHA SIKERÜL alapon! Az emberek a rosszra jobban emlékeznek, mint a jóra... egyszerűen a legtöbb ember így van összerakva! Szóval én úgy gondolom, hogy nem fognak a galaxis népei egyemberként varázsütésre nyitni az erőhasználó új Jedi-rend felé! Persze idővel igen, de azonnal a népek csak egy nagyon kevés hányada! 1 3 Válasz
Bence1997 Hozzászólás ideje: Január 27. Hozzászólás ideje: Január 27. (szerkesztve) Idézet Biztos, hogy nem. Belátható időn belül kétszer s*ggelt le a Köztársaság. Mindkét esetben markáns szerepet játszottak ezen les*ggelésekben az erőhasználók! Oké, hogy a megmentésben is jelen voltak (Birodalom megbuktatása, Végső Rend megbuktatása és Palpatine végleges legyőzése .... nos ezek erőhasználók nélkül nem mentek volna!) A galaxis népe azt is tudja, hogy az inkvizítorok, a Császár, Vader is erőhasználók voltak, Az Első/Végső rend esetében az erőhasználó Palpatine tért vissza (és ezt az üzenete miatt tudta a nép is) Kylo Ren is erőhasználó volt, Snoke is. Az egyszerű emberek agyában elég ha csak annyi marad meg, hogy a gonoszok tudták használni az Erőt. Ez pont elég ahhoz, hogy az új jedikre egy jó ideig ferde szemmel nézzenek! És ez bizony erősen rányomja a bélyegét az új Jedi-rendre is úgy gondolom! Arról nem is beszélve, hogy a Köztársaság újjáépítőinek is bőven fejtörést okozhat az új politikai berendezkedés kérdése is, hiszen a Birodalom utáni Új Köztársaság is hamar padlót fogott egy a "szinte semmiből" jött birodalmi maradékból összeállt Első Rendtől.... és hát korábban 1000 évig béke volt, itt meg pár évtizeden belül 2x besz*rt minden! Szóval nem egyszerű a helyzet! Rey-nek nagyon nincs könnyű dolga! Én is hasonlóan gondolom. Az egyszerű embert meg nagyon könnyű megvezetni (ne menjünk messzire...), Palpi ezt kitűnően csinálta. Lehet, hogy vannak a Galaxisban olyan emberek, akik még mindig hősként tisztelik a jediket, de biztos vannak legalább ugyanannyian (ha nem többen), akik átélték az elmúlt évtizedeket és nem szeretnék, ha újra valami konfliktus kialakulna az erőhasználók miatt. Sőt, olyanok is biztos vannak, akik egybevesznek minden erőhasználót, legyen az jedi, sith vagy valami más rendbe tartozó. Ha ezeket a hangokat egy új csoportosulás egybefogja, máris van egy ellentét az újdonsült Jedi Rendnek. Szerkesztve: Január 27. - Ody Mandrell 1 Válasz
Nute Gunray Hozzászólás ideje: Január 27. Hozzászólás ideje: Január 27. (szerkesztve) Ha én a Galaxis egy átlagos lakója lennék, a t*köm tele lenne az Erőhasználókkal, szóval én egyetértek azzal, szerintem se egyértelmű, hogy Rey új rendje automatikusan elfoglalhatja a jedik régi helyét az új államalakulat berkein belül. Szerkesztve: Január 27. - Nute Gunray 3 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Január 27. Szerző Hozzászólás ideje: Január 27. 5 perccel korábban, Darth Riddick írta: Nem gondolom azt, hogy az összes hajó azért jött, hogy a jedi Rey-t megsegítsék. Szerintem a többségük nem is tudott arról, hogy egy JÓ erőhasználó (Rey) éppen küzd egy rossz (Palpatine) erőhasználóval! Hisz tudjuk, (EP VII és más művek is) hogy egyes emberek a jedikre már már legendaként tekintettek.... többen nem is hitték, hogy valaha léteztek. Egész egyszerűen azért jöttek, mert a tökük tele volt már az elnyomással, zsarnoksággal.... és megpróbálták megtenni azt, amit rajtuk áll HÁTHA SIKERÜL alapon! Nem is írtam, hogy Rey és a Jedik miatt mentek. Az odalátogatók 99.99%-a azt se tudta mi zajlik a felszínen. Rey létezéséről meg aztán végképp gőzük sem volt. Ott mindenki Palpatine elpusztításának ígéretével szállt harcba, egységben az erő felkiáltással. Ebből fakadóan simán megkérdőjelezheti a nép Palpatine korábbi hazugságait, köztük azokat is amiket a Jedikről összehordott. 