Ugrás a kommentre

2x09 - Welcome to the Rebellion

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje: (szerkesztve)

9. rész - Welcome to the Rebellion

andor29.jpg

Írta: Dan Gilroy

Rendezte: Janus Metz

Helyszín:

Szereplők:

Történet

Érdekességek

Pár kitétel.

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 2x09 - Welcome to the Rebellion
Hozzászólás ideje:

"The death of truth is the ultimate victory of evil. When truth leaves us, when we let it slip away, when it is ripped from our hands, we become vulnerable to the appetite of whatever monster screams the loudest. This Chamber’s hold on the truth was finally lost on the Ghorman Plaza. What took place yesterday… what happened yesterday on Ghorman was unprovoked genocide! Yes! Genocide! And that truth has been exiled from this chamber! And the monster screaming the loudest? The monster we’ve helped create? The monster who will come for us all soon enough is Emperor Palpatine!"

:clap::clap::clap:

Hozzászólás ideje:

Először is, a legnagyobb félelmem, hogy a Rebels epizódját, a Secret Cargót ignorálják, szerencsére maximálisan alaptalan volt. Sőt bizonyos szempontból a készítők még jobban is hozzáfűzték, mint én. Mert én totál elfelejtettem, hogy a Ghost csak mint tanker hajó volt jelen, Mothma egy másik hajón érkezett az Arany-osztag kíséretében. A szenátor Birodalom feltűnése miatt volt kénytelen átszállni a Ghostra és azzal átmenve a Nebulán eljutni a Dantooine fölé. Szóval ez esetben súlyosan tévedtem, a listám arról, miket lenne jó megemlíteni... Nos, a Handoff-műveletet leszámítva lényegében mind hatalmas hibát okozott volna.

Persze azért vannak pici eltérések. A Secret Cargo elején hallható Mothma-beszéd és az ebben az epizódban hallható beszéd témája és mondanivalója ugyanaz, de a szöveg kábé köszönő viszonyban sincs. Ám ezt nem fogom fel hibának, egyrészt k*rva jó, hogy átírták, mert Matt Michnovetz és Dan Gilroy között a különbség galaktikus, így jó, hogy teljesen új szöveget írtak neki. Aminek utolsó mondata a spoilerlimit lejárta után megy az aláírásomba. "The monster who will come for us all soon enough is Emperor Palpatine!" - milyen csodamondat már ez? :o Kíváncsi lettem volna, Palpatine milyen pofát vágott. De majd Sidipapáról később. És, ha valaki kánoni magyarázatot akar, simán rásüthetjük, hogy a birodalmi propaganda szerkesztett változatát hallottuk - ha jól emlékszem, @Yoda József állt elő ezzel a szerintem teljesen lehetséges magyarázattal. Hiszen egy nagy birodalmi holojel látható a hírműsor kezdése előtt, és kétlem, hogy a Birodalom hajlandó lenne az eredeti beszédet még egyszer leadni.

Emellett még talán kifogásolható az, hogy a Szövetség életre hívásakor Bail Organa egy lázadó bázison látható, Dodonna társaságában, ami azt sugallja, hogy a Yavinon van. Ugyan bele lehet magyarázni, hogy Bail a beszéd után átruccant oda, és mivel ő nyílegyenesen ment, előbb odaért, de eme epizódban pont az volt a lényeg, hogy Bail most egy ideig nem ugrálhat. Főleg, hogy ő adta át a szót Mothmának, ezután nem ugorhat el a Yavin IV-re. Ugyanakkor nem lehetetlen, hogy a káoszt kihasználva sikerült egy gyors vizitet tennie. Bár azt is hozzá kell tennem, hogy a díszlet nem a Yavin IV (mivel a Rebels-hez csak később készültek el a yavini assetek), szóval még azt beleszőhetjük a magyarázatba, hogy Bail nem az Otthon I-en volt, hanem útban haza Alderaanra, és Dodonna vitte haza, persze titokban.

Szóval, a lényeg, hogy nem született precedens, nem írtak felül egy mozgóképes alkotást. Pici retkon érte, de ez is nézőpont kérdése, mert ezek még tényleg kimagyarázhatóak, hiszen nincsenek új helyszínek, napszakok, szereplők stb. Dave Filoni, két lábon járó Star Wars enciklopédia és Lucas padawanja, igazán példát vehetne a Star Wars-t saját bevallása szerint nem igazán ismerő Tony Gilroy-ról. :evil: Na jó, azért még nem akarom piedesztára emelni, mert az előző részben nem említettem, de itt már szóvá teszem: Cassian és K-2SO találkozását eredeti találkozását úgy kukázták, hogy ilyen messzire még Filoni sem merészkedett. Szó szerint egy fél mondat sem egyezik. Ez egyrészt azért baj, mert hát mégis a kánon integritása ezen a ponton újra megszakadt, szóval, ha Filoninak felrójuk, akkor Gilroy-nak is fel kell. Ugyanakkor ezzel most ugyanúgy vagyok, mint a Kanan képregénnyel vagy az Ahsoka könyvvel. Engem nem zavar különösebben, sőt jobban tetszik az új változat. Ráadásul arra, hogy erre felkészüljünk, évek voltak, hiszen talán még le sem ment az első évad, amikor Gilroy már mondta, hogy el akarja mesélni Cassian és K-2SO találkozását. Persze megértem, ha valaki ezt a retcont sem fogja díjazni. De szerintem egy élőszereplős műben a ghoramni mészárlás közepette úgy, hogy talán K ölte meg Enzát, sokkal drámaibb ez a találkozás, mint egy egyepizódos képregényben egy jelentéktelen küldetés. Pláne úgy, hogy azután "mutatkoznak be" egymásnak, hogy Bix elhagyta Cassiant. Így a kapcsolatuk szorossága is kemény alapokat kapott.

