Jump to content

3x01 - Clone Cadets


Recommended Posts

1. rész - Clone Cadets / Klónkadétok

 

epguide301.jpg

 

Írta: Cameron Litvack

Rendezte: Dave Filoni

 

Helyszín: Kamino

 

Szereplők:

Hevy kadét - Dee Bradley Baker

Fives kadét - Dee Bradley Baker

Echo kadét - Dee Bradley Baker

Cutup kadét - Dee Bradley Baker

Droidbait kadét - Dee Bradley Baker

99 - Dee Bradley Baker

Colt parancsnok - Dee Bradley Baker

Havoc - Dee Bradley Baker

Blitz - Dee Bradley Baker

El-Les - Nolan North

Bric - Larry Brandenburg

Shaak Ti - Tasia Valenza

Lama Su - Bob Bergen

 

Történet

A Dominó osztag kadétjai a kiképzésük végén járnak, ám összetartásuk nem felel meg az elvárt szintnek. Széthúzásuk miatt rendre elbuknak a tesztpályán, mely jelentősen befolyásolja további sorsukat. Mikor az ARC katonák a felmérésre érkeznek és újabb csúfos vereséget szenvednek, a Domino osztagnak rá kell jönnie, hogy egységben az erő.

 

Érdekességek

- Az epizód az 1x05 Rookies és a 3x02 ARC Troppers előzménye.

- A kadétok páncélját egy régimódi bőr futballruházat ihlette.

- A Domino osztag számozása is ezt követi: 1. Hevy (CT-782); 2. Droidbait (CT-00-2010); 3. Echo (CT-21-0408); 4. Cutup (CT-4040) 5. Fives (CT-27-5555).

- Az epizódban újra visszaköszön a Star Wars franchise-on végigvonuló THX-1138, mely George Lucas első filmjének címe volt. Ezúttal Colt parancsnok szájából hangzik el, aki a citadella kihívás THX verzió 1138-as variációjú programot kéri a felmérés alatt.

- A kadétok barakját már az ep2 idején, azaz 2000-ben elkészítették koncepciós rajz formájában, de eddig nem használták fel.

S03E01a.jpg

- A forgatókönyv szerint Bric ember lett volna, de végül az ep4 Cantina jelenetének egyik háttérszereplőjéről, egy Siniteenről (akit a forgatáson csak „Agyasnak” becéztek) mintázták meg. El-Les szintén ebből a jelenteből származik, ő egy arconai (vagyis „T-fejű”). A képen mindkét lény látható:

S03E01b.jpg

- Az ARC katonák már az ep3-ban látható, az úgynevezett Phase II páncélokat viselik. Az ARC státusz ezen felül átesett némi módosításon. Korábban az EU-ban azok voltak ARC katonák, akik nem estek át génmódosításon és Jango Fett maga képezte ki őket (legalábbis az első szériát). A TCW módosította ezt, és immár minden klón, aki kitűnik a többiek közül, lehet ARC katona.

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Imádtam a részt!

Végre ami tele volt érzelemmel, kis filozófiával, és mégsem voltak benne Jedik.

Nagyon jó volt látni, hogy is nőnek fel a klónok a feladathoz.

A kiképzőterem, egyszerűen oltári jó volt, de a párbeszédek és a karakterfejlődés is odatett.

A fejvadászok is nagyon tetszettek, ahogy az egész kamino feeling az egyik kedvencem.

99 karaktere annyira megható, és illik a csapathoz, meg úgy a részhez, hogy csak na.

Úgy érzem értelmes mondatokat most nem nagyon tudnél még leírni, de az érzés azt hiszem átjött. :yeah:

Még persze meg kell párszor néznem, de nekem ez így elsőre simán 8,5/10.

Link to comment
Share on other sites

Kítűnő évadkezdés!

Jó volt megismerni a Rookies csapatát közelebbről, mostmár tudjukhogy Visszhang miért Visszhang stb.

99 karaktere nagyon jól el lett találva:egy hithű harcos aki soha sem kapott lehetőséget a harcra.

A kiképzőterem állat volt csak az sajnálom hogy mindannyiszor ugyanazt a szimulációt hajtották végre.

Shak ti-t pont ilyennek képzeltem el a filmek alapján. A két fejvadász számomra egy kicsit csalódás volt, pont a két végletet választották: a tutyi-mutyit és az über-bunkót.

Az akciójelenetek egyszerűen: AWESOME!

Nálam simán 10/9 és tudom hogy még rongyosra fogom nézni.

Link to comment
Share on other sites

Nagyszerű, nagyszerű és nagyszerű! Ez a három szó leírja, milyen volt ez a rész. Remek évadkezdés, lazán lealázza az Ambusht és a Holocron Heistet. Eleve, a Rookies eleje, így az a sztori az első évadból egy sokkal tragikusabb történetté lép elő. Gondoljunk csak Hevy-re, vagy a méltánytalanul gyorsan kinyírt Cutupra és Droidbaitre. De Fives és Echo története így még hősiesebb lesz, pláne, a sztori harmadik felével.

