Jump to content

Star Wars GY.I.K.


Ody Mandrell

Recommended Posts

Gondoltam írhatnánk egy összefoglalót a sokszor felvetett (és hibáknak tekintett) kérdésekről, mely a kevésbé témát ismerőknek, és a laikusoknak segítséget nyújthatna. Először eme topic keretei között kellene összefoglalni a kérdéseket, majd ha ez kész van, akkor talán egy külön helyre, szépen összefoglalva, pontokba szedve kirakom majd. Azért és kérem a segítségeteket, mert az összes felmerülő kérdésre nem emlékszem. Pár dolog, amit szoktam olvasni:

 

1. Miért nem emlékszik Owen Lars C3PO-ra?

2. Obi-Wan miért nem emlékszik R2-D2 -ra és C3PO-ra?

3. Obi-Wan miért mondja azt, hogy Yoda volt a mestere?

4. Leia hogy emlékezhet az anyjára, amikor az rögtön a szülés után meghal?

5. A Millennium Falcon miért annyira kopott és elavult a 20 évvel korábbbi űrhajókhoz képest?

 

Ezt a topicot annak szellemében hoztam létre, hogy mindere felmerülő kérdésre van válasz. :)

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

C3PO miért mondja a ROTJ elején, Jabba palotája felé tartva R2D2-nek, hogy:

 

"Of course I'm worried. And you should be, too. Lando Calrissian and poor Chewbacca never returned from this awful place."

 

miközben Lando és Csubi csak ezután érkeznek oda Jabba palotájába?

Edited by Szisz
Link to comment
Share on other sites

C3PO miért mondja a ROTJ elején, Jabba palotája felé tartva R2D2-nek, hogy:

 

"Of course I'm worried. And you should be, too. Lando Calrissian and poor Chewbacca never returned from this awful place."

 

miközben Lando és Csubi csak ezután érkeznek oda Jabba palotájába?

Csubi már rég eltünt mellőlük, Lando meg Jabba testőrségébe épült be. C3PO szokásos módon nincs képben. :P

Link to comment
Share on other sites

Figyu Ody! A lehetséges válaszokat hova írjuk, vagy mi célod ezzel a topical?

Mint lentebb is írtam, legyen válaszok is, és a végén összegyüjtöm és kirakom egy helyre. Pont azért hogy az alább is olvasott hülyeségek ne terjedjenek el. Legalább lesz egy mindenre választ adó lista. :P

Link to comment
Share on other sites

Akkor én is pár Gyakran Ismételt Hülye Kérdést:

 

Miért épült az első HCS 20 évig, a másik pár hónapik- évig?

Miért vannak fejlettebb dolgok a prequel trilógiában?

Obi miért mondja azt hogy már Luke születése óta nem használja az Obi-Wan nevet?

Obi miért mondja azt Luke-nak hogy az apja akarta hogy a fénykard az övé legyen?

Miért van olyan furcsa feje a Császárnak a Birodalom Visszavágban

Link to comment
Share on other sites

1. Mert a protokoll-droidok olyanok az SW-ben, mint a porszivók. Mi sem ismernénk meg 23 évvel később egy porszivót (úgy hogy tudjuk, hogy pont ez volt az), föleg, ha menetközben azt át is festik.

 

2. Mondjuk lehetne az is kérdés, hogy emlékszik-e rájuk vagy sem. Mert lehet, hogy csak azért tagadja, hogy Luke elött ne kelljen fölöslegesen magyarázkodnia, aki elött egyelőre igyekszik elhallgatni a múlt pontos részleteit.

 

3. Mert miközben Luke félholtan fekszik a hóban nem sok idő van a részletes magyarászkodásra ("Luke, menj el a Dagobah-ra, ahol van egy jedi mester, aki régen Tanácstag volt és... hogy mi az a Tanács? Nos az egy...) Fontos, hogy Luke megbizzon abban akihez küldi ráadásul nem is hazudik, hisz az ep.1 első perceiben kiderül, hogy az ifjú Obi-t sok hasznos tippel látja el a kis nagymester. Nagyon valoszinü, hogy amikor még nem volt tanitvány ő is Yodánál tanult egy olyan csoportban, mint amilyet az ep.2-ben is látunk. Igy gyakorlatilag igazat mond, csak nem fejti ki, mert nincs idő, de sok értelme se lenne.

 

4. Leia nem emlékszik az anyjára. Benne csak "képek, érzések vannak". És mint tudjuk nagyon fogékony az Erőre, mivel a Kiválasztott sarja...

 

5. Az ep.3-ban nem tűnt sokkal szebbnek, bár nem nagyon látszott :P Szerintem kopottságban és elhasználtságban az ep.3-as gépek sincsenek lemaradva, de biztos az is közrejátszik, hogy Han ritkán viszi szervizbe :P

Link to comment
Share on other sites

Ez az Bomarr! Az ötödik, MF kérdésre még annyi lehet a válasz, hogy az a hajó több száz éves is lehet, nem hiába ezer éves sólyom a neve. Szerintem jóval a prequelek előtt gyártották. Már csak azért is, mert az I-II-III -ban is látunk hozzá hasonlót, vagy éppen pont olyat.