5 perccel korábban, Nute Gunray írta: Ha én a Galaxis egy átlagos lakója lennék, a t*köm tele lenne az Erőhasználókkal, szóval én egyetértek azzal, szerintem se automatikus, hogy Rey új rendje automatikusan elfoglalhatja a jedik régi helyét az új államalakulat berkein belül. Szerintem darabokra, esetleg régiókra fog esni a galaxis, nem lesz átfogó államforma. A Jediknek ebben a környezetben hatványozottan nehezebb dolguk lehet. El fog telni 15 év a megismert események óta, szóval érdekes lesz látni merre mentek a dolgok. Olyat is el tudok képzelni, hogy a Jedik önmagukban léteznek, nem folynak bele nagy dolgokba, de megjelenik egy olyan fenyegetés ami miatt a galaxis népei hozzájuk fordulnak segítségül. 3 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Január 27. Szerző Hozzászólás ideje: Január 27. 31 perccel korábban, Darth Riddick írta: Rey-nek nagyon nincs könnyű dolga! Már ha az a célja ami az elődjeinek. De az is elképzelhető, hogy tanult a múlt hibáiból és nem is akar olyan rendfenntartó Jedi Rendet létrehozni, mint a korábbiak. Lehet, hogy visszatér a gyökerekhez ami jelenthet egy befelé fordulást is, kutatva pl. az Erő misztériumait. Valahogy úgy képzelem el ahogy pl. a Jedik brendoki missziója alapból kinézett (a konfliktust leszámítva). Lehet, hogy Luke is ilyen rendet szeretett volna amúgy... 1 Válasz
Darth Cupsy Hozzászólás ideje: Január 27. Hozzászólás ideje: Január 27. 31 perccel korábban, Ody Mandrell írta: Ebből fakadóan simán megkérdőjelezheti a nép Palpatine korábbi hazugságait, köztük azokat is amiket a Jedikről összehordott. 54 év telt el az EP 3 és az EP 9 között. A galaxis jelentős része azt se tudja mi az a Jedi, sőt nem is élt mikor még Jedik futkoztak a galaxisban, így szerintem kevésbé releváns számukra, mit hazudoztak össze róluk. Remélem a Jedik még nem lesznek sokan max. 100, és nem politizálnak aktívan, ha a Köztársaság vagy egyéb vezetők megkérik, hogy segítsenek nekik ilyen-olyan ügyekben akkor kapacitásuktól függően eldöntik, hogy akarnak/tudnak-e segíteni. Nem úgy, mint az EP 1 idején ahol már kb. a Szenátus egyik eszköze volt a Jedi Rend. 1 1 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Január 27. Szerző Hozzászólás ideje: Január 27. 7 perccel korábban, Darth Cupsy írta: 54 év telt el az EP 3 és az EP 9 között. A galaxis jelentős része azt se tudja mi az a Jedi, sőt nem is élt mikor még Jedik futkoztak a galaxisban, így szerintem kevésbé releváns számukra, mit hazudoztak össze róluk. Ezzel együtt a Jedik Palpatine által rosszhíre is kikophatott. Kérdés mennyire kellett megküzdenie az előítéletekkel Rey alakulatának. 9 perccel korábban, Darth Cupsy írta: Remélem a Jedik még nem lesznek sokan max. 100, és nem politizálnak aktívan, ha a Köztársaság vagy egyéb vezetők megkérik, hogy segítsenek nekik ilyen-olyan ügyekben akkor kapacitásuktól függően eldöntik, hogy akarnak/tudnak-e segíteni. Nem úgy, mint az EP 1 idején ahol már kb. a Szenátus egyik eszköze volt a Jedi Rend. Nem számítok erre. Szerintem egy vadiúj status quo lesz a galaxisban. 1 Válasz