Nagyon jó, hogy betekintést nyerhettünk a klónok ifjabb éveibe, ahogy kiképzik őket. Szintén nagy pozitívum, hogy már kitekintések vannak a Birodalom idejére, vagyis, hogy más mintaegyedeket használnak majd klónozásra. Érdekes volt a két fejvadász is, remek ötlet volt az ep4 két háttérlényét behozni. Na és 99, egy nagyszerű kis karakter.

Érdekes elképzelés az is, hogy a Phase II páncélokat kezdetben az ARC katonák hordták. Ez persze némileg ellentmond az EU-nak, de nekem nagyon bejön. Szóval, remek kezdés volt.

Link to comment
Share on other sites

Erős kezdés volt azt meg kell hagyni. Kaminót nagyon szépen összehozták. Shaak Ti megvalósítása is szép lett, bár a homloka szerintem kicsit magas, és a lekkui is túl vastagok lettek. A klónok szállása marha jó. Ez az öt fős osztagos kiképzés, meg a pár mondattól, plusz az új lehetőségtől rögtön megtáltosodnak dolog már annyira nem tetszett. Viszont annak örülök, hogy átvették/megtartották a kaminoiaknak azt a hozzáállását, hogy a klónokat csak terméknek tartják.

Link to comment
Share on other sites

Nagyon remélem, hogy ez az első rész az egész évadot jellemző motívumok gyűjteménye volt! Totálisan olyan epizód, ahol sokkal fontosabbak a karakterek, mint a körítés, és ezt nagyon csíptem. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy látványilag nem lenne lenyűgöző az epizód. Ahogy vártam, Kamino remekül néz ki, és az eső effekt is szuper lett. Ez a bolygó amúgy is az egyik nagy kedvencem volt, most végre több szegletét is megismerhettük. A klónok lakhelye egyszerre volt szürreális és klausztrofób. Szinte csak egy lyuk a falban, és kész. Remekül átjön, hogy semmijük nincs, és csupán egyetlen célra lettek ?gyártva?. Láthatóan a harcra való felkészülés az életük és nincs is más, ami mozgatná őket. Külön piros pont jár a karakterek építéséért. Echo, Fives, Hevy, Cutup?..mindenki kitett magáért, és olyan erényeket csillogtatott, amit a Rookiesban már éles helyzetben is láthattunk. Pl. Hevy nagyon kedveli a sorozatvetőket, és így már nem is meglepő miért azt választotta a Rishi holdon zajló csata előtt. :D Cutup névadása is érdekesre sikeredett, és szomorúan gondoltam bele, hogy milyen értelmetlen véget is fog érni szerencsétlen. Ez az érzés azonban az egész osztagot végig kíséri, hisz akik már elhunytak, azokra fájó szívvel gondoltam. Legfőképp Hevy ?re. Ezen epizód által még közelebb hozták őket a nézőkhöz, ami csak növel az érzelmi töltetet.

 

A nyitó epizódban több új karaktert is megismerhettünk, néhány közülük elég erős. Legeslegelső helyen említeném 99 ?et, akihez hasonló szimpatikus karaktert talán még nem is láttam a sorozatban! Egy selejtes klón, akinek a száma azt is elárulja, hogy az egyik legkorábban készült egyed lehetett, és e korai időszakban talán több volt a hibás klónok száma. Ő valamiért túlélte ezt az időszakot. Mindemellett nagyon bölcs és mindig van egy-két jó tanácsa a testvéreihez. Láthatóan sokkal többre lenne hivatott, de a sérült teste nem engedi kiteljesedni. Már itt nagyon megszerettem őt, és egyben sajnáltam is. A Hevy ?vel való beszélgetése az epizód egyik csúcspontja. Minden benne van, ami jellemzi 99 ?et, és az érzéseit.

 

Nem véletlen írtam ennyit a klónokról, hisz ez az epizód az övéké volt. Persze ne feledkezzünk meg Colt parancsnokról, aki példakép lehet a kadétok előtt, hisz nekik is az ARC trooper státusz jelentené az álom megvalósulását. Vagy ott van a két fejvadász. Közülük is Brick volt a bejövösebb karakter, hisz tökössége nem ismert határokat.

 

A sok karakteres szereplő mögé zárkózik fel Shaak Ti, akinek ugyan nyúlfarknyi a szerepe, de az viszont annyira Jedis, hogy annál már nem is lehetne jobb. Lama Su ?val érdekes beszélgetést folytattak, és az is szimpatikussá tette, hogy nem mondott le a Domino osztagról. Szerepe az epizód végén látható avatón teljesedik ki.

