Ugrás a kommentre

3x09 - An Inside Man


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

9. rész - An Inside Man / Egy belső ember

 

epguider309.jpg

 

Írta: Nicole Dubuc

Rendezte: Steward Lee

 

Helyszín: Lothal, Atollon

 

Szereplők:

Kanan Jarrus - Freddie Prinze Jr.

Ezra Bridger - Taylor Gray

Garazeb Orellios - Steve Blum

Hera Syndulla - Vanessa Marshall

Sabine Wren - Tiya Sircar

Thrawn főadmirális - Lars Mikkelsen

Kallus ügynök - David Oyelowo

Arihnda Pryce kormányzó - Mary Elizabeth McGlynn

Yogar Lyste - Liam O'Brien

Ryder Azadi - Clancy Brown

Morad Sumar - Liam O'Brien

Marida Sumar - ???

Jun Sato parancsnok - Keone Young

Jho - Dee Bradley Baker

C1-10P

 

Történet

Kanan és Ezra visszatérnek a Lothalra, hogy a helyi lázadó sejt segítségével beépüljenek a birodalmi gyárba, és kiderítsék, miféle harci gépet építtet ott az Uralkodó. Odabent azonban egy nem várt ellenség és egy még annyira sem várt barát fogadja őket.

 

Rebels Recon

 

Érdekességek

- Eme epizód esetében a sugárzási sorrendet megváltoztatták. A produkciós sorszámok szerint a 310 ”Visions and Voices” lett volna előbb, és csak utána a 311 ”An Inside Man”. A két epizód felcserélésének oka abban keresendő, hogy a ”Visions and Voices” tematikában kapcsolódik a 312 ”Ghosts of Geonosis” című részhez.

- Sumar úr majdnem szerepelt a második évad első részében, ahol meglehetősen lázadó ellenes lett volna. Az ok a megnövekedett Birodalmi biztonsági jelenlét, ami a lázadók azon akciójának volt köszönhető, amibe Tua miniszter életét vesztette.

- Thrawn admirális irodájában látott műtárgyak között látható egy bardottai szobor, ősi lothali hieroglifák, a Syndulla kalikori, Kanan régi harci maszkja és egy ősi Mandalore hadjáratról készült műalkotás holografikus részlete.

- A TIE Defender dizájnja a LucasArts által készített és 1994-ben megjelent TIE Fighter videojátékból származik. Filozófiai megközelítésnek tűnt a Birodalom számára egy ilyen kicsi vadászgépbe invesztálni ekkora erőforrásokat - de akkor, amikor egy olyan meglehetősen szokatlan birodalmi tiszt, mint Thrawn felkarolta a projektet, az eredete új hangsúlyt nyert.

 

Concept Art galéria

 

1.jpg

Ezra gyári munkásnak álcázva. Teljes karakter illusztráció

 

2.jpg

Kanan gyári munkásnak álcázva. Teljes karakterillusztráció

 

3.jpg

Azonosító kártya illusztráció

 

4.jpg

Tie Defender hologram vázlat illusztráció

 

5.jpg

Lothal utcáinak illusztrációja

 

6.jpg

A lothali birodalmi gyáregység összeszerelő szintjének illusztrációja

 

7.jpg

Thrawn admirális lothali irodájának belső nézete

 

8.jpg

Terepsikló lézerfegyverrel

 

9.jpg

Ryder Azadi terepsiklója

 

10.jpg

Lothal város utcái. Digitális concept festmény

 

11.jpg

A birodalmi gyár digitális festménye

 

12.jpg

Thrawn admirális lothali irodája. Digitális festmény

 

13.jpg

Ezra az Erőt használva dobja el Kallust. Digitális festmény

 

14.jpg

Kanan és Ezra menekülése. Digitális festmény

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...

Az elmúlt 4-5 rész közül a legjobb volt. Sajnos nem kaptunk semmi Rogue One utalást úgy látszik azt majd jövőre.De kiderült a "nagy" rejtély ki az új Fulcrum. Nem volt nagy csavar mert Kallus. Tetszettek Thrawn szövegei, jó volt az "összhang" Kallus-Ezra-Kanan közt. Még több hasonló rész kéne még.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon jó rész volt - még úgy is, hogy a végén a videó hangja nálam döbbenetesen csúszott. Thrawn most azért kimutatta a foga fehérjét. Szépen elkezdte ritkítani az üzem dolgozóit, és ezúttal Kananéket sem akarta futni hagyni. Kallus is felfedte magát - látszik, hogy a készítők is tudták, hogy mi már tudjuk, nem is spilázták túl, viszont a poén az ülte. Már az nagy volt, ahogy Ezra átvágta az üveglapot, aztán jött Kanan beszólása, amire Ezra még rá is kontrázott. :lol: Na de most már Kallus kezdhet aggódni, Thrawn vadászik a kémre, és láthatóan, gyanakszik Kallusra.

Szegény Sumar, sajnáltam, csúnyán elbántak vele. :( Elgondolkodtam azon, miért nem ugrott le, de aztán eszembe jutott, hogy Thrawn úgyis megölette volna, szóval tök mindegy.