Bix távozása ott lógott a levegőben azóta, hogy Vel meglátogatta. A terhességéről nem mondok még le, szerintem az is motiválhatta. Amíg nem mondják, hogy nem születik gyereke Cassiantól, én kitartok emellett. :) Ez számomra legalább elveszi kapcsolatuk tragédiájának élét, nem kell őket is vastagon felírnom arra a listára, amin olyan családok szerepelnek, amit tönkretett a Birodalom. Elég halványan írni, mert sajnos ott vannak a listán. Igazából ezt az egészet meglehetősen misztikusnak is tartom, ami az SW esetében jó. Mintha itt tényleg közbelépett volna az Erő, és ő vezette hőseinket. És az Erőgyógyító volt az üzenethozó. Bix megértette az üzentet, szerintem Cassian is, azért is akart kilépni. Akárhogy is, szomorú Bix távozása, mert bár azt ígérte Cassiannak, hogy ha ennek vége lesz, megkeresi, tudjuk, hogy Andor évekkel a győzelem előtt meghal. Bix sosem tudja betartani az ígéretét. :( 

Ami kicsit fura volt a részben, az Luthen felszívódása. Noha valószínűleg nála is felkészültek a spurira. Illetve kicsit erőltetettnek éreztem azt, hogy Wil a Coruscantra érkezett. Miért oda vitték? Wil tudja, hol a Yavin IV, miért nem mentek egyenesen oda? Talán itt kicsit közrejátszott a Rebels, hogy okot kellett adni Cassiannak arra, hogy elváljon Mothmától. Pedig az, hogy a "showműsor kedvéért" az Arany-osztag kíséri be, bőven elég volt. Oké, Cassian továbbra is vele tarthatott volna a hajón, de az is hihető lett volna, ha hátramarad és külön megy el a Yavin IV-re. De igazából ez sem nagy gond, sőt többféleképpen is magyarázható. Wil talán nem tudta a Yavin IV pontos koordinátáit, vagy a szigorú protokollok miatt nem vihet csak úgy oda egy idegent. Most így kapásból ezekkel tudtam előállni, és mindkettő jó magyarázat, hisz korábban láttuk, hogy Wil nem pilóta, és azt is, hogy a Yavin IV-en elég szigorúak az óvintézkedések.

Tetszett Erskin is. Bár a Rebels-ben csak egy bónusz karakter volt, egy figura, aki beszélhetett Mothma helyett, amíg a szenátor meg nem jelent (utána Erskin látványosan el is tűnik és legközelebb csak az epizód végén látjuk), de itt szépen kinőtte magát a figura. Gyorsan kapcsolt és rátermedt, ez főleg a BBI ügynöknél volt tetten érhető, ahol ügyesen elintézte, hogy Andor agyonlőhesse a csajt. Apropó, Beskával kapcsolatban van itt egy furcsaság. Ő ugye elvileg Lonni Jung, azaz Luthen kémének embere volt. Emiatt feltételezhető, hogy Luthen pont Lonnitól kapta az infót arról, hogy Bail csapatába beépültek. Na már most, ez eddig rendben, de Lonni azt nem tudta megmondani, hogy a saját embere kicsoda Bail csapatában? Vagy legalább a nemét vagy a bőre színét, mert azokkal is egyértelműen azonosítani lehetett volna, aztán szólni a másik két csókának, hogy postafordultával küldjék vissza a csaj buksiját a BBI-nek. Lehet Lonni már tényleg két kapura játszik?

Lagretet szerintem utoljára láttuk. Nem tudom, hogy Yularen van-e olyan elnéző, mint Darth Vader, de szerintem nem a hívás után Lagret örülhet, ha csak munkanélkülivé vált.

