Jump to content

Mace Windu Jedi Master


Recommended Posts

Winduról első pillantásra azt gondoltam, ez a fószer valahogy nem a tanácsban üldögélésre való... olyan tipikus harcos kisugárzása van. Amúgy sokáig közömbös karakter volt, se nem kedvenc, de ellenszenves sem volt. Mostanság inkább a pozitív irányba tolódott, valahogy a ROTS könyv kedveltette meg velem.

Link to comment
Share on other sites

Windu elég érdekes karakter. Az első és második részben szimpatikus volt, bölcsen cselekedett abban a kis időben amíg a színen láthattuk. A harmadik epizódban azonban kicsit berágott Anakinra. Ki tudja mi lett volna akkor, ha Windu Anakint is magával viszi Palpatinehoz... Szerintem ebben az epizódban hibákat követett el, és úgy viselkedett Anakinnal, hogy még én is feltettem a kérdést, "miért kell ez???"

 

Jedi példaképnek mindenképpen Yodát képzelem el.

Link to comment
Share on other sites

A harmadik epizódban azonban kicsit berágott Anakinra. Ki tudja mi lett volna akkor, ha Windu Anakint is magával viszi Palpatinehoz... Szerintem ebben az epizódban hibákat követett el, és úgy viselkedett Anakinnak, hogy még én is feltettem a kérdést, "miért kell ez???"

 

Én ezt kicsit másképp látom. Szerintem Windu jól felmérte magában, hogy nem mással, mint egy sith lorddal néznek szembe, aki évekig az orránál fogva vezette az egész Jedi Rendet + Szenátust + ki tudja még kit... és közben érzi Anakinban a hezitálást, a félelmet, gyülöletet, a kétséget a Renddel kapcsolatban - mindazt amit Palpi belepumpált. Ezt itt szóvá is teszi. Jól tudja, hogy ha magukkal viszik, Palpi ügyesen megprobálja kijátszani magának, és szokásosan beveti a szinészi képességeit. Windu szerintem nagyon logikusan úgy dönt, hogy sokkal jobban járnak, ha Anakin nem tart velük... a hibát ott követi el, hogy nem hét lakat alá zárja a Templom pincéjébe, hanem csak úgy magára hadja. Sajnos Anakin ekkor már túlságosan is megvan fertőzve... szerintem.

Link to comment
Share on other sites

Bomarr: Windu nem bízott Anakinban. A fiú letesztelte őket, hogy magukakl viszik-e ha beárulja Sidioust. Az, hogy kihagyták ebből, csak erősítette benne azokat a dolgokat, amiket Sidious mondott a Jedikről.

 

Ez igaz. De talán ez is egy olyan döntési helyzet ahol nem lehetett jót választani... mert ha nem viszik az a baj, ha viszik az a baj... mondom, hogy hét lakat alá kellett volna zárni :) Olyasmi ez mint Yoda a klón-sereggel... ha megtámadja Geonosist azzal csak felgyorsitja Palpi felemelkedését, ha nem támadja meghal egy csomó jedi, ami csak Palpinak jó és a háború igy is ugy is kitör. Persze se Yodában se Winduban nem realizálodik, hogy épp a saját kihalásuk felé caklatnak irtozatos sebességgel és nem tudják mennyire fajsúlyos is valójában a döntésük... de nekem nagyon szimpatikus, ahogy Windu azt mondja Anakinnak: "If what you told me is true, you will have gained my trust"

Link to comment
Share on other sites

mondom, hogy hét lakat alá kellett volna zárni :)

 

Ki bírta volna ezt megtenni? :)

 

de nekem nagyon szimpatikus, ahogy Windu azt mondja Anakinnak: "If what you told me is true, you will have gained my trust"

 

Igen, ezért valóban piros pontot érdemel Windu. :)

Link to comment
Share on other sites

Az EP 1-2-ben szimpi volt.Nagyon határozott típus.Nem hinném, hogy példaképül lehetne állítani.Inkább Qui-Gon-t és Obi-Wan-t.Az EP 3-ban viszont része volt Anakin átállásában.Nagyon csúnyán viselkedett Anakinnal néha.Nem bízott benne.Anakin helyében én is dühös lettem volna.Egész életemben azt hallom, hogy én vagyok a kiválasztott, amikor meg a feladatomat kéne csinálni, akkor meg nem mehetek.Windu csodálkpzptt, hogy Anakin átállt?Úgy bántak vele néha mint a kutyával.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem ez annak köszönhető, hogy Windu ellentétben a többi jedivel az ep.3-ban már érzi, hogy Anakinnal nem stimmel minden. Az se véletlen, hogy nem viszi magával Palpit-irtani... ha azt érezné benne, hogy Anakin egyértelmüen a jedik oldalán van akkor még előre is ülteti valszeg a gépben... szerintem Windu résen volt, csak nem eléggé.

