Jump to content

Az Erő ott van mindenhol


Szisz

Recommended Posts

Beavatás az Erő természetébe

 

Mesterek tanításai alapján ez Erő mindig egy újabb szintjét, újabb arcát, álarcát ismerhettük meg. A midi-chloriánok átértékelik a tudást, mágikus tudomány, tudományos mágia lesz a misztériumból, mely továbbra is varázslat marad.

A megjelenési formák, a különböző alkalmazási módok alapján törvényszerűségek rajzolódnak ki, az erőérzékenység és a midi-chloriánok kapcsolatáról; az Egyensúlyról; az álmok, látomások, megérzések mibenlétéről; az időbeliségről, térbeliségről; passzív és aktív használatról.

 

Tanítás és gyakorlat bőven van a filmekben és az EU-ban is. Az EU-ból merített tudás legyen más színnel feltüntetve. :)

Edited by Szisz
Link to comment
Share on other sites

Szerteágazó téma! Csodálom hogy csak most nyílt meg ez a topic, hisz az SW egyik legfőbb misztikuma, erre az Erőnek nevezett energia mezőre épül.

 

Sokan próbálták azonosítani Istennel, de az én meglátásomban ez a hasonlat igen csak sántít, hiszen Istent nem szokták használni (nem úgy mint az Erőt), és míg az egyik egy felsőbrendű lény, addig a másik egy energia mező. Persze ettől függetlenül a hasonlóságokat kár lenne letagadni.

 

Az EU-t szinte egyáltalán nem ismerem, így csak a filmekkel foglalkozok, ám azok is rengeteg infóval szolgálnak. Először azt járnám körül, mit is tudunk az Erőről. Sokan úgy vélik, hogy nem egyeztethető össze az EPI-III alatt felbukkant midichlorián téma a későbbi részek Erő magyarázataival. Ugye mindenki emlékszik Obi-Wan és Yoda bölcs szónoklataira? Számomra pedig épphogy kiegészíti Qui-Gon fejtegetése a már ismert sémát, sőt új töltést ad neki.

 

A régi filmekben felvetett dolgok nyitva hagyták a "miért?" kérdését. Yoda azt mondja Luke-nak, hogy nem az izmaiban, hanem maga körül kell éreznie az Erőt. Ez úgy hangzik, mintha minden csak az akaraton múlna. Így bárkiből lehetne Jedi, aki kicsit is el tudja csendesíteni az elméjét, nyugodt, békés és szemlélődő. Szerencsére a midichloriánok feltünésével realizálódott egy kritérium, ami alapján valaki egyáltalán a Jediség útjára léphetett. De hogyan épül ez egymásra?

 

Az EPI-ben Qui-Gon arról beszél a gyermek Anakinnak, hogy a midichlorianoknak nevezett mikroszkopikus lények segítenek kapcsolatot teremteni az Erővel. Ezek a kis szervezetek minden élőlényben megtalálhatóak (persze mint tudjuk, a Jedikben abnormálisan magas az értékük). Egyszerű tehát a képlet; akiben megfelelő mennyiségű midichlorian van, az Erő érzékenynek mondható, ellentétben a másokkal. Ebből viszont nagyon szépen következik a következő lépcsőfok, amit Obi-Wan fogalmaz meg az EPIV-ben.

"Élőlények által alkotott energia mező, mert körülvesz és áthat bennünekt. Ez az ami a galaxist összetartja." Tehát magából az életből árad ez a különös energia, és mivel a midichloriánok minden élő szervezetben megtalálhatók, könnyű elképzelni miként veszi körül, és hatja át a Jediket ez a misztikus Erő.