Ami Bail Organát illeti, nos, azt kell mondjam, hogy maximálisan elégedett vagyok Benjamin Brett szereplésével. Nyilván a legjobb Jimmy Smits lett volna, de ha már nem jött össze, a lehető legjobb megoldást választották. Olyan jól játszott, és a sminkesek is olyan jó munkát végeztek, hogy néha-néha egy-egy pillaantra el is felejtettem, hogy nem Smitset látom. Ráadásul, belegondoltam, hogy bár fura lehet, hogy az ep2-től kezdve Smits alakította Organát, aztán átváltunk Bratt-re az Andor két részére, majd vissza Smits-re a Rogue One-ban, de technikailag van egy másik példa is, akivel ugyanez történik. Némi túlzással, de Genevieve O’Reilly alakítja Mothmát az ep3 óta, aztán az ep6-ban átváltunk Caroline Blakistonra, hogy aztán visszaváltsunk az Ahsokában O'Reilly-re. És mindkét esetben úgy választottak "csereszínészt", hogy az hasonlítson az eredetire, szóval azért messze nem az a helyzet, mint a Nolan-féle Batmanekben Rachel Dawesszal, ahol a két színésznő kicsit sem hasonlított egymásra.

És szerintem ebben az epizódban a karakter megjelenése és szerepe mérföldekkel fontosabb, mint az, hogy Bratt vagy Smits játssza. Bailnek szerepelnie kellett az Andorban, ez nem vita tárgya. Már az első évadban is hányan szóltunk fel a hiánya miatt, noha ott még ki lehetett védeni azzal, hogy Mothma sztorija inkább volt családi ügy. Itt viszont, pláne ebben a blokkban, annyira kellett Bail, mint Tarkin a Rogue One-ba. És hát micsoda szerepet kapott. Először a beszélgetése Mothmával, nagyszerű. Ahogy felvállalja, hogy ő nem távozik, de Monnak elő kell adnia a beszédét és mennie kell, az nagyszerű. Ez a jelenet azért is volt nagyszerű, mert itt végre együtt láthattuk, viszonylag bensőséges momentumban a lázadók két vezérét, akik anno még Padmé Amidalával és a 2000-ek delegációjával kezdték el lerakni annak az alapköveit, ami itt hamarosan révbe ér. Ahogy Mothma ráeszmél, hogy hátra kell hagynia Bailt, akit a Birodalom túszul ejthet, az szívbemarkoló. De Bailnek vállalnia kell ezt, valakinek maradnia kell. A Szövetségnek szüksége van egy emberre a Szenátusban, amíg nem állnak teljesen harcra készen.

Aranyos volt Bail későbbi megjegyzése arra, hogy egy év múlva találkoznak a Yavinon. Ez szerintem Leiára utalás, aki egy év múlva veszi át a szenátori posztot az apjától, így utána ő már szabadabban mozoghat.

És akkor itt van, hogy milyen ügyesen érte el, hogy Mon Mothma a Birodalom szabályainak megfelelően, hovatovább az Uralkodó tanácsa által kiadott szabályoknak megfelelően juthasson úgy szóhoz, hogy csendre se inthessék. Ráadásul szépen dobálták egymásnak a labdát, így előre ki sem lehetett találni, mire készülnek. Ez a főszenátori poszt érdekesen hangzott. Ezek szerinte a Szenátusban hiearchia van a szenátorok között. Legalábbis a birodalmi szenátusban.

Az pedig, ahogy egyedül ül a szenátusi csarnokban, nagyon szimbólikus. Ezan a csatatéren ő most egy ideig szövetséges nélkül maradt.

A kimenekítés izgalmas volt. A már említett Beska nem volt a legélesebb kés a BBI tegezében. Tényleg a lázadó társa füle hallatára kellett megpróbálnia felvenni a kapcsolatot a BBI központtal? Aztán meg, a tömeg közepén ránt fegyvert és próbálja letartótatni Mont, ahelyett, hogy elcsalta volna valami nyugot, ellenőrizhető helyre. Aztán jött az áthatolhatatlan fal, Klovis. Hát tényleg nem volt egy észkombájn. Gyorsan padlóra is került. Itt amúgy nagyon tetszett, hogy Mothmát minden egyes halál megütött. A Star Wars-ban sokszor, vagyis kevés kivételtől eltekintve állandóan könnyelműen veszik a halált és az emberölést, szóval üdítő olyat látni, akit ez megvisel. Főleg, ha eddig nem vett részt tűzharcban. És ez azért is jó, mert így a karakter integritása azért megmarad, bármennyire is bátorodott fel és kész egy katonai szervezet élére állni, a pacifista hozzáállása nem veszett oda.

Kis apróság, de én örültem, hogy a Szenátus mellett a szenátusi irodaépület (jelenlegi nevén Birodalmi Végrehajtói Épület) is látható volt, sőt a szenátorok irodái továbbra is ebben az épületben vannak. De a két épület közötti placcot jó alaposan átépítették, kicsit még idillibb is lett azzal a mesterséges tóval vagy medencével, meg az íves boltívekkel (amúgy a Szenátus épületét is átépítették az elmúlt húsz évben, pl. a tövét körülölelik boltívek, amik régen nem voltak ott).