Darth Riddick Hozzászólás ideje: Január 27. Hozzászólás ideje: Január 27. 40 perccel korábban, Ody Mandrell írta: Már ha az a célja ami az elődjeinek. De az is elképzelhető, hogy tanult a múlt hibáiból és nem is akar olyan rendfenntartó Jedi Rendet létrehozni, mint a korábbiak. Lehet, hogy visszatér a gyökerekhez ami jelenthet egy befelé fordulást is, kutatva pl. az Erő misztériumait. Valahogy úgy képzelem el ahogy pl. a Jedik brendoki missziója alapból kinézett (a konfliktust leszámítva). Lehet, hogy Luke is ilyen rendet szeretett volna amúgy... Szerintem nem az a célja egy az egyben, de átfedések lehetnek. Úgy gondolom, ahogy Te is írtad! Nem véletlenül mutatta meg a film, hogy Rey lenyúlta az ősi írásokat, kódexeket (nem hagyta elégni őket a fában). Nem véletlenül beszélt Luke Rey-nek az első jediről. Luke célja is valami ilyesmi lehetett, de neki nem adatott meg sajnos, hogy véghez is vigye, illetve azt is el tudom képzelni Luke-ról, hogy ő még "vaskalaposabb" volt.... még a Régi Köztársaság Jedi-rendjétől kevésbé tudott volna eltávolodni, annak ellenére sem, hogy látta ennek szükségességét! Az Erő misztériumának kutatását én alapvetőnek érzem Rey részéről! A lány valószínűleg nem is azzal kezdte, hogy akkor nosza, keressünk erőérzékeny tanítványokat, hanem pont ebben a misztériumban való elmerülés és az ősi írások beható tanulmányozása, kutatása lehetett az első lépés, amivel foglalatoskodott. Ennek része lehet az elcsendesedés, befelé fordulás, hogy valóban visszatérjen a gyökerekhez. Amint a gyökereket átfogóan és mélyen megismerte, majd okulva a távolabbi és a közelmúlt eseményeiből ezeket az információkat a saját elképzeléseivel egybegyúrva elegyítette, lefektethetett egy olyan alapot (akár saját irodalommal is), melyre rá lehet építeni nulláról a jelen kor kihívásainak és helyzetének megfelelő Jedi-rendet! Azzal is tisztában lehetett, hogy nem fog menni a galaxis népei (és az új, felálló politikai rend) részéről csettintésre az elfogadásuk, szóval valószínűleg eleve lassú építkezésben gondolkozhatott! 2 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Január 27. Szerző Hozzászólás ideje: Január 27. 5 perccel korábban, Darth Riddick írta: Azzal is tisztában lehetett, hogy nem fog menni a galaxis népei (és az új, felálló politikai rend) részéről csettintésre az elfogadásuk, szóval valószínűleg eleve lassú építkezésben gondolkozhatott! Az se lehet véletlen, hogy 15 év telik el a TROS óta. Itt kellett történnie valami nagy jelentőségű dolognak. De ezt majd meglátjuk, mi volt az. Egyébként Rey korai kalandozásait Finnel karöltve is el tudom képzelni. Miközben tanítja barátját, közösen fedezik fel az Erő rejtett titkait a galaxisban. 2 1 Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: Január 27. Hozzászólás ideje: Január 27. Mondjuk érdekes kérdés, hogy ténylegesen ki mennyit tud. A klón háborúk előtti időkben, amikor már csak 10 000 Jedi ténykedett a Galaxisban és visszahúzódtak a cosurcanti elefántcsont tornyukba, sokan úgy gondolták, hogy mindössze mesebeli lények. Ez talán meglepő lehet földi szemmel, de galaktikus léptékben gondolkodva már nem. 100 évvel korábban még a Peremvidéken, és, ami fontosabb, a Köztársaság területén kívül is működtek tucatnyi Jedivel bíró enklávék, vagyis rengeteg bolygón futhattak beléjük napi szinten a kisemberek is, kérhettek tőlük segítséget. Így könnyebb volt szétvinni a létezésük hírét, hiszen akár egy kocsmában is leülhettél velük kártyázni. Az ep1 környékére a számuk megcsappant, a külső enklávékat elhagyták, a ténykedésük többnyire a Köztársaság határain belülre korlátozódott, ott is csak a politikusok ügyeivel foglalkoztak, és csupán Coruscanton futhattál beléjük, de még ott is csak akkor, ha a Jedi Templom vagy a Szenátus