Ugrás a kommentre

Chapter 19: The Convert

Ajánlott hozzászólás

• 2 hónappal később...
  • 4 hónappal később...
Hozzászólás ideje:
2023. 03. 15. - 10:30, Yoda József írta:

Hát az Új Köztársaság nem sokban különbözik a Biradolomtól. Most mondjam azt, hogy ez az állam is megérdemelte a bukását?

Az Andor után megnézve ezt a részt, méginkább nőtt a kontraszt. 

Hozzászólás ideje:
26 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Az Andor után megnézve ezt a részt, méginkább nőtt a kontraszt. 

Hát a "nem sokban különbözik" rész tényleg erős volt már akkor is, és nem öregedett jól, de azért láttunk megkérdőjelezhető dolgokat ebben a részben emlékeim szerint

Hozzászólás ideje:
23 perccel korábban, Yoda József írta:

Hát a "nem sokban különbözik" rész tényleg erős volt már akkor is, és nem öregedett jól, de azért láttunk megkérdőjelezhető dolgokat ebben a részben emlékeim szerint

Az a tetű Kane csinált megkérdőjelezhető dolgokat, habár a rendszer naivsága jól lejön. 

Egyébként már csak a két korszak Coruscantja közötti kontraszt miatt is érdemes volt újra nézni. 

Hozzászólás ideje:
8 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Az a tetű Kane csinált megkérdőjelezhető dolgokat, habár a rendszer naivsága jól lejön

Ja én nem arra gondolok, hanem a rehab intézetre, ahol minden reggel jön a felkérdezős droid, és lehet érezni, hogy itt bizony nem válaszolhatsz őszintén

Hozzászólás ideje:
34 perccel korábban, Yoda József írta:

Ja én nem arra gondolok, hanem a rehab intézetre, ahol minden reggel jön a felkérdezős droid, és lehet érezni, hogy itt bizony nem válaszolhatsz őszintén

Nekem ott nem jött le az, hogy nem szabad igazat mondani. Épp ellenkezőleg, amikor Pershing őszinte kérdést tett fel, nem rohamosztagosok nyomultak be az ajtón, hogy tarkónlövéssel vagy életreszóló Narkina-5 beutalóval díjazzák az érdeklődését, hanem egyenes választ kapott. A rendszer viszont tényleg hibás, például egy ostoba droid végzi a kikérdezést, nem egy értelmes élőlény, aminek feltűnt volna, hogy Pershing testbeszéde megváltozik, és a hallgatása gyanús. Illetve rendkívül naív az egész Amnesztia Program. Napi egy interjú olyan droiddal, ami egyértelműen képtelen megkülönböztetni az igazmondást a hazudástól, emellett a programban résztvevőket még csak meg sem figyelik.

És épp ezért az Amnesztia Program ahhoz képest, hogy miféle alakok vannak ott, egy kész üdülőparadicsom. Az új Köztársaság otthont ad nekik, fizető munkát, nem figyeli minden lépésüket egy felfegyverzett őr, oda mennek Coruscanton, ahová bármilyen civil mehet, szóval még a mozgásuk sincs igazán korlátozva. Sőt Pershing még előadást is tarthatott a kutatásáról több ezer élőlény előtt. És ő egy olyan ember, aki bár jóravalónak tűnik, azért nem okozott neki látható lelkifurdalást, hogy halállal végződő emberkísérleteket végzett a Birodalomnak, ami ráadásul már évekkel korábban összeomlott, ő mégis tovább szolgálta ezt a nyilvánvalóan népirtó, elnyomó szervezetet. És, amint kiszabadult a Birodalom karmai közül, tartott vagy két napig meggyőzni arról, hogy engedély nélkül menjen elzárt területre és betörjön egy birodalmi csillagrombolóba, mindezt azért, hogy titokban folytathassa az új Köztársaság törvényei szerint illegális kísérleteit. Szóval a jóravaló Dr. Pershing a lelke mélyén morálisan kicsit ingoványos, mégis, az Amnesztia Program meglehetősen szabad életet, otthont és munkát adott neki, szabadon barátkozhatott más ex-birodalmiakkal, valószínűleg a párkapcsolat sincs tiltva, nem figyelik minden lépését fegyveres őrök, de még droidok sem figyelnek rájuk a lakótömböknél, és a kiértékelő épületben sem állnak minden ajtó mellett felfegyverzett katonák, stb. Sőt van egy olyan sanda gyanúm, hogy X idő után simán kikerülhet bárki ebből a programból és az új Köztársaság teljeskörű tagjaként folytathatja az életét, még akkor is, ha valójában továbbra is a Birodalom ügynöke.