Yoda mester tanításából is jól kitűnik a lényeg. Luke-ot arra tanítja, hogy ne az izmaiban érezze az erőt, hanem maga körül, a környezetében. A midichloriánjai által kell kapcsolatot létesítenie az Erővel, és nem fizikai úton, hisz az lehetetlen. Luke ezt nehezen fogadja be, hisz addig teljesen mást tanult. Yoda azonban megmutatja neki, hogy valóban nem a nagyság és fizikai erő számít. Régebben nem értettem, hogy miért is lehet Yoda és úgy általában a Jedik különleges képességűek. Vagy hogy miből fakad az erejük. Mi különbözteti meg őket a többi lénytől. Erre azonban már az első részből választ kaptunk, amit ha nyugodtan végig gondolunk és vegyítünk Obi-Wan és Yoda infóivel, szinte mindenre választ kapunk. Igaz, hogy a midik által kicsit kézzelfoghatóbbá vált ez a témakör, de ez miért lenne baj? Én nagyon örülök neki!

 

Persze az ellentábor ezeket a dolgokat abszolút fel se fogja (még most is van aki azzal jön, hogy az Erő=midik :) ), vagy azzal érvel hogy elveszett a misztikum. Miért veszett volna el? Pl. mi határozza meg egyes lények Erő érzékenységét? Mitől van egyeseknek magasabb midichlorián szintjük? És lényegében az Erő eredetét sem tudjuk még mindig. De ez nem is baj, hisz ennyi rejtély kell.

Link to comment
Share on other sites

Számomra a midichlorianok (vagy midi-chlorianok) is megfoghatatlan ?dolog?. A Jedik ugyan kifejlesztettek egy módszert amivel a vérből kimutatják, hogy ki mennyire "fogékony", ám ha Yoda és Obi szavaira gondolok, akkor ez nem lehet olyan, mint mondjuk a vérben megtalálható anyagi fehér és vörös testek-sejtek, mert akkor hogy tudná körbevenni őket, hogy lehetne benne "élettelen" dolgokban is. Inkább olyanok, mint a fény részecskéi, melyek attól függően hogyan vizsgálom hullámként is viselkedhetnek és részecskeként is. A midik is ilyenek lehetnek.

Edited by Szisz
Link to comment
Share on other sites

Ebbe is érdekes belegondolni. De van még egy kellemes utóhatása ennek a midi-sejt dolognak, mégpedig a tudat, hogy egy olyan lény él benned, ami kapcsolatban van egy magasabb Erővel. És minden élőlényben benne vannak. Egyetemesek. Én megtiszteltetésnek venném, ha bennem élnének midichloriánok. :)

Link to comment
Share on other sites

Érdemes elfilózni kicsit Anakin álmain, persze az Erő szemszögéből. Vajon mi idézte elő ezeket a rémálmokat nála? Ugye ő már egész kiskora óta tudatalatt használta ezt a misztikus energiaforrást, lehet hogy felnőtt korára ezek a spontán Erőhasználatok így nyilvánultak meg. Ekkor mindig eszembe jutnak Yoda mester későbbi szavai. "Az Erő által sokmindent látsz meg. Más helyeket, tova tűnt barátokat"

Link to comment
Share on other sites

Én egyáltalán nem bánom a midiket, sőt. És számomra nagyon is megfoghatóak! Olyanok mint, a magas energia szinten álló atomok, csak épp azok nincsenek kapcsolatban egy felsőbb energiával (eddigi ismereteim szerint legalábbis ;))

 

Donát

Link to comment
Share on other sites

Körülbelül két évvel ezelött neki kezdtem egy elemzésnek, amely az Erőről szólt volna. Sajna nem jutottam a végére, de itt egy részlet belőle:

 

"Az Erőt két oldalról lehet vizsgálni. Illetve pontosítva mindkét oldalról meg kell vizsgálni ahhoz, hogy teljes képet kapjunk. Az egyik oldala egy tudományos oldal, mely az Erő és az élő szövetek közötti kapcsolatot létrehozó midi-chlorianokban teljesedik ki. És ott van a misztikus oldal, melyben magát a megfoghatatlan Erőt tesszük terítékre.

Elöszőr is a tudományos oldal: mint a legtöbb legendában és mítoszban, úgy a Star Warsban is van egy kézzel fogható-mérhető oldala a misztikus természetfölöttinek. Ezafajta megközelítés ugyanugy megfigyelhető az ókorban, mint mondjuk az őserdőkben élő bennszülötteknél. Mindig is fontos volt ?föleg a köz emberének- hogy a megfoghatatlan misztériumoknak legyen valami normális, kézzel fogható és a normál ember számára is látható/mérhető jele. A bennszülötteknél például a sámánokat néhol az orr-méretük, néhol szimplán különleges arcvonásaik miatt választják ki.