 

Összegzésképp elmondható, hogy egy TCW fanatikus számára igazi Kánaán volt ez a rész. Rengeteg új információ a klónok életéről, emellett érdekes adalékok a kiképző tisztekről. Lassan elmondható lesz, hogy teljesen ismerjük a klónok útját a gyermekkortól a felnőtt katona státuszig. A sorozat megadja azokat a dolgokat, amikre a filmek nem vállalkozhattak. Csak annyit tudok mondani; BRAVO!

Link to comment
Share on other sites

Nem igazán értettem, hogy erre miért is lett volna szükség?

Valószínűleg olyan a klónozási technológiájuk, hogy folyamatosan szükség lenne Jangora, mint donorra. Nyilván nem véletlenül volt a klón projekt beindítása után 10 évvel még mindig Kaminon. Na most mivel halott ez a megoldás már nem kivitelezhető, így kellene egy új minta egyed, mert lehet, hogy a régi mintából is tudnak klónozni, csak az már nem biztos, hogy olyan minőségű példányokat eredményez.

Link to comment
Share on other sites

Valószínűleg olyan a klónozási technológiájuk, hogy folyamatosan szükség lenne Jangora, mint donorra. Nyilván nem véletlenül volt a klón projekt beindítása után 10 évvel még mindig Kaminon. Na most mivel halott ez a megoldás már nem kivitelezhető, így kellene egy új minta egyed, mert lehet, hogy a régi mintából is tudnak klónozni, csak az már nem biztos, hogy olyan minőségű példányokat eredményez.
Igazad lehet, és így meg is ágyaznak a Birodalmi seregnek ami már nagyrészt újabb és újabb klónokból áll. Lama Su azért milyen durva volt már. Tényleg nem értem, hogy ilyen felfogással miként hagyhatták életben 99-et.
Link to comment
Share on other sites

No azért nem hinném, hogy egy gyilkos fajta lenne a kaminói. :D Gondolom az alja munkákhoz tökéletesek voltak a selejtes illetve a megbukott egyedek. Elvégre azokban is pénz van :D Sőt, akár még azt is el tudom képzelni, hogy rabszolgáknak is adtak el belőlük. De ez már meredek feltételezés.

Viszont érdekes lehet az, hogy Palpatine mennyit is tudott arról, hogy másik génállomány után kutasson. Lehet, hogy ezt jóideig csak a jedik tudtak erről a lehetőségről. Palpatine meg akkor szerzett erről infót amikor már a birodalmi rohamosztagosok bemasíroztak Kaminora.

Link to comment
Share on other sites

No azért nem hinném, hogy egy gyilkos fajta lenne a kaminói. :D Gondolom az alja munkákhoz tökéletesek voltak a selejtes illetve a megbukott egyedek. Elvégre azokban is pénz van :D Sőt, akár még azt is el tudom képzelni, hogy rabszolgáknak is adtak el belőlük. De ez már meredek feltételezés.

Viszont érdekes lehet az, hogy Palpatine mennyit is tudott arról, hogy másik génállomány után kutasson. Lehet, hogy ezt jóideig csak a jedik tudtak erről a lehetőségről. Palpatine meg akkor szerzett erről infót amikor már a birodalmi rohamosztagosok bemasíroztak Kaminora.

Az egészben már az abszurdum, hogy Palpi seregét a Jedik istápolják. :o Mondhatjuk az eddig látottakból, hogy sikerül valamennyire a saját értékrendjük szerint formálni a katonákat. Kíváncsi leszek Palpatine mikor 'nyúl bele' a klónok fejébe.
Link to comment
Share on other sites

Az egészben már az abszurdum, hogy Palpi seregét a Jedik istápolják. :D Mondhatjuk az eddig látottakból, hogy sikerül valamennyire a saját értékrendjük szerint formálni a katonákat. Kíváncsi leszek Palpatine mikor 'nyúl bele' a klónok fejébe.
Remélem nem egy összecsapott magyarázat lesz az egészre. Mondjuk egy mezei "védőoltás" formájában.
Link to comment
Share on other sites

Remélem nem egy összecsapott magyarázat lesz az egészre. Mondjuk egy mezei "védőoltás" formájában.
Annál azért mindenképpen összetettebb dologra számítok. ;) De visszatérve az epizódra. Brick nagyszerű karakter, remélem látjuk még. Viszont mit akart elérni Cutup -nál azzal, hogy cukkolja? Nevelési szándék vezérelte? :) Így akarta elérni, hogy csak azért is megmutassák mire képesek?
Link to comment
Share on other sites

Nem igazán értettem, hogy erre miért is lett volna szükség?