környékén, azaz a város elit negyedeiben lébecoltál. Persze a Coruscanton nem voltak misztikus alakok, valószínűleg a Köztársaság legtöbb világán sem, legalábbis az elitben. De ahogy haladunk lejjebb a társadalmi ranglétrán és távolodunk a Coruscanttól, a Jedik megítélése azzal kapcsolatban, hogy léteznek-e vagy sem, illetve mire is képesek, már folyamatosan erodálódik. Míg Coruscanton egy mélyvárosi bárban elég annyit mondani, hogy "Jedi ügy", és mindenki elfordul, addig a Tatooine-on Wattónak akkor sem esik le, hogy egy Jedivel van dolga, amikor meggyanúsítja az illetőt azzal, hogy Jedinek képzeli magát. Ezen a világon már csak a fénykardról tudják azonosítani a Jediket. Még távolabb talán már ez is kevés lenne, és felnevetnének, ha valaki azt állítaná magáról, hogy ő Jedi. Erre jöttek a klón háborúk. Ezen időszak alatt a Jedik valószínűleg jobban a köztudatba kerültek az egész Galaxisban, hiszen a csapatok élén a Köztársaság területein kívül is harcoltak a Konföderáció ellen. Ugyanakkor pont ezért valószínű, hogy sokak fejében már csak katonaként maradtak meg, nem békét őrző, misztikus erővel bíró paplovagokként. Sőt kiindulva azokból a baromságokból, amikben a valódi emberek is képesek hinni (pl. lapos Föld), az sem lehetetlen, hogy sokan a Jedi tábornokok misztikus erejét is csak a technológia és a genetika számlájára írták, vagyis technológiával jól felvértezett, genetikailag felfejlesztett katonáknak is hihették őket akár. Abban a közegben ez még nem is hihetetlen, hiszen a Jedik egy genetikailag fejlesztett klón sereg élén állt. Akárhogy is, a lényeg az, hogy a klón háborúk idején a Jedikről kialakult kép és meggyőződés tovább torzult a valósághoz képest. És itt azt is érdemes megjegyezni, hogy ez csak és kizárólag a Jedikről, mint személyekről és Rendről szól. A Sith-ek ekkor kevés kivételtől eltekintve mindenkinek mesebeli lények voltak, hisz 1000 éve nagy általánosságban csak 2 létezett belőlük a Galaxisban összesen, azok is titokban (néha a létszámuk pár napig, hétig, hónapig felmehetett akár 2 fölé is, de ez is nagyon-nagyon ritka volt, talán 1000 évente egyszer esett meg és azt is gyorsan lerendezték egymás között). Az Erő pedig egy teljesen más dolog, annak megítélése független a Jediktől. Van, aki hisz benne, van, aki nem, akad olyan, aki sosem hallott róla, van, aki tudja használni, de nem tudja, mitől képes arra, amire, és van, aki teljes mértékben tisztában van vele - de egyik sem feltétlen Jedi. Szóval az Erőhasználatot és a Jediket érdemes külön kezelni abban a kérdésben, ki mit tud és/vagy hisz. Már csak azért is, mert ugye Palpatine-ról a halála napjáig sem tudta a Galaxis, hogy Erőhasználó vagy Sith lenne. Ezt tényleg nagyon keveseknek árulta el. Még Tarkinnak sem mondta el soha, pedig ő a belső kör részese volt. A Galaxis egyszerű népe, de még az elittje számára is Palpatine egy szimpla halandó volt, aki zsarnokká lett. Sőt a Rebels óta tudjuk, hogy még a valódi arcát is elrejtette a nyilvánosság elől. És, ha már Palpatine, azt sem szabad elfelejteni, hogy szándékosan pusztított el mindent, ami a Jedikre utal. Minden tudást elzárt vagy elpusztított, sőt elkezdte a történelmet is megmásítani, és a Jediket holmi buta, babonás szektává alacsonyította. És hát na, ezekben az időkben a Jedik száma jelenlegi tudásunk szerint kábé 50 körülire apadt. Egy Galaxisban, ahol 10000 Jedi sem volt elég ahhoz, hogy minden bolygón higgyenek a létezésükben, 50 egy olyan korszakban, ahol szándékosan törlik őket a "létezésből", még kevésbé