Jump to content

Palpatine "letartóztatása" és ami azután történik


Recommended Posts

Tudom, hogy a Windu vs. Palpatine párbajról már esett szó a "Párbajok" c. topikban, azonban mivel ez az összecsapás az ep3 talán legsarkalatosabb pontja, szeretnék egy külön topikot kreálni a számára. Nem kimondottan maga a párbaj a mérföldkő, hanem sokkal inkább a közvetlen és közvetett következményei, ti. Anakin átállása. De enélkül is fergeteges, mármint maga a harc. A galaxis talán 2. legtekintélyesebb jedi lovagja és a sith sötét nagyura csapnak össze.

 

Már az is sokat mondó, ahogyan Windu és 3 kisérője becaplat a kancellár magánirodájába. Részemről nagyon sajnálom, hogy nem mutatják azt, ahogy a jedi kommandó lerendezi a portásokat és az őröket.

 

A szóváltásra nem akarok kitérni, mert szerintem elég keveset beszélnek, viszont a párbaj az már tuti. Ahogy Palpi pörögve repülve erősikollyal megfűszerezve megindul a 4 jedi felé az fantasztikus, bár a leérkezése után szerintem egy kicsit túl sok ideig vár, míg az első jedit kardélre hányja, talán úgy lett volna az igazi, ha két jedit mondjuk még repülés közben dezintegrál. Szóval az első 2 jedi halála egy kicsit művi nekem, mert nagyon bénának tünnek fel, mind Kolar, mind Tiin. Kit Fisto még össze is üti a kardját a sith-el, de aztán ő is kap egy hasfelmetszést.

/A múltkor néztem meg egy jó barátommal a filmet, aki még nem látta és miután Palpi a 3. jedit is megölte és Winduval "koketált" tovább, megkérdezte: Kinyírta a birkákat? :D /

Attól perctől, hogy csak ketten maradnak sokkal áttekinthetőbb a párbaj. Windu spurizik hátrafelé Palpi pedig nagyon eltökélten hátráltatja őt, fantasztikus. Mikor kiérnk a nagyobbik helységbe, Palpi kardja elég közel kerül Windu szívéhez, van aki szerint már itt megölhette volna a jedit, de én ebben nem vagyok olyan biztos, és ezután látszólag alább is hagy sith lendülete. Miután az éppen landoló Anakinról visszavált a kamera az irodába, már jóval kiegyensúlyozottabb a harc. Palpi hátrálni kényszerül, és pillanatok leforgása alatt az ablakban teremnek, amit Windu ki is üt.

 

És itt jön egy komoly kérdés: mennyire szimulált Palpi? Szerintem szimulált, miután a földre került, de magát a pofánrugást nem hiszem, hogy előre látta. Szerintem ott és akkor egy pillanatra Windu felülkerekedett, amin nem kell csodálkozni, mert ő a galaxis egyik legjobb vívója és megölhette volna Sidioust gyorsan, de ő sem kapkodott. Aztán jött Anakin és "felcsendültek" az első villámok.

Másik vitatott pont az arctorzulás. Tudom, hogy az állítólagos hivatalos verzió szerint a villámok csupán felfedték a sith igazi arcát. Én ezzel nem értek egyet, mert túl mesterkélten hangzik. Mint tudjuk Palpi olyan öreg a filmben, mint amilyennek ki néz, ergo 60 év körüli. Miért lenne ilyen ocsmány feje a valóságban? Dooku is sith volt + öreg is, mégis kimernék menni a fejével az utcára. Szóval Palps. bőrét szerintem a villámok olvasztották meg, és átmenetileg a hangja is emiatt lett olyan mély, mintha egyenesen a pokol legmélyebb bugyrából szólott volna. De a villámokba szerintem még így sem adott bele mindent. Csak fárasztotta Windut, a 100%-os villámok csak akkor kerültek elő őexcellenciája eszköztárából, miuán Windu rövidebb let egy jobb kézfejjel.

 

Milyen érdekes, hogy Obi kardja elnyelte Dooku villámait, Mace kardja pedig visszalőtte Palpi villámait.