A klónozás - legalábbis sci-fi berkekben - egyik legfőbb akadályozója, hogy mindig az eredeti mintára kell. Amennyiben már egy klónról készül újabb másolat, azon már degeneráció lép fel. A másolat másolatának a másolata már sokszorosan rosszabb minőségű lenne, mint az eredeti volt. Ami ezeknél a klónoknál, révén belenyúltak a génjeikbe, talán még jobban kiütközne. Ezt szerintem Lucas is megtartotta, és azért is volt az ep2-ben még mindig Kaminon Jango, és azért került most is szóba, hogy az ő mintái fogyóban vannak, ezért újak után kéne nézni. Az ep2 könyv változatában is van egy jelenet, amiben azt hiszem, Taun We mondja Jangonak, hogy újabb mintára lenne tőle szükség.

 

Remélem nem egy összecsapott magyarázat lesz az egészre. Mondjuk egy mezei "védőoltás" formájában.

Hát ezt én is remélem. Bár nekem van egy olyan sanda gyanúm, hogy Cody és parancsnok társai már "be vannak oltva". Szerintem a kiképzéstől kezdve tisztában vannak a 66-os paranccsal.

Link to comment
Share on other sites

Annál azért mindenképpen összetettebb dologra számítok. ;) De visszatérve az epizódra. Brick nagyszerű karakter, remélem látjuk még. Viszont mit akart elérni Cutup -nál azzal, hogy cukkolja? Nevelési szándék vezérelte? :P Így akarta elérni, hogy csak azért is megmutassák mire képesek?
Szerintem igen, bár ezt érezhetőbben is ki lehetett volna bontakoztatni. Így kissé ott lebegett az a szándék is, hogy totálisan szétbomlassza az osztagot azzal, hogy fegyelmi eljárás elé kényszeríti Cutupot ha visszaütne. Viszont nekem mindvégig volt egy olyan érzésem, hogy Brick a legtökéletesebb kiképzőjük és ez szerencsére az utolsó pár dialógusnál szépen le is jött. :)

De az is érdekes, hogy ebben az időben úgy tűnik, hogy éppen a fejvadászok voltak a legalkalmasabbak a kiképző szerepre, mégha ez csupán az alapokat is érintette. Mert ugye az már durva lenne ha nem csupán taktikai képzést nyújtottak volna, hanem stratégiait is. Elvégre a fejvadászok nem nagy erejű, egyszerre több ellenfélre rontanak rá mely a csatatereket jellemezné. És ez felveti akkor azt a kérdést is, hogy ki oktatta a klónparancsnokokat a stratégiai műveletekre? Esetleg mindent a harctereken rögtönöztek? Tapasztalatokból? Ez szerintem jó magyarázat lenne, mert nagyon nem voltak a klónháborúk előtt nagyobb csaták a galaxisban azon korszakban hogy az olyan hadvezéreket termeljen ki akik a fejvadászok mellett besegítettek volna a Köztársaságnak a kiképzésbe.

Link to comment
Share on other sites

És ez felveti akkor azt a kérdést is, hogy ki oktatta a klónparancsnokokat a stratégiai műveletekre? Esetleg mindent a harctereken rögtönöztek? Tapasztalatokból? Ez szerintem jó magyarázat lenne, mert nagyon nem voltak a klónháborúk előtt nagyobb csaták a galaxisban azon korszakban hogy az olyan hadvezéreket termeljen ki akik a fejvadászok mellett besegítettek volna a Köztársaságnak a kiképzésbe.

A stratégiázás a parancsnokok dolga, nem az egyszerű bakáké. Azok meg a Jedik, illetve a későbbi tábornokok és admirálisok voltak. ;) Őket harcolni tanították, nem stratégiázni.

Link to comment
Share on other sites

A stratégiázás a parancsnokok dolga, nem az egyszerű bakáké. Azok meg a Jedik, illetve a későbbi tábornokok és admirálisok voltak. ;) Őket harcolni tanították, nem stratégiázni.
A jedik nem háborúztak előtte, hanem a békét őrizték. Másrészről amit ők tudtak volna tanítani azt a klónok nehezen tanulták volna meg. Értsd, Erőhasználat, fénykarforgatás. Jedik se több emberből álló alakulatokkal dolgoztak előtte akiket irányítani kellett hanem legfeljebb a tanítványukat a küldetéseik alatt. Kissé más egy osztagot vagy századot vezetni egy csatamezőn ahol nem biztos, hogy mindenhová jut egy jedi tábornok.
Link to comment
Share on other sites

Szerintem igen, bár ezt érezhetőbben is ki lehetett volna bontakoztatni. Így kissé ott lebegett az a szándék is, hogy totálisan szétbomlassza az osztagot azzal, hogy fegyelmi eljárás elé kényszeríti Cutupot ha visszaütne. Viszont nekem mindvégig volt egy olyan érzésem, hogy Brick a legtökéletesebb kiképzőjük és ez szerencsére az utolsó pár dialógusnál szépen le is jött. ;)
Szépen ellenpontozta El-les -t, és a szándékairól nem vagyok teljesen meggyőződve, mert volt egy beszélgetésük, amiben Brick bevallotta, hogy főleg a pénzért csinálja az egészet, és nem érti, El-les -nek miért fontos ez az osztag annyira. Őt azért más is vezérelte. Egyébként az a kábel elcsórás tényleg nagy ötlet volt, hisz a harctéren is akadhatnak ilyen váratlan helyzetek, amiket meg kell oldani. Egyébként volt egy érdekes mondata Brick -nek, amiben arról beszélt, hogy a klónok saját maguknak adnak nevet. Pedig mintha Rex azt mondta volna, hogy a Jediktől kapták a neveiket.