fognak hinni bennük. És pont ezért, mert már a klón háborúk előtt is sok helyen kételkedtek a létezésükben vagy egyenesen nem hittek bennük, aztán a háború alatt már nem a mesebeli formájukban tündököltek, végül Palpatine, akiről csak maroknyian tudták, hogy Erőhasználó és Sith, szándékosan tovább rontott a helyzeten, így az új Köztársaság idejére majdhogynem lényegtelenné válik, ki mit gondolt anno a Jedikről. És szerintem az új Köztársaság sem törte össze magát azért, hogy rehabilitálja őket. Egyrészt, mert már a régi Köztársaság végnapjaiban is óriási szakadék volt a Szenátus és a Jedi Rend között, és míg utóbbi majdnem teljesen kipusztult, addig előbbi fennmaradt, méghozzá olyan mértékben, hogy sok szenátor a régi Köztársaságból ült át az újba. Az ilyen Xiono félék, aki saját érdekei kiszolgálása okán a Jedik által is érintett seatosi incidenst gyerekmeséhez hasonlítja, miért akarnák rehabilitálni a Jedi Rendet? Miért akarnák eltörölni Palpatine hazugságait, feltárni az igazságot? Vagy 20 évvel később, amikor a centralisták nyíltan támadják Luke Skywalkert, miután kiderült, hogy az apja Darth Vader volt, és ezzel párhuzamban tönkrevágták Leia politikai karrierjét. És sajnos Luke sem tett azért semmit, hogy a Jedik renoméja helyreálljon. Éveket arra áldozott, hogy összegyűjtse és az Ossuson elzárja a Jedikről fennmaradt tudást, majd ő maga is visszavonult oda. Ennek hála az az ember, aki 30 évvel korábban felrobbantotta a Halálcsillagot, egyes bolygón már csak legendának számít, akiről azt sem tudják, hogy létezett. De még a fejlettebb világokon is sokan nem tudják, mit csinál vagy éppen merre van Luke. Tudják, hogy elvonult az Ossusra, oszt jónapot. Igazából az ifjú Skywalker még annál is jobban elszeparálta magát a Galaxis egyszerű népétől, mint amennyire ezt Yodáék tatték a régi Köztársaság végnapjaiban. Ami meg a többi Erőhasználó múkust illeti, az az eddigi infók alapján leszűrhető, hogy Vaderről ezt tudták. Ez nyílt titok volt, és sokan már akkor is tudták, mikre képes, amikor még nem is találkoztak vele és azt hitték, csak egy mese, amivel riogatják a lázadókat (lásd például a ryloth-i ellenállókat). A Vérvonalnak hála tudjuk, hogy 24 évvel az endori csata után derült csak ki a nagyérdemű előtt is, hogy Anakin Skywalker volt Darth Vader, szóval azt, hogy hajdan Jedi volt, talán az egész Galaxisban egy tucatnyian, ha tudták. Azt, hogy Sith volt, már jó kérdés. Az Erőhasználó képessége viszont elég jól ismert volt. Ami az inkvizítorokat illeti, ez érdekes kérdés. Egyrészt galaktikus léptékben mérve belőlük is jelentéktelenül kevés volt. Kábé kéttucat, az semmi. Ráadásul specializált feladatokra voltak kiküldve. Az Obi-Wan Kenobi ugyan azt sugallja, hogy azért jobban ismertek voltak, mint mondjuk Vader 10 évvel a 66-os parancs után (a kocsmáros kapásból tudta, hogy inkvizítorok tértek be a csehójába, de Obi-Wan is ismerte az inkvizítorokat, de semmit sem tudott Vaderről), ugyanakkor a számuk folyamatosan apadt, míg végül mind elfogyott. Szóval ennek a csepp az óceánban méretű szervezetnek a létezése kérészéletűnek mondható. Az ep4-ben még Tarkin, aki ismerte az inkvizítorokat, is azt mondja, hogy Vader a Jedi vallás utolsó hírmondója. Összességében tehát sanszos, hogy a Galaxis egyszerű népe semmiféle reális tudással nem bír a Jedikről, Sith-ekről és Erőhasználókról. Tudásukat eltorzíttották maguk az elszigetelődő Jedik, a klón háborúkban vállalt szerepük, Palpatine hazugságai és létezésük teljes törléséért folytatott hadjárata, az, hogy