Ehhez képest az a kis kellemetlenség, hogy minden nap(?) el kell mondani egy kuka droidnak, hogyan érez, hát nehogy már megsajnáljuk. Szerintem a Kessel fűszerbányáiban, a Narkina-bűntetőkomplexumok mélyén vagy a Wobani munkatáboraiban senyvedő lázadók (ha élve eljutottak idáig) és ártatlanok örömükben Palpatine lábát csókolgatták volna, ha csak annyi bűntit kaptak volna a Birodalomtól, amennyit Dr. Pershing vagy Elia Kane háborús bűnökért.

Hozzászólás ideje:
2 órával ezelőtt, Yoda József írta:

Inkább itt annak örüljenek hogy nem lőtték agyon azonnal őket a Birodalom szolgálatáért.  Szerintem már láttunk minden elképzelhető borzalmat amit a Birodalom elkövetett. Na ezek a szörnyüségek pont az ilyen hthű alattvalók miatt következtek be. Amúgy pont a ghormani mészárlás láttán jutott eszembe hogy ez a program most hogy?  Akiiket kínoztak, megaláztak, akiknek a bolygóját suzétcseszték, akiknek a hozzátartozóját megölték, akik a Jediket kedvelték, nekik lehetett őszintén válaszolni? ha igen akkor vitték őket a galaxis Gulad-jára. Semmilyen jótettet nem érdemeltek és nekem ez egy szívfájdalmam hogy egyáltalán ez a program létezhet. 

Ez olyan mintha az ötvenes évek Németországában egy zsídó azt látná hogy egy a náci Németországot kiszolgáló, annak elveivel teljesen egyetértő "embett" aki kétpofára zabálta a kaviárt (miközben sokakat megöltek, napi egy kenyéren tartottak, rabszolgaként dolgoztattak), rehabilitálnának és lenne pofája arra hogy nem válaszolhat őszintén. na akkor jönnnék én és megkérdezném hogy mi a baja uram? Nem lehetek őszinte. Segítek magán uram, nézzen csak bele a shotgun-om csövébe, 

Azért ne emelj már szót ezekért a legalja nem is tudom mikért. Nagyrész önként szolgálták a Birodalmat. Az sem érv hogy elhitték a propagandát. 

Hozzászólás ideje: (szerkesztve)
14 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

És épp ezért az Amnesztia Program ahhoz képest, hogy miféle alakok vannak ott, egy kész üdülőparadicsom.

Ezt még ők is beismerik amikor megemlíti azt hiszem M40, hogy a Birodalom ezt nem így intézte volna.

14 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

És épp ezért az Amnesztia Program ahhoz képest, hogy miféle alakok vannak ott, egy kész üdülőparadicsom.

Csak annyi, hogy egyenruhában kell járniuk és nincs nevük, csak számuk. De ezt a Birodalomban biztos megszokták.

12 órával ezelőtt, Frenkie írta:

Semmilyen jótettet nem érdemeltek és nekem ez egy szívfájdalmam hogy egyáltalán ez a program létezhet. 

Önmagában nem lenne rossz ötlet, ha tényleg hatékonyan szűrné ki azokat, akiket el kell ítélni, vagy kémkedni vannak csak a programban. Kár, hogy nem tudunk róla többet. Pl. Gideont nem rakták bele, hanem egyből bíróságra vitték. Ez már egy jó pont. Szóval szerintem ide inkább a sima bakák, tisztek kerülhettek, akik nem voltak túl magasan ahhoz, hogy égbekiáltó bűnt kövessenek el. Lehet, hogy Dedra pl. már nem kerülhetett volna bele az Amnesztia programba, mert nagy súlyú bűnökkel volt terhelt (tényleg, itt mennyi idős lehet Dedra?)