 

Lhet, hogy lila kard csak lila villámokkal lenne kompatibilis? :(

 

És akkor Anakin viselkedéséről, még nem is ejtettem szót....

Link to comment
Share on other sites

A párbaj maga nem túl nagy szám ám utána fellehet fedezni érdekes dolgokat :( Kedvencem az a kézmozdulat Windutól amit akkor hajt végre mikor megjelenik melette Anakin. Mintha azt mondaná: "Cool vótam, legyűrtem'!" De az a rész is jó, amikor kiderül hogy palpi sem bízott teljesen, 100%-ig Anakin átállásában, egy rövid pillanatig látni mikor Windu lecsapná, hogy már felkészítette a kezeit az újabb villámokra.

 

Palpi arc kifejezései melett se lehet elmenni szó nélkül, abból viszont a favorit mikor Anakin megszabadítja Windu-t a kezétől, nos akkor Palpi mint egy 3-4 éves kisgyerek akinek visszaadják az akciófiguráját vált a szinte már-már sírós arcról mosolygósra :D

Link to comment
Share on other sites

A film legjobb szakaszának kezdése ez. Mace WIndu, Kit Fisto, Agen Kolar és Saesee Tiin marcona sheriffek módjára nyomulnak be Palpatine-hoz, majd szépen aktiválják karjaikat és Windu elmondja a film egyik legjobb mondatát: In the name of the Galactic Senate of the Republic, you are under arrest, Chancellor. Ez a mondat nekem nagyon tetszik. A Szenátus nevében, azt mondják, holott a Szenátus éppen hogy már csak névlegesen létezik, nekik nincs szavuk. Meg letartóztatjuk... kész vicc, és ezt mindenki tudja ott, hogy csak komédiáznak a szavakkal, ezért jobb is, hogy nem húzták el.

Palpatine támadása. Hát, ha én egy mindenható erővel felvértezett harcos lennék, aki akrobatikus ügyességgel forgatja a Galaxis egyik leghatékonyabb fegyverét, és hirtelem ilyen üvöltéssel előttem teremne egy ilyen öregember, akiről tudom, hogy az egyetlen hozzám mérhető ellenségem, én se tudnék azonnal reagálni.

A párbaj maga pedig nagyon tetszik. Szerintem Palpatine itt végig játszik, ha nekifeszül, Windu sokkal jobban megizzadt volna. Szerintem is, amikor Palpi kardja Windu szívére szegeződik, abból nyílegyenesen jöhetett volna a halálos döfés, és Windu is meglepett ábrázatot vág.

Aztán több csapásválltás után kitörik az ablak. Süvít a szél, kitáncolnak a sötétbe, a Sötétségbe. Mint írtam, Palpatine végig játszik, itt viszont a játékfigura orrba vágta, és ő kiesett a szerepéből egy pillanatra. Mikor talajt fog a rúgás után, és fénykard nélkül találja magát, nekiszegezve a lila pengét és szembesülve Windu ölni akarásával, megijedhetett, ezért iszkol olyan látványosan. Ha Windu ekkor nem tétovázik, minden máskép alakult volna. De Palpi kislisszolt a kardtávból, Anakin meg megérkezett.

Windu kézmozdulata Anakin felé nekem inkább olyan, hogy "jobb, ha távol maradsz".

S végül a villámok. Én is azon a véleményen vagyok, hogy a villámok tették ilyenné Palpatine-t, és hagyta magát, sőt, dierkt csinált magából ilyen randaságot, hogy ezzel is tovább erősítse a látszatot, hogy ő milyen gyenge, meg a Jedik milyen brutálisak (+ a nép is könnyen beveszi így a Jedi merénylőkről szóló mesét). A hangja viszont szvsz Anakin miatt mélyült el, vagyis úgy halhattuk, ahogy Anakin fülében csengtek az Uralkodó szavai. Csak akkor ilyen a hangja, amikor Anakin megigézve nézi.

Link to comment
Share on other sites

Iszonyú jó jelenet, nem csak a III. résznek, hanem az egész hexalógiának is az egyik legnagyobb csúcspontja. Káprázatos, főleg onnantól, hogy Anakin Palpatine védelmére kel: előbb szóban, aztán... :("Haaataaaloooom! Vééégtelen nagy ha-ta-lom!"

