Ugrás a kommentre

IndianaAndrisSolo

Tag
 • Összes hozzászólás:

  400
 • Csatlakozott:

 • Utolsó látogatás:

Közösségi hírnév

215 Nagyon kedvelt

IndianaAndrisSolo tevékenysége

 • Rang
  Ifjonc

Profil információ

 • Nem
  Férfi

Legutóbbi látogatók

A legutóbbi látogatók blokkja le van tiltva, és nem jelenik meg más felhasználóknak.

 1. IndianaAndrisSolo

  Luke Skywalker

  A producer soha semmilyen körülmény közt nem jelenti azt, hogy pénzt ad bele. Esetleg céget képvisel, ami pénzt ad, vagy kapcsolatot teremt cégekkel, és felügyeli a film költségvetését, és Hollywood-ban nyilván az sem utolsó, hogy szupervizionálja, hogy a film színvonalas legyen és pontosan megtalálja a közönségét (akár a vágási jog elvételével is elérheti ezt a célját). Hogy J.J. Abrams pontosan produceri minőségében milyen kreatív és pénzügyi dolgokért volt felelős, azt nem tudhatjuk. Logikus, hogy a kreatív oldalon egy folytonosságot képzett a saját, korábban elmesélt sztorija és Johnson története között, illetve nyilván a film szervezésében is biztos jó tanácsokkal szolgált, ebben jelentős tapasztalata volt, mivel korábban is producer volt, még jóval a Star Wars és a rendezés előtt, illetve a VII is jó tapasztalatokkal szolgált. A Bad Robot céget hozzá szokás kötni, de most nem tudom, hogy pontosan hogyan kötődik hozzá. Tulaja? CEO-ja? A Bad Robot esetleg meglévő filmgyártó apparátusait a film készítésének szolgálatába állíthatta, de azt is kétlem, hogy a Bad Robot pénzt adott volna bele, szerintem a cehhet a Lucasfilm és a Disney állta teljes egészében. Abrams Luke-ábrázolása: az a tény, hogy Luke remete, és hogy a lelkén szárad Kylo Ren átállása (vagy ő úgy gondolja) egészen biztosan a VII. részből következik. Ezért sem értem, hogy konkrétan miért a VIII. részt hibáztatják egyesek azért a döntésért, hogy "Luke gyáva volt, és elmenekült". A TLJ-nek és Rian Johnsonnak kellett találnia egy megfelelő és hiteles okot és körülményt, ahogy a TFA-ban feldobott Luke-szál konkrétan végbement. Ezt ez a film megtette, és azt gondolom, hogy Luke Skywalker ennél nem tudott volna pozitívabban kijönni a hetedik rész által feldobott rejtélyből.
 2. IndianaAndrisSolo

  Értékeld a filmet

  Továbbra is az a véleményem, hogy a Jedi képzés nem azt jelenti, hogy valaki megtanul faszán bánni a karddal vagy az Erővel. Hanem hogy megtanulja kontrollálni a képességeit és önmagát, nem csábul el a sötét oldalnak. A prequelek vég nélküli hosszú, pragmatikus Jedi képzése, amihez a 9 éves Anakin is túlkorosnak számított egy bukott rendszer, ami nem képes a saját ósdi szabályain túllépni. Ezt haladja meg az eredeti trilógia jedi képzése, ahol már Kenobi és Yoda, meglehetősen sok konzekvenciát levonva a Jedi rend bukásából, egy sokkal humánusabb kiképzést ad Luke-nak. Ne feledjük, ez volt az a rendszer, ahol Windu bizalmatlanul őröket küldött még Yodára is. Szóval én sosem hiányoltam azt, hogy Rey nem kap a 7-ben kiképzést. Ösztönös tehetség. Az, amiről azt várná mindenki, Ben Solo lesz az, a Skywalker-vérvonal örököse. Nekem sokszor volt lesújtó véleményem a TFA-ról, de véleményem szerint a TLJ nagyon megmentette, és így már a TFA dolgai is többnyire tetszenek. Minden más, amit JangoFett leír: hát ez tleg ízlések és pofonok. Tény, Kylo az egyik legérdekesebb karakter, és baromi jó színész is játssza. Szerintem Rey se semmi, nekem egyenrangú a kettő, Daisy Ridley-t is kedvelem, és jó története van Reynek mindkét részben. Finn, Poe, Phasma és Hux már jóval sematikusabb karakterek, sajnos ebben egyet tudok érteni, ahogy azt sem tudom pozitívumnak látni, hogy a film a IV. rész parafrázisa. Igen, a Baljós is az, ugyanakkor szerintem az sokkal több egyénített, igazán emlékezetes pillanattal rendelkezik, mégha amúgy filmként, a dialógusok, az alakiítások, a rendezés szintjén a TFA talán valamivel jobb. De a világa közel sem olyan gazdag és tágas. És az is nagyon fontos, hogy, bár nem ismerjük a sequel trilógia végkimenetelét, a TPM-ben történő minden eseményt, még a boldog befejezést is idézőjelbe teszi az, hogy tudjuk, harminckét évvel később mindennek a gazdag világnak az írmagja sem lesz, a nap hőse-kisfiú pedig el fog bukni. JangoFett véleménye hiteles és nem fröcsögő, érdekelne, hogy mi a véleményed viszont a film Han-száláról, ami még szintén egy fontos eleme a sztorinak.
 3. IndianaAndrisSolo