Link to comment
Share on other sites

Ok ez világos.Csak a stílus.Nem mindegy hogy adja elő magát.Lehet normálisan is beszélni valakivel.Amikor Anakin elmondta, hogy ki Sidious finomabban is elmondhatta volna ,miért nem jöhet velük, nem csak úgy foghegyről mint valami alkalmazottal.Szerintem Anakin számára nagyon megalázó lehetett ez a szituáció.

Link to comment
Share on other sites

Én Bomarral értek egyet. Windu akármit csinál, az csak a Jediknek rossz, de a Sithnek kedvez. Ha magával viszi Anakint, Palpatine rögtönöz egy helyzetet, amiben a Jedik kénytelenek támadni. Ha nem viszi magával... ja, azt láttuk.

Windu viszont bízott is abban, hogy a srác hallgat rá és nem megy utánnuk. Sajnos tévedett. Ha csak Palpiról lett volna szó, akkor Anakin marad, de Windu nem látta, amit Kenobi tudott, hogy Anakin kötődik valakihez... és erről a valakiről volt szó. Ha ezt Windu is tudta volna, akkor bizony hét lakat alá teszi :?

Link to comment
Share on other sites

Én azt vallom, hogy Windu jól járt, el de nem a legjobban adta elő.

Az engem teljesen megdöbbentett, hogy Anakin szemébe mondta, ezt a mondatot: Ha igaz amit mondtál, elnyerted a bizalmamat, de most még maradj itt.

Ez azt jelenti, nem bízott benne eddig. NEm bízik, benne, hogy velük van, hogy velük marad.

 

Ezt úgy is hallhatta Anakin, hogy: Idefigyelj kisfiú, előbb megnézem nem hazudsz-e, és ha igazazad van és elég magas leszel felülhetsz az óriáskerékre.

Olyan lesajnáló a hangsúlya.

Nem kezeli egyenlő félként, az oké, hogy van rá alapja.

 

Az lett volna helyes, hogy ha kicsit kifejti, hogy: Mivel te mindig jó kapcsolatban voltál Palpatinenal nem jöhetsz velünk, mert ha nem adja meg magát, kénytelenek leszünk ők kényszeríteni, hogy feladja a hatalmát, esetleg meg is ölni. Érzem benned a vívódást, nem szeretném hogy kitedd magad ilyesminek és esetleg Palpatine ellenünk fordítson. Képzelem miket mondott neked már eddigis a Jedikről a Sith nagyúr.

 

Mondjuk, lehet, hogy ettől függetlenül átállt volna és oda megy és nem változik semmi, de Windu jobb színben tűnne fel.

Még okosabb lehetett volna Windu, ha megpedzi(mint ahogy Palpi csinálta, csakhát, ő nem ennyire dörzsölt. Ami a szívén az a száján.), biztos már mondta, hogy hatalomra törünk.

Ha ezt mondja az még nem biztosíték, hogy nem áll át, csap Jobb fej lenne Windu.

Én az előző részekben is bírtam. Tekintélyt parancsoló volt.

Link to comment
Share on other sites

Érdekes, hogy a legtöbbek szerint az lett volna a jó a jediktől ha szépen körbetáncolják Anakin jóérzését és minden egyes kommentárukat disz-csomagolásban adják át neki... már pedig a legrosszabb gyerekek szinte mindig az ilyenekből lesznek (családi tapasztalat :P ). Szerintem a baj Windu viselkedésével, hogy Anakinnal nem 9 éves korától volt ilyen kemény (vagy inkább határozott), hanem csak amikor már érezte, hogy Anakin körül nagy gázok vannak és érezte, hogy baromira húz el a jediktől, meg mindentől, amit képviselnek... szerintem ha a jedik egy kicsit előbb a sarkukra állnak, talán jobban végződik minden. Ha nem hagyták volna tétlenül, hogy Palpi és Anakin összejárogasson (érdekes: ez is csak Windunak tünik fel; ő mondja, hogy nem lesz jó, ha Palpi és Anakin túl sokat vannak együtt, de aztán jól le is szólják :? ).

 

Nekem egyébként Windu karaktere az ep.3-ban vált igazán szimpatikussá. Szinte az egyetlen jedi aki nyitott szemekkel jár és már látja azokat a dolgokat, amiket a többiek még csak kapizsgálnak, vagy nem mernek elhinni.

