Ugrás a kommentre

Chapter 19: The Convert


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

19. fejezet - The Convert / A megtért

 

Írta: Jon Favreau, Noah Kloor

Rendezte: Lee Isaac Chung

 

Helyszín: Coruscant, Kalevala, Mandalore

 

Szereplők:

Din Djarin - Pedro Pascal

Grogu

Bo-Katan Kryze - Katee Sackhoff

Dr. Penn Pershing - Omid Abtahi

Elia Kane - Katy O'Brian

Amnesztiatiszt G27 - James Chen

Amnesztiatiszt M34 - Max Fowler

Amnesztiatiszt M40 - Matthew Bellows

Fegyverkovács - Emily Swallow

Paz Vizsla - Tait Fletcher (Jon Favreau)

R5-D4

 

Történet

Miközben Din, Grogu és Bo-Katan a Birodalom elől menekül, Gideon moff egykori vezető kutatója, Dr. Pershing megpróbál beilleszkedni az új Köztársaság polgárai közé.

 

Concept Art galéria

 

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: Chapter 19: The Convert

Nos hát megkaptuk a leghosszabb és eddig a legszokatlanabb narratívájú epizódot a sorozatban. 

"A megtért " két karakterre is(sőt háromra basszus) vonatkozik. Din Djarin kapta a kisebb játékidőt, az ő megtérése volt a zárójel az epizódon, a nyitány és a zárás is. Kaptunk nagyon látványos üldözést, légicsatát, de az érdekes az, ebben a részben, hogy Din nem tudja, hogy lerántotta e valami, semmi élőre nem emlékszik. Ezt mondjuk én nem értem. Az, hogy Bo, miután ezt megtudja eltitkolja a Mythosaurust az újra a "ne bízz benne" érzést kelti. Amúgy Din a légicsatában megmenti, szóval nem is tudom, hogy áll a meccs, ki kit hányszor mentett meg.. Lényeg, hogy megszöknek és teljesen logikusan Bo Katan is megtértnek számít, akarata ellenére az  Őrzők gyermekei számára. 

 

Nem tudom mi lesz ebből!

 

Aztán itt az epizód másik megtértje Dr. Pershing, a főszereplő. Coruscant. Itt van. Gyönyörűen, mint a PT-ben, gyönyörűen, mint az Andorban. Operaház. Látkép, beltér. Aztán az "utolsó szikla" a téren, amit eddig csak animációs formában láthattunk. Csillagromboló roncsa, annyi meg annyi elem. Drága rész lehetett. De nekünk igazi csemege sok ponton. Pershing szenved ambícióitól, amnesztia ide vagy oda, a lány pedig rohadtul kérdőjel nekem. Igazi megtért? Vagy kettős ügynök? Mert amit a végén tesz az szerintem memória törlés. Gideon likvidátorának inkább beillik. Annyira számoltam az öreggel,hogy már hallottam a lépteit a Csillagrombolón.. De nem. 

Szóval, ha Pershing agyát kinullázták, akkor a vargabetűje Coruscantal, az új Köztársaság belügyeivel csak rajongói csemege marad? Annak kiváló és minden hídra szükség van OT és ST közt, köszönjük. Gyanítom több lesz ebben, ha ennyi időt kapott. 

De ez a "csajszi Syrill Karn", hát nem mindegy ki/vagy mi motíválja és nagy izgalommal írom le a végén is, hogy :

 

Nem tudom mi lesz ebből.. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez a rész olyan volt, hogy pont a főszereplő kapta a legkevesebb időt. Nem gondoltam, hogy ennyi időt szánnak Pershing dokira, de annyira magával rántott, hogy teljesen elfelejtettem, hogy az elején Mandoék szerepeltek :D 

 

Először nem tudtam eldönteni, hogy Coruscanton vagy Hosnian Primeon vagyunk. Érdekes, hogy az amensztia programban résztvevőket Coruscanton tartják, azt hittem mindent átvittek Hosnianra. Mondjuk lehet ott is van ilyen, ki tudja. Pershing doki TED-talkja érdekes volt, meg az azt követő elismerések, szerintem biztos "otthon" érezte magát, hogy ennyire lelkesednek a tudásáért és a munkájáért. A hely ahol dolgozott majdnem ugyanaz ahol Syril is tengette a napjait, csak a bútorzat más körülbelül. Hamár Andor, a sorozathoz képest megint egy másfajta Coruscantot kaptunk, de ha nem lett volna az egyik épületen az ÚK zászló, akkor tényleg bármelyik korban lehettünk volna. Ahogy az egyik arisztokrata is mondta, Köztársaság vagy Birodalom nekik egykutya, addig amíg csöndben vannak és békén hagyják őket. 

 

Gideon meg ezek szerint sosem kapta meg a büntetését, mert már előtte megszökött. Én végig megvoltam győződve, hogy Elia Kane-t Gideon jutatta be az amensztia programba, hogy felmérje Pershing doki hozzáállását a korábbi munkájához, és juttassa ki ha úgy ítéli meg, és folytathatják ahol abbahagyták. Arra gondolni se mertem, hogy az Új Köztársaságnak "kémkedik". A mon cala-tól aranyos megjegyzés volt, hogy ők nem a Birodalom, mégis ugyanolyan masinába dugták Pershinget, mint amiben a klónok chipjeit is tuningolták. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Elia-nak mi a terve: jót akar a Dokinak, hogy lenullázza az agyát, vagy mégiscsak Gideonnak dolgozik és azért tette amit tett, hogy védje a klón programot? Lehetett volna egy érdekes dilemmát ebből csinálni, hogy ugyan az ÚK megbecsüli de a klón és genetikai programjai nem érdeklik mert törvény tiltja, vagy pedig önként visszamegy Gideonhoz, csak azért hogy folytathassa azt amit szeret csinálni?