A Star Warsban a midi-chlorianok azok, melyek biztosítják az Erő 'tapinthatóságát'. Egy egyszerű vérvizsgálattal le lehet ellenőrizni, hogy kiben mekkora midi-chlorian koncentráció van. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a midi-chlorianok nem az Erő tudományos elnevezései. Ezek a mikroszkopikus lények 'csupán' a kapcsok az élő szövetek és az Erő között. De nemcsak részei az élőszövetnek, hanem ahogy azt Qui-gontól megtudhatjuk az első részben, ezek az élet esszenciái, melyek nélkül élet nem létezhetne... Ebből az elméletből következik az is, hogy az Erőt gyakorlatilag bármely élő szervezet képes lehet befolyásolni... de közel sem ugyanakkora valószinüséggel. Tehát mondjuk egy disznó-fejü gamorreai őr bármennyit is szenvedne relaxálással és meditációval, sokal többet kéne gyakorolnia ahhoz, hogy némi eredményt mutasson fel, mint mondjuk egy ember, mivel a midi-chlorian szám az ő vérében jóval alacsonyabb. Fontos még megemlíteni, hogy a filmben midi-chlorian koncentrációról beszélnek. Tehát téves azaz elmélet miszerint egyszerű vérátömlesztéssel jediket lehetne 'gyártani'. Kábé annyira infantilis ez a feltételezés, mintha azt hinnénk, hogyha egy férfi vérét átömlesztjök egy nőbe, akkor az férfivé változik, hisz a vérsejtekben mint minden sejtben kromoszomális szinten kodolva vannak az illető férfi tulajdonságai és ott figyelnek az Y kromoszómái, melyek mind a férfi létét erősítik. De persze erről szó sincs. A sejtek asszimilálódnak. Így valószinüleg hiába pumpálnánk bárkibe is bármennyi jedi vért az attól még ugyanolyan szinten maradna. Szintén fontos megjegyezni, hogy a midi-chlorian koncentráció a filmben csupán egy bizonyos érzékenységet ad.

'A Jedik élete nehéz élet' mondja Qui-gon Anakinnak, hisz tudja, hogy Anakin kiválasztottsága még roppant kevés ahhoz, hogy igazi jedi legyen.

És ezzel eljutottunk a 'Jedi vallás' következő lépcsőfokához, vagyis a misztikus Erőhöz. Az Erő a midi-chlorianokkal ellentétben nem látható, mérhető, tapintható valami... éppen ezért a létezésének az elfogadása már 'hit' kérdése. Ezért nevezhetjük a Jedik hitét, vallásnak. Mivel az általuk hitt energiamezö létezését soha senki nem fogja bebizonyítani, maximum közvetett módszerekkel. "

Link to comment
Share on other sites

Eukarióták sejtjeiben ált. vannak más élőlények, példáuk a növényekben a zöld színtestek. Saját DNSük van, és a számuk annak megfelelően alakul, hoy mennyire tudják kifejteni a hatásukat. Valszeg a Midi-chlorianok is ilyenek, csak még nem találták meg őket. Elektronmikroszkóp alatt csak halott (nagyon halott) dolgokat lehet vizsgálni, mással meg nincs megfelelő felbontás, úgyhgy igazából jelen kutatási módszerekkel egyszerűen esély sincs rá hogy megtalálják őket. Ergo senki sem tudja cáfolni a létüket:)

Link to comment
Share on other sites

Bomarr,Ody:Tökéletesen egyetértek a magyarázatotokkal.Pontosan így képzeltem el én is.És sose értettem azt aki nem érti.Az egyik ok amiért imádom a prequeleket, a Jediség megmagyarázása.

Amikor még csak a régi trilógiát láttam, azon agyaltam, vajon ki lehet Jedi?Luke miért lehet, Han miért nem?A prequel erre tökéletes magyarázatot adott.Mondjuk Luke erőérzékenységére a classicban az volt a magyarázat, hogy az apjától örökölte.