Link to comment
Share on other sites

baromira húz el a jediktől, meg mindentől, amit képviselnek...

 

Inkább a Jediktől; amit képviselnek, attól nem annyira.

 

Windu sose vált számomra egy igazán szimpatikus szereplővé, de őt egy jó vezetőnek tartom, aki kemény, határozott, és valóban nyitott szemmel jár.

Nagy hiba volt tőle, hogy a bizalmatlanságát nyiltan megmondta Anakinnak. Ezzel teljesen Palpatine kezére játszott. Persze ő azt nem tudhatta, hogy P. mivel tömte tele Anakin fejét, de akkor sem kellett volna egy ilyen válságos helyzetben ezt a megjegyzést tenni.

Az viszont érdekes, hogy az epII kivágott jelenetében meg pont ő az, aki azt mondja Obi-Wannak, hogy bíznia kell abban, hogy Anakin a helyes utat választja. Később már igen gyanús szemmel nézett Palpira, és mivel Anakinhoz közel áll Palpi, így a gyanú vagy bizalmatlanság kiterjedt rá is. Talán nem önmagában Anakin okozta, hogy Windu nem bízott benne.

Link to comment
Share on other sites

Az viszont érdekes, hogy az epII kivágott jelenetében meg pont ő az, aki azt mondja Obi-Wannak, hogy bíznia kell abban, hogy Anakin a helyes utat választja.

Winduval kapcsolatban ez a pálfordulás a legérdekesebb. Az ep1-ben meglepetten konstatálja a kiválasztott elérkeztét, de valahogy úgy tűnik, reménykedik is. Az ep2-ben a folyosón való beszélgetés közben ő emlékezteti Obi-Want, hogy a tanítványa hoz majd egyensúlyt az Erőben. A kivágott jelenetben pedig hisz Anakinban, és erre bíztatja Obi-Want is. Erre az ep3-ban már szkeptikusan jegyzi meg, hogy "Így szól a jóslat.", folyton megszólja Anakint és nem is bízik benne. A háború van rá ilyen hatással? Vagy Anakin személyes okot adott rá? Az ep3 elején nem tűnt úgy, hogy Anakin eddig tett volna bármit is, ami a Tanács nemtetszését válltotta volna ki. Sőt, éppen ellenkezőleg, a tettei - bár a Sötét Oldalra vezették - hűek a Jedihez. Megmentette a kancellárt, elpusztította a Sithet, és a roncsot se Coruscant legnépesebb negyedébe tette le.

Link to comment
Share on other sites

Anakin tényleg nem sok látható okot adott a bizalmatlanságra az epIII elejéig, és az elején sem még.

Windu megjegyzi egy helyen, hogy Palpatine-t körüljárja az Erő sötét oldala. Szerintem az epIII-ra a Jedik is sejtik, hogy közel áll Anakin Palpihoz, és Windu emiatt a kapcsolat miatt lesz bizalmatlan. Vagy meglát valamit a jövőben, de ez nem derül ki a filmből.

Link to comment
Share on other sites

 

Winduval kapcsolatban ez a pálfordulás a legérdekesebb. Az ep1-ben meglepetten konstatálja a kiválasztott elérkeztét, de valahogy úgy tűnik, reménykedik is. Az ep2-ben a folyosón való beszélgetés közben ő emlékezteti Obi-Want, hogy a tanítványa hoz majd egyensúlyt az Erőben. A kivágott jelenetben pedig hisz Anakinban, és erre bíztatja Obi-Want is. Erre az ep3-ban már szkeptikusan jegyzi meg, hogy "Így szól a jóslat.", folyton megszólja Anakint és nem is bízik benne. A háború van rá ilyen hatással?

 

Na épp ez az, hogy Windu mitől lett ilyen szkeptikus Anakin irányában?

Link to comment
Share on other sites

Érdekes, hogy a legtöbbek szerint az lett volna a jó a jediktől ha szépen körbetáncolják Anakin jóérzését és minden egyes kommentárukat disz-csomagolásban adják át neki... már pedig a legrosszabb gyerekek szinte mindig az ilyenekből lesznek (családi tapasztalat  :? ).

Szerintem ez nem igaz, az én olvasatomra. Én úgy vélem, hogy bizalommal, még a leghülyébb gyerek is megfékezhető. Én nem ugrálnám körbe, nem kapna díszcsomagolást. Csupán olyan bánásmódot, mint Palpatine-tól, csak nem álszenten és hazudva.