 

Végén Mando pedig csak megbocsáltást nyert Bo-Katannal együtt, aki szerintem a háta közepére nem kívánja az egészet és hála Dinnek a sisakját se veheti le :D Mondjuk szerintem ez pont nem fogja annyira érdekelni.

 

Ja, és a Taung-ok is vissza lettek hozva a kánonba. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

27 perccel korábban, Yoda József írta:

Ezt hol mondják? Nekem ez kimaradt

 

Mikor meghívják sörözni a Dokit és szóba kerül Gideon. Igaz csak pletykálnak, de én simán elhiszem, hogy megszökött.

 

image.png

 

Amúgy milyen érdekes, hogy vannak akik már a Birodalomba születtek bele, nem ismertek mást, és azon nosztalgiáznak, hogy milyen volt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Yoda József írta:

Hát az Új Köztársaság nem sokban különbözik a Biradolomtól. Most mondjam azt, hogy ez az állam is megérdemelte a bukását?

Elképesztően sok dologban különböznek. Nem is értem hogy merülhet fel, hogy nem sokban különböznek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem Gideon sorsa egyelőre kérdéses. Valaki úgy tudja, hogy megszökött, más pedig, hogy az elmezúzó foglya lett. Meglátjuk, hogy mikor fog előbukkanni. :) Én elsőre azt mondom, hogy megszökött.

 

Az amnéziaprogram érdekes volt, ahol számokkal bélyegezték meg az embereket, nem pedig a saját neveikkel. Valamint meg volt a saját szektoruk, amin belül szabadon közlekedhettek, de azon túl ment is a letartóztatás.

 

De mielőtt még visszatérnék a Coruscanti szálra, volt nekünk egy másik is, ahol az epizód címét reprezentáló személyek életét követhettük nyomon. A két megtért lélek visszatért a Kalevalára. Ám TIE-ok találnak rájuk. Remek volt a csata ellenük, az N-1 és a Gauntlet remekül helytállt a harcban. Utána viszont jön a feketeleves: Bo otthona elpusztul a bombázók miatt. Erre nem voltam felkészülve, arra meg pláne nem, hogy még jön erősítés. Bo itt elejtett egy érdekes mondatot: "Egy birodalmi hadúrnak ritkán van ennyi hajója."

Szerintem mindig is feltételeztük, hogy Gideonnak nagyobb hadereje van, mint amit eddig láttuk, szóval egyelőre én rá tenném a voksot, úgy hiszem, hogy ő valahol összekapargatja az erőit, ő irányítja Eliát. Így állt bosszút amiatt, amit Bo elkövetett ellene, nevezetesen amit a 2. évadban láttunk.

Persze könnyen lehet, hogy egy még nála is hatalmasabb hadúrral van dolga Dinnek és Bo-nak, egy olyan, aki még Gideonnál is veszélyesebb. Persze az Internet ahogy látom elkezdett azon is spekulálni, hogy mivan, ha végül is Thrawn küldte ezeket az erőket. Utóbbit egyelőre nem hiszem, túl keveset tudunk, hogy bármiféle következtetést le merjünk vonni. A legbiztonságosabb tipp szerintem itt Gideon - mindezt feltételezve, hogy nincs fogságban.

 

A rész harmadik megtért karaktere nem más, mint Persing doki. Először is: újra Coruscanton voltunk, láthattuk az operát(!), a Monument Plázát, az Umate csúcsát. Mind-mind visszaköszönő elemek, legyen szó az Ep3-ról, a TCW-ről, vagy a Light of the Jedi-ról, ugyanis ha jól emlékszem, a főkancellár a Nagy Katasztrófa után közvetlenül az Umate csúcsánál találkozott a jedi tanács fejeivel és a legfontosabb képviselőkkel a krízis kivizsgálását követően.

Node Pershing új környezetben van, ami számára tök új, csak gondoljunk a fagylaltot jelenetre. Meglehetősen érdekes volt a sztorija a gyermekkorát és a kutatásai kezdetét elkezdő érvek következtében. És itt jön számára az arculcsapás: az eddig megkezdett kutatásait nem tudja folytatni, hiszen a Köztársaság ezeket súlyosan bírálja. De jön Eila Kane karaktere, aki nálam már a kezdetektől gyanús volt. Valahogy túl segítőkész volt a doktor számára. Jó, mindketten Gideon alatt szolgáltak, de akkor is gyanakodtam rá az egész rész során.

 

A kis kiruccanásuk izgalmasra sikeredett, különösen a vonatos rész tetszett, komolyan mondom, a droidoktól tisztára terminátoros feelingem lett. :D

 

Amikor Pershinget letartóztatják, egy pillanatra azt gondoltam, hogy a rendőrök Gideon alá dolgoznak és mivel kint vannak a zónán, nyugodtan elmenekülhetnek a csomaggal és a doktorral együtt. De utána nem ez lett. De a rendőrök ruhája hasonlított a Canto Bighti rendfenntartók öltözékére. :)

 

A végén Kane intézkedett. No már most elgondolkodtam: ha Gideonnak dolgozik, akkor ezzel elérte, hogy a doki "titokban" tartsa a klónozási tevékenységeiket, vagy a csaj végülis tényleg megtért és elakarja felejteni az egészet, Pershingnek is jót akar, ezért törölteti az emlékeit? :hmm:

 

Az utolsó jelenet pedig visszacsatlakozik Din és Bo sztorijához. Bo követve Din utasításait nem vette le a sisakot, ezzel mintegy megtértként bekerült a Children of the Watch tagjai közé. Vajon mit gondolt Bo? Esetleg felhasználja ezt az egészet a saját szakállára? Vagy talán látja azt, hogy az Igaz Út lehet az Út, amelynek következtében a mandaloriak egyesülhetnek? Hiszen ne feledjük, egy ilyen szektához tartozó egyén szerezte meg a sötét kardot, bizonyította be, hogy Mandalore nem mérgezett és a Mythosaur is megjelent neki. Talán ezeket látva elkezd hinni ebben az egész "Út"ban? Mindenképpen érdekes lesz majd Bo további története.