Hát nem a Halálcsillagról találták infót, de ez nem is baj. Végig ott motoszkált bennem, hogy az azért túl korai lenne. Még mindig két évre vagyunk az RO-tól/ep4-től, és ha már most tudomást szereznének róla a lázadók, mit csinálnának két évig? Meg az RO trailerek alapján a Lázadók csak a filmben fognak tudomást szerezni a bázis létezéséről (a gyűlésen az a fekete lázadó csajszi nagyon nem úgy beszél, mint aki évek óta tud az állomásról). Ráadásul el is hangzik, hogy a Halálcsillagról Galen szólt nekik.

A TIE Defender megjelenése viszont kellemes meglepetés. Az egyik kedvenc EU vadászgépem. Bár nem a Rebels hozza vissza a kánonba, tuti itt fog jobban köztudatba kerülni, nem a Star Wars: Commander videojátékban. :) Viszont ezt tényleg el kell majd pusztítaniuk, mielőtt hadrendbe áll, mert az X-Wing játékokban elég kemény dió volt lelőni őket. Hatalmas tűzerő, pajzs és piszok jól manőverzhető. De legalább extrém drága. Gondolom, majd a gyártósor megy a levesbe.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hát nem a Halálcsillagról találták infót, de ez nem is baj. Végig ott motoszkált bennem, hogy az azért túl korai lenne. Még mindig két évre vagyunk az RO-tól/ep4-től, és ha már most tudomást szereznének róla a lázadók, mit csinálnának két évig? Meg az RO trailerek alapján a Lázadók csak a filmben fognak tudomást szerezni a bázis létezéséről (a gyűlésen az a fekete lázadó csajszi nagyon nem úgy beszél, mint aki évek óta tud az állomásról). Ráadásul el is hangzik, hogy a Halálcsillagról Galen szólt nekik.

Én nem is arra számítottam hogy felfedezik a HCS-t pontosan azért amit írtál. Én valami olyasmi mire számítottam hogy rájönnek hogy a Birodalom valami "nagy" dolgon ügyködik vagy hasonló. De mind1 ezt úgy nézz ki majd 10.részben kapjuk a cím alapján.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én valami olyasmi mire számítottam hogy rájönnek hogy a Birodalom valami "nagy" dolgon ügyködik vagy hasonló.

De erre már rájöttek a Geonosisnál, effektíve az az epizód Rogue One utalással nyit.

Én viszont arra számítottam, hogy valami konkrétumot találnak a Halálcsillagról. Csak a rész közben realizálódott, hogy az kizárt. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez egy remek epizód volt! Kicsit elmaradtam a sorozattal, de ez a rész egyből kárpótolt mindenért. Sajnáltam Sumart, de közben fel is merült bennem, hogy némileg túl magabiztossá váltak a helyi ellenállók azzal, hogy nem törődtek vele, mennyire szemet fog szúrni a sok selejt, vagy arra számítottak, hogy nem hozzák velük összefüggésbe. Vagyis azt hitték, hogy minden birodalmi hülye - mentségükre szóljon, hogy ez egyébként nem áll távol az igazságtól. A kormányzó határozott nő, és nem cicózik sokat, viszont ő sem rakta össze a dolgokat. Szóval úgy tűnik, egyedül Thrawn az, aki gondolkozik. :) Állati jó a karakter, a hangja továbbra is hátborzongató, na és róla végre el lehet hinni az eddigi szereplései alapján, hogy valódi veszélyt jelent, méltó ellenfél. Láthatólag külön figyelmet szentel a Főnix-osztagnak, és jól érti a motivációikat (lásd a Hera hősei részt is). Meg lesznek még ők rendesen szorongatva...

 

Sumaron kívül sajnálom Kallust is. Attól tartok, mire megszeretjük, bele is bukik majd a kémkedésbe. :( Thrawn biztosan gyanakszik rá, és amilyen okos, szerintem bele fogja kényszeríteni egy olyan helyzetbe, amit Kallus nem tud elkerülni és közben lelepleződik. Amúgy neki is isteni hangja van, olyan arisztokratikusan beszél, mint egy monarchista katonatiszt (még a pofaszakálla is olyan :)). Nálam ő a legjobb orgánum az egész sorozatból. :)

 

A poénok enyhítették az epizód komor kezdését, Ezra, Kanan és Kallus párbeszédei igazi feszültségoldók. :) Na meg ahogy Ezráék kijutottak a gyárból, az is vicces volt. :D

 

Még egy dolog: a gyárba a plafonról lefelé függő birodalmi zászlókról nekem egyből a náci Németország horogkeresztes zászlói jutottak eszembe.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kallusszal kapcsolatban még eszembe jutott, hogy úgy tűnik, azért elég sok esze van - bár már korábban is képes volt előre kiszámítani a lázadók lépését, szóval azért nem itt debütált az agya, de tetszett, hogy míg Slavin és Lyste a művészetekhez semmit sem konyított, addig Kallus elég sokat tudott mondani Sabine remekművéről (szintén arisztokratikus jellem). Szóval azért lehet, hogy kihívás lesz Thrawnnak. Bennem az is felmerült, hogy most, hogy Kallus tudja, figyelik, a gyanút majd Pryce-ra tereli. Amúgy tök jó, hogy a Kalikori is ott volt az admirális asztalán.