 

Anakinnal kapcsolatban, én mindig az vallottam, hogy az ep2-ben Obi-Wan nem elég szigorú vele. Viszont mostmár, nem tanuló, már egyenrangúnak kellett volna kezelni.

Link to comment
Share on other sites

Anakinnal kapcsolatban, én mindig az vallottam, hogy az ep2-ben Obi-Wan nem elég szigorú vele. Viszont mostmár, nem tanuló, már egyenrangúnak kellett volna kezelni.

 

Az EPII-ben Obi szigorú volt vele. Az EPIII-ban pedig egyenrangúan kezelte, de CSAK Ő! Sajnos Windu volt a legnagyobb Anakin ellenesek egyike. Nyilván az bökte a csőrét, hogy nagyon közel állt Palpatinehoz a fiú.

Link to comment
Share on other sites

Ezt sem igazán értem.Az a gond, hogy a nem tudjuk, hogy a Jediknek a kapcsolatukat illetően mit szabad és mit nem?Lehet-e pl barátjuk?Qbi-Wannak ott volt Dexter barátnak.Gondolom akkor meg lehetett nekik barátjuk.Ha nem tiltott akkor Windu-nak az égadta világon semmi köze hozzá, hogy Anakin kivel barátkozik, ha meg tiltott akkor tiltsák el tőle.Nekem is volt egy barátom akitől gyerekkoromban próbáltak tiltani a szüleim, én meg annál inkább(dacból is), vele mentem játszani.

Az nekem is lejött az EP 3-ból, hogy Windu nagyon nem bízik Anakinban.De miért?Nem tett semmi rosszat.

A másik, hogy a szemébe sem merik mondani. hogy ne barátkozzon a kancellárral, hanem még ki is használják, és nem mondják meg neki, hogy kémkedni kellene, hanem Obi-Wan-ra bízzák a piszkos munkát.A folyosón Obi-Wan láthatóan szégyellte magát, szerintem teljes joggal.Ha Anakinnal normálisan bánnak, ha bíznak benne, ha elküldik Obi-Wan-nal, hogy segítsen elfogni Grevioust akkor nincs Birodalom.

Én tényleg nem csodálom, hogy átállt.Az egyik oldalon szartak rá, nem vették figyelembe milyen hőstetteket hajtott végre.A másikon meg dicsérték(persze túlzással).Ki az a mazoichsta aki a szidást választja a dícséret helyett?A Jedik nagyban felelősek Anakin átállásáért.

Link to comment
Share on other sites

Az nekem is lejött az EP 3-ból, hogy Windu nagyon nem bízik Anakinban.De miért?Nem tett semmi rosszat.

 

Mondom, szerintem az zavarta Windut, hogy Palpatine nagyon nyomta a fiút. Pl. a Jedi tanácsba is ő rakta be. Ez talán Windut zavarta a legjobban.

Link to comment
Share on other sites

Na épp ez az, hogy Windu mitől lett ilyen szkeptikus Anakin irányában?

 

Talán nincs meg rá minden oka? Egyébként nem hinném, hogy Windu túl durva lett volna bármikor is Anakinhoz. Egyedül akkor mikor Ani elkezd rinyálni a Tanácstagoknak, de ott szerintem megérdemelte/ illetve nem hinném, hogyha itt kedvesen küldik a helyére akkor nem áll át a sötét oldalra.

Link to comment
Share on other sites

Na épp ez az, hogy Windu mitől lett ilyen szkeptikus Anakin irányában?

 

Talán nincs meg rá minden oka? Egyébként nem hinném, hogy Windu túl durva lett volna bármikor is Anakinhoz. Egyedül akkor mikor Ani elkezd rinyálni a Tanácstagoknak, de ott szerintem megérdemelte/ illetve nem hinném, hogyha itt kedvesen küldik a helyére akkor nem áll át a sötét oldalra.

 

De mi az ok?Palpatine-on kívűl?A film elején még nem tett semmit, sőt egy csomó hőstettet hajtott végre.A tanácsülésen persze, hogy megérdemelte Anakin.Szemtelen volt.De a hangárban nem.Jól az arcába vágta, hogy eddig nem bíztak benne.Arról meg Anakin nem tehet, hogy Palpi beküldte a Jedi tanácsba.Kettős játékot üzött az öreg.Szemtől szembe dicsérte Anakint, a háta mögött meg a Jedik ellen hangolta.A tanácstaggá kinevezéssel is az volt a célja, hogy ne bizannak meg Anakinban a Jedik.Még egy lelkileg kiegyensúlyozott embernek is sok lett volna amit kapott ,nem még neki.Két tűz közé került.Persze ez nem menti fel a tetteitől.Egyszerüen a Jedik és Palpi olyan helyzetbe hozták, amit az ellenségemnek sem kívánok.