Szerkesztve: - Bence1997
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Érdekes rész volt, nem éppen erre számítottam, főleg mikor láttam és megörültem, hogy milyen hosszú ez a rész, és milyen baromi ütős cold openingje volt.

 

Kíváncsi vagyok Bo Katan miért titkolja a lény létezését, vagy talán ő maga sem hiszi el, hogy pontosan mit látott? Ha a lény, és annak létezése azt jelenti, hogy Mandalore újra felvirágzik, akkor lehet ezt az infót valahogy majd a saját malmára akarja hajtani?

 

Az elfogóvadászokkal a fogócska állati volt. Ahogy Din kiugrott a hajóból, hogy beszálljon az N1be...zseniális! Külön imádom a földre éréseket, hogy nem mindig zökkenőmentes. 

Szóval ez a kis Tie vadász harc, ami egyáltalán nem volt kicsit, nagyon tetszett. És úgy néz ki Bo-nak nincs már kastélya, ahol ülhet és búslakodhat. :D Vajon a Birodalom tényleg Katan miatt volt ott? Mondjuk ez még tényleg esélyesebb, mint hogy Din-t követték.

 

Majd jött a fordulat, és kaptunk egy teljes Pershing részt. Mintha egy Andor részt ágyaztak volna be a Mandoba. :D Egyrészt tetszett, hogy ismét kaptunk egy lassabb, részletesebb, a hétközi napi emberek napjait, életét bemutató részt. Már amennyire a rehabilitáció alatt álló birodalmi katonák, tisztek hétköznapi embereknek számítanak. Bírtam, hogy megint megpróbáltak egy egész más szemszögből bemutatni a témát, hogy oké, hogy a Köztársaság szép és jó, de azért ott is vannak, lehetnek hibák a rendszerben. Kicsit szemellenzős tűnik az, hogy minden, ami a Birodalomtól származik az csak rossz lehet, és meg kell semmisíteni pl. Jó volt látni, hogy őrlődik a doki, és hogy használja ki ezt a gyengeséget Kane, akivel kapcsolatban végig voltak kételyeim, hogy mik is a szándékai a dokival. Egy kicsit úgy hittem, van rá esély, hogy már annyira a Köztársaságnak dolgozik, hisz benne, hogy képes tőrbe csalni és feladni a dokit, csak hogy kiszűrjék a visszaesőket - de mikor ráhúzta az áramat, hogy már inkább úgy, hogy ő még mindig a Birodalomban hisz, és megbünteti azt, aki átállt a Köztársaság mellé.

Lassú volt, de részletes. Sok apró dolgot ki lehet még emelni, hogy mennyire hangulatos volt, pl a Csillagromboló "temető", vagy bármelyik helyszín a Coruscanton.

És bár múltkor megdícsértem, hogy a maszkok is mennyivel jobbak, valahogy a Kalamari maszkokra ez nagyon nem igaz. Huhh nagyon nem tetszettek.

 

És végül kaptunk egy kis megható jelenetet, ahogy Din és Bo-t is befogják - újra - a csapatba.

Kíváncsi vagyok innen merre tovább, illetve, hogy miért is volt fontos ez a rész Persinggel. Remélem lesz valami értelme, ahogy az IG mellékküldinek is majd.

 

Összességében nekem ez most egy 7,5/10 volt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Bomarr írta:

Elképesztően sok dologban különböznek. Nem is értem hogy merülhet fel, hogy nem sokban különböznek.

Hát amit az amnesztia programban részvevőkkel művelnek, annál még egy sima börtönbüntetés egy normális ellátással is humánusabb lenne.

 

Pershingnek gyakorlatilag kimossák az agyát a végén. Kívülről az egész le van öntve egy szirupos mázzal, de amúgy gyakorlatilag alig vannak emberszámba véve. Csak számok a Köztársaságnak. A nevüket sem használják, csak egy azonosítószámot. Ezt csinálta a Birodalom is

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kész vagyok. :o:angel2: Ez a rész tetszett az összes Mandóból eddig a legjobban. A lányomat a közepe nem érdekelte én meg ámultam, hogy olyan, mintha Andort néznék EP2-3-al ötvözve.

Megnyugodhatunk, hogy Bót nem látjuk többet abban a helyzetben. ;)

Lehet csak azért nem mond semmit Dinnek, mert maga sem hiszi el, hogy látta. :?

Kiderült a bizonyítás módja. Felkerült az I-re a pont. Ez az I-gaz út. :whistle:

A végén szétröhögtem magam, ahogy Bót beszervezte a szekta :lol2: .

Miközben a barlang felé tartottak, azon filóztam, hogy készülnek sisakban a kis mandik és jött a csuda poén a végén. Csak mellékesen jegyeztem meg múltkor, hogy Bo is fürdött, s most annak következménye lett. Szinte láttam Bo arcát a sisakon át, hogy atya ég, kik közé kerültem. :bumm:

Csórót a sajátjai elhagyták, hát a sors is ezt akarja, hogy miután lebombázták a drágaságát csatlakozzon a gúnyba foglalt társasághoz. Ez a karma igaz útja. Ott a pont.:hb:

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Van pár dolog amit nem vágtam, hogy most mi van alapon..... 

Bo katan-t ilyen könnyen elfogadták, csak mert még ha nem is magától, de Din-t megmentve megmártózott a bányák alatti vizben?? 

Aztán meg már ment a pacsizás a többiekkel?? What? :O  

A kovács "néni" meg úgy beszélt róla korábban, hogy az ő története intő példa, hogyan nem szabad mandalóriként élni, most meg már abba a klánba tartozik? Ez valahogy nem tiszta nekem...

 

Másik dolog, ez a Dr. Pershing feladta magát az új köztársaságnak, és akkor bekerülhetett a rehab. programba? 

Pershing ósszehaverkodott ezzel a volt kommunikációs tisztel, aki Gideon alatt szolgált, de beépülve dolgozik,  mindkét oldalon, amolyan kettősügynökként? 