Még kicsit Mothma beszédéről. Nagyon erős volt, és azért tényleg így, publikusan szörnyetegnek nevezni Palpatine-t, hát az tökösség. És az is biztos, hogy Mothma nem örült volna az életnek, ha a Birodalom elkapja. Tuti, hogy Sidious eljátszadozott volna vele. O'Relly fantasztikusan játszott. Érdemes megnézni az Andor első évadában a szenátusi jeleneteket, hogy ott mennyire erőtlenül beszél Mon. Ott azt mondja, amit szerinte hallania kell ennek a féllábú, félkarú, féleszű testületnek. Itt viszont végre kimondja, amit szerintem évek óta közhírré akart üvölteni. Viszont nagyon hiányolom, hogy később, a rejtekhelyen sem említette meg Perrint és Leidát, mintha nem is lenne egy családja, akit nyilván ezután a Birodalom nem fog békén hagyni. Rákérdezhetett volna Bailnél vagy Kleyánál, akik legalább annyit mondhattak volna, hogy gondoskodnak róluk. Oké, Leida talán a Chandrilán él az esküvő óta és az, hogy beházasodott a Sculdun családban, talán védelmet nyújthat neki. Pláne, ha Klovis olyan jelentéseket is adott, hogy Leida és az anyja viszonya finoman szólva is fagyos. De Perriinnél szerintem percekkel a beszéd után már a rohamosztag kopogtatott. Ha már ennyi energiát fektettek a Mothma-családba, remélem, a következő etapban még tisztázzák, mi lett velük. Mert, ha így eltűntek, mintha nem is léteztek volna (vagyis lényegében visszaállunk az Andor előtti időszakra), az eléggé bosszantana. Mon karakterének elidegeníthetetlen részévé vált a lánya és a férje, így az ő helyzetük tisztázása kardinális kérdés. És nem egy képregényben, könyvben vagy interjúban, hanem az Andorban.

És a végén még Melshi is megérkezett a Yavin IV-re. Azért durva, hogy a fegyver, amit anno Cassian elvett Syriltől, még mindig megvan, míg az eredeti gazdája már halott.

Érdekes, hogy Luthen túlélte ezt a sztorit és Dedra is itt maradt még velünk. Utóbbi sorsa már csak azért is kérdéses, mert ki tudja, hogyan hatott rá a Ghormanon történtek. Meg mi lesz ezután a dolga? A Lázadók Szövetségének létrejöttével a Tengely utáni hajsza lényegében okafogyottá vált. Az eredeti elképzelés az volt, hogy általa felszámolhatják az együttműködő, de még formálódó galaktikus lázadást. Ez itt elbukott. A lázadók titkos bázisának felkutatása is mehet már más vonalon, noha ebben Tengely még hasznos lehet. Ugyanakkor a hírszerzést sem akasztaná meg, hiszen már most üzemela a lázadók saját hírszerzése. Minden esetre egy már biztos, Luthen Real ha meg is hal a polgárháború hivatalos kitörése előtt, már csak a yavini csatához nagyon közel teheti meg. Könnyen lehet, hogy a scarifi csata előtt néhány nappal még vígan élt és segítette a lázadást.

Összességében ez a három rész a Star Wars egy igen fontos szeletét ölelte fel és az egyik legbrutálisabb szegmensét, amivel csak olyan momentumok vetekedhetnek, mint a 66-os parancs végrehajtása. Innentől minden megváltozik. Létrejön a Lázadók Szövetsége, a Birodalom gőzerőre kapcsol, hogy elkészüljön a Halálcsillag és végre a Szenátust feloszlathassák. A következő történetszál meg már erre fog koncentrálni (szóval szerintem a Cassian húgával itt már senki sem fog foglalkozni - legalábbis meglepne, ha még egy ilyen személyes sztori beleférne az utolsó szegmensbe, ami már a Rogue One-t készíti elő és még el kell varrnia Luthen, Kleya, Wil, Vel és Dedra sorsát). Mire ez a sorozat elér a végére, nagyom más szemmel fogunk nézni a Rogue One-ra, és újra újragondolhatjuk az ep4-5-6-ot is.

2 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

A Secret Cargo elején hallható Mothma-beszéd és az ebben az epizódban hallható beszéd témája és mondanivalója ugyanaz, de a szöveg kábé köszönő viszonyban sincs

Ez igaz, de egy kis kreativitással szerintem megoldható. Mi van, ha ez a két beszéd egymás folytatásai? 

"The monster who will come for us all soon enough is... Emperor Palpatine! I named the Emperor himself for ordering the brutal attacks on the people of Ghorman. Their peaceful world is one of countless systems helpless againts his oppressive rule. This messacre is proof that our self-appointed emperor is little more than a lying executioner."

Szerintem simán megoldható. A vérmérséklet különbségére meg lehet mondani, hogy egy pillanatra kizökkentette az áramszünet, de akkor is végigmondta a beszédet, és bár az élő közvetítés leállt, a felvételek folytatódtak, és mivel ott fogalmazta meg az igazi vádakat, később a propaganda ezekből volt kénytelen felvételeket használni. Ezt láttuk a Lázadókban.

Számomra ez simán belefér így, ellenben a Cassian és K2 képregényt ez a epizódhármas kiírta a Kánonból. Mondjuk azért talán nem olyan nagy kár.

Szerkesztve: - kdani20
Hozzászólás ideje:
7 órával ezelőtt, kdani20 írta:

Mi van, ha ez a két beszéd egymás folytatásai? 