Link to comment
Share on other sites

De mi az ok?Palpatine-on kívűl?A film elején még nem tett semmit, sőt egy csomó hőstettet hajtott végre.

 

Itt nem a tetteiről van szó, hanem arról ami Anakinban zajlik. Anakin az ep.2-ben lemészárolt egy egész buckalakó-falkát és ez örökre megváltoztatta... Windu se konkrétumokra hivatkozik, hane arra, hogy úgy érzi hogy nem lehet megbizni benne. Ő lát/érez valamit abból, ami a fiúban dúl és ez nála bizalmatlanságra ad okot. De sajnos ezzel egyedül marad... hiába teszi szóva ezt Yodának és Obinak, azok továbbra is vakon bizni akarnak benne.

 

Ezért mondom azt, hogy Windu az egyetlen a Rendben aki igazán nyitott szemekkel jár...

Link to comment
Share on other sites

Na így már világos.Tehát ő érzi az Anakinban kavargó vihart.Lehetséges.Az a baj, hogy nem tudjuk, hogy Anakin csinált-e hasonló mészárlást a háború alatt.Az EU szerint igen de az nem számít.Mivel a filmben nem utaltak rá, ezért "csak" a buckalakók megölése szárad a lelkén.Azt nem hiszem, hogy onnantól mérhetetlen gonosz lett volna.Úgymond az egy kicsapongás volt, de utána hűséges maradt a Jedikhez.Persze nem Jedihez méltó tett volt, de ettől még nem lett visszafordíthatatlanul gonosz.A Geonosis-on is a sok halott Jedi miatt támadja meg Dooku-t.

Én totális gonosszá való alakulását a Jedi Templomban végrehajtott mészárlása óta számítom.Még Windu kezének levágását sem tartom gonosz tettnek.Elvégre nem ölte meg vele.

Link to comment
Share on other sites

De Anakin onnantól, hogy végzett a buckalakókkal elindult egy sötét úton... egyébként Windu kézlevágása nálam a nagybetűs gonosz tett. Gyakorlatilag onnan áll be a nagy váltás (ráadásul ugye simán végig nézi, ahogy Windut halálra pörkölik).

Link to comment
Share on other sites

De Anakin onnantól, hogy végzett a buckalakókkal elindult egy sötét úton... egyébként Windu kézlevágása nálam a nagybetűs gonosz tett. Gyakorlatilag onnan áll be a nagy váltás (ráadásul ugye simán végig nézi, ahogy Windut halálra pörkölik).

 

Szerintem a buckalakóknál ,megtapasztalta a sötét oldal erejét.Gondolom a háború idején is felhasználta néha.De én még nem tartom akkor visszavonhatatlanul gonosznak.Az EP 3 elején is még segíteni akart.Az igaz, hogy egy nagyon rossz tettet követett el.Pl ha én félholtra verek egy embert mert anyámat, vagy mondjuk a húgomat, megerőszakolják, attól én még nem vagyok gonosz.Csávót elviszik, én meg élem az életem tovább.Jó tudom, hogy ebben nincs ölés, de nem tudom én is mit csináltam volna, ha anyámat anyonverve találom.Szerintem közületek is páran, legalább a tetteseket kínyírtátok volna.Anakin túlzásba vitte, Jediként főleg nem tehette.Pont emiatt teljesen alkalmatlan volt Jedinek.De ettől a tettől eltekintve nem volt gonosz.

Windu kézlevágása is egy olyan szitúcióban történt amit senkinek sem kívánok.Egyik oldalon a szerelme, a másikon annak a Rendnek az egyik

vezetője, aminek a szolgálatára szentelte az életét.Másodpercek alatt kellett döntenie.Itt szintén nem tudom melyik a jó döntés, mert még nem voltam hasonló szituációban.Utólag, persze Palpit kellett volna kinyírni, de neki borzasztó döntést kellett hozni, másodpercek alatt.Ha gonosz lett volna, akkor Windut megöli.De nem tette.Csak megakadályozta, hogy Palpit megölje.A következő pillanatban viszont már gonosz.Én innen számítom, hogy visszavonhatatlanul gonosz lett.Teljesen igazatok van, az hogy végignézi Windu villámozását, és nem segít neki, az már gonosz tett.Itt már átállt, de a kézlevágásnál még nem.Legalábbis szerintem-

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information