Aki feldobta mert visszaesőnek minősül, de előtte még jól felbújtatta azért..

Aztán meg amikor azt a fura kezelést megkezdték, az ügynök nő még jól kisütötte Pershing agyát? 

Nekem ez most nagyon ködös..XD

Nem is tudom normálisan megfogalmazni, mit is láttam a végén... sorry :D 

Szerkesztve: - Cpt. Rex
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Szisz írta:

A végén szétröhögtem magam, ahogy Bót beszervezte a szekta :lol2: .

Tényleg nevettél? Szerintem ambivalens érzésekkel teli, de meghitt pillanat volt. 

Amúgy közölte a Kovács, hogy távozhat, ha akar. 

De nem nagyon van hová mennie. Szerintem most megy és átgonddolja az életét. :)

Meg, hogy mit kezdjen a mythosaur titkával? De továbbra sem értem Din miért nincs vele tisztában, hogy volt ott valami? 

 

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Huhh nekem ez most nagyon nem jött át.

A mandos részek rendben voltak, de közötte amit láttam, atyaég.

Ez a Elia vagy ki nálam megy a Reva, Dedra, Syril vonalba, mint leghiteltelenebb sorozatkarakterek ever, rémes volt.

 

Sajnálom, ez most nem talált be.

Hogy pozitívumot is említsek, Coruscant gyönyörű volt, a színek, ahogy élt a város, az egész miliő zseniálisan lett bemutatva. Olyan apróságokkal, mint a jégkrém pl, vagy a hegycsúcs. 

Ezek tetszettek, de a többi történés miatt végig feszengve néztem a részt.

És Cpt.Rex-hez kapcsolódva, én sem értem most mi az isten is történt a végén, mi volt a lényeg, mit is akar ez a karakter, mit nem akar, kinek dolgozik, stb. Gondolom a továbbiakban majd kiderül, de most vakon vagyok.

 

Gyorsan meg is nézem a BB-t, hogy ez kimenjen a fejemből.

Szerkesztve: - Galen Malek89
kihagytam valamit
  • Nem értek egyet 1
  • Szomorú 1
  • Meglepő 1
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 hour ago , Yoda József said:

Hát amit az amnesztia programban részvevőkkel művelnek, annál még egy sima börtönbüntetés egy normális ellátással is humánusabb lenne.

 

Pershingnek gyakorlatilag kimossák az agyát a végén. Kívülről az egész le van öntve egy szirupos mázzal, de amúgy gyakorlatilag alig vannak emberszámba véve. Csak számok a Köztársaságnak. A nevüket sem használják, csak egy azonosítószámot. Ezt csinálta a Birodalom is

Az, hogy átmossák az agyukat, bizonyos esetekben lehet problémás, de szerintem sokkal jobb - még agymosással is - jobb emberré tenni őket mint szabadon hagyni birodalmiak tízezrét a galaxisban. Ami tényleg nem tetszett, hogy számként kezelték őket. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

24 perccel korábban, csoli1138 írta:

Tényleg nevettél? Szerintem ambivamens érzésekkel teli, de meghitt pillanat volt. 

Amúgy közölte a Kovács, hogy távozhat, ha akar. 

De nem nagyon van hová mennie. Szerintem most megy és átgonddolja az életét. :)

Meg, hogy mit kezdjen a mythosaur titkával? De továbbra sem értem Din miért nincs vele tisztában, hogy volt itt valami? 

 

Igen. Tényleg nevettem. Mit nevettem...Lányom sem értette min kacagok, nekem ez olyan visszanyal a fagyi pillanat volt.

Igen, nyilván akkor megy Bo, amikor akar, azért a helyében megfogadnám Din tanácsát és nem kapkodnék.

Din érdekes, olyan egyenes karakternek gondoljuk, hogy nála fel sem merül, hogy esetleg látta. Nem volt magánál.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

8 perccel korábban, Iqvi írta:

Az, hogy átmossák az agyukat, bizonyos esetekben lehet problémás, de szerintem sokkal jobb - még agymosással is - jobb emberré tenni őket mint szabadon hagyni birodalmiak tízezrét a galaxisban. Ami tényleg nem tetszett, hogy számként kezelték őket. 

Azt mondta a doki, ez nem egy elmenyúzó, hanem egy amolyan jobb beilleszkedést szolgáló gépezet, meg nem szünteti a régi "hobbija" iránti folytatási vágyat, csak jócskán tompitja azt. Persze ez a gyengébb verzióra vonatkozott. Viszont miután az az ügynök nő jócskán feltekerte az erősséget, titokban, az már valamilyen szinten káros, de hogy miként, passz. 
Nem értem ezt most, kinek dolgozik valójában ez az ügynök nő, Gideon-nak, vagy az új köztársaságnak? 

Nekem ez magas most... 

 

Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy Pershing tudását semmisitette meg, ezzel a jócskán felerősitett beavatkozással. 

Mivel Peshing maga is mondta, ő jóra használná a tudását, ezzel segitve az új köztársaságot. 

Akkor viszont ezt akadályozta meg az a beépitett ügynök, ha már a volt Birodalmi törekvéseket nem juttatta előrébb, akkor a tudása nehogy az új köztársaság kezei közzé jusson? És ezért kisütötte az agyát, vagy nem tom!? 

Szerkesztve: - Cpt. Rex
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

15 órával ezelőtt, Galen Malek89 írta:

Huhh nekem ez most nagyon nem jött át.

A mandos részek rendben voltak, de közötte amit láttam, atyaég.

Ez a Elia vagy ki nálam megy a Reva, Dedra, Syril vonalba, mint leghiteltelenebb sorozatkarakterek ever, rémes volt.

 

És Cpt.Rex-hez kapcsolódva, én sem értem most mi az isten is történt a végén, mi volt a lényeg, mit is akar ez a karakter, mit nem akar, kinek dolgozik, stb. Gondolom a továbbiakban majd kiderül, de most vakon vagyok.