Bár összeillenek, szerintem abszolút lehetetlen. Mivel láttuk, hogy Palpatine nevének elhangzása után Mothma már nem szólalt meg, a fény róla elment, ő pedig lebegett kifelé. Abba az öt másodpercbe, amíg nem őt mutatta a kamera, aligha fért bele egy majdnem 30 másodperces beszéd. Az áramszünet sem zavarhatta meg, mert nem volt semmiféle áramszünet. A szenátusi adást szakították meg, amiből szerintem ő semmit sem érzékelt.

Ez így nagyon izzadtságszagú lenne, és dramaturgialiag sincs semmi értelme annak, hogy az Andor legfontosabb beszédének csak a felét halottuk az Andorban. Nem kell mindent megmagyarázni, néha elég elfogadni, hogy van, amit megváltoztatnak. Ebben az esetben kifejezetten előnyére.

Hozzászólás ideje:

Az EW-ben adott O'Reilly és Gilroy interjút, az abban lévő részletek alapján nekem úgy tűnik, hogy úgy lehet feloldani a dolgot, 3 beszéd van, ebből 1-et itt, 2-t pedig a Rebelsben hallottunk.

"We are hijacking canon," Tony Gilroy admits. "In canon, she's rescued by the Gold Squadron and the speech that they gave in the cartoon, which was a canonical show, [is on that ship]. And Danny's like, 'Do I have to stick to this f--ing speech?'"

As it turns out, they figured out a way where he didn't have to, allowing them to eat their rebel cake and have it too. Cassian (Diego Luna) would rescue Mon from the Senate, evading Bail's corrupted squadron, and he would deliver her to the safe house. But she would remain there, awaiting Luthen's arranged transport with Gold Squadron, and she would make another speech broadcast to the entire galaxy once safely on her way to Yavin.

"In a really sneaky way, we're minimizing what they did in Star Wars Rebels, but we're keeping it consistent," Gilroy notes. "We're just saying you don't really know the whole story of what happened." 

Szóval én magamban, ha nagyon fel akarom oldani a dolgot (és ha jól értem, Gilroy is így oldja fel), az itteni szenátusi beszéd és a menekítés után, már a Gold Squadron hajóján tartózkodva adta a második beszédet (amit a Rebelses Secret Cargo epizód elején hallunk), és végül a harmadik beszédet a Lázadók Szövetségének kikiáltásáról már a Ghoston adta.

Ez a három beszéd lehetőség szerintem a legeslegjobb magyarázat. És így a hologramon látott kinézet is stimmel. Főleg, ha feltételezzük, hogy lehetett akár 1-2 napos ugrás is eme rész és a Secret Cargo eseményei között, amíg ténylegesen kijuttatták Coruscantról, csatlakozott az Arany-osztaghoz (valahogy kétlem, hogy egy lázadó Y-szárnyú osztag csak úgy odaugrott Coruscantra :) ), tehettek még néhány kitérőt, hogy biztosak legyenek, nincs még egy áruló köztük, akinek hála követik őket. És aztán mentek a Lothal-szektorba, hogy a Ghost utántöltse őket, és akkor azzal az üzemanyag mennyiséggel már eljuthattak volna a Dantooine-ra, onnan pedig a Yavin IV-re.

Ez az üzemanyag feltöltés már önmagában jelzi, hogy az az űrhajó valószínűleg nem nyíl egyenesen repült, hiszen még sosem volt arra precedens, hogy út közben kellett egy frissen felszállt hajót újratölteni. Sőt maga az üzemanyag eddig mindig csak extrém esetekben okozott gondot. A fiúsabb frizura meg lehetett az álca része, kicsit megvátoztatott külsővel könnyebben mozoghatott Coruscanton, amíg eljutott a búvóhelyről a dokkig, ahol a hajó várta. És a búvóhelyen várakozás közben Kleya is megcsinálhatta neki. A hajóról meg tényleg adhatott egy második beszédet, ezzel is jelezve, hogy a Birodalomnak nem sikerült elkapnia, ami tovább növelhette a nimbuszát és megtámogathatta a harmadik beszédét. Ezzel mégis csak egy olyan vezető képét mutatta, aki a szenátusban szörnyetegnek nevezhette Palpatine-t, majd simán megmenekült a haragjától és tovább ócsárolja nyilvánosan. Aztán jön egy harmadik beszéd, és mindenki látja, hogy a Birodalom mennyire gyenge, mert ezt a nőt még mindig nem kapták el. Akkor érdemes felsorakozni mögé, mert tudhat valamit.

Szerkesztve: - Dzséjt
Hozzászólás ideje:

Most csak egyet gyorsan: Mon beszéde, közben az igyekvő gépezet, hogy elhallgattassa... és a végszó, hogy Palpatine...és ekkor lecsapja a slác az egész rendszert... ez a  végső pullanat külön zseniális, juhuuu. Végem volt. Hmmmm

Hozzászólás ideje:

Ebben a részben a ghormani mészárlás politikai kivetülését követhettük nyomon. Feloldozást vártam az előző rész béklyója után, ami részben be is következett.