Windu Dzséjt által idézett mondata hallatán nekem mindig az jut eszembe, hogy valaki eltévesztette a szöveget. A Köztársaság Galaktikus Szenátusa helyett nekem logikusabban hangzana a Galaktikus Köztársaság Szenátusa, de mindegy. :D

Nagyon sok mindenben egyetértek Lencivel, főleg a birkák kinyírását illetően. :D Szerintem ezt úgy kellett volna megcsinálni, hogy Palpi az ugrás lendületével nyársalja fel az első áldozatát, nem pedig meg-megállva. Utána a kardot nem is kéne kirántania belőle, hanem csak gyorsan oldalra húzni, ezzel félbevágva a Jedit, és lekaszabolva a másodikat is. Utána Fistóval és Mace-szel kicsit többet küzdhetett volna (mondjuk 10 másodperccel), mielőtt Kittel végez. Aztán már csak Windu mester marad...

Maga a párbaj helyenként kissé vágási fércmunka, de nem annyira, mint a Yoda-Sidious összecsapás, mint azt Lenci anno kimutatta (Anakin kardja Palpi kezében, snittek között méteres pozícióeltérés, Windu kétszer is felrántja a bal kezét a villámozás alatt - ezt az utolsót nagyon sokáig nem vettem észre). A zene szerintem elég gyengusra sikerült, és nem méltó ehhez a nagyszabású öszecsapáshoz, de erről már írtam egy másik topikban.

Amikor Windu háttal állva, előrefordulva suhint egy nagyot, rendesen elhibázza a Sith-et, és ekkor Palpatine a Jedi mellkasának szegezi a kardot. Itt szerintem egyértelműen megölhetné, hiszen Windu kardja irtó messze van, a galaxis legnagyobb sebességével sem tudná ezt a szúrást hárítani. Palpatine mégsem öli meg, hiszen még nincs itt Anakin, és neki ebben a küzdelemben alul kell maradnia Anakin szeme láttára, különben ugrott a Terv. Arra viszont biztos nem számított, hogy kap egyet a pofájába. Színjátékra készült, de az élet jobb rendezőnek bizonyult.

A villámok: Sidious szerintem akkora erősségű villámokat szórt, hogy azzal Windu épphogy el tudjon bánni. Megizzad bele, de vissza tudja fordítani. Szerintem ez Windu képzésének, egyéniségének is köszönhető (a könyv is írja, hogy a Vaapad erősségének ez a legnagyobb próbája). Obi-Wan más típusú, passzívabb harcos volt, eszébe sem jutott visszatéríteni a villámokat az EP2-ben. Lehet, hogy nem is sikerült volna neki, mert nem volt hozzá elég képzett, így rábízta magát a kardjára. Windu erősebb volt, ő tudott ilyen visszatérítős trükköket, ráaásul a villámok olyan erejűek voltak már, hogy azt a kard nem tudta tökéletesen felfogni (szemben Dooku villámaival). Ezenkívül szerintem Palpatine tudott "célozni" a villámaival, és direkt inkább a kardra koncentrált, nem a Jedire. Dooku kevésbé volt képzett, olyannak tűnt az EP2-ben, mint aki éppencsak elsajátította ezt a képességet, de még nem igazán megy neki hatásosan, inkább csak villog vele. :D (Anakint persze ezzel is megfüstölte, ez igaz.)

A normális arc eltorzulása szerintem a villámok hatására következik be. A hang eltorzulásáról is ezt gondoltam korábban (nagyon tetszetős magyarázat), de ez azért nem stimmel, mert a villámlás után valóban torz egy kissé a hangja (mintha eldeformálódott volna az orrcsontja az ürgének, ami logikus is lenne), de aztán rendbejön, és utána még jobban eltorzul (To cheat death...).