  A Resistance animációs sorozat

  Én abban bízom, hogy a Rebels laza folytatása a Mandalorian lesz, és ott bontják ki egy mellékszálban Ezra és Thrawn sztoriját, vagy egy másik sorozatban. Nem igazán örülnék, ha az az összetett és félbehagyott sztori, amivel a Rebels befejeződött, a Resistance-ben folytatódjon. Ahsoka sztorija sem folytatódott túl frekventáltan és mélyen a Rebels-ben, mégha a záró részek meg is mentették a dolgot.
 4. IndianaAndrisSolo

  A The Mandalorian Tv-sorozat

  Na én meg azt nem tudtam, hogy szerepelt a Jack Reacherben. Van egy filmje, a Fitzcarraldo, ami annyira nem jó, de a forgatása legendás volt, mert annyira felőrölt mindenkit a stábból, és készült róla egy dokufilm, a Burden of Dreams. Ez a részlet abból van. Hasonlóan kaotikus volt a forgatása az Apokalipszis Mostnak, amihez szintén készült doksi, az In the Heart of Darkness, ott meg Coppola őrült meg. Arra a Burden of Dreams címre utal a Star Wars-dokufilm, az Empire of Dreams címe, ami hasonlóan Herzogéhoz George Lucas szélmalomharcáról szól (aki nem látta: kötelező minden rajongónak, ahogy a Legacy Revealed is). Herzognak van egy kegyetlenül erős dokufilmje, amiben egy olyan embert mutat be, aki medvékkel élt, és megették őt, és a szerencsétlen dokumentálta az egészet, Herzog pedig megvágta iszonyú erősre, és beszélgetett a hozzátartozóival. Grizzly Man a címe.
 5. IndianaAndrisSolo

  A The Mandalorian Tv-sorozat

  Pletykaként felmerült, hogy az egyik fontos szerepet nem más, mint Werner Herzog fogja játszani, aki az európai modern film egyik csúcsrendezője :O
 6. IndianaAndrisSolo

  A The Mandalorian Tv-sorozat

  Mihez képest korábban? Nyilván az eredeti trilógia idején még ez nem volt nyilvánvaló, de már akkor is a mandalori név felmerült az ötleteknél. A 90-es évek közepére szerintem ez elég egyértelmű volt, az ekkori Boba Fett-et középpontba állító mára legends történetek kapcsán. Idézném a sima wikipedia szócikk kezdetét a "mandalorian" kapcsán. Szóval ez az az első pár mondat, amit el lehet mondani egy olyasvalakinek, akinek fogalma sincs, mit jelent a mandalorian szó: "Mandalorians are a fictional people from the planet Mandalore in the Star Wars science fiction franchise created by George Lucas. First conceptualized for The Empire Strikes Back as a group of white-armored "supercommandos", the idea developed into a single bounty huntercharacter, Boba Fett. Although the term "Mandalorian" is never used in the films, the popularity of Boba Fett inspired an extensive number of works about Mandalorians in the Star Wars expanded universe, also known as Legends." Ezt csak erősíti az a tény, hogy valami furcsa oknál fogva, nem is tudom, mi lehet az összefüggés, Favreau-ék a szinopszisban két imposztort említenek meg a főhős bevezetése kapcsán. Ezen felül való igaz, hogy a jelenlegi kánonban tényleg nincs utalás arra, hogy bármelyik is mandalori lenne, bár Jango Fett otthona kanonizálódott, fura módon az már nem, hogy ő onnan származik - ugyanez a Corellia-val teljesen természetesen történt meg, és Han Solo corelliai maradt (már a Solo film előtt is).
 7. IndianaAndrisSolo