Stílszerűen kezdődik a történet Dasi Oran letartóztatásával, mert adni kell a látszatra. A vérengző nép szenátora nem maradhat szabadlábon. Ezek a módszerek Palpatine védjegyei, és alig különböznek a Köztársaságban látott ténykedésétől. Talán annyi a különbség, hogy akkoriban nehezebb volt bárkit is besározni. Megannyi példát láttunk ezekre a machinációkra a TCW-ben. Gondoljunk csak Mandalore besározására, vagy a Padmé Amidala és Mina Bonteri által előkészített békemegállapodás szabotálására. Akkoriban banditák vegzáltak szenátorokat, ami azóta állami szintre emelkedett. A lehallgatás, a bizalmatlanság magvainak elvetése mind olyan módszer, ami az összefogást, a szabad gondolkodást gátolja. Féljen mindenki, tartsa magát a Birodalom narratívájához. Tökéletesen hangzik, de mégse az. Túl nagy a gépezet, amit emberek irányítanak, így óhatatlanul becsúszik a hiba. Ezt kiküszöbölendő úgy áhíthatja Palpatine a Halálcsillagot, mint sivatagi szomjazó a vizet. Az emberi hiba levét itt valószínűleg Lagret itta meg azzal, hogy nem sikerült lekapcsolni a szenátusi adást Mon beszéde előtt. Mindent elmond a felügyelő arca, amikor Yularen hívja. Nem Partagaz, Yularen. Jobb esetben csak kirúgták, rosszabb esetben már a reggelt se érte meg.

Egyre markánsabban érezni a perspektívaváltást, amit jól leképez a fontosabb, de a háttérben munkálkodó szereplők kiszorulása a homloktérből. Természetesen itt főleg Luthenre gondolok, de ő azért még aktív.  A Yavinra nem akar menni, mert még van dolga Coruscanton. Vajon mi lehet az? Főleg a jövőben amikor már színre lép a szervezett lázadás? Talán az ő sorsának rendeződését várom leginkább az utolsó három részben.

Viszont Perrin vagy Sculdun eltűnése a képből egyértelműen jelzi a szintlépést. Itt már nem Mon Mothma, mint magánember van jelen, hanem mint a Lázadók Szövetségének születő vezetője. A férje pl. fel se tűnt ebben a szálban. Persze a történet szempontjából a levegőben lógnak, főleg Perrin, ezért remélem lesz valami utalás még rá(juk). Sculdun csak annyiba lenne érdekes, hogy jó lett volna látni az arcát amikor hallgatta Mon beszédét. Plusz az is érdekelne mennyire vették elő a Birodalmiak. 

Bail Organa is nagyobb szerepet kapott, és nyilván szokni kellett Benjamin Brettet, de van annyira jó az ürge, hogy simán el tudtam képzelni Bailnek. Sokszor segített azért, hogy magamban felidéztem Jimmy Smith arcát. Egyszerűen annyira a helyén volt minden, hogy ez a részlet se tudott kizökkenteni. Lehet, hogy ha gyengébb a sztori akkor jobban zavart volna, de így fel se merült a szájhúzás.

Mit nem mondjak t*kös húzás volt ott maradni Coruscanton azok után, hogy az ő trükközése révén tudott szóhoz jutni Mon. Szerintem a Ghorman után már nem akarták vegzálni, sok lett volna a jóból. Sajnos ő  és az Alderaan később kapja meg a Birodalom bosszúját. :( 

Cassian és Mon találkozása olyan volt, mintha két világ egyesült volna. Ez valahol így is van, hisz a sorozat ennek a két embernek a sorsát párhuzamosan kísérte éveken keresztül, ami most összefonódott. Izgalmas volt a menekülés annak ellenére, hogy tudtam, biztos a siker. Tetszett Lonni ügynökének beszivárgása. Vele kapcsolatban @Dzséjt-nek volt pár aggálya, amire így melegében ki is térnék.

12 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Tényleg a lázadó társa füle hallatára kellett megpróbálnia felvenni a kapcsolatot a BBI központtal?

Nem ő vette fel a kapcsolatot, hanem Lagret hívta. Szerencsétlenségére pont akkor amikor a társa visszajött. 

12 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Apropó, Beskával kapcsolatban van itt egy furcsaság. Ő ugye elvileg Lonni Jung, azaz Luthen kémének embere volt. Emiatt feltételezhető, hogy Luthen pont Lonnitól kapta az infót arról, hogy Bail csapatába beépültek. Na már most, ez eddig rendben, de Lonni azt nem tudta megmondani, hogy a saját embere kicsoda Bail csapatában? Vagy legalább a nemét vagy a bőre színét, mert azokkal is egyértelműen azonosítani lehetett volna, aztán szólni a másik két csókának, hogy postafordultával küldjék vissza a csaj buksiját a BBI-nek. Lehet Lonni már tényleg két kapura játszik?

Bennem az is felmerült, hogy talán így akarta megszabadulni Luthentől? Mert ha Mont elkapják akkor neki azonnal el kell tűnnie a képből, soha többet nem térhet vissza. Ez Lonnit is felszabadította volna Luthen uralma alól.