Amúgy, érdemes figyelni Lyste hadnagyot, amikor Kallus és Thrawn a főnixmadárról beszélgetnek. Az a mozdulat, ahogy rájön, hogy beégett. :lol:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Örültem, hogy visszatértünk Lothalra. Ráadásul végre láthattunk egy Birodalmi gyárat belülről. :) Régi hiányt pótoltak azzal, hogy kicsit engedtek betekintést nyújtani a hadigépezetbe. Érdekes volt látni mi a helyzet a Lothalon. Azadi és Sumar jó kis ellenálló mozgalmat fejlesztett ki. Főleg Sumarról nem gondoltam volna hogy rebellis lesz, mert eddig csak egy olyan gazdálkodónak tűnt, aki a piacon árulja a portékáját. Mint írtam alább is, az epizód csak úgy tolja arcunkba a keményebb dolgokat. Jó tudom, Sumar nem volt főszereplő, de a halála és főleg ahogy meghalt az elég durva volt. És itt jön a képbe Thrawn. Nem kell ide Tarkin meg Vader. Ha baj van ő rendet rak. :) De most valóban ezt tette, nem csak sakkozott, hanem keményen oda is vágott akiknek kellett. Gyorsan rend lett a gyárban. Kallus vallomása miszerint ő Fulcrum, szintén olyan direktbe érkezett mint Sumar halála. Persze sejtettük, de akkor is fura volt, hogy már most kimondta. Én azt hittem ez lesz az évad egyik nagy csattanója, de ehhez képest gyorsan elintézték. :D Kíváncsi leszek milyen lesz a kapcsolatuk a jövőben. Viszont azzal, hogy segített a lázadóknak akkor amikor Thrawn is a helyszínen van hatalmas rizikót vállalt fel. Az epizód vége önmagáért beszélt ezen a téren, szerintem a kék bőrű szinte biztos benne, hogy Kallus sáros valamilyen szinten. Sűrűsödnek az infók a főadmirális fejében, kíváncsi leszek mikor tör ki a "vulkán".

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Sumaron kívül sajnálom Kallust is. Attól tartok, mire megszeretjük, bele is bukik majd a kémkedésbe. :( Thrawn biztosan gyanakszik rá, és amilyen okos, szerintem bele fogja kényszeríteni egy olyan helyzetbe, amit Kallus nem tud elkerülni és közben lelepleződik. Amúgy neki is isteni hangja van, olyan arisztokratikusan beszél, mint egy monarchista katonatiszt (még a pofaszakálla is olyan :)). Nálam ő a legjobb orgánum az egész sorozatból. :)

Eddig minden évad szavazásnál Oyelowora szavaztam. Bár fekete a fickó, mégis annyira jól illik Kallus kinézetéhez, hogy csak na. :D

 

Még egy dolog: a gyárba a plafonról lefelé függő birodalmi zászlókról nekem egyből a náci Németország horogkeresztes zászlói jutottak eszembe.

Nekem is ez ugrott, be nyilván nem véletlen.

 

míg Slavin és Lyste a művészetekhez semmit sem konyított, addig Kallus elég sokat tudott mondani Sabine remekművéről (szintén arisztokratikus jellem). Szóval azért lehet, hogy kihívás lesz Thrawnnak. Bennem az is felmerült, hogy most, hogy Kallus tudja, figyelik, a gyanút majd Pryce-ra tereli. Amúgy tök jó, hogy a Kalikori is ott volt az admirális asztalán.

Voltak ott nagyon érdekes tárgyak és képek. Pl. az asztalon egy Jedi templomőr sisakja, és mintha egyik képen olyan rajzszerűség lett volna mint a Lothali Jedi templom falán. Nagy tudós az ürge.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kallusszal kapcsolatban még eszembe jutott, hogy úgy tűnik, azért elég sok esze van - bár már korábban is képes volt előre kiszámítani a lázadók lépését, szóval azért nem itt debütált az agya, de tetszett, hogy míg Slavin és Lyste a művészetekhez semmit sem konyított, addig Kallus elég sokat tudott mondani Sabine remekművéről (szintén arisztokratikus jellem). Szóval azért lehet, hogy kihívás lesz Thrawnnak. Bennem az is felmerült, hogy most, hogy Kallus tudja, figyelik, a gyanút majd Pryce-ra tereli. Amúgy tök jó, hogy a Kalikori is ott volt az admirális asztalán.

Amúgy, érdemes figyelni Lyste hadnagyot, amikor Kallus és Thrawn a főnixmadárról beszélgetnek. Az a mozdulat, ahogy rájön, hogy beégett. :lol:

Kallus az átlag birodalmi tiszteknél sokkal értelmesebb, erre biztosan rájött Thrawn is. Szerintem pont ezért is gyanakszik rá. Az ilyen Lyste-félék biztos nem kémkednek, mert nincs hozzá eszük, és igazán segíteni pedig olyan tud, aki közel van a tűzhöz. Szóval nincs olyan sok lehetőség.

 

Azt én is remélem, hogy Kallus nem lesz könnyű préda, de azért a bukásának nagyobb esélyt adok. :(

 

 

Eddig minden évad szavazásnál Oyelowora szavaztam. Bár fekete a fickó, mégis annyira jól illik Kallus kinézetéhez, hogy csak na. :D

Nem is tudtam, hogy fekete. Azt hittem pont úgy néz ki, mint Kallus. :hehe::D
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Anno engem is meglepett, hogy Kallus ügynök hangjához a valóságban ez a fickó tartozik:

david-oyelowo.jpg

Álmomban sem gondoltam volna, inkább valamilyen középkorú Christopher Lee figura lebegett a szemem előtt.