Link to comment
Share on other sites

"Miért épült az első HCS 20 évig, a másik pár hónapik- évig?"

 

Ezt Modi olyan szépen levezette a Halálcsillag topicban, hogy azon kár is lenne módositani. Szerintem ha valaki ezt kérdezi, nyugodtan szurjátok be azt neki, hadd ámuljon :P

 

"Miért vannak fejlettebb dolgok a prequel trilógiában?"

 

Nincsenek fejlettebb csak szebb dolgok, ahogy a II világháború elött királyi családok udvara és az ő általuk használt kellékek is sokkal szebbek és pomásabbak voltak, mint mondjuk a háború alatti mocsokban gázoló, szigoruan funkcionális szemlélettel kialakitott harci eszközök.

 

"Obi miért mondja azt hogy már Luke születése óta nem használja az Obi-Wan nevet?"

 

Az eredetiben nem hangzik ilyen kinyilatkoztatás-szerünek, inkább úgy, hogy nagyjából azóta nem használja, mióta Luke megszületett. És tényleg.

 

"Obi miért mondja azt Luke-nak hogy az apja akarta hogy a fénykard az övé legyen?"

 

Amiért azt, hogy az apját Vader ölte meg. Nem mondhat igazat, igy kénytelen ő maga kitalálni dolgokat.

 

"Miért van olyan furcsa feje a Császárnak a Birodalom Visszavágban"

 

Mert a holo-kép felnagyitotta :P Egyébként nagyjából olyan feje van, mint a következő részben.

Link to comment
Share on other sites

Bomarr:

Miért van olyan furcsa feje a Császárnak a Birodalom Visszavágban"

 

Mert a holo-kép felnagyitotta icon4.gif Egyébként nagyjából olyan feje van, mint a következő részben.

 

Én az eredeti/SE változatra gondoltam, ahol egy öregasszonyt és egy csimpánzt használtak fel a Császár életrekeltésére. :P

Link to comment
Share on other sites

Szerintem meg az nem rajongó.

Háát ezzel nem értek egyet, de mindegy.Arról még nem hallottál hogy valakinek nincs 15 ezerje egy DVDre, vagy netán még DVD lejátszója sincs?Mert vannak ilyen emberek.Attól még lehetnek rajongók mert nincs meg minden StarWarsos cuccuk.Ja, és sokan várnak a SAGA kiadásra is.De ez OFF.

Edited by Obi1
Link to comment
Share on other sites

OFF

Akkor letölti, vagy megszerzi máshogy, vagy nem eszik egy hónapig. Ez a rajongás. Különben, max kedveli. De trilógia SW minden filmkedvelő polcán ottvan, mert az első megjelenése alapmű, max a szinkronhiánya tarthat egy vásárló réteget.

De ha nincsis meg neki, tudja, hogy kicserélték, hisz olvasta a neten (hisz rajongó) egy összeállításban vagy tesztben, vagy az sw.hu-n.

He nem is tud róla, hogy kicserélték nem rajongó szerintem.

Link to comment
Share on other sites

OFF

Nem szép dolog így elitélni egy rajongót. Akkor én se voltam rajongó addig, amíg nem volt meg DVD-n egyik rész sem? Márpedig elég sokáig így volt. Nem a DVD teszi rajongóvá az embert, nincs kiírva, hogy rajongóank KÖTELEZŐ a DVD, mert anélkül nem lesz rajongó. Ez így hatalmas hülyeség, már elnézést.

ON

Link to comment
Share on other sites

1. Én is arra gondoltam, mint Bomarr. C3PO nem a neve, hanem a típusa, vagyis több is van. Az hogy ezt az egyet speciel Anakin kicsit egyénibbre csinálta, az sem indokolja, hogy felismerhető maradjon, hisz a memóriatörlés után C3PO személyiségmodulja is kicsit újraépül. A porszívó hasonlat még frappáns is. :P

Link to comment
Share on other sites

2. Obi-van azt mondja, (a szinkronban biztos), hogy ?nem emlékszem hogy valaha is lett volna droidom?. Csúsztatás ugyan, a szó szoros értelmében ez mégis van. Az, hogy használt a repüléshez pl. R4-est vagy R2-est, még nem jelenti hogy az övé is volt. A Jediknek nem lehet tulajdona, leszámítva a fénykardot és ruhát, bár ez sem olyan ?tulajdon?, mint a közembereknél. A filmben ez ugyan nincs kidomborítva, a Stover könyv elég nagy hangsúlyt fektet a témára. Anakinnak C3PO-tól is meg kellett válnia, amit ő tervezett. Padmé tulajdona volt mindkét droid, amikor Anakinnak adta R2-t ajándékba, azt sem lehetett igazán nagydobra verni, hogy Anakinnak van droidja. Az, hogy valamit birtokolok-e vagy sem ez esetben nem jogi kérdés inkább lelki-szellemi, egyfajta viszonyulás a gazdának a droidhoz és a droidnak a gazdájához. R2D2 lehet, hogy úgy érezte Obi is a gazdája volt, Obi viszont soha nem tekintett úgy rá, mint amit ő birtokol.