  A The Mandalorian Tv-sorozat

  Hát szerintem azért, mert teljesen nyilvánvaló, hogy a mandalori szó úgy forr össze Boba Fett figurájával, mint Superman-nel a Krypton, vagy Bud Spencer-rel a bab. A Star Wars-galaxis épülése-szépülése, megalkotása során az alkotók bemutattak egy ikonikus figurát, Boba Fett-et. Boba Fett, a mandalori. A különböző történetek, képregények, könyvek során bemutatták Boba Fett történetét, majd cool-nak érezték a dolgot, hogy bemutassák Boba Fett népének a történetét, elvégre azok is nagyon cool harcos figurák. Elsősorban nem azért volt érdekes a kismillió SW-produktumban a mandalori téma, mert Boba Fett-nek ilyen páncélja van, hanem mert ő ilyen. Majd ezután ma már ott tartunk, hogy Boba Fettnek csak a páncélja mandalori, ő meg egy imposztor. Szerintem ez abszurd.
 8. IndianaAndrisSolo

  A The Mandalorian Tv-sorozat

  Korábban mondta Kennedy, hogy az Underworld és az 1313 nem fog elveszni teljesen és az ötleteket valamiképp beépítik újabb SW produktumokba. Az Underworld bizonyos elemei már a Rogue One-ba és a Solo-ba is bekerültek. De úgy néz ki, hogy ebbe adaptálódik a sok ötlet, amit kigondoltak már a Lucas-éra alatt. Pár pillanat alatt a legjobban várt SW dologgá vált számomra, leszámítva a IX. részt!
 9. IndianaAndrisSolo

  A The Mandalorian Tv-sorozat

  Bryce Dallas Howard. Sajnos az ő rendezői jelenlétét nem tudom másképp értékelni, mint annak, hogy apu benyomta. A Solemates-re, amire hivatkoznak a neve mellett, rákerestem. IMDB szerint egy nulla díjat nyert, durván 62 szavazattal rendelkező, mindössze 2 perces filmről van szó. Valahogy úgy érzem, egy darab 2 perces film nem igazán teszi alkalmassá egy nagyjátékfilm, nem pláne egy Star Wars-film megrendezésére. Ráadásul ez egy sorozatepizód, ahol különösen profinak kell lenni abban, hogy az addigi epizódokhoz stílusában és megszólalásaiban illeszkedjen. Talán valami ilyen kikötése lehetett Ron-nak, amikor behívták tüzet oltani a Solo-hoz, hogy rendezzen a lánya. Bízom benne, hogy titkon nagyon szigorúan felügyeli majd őt Favreau, Kennedy, Filoni, vagy valójában az ő neve alatt Filoni, vagy Waititi rendez. Inkább szerepeljen benne, arra tökéletesen megvan a portfolio-ja.
 10. IndianaAndrisSolo