 

Sumar: azért az ő élete szintén nagyszerűen reprezentálja, milyen ocsmány a Birodalom. Egy egyszerű, tisztességes farmerből, aki - ahogy Ody írta - csak a piacon árulta a portékáját, ilyen véget ért. Soha az életben nem szállt volna szembe a Birodalommal, ha Lyste nem lövi szét a farmját és csukja le. Ha nem veszik el... Mi veszik? Lopják el tőlük az életüket erőszakkal. Sumar és felesége simán meglettek volna a kis farmjukon, árulva a piacon a portékájukat, fizetve az adót. De nem, a Birodalomnak ágyúval kellett elragadni tőlük ezt az életet. Aztán csodálkoznak, hogy nem mindenki szereti a Birodalmat. Csak az a baj, hogy a győzelmet nem minden lázadó élheti meg. Sumar már semmiképpen. :(

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kallus az átlag birodalmi tiszteknél sokkal értelmesebb, erre biztosan rájött Thrawn is. Szerintem pont ezért is gyanakszik rá. Az ilyen Lyste-félék biztos nem kémkednek, mert nincs hozzá eszük, és igazán segíteni pedig olyan tud, aki közel van a tűzhöz. Szóval nincs olyan sok lehetőség.

 

Azt én is remélem, hogy Kallus nem lesz könnyű préda, de azért a bukásának nagyobb esélyt adok. :(

Nagy meccs lesz az biztos! Egyébként én is elkezdetem aggódni Kallusért. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer így érzek majd iránta. Annak fényében, hogy az első részekben ő volt a fő gonosz. :D

 

Anno engem is meglepett, hogy Kallus ügynök hangjához a valóságban ez a fickó tartozik:

david-oyelowo.jpg

Álmomban sem gondoltam volna, inkább valamilyen középkorú Christopher Lee figura lebegett a szemem előtt.

Sok jó filmben játszott, pl. a Csillag Közöttben is. :)

 

Sumar: azért az ő élete szintén nagyszerűen reprezentálja, milyen ocsmány a Birodalom. Egy egyszerű, tisztességes farmerből, aki - ahogy Ody írta - csak a piacon árulta a portékáját, ilyen véget ért. Soha az életben nem szállt volna szembe a Birodalommal, ha Lyste nem lövi szét a farmját és csukja le. Ha nem veszik el... Mi veszik? Lopják el tőlük az életüket erőszakkal. Sumar és felesége simán meglettek volna a kis farmjukon, árulva a piacon a portékájukat, fizetve az adót. De nem, a Birodalomnak ágyúval kellett elragadni tőlük ezt az életet. Aztán csodálkoznak, hogy nem mindenki szereti a Birodalmat. Csak az a baj, hogy a győzelmet nem minden lázadó élheti meg. Sumar már semmiképpen. :(

No igen... gyönyörűen lekövethető a Birodalmi terror szegény Sumar sorsán. Olyan ez mintha bevernék valakinek egyet, majd megsértődök, hogy visszaüt. Szegény Sumar nem ezt érdemelte. Talán túlzás, de az ő halála eléggé rossz érzésekkel töltött el. Nem sokat szerepelt, mégis olyan szerethető karakter volt a maga egyszerűségében. Egyszerűen csak szabadságban akart élni. De az isten szerelmére legalább feltakarították volna a szétrobbant testet, de még jó pár snittel később is tiszta "vér" volt minden, a kutya nem ment oda. Úgy gondolták majd felszárad vagy mi? Ez a Birodalom... :(

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagy meccs lesz az biztos! Egyébként én is elkezdetem aggódni Kallusért. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer így érzek majd iránta. Annak fényében, hogy az első részekben ő volt a fő gonosz. :D

Egyébként nekem az első részekben is nagyon szimpatikus volt valamiért, hiába tudtunk meg csupa rosszat, meg még annál is rosszabbat róla. Jól le is hurrogtatok. Pedig lehet, hogy már akkor sejtettem, hogy végül mégsem lesz olyan rossz ember. :P
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az első évadban ő volt a második számú gonosz az inkvizítor után. Nekem már akkor is tetszett a kiállása, de persze utáltam azért amilyen. Totálisan hithű Birodalminak tekintettem. Akkor talán még az is volt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

De ha egyetlen esemény, történetesen az, hogy ottragadt Zebbel egy elhagyatott fagyos holdon, ahol egymásra utalva tudtak csak életben maradni, el tudta indítani a lázadó kém szerepe felé, akkor már eleve kellett benne lennie valamiféle emberségnek vagy lázadó csírának, max. az el volt nyomva totálisan. Igen, hithű birodalmi tisztnek tűnt, lehet, hogy az is akart lenni, mert ez volt a legegyszerűbb, de közben meg legbelül mégsem volt az.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Lehet, hogy Kallus is olyan, mint Finn. Tette, amit tennie kellett a gonoszok soraiban, amíg valaki meg nem mutatta vagy meg nem adta neki a lehetőséget, hogy kikerüljön onnan. Finn-nek ez Poe volt, Kallusnak Zeb. Valaki, aki megmutatja nekik, hogy lehet ezt másképpen is csinálni, szembe lehet szállni az elnyomókkal, ha van bátorsága hozzá.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Lehet, hogy Kallus is olyan, mint Finn. Tette, amit tennie kellett a gonoszok soraiban, amíg valaki meg nem mutatta vagy meg nem adta neki a lehetőséget, hogy kikerüljön onnan. Finn-nek ez Poe volt, Kallusnak Zeb. Valaki, aki megmutatja nekik, hogy lehet ezt másképpen is csinálni, szembe lehet szállni az elnyomókkal, ha van bátorsága hozzá.