 

 

De az is érdekes, hogy ebben az időben úgy tűnik, hogy éppen a fejvadászok voltak a legalkalmasabbak a kiképző szerepre, mégha ez csupán az alapokat is érintette. Mert ugye az már durva lenne ha nem csupán taktikai képzést nyújtottak volna, hanem stratégiait is. Elvégre a fejvadászok nem nagy erejű, egyszerre több ellenfélre rontanak rá mely a csatatereket jellemezné. És ez felveti akkor azt a kérdést is, hogy ki oktatta a klónparancsnokokat a stratégiai műveletekre? Esetleg mindent a harctereken rögtönöztek? Tapasztalatokból? Ez szerintem jó magyarázat lenne, mert nagyon nem voltak a klónháborúk előtt nagyobb csaták a galaxisban azon korszakban hogy az olyan hadvezéreket termeljen ki akik a fejvadászok mellett besegítettek volna a Köztársaságnak a kiképzésbe.
Én ezt úgy képzelem, hogy mivel a klónokat harcra és engedelmességre teremtették, így vakon követték a Jedi tábornokok parancsait. Persze ez csak elejében volt így, később az arra fogékonyabb harcosokat kiemelték a többiek közül, és megtették őket vezető rangba. Ez csak az elején lehetett nehézkes.
Link to comment
Share on other sites

Tényleg nem értem, hogy ilyen felfogással miként hagyhatták életben 99-et.
Elvileg sehogy, egy droid sokkal hatékonyabban ellátta volna a a feladatait. Itt egyszerűen az alkotók feláldozták a logikát, vagy a háttér információk koherenciáját a történetvezetés oltárán.

Dzséjtnek volt egy érdekes felvetése erről még tavasszal a Klónos topikban:

Szerintem a testi hibások már a lombikból sem kerülnek ki ;)
Úgy látszik mégis. Legalábbis 99-es, mert többet nem láttunk, és valószínűleg nem is fogunk.

 

No azért nem hinném, hogy egy gyilkos fajta lenne a kaminói. :) Gondolom az alja munkákhoz tökéletesek voltak a selejtes illetve a megbukott egyedek. Elvégre azokban is pénz van :P Sőt, akár még azt is el tudom képzelni, hogy rabszolgáknak is adtak el belőlük. De ez már meredek feltételezés.

Viszont érdekes lehet az, hogy Palpatine mennyit is tudott arról, hogy másik génállomány után kutasson. Lehet, hogy ezt jóideig csak a jedik tudtak erről a lehetőségről. Palpatine meg akkor szerzett erről infót amikor már a birodalmi rohamosztagosok bemasíroztak Kaminora.

Az EU mai állása szerint pedig igenis ilyen "gyilkos fajta" voltak, amit most a Lama Su Shaak Ti beszélgetés hivatalos szintre is emelt. Az más kérdés, hogy ők ezt nem gyilkosságnak tekintették, hiszen nekik a klónok csak egy termékcsoportot jelentettek, már pedig a mai üzemekben is megsemmisítik, visszaforgatják, de biztosan nem eladják a selejtet.

 

 

A Null-ARC-ok például az egyik kiképzőnek köszönhetik az életüket, mivel a kaminóiak "rekondicionálták" volna őket, mert engedetlenebbre sikerültek a kelleténél.

 

Nem szeretem a Palpi mindentudó hozzáállást, de a klónhadsereg olyan sarkalatos kérdése volt a jövőbeni uralmának, hogy azt biztosan nyomon követte. Az EU szerint mindenképpen. Egy év eleji beszélgetés:

A klónozás ettől függetlenül folytatódott? Úgy rémlik, mint ha Kamino a későbbiekben kiszállt volna a klónozás-bizniszből. A rohamosztagosokról pedig azt olvastam, hogy toborzott önkéntesek voltak.