Amúgy ez a rész a Mandalorian Andorja. Azért is néztem meg. :D Jöhetne még több ilyen az ÚK korából.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
Hozzászólás ideje:
4 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Csak annyi, hogy egyenruhában kell járniuk és nincs nevük, csak számuk. De ezt a Birodalomban biztos megszokták.

Az is, meg szerintem ez a rész is csak ideiglenes. Legalábbis szerintem ez nem életre szóló program, hanem csak addig vagy benne, amíg rehabilitálnak és megbizonyosodnak afelől, hogy az új Köztársaság hasznos tagja leszel. Aztán mehetnek az Erő hírével.

4 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Önmagában nem lenne rossz ötlet, ha tényleg hatékonyan szűrné ki azokat, akiket el kell ítélni, vagy kémkedni vannak csak a programban. Kár, hogy nem tudunk róla többet. Pl. Gideont nem rakták bele, hanem egyből bíróságra vitték. Ez már egy jó pont. Szóval szerintem ide inkább a sima bakák, tisztek kerülhettek, akik nem voltak túl magasan ahhoz, hogy égbekiáltó bűnt kövessenek el. Lehet, hogy Dedra pl. már nem kerülhetett volna bele az Amnesztia programba, mert nagy súlyú bűnökkel volt terhelt (tényleg, itt mennyi idős lehet Dedra?)

Dedráról azt sem tudni, hogy az Andor idején hány éves, így megtippelni is nehéz. Valahol 20 és 50 között lehet, ha még egyáltalán él. Viszont az, hogy az Amnesztia Programban miképpen szelektálnak, az egy nagyon jó kérdés. Gideon moffon túl több más birodalmi felső vezető sem került bele ebbe a programba: Stradd parancsnok, Kosh prefektus, Keong moff, Nyall moff, Adambo tábornok és Venn Eowelt BBI-s miniszter (Utóhatás-trilógia). Eme lista alapján parancsnoktól fölfelé nem kerülnek be emberkék a programba, vagyis tényleg a felső vezetés. Meero Kane-hez hasonlóan rang szerint csak hadnagy volt, bár szektorfelügyelő. Az jó kérdés, hogy a Ghormanon történtekért valaha is elszámoltathatnák a köztársaságiak, mert az ebben való részvétele annyira titkos volt, hogy tényleg csak egy maroknyi ember tudott róla, és azok javáról biztosan tudjuk, hogy meghaltak. Ha Kleya és/vagy Wilmon még élnek és az új Köztársaságban magasabb pozícióban vannak, és szembejönne velük Dedra Meero aktája, akkor talán ők fel tudnák tárni ezt az ügyet, de mindenki más számára szerintem ő csak egy BBI felügyelő a sok közül. Az meg jó kérdés, hogy ezeket a hadnagyokat hogyan értékelik.

A másik, hogy az Amnesztia Programba bekerült Dr. Pershing is, akiről szerintem tudták, hogy nem csak egy laborasszisztens volt. Cara és Karga simán jelenthették, hogy mit láttak a nevarrói birodalmi laborban, ahol a Pershing által Gideonnak küldött holoüzenetből egyértelművé vált, hogy ez a fickó egy vezető kutató, aki a Köztársaság törvényei szerint illegális kísérleteket folytat a Birodalom részére. Szerintem már ez elégnek kellett volna lennie ahhoz, hogy börtönbe kerüljön. Ha meg erről nem tudott az új Köztársaság, nos, akkor több probléma van ezzel az Amnesztia Programmal, mint elsőre gondolnánk, pedig Elia Kane hadnagy jelenléte már eleve súlyos gondokat mutat.

Hozzászólás ideje:
1 órával korábban, Dzséjt írta:

Elia Kane hadnagy jelenléte már eleve súlyos gondokat mutat

Főleg, hogy jó példaként van kezelve, akiben feltétlen megbíznak. :(

Ejj de megnéznék egy részt amiben mondjuk Dedrát kihallgatja Kleya vagy Wilmon. :D

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

• Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.