Edited by Szisz
Link to comment
Share on other sites

3. Tulajdonképpen miután minden Jedi, Yodát és Obit kivéve az enyészeté lett, Yoda újra a mestere lett Obi-nak. A ROTS végén mondja is Yoda Obinak, hogy tanulnia kell, bár nyilván Qui-gon-tól jön a tanítás, ám a kezdeti lépésekbe, a halhatatlanság felé Yoda avatja be. Azt sem tartom kizártnak, hogy az erőn keresztül tartják a kapcsolatot.

Link to comment
Share on other sites

4. A gyerekeknek 1-3 éves koruk között még nem alakul ki az az időérzékelése ami később az egész életét meghatározza. Szzámukra csak a ?most? létezik. Ezután kerülnek le ?Isten tenyeréről?. Az emlékezés erre az időszakra egészen másképp működik. Az hogy Leia jobban fel tudja idézni mint Luke az azért van mert a nők fogékonyabbak az érzésekre, és jobban is tudnak (khm tudunk) rá emlékezni. Amikor Leia erről beszél nagyon réveteg, ez is arra utal, hogy benyomásokat önt szavakba, mintha egy álomra emlékezne vissza, halvány lenyomatát egy régen történt dolognak elraktározta. Elképzelhetőnek tartom, hogy később álmodott is vele.

Vagy a másik nekem kevésbé tetsző magyarázat, hogy nem Padméról beszél, hanem a nevelő anyjáról, ez egy kicsit fals.

Link to comment
Share on other sites

OFF

Elnézést kérek, ha megbántottam valakit, én csak a szám miatt írtam, mert szerintem 60% egy kicsit sok, maximum 15%.

Szerintem egyébként nincs is olyan sok SW rajongó kis hazánkban. Ezért így ennek a 60%-os kijelentésnek még kisebb a valóságalapja, csak azért írtam, mert eltúlzottnak éreztem ezt a számot.

Link to comment
Share on other sites

?Miért épült az első HCS 20 évig, a másik pár hónapik- évig??

 

Másodszorra belejöttek. :D Van az a mondás, hogy "gyakorlat teszi a mestert", egyszerű "népi megfigyelés", hogy az ismétlések számával egyre nagyobb rutinra szert téve gyorsabban megy a művelet. Egy ilyen sokemberes építkezésnél meg sokszorosan érvényes, hogy sok mérnök és vezető sok tapasztalatával igen nagyot javítottak a hatékonyságon. A tudomány fejlődött és korszerű eszközök álltak rendelkezésre. Ráadásul az első nagyobb tikok közepette épült. S hogy a következő kérdéssel se kerüljünk ellentmondásba?

 

?Miért vannak fejlettebb dolgok a prequel trilógiában??

 

Nem fejlettebbek, csak elnyomás alatt lévő népek nehezen férnek hozzá a csúcstechnológiához pl. Halálcsillag (atombomba :P ), amire kizárólag az elnyomóknak van keretük, kapacitásuk, lehetőségük. A diktatúrákra jellemző általános szegénység miatt leamortizálódik a készlet és fejlesztésre nincs keret a nem hatalmon lévők oldalán, vagyis akik nincsenek tűzközelben osdi, házigyártmány dolgokat használnak. Az, hogy a Birodalom gépei sem tűnnek fejlettnek az inkább külcsín kérdés, vagyis forma és nem tartalom, "divat" és nem technika. Vagy retroláz jött a népre.

:P

Edited by Szisz
Link to comment
Share on other sites

"Obi miért mondja azt hogy már Luke születése óta nem használja az Obi-Wan nevet?"

 

Mert így van. Nem telik el hosszú idő a születés és a Tatuini letelepedés között, és onnantól ő Ben.

 

"Obi miért mondja azt Luke-nak hogy az apja akarta hogy a fénykard az övé legyen?"

 

Azt mondja amit Luke "hallani szeretne". Azt, ami történt nem mondhatja el, nem jött el az ideje: sokkolná a fiút és nem is értené meg, a fiú még nincs azon a beavatottsági szinten, hogy jól tudja feldolgozni. Mint a ROTJ-ból kiderül Obi felfogása az igazságról elég szabad mozgásteret engednek neki.

Link to comment
Share on other sites

Ody! A könyveben, amit adtam is van pár ilyen pl Han hencegése. Beszúrhatnád azokat ide, nem? :?:?

Igen van, de speciel Han kérkedését lehet, hogy félre értette az írónő. Szerintem a parsecet távolság egységként használta, és nem időegységként. :?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information