  A The Mandalorian Tv-sorozat

  Kissé azért furcsa, hogy van egy tény egy figura körül évekig, évtizedekig, pl. Boba Fett kapcsán, hogy ő mandalori. Aztán szép lassan az idővel megdől. Ugyanígy Maul kapcsán az, hogy ő iridoniai Zabrak, a Zabrak faj lényegében Maul-lal lett bevezetve (nyilván Zabraknak most is az, de egyben dathomiri). Szerintem ez azért tök furcsa, hogy ezeket megváltoztatják. Ez olyan lett volna, mintha Han Solo eredetsztorijából idén az derült volna ki, hogy a csempész, akit minden könyv koréliainak nevez, egyszer csak nem az többé. Ugye a legends-ben Boba Fett-nek elég fontos eleme az, hogy konkrétan mandalore lett, azaz a mandalori nép vezetője. a KoTOR-ban meg ugye volt egy Fett nevű figura, aki az őse. Most meg már jelenleg ott tartunk, hogy csak a páncélja az. Ami azért nagyon fura, mert lényegében az egész Star Wars-ban a mandalori nép és kultúra azért lett ennyire fontos elem, mert Boba Fett figurája népszerű lett a TESB-ben. Amikor a TCW második évadában először megjelentek a mandaloriak, mindenki azért jött lázba, mert wow, olyan csávókák, mint a Boba Fett! És ki vagyok én, hogy Pablo Hidalgo-val vitatkozzak, de azért néhány dolgot le kell írnom: Azért, mert Almec azt mondja, hogy Jango Fett vagy épp Boba Fett nem mandalori, attól még az közel sem biztos, hogy úgy van: egyrészt mi Almec politikai státusza akkor? Egy békés, az addigi harcos mandalori kultúrától határozottan elzárkózó Mandalore-t vezet. Az rendben van, hogy hátsó szándékai vannak, de attól még formálisan, a szavak szintjén nyilván az akkori legitim vezetés álláspontját fogja képviselni. Nyilvánvalóan egy tradicionalista, a mandalori páncélt viselő személyt nem fog legitimálni, nem nevez mandalorinak, csak imposztornak, hasonlóan ahhoz, ahogy politikai jelentése van annak, ha országok nem ismerik el egymást. A fejvadászok a Star Wars világában nagyon fontos karakterek, a galaxis sorsát befolyásolhatják, és tudvalevő volt, hogy Jango Fett a legjobbak közé tartozott (és ami még fontosabb, hogy a SZAKADÁROKnak dolgozott, mandalore státusza pedig semleges), a fia, Boba meg nagyon hamar közel került Jango halála után a kor legismertebb fejvadászaihoz (Cad Bane, Aurra Sing, Bossk). Mindemellett Almec karakteréből is következik, hogy egy harcos mandalori fejvadászt ne legitimáljon, mivel ha a helyzet úgy kívánja, simán köt szövetséget akárkivel, de ő pont nem mandalore harcos vonalát képviseli, gyökeresen az ellentétét, inkább csak próbál csúszómászóként lavírozni. Szóval kisebbségi komplexusból, gyengeségből ellenszenvvel is viseltethet a Death Watch vagy bármilyen mandalori harcos iránt. Emellett meg ha Boba Fett egyértelműen konkrétan kamino-i klón genetikai értelemben, attól még egy cseppet sem jelenti azt, hogy minek vallja magát. Tételezzük fel, hogy Jango Fett mandalori, és ténylegesen a Concord Dawn-ról jön, ami ugyan nem a szektor fő bolygója, de egyértelműen a mandalore szektor bolygója, és az ott élő személyek, ahogy a Rebelsből is láthattuk, mandalorinak tartják magukat. Boba Fett sem azt a kiképzést nem kapta meg, mint a kamino-i klónok, nem azok között nőtt fel, sem a kaminoi fajhoz sem sorolhatja magát, bár velük volt kapcsolata. Úgy tűnik, hogy Jango Fett-tel elég sokat utazgatott a galaxisban már a Klónok támadása cselekménye előtt. Szóval valószínűsítem, hogy Boba Fett pontosan azt a fejvadász kiképzést kapta az apjától, amit Jango kaphatott korábban, és igen valószínű, hogy egy ilyen helyzetben Boba Fett elsősorban apja identitását vette át (ez meglátszik a páncél viselésében az apja halála miatti bosszújában, valamint hogy fejvadász lett belőle is), azaz amennyiben Jango Fett mandalori volt, igen valószínű, hogy Boba Fett sem vallhatta magát másnak, mint mandalorinak. Márpedig azért itt elsősorban az számít, hogy valaki kinek vallja magát. Ha pl. egy magyar ember Amerikában szüli meg a gyerekét, akkor kap amerikai állampolgárságot, de ugyanúgy lesz neki magyar is, és emellett bizonyosan lesz neki magyar identitása. Főleg, hogy Kamino nem tűnik egy olyan helynek, ami kultúrát vagy identitást tudna adni Boba Fett-nek. Itt ebben az esetben azt látjuk, hogy Kamino-n Boba nem része a klónok kiképző programjának, a kaminoi fajúak zárkózottak, klónozók (Boba pedig határozottan nem lett klónozó), és mindemellett mindketten meglehetősen keveset tartózkodhattak Kamino-n, Boba Jango halála után különösen keveset (mivel köztársasági beszállító volt Kamino) ellenben az apja egy fejvadász, aki egy tradicionalista harcos kultúrából származik, erre utaló nyomait pedig Boba Fett húsz évvel később is viseli magán, és ez az apa ráhagyhatta a kultúráját. Mit akarok ezzel mondani? Hogy az egész egyszerűen nem állja meg a helyét, hogy max Jango Fett lehetett mandalori, Boba Fett kaminoi. Születése szerint persze igen, és genetikai értelemben kaminoi klón (bár genetikai értelemben, ha Jango Fett mandalori, akkor ő is, és az összes létező Jango-klón mandalori), identitását tekintve azonban minden bizonnyal Jango Fett kulturája és identitása rakódott rá. Márpedig Jango egyetlen ismert születési helye jelen állás szerint Concord Dawn. Egyébként a sorozatot várom, és azt gondolom, hogyha eléggé a felnőtt rajongó közönséget lövik be célközönségnek (márpedig miért ne tennék, a gyerekeknek ott van a Resistance, és a korábbi anim. sorozatok), akkor simán lehet, hogy ez lesz az a Disney Star Wars-produktum, ami előtt minden rajongó le tud borulni, el tud alélni. Én imádtam a TLJ-t, de azért nagyon szeretném, ha minden rajongó tudna örülni valaminek! Ebben fontos szerepet játszhat az is, hogy a mandalori hős teljesen új karakter, így nincsenek irgalmatlan nagy elvárásai a rajongóknak (ráadásul nem mozifilm), de azért asszociatív módon megidézi Boba Fett figuráját. De ezerszer jobbnak érzem most ezt a koncepciót, mint azt, ha Boba Fettről szólna ez a sorozat. Ráadásul megvan a lehetőség benne, hogy mellékszálon bepillantást nyerjünk a Birodalom végső bukásába és az Első rend első pislákolásába, mivel a galaxis távoli pontjain játszódik majd a sztori szinopszis szerint. Különösen örülnék, ha nem látnánk benne eddig ismert ikonikus szereplőket - max. egyet kivéve, ahogy az előző mondatomban is említettem, az első rend eredete mellékszálon benne lehetne a történetben, és érdekes lenne látni egy még nem ereje teljében levő Snoke-ot, aki átveszi az ismeretlen régiókban az irányítást. Esetleg felbérelhetné a főhőst (így kerülhetnének kapcsolatba) úgy, mint ahogy Jango-t tette Dooku, vagy Bobát Vader. Nem felejtem el, hogy Favreau azt mondta, nagyon megragadta a motion capture technológia, és szeretné alkalmazni a készülő SW sorozatában - márpedig Andy Serkisnél nagyobb mocap színész nincs a világon! Örülnék neki, ha JJ Abrams nem rettenne meg bizonyos rajongók és az orosz botok TLJ-fikázásától, és nem a IX.részben hozná vissza Snoke-ot egy eredetsztorival, de ez a sorozat jó lehetőség lenne Snoke eredetének megválaszolására. Jó lenne azt is látni, hogy Jabba bűnszervezetét ki vette át a peremvidéken.
 11. IndianaAndrisSolo

