Ugrás a kommentre

Luke Skywalker


Darth Cupsy

Ajánlott hozzászólás

Meglepődve tapasztaltam, hogy a gyűjtő topikban a legtöbb fontosabb karakternek van topikja, neki pedig nincs, így gondoltam nyitok neki egyet, amíg Maul képbe nem került, úgyis ő volt a kedvencem :) 

 

És hogy ne is csak úgy üresen álljon, mindjárt témaindítónak itt lenne ez:

 

 

  

6 órával ezelőtt, Darth Sky írta:

számomra egy gyerek- és tömeggyilkos nem érdemel semmiféle megbocsátást. Semmilyen körülmények között!  

 

Érdekelne Luke esetében mi a vélemény ezzel kapcsolatban? Mert a HCS-n volt kiszolgálószemélyzet is, illetve olyan katonák akiket a birodalom megvezetett és az egyetlen bűnük, hogy naívak és megették a birodalmi propagandát.

(nem csak kifejezetten Sky-tól várom a meglátásokat :) )

Szerkesztve: - Darth Cupsy
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A HCS nem egy civil célpont így háborús bűnről beszélni felesleges, és felmerülhet a kérdés, hogy mennyire számít civilnek az, aki egy katonai támaszponton dolgozik aktívan, függetlenül attól, hogy katonai szolgálatot teljesít-e, vagy sem. Amúgy azon se lepődnék meg, ha a kiszolgáló személyzet szintén katonákból állna, akik az akadémiáról kerültek ki. Finn is tisztítóként dolgozott a Starkilleren, hiába volt amúgy képzett katona.

 

Így azt mondanám, hogy aki katonának állt, az vállalta, hogy akár meg is halhat egy akció során. Luke pedig a kötelességét teljesítette, szintén mint katona, így részemről nem bűnös. A saját lelkiismeretével pedig neki kell elszámolnia.

 

Egyébként az Ep6-ban és az Ep8-ban is van Luke topic, lehet érdemes lenne onnan áthozni a kommenteket ide valahogy. Az teljesen jogos, hogy neki kell egy topic, ami átível az epizódokon.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2023. 11. 01. - 9:04, Darth Cupsy írta:

Érdekelne Luke esetében mi a vélemény ezzel kapcsolatban? Mert a HCS-n volt kiszolgálószemélyzet is, illetve olyan katonák akiket a birodalom megvezetett és az egyetlen bűnük, hogy naívak és megették a birodalmi propagandát.

Én nem hiszem, hogy a Halálcsillagon volt civil kiszogálószemélyzet, az ugyanis inkább olyan, mint egy anyahajó vagy atomtengeralattjáró. Nem egy fix katonai támaszpont, szóval a civil munkaerő napi szintű mozgatása óriási logisztikai feladat lenne. Ráadásul, aktív harci járművön, pláne háborús helyzetben, nem is dolgozhat ilyen, már csak a lehetséges szabotázsakciók miatt sem. Egy ekkora állomásra rengeteg civilt kéne felvinni, ami hatványozottan megnövelné a lázadó kémek és szabotőrök bejutását az állomásra. Oda meg nem nagyon költöztethetik a civileket, hiszen mint űrjármű, korlátozott a hely, még akkor is, ha hold méretű. Hiszen a belső tereken nem csak a katonai személyzetet kell elhelyezni és annak mindennapjait kiszolgálni, hanem az oda bedokkoló csillagrombolókat is el kell tudni látnia, hogy a többi hajóról, meg eleve a saját gépállományáról ne is beszéljünk. Ráadásul nem is nagyon lehet olyan mindennapi feladat, amit ne tudnának katonai ágazatok ellátni. Ahogy az sok katonai támaszponton a mi világunkban is alap, pláne háborús helyzetben.

A takarítást elláthatják a sorálományú katonák. Ahogy @Yoda József írta, Finn is ellátott takarító feladatokat mind a Finalizeren, mind a Csillagpusztítón. A konyhai szolgálat, vagy a latrinapucolás ugye sok katonai film eleme. A karbantartást meg elvégezhetik a műszaki egységek.

És valóban nincs is olyan kánoni információ, amely szerint a katonákon kívül lettek volna mások is a Halálcsillagon. Ismételten, ez nem egy békeidős háttérországbeli fix katonai támaszpont, hanem egy mozgó harcálláspont, ami ráadásul háborús időkben került bevetésre. Ha volt is civil rajta, létszámuk elenyésző lehet, bár nem látom, mi szükség lett volna ott bárhol is civilre.