Apró malőr: amikor Palpatine feláll Windu zuhanása után, korához képest elég gyorsan egyenesedik fel, köszönhetően a modern technikának. Ám mivel a mozgás végén Palpatine-nak kissé kócosan állt a haja (az egyik tincse felállt), ezért, nyilván, hogy ehhez illeszkedjen, a felegyenesedés alatt ez a bizonyos hajtincs is szépen felemelkedik a fejéről .:D

Link to comment
Share on other sites

Egyelőre csk egy mondatra reagálnék:

 

Mint tudjuk Palpi olyan öreg a filmben, mint amilyennek ki néz, ergo 60 év körüli.

 

Nem, ezt egyáltalán nem tudjuk... a filmből biztosan nem :wink:

 

Ezt én sem a filmből tudom, hanem Tibur mondotta volt az átjáró napon, még anno májusban...

 

Azt hiszem május 4-én találkoztunk... :(

Link to comment
Share on other sites

Ezt én sem a filmből tudom, hanem Tibur mondotta volt az átjáró napon, még anno májusban...

 

Akkor én meg azt mondom neked, hogy 500 éves. Remélem most, hogy elötted áll a megfellebezhetetlen bizonyiték (vagyis az én irásom :( ), igy már minden letisztázodott benned :wink:

Link to comment
Share on other sites

A könyv nagyon jól leírja ezt a részt, hogy Mace Windu ott baltázza el, hogy csak és kizárólag Palpi érzéseire koncentrál, amit mitagadás rendkívül jól át is érez, de eközben figyelmen kívül hagyja Anakint, ergo biztosra vehette, hogy a fiú vele van, aztán meglepődött. Vajon mi villanhatott át az agyán, miután Anakin gyorsan levágta a kezét. Az a szívszorító üvöltés, csak a fájdalomnak szólt, vagy a csalódottságnak is? Aztán pár másodperc múlva már nem volt alkalma gondolkozni, mert Palpi megsütötte. Így járt.

Link to comment
Share on other sites

Hopp. :cry:

 

mace_sidious.gif

 

Ez meg honnan van.Háttérbrn téblábol anakin.Werk filmből van?

DVD-re raktad és űgy vetted fel kamerával?

 

Eredetileg Anakin is ott lett volna Palpi letartóztatásánál.De ezt az utóforgatáskor megváltoztatták.

Nem akarták az egész jelenetet újraforgatni, ezért onnan is felhasználtak jeleneteket.Azért van néhol Palpinál Anakin kardja, mert eredetileg Anakin dobta volna oda neki.Csak a háttérből kimontírozták Anakint.

Link to comment
Share on other sites

Hopp. :(

 

mace_sidious.gif

 

Ez meg honnan van.Háttérbrn téblábol anakin.Werk filmből van?

DVD-re raktad és űgy vetted fel kamerával?

 

Eredetileg Anakin is ott lett volna Palpi letartóztatásánál.De ezt az utóforgatáskor megváltoztatták.

Nem akarták az egész jelenetet újraforgatni, ezért onnan is felhasználtak jeleneteket.Azért van néhol Palpinál Anakin kardja, mert eredetileg Anakin dobta volna oda neki.Csak a háttérből kimontírozták Anakint.

 

De rossz :cry:

Link to comment
Share on other sites

Ebben a making ofban is látható verzióban a jedi kommandó betoppanásánál Anakin már a Sötét Oldalt szolgálja.

 

"Stand behind me..." - szól oda Mace Anakinnak, ám a fiú nem mozdul a főkancellár mellől. Palpatine az Erővel magához rántja új tanítványa fénykardját, és azzal ugrik neki a jediknek. A jelenetet megváltoztatták, mivel Anakin túl hamar átállt volna, de a felvett fénykardpárbajt nem forgatták újra, ezért néhány jelenetben tisztán látszódik, hogy Sidious Anakin kék fénykardjának markolatát tartja a kezében (még egy ilyen Palpatine figura is van, amihez kék fénykard jár).

Link to comment
Share on other sites

Talán a 3. making ofban mutatnak olyan jelenetet, amikor Mace nekivágódik Palpatine irodájában a falnak. No ezt is jól megvágták, mert a filmben ennek nyoma sincs (pont akkor történhet, amikor Anakin megérkezik, és azt mutatja a kamerás, ahogy kiszáll a siklóból)... :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information