És ha már a birodalmi ügynököknél tartunk itt van Kloris (mindig Padmé régi szerelme jut eszembe róla, Clovis :D ). Baromi furán viselkedett. Mintha megérintette volna Mon beszéde. Merengését, majd határozatlan kommunikációját a központtal, nem tudtam hova tenni. Ráadásul úgy ment Mon elé, hogy fegyver se volt nála. Talán vad ötélet, de meg akarta menteni? :D Ezt már sose tudjuk meg, hála Cassiannak.

Amikor azt hittük volna, hogy már nem érhet meglepetés, hogy végre magunk mögött hagyhatjuk a lelki traumákat, megkaptuk Bix búcsúzását. A szívem szakadt belé, de komolyan. Ez a nő képes volt a lázadás érdekében hátra lépni, hogy Cassian teljes erőből tudja azt szolgálni. Láttuk a férfinek mennyit számít Bix, és ha tényleg terhes akkor az minden figyelmét elvitte volna a Lázadók ügyéről. Már most is le akart lépni, szóval egy terhes Bix-el azonnal csomagolt volna és csapot papot otthagyva elhúz a Yavinról. Bix Caleen hatalmas áldozatot hozott a Lázadásért ezzel a tettével! Főleg úgy, hogy sokkal több esély volt arra, hogy Csassiant soha többé nem látja viszont. 

Az utolsó K2 jelenet bája nagyon kellett egy kis feloldozásként, akit szerintem Cassian a szomorúságában szétakart lőni, hogy ezzel is kiadjon valamit a lelkében dúló viharból. De a droid olyan frappáns poénnal nyitott, ami még a feldúlt férfit is meghátrálásra késztette. :) 

Fantasztikus volt ez a három rész, szinte csak ez jár a fejemben mióta kijöttek. És persze az, hogy milyen lesz majd ezt egyben megnézni.

Hozzászólás ideje:
48 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Nem ő vette fel a kapcsolatot, hanem Lagret hívta. Szerencsétlenségére pont akkor amikor a társa visszajött.

Nope, Beska hívta őket, miután a társa őrségbe állította. Lagret csak fogadta a hívást a 2-es vonalon. (Az 1-es vonalon lehet, hogy már Yularen üvöltött. :death:)

mjCPTEa.png

54 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Bennem az is felmerült, hogy talán így akarta megszabadulni Luthentől? Mert ha Mont elkapják akkor neki azonnal el kell tűnnie a képből, soha többet nem térhet vissza. Ez Lonnit is felszabadította volna Luthen uralma alól.

Ebben van ráció, főleg mert már az első évad óta tudjuk, hogy terhes neki ez a kettős ügynök szerep. De hatalmas kockázat is lenne egy ilyen tervben. Mert ha Luthennek nem sikerül elmenekülni, hanem a Birodalom elfogja, könnyen kiadhatja egy valaltás során vagy egy alku után, vagy pusztán bosszúból (ha ráébred, hogy ki húzta keresztül a számításait) Lonnit is.

Hozzászólás ideje:
32 perccel korábban, Dzséjt írta:

Nope, Beska hívta őket, miután a társa őrségbe állította. Lagret csak fogadta a hívást a 2-es vonalon. (Az 1-es vonalon lehet, hogy már Yularen üvöltött. :death:)

Ebben az esetben viszont akkor hívta amikor biztonságos volt, mert ezt nem láttuk, csak a visszahívást. Ami Beska szempontjából a legrosszabbkor jött.

33 perccel korábban, Dzséjt írta:

Ebben van ráció, főleg mert már az első évad óta tudjuk, hogy terhes neki ez a kettős ügynök szerep. De hatalmas kockázat is lenne egy ilyen tervben. Mert ha Luthennek nem sikerül elmenekülni, hanem a Birodalom elfogja, könnyen kiadhatja egy valaltás során vagy egy alku után, vagy pusztán bosszúból (ha ráébred, hogy ki húzta keresztül a számításait) Lonnit is.

Szerintem Lonni annyi év után már vállalhatta ezt a kockázatot. Az elsők között fogja megtudni ha Luthent elkapják, így gyorsan léphet a saját és a családja érdekében. 

35 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ebben az esetben viszont akkor hívta amikor biztonságos volt, mert ezt nem láttuk, csak a visszahívást. Ami Beska szempontjából a legrosszabbkor jött.

De azt láttuk, hogy Charval mondja neki az ajtóban, hogy őrködjön, majd ő bement a szobába. A csaj a hívást kizárásos alapon ezután kezdeményezhette. Alig több mint 10 másodperccel a két "lázadó" elválása után meg már szólnak Lagretnek, hogy Lonni ügynöke hívta őket, a 2-es vonalon várakozik (Lagret nem visszahívta, a csaj le sem tette, a vonalban várta, hogy végre beszélhessen valakivel). És nem tellik el egy perc attól számítva, hogy Charval bement a szobába, majd kijövet meglátta a telefonálgató Beskát. Nem is csoda, hogy gyorsan fordult, hisz csak egy dobozba dugott pisztolyért ment, amit ráadásul elmondott Beskának, szóval a csajnak azt is tudnia kellett, hogy a társa nem fog hosszú percekig elmaradni. Egy pisztolyt felkapni egy kis szobában nem tart sokáig és nem is tartott, egy perccel azután, hogy bementek, Charvalt le kellett lőni azzal a fegyverrel. Beska tehát hülye volt, nem kicsit, nagyon.