Ez nagyon jó gondolat. :) Plusz idevehetjük Vadert és Luke-ot is.

És annak ellenére, hogy csak segítséggel ment a dolog, attól még így sem volt könnyű egyik delikvensnek sem.

 

 

Nekem Kallusról mindig az első rész ugrik be, amikor lerúgta azt a szerencsétlen katonát a halálba. Az aljas dolog volt, és nehezen bocsájtom meg neki.

Sosem késő jó útra térni. A múltbeli gaztetteket ez nem teszi semmissé, de részben legalább jóváteheti őket.
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kallus szerintem annyira hithű birodalmi akart lenni, hogy mindent meg is tett ezért, de Zeb miatt ráeszmélt arra, hogy nem ez az ő útja. Én úgy tudom elképzelni, hogy ő abszolút a katonáskodásban látta magát és a jövőjét, ebben akart a lehető legjobb lenni. Lehet, hogy ez egy családi hagyomány is. Ehhez pedig a triviális út a Birodalom, ahol a céltudatos és törtető emberek elég jó táptalajra lelnek, pláne ha meg is van a magukhoz való eszük. Kallus is bekerült, haladt előre és úgy gondolhatta, hogy sínen van minden. Nem számított semmi, csak a saját karrierje, a kudarcok dühítették, ennek itta meg a levét az ominózus rohamosztagos is. A zebes kalandban viszont rádöbbent arra, hogy messze nincs minden rendben és mennyire üres, kietlen az élete. Ahogy neki nem számított senki, úgy ő sem számít senkinek a Birodalomban, így meg semmi értelme küzdeni.

 

Amúgy nagyon tetszett a rész, most egyben volt mindenki. A Birodalomtól is voltak nagyobb kutyák és a lázadók oldaláról is előkerült pár régi ismerős. Tök jó látni, hogy az epizódszereplőkkel is milyen jól sáfárkodik a sorozat. Sumarnak nem sok szerepe volt, épp hogy tudtuk ki az, de arra pont tökéletes volt, hogy így nem egy ismeretlen nímandot öltek meg, hanem mégis egy nevesített figurát, egy régi ismerőst. Így kis áldozattal is elég jó hatást sikerült elérni. Kallus leleplezése tényleg nem lett túllihegve, bár erősen sejthető volt a dolog. Nekem van azért némi hiányérzetem, mert amúgy ő is baromi jól lett felvezetve Fulcrumnak és talán pazarlás volt ezt ennyire semmilyen módon elsütni. Az időzítéssel nem volt gondom, de találhattak volna jobb módot rá. Ezra és Kanan poénjai viszont nagyon ültek. :)

 

Kallusért aggódom, mert Thrawn egyértelműen rászállni látszik. Márpedig a kék barátunknak minden bizonnyal lesz legalább egy nagy skalpja, amivel a lázadóknak is elég komolyat árthat, ill. kellően közel kerülhet a Főnixhez. A kis csapatból főszereplőt viszont nehezen hinném, hogy likvidálna. Ha így összerakjuk a dolgokat, akkor Kallus igencsak adja magát, mint áldozat. Főleg, hogy a Birodalom oldalán ezt már nem húzhatja sokáig, ráadásul sztori szempontjából se látok már ebben így akkora potenciált. Egyedül az menthetné meg, ha valahogy kimenekítenék és nyíltan beállna a lázadókhoz. Csak azt is nehezen tudom elképzelni, hogy egy újabb ilyen kaliberű arcot toljanak a lázadáshoz, amikor mondjuk egy Rex vagy Ahsoka is teljesen háttérbe tudott szorulni, de vannak ott még azért mások is a pakliban.

 

Thrawn nagy figura, most nem is vacakolt sokat, nekem viszont még mindig elég ambivalens érzéseim vannak vele kapcsolatban. Tök jó karakter, igazán különleges egyéniség, de nekem az intelligenciája néha már zavaró. Olyan szinten op, mintha a cselekményen kívülálló valamilyen orákulum lenne. Mindegy mit terveznek a lázadók, mi történik, ha Thrawn előkerül, akkor pár másodperc alatt tökéletesen átlátja és leleplezi az egészet. Mintha a jövőbe látna vagy ő is látná azokat a jeleneteket, amiket mi. Ennyire még Sidious esetében se éreztem a "mindentudást", pedig ő aztán tényleg masszívan a kezében tartotta a szálakat. Erre még csak ráerősít az is, ahogyan korábban játszadozott az ellenfeleivel, futni hagyta őket stb..