 

Republic Commando Order 66

 

Palpatin titokban klónozó telepet hozott létre - többek között - Coruscant Centax-2 nevű holdján, ahol az Arkanian Microtechnologies folytatott klónozást. Ők más technológiával, másodlagos mintából (tehát nem Jangoéból, hanem esetleg egy klónéból), és/vagy (nem derül ki egyértelműen) új genetikai alapanyagból olcsóbban és gyorsabban dolgoztak, mint a kaminoiak. Egy Arkani klón két év alatt elérte a felnőtt kort. A kiképzésük, vagy a gyártási technológia miatt rosszabb minőségűek voltak, mint egy kaminoi klón, de Palpatint ez nem zavarta, mert őket már nem arra tervezték, hogy totális háborút vívjanak, így alacsonyabb normáknak is elég volt megfelelniük. Ezeket a klónokat (legalább két eltérő forrásból) titokban a háború végén egy-két fővel elkezdték bekeverni a régi egységek közé, vagy tesztelési vagy felhígítás célból. Nyilvánvalóan feltűnő számban ezek az új klónok Coruscant támadásakor jelentek meg. Őket vetették be vadonatúj harci felszereléssel (rombolók, vadászgépek, stb.) a bolygó védelmében, amíg a rutinos csapatokat visszahívták a távolabbi frontokról.

 

 
A stratégiázás a parancsnokok dolga, nem az egyszerű bakáké. Azok meg a Jedik, illetve a későbbi tábornokok és admirálisok voltak.
:P
Őket harcolni tanították, nem stratégiázni.
A jedik nem háborúztak előtte, hanem a békét őrizték. Másrészről amit ők tudtak volna tanítani azt a klónok nehezen tanulták volna meg. Értsd, Erőhasználat, fénykarforgatás. Jedik se több emberből álló alakulatokkal dolgoztak előtte akiket irányítani kellett hanem legfeljebb a tanítványukat a küldetéseik alatt. Kissé más egy osztagot vagy századot vezetni egy csatamezőn ahol nem biztos, hogy mindenhová jut egy jedi tábornok.
Attól, hogy nem keveredtek valódi háborúba, attól a jedik még harcoltak. A stratégia pedig nem az amiről te beszélsz. Annak vajmi kevés köze van az Erő és fénykard használathoz. Illetve a stratégiához nem feltétlen kell jó - fizikai értelemben vett - harcosnak lenni. Az inkább logikát, előrelátást igényel. Szóval a jedi archívumban bőven lehetett annyi és olyan anyag, amiből egy jedi jó stratégává képezhette magát, más kérdés, hogy a közvetlen csapat vezetés az szokatlan és furcsa volt nekik eleinte. Ezen felül az, hogy a Köztársaság 1000 éve nem vívott totális háborút, az nem jelenti azt, hogy a galaxisban nem volt - akár a Köztársaságban, akár azon kívül - kisebb-nagyobb helyi konfliktus. Vagyis azért szép számmal lehettek jó katonai vezetők, akik stratégiai oktatást tartottak a vezető klónoknak. Na, meg Yularen sem egy fiatal suhanc, valahol ő is és a többi admirális is tanult. Illetve ott vannak a szepi tábornokok, admirálisok. Ha az ő oldalukon voltak ilyenek, akkor a Köztársaságén is, legfeljebb eddig nem láttuk őket.
Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Attól hogy pénzért csinálja még nem jelenti azt, hogy a gonoszság vezérelné. Elvégre milyen dolog lenne már egy fejvadász részéről ha felrúgná a szerződést. Soha többé nem kapna munkát senkitől se. De ettől függetlenül persze, meglehet, hogy volt benne némi ellenérzés az egésszel kapcsolatosan. Kár, hogy húsz percben se erre, se pedig az ellenkezőjére nem kaptunk tiszta képet. :P

A másik dologhoz. Attól, hogy valakit harcra "termesztenek" még ki kell képezni. Magát a rangot is ki kell érdemelni, de ehhez meg ugye szükségeltetik az, hogy ki legyenek képezve a parancsnokok arra, hogy mikor, milyen helyzetekben, hogyan vezessék az egységeiket. Erre pedig jóval tapasztaltabb, csatatereken edződött kiképzők kellenek, mintsem teszem azt, a közelharcokban járatos fejvadászok.

A mi jelen világunkban sem parafenoménok (jedik ;) )képzik a tiszti iskolákban a tiszteket, hanem veteránok. Ettől függetlenül a másik része az egésznek, hogy az "igazi" tisztek a csatatereken szerzik a rangjukat :):P De ez most itt nem oszt, nem szorozz. :P

Link to comment
Share on other sites

Nem értelek. Itt a harci kiképzést láttuk, semmi vezetői dologról nem volt szó, hisz mind mezei bakák voltak. A harci kiképzésben meg ki lenne tapasztaltabb a galaxisban a fejvadászokná? Bár ez esetben jobb lenne őket inkább zsoldosoknak nevezni, mert a kettő nem ugyan az.