  Trailer

  Szerintem ez inkább csak a rajzfilmes stilizáció miatt van, kb. mint amikor a TIE Fighterek szárnyai kisebbnek és nyomottabbnak tűntek a Rebelsben.
 12. IndianaAndrisSolo

  A The Clone Wars animációs sorozat

  Ha öt epizód, az talán azt jelenti, hogy nem csak a 4 részes Mandalore-arc lesz az újdonság, és a másik 8 részben sem az Utapau-Bad Batch arc rendes változatát látjuk (ha jól emlékszem, nem nagyon szerepelt azokban Yoda, de azokhoz nem is kéne hangot rögzíteni amúgy sem), hanem még két db. 4 részes történetszálat.
 13. IndianaAndrisSolo

  A The Clone Wars animációs sorozat

  Én tökéletesen érzem a különbséget (talán nem kell mondanom, hogy a TLJ javára), drasztikus a különbség a kettő között, de én nem is a humor primér hatásán és minőségén rugóztam, hanem a szerepén. A minőségről csak annyit, hogy én már tudok élni azzal, hogy Jar Jar Binks létezik a saga-ban. Talán csak azok a rajongók infantilisebbek nála, akik készítenek egy saját otthoni vágatot belőle, amiből kivágják, vagy bírálják az alkotót (nem ilyen szinten, mint itt, ezen a fórumon, ez emberi véleménynyilvánítás, inkább a cyberbullyingra gondolok), és nem értik meg, hogy a film az egyedül az alkotójáé (alkotóié). Emellett valószínűleg George Lucas a gyermekek nyelvén ezerszer jobban kommunikál, mint bármilyen, a saját percepcióin túl tekinteni nem képes geek. Úgy látom, hogy durván 35 évig George Lucas brutálisan eltalálta, hogy az adott munkái célcsoportjának mi kell, ez több generáció príma emberismeretére vall. Ilyen értelemben szerintem irreleváns bírálni valamit, ami talán negatív visszhangjában is reklámot csinált, és ami alkotójának bevallottan a legkedvesebb alkotása (mégha ezt kissé provokatívan is mondta). De értitek, kicsit úgy érzem, amikor az emberek Jar Jar Binks-et bírálják, hogy maguk sem érzik a helyzet komolytalanságát. Mintha nem látnák, hogy ez az egész egy végtelenül gyermeki mese. Az alkotója is a gyermekkora idealisztikus moziszeretetének megénekléséül szolgálta, nem értem, miért nem lehet a dolgokat annak látni, amik. Pl. amennyire gyenge komikus karakternek tartom Jar Jar Binks figuráját, én ugyanennyire tartom kidolgozatlan és pongyola gonosznak Darth Maul-t a Baljós árnyakban (de hangsúlyozom, hogy csak abban, a TCW-ben, Rebelsben már komplexebb figura). Na, most biztos jön majd a felháborodás, és pontosan ezt akarom elérni, ugyanis sokan valami oknál fogva másképp ítélnek meg egy adott Star Wars-hoz kapcsolódó elemet, ha az véresen komolyan van véve és egy ilyen furcsa pátosz (ami összefoglalva a coolságban merül ki) rakódik rá. De ugyanolyan ízléstelen, ha nincs mögötte semmi, legyen az vicces, vagy éppen nem. De ez nem azt jelenti, hogy a Baljós árnyak ellen beszélek, szerintem egy látványban gazdag, szórakoztató mese, egészen egyedi vízióval, és ki vagyok én, hogy megkérdőjelezzek egy egyedi alkotói víziót. De nem akarok úgy csinálni, mintha Jar Jar kifejezetten tönkretenne valami fantasztikus mélységű drámát, amikor a TPM hullámvasútján amúgy sincs szó ilyesmiről. Lucas pedig pontosan érezte a későbbiekben, hogy nem kell ezt erőltetni Darth Vader születésében. Jar Jar pedig ugyanúgy elfért a TCW könnyedebb, korai filler epizódjaiban. AM ez az egész már egy kicsit jó ideje offtopik.
 14. IndianaAndrisSolo