 

Amúgy az csak nekem volt furcsa, hogy a lothalon vélhetően mindenki által tökéletesen ismert fizimiskájú Ezra és Kanan egy félig átlátszó maszkban lazán elvolt a birodalmiak között? Meg azért a vak Kanant érdekes ötlet bedobni egy ilyen buliba. Ha nem is zavartatja magát különösebben a vakságán, azért el tudok képzelni olyan szitut, amikor nem jön túl jól egy ilyen gyárban. Bár nekem ez az egész vakság sántít kicsit. Értem, hogy Erőlátás, de talán túlzás, hogy szinte teljes értékűen elboldogul így is, mintha semmi baja nem lenne.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Végre!

Igazi "Lázadók" epizód!

Olyan epizód ami magán hordja a sorozat lényegét és hangulatát. Thrawn is villant, ahogy kértem.

Kallusnak meg tudok bocsátani, ha Ventressnek is megtudtam..

Kiváncsi leszek a sorsára. De félek Thrawn renoméja ő általa nem fog csökkenni, ha értitek.. ;)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Thrawn nagy figura, most nem is vacakolt sokat, nekem viszont még mindig elég ambivalens érzéseim vannak vele kapcsolatban. Tök jó karakter, igazán különleges egyéniség, de nekem az intelligenciája néha már zavaró. Olyan szinten op, mintha a cselekményen kívülálló valamilyen orákulum lenne. Mindegy mit terveznek a lázadók, mi történik, ha Thrawn előkerül, akkor pár másodperc alatt tökéletesen átlátja és leleplezi az egészet. Mintha a jövőbe látna vagy ő is látná azokat a jeleneteket, amiket mi. Ennyire még Sidious esetében se éreztem a "mindentudást", pedig ő aztán tényleg masszívan a kezében tartotta a szálakat. Erre még csak ráerősít az is, ahogyan korábban játszadozott az ellenfeleivel, futni hagyta őket stb..

Nekem nincs ilyen érzésem, bár az kétségtelen, hogy Thrawn igazán átlátja a dolgokat. Viszont azt is látjuk, hogy mennyi mindenre figyel, képes elveszni a részletekben. Egy taktikai zseni. Mint ilyentől szerintem simán elfogadható, ha ennyire átlátja a helyzetet. Ráadásul most is elszöktek az orra elől Kananék. :)

 

Amúgy az csak nekem volt furcsa, hogy a lothalon vélhetően mindenki által tökéletesen ismert fizimiskájú Ezra és Kanan egy félig átlátszó maszkban lazán elvolt a birodalmiak között? Meg azért a vak Kanant érdekes ötlet bedobni egy ilyen buliba. Ha nem is zavartatja magát különösebben a vakságán, azért el tudok képzelni olyan szitut, amikor nem jön túl jól egy ilyen gyárban. Bár nekem ez az egész vakság sántít kicsit. Értem, hogy Erőlátás, de talán túlzás, hogy szinte teljes értékűen elboldogul így is, mintha semmi baja nem lenne.

Takarta annyira az arcukat szerintem, hogy ne ismerjék fel őket. A csetepaté közben meg már mindegy volt. :) Kanannál viszont én is azt érzem, hogy kicsit túl van tolva ez az Erővel látás dolog.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem, ha az Erővel egy kezdő amatőr kivéd három lézernyalábot vakon, akkor egy gyakorló Jedi lovag simán láthat vele úgy, mintha baja sem lenne. De lehet példa Ezra, vagy a kiskölykök az ep2-ben.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én úgy gondolom, hogy a látását a Benduval való első találkozásának köszönheti.

"Az nyitotta fel a szemét".

Viszont egyetértek veletek, ha így is van, vagy az a jelenet nem lett elég erőteljes, vagy tényleg ahhoz képest is túltolják, hogy jedi.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem, ha az Erővel egy kezdő amatőr kivéd három lézernyalábot vakon, akkor egy gyakorló Jedi lovag simán láthat vele úgy, mintha baja sem lenne. De lehet példa Ezra, vagy a kiskölykök az ep2-ben.

A gyakorlógömbökre gondolsz? Szerintem az azért nem egy igazán jó példa, mert túl letisztult az egész, tényleg csak egy rutingyakorlat. Két összetevős a játék: van a gömb és van a jedi, aki ha képes kellőképp fókuszálni és az Erőre koncentrálni, akkor csak egyetlen dologra kell figyelnie, a gömbre. Az ugyan cikázik össze-vissza, bár közben azért hangot is ad, de mégis egyetlen entitás, aminek meg kell érezni a cselekedetét. Ez pedig az Erővel nem lehet akkora kunszt, ehhez képest szerintem pl. Anakin rövidtávú jövőbelátásai (ami miatt az Ep.1-ben Qui-Gon magyarázza a kiváló "reflexeit") is komolyabb dolgok.