Link to comment
Share on other sites

Elvileg sehogy, egy droid sokkal hatékonyabban ellátta volna a a feladatait. Itt egyszerűen az alkotók feláldozták a logikát, vagy a háttér információk koherenciáját a történetvezetés oltárán.
Azért ehhez már egy komplexebb droid kellene, olyat meg nem igazán láttunk a kaminon. Nem is nézne ki jól, hisz eleve droidok ellen harcolnak, milyen már, hogy az segítsen nekik ilyen dolgokban? :P Ellenben csinálhatná egy bukott klón is ezt a munkát, de az nem lenne érdekes, így én örültem 99 behozatalának. :)

 

 

Attól hogy pénzért csinálja még nem jelenti azt, hogy a gonoszság vezérelné. Elvégre milyen dolog lenne már egy fejvadász részéről ha felrúgná a szerződést. Soha többé nem kapna munkát senkitől se. De ettől függetlenül persze, meglehet, hogy volt benne némi ellenérzés az egésszel kapcsolatosan. Kár, hogy húsz percben se erre, se pedig az ellenkezőjére nem kaptunk tiszta képet. :D

A másik dologhoz. Attól, hogy valakit harcra "termesztenek" még ki kell képezni. Magát a rangot is ki kell érdemelni, de ehhez meg ugye szükségeltetik az, hogy ki legyenek képezve a parancsnokok arra, hogy mikor, milyen helyzetekben, hogyan vezessék az egységeiket. Erre pedig jóval tapasztaltabb, csatatereken edződött kiképzők kellenek, mintsem teszem azt, a közelharcokban járatos fejvadászok.

A mi jelen világunkban sem parafenoménok (jedik ;) )képzik a tiszti iskolákban a tiszteket, hanem veteránok. Ettől függetlenül a másik része az egésznek, hogy az "igazi" tisztek a csatatereken szerzik a rangjukat :P:D De ez most itt nem oszt, nem szorozz. :P

Én nem mondtam, hogy gonosz lenne Brick. :P Egyszerűen neki ez csak egy munka. El-les láthatóan jobban a szívén viseli a klónok sorsát, de a végén kiderül, hogy Brick is hasonlóan érez. :) A katona a tapasztalatait, és ezáltal a rangját pedig valóban a harctéren szerzi, elég csak megnézni hova jutott Echo és Fives. Már alig várom, hogy ARC trooperként lássam őket viszont. :)

 

Most jut eszembe, volt még egy nagyon szép pillanata a résznek, amikor Hevy és 99 elbúcsúztak. Az érme átadása szép gesztus, és velük ellentétben mi már tudjuk, hogy akkor látták egymást utoljára.

Link to comment
Share on other sites

Nem értelek. Itt a harci kiképzést láttuk, semmi vezetői dologról nem volt szó, hisz mind mezei bakák voltak. A harci kiképzésben meg ki lenne tapasztaltabb a galaxisban a fejvadászokná? Bár ez esetben jobb lenne őket inkább zsoldosoknak nevezni, mert a kettő nem ugyan az.
Olvasd át még egyszer amit írtam :P Pontosan tudom, hogy itt mi volt. A harci kiképzés meg igen sok rétű. Megnéznék egy fejvadászt, hogy a maga kis tapasztalatával hogy irányít egy zászlóaljat például ;) Hogy a büdös életbe a saját munkája során ilyet nem művelt, az is biztos. :) ( hű ez nagyon Dzséjtes volt :P ) A fejvadászok általában egyedül dolgoznak, legfeljebb egy-két fős társasággal ha a meló úgy kívánja ( a te általad emlegetett EU-ban van is ilyen esett :P ) Így egy kis taktikai osztagot biztos ki tudnak képezni, de hogy egy nagyobb egységet nem, az is biztos.

No én egy olyan képzésre lennék kíváncsi a jobb érthetőség kedvéért, ahol parancsnokokat képeznek ki.

Alább meg a stratégiai megoldásokon, nagyobb egységek vezénylését értettem.

Link to comment
Share on other sites

Olvasd át még egyszer amit írtam :P Pontosan tudom, hogy itt mi volt. A harci kiképzés meg igen sok rétű. Megnéznék egy fejvadászt, hogy a maga kis tapasztalatával hogy irányít egy zászlóaljat például ;) Hogy a büdös életbe a saját munkája során ilyet nem művelt, az is biztos. :) ( hű ez nagyon Dzséjtes volt :P ) A fejvadászok általában egyedül dolgoznak, legfeljebb egy-két fős társasággal ha a meló úgy kívánja ( a te általad emlegetett EU-ban van is ilyen esett :P ) Így egy kis taktikai osztagot biztos ki tudnak képezni, de hogy egy nagyobb egységet nem, az is biztos.

No én egy olyan képzésre lennék kíváncsi a jobb érthetőség kedvéért, ahol parancsnokokat képeznek ki.

Alább meg a stratégiai megoldásokon, nagyobb egységek vezénylését értettem.

Te is elolvashatnád, amit írtam, vagy inkább értelmezhetnéd. A Star Wars világában kb. mindenkit, aki nem hivatalos minőségben fegyverrel keresi a kenyerét azt fejvadásznak hívnak. Közben inkább zsoldosokról kéne beszélni. Jango leginkább fejvadászkodással foglalkozott, de a mandaloriak inkább zsoldosok voltak. Azok közül is legjobbak. Bric és El-Les is inkább zsoldos, akik viszont a mi világunkban is legtöbbször valamilyen, profin kiképzett, hivatalos hadsereg ex tagjai közül kerülnek ki. Így az itt látott lövészetre és pár fős taktikai lépésekre korlátozódó kiképzést bőven megtehették.