Azok a katonák, akik meg bevették a propagandát, nem mentesülnek semmi alól. Attól még katonák, a Birodalmat szolgálják, szóval a csatatéren semmiben sem különböznek a hithű birodalmitól. A második világháborúban a wermacht bakáit ugyanúgy agyonlőtték a csatamezőn, mint az SS katonáit, hiába volt az előbbinél talán a töredéke fanatikus náci. Az elvek, az okok, hogy miért szolgál, ugyanúgy nem mentesít senkit, ahogy a törvény nem ismerete sem ment fel a bűntetés alól, ha megszeged. Ha valaki a Birodalom katonája egy polgárháborúban, naná, hogy az ellenség célpontja. Ráadásul egy tömegpusztító fegyveren szolgál, aminek az elpusztítása a háborúban kiemelt stratégiai fontossággal bír. Szóval Luke-nak itt semmiféle bűne nincs. Ő katona volt, a felettesei parancsának megfelelően katonai célpontot semmisített meg, amin katonák szolgáltak, és mindezt háborúban tette, egy olyan ellenféllel szemben, ami pár órával korábban egy egész bolygót megsemmisített, civilek millióival, mindezt úgy, hogy az Alderaan a Halálcsillaggal ellentétben nem volt katonai célpont (ezt Tarkin maga is kimondja). A Halálcsillag elpusztítása stratégiai, önvédelmi és védelmi okokból történt meg, hiszen, ha felrobban a Yavin IV és elpusztulnak a lázadók, akkor utána Tarkin és Palpatine további civilek millióit, ha nem milliárdjait ölhette volna még meg azzal a fémgolyóval. Ellenben Alderaan elpusztítása színtisztán a terror demonstrációja volt, hogy félelmet keltsenek, amivel az Uralkodó megtarthatja a hatalmát a Galaxis fölött. "A félelem fogja a helyi rendszereket kordában tartani. A félelem ettől a harcállomástól."

 

De, ha mégis voltak civilek a Halálcsillagon (és ez nagyon nagy HA, mert azon túl, hogy semmi sem indokolja, semmi sem igazolja), akkor sem bűnos Luke a megölésükben. Ezt nevezik járulékos veszteségként. Ha egy civil hajlandó háborús helyzetben aktív katonai létesítményben dolgozni, akkor azzal is tisztában kell lennie, hogy hatványozottan nagy a kockázata annak, hogy lőni is fognak a környékén. Ha ezzel nincs tisztában, akkor szimplán hülye, de ettől még vállalta annak kockázatát - hogy tudatlanul, arról igazán nem Luke Skywalker tehet.

És amúgy még a Lázadók Szövetségétől sem áll távol egy olyan akció levezénylése, ahol civilek is áldozatul eshetnek, bármennyire is emberségesek. Háborút nem lehet tiszta szívvel és kézzel vívni. Ott a lothali csata. Ha Heráékat nem lövik le a Birodalmiak, lebombázzák a Defender gyárat, ahol jól tudjuk, hogy ott dolgoztak helyi civilek szép számmal, hiszen a 3x10 An Inside Man című epizódban láttuk őket. Éjjel-nappal folyik a gyárban a munka, vagyis lettek volna civilek is a létesítményben, amikor az X-szárnyúak kioldják a protonbombákat. Arról nem beszélve, hogy a gyár a városban volt, szóval az elkószált lövedékek további civil áldozatokat szedhettek volna. A plazmanyalábok sajnos nem precíziós, célkövető rakéták, így, ha nem találnak célba, mennek, amíg másba nem csapódnak. És nekik igazán nem számít, hogy az egy gyár fala vagy egy éppen hazafelé menekülő kisgyerek teste.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2023. 11. 01. - 9:04, Darth Cupsy írta:

Érdekelne Luke esetében mi a vélemény ezzel kapcsolatban? Mert a HCS-n volt kiszolgálószemélyzet is, illetve olyan katonák akiket a birodalom megvezetett és az egyetlen bűnük, hogy naívak és megették a birodalmi propagandát.

(nem csak kifejezetten Sky-tól várom a meglátásokat :) )

Luke-ot én alapvetően két okból nem tudom elítélni, noha igaz, hogy technikailag az is kimeríti a tömeggyilkosság fogalmát, amit ő hajtott végre a Halálcsillag felrobbantásával.

 

1. Nem ártatlan, védtelen és csaknem tehetetlen gyerekeket életét vette el önző okokból, hanem olyanokét, akik valamilyen okból hittek egy kegyetlen tetteket végrehajtó, zsarnoki gépezet szolgálatában, és részt vettek egy galaktikus háborúban. (Civilek szerintem nem is szolgáltak az állomáson, csak birodalmiak).

2. Bár ez csak feltételezés, több, mint valószínű, hogy nem csupán a jedhai pusztítás és az Alderaan megsemmisítése került volna fel a Halálcsillag "trófeái" közé, így Luke porenciális milliókat mentett meg azzal, hogy kidurrantotta a Birodalom eme költséges lufiját. Kezdve mindjárt a Yavin 4 lakosainak, és a Lázadás prominens tagjainak életének megmentésével.

 

Bár az első ponthoz nyilván hozzá tartozik az is, hogy a Birodalom szolgálatában nem csak elkorcsosult pszichopaták és megalomán elmebetegek szolgáltak, hanem többé-kevésbé normális fazonok is, akik szimplán bevették (akár neveltetésük, akár naivitásuk miatt) a Birodalmi propaganda bullshitjeit - azaz, hogy csak békét és rendet teremtenek a galaxisban. Tehát, nem feltétlen azért hittek a Birodalomban, mert támogatják ártatlanok kivégzését. Nem véletlenül dezertáltak sokan a Lázadók közé, miután szembesültek a Birodalom valódi arcával. Szóval, Luke szerintem biztos megölt olyanokat is azzal a két protontorpedóval, akik nem voltak rossz emberek, akik nem feltétlen értettek egyet egy bolygó szétrobbantásával. Viszont háborús időkben, sajnos ez is velejárója a dolgoknak. Luke szerintem két rossz közül választotta a kisebbiket a nagyobb jó érdekében. Anakint/Vadert semmi ilyesmi nem igazolhatja. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 3 hónappal később...

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.