 

Valahol megértem. Nagyon kilóg a Mandóból a közepe, stílusában, nem Mandóról szól a rész nagy része. Nem úgy sül el a főszereplő hiányzása, mint a Boba könyvében, mert itt a közepe olyan, mintha egy másik film lenne és csak picit ismerős, akiről szól. Szóval, aki olyan, mint a lányom, hogy csak Mandó érdekli, azt nem fogja lekötni, ahogy lányom is unta a közepét. Ez van.

Elia meglepett, ő egy olyan kari lehet, aki jól helyezkedik, felfelé bukik, ahogy mondják. Hogy most még nem érteni a célját ezzel az agykisütéssel nem zavar, valószínű kiderül később.

Szerkesztve: - Szisz
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egy nagyon finom szendvicset kaptunk, aminek az eleje és a vége a Mandalore-ok szálát vitte tovább, a közepe viszont az ÚK-ra és Coruscantra fókuszált.

 

Bo-Katan nem mondja el Dinnek mit látott. Érdekes felütés. Vagy még a saját szemének se hitt? Nem látunk bele a fejébe, mit forgat benne ezzel kapcsolatban. Tetszett, hogy Djarint meghívta lakomázni….talán hemperegni is szeretett volna? :D 

Rózsaszín képzelgéseimnek a TIE Interceptorok feltűnése vetett véget, amik rohadt jól néztek ki (most láttuk őket először a sorozatban, igaz?! Az akció jelenet iszonyú látványos volt, a guntlet szép hajó és most megnézhettük mit tud csatában. A leglátványosabb az volt, amikor egy szárnymanőverrel szembe fordult az utolsó TIE-al és kilőtte.

Ám nem elégedett meg ennyivel az üldöző banda, Bo-Katan kastélyát is szétbombázták. Azért erre nem számítottam. Szerencsétlen nő földönfutóvá vált, ezentúl nem tud hol depizni (de szerintem már nem is akar). Persze a legnagyobb kérdés az, honnan kerültek elő a támadók? Mert látszólag a semmiből, de nyilván ez nem opció. Továbbra is az a véleményem, hogy a Mandalore-on van egy birodalmi maradványbázis. Gideon moff hozhatta létre anno, szerintem ők léphettek közbe, vagy….”nem mondjuk ki a nevét” csapatai voltak. :P 

Kevésbé volt érdekesebb a rész végi jelenetsor, amikor is megérkeznek az Őrzők Gyermekei szektájához. Előre dörzsöltem a tenyerem….de feleslegesen! A Fegyverkovács meglepően barátságosan viselkedett, sőt egy frappáns húzással Bo-Katan is a klán tagjává tette. Ennyit arról, hogy szó nélkül kinyírná. :D Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Azt azért kétlem, hogy Bo soha többet nem veszi le a sisakot, meg azért szorult bele annyi önérzet, hogy neki ne nagyon parancsoljanak. Mégis csak hercegnő, mondjon bármit Vizsla.

A fürdőzés bizonyítása zseniális volt! Soha nem találtam volna ki, hogy a bányák vizeit használja a kovács.

 

Ezután jött Coruscant. Na, innentől sok zsebkendő elfogyott a végéig, de ekkora geek álmot el se tudtam volna képzelni. Fantasztikus egyensúlyban volt a látvány a sztori és az apró utalások kavalkádja. Eleve az első jelenet egy az egyben Padmé EPIII-as apartmanjának megidézése! A lakása is látszódott a távolban, és ha ez nem lett volna elég, jött a főtér amit a TCW-be sokat láttunk, a nevesített hegycsúccsal! :clap: Na és az Opera! Mekkora feeling már! Ahol Palpatine és Anakin legendás párbeszéde zajlott, ott most Pershing doki vallja be érzéseit a közönségnek, ugyanis megtért. Teljesen váratlan húzás volt, abszolút nem ebben a kontextusban képzeltem az ő szerepét. 

Szép lassan aztán kirajzolódik előttünk egy bizonyos Amnesztia program képe. Ebben a volt Birodalmiakat kondicionálják át, méghozzá két lépcsőben. Először egy re-integrációs intézetben kezdik, aztán kerülnek Coruscantra, egy ebben a programban résztvevőknek épült gettóba lakóparkba. Itt már valami rossz érzés fogott el, és ahogy haladtunk előre ez csak fokozódott.

Remek volt látni korábbi birodalmi katonák beszélgetését, akik most már long live the empire helyett a long live the new republic-ot zengik. Pershing-en keresztül megtapasztalhattuk milyen is egy ÚK központi bolygón az élet. Azért van olyan dolog, amiben nem sok különbség van a Birodalomban megtapasztaltaktól. A gazdagoknak pl. tök mindegy hogy hívják az államformát, nekik mindig jó (mintha Canto Bight-on lettem volna). A hivatali működés sem lett jobb: merev, bürokratikus és csőlátású. Egy kiváló tudósból aktatologatót csináltak, mert a klónozás tiltott dolog (ez a coruscanti egyezmény feltűnt más műben is?). Jó volt az utalás a katonai leszerelésre, mert nem csak a rombolókat szedik szét, hanem a szövetségi flottát is. Hajrá Mon!

És akkor még nem is említettem Elia Kane-t aki szinte a semmiből lett egy érdekes és izgalmas szereplő. Kettejük szála Pershingel nagyon sok kérdést vet fel! Eleve az amit reklamál Pershing: miért ültette fel? A végén a keksz ropogtatása azt sugallja, hogy olyan ügynök lehet, mint Lonni volt korábban. Arra is vannak ötleteim kinek dolgozhat, de hogy már nem Gideonnak az fix. Persze ha nem tért meg végleg, és nem lett valójában egy ÚK tiszt, aki most állt bosszút Pershingen az árulásáért. Az egész csapda nagyon nem nézett ki jól a morálra nézve, amit az utolsó jelenettel sikerült teljesen takarékra tenni. Az elmenyúzó utódának létezése elég gáz az ÚK-ra nézve. A mon cala doki elbagatellizálta azzal, hogy ez nem olyan gép, meg ő is alá feküdt és kellemes…. Azt csak hallkan kérdezném meg, hogy ha ártalmatlan szándékkal készült, akkor miért van rajta gyilkos fokozat? :whistle:

Az ÚK az eddigiek alapján se volt egy rózsaszín utópia, de ezt most még inkább sikerült szürkíteni.