Tényleg, a magas midichlorian szintet tovább lehet adni biológiai úton, vagy ez csak a kiválasztottra igaz?Magyarán bármely Jedi gyereke szintén alkalmas Jedinek?

Földi magyarázattal úgy is el lehet képzelni, hogy mondjuk egy fakírnak nem fáj ha átszúrja a nyelvét, én meg üvöltenék.Neki van egy olyan képessége ami nekem nincs.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem a Jediség átörökíthető, bár nem biztos, hogy ugyan akkora midi-chlorian koncentrációval, de örökölhető (ezt leginkább az EU terjeszti, de a filmek alapján sincs okunk mást feltételezni).

Jómagam a midi-chlorianokkal mindig is jóban voltam, helyénvalónak tűnt, éppen a lentebb oly jó módon ecseteltek miatt. Egyszerűen régen nem fért a fejembe, hogy mi alapján lehet Jedi valaki, ha mindenkiben ott az Erő? Erre akkor a következő magyarázatot adta egy párbeszédből kiindulva:

 

- Ez hihetetlen - Luke

- Ezért vallasz kudarcot - Yoda

 

Ezáltal úgy magyaráztam, hogy bárki lehet Erőhasználó, aki hisz benne, aki elfogadja, és mint láthattuk, pl Han nagyon nem fogadta el és Luke-nak sem ment addig, amíg nem hitt igazán benne.

Aztán jött az ep1 és a midi-chlorianok. És szerintem ez a magyarázat még mindig a helyén van. Jó, most már létezhet egy határ, ami alatt nem lehet Jedi valaki, bár ez a filmben sose hangzott el, ám erősen biztos a létezése, hiszen ez az első korlátja a Jedik sokasodásának. Azonban nem elég a hipermagas vagy az épphogy átment midiszám, ha a páciens nem hisz az Erőben. Pl Han lehet, hogy 10 000-es nagyságokkal rendelkezhetne, akkor se lehetne belőle Jedit faragni. Tehát hiába van meg benned a képesség, ha nem hiszel a képességben.

 

És itt a másik kérdés, mi van ha nem hisz. Sok ezer élet van a Galaxisban, aki így van ezzel. Szerintem ők is képesek használni, csak nem tudatosan és nem olyan mélyen. Ott van Leia, aki nem érti az Erőt, viszont jól tudjuk, hogy Jedi lehetne. Még nem tudja úgy használni mint Luke, ellenben sose lő mellé, jó diplomata, és valahogy mindig is tudta, hogy Luke a testvére, s még az anyjára is "emlékszik". Vagy ott van Han, aki valószínűleg nem véletlen olyan piszok jó pilóta, hogy karcolás nélkül végigvezet egy teherhajót egy aszteroidamezőn. Szerintem ezek a képességek, melyek sokkal emberközelibbek, mint pl a tárgyak lebegtetése, ugyanúgy az Erőből fakadnak, anélkül vezeti őket, hogy tudnának róla.

Link to comment
Share on other sites

Bomarr! Nagyon jó olvasni., amit írtál! ;);) Reméltem is, hogy leszenek ilyen szintű írások itt. Én magam még összevisszaságban létezem a témában, nagyon nincs letisztulva. A végére lehet érni? Ahogy változunk s gyarapszik a tudásunk úgy változik az Erő arca bennünk.

 

Dzséjt! Hát elég hamar előjött a Hit kérdés. Ezen gondolkodtam. Hit biztos kell, de önmagában kevés. Pókember jut eszembe, a hit olyan, mint egy döntés, a "fizikai" korlátok átlépése csak a fizikai világon túllépve lehetséges...asszem.

A Jediséget nem a midikoncentráció alapján definiáljuk, az csak arra enged következtetni, ki mekkora erőt képes irányítani, ám ez sem pontos, mert szellemi beállítódás is kell hozzá, ismerni az erő természetét, hogy ne visszafele süljön el, az irányított Erő ugyanaz marad, csak a bánásmód nem mindegy.