35 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Szerintem Lonni annyi év után már vállalhatta ezt a kockázatot. Az elsők között fogja megtudni ha Luthent elkapják, így gyorsan léphet a saját és a családja érdekében. 

Ezzel ki tudok egyezni. Ráadásul volt már olyan magas pozícióban, hogy mozgástere is bőven volt a BBI-n belül. Sőt mivel az ő ügynöke kapta volna el Mothmát, talán még azt is elérhette volna, hogy ő kapja el Luthent. Aztán az akció közben... Nos, történnek balesetek.

Szerkesztve: - Dzséjt
Hozzászólás ideje:

Megnéztem, a vágás szerint valóban akkor hívhatta Lagretet. Birodalmi volt, nem csoda ha elbizakodottan állt az akcióhoz. Ezt nevezhetjük hülyeségnek is, ízlés dolga. :) Az biztos, hogy nem a legtapasztaltabb volt, hisz később egyből bepánikol az első rossz mozdulatra.

Hozzászólás ideje:

Miért, te minek nevezed azt, hogy olyankor telefonál, amikor minden esélye megvolt a lebukásra? 

Cassian, Erskin és Mothma szempontjából nagy mázli, hogy akárcsak Mon sofőrjének, ide sem okos embert küldtek. A Birodalom jó sokszor csúszik el azon a banánhélyon, hogy a vezetés valamit faján kitalál, de a végrehajtók kis vagy nagy hibákkal jól elcseszik. Talán jobb kiképzést kéne végezniük. De persze ezen is spórolnak, meg egymás ellen hangolják az embereiket. Persze itt még a vezetés sem volt a toppon, mármint a Birodalom részéről, mert az inkompetens Lagret is csak a levegőben hadonászott. Ez is nagy mázli, hogy nem Partagazz vagy Dedra jelent meg a vezérlőben, hanem pont ez az ürge.

Hozzászólás ideje:

Tegnap este még megnéztem. Elképesztő volt.

Írok bővebb értékelést majd, de elöljáróban annyit, hogy azért Mothmának ritka nagy szerencséje volt, hogy kifogta a legbénább BBI-seket aznap. Az eddig sem penge Lagret ismét kritikán aluli volt, szerintem neki most vége. Aztán ott volt az a csaj (Beska), aki kábé a társa orra előtt lép kapcsolatba a birodalmiakkal, és utána meg nyílt területen fegyvert fog a szenátorra. És persze a kedvencem Kloris, aki mintha végig dekoncentrált lett volna... mintha gyógyszerre ivott volna, komolyan. Ahogy cammog fel azon a lépcsőn... Majdhogynem meg is sajnáltam szegényt, amikor Andor lelövi.

Szóval Mothmának nagy szerencséje volt. Pedig elkövetett egy súlyos taktikai hibát (és ezt már akkor így gondoltam, mielőtt még beindulnának az események), amikor megsemmisítette a lehallgató készüléket, hiszen így felhívta magára a figyelmet. Egy elnyomó rendszer esetében ilyenkor két helyes opció van: 1, botrányt csinálni és a nyilvánossághoz fordulni; 2, természetesen viselkedni, mintha nem találtál volna poloskát, és elkerülni a kompromittáló témákat.

Amúgy az a fekete bőrű srác, aki láthatóan Lagrethez képest jobban értett a dolgához, már szerepelt az első évadban. Felzonis, ő volt az az aki adatelemzőként szunnyadt, amikor Dedra "rátörte" az ajtót és követelte hogy az összes csillagrendszeri bázis jelentéseit át kell vizsgálni az eltűnt eszközök ügyében. 3 év alatt láthatóan kikupálódott, itt értette a dolgát.

Hozzászólás ideje:
2 perccel korábban, Nute Gunray írta:

Aztán ott volt az a csaj (Beska), aki kábé a társa orra előtt lép kapcsolatba a birodalmiakkal, és utána meg nyílt területen fegyvert fog a szenátorra.

Lonni embere, talán direkt a legbénábbat küldte, aki tuti elcseszi az akciót.

Hozzászólás ideje:

Szegény színésznőnek eléggé olyan "ez tuti rosszban sántikál" arcberendezése van. :) A poloska megsemmisítése tényleg nagyon elhamarkodott ötlet volt Mothmától, de akkor szerintem már tele volt a hócipője a Birodalommal, így át sem gondolta. Viszont nagy mázli, hogy a BBI erre is egy reumás csiga lassúságával reagált. Szó szeriint feljött a nap, mire egy magasabb rangú tiszt foglalkozni kezdett az üggyel.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

• Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.