 

Magabiztosan állítom, hogy a Disney korszak mozgóképes alkotásaiban összesen nem kaptunk akkora Új Köztársaság világépítést, mint ebben a részben. Izgalmas lesz látni mivé fejlődnek a dolgok, de az nagyon tetszik, hogy tovább nyílik az olló és nagyobb perspektívákat kapunk. Pont ahogy ígérték.

 

 

Ja igen. Mik azok a Taungnapok?  :D

  • Nagyon tetszik 1
  • Vicces 1
  • Tetszik 3
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 órával ezelőtt, Yoda József írta:

Pershingnek gyakorlatilag kimossák az agyát a végén. Kívülről az egész le van öntve egy szirupos mázzal, de amúgy gyakorlatilag alig vannak emberszámba véve. Csak számok a Köztársaságnak. A nevüket sem használják, csak egy azonosítószámot. Ezt csinálta a Birodalom is

A volt birodalmiak örüljenek hogy nem egy sitten töltik az egész életüket. Ráadásul elég egyértelmű hogy szó sincs agymosásról. De még ha igazságtalanok is lennének a volt birodalmiakkal - szerintem egyáltalán nem azok - akkor is: a Birodalom milliókat mészárolt le és taszitott rabszolgasorba. Nehogy már az ugyanaz a kategória legyen minthogy a rendszer egykori ellenségeit nem kezelik királynőkként meg királyokként...,. jaj szegényekre számokként hivatkoznak... hogy oda ne rohanjak. Ennél a Birodalomnak picit több volt a rovásán.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

23 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ja igen. Mik azok a Taungnapok?  :D

Utánanézve a Taungnap egy Coruscanton alkalmazott nap, mint pl. nálunk a szerda. Itt nem csak a Taungnap, de a Bendunap is feltűnt. Ezek a standard napok a fővárosban: Primeday, Centaxday, Taungday, Zhellday, Benduday. :)

 

2 órával ezelőtt, Cpt. Rex írta:

Van pár dolog amit nem vágtam, hogy most mi van alapon..... 

Bo katan-t ilyen könnyen elfogadták, csak mert még ha nem is magától, de Din-t megmentve megmártózott a bányák alatti vizben?? 

Aztán meg már ment a pacsizás a többiekkel?? What? :O  

A kovács "néni" meg úgy beszélt róla korábban, hogy az ő története intő példa, hogyan nem szabad mandalóriként élni, most meg már abba a klánba tartozik? Ez valahogy nem tiszta nekem...

Egy eléggé szélsőséges szektáról beszélünk. Úgy látszik mégis, hogy elég volt megmártózni Mandalore élő vizében és voálá, megváltást nyer az illető.

 

2 órával ezelőtt, Cpt. Rex írta:

Másik dolog, ez a Dr. Pershing feladta magát az új köztársaságnak, és akkor bekerülhetett a rehab. programba? 

Pershing ósszehaverkodott ezzel a volt kommunikációs tisztel, aki Gideon alatt szolgált, de beépülve dolgozik,  mindkét oldalon, amolyan kettősügynökként? 

Aki feldobta mert visszaesőnek minősül, de előtte még jól felbújtatta azért..

Aztán meg amikor azt a fura kezelést megkezdték, az ügynök nő még jól kisütötte Pershing agyát? 

Nekem ez most nagyon ködös..XD

Kane felültette. Valamint a kis mutatványa a végén arra enged következtetni, hogy:

a, még mindig Gideonnak dolgozik, ezért intézkedik, nem akarja, hogy Pershing végülis megtörjön és "kitisztítja" az agyát.

b, elképzelhető, hogy ő tényleg behódolt a Köztársaságnak és óvintézkedésként kicsit felturbózza Pershing "kínzását".

c, az is eszembe jutott, hogy mi van, ha Pershingre már többé nincs szükséges Gideonnak, ezért Kane elhallgattatja a dokit? :hmm: Bár ez inkább tartozik az a, ponthoz. :D

 

Sok itt még a kérdőjel, de szerintem okosabbak leszünk majd az elkövetkező hetekben. :)

Szerkesztve: - Bence1997
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

8 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

Din nem tudja, hogy lerántotta e valami, semmi élőre nem emlékszik. Ezt mondjuk én nem értem.

Régen sekély volt a tó, a bombázások miatt lett olyan az alja. Ezért süllyedt el Djin. Erről beszélnek az elején. :) 

 

8 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

Gyönyörűen, mint a PT-ben, gyönyörűen, mint az Andorban

Annak örültem, hogy figyeltek erre. Az Andorban elég fakó volt, itt viszont színes. A két korszak jellemzői jól kivehetők. 

 

8 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

Szóval, ha Pershing agyát kinullázták, akkor a vargabetűje Coruscantal, az új Köztársaság belügyeivel csak rajongói csemege marad? Annak kiváló és minden hídra szükség van OT és ST közt, köszönjük. Gyanítom több lesz ebben, ha ennyi időt kapott. 

Talán nem maga Pershing a lényeg, hanem maga az a szál amin elindultunk.

 

8 órával ezelőtt, Yoda József írta:

Hát az Új Köztársaság nem sokban különbözik a Biradolomtól. Most mondjam azt, hogy ez az állam is megérdemelte a bukását?

Ezt azért így nem mondanám. Nekem se tetszik pár dolog a látottak alapján, de hogy olyan lenne, mint a Birodalom? Messze nem.