:P

Link to comment
Share on other sites

Érdemes elfilózni kicsit Anakin álmain, persze az Erő szemszögéből. Vajon mi idézte elő ezeket a rémálmokat nála? Ugye ő már egész kiskora óta tudatalatt használta ezt a misztikus energiaforrást, lehet hogy felnőtt korára ezek a spontán Erőhasználatok így nyilvánultak meg. Ekkor mindig eszembe jutnak Yoda mester későbbi szavai. "Az Erő által sokmindent látsz meg. Más helyeket, tova tűnt barátokat"

Az álmokkal kapcsolatban oda jutottam, hogy ezek megérzések, egy lehetséges jövő képei, ahogy a Birodalomban mondja Yoda, "a jövő mozgásban van" s Anakin minél inkább próbálja elkerülni amit látott, annál inkább bevonzza. Ettől persze elképzelhető, hogy valaki sugalmazza ezt neki és ő maga teremti meg ezt az eseménysort. Az álmai változnak, mivel ő maga is változtat és annak megfelelően jut egyre inkább oda ahova nem akar menni. Mivel nagyon vele van az Erő, amit nem ismer, fokozottan képes a félelmei valóságát megteremteni. Ez az Erő időbeli kiterjedése, a midik súgnak, ahogy Qui-gon mondta, ám lehet rossz irányba elindulni és a figyelmeztetésből beteljesülés lesz, rosszul értelmezve a jeleket, a próféciát, a látomásokat és az álmokat, lehet rossz döntéseket hozni. Ilyen értelemben hiába kap valaki jeleket a jövőből, ha az információfeldolgozás nem megfelelő, inkább ront a helyzeten, mint esélyt ad.

 

A midik szerintem a tér és az idő korlátain túl vannak.

Edited by Szisz
Link to comment
Share on other sites

És itt a másik kérdés, mi van ha nem hisz. Sok ezer élet van a Galaxisban, aki így van ezzel. Szerintem ők is képesek használni, csak nem tudatosan és nem olyan mélyen. Ott van Leia, aki nem érti az Erőt, viszont jól tudjuk, hogy Jedi lehetne. Még nem tudja úgy használni mint Luke, ellenben sose lő mellé, jó diplomata, és valahogy mindig is tudta, hogy Luke a testvére, s még az anyjára is "emlékszik".

Nagyon lehet h ők szimplán nem töprengtek azon h mitől olyan "szerncsések" Ha Han is úgy állt volna hozá sz aszteroidázáshoz h na ezt én sem hiszem h meg tudom csinálni, akkor ugye eleve leblokkolta volna az össze képességét, akáár összefüggnek az Erővel akár nem.

Link to comment
Share on other sites

Tényleg, a magas midichlorian szintet tovább lehet adni biológiai úton, vagy ez csak a kiválasztottra igaz?Magyarán bármely Jedi gyereke szintén alkalmas Jedinek?

Erre a Jedik nagyon egyszerű megoldást találtak:)

 

Az jó kérdés h mennyire kutatták...vannak olyan sejtalkotók amik a zigótába csak az anyától, s vannak, amik csak az apától kerülnek be.

Link to comment
Share on other sites

Érdekes ez a tovább örökítés, mert a Jediknek nem lehetett családjuk, így gyerekeik sem igen születtek. Tehát bármely újszülött lehetett potenciális Jedi, még ha a családjában nem is volt egy Erő használó sem. Persze ez függött a midiktől, de ez már más téma. A családi háttét nem számít, de tudjuk, hogy örökíthető. Már nem azért, de nem kellett volna az egész galaxist bejárni lehetséges jelöltek után, egyszerűbb lett volna, ha nincs tiltva a család ;)

Link to comment
Share on other sites

Dzséjt! Érdekes ez az aspektus, de nem hiszem hogy csak hit kérdése lenne az Erő használatának képessége. Luke és mint később kiderült Leia is kapcsolatban volt tudatalatt az Erővel, Szerintem jobban mint pl. olyan személy akiben nincs annyi midi. Itt van Solo esete. Csak azért, mert sikerült pár sziklát kikerülnie, még nem biztos, hogy tudatalatt használta volna az Erőt. Inkább ügyes volt. Ha mindenkire hatna kicsit, akkor az a szememben ledegradálná a Jediket. ;)

Link to comment
Share on other sites

Szisz! Van a fejtegetésedben valami. ;) Sajnos a midik nem képesek figyelmeztetni a gazdit, hogy most jó vagy rossz dolgok felé sodródik-e. Persze nem is ez a dolguk, de azért érdekes, hogy az általuk közvetített információ feldolgozásában már nincs szerepük.