Az éles élethelyzetek viszont sokkal összetettebbek, minél több a szereplő, minél több a változó, annál nehezebb vakon is boldogulni. Az még hagyján, hogy Mault megfricskázta Kanan, hisz ott is "csak" ketten voltak. Nyilván egy egykori sith jóval nagyobb falat, mint egy gyakorlógömb, de Kanan se annyira kezdő már. Szóval ez még beleférhet. De amikor összetettebb harci szitukban is úgy elvan, mint akinek semmi baja nincs, az már nekem túlzás. Annyi dologra figyelni egyszerre és az Erővel feltérképezni ezek jövőbeli rezdüléseit. Kicsit olyan ez, mintha telekinézissel egyszerre mondjuk több tucat tárgyat mozgatna egymástól teljesen függetlenül.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

De miért kéne a jövőbeli rezdüléseket feltérképezni? Éppen elég, ha az Élő Erőre koncentrálva a momentumot észleli. Ha a jelenbe figyeli, hogy a környezete hogy mozdul. Éppen ezt tanította meg neki a Bendu, hogy hogyan "lássa" a környezetét, érezze az életüket, a gondolataikat. Ráadásul ezt már a Bendu tanítása előtt is azért gyakorolhatta, hiszen odáig is remekül elmotorozott. A maradék helyzetben, például harcban meg semmivel sem másabb, mint amikor lát és mondjuk ezer harci droid veszi körbe és bármelyik, akár a háta mögötti száz is rálőhet. Nyilvánvaló, hogy a lézernyalábokat nem szemmel észlelve passzolják vissza, mert az emberileg képtelenség. Ezt Kanan egyszer marha jól bizonyította, amikor megérezte Rex bajbakerülését, és oda sem figyelve védte a lövedékeket. Szó szerint hátat fordított a rá lövöldöző birodalmiaknak, és amíg Ezrával csicsergett, hárította azokat a lövedékeket, amiket nem is láthatott.

Szóval itt semmi sincs túlzásba víve. Kanan az élő példa, hogy a Jedik a harcban nem a szemükre hagyatkoznak, hanem csak az Erőre (ezt Ben megtanítja Luke-nak is). Azt is láthattuk, hogy ha odafigyelnek, megérzik mások jelenlétét, még ha azokat nem is látják. És még azt is hagyják, hogy az Erő vezesse őket. Ezeket a képességeket már azelőtt kifejlesztette Kanan, hogy egyáltalán vakon szüksége lett rájuk, aztán csak annyi változott, hogy már a mindennapi élethez is szüksége van rá, de ezt már fél éve gyakorolta, mire találkoztunk vele. Ha Luke-ból Yoda legfeljebb pár hónap alatt potens Jedit faragott, Rey meg néhány nap alatt fejlődött hatalmasat, nehogy már egy képzett Jedi lovag a meglévő képességeit ne tudja fél év alatt felfejleszteni. Aztán még jött Bendu tanítása is.

Amúgy meg, láttunk olyat is, hogy valaki egyszerre több dolgot lebegtetett. Vader egyszerre több tárgyat vágott hozzá Luke-hoz, ahogy Palpatine is könnyűszerrel mozgatott több podot is, sőt, még Luke is képes volt több tárgyat a levegőbe emelni egyszerre a Dagobah-n. Ebben sincs semmi új, semmi elképzelhetetlen, semmi hihetetlen. Bár ezen kétkedések olvasásakor mindig eszembe jut Luke és Yoda:

"- Ez hihetetlen.

- Látod, ezért nem megy neked."

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

De miért kéne a jövőbeli rezdüléseket feltérképezni? Éppen elég, ha az Élő Erőre koncentrálva a momentumot észleli. Ha a jelenbe figyeli, hogy a környezete hogy mozdul.

Ez egy furcsa dolog, de szerintem nem elég a jelent érzékelni. A látásnál se az a kulcs, hogy észleld, ami épp történik, hanem hogy abból kicsit a jövőbe láss, tudd, hogy mi fog történni. Ha az ellenfeled rád fogja a fegyverét, akkor lőni fog és a nyaláb feléd fog szállni ,amit ki kell védened. Ha bizonyos szögben mozgatja a kardját, akkor fel kell ismerned hogyan fog abból támadást kezdeményezni stb.. Pl. egy fogatversenynél se az a kulcs, hogy mit tapasztalsz a jelenből, hanem hogy mit érzel meg pár lépéssel későbbről. Anakinnál is azt mondták, hogy hihetetlenek a reflexei, ez jelentené azt, hogy átlátja a jelent és baromi gyorsan tud rá reagálni. Qui-Gon szerint viszont nem erről van szó, ennyire gyorsan talán nem is lehet feldolgozni az infókat, ehhez a jövőre vonatkozó sugallat kell. Legalábbis én valahogy így tudnám ezt elképzelni.

 

A maradék helyzetben, például harcban meg semmivel sem másabb, mint amikor lát és mondjuk ezer harci droid veszi körbe és bármelyik, akár a háta mögötti száz is rálőhet. Nyilvánvaló, hogy a lézernyalábokat nem szemmel észlelve passzolják vissza, mert az emberileg képtelenség. Ezt Kanan egyszer marha jól bizonyította, amikor megérezte Rex bajbakerülését, és oda sem figyelve védte a lövedékeket. Szó szerint hátat fordított a rá lövöldöző birodalmiaknak, és amíg Ezrával csicsergett, hárította azokat a lövedékeket, amiket nem is láthatott.

Szóval itt semmi sincs túlzásba víve. Kanan az élő példa, hogy a Jedik a harcban nem a szemükre hagyatkoznak, hanem csak az Erőre (ezt Ben megtanítja Luke-nak is). Azt is láthattuk, hogy ha odafigyelnek, megérzik mások jelenlétét, még ha azokat nem is látják. És még azt is hagyják, hogy az Erő vezesse őket. Ezeket a képességeket már azelőtt kifejlesztette Kanan, hogy egyáltalán vakon szüksége lett rájuk, aztán csak annyi változott, hogy már a mindennapi élethez is szüksége van rá, de ezt már fél éve gyakorolta, mire találkoztunk vele.