 

7 órával ezelőtt, NorbiLordi írta:

Először nem tudtam eldönteni, hogy Coruscanton vagy Hosnian Primeon vagyunk. Érdekes, hogy az amensztia programban résztvevőket Coruscanton tartják, azt hittem mindent átvittek Hosnianra.

Volt birodalmiakat a kormányzati bolygóra vinni? Szerintem nem jó ötlet. :) Nácikat se vittek tömegével az USA-ba vagy Angliába. :) 

 

7 órával ezelőtt, NorbiLordi írta:

Gideon meg ezek szerint sosem kapta meg a büntetését, mert már előtte megszökött.

A másik szerint ez csak elterelés és az elmenyúzóval intézték el. :P Szóval a szökésre még nem vennék mérget, de persze elképzelhető.

 

6 órával ezelőtt, RacerX írta:

Azon kívül, hogy rendkívül jó epizód volt, egy kis érdekesség: jól hallottam hogy az Umate csúcsnál a háttérben az Ellenállás témája szól a TFA-ból?

Nagyon jól hallottad. :) Nekem nem tűnt fel, de sok helyen olvastam, és valóban! Remek utalás.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 órával ezelőtt, Bence1997 írta:

Az amnéziaprogram érdekes volt, ahol számokkal bélyegezték meg az embereket, nem pedig a saját neveikkel. Valamint meg volt a saját szektoruk, amin belül szabadon közlekedhettek, de azon túl ment is a letartóztatás.

Az a számozás is elég rideg volt. Ezeknek az embereknek nincs nevük? Ez is azt mutatja, hogy az emberséges külső alatt azért az ÚK nagyon nem bízik meg az ex-birodalmiakban.

 

4 órával ezelőtt, Yoda József írta:

Pershingnek gyakorlatilag kimossák az agyát a végén. Kívülről az egész le van öntve egy szirupos mázzal, de amúgy gyakorlatilag alig vannak emberszámba véve. Csak számok a Köztársaságnak. A nevüket sem használják, csak egy azonosítószámot. Ezt csinálta a Birodalom is

Ebben van igazság! Viszont Peershing láthatóan élvezte a dolgot amíg alapon ment az agymosás. Amikor Kane feltekerte akkor lett baj. Tényleg elvetendő, hogy a gépezet kínzásra is alkalmas.

 

3 órával ezelőtt, Galen Malek89 írta:

Ez a Elia vagy ki nálam megy a Reva, Dedra, Syril vonalba, mint leghiteltelenebb sorozatkarakterek ever, rémes volt.

Tudod ki ez a nő? Mert ha igen akkor minden csak nem hiteltelen. Egyelőre a motivációi se világosak, hogy lenne már hiteltelen?

 

3 órával ezelőtt, Galen Malek89 írta:

És Cpt.Rex-hez kapcsolódva, én sem értem most mi az isten is történt a végén, mi volt a lényeg, mit is akar ez a karakter, mit nem akar, kinek dolgozik, stb. Gondolom a továbbiakban majd kiderül, de most vakon vagyok.

Tudod, ez egy sorozat. Nem kell mindent azonnal megtudnod, majd szépen sorjában ahogy halad a történet. Nem is értem a problémát igazából.

 

45 perccel korábban, Bence1997 írta:

Utánanézve a Taungnap egy Coruscanton alkalmazott nap, mint pl. nálunk a szerda. Itt nem csak a Taungnap, de a Bendunap is feltűnt. Ezek a standard napok a fővárosban: Primeday, Centaxday, Taungday, Zhellday, Benduday. :)

Köszönöm, közben láttam Rixon videóját. Tök jó! :D 

 

3 órával ezelőtt, Cpt. Rex írta:

Azt mondta a doki, ez nem egy elmenyúzó, hanem egy amolyan jobb beilleszkedést szolgáló gépezet, meg nem szünteti a régi "hobbija" iránti folytatási vágyat, csak jócskán tompitja azt. Persze ez a gyengébb verzióra vonatkozott. Viszont miután az az ügynök nő jócskán feltekerte az erősséget, titokban, az már valamilyen szinten káros, de hogy miként, passz. 
Nem értem ezt most, kinek dolgozik valójában ez az ügynök nő, Gideon-nak, vagy az új köztársaságnak? 

Nekem ez magas most... 

Nem baj, majd kitisztul, de senki nem tud biztosat vele kapcsolatban. ;) 

 

Az is lehet amit itt írsz:

3 órával ezelőtt, Cpt. Rex írta:

Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy Pershing tudását semmisitette meg, ezzel a jócskán felerősitett beavatkozással. 

Mivel Peshing maga is mondta, ő jóra használná a tudását, ezzel segitve az új köztársaságot. 

Akkor viszont ezt akadályozta meg az a beépitett ügynök, ha már a volt Birodalmi törekvéseket nem juttatta előrébb, akkor a tudása nehogy az új köztársaság kezei közzé jusson? És ezért kisütötte az agyát, vagy nem tom!? 

 

3 órával ezelőtt, Cpt. Rex írta:

Bo katan-t ilyen könnyen elfogadták, csak mert még ha nem is magától, de Din-t megmentve megmártózott a bányák alatti vizben?? 

Aztán meg már ment a pacsizás a többiekkel?? What? :O  

A kovács "néni" meg úgy beszélt róla korábban, hogy az ő története intő példa, hogyan nem szabad mandalóriként élni, most meg már abba a klánba tartozik? Ez valahogy nem tiszta nekem...

Vallási szektáknál így megy ez. A katolikus pap is feloldoz a bűnösség alól és már tiszta is vagy. ;) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

31 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Volt birodalmiakat a kormányzati bolygóra vinni? Szerintem nem jó ötlet. :) Nácikat se vittek tömegével az USA-ba vagy Angliába. :) 

 

Hát ha tömegével nem, de azért jópárat átvittek, igaz inkább tudósokat :D Amúgy meg Coruscantnak sincs több értelme, egy bolygóvárosban úgy eltudnak tűnni mint szürke szamár a ködben, aztán ki tudja hol bukkanak fel legközelebb. Ha már fagyizni kiengedik őket, semmibe se telik meglépni. Aztán lehet eleinte valami félreesőbb helyen tartják őket, és aki nagyon jól viselkedik az kerül át Coruscantra

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

 

 

Tudod ki ez a nő? Mert ha igen akkor minden csak nem hiteltelen. Egyelőre a motivációi se világosak, hogy lenne már hiteltelen?