valószínűleg az új Köztársaság sem tett sokat azért, hogy rehabilitálják őket, de még az is, hogy Luke maga is elzárkózott a Galaxis elől. És ezen szerintem még Rey sem feltétlen fog tudni változtatni az új film idejére, mert ehhez az kell, hogy az egész Galaxis területén százezres nagyságrendben ténykedjen a Jedi Rend és tegyen jót a mindennapokban a kisemberek számára. Ez tíz évvel az ep9 után még képtelenség. Szerintem évszázadok kellenek ahhoz, hogy a Jedik megítélése és ismerete visszatérjen a High Republic éra szintjére, ami az eddigek alapján a fénykoruk volt. És itt nem a bizalom helyreállításáról van szó, hanem arról, hogy a Galaxis egyszerű embereinek többsége is tudja, hogy egyáltalán léteznek Jedi lovagok. Szerintem maga a bizalom nem feltétlen kérdéses. A legtöbb esetben csak azok emlegették fel a Jedik állítólagos árulását, akik gondolkodását vagy maga a Sötét Oldal torzította el (Darth Vader, az inkvizítorok némelyike), vagy brutálisan agymosottak voltak (erre most kapásból nem tudok példát mondani), esetleg külső hatás érte őket (lásd a klón katonák). Mindenki más, még a közemberek is szívesen vették a Jedik segítségét még a Birodalom idején is. Vagyis pontosabb úgy fogalmazni, hogy szívesen vették a segítségüket, ha becsületes és bátor emberek voltak, mert azért sokan akadtak, akik simán feljelentették a Jediket pusztán azért, hogy pénzt szerezzenek, vagy csak mert féltek a Birodalom megtorlásától. De még ez utóbbi sem volt általános jelenség. Sőt még arra is akadt példa szém számmal, hogy azok, akik a Jedik ellen voltak, idővel melléjük álltak. A lázadók örömmel fogadtak minden Jedit a soraik között, feltétel nélkül bíztak bennük a Galaxis elitjéből érkezettek ugyanúgy, ahogy a közemberek közül jött katonák. Ott van Jun Sato parancsnok, aki csak addig kérdőjelezte meg Ezra képességeit, amíg a fiú fénykardot nem rántott és keresztül nem vágta magát a rohamosztagosokon. Ezután utasította az embereit, hogy kövessék a tizenéves Bridgert (Rebels 2x09 Stealth Strike). Vagy ott van Mos Eisley, ami Kenobi szavai szerint a Galaxis leghitványabb söpredékének gyülekezőhelye (mondjuk főleg a Skeleton Crew után ezt erőteljesne megkérdőjelezem ), mégis, tíz évvel a 66-os parancs után egy helyi kocsmáros és intézményének látogatói három inkvizítor fenyegetése ellenére sem volt hajlandó rámutatni a köztük ücsörgő Jedire, Narira. De 9 évvel később még a Cantina bárból is csak egy figura ment el jelenteni, hogy Jedi hadonászik a spádéjával a bárban, pedig ott szerintem olyan alakok gyülekeztek, akik az anyjukat is eladták volna két kreditért. És huszonsok évvel később is, Rey-hez nem a Jedik árulásáról szóló sztorik jutottak el, hanem arról, milyen jó fejek voltak, a Galaxis megmentői. Még a hitében megrendült Luke is azt mondja, hogy a Jediket 60 évvel a kiirtásuk után romantizálják, és nem az igazságot látják, de ezek szerint még csak nem is Palpatine hazugságait. Szóval szerintem Sidious és a Birodalom koholmányai sosem találtak igazán táptalajra a Galaxisban. Arra elég volt, hogy rövid távon, amíg Palpatine törvényes úton átszervezi a Köztársaságot és pozícióba helyezi az embereit, megakasztotta azokat, akik akkor és ott még tehettek volna ellene azonnal, de ennyi. De alapvetően igazán senki sem hitt abban, hogy a Jedik árulók lettek volna - már ha hittek abban, hogy egyáltalán léteztek. Ugyanakkor akár hittek a létezésükben, akár nem, mindenképpen hősöknek tartották őket, vagy legalábbis jóknak. Ezért volt hajlandó Sato Ezrát