Link to comment
Share on other sites

Dzséjt! Érdekes ez az aspektus, de nem hiszem hogy csak hit kérdése lenne az Erő használatának képessége. Luke és mint később kiderült Leia is kapcsolatban volt tudatalatt az Erővel, Szerintem jobban mint pl. olyan személy akiben nincs annyi midi. Itt van Solo esete. Csak azért, mert sikerült pár sziklát kikerülnie, még nem biztos, hogy tudatalatt használta volna az Erőt. Inkább ügyes volt. Ha mindenkire hatna kicsit, akkor az a szememben ledegradálná a Jediket. ;)

Én se azt mondom, hogy csupán hit kérdése. Azt mondom, hogy mivel az Erő minden élettel teli dolgot átölel, így a kevésbé Erő érzékenyek is használhatják tudatlanul. Nem olyan használati szintre gondolj, mint amit Yoda, Windu, Kenobi vagy Anakin végez. Ezek a megérzés, az ösztön szintjét képezik. Pl amit Solo szerencsének vél, arról tudjuk, hogy Kenobi az Erő akaratának megnyílvánulását látja. Az Erő nem csak a Jedik meg a Sithek sajátja, mert akkor nem kapna olyan hagnsúlyt, hogy minden eleven alkotta. A Jedik ezzel nem lesznek ledegradálva, hiszen ők tudatosan használják, érzik, értik és követik ezt a hatalmas energiát, ami sokkal nagyobb dolog, mint tudatalatt belenyúlni, és egy apró képességet kicsípni belőle. Nem is igazán tudom megfogalmazni, mit akarok mondani, de talán ahhoz hasonlítanám, hogy a számítógépet bárki képes lehet kezelni, de a működését megérteni sokkal nagyobb dolog és sokaknak lehetetlen is.

Link to comment
Share on other sites

Nekem jobban tetszik, hogy Solo-t nem segítette semmiféle misztikus energia mező :D , hanem ő ennyire jó a "szakmájában" , és a roppant nagy tapasztalta teszi azzá. Elég ha a csempész évei alatt felhalmozódott rutinjára épít, így szinte minden szorult helyzetből kivágja magát. Ez nekem jobban bejön így. Az Erőt meghagyom Luke-nak. :o

Link to comment
Share on other sites

Anakin is ügyi volt, Obi-Wan is ügyi volt, pedig ő kifejezetten utált repülni... de vajon az erre klónozott pilóták miért nem votlak ügyik?

Szerintem zsákutca a Jedik és katonáik képessébeli különbségének firtatása. :D Alapvető dolog, hogy még egy repülni utáló Obi is jobb képességű, mint egy klón harcos. Egyszerűen azért mert vele van az Erő.

Link to comment
Share on other sites

És Hannal vagy Wedgevel is ott lehetne az Erő azon része, ami a repülést olyan művészire emeli, mint ahogy Jangonál is. De mint ahogy nem minden ember bravúros pilóta, úgy nem minden klón se lehet az (csűröm, csavarom, mi?).

Link to comment
Share on other sites

Coruscanti csata, yavini csata, endori csata, bár ez utóbbinál ott van az a kettő, akik végigrepülik a Halálcsillag belsejét, na ők ugyan abba a kategóriába tartoznak, mint Hanék (amúgy a Lázadók közt is van egy-két gyenge jószág). De pl az aszteroidában, amit művelnek, az a repülés borzalma, na őket tuti nem a repülésben segítette az Erő tudat alatt. Őket lehet, hogy teljesen másban.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information