  A The Clone Wars animációs sorozat

  Valójában fundamentális félreértésnek tartom (teljesen személy szerint és szubjektíve) a rajongók tömegeinek azt a véleményét, hogy a poénnak, a humornak megvan a helye, de nem a drámai jelenetekben. Ugye ez most esszenciálisan talán annál a jelenetnél merül fel, amikor Luke a TLJ-ben, miután szarrá lőtték a lépegetők, a ködből kilépve csak hanyagul lesöpri a vállát. Azt gondolom, hogy ez valami olyasfajta elvárás, amit sem a drámairodalom, sem a filmtörténet nem igazol, megértem, hogy nagyjából milyen gondolkodás mentén alakult ki ez az emberekben, egyetérteni mégsem tudok vele. Sőt, a legnagyobb filmírói teljesítménynek tartom, ha egy filmben, egy jelenetben, egy helyzetben egyidejűleg tudok nevetni és sírni, sőt, egyfajta virtuozitásnak tartom, ha egy filmes el tudja érni, hogy oda-vissza játszi könnyedséggel rángasson az érzelmeim között, pont úgy, ahogy egy zene is el tudja érni ezeket az ambivalens hatásokat. Ilyennek tartom Lars Von Triert például, vagy David Lynch-et, utóbbit az ezen fórumon is sokak által kedvelt Twin Peaks miatt is. Azt gondolom, hogy drámai jelenetben nem hogy tud működni egy humoros mondat, hanem egyenesen az tud lenni a leginkább szívfacsaró a drámai helyzet kontextusában. Sőt, azt gondolom, hogy talán a legszomorúbb dolog a színpadon és a filmvásznon az a pillanat, amikor megtörténik a bohóc halála. Ha már Chaplin. A Nagyvárosi fények óta, amivel az igazán nagy filmjei kezdődtek, de előtte is ott a Kölyök, csak olyan filmeket csinált, amiben a hőse valamilyen módon meghal a végén. Soha olyan vicces, és soha olyan szomorú filmet nem láttam, mint ezt a pár alkotást. Na és ott van pl. Don Quijote. Aki olvasta azt a könyvet, talán tudja, milyen szélsőséges amplitúdókat üt meg, és egyébként a nyugati kultúra egyik alapmítosza, az első mai értelemben vett regénynek is tartják. Miután a képzelt lovagot ezerötszáz oldalon keresztül verték különböző okokból, kreált világát megtagadja a halálos ágyán és úgy hal meg. Ebben a különösen drámai jelenetben gazdája agóniáját nézve Sancho Panza két pofára zabál bánatában. Bár Jar Jar Binkset nem tartom ilyen mélységű figurának, C-3PO-ban határozottan észreveszem a börleszk figurák tragikomikus jellegét, Lucas egyértelműen R2-D2-val közös duóját (bár közvetlenül persze a Kuroszava-filmből származtatják) a Stan és Pan, mégkorábbról Don Quijote és Sancho Panza figurájából merít, ezek is archetipikus alakok, még számtalan filmben találhatjuk meg a feloldhatatlan ellentétek komikus duóját. Tulajdonképpen C-3PO, droid létére a legemberibb figura az egész sorozatban, nincs benne semmi pátosz, emelkedettség, nem cool, nincs hatalma, ő a zsörtölődő kisember, egyben nála érhető tetten a komikus figurákra jellemző emberi tulajdonság, a fizikai teste okozta korlát. Végtagjainak gyakori vesztése Don Quijote kiütött fogait juttatja eszembe. C-3PO a bohóc. (Ahogy Han Solo is, ezért különösen erős és sokkoló a lefagyasztás-jelenet.) Ezért is lesz, ha ilyesmi megtörténik, C-3PO halála (vagy pontosabban "dezintegrálása") a Star Wars legszomorúbb pillanata. Egyben szimbolikus vége is, hiszen ő a folytatólagosság megtestesítője is. Remélem, sosem történik meg ez a pillanat.
 15. IndianaAndrisSolo

  A The Clone Wars animációs sorozat

  Ez a humor az SW-ben valami olyan dolog, ami újra és újra előkerül minden film kapcsán, és nem értem miért. Szerintem a IV. rész egy ritka jó humorú film, és abszolút az eredeti trilógiának is szerves része a humoros szituációk tömkelege. Han Solo, C-3PO és R2-D2 egyértelműen comic relief karakterek, és Chewie-t sem tudok nagyon más helyre besorolni. Leginkább talán a Baljós árnyak és a TLJ kapcsán merült fel a humor létjogosultsága az SW-ben. Én elismerem, hogy Jar Jar-nak nincs olyan rajongótábora, mint az eredeti trilógia humorforrásnak szánt figuráinak, de igazából az a helyzet, hogy talán ő a legikonikusabb, legismertebb Star Wars-figura az eredeti trilógia óta. És a negatív kampány is kampány. Szerintem Jar Jar figurája abszolút szerves része már a Star Wars-nak, én közel sem tartom szégyenfoltjának, legfeljebb olyan kissé trashy, groteszk elemének, mint amilyen Max Rebo, Ponda Baba vagy Ackbar admirális. És szerintem ezzel a figurával lehetne kezdeni valamit. Az a fél bekezdés jó lehetőséget mutat, ami az Utóhatás harmadik könyvében van, egy ilyen figura simán tudna egyik pillanatról a másikra tragikus felhangot kapni minden nyomi bohókássága ellenére, és az is jó kiindulópont, hogy Jar Jar már elkövetett egy drámai vétséget a prequelekben, illetve egészen konkrétan a Klónok támadásában. Szerintem ennek a rá vonatkozó hatását érdekes lenne megismerni, akár a TCW-ben (ha egy szerveződő ős-lázadáshoz csatlakozik, egy olyan szerveződéshez, amit a RotS kivágott jeleneteiben látni), akár más SW-produktumban - én pl. a Rebelsben nagyon nagyon megnéztem volna Binks-et, oda is illett volna, az első két évadba különösen, valamelyik filler epizódba.
×

Fontos információ