 

Tudod, ez egy sorozat. Nem kell mindent azonnal megtudnod, majd szépen sorjában ahogy halad a történet. Nem is értem a problémát igazából.

 

 

Nem tudom, de hiteltelen volt az egész karakter. Ezt én így gondolom, szubjektív véleményem, mint a másik három említett esetben.

Bocsánat, de én ezeknél a karaktereknél nagyon rosszul éreztem magam, kínos volt minden egyes képkockájuk számomra. A karakterek önmagukban gyengék, de a színészi játék minősége aztán még dobott a dolgon rendesen. Na mindegy.

 

A kioktató hangnemet külön köszönöm, én csak a véleményemet írtam le. Gondolom azt még szabad, még ha nem is illik bele az itt hangoztatottakba.

Szépen sorjában halad a történet, persze tudom. Nincs is ezzel gond, csak közben meg a főszereplőhöz köthető eseményeket huszárvágtában lenyomnak 1-2 perc alatt általában, sokszor rohanva. 

 

Nekem nem tetszett az epizód, sajnálom. Soha nem volt még ilyen a Mando esetében de most a prológus és epilógus közötti hosszú percekben rettentő kínosan éreztem magam. Csak Coruscant látványa mentette számomra a részt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

45 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Régen sekély volt a tó, a bombázások miatt lett olyan az alja. Ezért süllyedt el Djin. Erről beszélnek az elején. :) 

Süllyedt? Na ez meglep. 4x láttam a részt, de nekem végig olyan mintha elkapná valami. És nagyon hamar nagyon mélyre kerül. Na ez újra lesz nézve. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, NorbiLordi írta:

Amúgy meg Coruscantnak sincs több értelme, egy bolygóvárosban úgy eltudnak tűnni mint szürke szamár a ködben, aztán ki tudja hol bukkanak fel legközelebb.

Csak egy bizonyos körzetben mozoghatnak, szóval nem tudnak eltűnni. :) Nyilván lehet szökés így is, de nem tömeges.

 

1 órával korábban, Galen Malek89 írta:

Nem tudom, de hiteltelen volt az egész karakter. Ezt én így gondolom, szubjektív véleményem, mint a másik három említett esetben.

Ok ezt én megértem. Valószínűleg unszimpatikus neked, azért érzed így. Ezzel igazából nem is lehet mit kezdeni mert ízlés dolga. :) 

 

1 órával korábban, Galen Malek89 írta:

Bocsánat, de én ezeknél a karaktereknél nagyon rosszul éreztem magam, kínos volt minden egyes képkockájuk számomra. A karakterek önmagukban gyengék, de a színészi játék minősége aztán még dobott a dolgon rendesen. Na mindegy.

Ezek a megfoghatatlan érvek. Gyenge színészi játék, gyenge karakterek.... Ezzel se lehet igazából mit kezdeni. Szerintem bőven jók voltak egy ilyen filmben.

 

1 órával korábban, Galen Malek89 írta:

A kioktató hangnemet külön köszönöm, én csak a véleményemet írtam le. Gondolom azt még szabad, még ha nem is illik bele az itt hangoztatottakba.

Nem oktattalak ki, csak szomorú, hogy általában akkor írsz ha valami nem tetszik. :( De talán majd egyszer lesz... kíváncsian várom azt az SW művet ami kielégíti az igényeidet. :)  

 

Sajnálom ha nem tetszett, de azért együtt tudok élni vele. :) Na majd hátha a következő.

 

1 órával korábban, csoli1138 írta:

Süllyedt? Na ez meglep. 4x láttam a részt, de nekem végig olyan mintha elkapná valami. És nagyon hamar nagyon mélyre kerül. Na ez újra lesz nézve. 

A beskar súlya miatt merült el olyan gyorsan. Szerintem. :) 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Rixon is most mondta, hogy süllyedt. Meg is néztem. Legyen. De akkor is csak most fogadom el magyarázatra, mert, nem így tűnt nekem. Olyan sokáig merül utána jet pack rásegítéssel Bo, hogy nem értem hogy ért a fenékre Din annyi idő alatt, mert Bo szinte azonnal utána ugrott. 1 másodpercet ha várt. 

Persze az a tény, ha mythosaur vitte volna le, akkor nem valószínű, hogy "szó" nélkül engedte volna felhozni. Nem tekintette âldozatnak a fürdőzőket, mert akkor legkésőbb ezen rész elején kimászott volna utánuk. Mondjuk én erre számítottam. Így viszont a visszatérése lehet, hogy az évadzáró nagy jelenete lesz csak. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon összetett rész volt, tele drámával, izgalommal. És persze csak megnövelte a kérdések számát. Din, Bo és Grogu itt mellékszereplők lettek. Végre egyre szélesebb perspektívájú a történet. Nagyon jó volt újra látni a Coruscantot, remélem minél többször fogjuk látni. A rehabilitációs program kiváló bemutatást kapott. Penn nagyszerű főszereplő volt, sajnálható karakter, aki elsősorban jót akart. Elia Kane szerintem egy olyan kör tagja, mely Gideonhoz hasonlóan Sidious bonyolult terveit próbálja véghez vinni. Sokáig nem értettem mit, miért csinál. Valószínűleg arra ment ki a dolog, hogy bekerüljön azon gép alá kezelésre, és azt Elia megpiszkálhassa. Szerintem törölni akarta a memóriáját. Remélem, még kapunk ezekre a kérdésekre válaszokat.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.