Igen, ez igaz lehet. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy nem önmagában a látás segíti őket a harcban, de az is egy fontos összetevő. Ahogy a hallás, a szaglás vagy a tapintás is, úgy az Erőérzékenység is egyfajta érzék,ami segíti a boldogulást. A mi életünkben is felerősödik a többi érzék, ha valamelyik kiválik, ettől függetlenül pl. egy vak (minden sikere ellenére se) képes teljes értékű életet élni, pláne aki később vakul meg. Persze az Erőérzékenységnél ez működhet másképp is.

 

Amúgy meg, láttunk olyat is, hogy valaki egyszerre több dolgot lebegtetett. Vader egyszerre több tárgyat vágott hozzá Luke-hoz, ahogy Palpatine is könnyűszerrel mozgatott több podot is, sőt, még Luke is képes volt több tárgyat a levegőbe emelni egyszerre a Dagobah-n. Ebben sincs semmi új, semmi elképzelhetetlen, semmi hihetetlen.

Igen, de ezeket nem egymástól függetlenül mozgatták. Vader mindent Luke felé irányított, Sidious is egy irányba mozgatta a podokat. Luke is egy konkrét pálya mentén lebegtette a köveket, ahogyan pl. Dooku vagy Yoda is a mennyezet darabjait a Geonosison.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez egy furcsa dolog, de szerintem nem elég a jelent érzékelni.

Mindjárt kihozod azt, hogy minden egyes ember jövőbelátó és anélkül egy lépést sem tudunk megtenni. :lol:

Azt, amit leírtál, azt az eszeddel következteted ki abból, amit látsz. Ez akkor is csak a jelen érzékelése, semmi köze a jövőbelátáshoz. És attól, hogy valaki rádemel egy fegyvert, még nem következik az, hogy lőni fog. Akár ejnye-bejnyét is mutathat. De még ha lő is, akár fél centire melléd is célozhat, amit szemmértékre nem fogsz tudni megállapítani, de a lövedék mégsem téged talál el.

A Jedi meg ehhez képest valóban a jövőt látja, nem csak kigondolja azt abból, amit lát. Az ember kigondolja a lehetséges lehetőségeket, a Jedi látja azokat. A kettőnek semmi köze egymáshoz. Az egyik találgatás, a másik tudás.

 

egy vak (minden sikere ellenére se) képes teljes értékű életet élni, pláne aki később vakul meg

:facepalm: Ilyet ne próbálj előadni egy olyan embernek, akinek az ismeretségi körének nagy része vak és nem egy csak később veszítette el a látását. Egy kifejezetten azon időszak alatt vakult meg, amióta ismerem. Egy másik - az anyám - életem folyamán veszítette el egyre jobban a látását, ma már csak az egyik szeme jó, de azzal is alig lát. És mindegyikük teljes értékű életet él!

 

Igen, ez igaz lehet. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy nem önmagában a látás segíti őket a harcban, de az is egy fontos összetevő. Ahogy a hallás, a szaglás vagy a tapintás is, úgy az Erőérzékenység is egyfajta érzék,ami segíti a boldogulást. A mi életünkben is felerősödik a többi érzék, ha valamelyik kiválik, ettől függetlenül pl. egy vak (minden sikere ellenére se) képes teljes értékű életet élni, pláne aki később vakul meg. Persze az Erőérzékenységnél ez működhet másképp is.

Ha egy mindenható, időtlen energiamező használata van a kezedben, azt azért nevezhetjük úgy, hogy másképp működik az ember. A Jedik persze, használják a szemüket, de bizonyították, több ízben is, hogy abszolúte semmi szükség rájuk, az Erő ugyanúgy segíti őket. Láttuk az ep2-ben, láttuk az ep4-ben, láttuk a Rebelsben - utóbbiban Kanan harcban működött úgy, oda sem figyelve védte a lövedékeket. Az Erő egy mindenható erő, felhasználói szuperhősök az SW keretein belül. Az Erőérzékenység egy minden felülbíráló, isteni hatalmat adó készség. Ha a Jedi/Sith/Ren/stb. elég magas midivel bír és elég sokat tanult, akkor olyasmikre lesz képes, ami mellett egy bolygó elpusztítása smafu. :)

Amúgy nem fér a fejemben, hogy egy vak Jedi lovag, akivel ott az Erő, miért nehezebben hihető, hogy teljes életet él, mint az, hogy halottak a haláluk után visszajárnak. Vagy villám lövell ki az ujjukból. Vagy szénné égnek, de simán tovább élnek. Vagy puszta kézzel becsuknak egy fénykardot. Vagy alakot váltanak... Stb. Láttunk ennél már ezerszer furcsább dolgot is az SW-ben, de az, hogy vakon is tök jól tájékozódnak már az ep4-ben tisztázva lett. Előbb láttuk ezt, mint a telekinézist. A második képesség, amit megmutattak. Ha nem, a harmadik, mert Ben közben megérezte, hogy pár millióan meghaltak. És tessék, fényévekről érzékelik emberek halálát, vagy, hogy figyeljenek valakit, beszélgessenek vele, de az lehetetlen, hogy a környezetüket "lássák" az Erővel.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.