követni, ezért ámult el Azadi, amikor Kanan aktiválta a kardját, ezért bízik meg Wim szó nélkül a magát Jedinek kiadó Jodban, ezért érezhettük úgy Jod szavain, hogy amikor megismert egy Jedit, az felért számára egy csodával, ezért áhítozik Rey Luke Skywaker meséjét hallva, és így tovább. Szóval szerintem Rey-nek nem a bizalmat kell visszaállítani. Persze mindig is lesznek olyanok, akik ferde szemmel néznek majd a Jedikre. Láthattuk, hogy ilyenek száz évvel a Rend megsemmisítése előtt is voltak. Lesz, aki irigykedik a hatalmukra, lesz, aki jogosan tart tőlük, lesz, aki alaptalanul fél tőlük, stb. De alapvetően a többség bízik bennük. A kulcsfeladat inkább az lesz, hogy a Jedi Rend újra olyan erővé váljon, ami az egész Galaxisban jelen van, annak területének nagyján a kisemberek is tudják, hogy léteznek és baj esetén hozzájuk fordulhatnak. 1 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Január 27. Szerző Hozzászólás ideje: Január 27. 1 órával korábban, Dzséjt írta: A kulcsfeladat inkább az lesz, hogy a Jedi Rend újra olyan erővé váljon, ami az egész Galaxisban jelen van, annak területének nagyján a kisemberek is tudják, hogy léteznek és baj esetén hozzájuk fordulhatnak. Ez hatalmas feladat egy embernek! Meglátjuk 15 év alatt hova jutott, vagy jutottak. Inkább az utóbbi mert egy Jedi hosszútávon kevés ekkora munkához. Az is érdekes kérdés, hogy mennyiben hasonlítanak majd az elődökre. Pl. lesz-e Jedi tanács, vagy szigorú megkötések a kötődés terén, hogy csak kettő fontos dogmát említsek. Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: Január 27. Hozzászólás ideje: Január 27. Ez alsó hangon is több emberöltőnyi feladat. Rey számára az a fő feladat szerintem, hogy ennek megteremtse az alapokat tudásban, szándékban, felszerelésben, kapcsolatokban és szabályokban is. Eletni a magokat, amikből aztán kinőhet az új Jedi Rend. Ehhez persze alaposan kitanított tanítványok kellenek, akik tovább viszik az értékeket, és akár több száz éven át is gondját viselhetik a Jediknek. Legalábbis szerintem nem ártana legalább egy-két olyan tanítvány, akik pár száz évig elélnek és ennek hála nagyobb perspektívában figyelhetik a galaktikus változásokat, miközben még saját emlékeik vannak Rey tanairól. 3 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Január 27. Szerző Hozzászólás ideje: Január 27. 2 perccel korábban, Dzséjt írta: Legalábbis szerintem nem ártana legalább egy-két olyan tanítvány, akik pár száz évig elélnek Grogu? 1 Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: Január 27. Hozzászólás ideje: Január 27. Akár ő is, de jöhetnek teljesen új tanítványok is, akik már Rey-jel kezdenek, nem a régi Jedi Renddel vagy Luke akadémiájával - Grogu mindkettőt megjárta. Plusz neki még ott van a mandalore-i kultúra is, amit Djarin nyilván belénevel. Ráadásul nem a kultúrájuk megengedőbb, rugalmasabb részét, hanem az Őrzők Gyermekeinek eléggé merev, szűklátókörű, babonás oldalát. Mondjuk érdekes lenne felfedezni, hogy mindez egy 100 körüli Grogut hogyan befolyásolna, ha újra lehetősége lenne a Jedik útjára lépni. Már csak azért is, mert Yoda is száz körüli volt, amikor elkezdte az első padawanját tanítani. Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Január 27. Szerző Hozzászólás ideje: Január 27. Djarin ráadásul bőven meghal még Grogu fiatal korában. Kérdés utána mi lesz vele. Örülnék ha valahogy Rey és a Jedik közé keveredne. 1 Válasz
Ajánlott hozzászólás
Csatlakozz a beszélgetéshez!
Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.