Az, hogy Cody-t és a többi klón parancsnokot, hogyan képezték stratégiai kérdésekben, az nem hiszem, hogy különösebben látványos lenne, mert az inkább monitornál történt (pl. mint az EP II-ben a gyerek klónoknál látható) vagy holoasztaloknál, mint egy játékban csapatokat irányítva. Háttérjelenetnek elmegy, de húsz perces adásidő alatt komolyabban ezzel foglalkozni feleslegesnek tartanám.

Link to comment
Share on other sites

Te is elolvashatnád, amit írtam, vagy inkább értelmezhetnéd. A Star Wars világában kb. mindenkit, aki nem hivatalos minőségben fegyverrel keresi a kenyerét azt fejvadásznak hívnak. Közben inkább zsoldosokról kéne beszélni. Jango leginkább fejvadászkodással foglalkozott, de a mandaloriak inkább zsoldosok voltak. Azok közül is legjobbak. Bric és El-Les is inkább zsoldos, akik viszont a mi világunkban is legtöbbször valamilyen, profin kiképzett, hivatalos hadsereg ex tagjai közül kerülnek ki. Így az itt látott lövészetre és pár fős taktikai lépésekre korlátozódó kiképzést bőven megtehették.

Az, hogy Cody-t és a többi klón parancsnokot, hogyan képezték stratégiai kérdésekben, az nem hiszem, hogy különösebben látványos lenne, mert az inkább monitornál történt (pl. mint az EP II-ben a gyerek klónoknál látható) vagy holoasztaloknál, mint egy játékban csapatokat irányítva. Háttérjelenetnek elmegy, de húsz perces adásidő alatt komolyabban ezzel foglalkozni feleslegesnek tartanám.

Ebbe hogy ki a zsoldos meg ki a fejvadász az sw galaxisban, most nem megyek bele. Eme bekezdésed utolsó mondatával meg sehol sem mondtam ellent ;)

 

Ami a második bekezdést illeti, azokat a programokat is meg kellett írnia valakinek. Lehet, hogy unalmas őket bemutatni, de engem érdekelne ama "programozók" múltja :)

Link to comment
Share on other sites

A jedik nem háborúztak előtte, hanem a békét őrizték. Másrészről amit ők tudtak volna tanítani azt a klónok nehezen tanulták volna meg. Értsd, Erőhasználat, fénykarforgatás. Jedik se több emberből álló alakulatokkal dolgoztak előtte akiket irányítani kellett hanem legfeljebb a tanítványukat a küldetéseik alatt. Kissé más egy osztagot vagy századot vezetni egy csatamezőn ahol nem biztos, hogy mindenhová jut egy jedi tábornok.

Ja, bocs, akkor a Jedik nyilván véletlen lettek tábornokok. Nem értenek hozzá, de azért csinálják. Stratégiai ismeretségük nulla, de hát kit érdekel. Ennyi erővel akkor egy gyerek is a klón sereg élére állhatott volna.

Az Erőnek meg mi köze a stratégiához?

Nem dolgoztak több alakulatban? Miért, az a 200 Jedi lovag a Geonosison mi volt, eltévedt gittegylet?

 

99 létére van egy ötletem. Lehet, hogy testi deformálódása a gyorsított öregedés egy korai mellékhatása. Vagyis, még normális volt, mikor megszületett, de az évek alatt elkezdett a teste torzulni a gyors növekedésnek. És ezután azért hagyták őt életben, hogy eleven valójában megfigyelhessék, tanulmányozhassák a torzulást. Ez magyarázat lenne arra is, miért csak egy van belőle.

Link to comment
Share on other sites

Ja, bocs, akkor a Jedik nyilván véletlen lettek tábornokok. Nem értenek hozzá, de azért csinálják. Stratégiai ismeretségük nulla, de hát kit érdekel. Ennyi erővel akkor egy gyerek is a klón sereg élére állhatott volna.

Kieg.: Jango Fett ugye részt vett a páncélok tervezésében és a kiképzésben is (EU, bár a Phase I páncélok tagadhatatlanul mutatnak hasonlóságot a mandi páncéllal). Jango Fett mandi volt. A mandikról már a TCW-ben is tudjuk, hogy komolyan vehető, kiképzett hadsereggel rendelkeztek. Páncélja miatt erősen biztosra vehető, hogy Jango valaha tagja volt ennek a hadseregnek. Ergo, Jango Fett kiképzett katona volt, oktathatta az első generációs parancsnokokat stratégiára is (Cody-ékat meg az ARC Alfa tanította).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information